Σελίδα 1 από 1

[170 χρόνια Ε.Μ.Π.] Εκδηλώσεις & διαλέξεις Σ.Ε.Μ.Φ.Ε.

Δημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 28, 2007 12:25 am
από drcypher
Αντιγράφω από τη σελίδα του Τομέα Φυσικής για τα 170 χρόνια Ε.Μ.Π.:
170 χρόνια Ε.Μ.Π. έγραψε:Οι εκδηλώσεις της Σχολής
  • "Ανοιχτές Θύρες": Τρίτη 4 - Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, 09:00-11:30 και 11:30-14:00

    Η Σχολή ανοίγει τα Eργαστήριά της για τους μαθητές του Λυκείου. Η διάρκεια της επίσκεψης είναι 2:30 ώρες. Οι μαθητές, μετά από μια σύντομη παρουσίαση της Σχολής, θα χωριστούν σε ομάδες των 20 περίπου ατόμων και θα ξεναγηθούν στα εκπαιδευτικά Eργαστήρια των Τομέων όπου θα γίνουν σύντομες επιδείξεις πειραμάτων. Επίσης οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα του γνωστού Γερμανού χαράκτη (και μαθηματικού) M.C. Escher που εκτίθενται στο νέο κτίριο της Σχολής. Θα φιλοξενούνται καθημερινώς δύο ομάδες των 100 μαθητών -με τους καθηγητές τους- που θα περιηγούνται στις εγκαταστάσεις της Σχολής στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

    Παρακαλούμε τους υπεύθυνους καθηγητές των Λυκείων που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την Σχολή να συμπληρώσουν την ανίστοιχη ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής που βρίσκεται εδώ.
  • Ομιλίες διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων: Τρίτη 4 - Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, 17:30-19:00 και 20:00-21:30
    Διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες θα δώσουν εκλαϊκευμένα σεμινάρια στις επιστημονικές περιοχές που θεραπεύει η Σχολή. Οι ομιλίες είναι ανοιχτές για το ευρύ κοινό και θα πραγματοποιηθούν στα νέα κτήρια της Σχολής.

    Πρόγραμμα ομιλιών:
    • Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, Αμφιθέατρο VI Νέου Κτιρίου ΣΕΜΦΕ

      13:00 – 14:30
      ∆ηµήτρης Χριστοδούλου (ETH Zurich): «Το Υφάδι του Χωροχρόνου» (Αµφιθέατρο 4 Γενικών Εδρών)

      17:30 – 19:00
      Λευτέρης Οικονόµου (Πανεπιστήµιο Κρήτης): «Με Λίγη Φαντασία και Σκέψη …»

      Με βάση τις τρεις θεµελιώδεις ιδέες της Φυσικής και ορισµένες απλές πληροφορίες για τα στοιχειώδη σωµάτια της ύλης και για τις βασικές δυνάµεις µπορεί κανείς να ανασυνθέσει νοητικά τα διάφορα επίπεδα οργάνωσης της ύλης, τουλάχιστον τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Η διαστατική ανάλυση συνδυασµένη µε λίγη φαντασία και σκέψη είναι πολύτιµος αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Τα µαθηµατικά που απαιτούνται δεν ξεπερνούν συνήθως το επίπεδο του Λυκείου. Καλύπτει κανείς έτσι όλες τις κλίµακες της ύλης από τα κουάρκ µέχρι το Σύµπαν περιλαµβανοµένης και της οικείας στερεάς και υγρής ύλης.

      20:00 – 21:30
      Τάσος Μπούντης (Πανεπιστήµιο Πάτρας): «Τάξη και Χάος σε Χαµιλτονιανά Συστήµατα Πολλών Βαθµών Ελευθερίας»

      Θα παρουσιαστεί µε παιδαγωγικό τρόπο η τρέχουσα έρευνα σχετικά µε τη σηµασία της εντοπισµένης δυναµικής στην αποκάλυψη των µυστικών της δυναµικής των Χαµιλτονιανών συστηµάτων, µε Ν βαθµούς ελευθερίας. Για τη διάκριση µεταξύ τάξης και χάους, χρησιµοποιείται ένα νέο σύνολο δεικτών. Θα εξεταστεί η σηµασία των απλών περιοδικών τροχιών και θα αναζητηθεί η σχέση της ευστάθειάς τους µε περιοχές ασθενούς και ισχυρού χάους. Θα διερευνηθούν, για µεγάλους αριθµούς Ν, οι θερµοδυναµικές ιδιότητες όπως φάσµατα Lyapunov, εντροπία Kolmogorov Sinai και η διάχυση, σε παραδείγµατα της Κλασσικής Μηχανικής. Ακόµη, θα παρουσιαστούν νέα αποτελέσµατα σχετικά µε την ανακάλυψη οργανωµένης κίνησης µε χαµηλό δείκτη διαστάσεων σε κανονικές µορφές και σχετικά µε εντοπισµένες ταλαντώσεις σε µονοδιάστατα µη γραµµικά πλέγµατα.
    • Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, Αμφιθέατρο VI Νέου Κτιρίου ΣΕΜΦΕ

      17:30 – 19:00
      Απόστολος ∆οξιάδης (συγγραφέας, µαθηµατικός): «Από την Αφήγηση στην Απόδειξη – και πίσω»

      20:00 – 21:30
      ∆ηµήτριος Νιάνιας (Οµότιµος Καθηγητής ΕΜΠ): «Στα Ενδότερα του Πολιτισµού»
    • Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, Αμφιθέατρο VI Νέου Κτιρίου ΣΕΜΦΕ

      17:30 – 19:00
      Γιώργος Σταθάκης (Πανεπιστήµιο Κρήτης): «Η Σχέση Οικονοµολόγων και Μηχανικών στην Μεταπολεµική Ελλάδα του 20ου Αιώνα»

      20:00 – 21:30
      Γιάννης Ηλιόπουλος (ENS Paris): «Ο Άρχοντας των ∆ακτυλίων»

      Σε λίγους µήνες ολοκληρώνεται στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωµατιδίων (CERN) της Γενεύης η κατασκευή του LHC (Large Hadron Collider, Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόµενων ∆εσµών Αδρονίων), του ισχυρότερου µικροσκοπίου που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος. Η διακριτική του ικανότητα θα ξεπερνάει τα 10-19 του µέτρου. Πρόκειται για ένα θαύµα της τεχνολογίας, µια κατασκευή που κάνει κάθε µηχανικό να αισθάνεται υπερήφανος για την Επιστήµη του. Στην διάλεξη αυτή θα παρουσιαστούν τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου και κυρίως θα εξηγηθούν οι επιστηµονικοί στόχοι του. Η γνώση των Νόµων που διέπουν τη δοµή της ύλης σε αυτές τις αποστάσεις µπορεί να µας οδηγήσει σε µια καινούργια θεώρηση του χώρου, του χρόνου και του Κόσµου.
  • Ειδικές εκδηλώσεις των Τομέων: Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007
    • Ο Τομέας Μαθηματικών έχει προγραμματίσει επτά ομιλίες, καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια Η/Υ. Οι ομιλίες θα είναι διάρκειας 20΄ περίπου, με 5-λεπτα ερωτήσεων και δύο διαλείμματα διάρκειας 20', ώστε οι μαθητές να έχουν το περιθώριο να συζητήσουν με τους ομιλητές. Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι εδώ.
    • Ο Τομέας Φυσικής διοργανώνει τα "Master Classes στη Φυσική Σωματιδίων" που αποτελούν προχωρημένα μαθήματα για μαθητές Λυκείου σε θέματα που άπτονται της Φυσικής των υποατομικών σωματιδίων. Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν τέσσερα εισαγωγικά σεμινάρια, από ενεργούς επιστήμονες/ερευνητές του κλάδου αυτού (μέλη του Τομέα Φυσικής). Στη συνέχεια θα αναλάβουν να αναλύσουν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα που έχουν γίνει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Σωματιδίων CERN και, στο τέλος, θα συζητήσουν με τους επιστήμονες τα αποτελέσματά τους. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσα και με χρήση προβολικού (PC projector) ενώ η ερευνητική εργασία θα γίνει στο μεγάλο εργαστήριο υπολογιστών του ΕΜΠ με 60 θέσεις εργασίας. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 09:00 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 15:00 (οι μαθητές θα γευματίσουν στο φοιτητικό εστιατόριο του ΕΜΠ). Ας σημειωθεί ότι ο Τομέας Φυσικής έχει ήδη διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία τρεις φορές παρόμοια εκδήλωση (2005, 2006 και 2007) στο πλαίσο των Ευρωπαϊκών Master Classes. Πληροφορίες γι' αυτές τις εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε εδώ.
    • Ο Τομέας Μηχανικής διοργανώνει σειρά παρουσιάσεων εφαρμογών της Μηχανικής στην καθημερινή ζωή. Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

      H ειδική εκδήλωση του Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου περιλαμβάνει προβολή και χρήση από τους επισκέπτες μαθητές των παρακάτω:
      • Μικρά (διάρκειας περίπου 10 min) video στα οποία διάσημοι σύγχρονοι φιλόσοφοι συζητούν για τον Σωκράτη.
      • Διαδραστικό CD-Rom που είχε προετοιμαστεί για το Υπ.Ε.Π.Θ., με σκοπό την υποβοήθηση της διδασκαλίας της φιλοσοφίας στο Λύκειο, με επιστημονική επιμέλεια των Βέικου, Καλογεράκου, Νικολακόπουλου, Καρασμάνη.
      • Διαδραστικό CD-Rom του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (επιμέλεια του Θ. Σκαλτσά) με τίτλο "Λογανάλυσις - μια επιχειρηματολογική ανάλυση του πλατωνικού διαλόγου Πρωταγόρας".
      H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα με video wall καθώς και 15 θέσεις εργασίας σε υπολογιστή.

      Όσοι μαθητές (Β' ή Γ' Λυκείου) ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις Ειδικές εκδηλώσεις κάποιου Τομέα θα πρέπει να ζητήσουν από τον υπεύθυνο καθηγητή τους να συμπληρώσει τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση που βρίσκεται εδώ. Σημειώνουμε ότι κάθε μαθητής μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής σε ΜΙΑ ΜΟΝΟ Ειδική Εκδήλωση, ενώ κάθε Λύκειο μπορεί να συμμετάσχει με 5 ΤΟ ΠΟΛΥ μαθητές ανά Ειδική Εκδήλωση.

Re: [170 χρόνια Ε.Μ.Π.] Εκδηλώσεις & διαλέξεις Σ.Ε.Μ.Φ.Ε.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 29, 2007 2:50 am
από O_Xamenos
βρεβρεβρε....πως περνανε τα χρονια....

Re: [170 χρόνια Ε.Μ.Π.] Εκδηλώσεις & διαλέξεις Σ.Ε.Μ.Φ.Ε.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 29, 2007 5:31 pm
από HeartDoc
drcypher έγραψε: Πρόγραμμα ομιλιών:
Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, Αμφιθέατρο VI Νέου Κτιρίου ΣΕΜΦΕ

13:00 – 14:30
∆ηµήτρης Χριστοδούλου (ETH Zurich): «Το Υφάδι του Χωροχρόνου» (Αµφιθέατρο 4 Γενικών Εδρών)
Πάνω στην ώρα της εργαστηριακής Φυσικής 3! :cry: :cry: :cry: