Η τεχνολογία των σκληρών δίσκων κερδίζει το Νόμπελ

Βρήκες ή ψάχνεις κάτι ενδιαφέρον για τους τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής ή της Πληροφορικής; Για πέρνα να τα πούμε...

Συντονιστές: kostas213, markelos, Tulis

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Wizard
Forum Administrator
Forum Administrator
Δημοσιεύσεις: 2624
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 8:40 am
Real Name: Μάνος Ικάριος
Gender: Male
Facebook ID: Manos.Ikarios
Τοποθεσία: Παντού!

Η τεχνολογία των σκληρών δίσκων κερδίζει το Νόμπελ

Δημοσίευση από Wizard »

Το φετινό Νόμπελ Φυσικής θα απονεμηθεί σε έναν Γάλλο και έναν Γερμανό οι οποίοι ανακάλυψαν ανεξάρτητα ένα νέο φυσικό φαινόμενο που επέτρεψε τη δημιουργία και τη σμίκρυνση των σύγχρονων σκληρών δίσκων.

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της η επιτροπή του βραβείου στο σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, το 1998 ο Γάλλος Αλμπέρ Φερ (σήμερα 69 ετών) και ο Γερμανός Πίτερ Γκρούνμπεργκ (68) ανακάλυψαν τη «γιγάντια μαγνητοαντίσταση» (GRM), μέσω της οποίας οι μαγνητικές πληροφορίες των σκληρών δίσκων μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα.

Χάρη στο GRM, η πυκνότητα δεδομένων στους σκληρούς δίσκους συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι δίσκοι μικραίνουν σε μέγεθος ώστε να χρησιμοποιούνται σήμερα ακόμα και σε φορητές συσκευές όπως το iPod.

Τα δεδομένα των σκληρών δίσκων αποθηκεύονται στη μορφή μικροσκοπικών περιοχών μαγνητισμένων σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η κεφαλή ανάγνωσης του δίσκου πρέπει να αναγνωρίσει τις διαφορές αυτές και να τις καταγράψει ως τα «0» και «1» της ψηφιακής πληροφορίας.

Το πρόβλημα είναι ότι, καθώς οι μαγνητισμένες περιοχές γίνονται όλο και μικρότερες, οι διαφορές τους γίνονται όλο και πιο ασθενείς και δύσκολο να διαβαστούν. Το GRM επιτρέπει τη μετατροπή πολύ μικρών διαφορών σε πολύ μεγαλύτερες διαφορές στο ηλεκτρικό σήμα της εξόδου.

Η γιγάντια μαγνητοαντίσταση κατέστη δυνατό να ανακαλυφθεί έπειτα από την τεχνολογική πρόοδο της δεκαετίας του '70, με μεθόδους για την παραγωγή πολύ λεπτών στρωμάτων διαφορετικών υλικών.

Οι τρεις φυσικοί θα μοιραστούν το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 10 εκατ. σουηδικών κορωνών (ένα εκατ. ευρώ) στην τελετή απονομής που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

Πηγή: in.gr
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
Άβαταρ μέλους
xaplas
Δημοσιεύσεις: 228
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 1:06 pm
Real Name: Real Name
Gender: Male
Τοποθεσία: Κάτω από την Ακρόπολη

Δημοσίευση από xaplas »

Αφού ανακάλυψαν το φαινόμενο το 1998 γιατί παίρνουν το Νόμπελ φέτος (2007); Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που πρέπει να περάσει από την ανακάλυψη, πχ ώστε να επιβεβαιωθεί, για να δωθεί το Νόμπελ;
Άβαταρ μέλους
timos_m
Δημοσιεύσεις: 1047
Εγγραφή: Παρ Δεκ 22, 2006 9:11 pm
Real Name: ΤΜ
Gender: Male
Τοποθεσία: Εδώ

Δημοσίευση από timos_m »

Μάλλον περίμεναν πολλοί στην ουρά.. :)
Άβαταρ μέλους
durandal
Δημοσιεύσεις: 64
Εγγραφή: Δευ Ιαν 29, 2007 12:14 pm

Δημοσίευση από durandal »

Basika o logos ths kathsterhshs einai diplos
1) yparxei oura pragmati
2) prepei na perasoun kana 3-4 xronia mexri na ginei katanohto to fainomeno kai na to epibebeosoun oloi to 1998 prepei na einai to etos proths dhmosieyshs nomizo...
"Mortal danger is an effective antidote for fixed ideas."

Erwin Johannes Eugen Rommel
Neo
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 2:46 pm
Real Name: Thomas Anderson
Gender: Male
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος!!!

Δημοσίευση από Neo »

Γενικά είναι μεγάλη η Ιστορία με το πότε απονέμεται το Nobel. Ειδικά στα Nobel Φυσικής.

Αν πρόκειται για θεωρητική εργασία, μπορεί να περάσουν πάρα πολλά χρόνια. Για πειράματα που επιβεβαιώνουν θεωρίες που περιμέναν χρόνια επιβεβαίωση ο χρόνος είναι σαφώς μικρότερος. Για παράδειγμα για την ανακάλυψη του c quark πήραν το Nobel αμέσως, αφού το περίμεναν πώς και πώς εκείνη την περίοδο.

Για τεχνολογικές εφαρμογές της Φυσικής, ο χρόνος εξαρτάται κυρίως από το πόσο επηρρέασαν την τεχνολογία, πράγμα που φαίνεται σε βάθος χρόνου, άρα είναι αρκετά λογικό το διάστημα των 8-10 χρόνων.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ζητήματα Μαθηματικών - Φυσικής - Πληροφορικής”