Board index   FAQ   Search  
Register  Login
Board index Επιστήμη & Τεχνολογία Γενικά

Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γνωσιακή Επιστήμη

Γιατί Επιστήμη δεν είναι μόνο τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Μηχανική ... είναι και μια θειά μου!

Moderators: kostas213, markelos

Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γνωσιακή Επιστήμη

Postby armaos » Sat Mar 28, 2015 3:19 pm

Καλησπέρα σε όλους.

Είμαι απόφοιτος της ΣΕΜΦΕ και αυτή την περίοδο κάνω το μεταπτυχιακό της Γνωσιακής Επιστήμης στο ΜΙΘΕ του ΕΚΠΑ. Η Γνωσιακή Επιστήμη είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο που συνδυάζει πειραματική ψυχολογία, φιλοσοφία, μαθηματικά, τεχνητή νοημοσύνη και νευροεπιστήμες προκειμένου να εξερευνήσει τις νοητικές μας διεργασίες και τη σύνδεσή τους με τις λειτουργίες και τις δομές του εγκεφάλου. Προσωπικά είμαι απίστευτα ικανοποιημένος από τα μαθήματα (έχει απόλα και σε υψηλό επίπεδο) και τους καθηγητές (νέοι, οι περισσότεροι θετικών σπουδών, με όρεξη, πλούσιο ερευνητικό έργο και διασυνδέσεις).

Στην Ευρώπη και την Αμερική ο χώρος κυριαρχείται από απόφοιτους Βιολογίας, Μαθηματικών, Ιατρικής, Πληροφορικής και η έρευνα συγκεντρώνει πολύ υψηλά κονδύλια και τεράστιο ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι φοιτητές είναι Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής κτλ. Αυτό δημιουργεί κάποια ζητήματα στο ίδιο το μεταπτυχιακό αλλά και προσφέρει φοβερές ευκαιρίες σε όσους απόφοιτους θετικών σχολών ενδιαφέρονται για τον χώρο.

Αυτές τις μέρες ξεκινούν οι αιτήσεις για το μεταπτυχιακό για την επόμενη χρονιά. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να μπείτε στο σάιτ του μεταπτυχιακού (εγώ το έχω στήσει - πείτε μου τη γνώμη σας) και να δείτε τα μαθήματα που προσφέρονται, τον κανονισμό σπουδών και ό,τι άλλο. Παιδιά πραγματικά αξίζει. Υπάρχουν πολύ περισσότερες διέξοδοι για έναν μαθηματικό από όσες φαίνονται μέσα στη σχολή!

Μάλιστα, το συγκεκριμένο αντικείμενο προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για μοντελοποίηση από οποιαδήποτε άλλη περιοχή γνωρίζω. Εν αντιθέσει με αυτά που μας έλεγαν όταν μπαίναμε στη ΣΕΜΦΕ και η μόνη μοντελοποίηση που είδα ήταν του Παπαϊωάννου για τη Σκλερναρίκοβα (οι παλιοί θα καταλάβουν τι εννοώ). Η Γνωσιακή Επιστήμη είναι καινούργιος σχετικά κλάδος και απαιτείται θεωρητική θεμελίωση για πολλά θέματα!

Ιδανικά πρέπει να έχετε κατεύθυνση μαθηματικού με ροές πληροφορική και στατιστική και να έχετε παρακολουθήσει μαθήματα φυσικής σχετικά με ιατρικό εξοπλισμό (PET, MRI, EEG κτλ.).

To link για την προκήρυξη:
http://cogsci.phs.uoa.gr/anakoinoseis/anakoinoseis-analytika/prokiry3h-8esewn-gia-metaptyxiakes-spoydes-gia-to-akadhmaiko-etos-2015-2016.html

Για περισσότερες πληροφορίες θα χαρώ να απαντήσω είτε τηλεφωνικά (6944703593) είτε μέσω mail (k.d.armaos@gmail.com).

Πάρτε και ένα ωραίο βίντεο εισαγωγής στο τι είναι η Γνωσιακή Επιστήμη και με τι ασχολείται.
https://www.youtube.com/watch?v=JQEiux-AOzs

Επίσης, μπορείτε να βρείτε και σχετικά μαθήματα στο coursera.
Last edited by armaos on Wed Apr 01, 2015 12:13 am, edited 2 times in total.
User avatar
armaos
 
Posts: 258
Joined: Tue Nov 06, 2007 9:43 pm
Real Name: Αρμαος
Gender: Male

Re: Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γνωσιακή Επιστήμη

Postby semfetamine » Mon Mar 30, 2015 6:33 pm

φίλε μου για μένα έναν διπλό εσπρέσσο και λίγη μαύρη ζάχαρη ξεχωριστά παρακαλώ.. να σαι καλά!
ARBEIT MACHT FREI
User avatar
semfetamine
 
Posts: 277
Joined: Tue Jan 24, 2012 12:50 am
Real Name: Προμηθεύς Πυρφόρος
Gender: Male

Re: Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γνωσιακή Επιστήμη

Postby mathformath » Tue Mar 31, 2015 9:01 pm

Τι υπονοεiς φίλε semfetamine? Ότι θα καταλήξει γκαρσόνι σε καφετέρια? Αυτές τις βλακείες μας λέγατε όταν μπήκαμε στην σχολή και μας αποθαρρύνατε και μας αποπροσανατολίζατε. Οι απόφοιτοι της σέμφε κάνουν παππάδες στο εξωτερικό σε διάφορα πεδία, είναι περιζήτητοι και πληρώνονται αδρά γι αυτό! Οι περισσοτεροι από εμάς κάνουμε αυτό που μας αρέσειστο εξωτερικό (σε κλασσικά πεδία από pure mathematics/physics, μέχρι και πιο γουστόζικα όπως neuroscience, information security και δεν ξέρω κι εγώ τι). To να προστεθεί σε αυτά το cognitive science είναι συναρπαστικό. Μπράβο στον φίλο που μας ενημέρωσε και που έκατσε κι έφτιαξε το site μπας και ξεστραβωθούν μερικοί.

Ξεκολλάτε, κάντε αυτό που σας αρέσει κι όχι αυτό που σας λένε ότι θα σας εξασφαλίσει μία θέση. Αμάν πια με αυτήν την μιζέρια. Ελευθερωθείτε μωρέ. Πόσα μυαλά πάνε χαμένα μέσα στο ΕΜΠ λόγω αυτής της νοοτροπίας.
Κι ας γίνει επιτέλους μια λίστα με το τι κάνουν οι απόφοιτοι της ΣΕΜΦΕ, να κλείσουν μερικά στόματα
mathformath
 
Posts: 128
Joined: Tue Aug 16, 2011 1:38 pm
Real Name: οργισμένο νιάτο
Gender: Female

Re: Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γνωσιακή Επιστήμη

Postby armaos » Tue Mar 31, 2015 9:52 pm

φίλη mathformath συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και ευχαριστώ για το σαπόρτ.

προσωπικά το πήρα για αστείο αυτό που είπε ο semfetamine και γι'αυτό και δεν το σχολίασα αλλά οπωσδήποτε μια τέτοια αντίληψη μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια εκεί που δεν υπάρχουν.

Πάντως παιδιά, πραγματικά, δεν μετανιώνω καθόλου που μπήκα στη ΣΕΜΦΕ για δύο λόγους. Πρώτον, ήρθα σε επαφή με πολλά αντικείμενα (Μαθηματικά, Φυσική, Μηχανική, Πληροφορική, Φιλοσοφία, Παιδαγωγική, Οικονομικά κ.α.) και αυτό μετράει πάρα πολύ και εδώ και στο εξωτερικό. Δεύτερον ήρθα σε επαφή με πολύ αξιόλογα άτομα, που την ψάχνανε αλλιώς τη φάση. Για μένα, κάτι λέει το γεγονός πως κάποιος μπήκε ΣΕΜΦΕ. Λέει πως είναι κάποιος με ευρεία ενδιαφέροντα, με ποικίλες δεξιότητες, που δεν τον νοιάζει μόνο να βρει μια δουλίτσα κτλ.

Όμως, μέσα στη σχολή ήρθα σε επαφή και με ένα φαινόμενο πάρα πολύ άσχημο. Τον ελιτισμό των καθηγητών ή / και τα μαύρα τους μεσάνυχτα. Και εξηγούμαι. Πολλοί καθηγητές ασχολούνται μόνο με τους κορυφαίους φοιτητές και τους υπόλοιπους τους γράφουν. Αυτό είναι βαθιά λάθος, καθώς το πείσμα, το μεράκι, η αντοχή είναι χαρακτηριστικά που δεν εκτιμόνται ενώ μετά μπορεί να είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά. Επίσης, πολλοί δεν έχουν ιδέα για τίποτα πέρα από το πολύ στενό τους αντικείμενο.
Και γιατί το λέω αυτό. Δεν έχω κάποια πικρία από τους καθηγητές. Γνώρισα και εξαίρετους επιστήμονες στη ΣΕΜΦΕ. Όμως, αυτή η γενική απαξιωτική και αδιάφορη στάση των καθηγητών δεν πρέπει να παρασέρνει τους φοιτητές. Πρέπει να την ψάχνουμε παιδιά, όσο περισσότερο μπορούμε.

Και πραγματικά, αν βάλουμε τι έχουν κάνει απόφοιτοι της ΣΕΜΦΕ, θα κάτσουν καλά πολλοί..
Last edited by armaos on Wed Apr 01, 2015 12:10 am, edited 1 time in total.
User avatar
armaos
 
Posts: 258
Joined: Tue Nov 06, 2007 9:43 pm
Real Name: Αρμαος
Gender: Male

Re: Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γνωσιακή Επιστήμη

Postby φιάλη klein » Tue Mar 31, 2015 10:20 pm

Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται το αντικείμενο.Γίνονται δεκτοί μόνο απόφοιτοι εφαρμοσμένων μαθηματικών ή και φυσικού εφαρμογών? Είμαι μικρός ακόμα(2ο έτος) αλλά θα ήθελα να ασχοληθώ με νευρομηχανική/νευρωνικά δίκτυα.
User avatar
φιάλη klein
Forum Administrator
Forum Administrator
 
Posts: 61
Joined: Thu Sep 04, 2014 7:36 pm
Location: Ανταρκτική
Real Name: Νίκος
Gender: Male
Facebook ID: Νίκος Γιοχάλας

Re: Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γνωσιακή Επιστήμη

Postby armaos » Wed Apr 01, 2015 12:05 am

Γενικά δεν υπάρχει θέμα. Και μαθηματικό και φυσικό είναι κομπλέ. Αν, μάλιστα, πάρεις και τα κατάλληλα μαθήματα από τη σχολή, τότε ακόμα καλύτερα. Το πιο σημαντικό είναι πολύ καλή γνώση αγγλικών.

Πάντως, αν είσαι σίγουρος ακριβώς για το τι σε ενδιαφέρει, πχ Νευρομηχανική ή Νευροαπεικονιστικές μέθοδοι ή Βιοπληροφορική κτλ. τότε είναι μάλλον καλύτερο να πας σε ένα πιο εξειδικευμένο μεταπτυχιακό στην Ευρώπη ή την Αμερική.

Για να είμαι δίκαιος, υπάρχουν και άλλα μεταπτυχιακά που ασχολούνται με παρεμφερή αντικείμενα.
Νους και Εγκέφαλος (Κρήτη)
Νευροεπιστήμες (Κρήτη)
Κλινική Νευροψυχολογία (Αθήνα)
και σίγουρα κι άλλα. Απλά εγώ μιλάω για αυτό που ξέρω.
User avatar
armaos
 
Posts: 258
Joined: Tue Nov 06, 2007 9:43 pm
Real Name: Αρμαος
Gender: Male

Re: Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γνωσιακή Επιστήμη

Postby apofoitosSemfe2010 » Fri Apr 03, 2015 12:24 am

armaos wrote:Η Γνωσιακή Επιστήμη είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο που συνδυάζει πειραματική ψυχολογία, φιλοσοφία, μαθηματικά, τεχνητή νοημοσύνη και νευροεπιστήμες προκειμένου να εξερευνήσει τις νοητικές μας διεργασίες και τη σύνδεσή τους με τις λειτουργίες και τις δομές του εγκεφάλου. Προσωπικά είμαι απίστευτα ικανοποιημένος από τα μαθήματα (έχει απόλα και σε υψηλό επίπεδο) και τους καθηγητές (νέοι, οι περισσότεροι θετικών σπουδών, με όρεξη, πλούσιο ερευνητικό έργο και διασυνδέσεις).

Στην Ευρώπη και την Αμερική ο χώρος κυριαρχείται από απόφοιτους Βιολογίας, Μαθηματικών, Ιατρικής, Πληροφορικής και η έρευνα συγκεντρώνει πολύ υψηλά κονδύλια και τεράστιο ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι φοιτητές είναι Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής κτλ. Αυτό δημιουργεί κάποια ζητήματα στο ίδιο το μεταπτυχιακό αλλά και προσφέρει φοβερές ευκαιρίες σε όσους απόφοιτους θετικών σχολών ενδιαφέρονται για τον χώρο.


+1 για το post. Η γνωσιακή νευροεπιστήμη είναι όντως ιδιαίτερα διεπιστημονικός κλάδος, και πιστεύω Απόφοιτοι της Σχολής μας είναι πολύ καλά εφοδιασμένοι για έρευνα προς τα εκεί.

mathformath wrote:Κι ας γίνει επιτέλους μια λίστα με το τι κάνουν οι απόφοιτοι της ΣΕΜΦΕ, να κλείσουν μερικά στόματα


armaos wrote:Πρέπει να την ψάχνουμε παιδιά, όσο περισσότερο μπορούμε. Και πραγματικά, αν βάλουμε τι έχουν κάνει απόφοιτοι της ΣΕΜΦΕ, θα κάτσουν καλά πολλοί..


Παιδιά υπάρχει λίστα 180+ Αποφοίτων ΣΕΜΦΕ που εθελοντικά έχουν καταγράψει τις επιλογές τους μετά τη Σχολή, τι πανεπιστήμια πέρασαν, με τι κλάδους ασχολήθηκαν και με τι τους ενδιαφέρει να ασχοληθούν επαγγελμάτικα ή και ερευνητικά στο μέλλον (μεταξύ άλλων). Κάντε μια αναζήτηση στο "χάρτη Αποφοίτων" στο homepage της ιστοσελίδας των Αποφοίτων ΣΕΜΦΕ (www.semfealumni.gr). Νομίζω άλλοι δύο Απόφοιτοι ασχολούνται με τον κλάδο της Γνωσιακής Επιστήμης επίσης...

Αν είστε Απόφοιτος ΣΕΜΦΕ σας ενθαρρύνω να προσθέσετε τα στοιχεία σας στην ηλεκτρονική φόρμα: goo.gl/F3AzdU (δείτε εδώ για περισσότερα).
www.semfealumni.gr: To site του Συλλόγου Aποφοίτων ΣΕΜΦΕ

Τελειόφοιτος/ Απόφοιτος ΣΕΜΦΕ? Γράψε τα στοιχεία σου στη φόρμα https://docs.google.com/forms/d/1epioDPglPn1v7av4fs-Vn8PjFj21dTukOSc0QBegLlw/ και βοήθησε να βρούμε τους υπόλοιπους αποφοίτους μας επίσης!

[updated: 27 Δεκ 2015] Ήδη, πάνω από 273 (πιστοποιημένοι) Απόφοιτοι ΣΕΜΦΕ εμπιστεύτηκαν αυτή την εθελοντική κίνηση ως τώρα. Δείτε τα πραγματικά στοιχεία που απεικονίζουμε στο Home Page.
apofoitosSemfe2010
 
Posts: 37
Joined: Tue Oct 15, 2013 2:01 pm
Real Name: -
Gender: Male

Re: Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γνωσιακή Επιστήμη

Postby armaos » Fri May 12, 2017 4:00 pm

Καλησπέρα,

επαναφέρω την ενημέρωση για το μεταπτυχιακό της Γνωσιακής Επιστήμης, καθώς αυτή την περίοδο είναι οι αιτήσεις.
User avatar
armaos
 
Posts: 258
Joined: Tue Nov 06, 2007 9:43 pm
Real Name: Αρμαος
Gender: Male

Re: Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γνωσιακή Επιστήμη

Postby armaos » Sun May 06, 2018 2:33 pm

Καλησπέρα παιδιά, ενημερώνω πως φέτος το μεταπτυχιακό δεν θα δεχθεί αιτήσεις καθώς σύμφωνα με τον νέο κανονισμό λειτουργίας του θα δέχεται νέους φοιτητές κάθε δύο χρόνια. Η προηγούμενη προκήρυξη ήταν πέρυσι, τα παιδιά μπήκαν τον Σεπτέμβρη, επομένως η επόμενη φουρνιά θα είναι του χρόνου.

Επίσης, οφείλω να ενημερώσω όσα παιδιά ενδιαφέρονται για το μεταπτυχιακό πως λόγω της τραγικής ελληνικής πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι και όλες σε πανεπιστήμια και εργασιακούς χώρους, ο πρώην πρόεδρος του μεταπτυχιακού και υπεύθυνος για ένα μεγάλο πλήθος πολύ σημαντικών μαθημάτων (Γνωσιακή επιστήμη, Μάθηση-Μνήμη-Ευπλαστότητα, fMRI, eye-tracking, Γνωσιακά μοντέλα), έφυγε μόνιμα από το μεταπτυχιακό (έγινε καθηγητής στο Όσλο). Στη θέση του πρόεδρος ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Μουτούσης (Νευροεπιστήμες, MATLAB), ο οποίος κάνει φιλότιμες προσπάθειες να συντηρήσει το μεταπτυχιακό στο επίπεδο που ήταν. Παρόλαυτά, και μόνο από πλευράς των μαθημάτων που δίδασκε και που πλέον δύσκολα θα προσφερθούν, το κενό είναι δυσαναπλήρωτο. Ήδη φέτος τα παιδιά που μπήκαν έχουν μειωμένες επιλογές από τον κατάλογο μαθημάτων..

Για να δώσω ποστ και μία θετική νότα, στις 17-20 Μαίου θα γίνει το 5ο πανελλήνιο συνέδριο Γνωσιακής Επιστήμης στην Πάρο. Αν κάποιος μπορεί και ενδιαφέρεται, εκεί θα έχει την ευκαιρία να πάρει μία πολύ καλή ιδέα για τη δουλειά που γίνεται στον χώρο, σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Και φυσικά θα μπορεί και να μας γνωρίσει.

Κλείνοντας, μία παράκληση. Έχω δεχτεί αρκετά μέιλ ενδιαφέροντος λόγω αυτού του ποστ. Παιδιά που σκέφτονται να κάνουν αίτηση και ζητάνε πληροφορίες / tips. Προσωπικά θεωρώ χρέος μου και χαρά μου να απαντάω σε όλα τα μέιλ για να βοηθήσω και τα ίδια τα άτομα αλλά και τον χώρο της Γνωσιακής Επιστήμης. Είναι όμως τουλάχιστον άκομψο να μου στέλνει κάποιος μέιλ για το τι παίζει με το μεταπτυχιακό, εγώ να του απαντάω ενδελεχώς, με λινκς και inside info, να αφιερώνω χρόνο για να δώσω πλήρεις αλλά και ειλικρινείς απαντήσεις και τελικά να μην παίρνω ούτε ένα ευχαριστώ. Επειδή έχει συμβεί τρεις φορές μέχρι στιγμής, παρακαλώ να μου στέλνετε μέιλ άτομα που έχετε πραγματικό ενδιαφέρον για το αντικείμενο ή/και τουλάχιστον τρόπους.

Καλό απόγευμα κυριακής και happy birthday dear Karl για χτες!
User avatar
armaos
 
Posts: 258
Joined: Tue Nov 06, 2007 9:43 pm
Real Name: Αρμαος
Gender: Male


Return to Γενικά

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron