[Πρυτανεία ΕΜΠ] Συνέντευξη τύπου 23/01

Αφού βαριέσαι τόσο να πας μέχρι την Γραμματεία, μπες εδώ.

Συντονιστές: AlexandraDC, markelos, Ryu, constant, φιάλη klein

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
el_greco
Δημοσιεύσεις: 1275
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 9:30 am
Real Name: Νίκος Βέργος
Gender: Male
Τοποθεσία: Austin, TX
Επικοινωνία:

[Πρυτανεία ΕΜΠ] Συνέντευξη τύπου 23/01

Δημοσίευση από el_greco »

Αντιγράφω από την επίσημη ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΕΜΠ, που παρατίθεται στην ιστοσελίδα του ΕΜΠ
ΕΜΠ έγραψε:Οι Πρυτανικές αρχές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του
Πανεπιστημίου Πατρών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην
προσπάθειά τους να συμβάλουν θετικά στη συζήτηση και αντιμετώπιση
της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στα ανώτατα εκπαιδευτικά
ιδρύματα, λόγω των εξαγγελλόμενων θεσμικών ρυθμίσεων, της
εκστρατείας δυσφήμησης  και απαξίωσης των ελληνικών ΑΕΙ και των
κινητοποιήσεων φοιτητών και πανεπιστημιακών, καλούν τα μέσα
μαζικής ενημέρωσης σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την
Τρίτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 6 μμ στην αίθουσα τελετών στην
Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου
.
                 
Άβαταρ μέλους
el_greco
Δημοσιεύσεις: 1275
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 9:30 am
Real Name: Νίκος Βέργος
Gender: Male
Τοποθεσία: Austin, TX
Επικοινωνία:

Δελτίο τύπου πρυτανικών αρχών

Δημοσίευση από el_greco »

Ακολουθεί το δελτίο τύπου των πρυτανικών αρχών των ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Πατρών, όπως παρουσιάστηκε στη σημερινή συνέντευξη που δόθηκε στην αίθουσα τελετών της πρυτανείας ΕΜΠ.
ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Παν. Πατρών έγραψε:Με αίσθημα ευθύνης και διάθεση αυτοκριτικής, θα θέλαμε να καταθέσουμε την έντονη ανησυχία μας για τα φαινόμενα απαξίωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου στη χώρα μας. Αναμφίβολα το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει προβλήματα, τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Ωστόσο, αυτό το Πανεπιστήμιο έχει εδώ και 170 χρόνια προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ελληνική κοινωνία καθώς και στον ελληνισμό ευρύτερα. Σήμερα, το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο συνεχίζει το έργο του -εκπαιδευτικό, ερευνητικό και πολιτιστικό- παρά τις αντιξοότητες και τις προσπάθειες δυσφήμισής του και συρρίκνωσης της παντοειδούς εμβέλειάς του. Σημειώνουμε ότι το Eλληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί από την ίδρυσή του τον αιμοδότη της κοινωνίας και της Δημόσιας Διοίκησης με επιστήμονες, οι οποίοι συνετέλεσαν καθοριστικά στην εξέλιξή τους. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων μας στο εξωτερικό διαπρέπουν στους χώρους που κινούνται, ακαδημαϊκούς ή μη.  

Τα Δημόσια Πανεπιστήμια δεν είναι εκκολαπτήρια σκανδάλων, χώροι βίας,
ανοχής και συνενοχής τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Τα Δημόσια Πανεπιστήμια δεν διακινούν ναρκωτικά ή πλαστά διπλώματα και δεν αποτελούν κέντρα εκπαίδευσης ατόμων που ρέπουν σε παραβατική συμπεριφορά. Η εστίαση σε μεμονωμένα, προφανώς δυσάρεστα και καταδικαστέα από όλους γεγονότα, εφόσον αυτά επιβεβαιώνονται, δεν μπορεί να μειώσει το συνολικό έργο και την προσφορά
του Δημόσιου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους.  

Ωστόσο, σημειώνουμε ότι τα τελευταία δυσάρεστα και καταδικαστέα φαινόμενα βίας σε χώρους Πανεπιστημίων, καθώς και άλλα μεμονωμένα παρόμοια φαινόμενα, δεν σχετίζονται με τη λειτουργία του ασύλου. Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς έχουν ευρύτερα αίτια και απαιτούν συνολική αντιμετώπιση από την κοινωνία και την Πολιτεία. Παρατηρούνται μάλιστα συχνότερα και σε άλλους εξωπανεπιστημιακούς χώρους, χωρίς να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο χρειάζεται σήμερα, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, τομές και ριζικές αλλαγές, χωρίς βέβαια να αλλοιώνεται ο βασικός του χαρακτήρας. Όπως επανειλημμένως έχει διακηρύξει και η Σύνοδος των Πρυτάνεων χρειάζεται:

1. Να κατοχυρωθεί η θεσμική θωράκιση της ακαδημαϊκής, διοικητικής και
οικονομικής αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων.
2. Να υπάρξει ένας νόμος πραγματικό πλαίσιο χωρίς να υπεισέρχεται σε
λεπτομέρειες, οι οποίες θα μπορούσαν να ρυθμιστούν εσωτερικά από τα
Πανεπιστήμια.
3. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση με την παράλληλη θεσμοθέτηση διαδικασιών διαφάνειας, κοινωνικού ελέγχου, λογοδοσίας και αποτίμησης
του έργου των Πανεπιστημίων.

Κατανοούμε και αποδεχόμαστε την αποστολή και την υποχρέωση της Κυβέρνησης και των Κομμάτων σχετικά με την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών. Θεωρούμε, παράλληλα, ότι τα θέματα της Παιδείας απαιτούν, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ευρύτατη συναίνεση. Μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει τα Κόμματα καθώς και όλους τους φορείς της Παιδείας. Μια συναίνεση αναγκαία και απαραίτητη για ένα μακρόπνοο σχεδιασμό και σταδιακή εφαρμογή για όλες τις
βαθμίδες της εκπαίδευσης.  

Στην παρούσα χρονική συγκυρία η επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν επιλύει τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της Ανώτατης Παιδείας. Δυστυχώς φαίνεται ότι συμβάλλει στην όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης με επίμαχο αντικείμενο την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, με τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές
λειτουργίες στα Πανεπιστήμια να παρακωλύονται, εν μέρει ή συνολικά, κατά περίπτωση, πρότασή μας προς όλους τους φορείς ?Πολιτεία, Κόμματα, Πανεπιστημιακή Κοινότητα? είναι να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο, έτσι ώστε:  

1. Να καταθέσουν τα Πανεπιστήμια, σε κλίμα συναίνεσης, νηφαλιότητας και ηρεμίας, και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το πνεύμα των αποφάσεων της Συνόδου των Πρυτάνεων, τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της
λειτουργίας τους (τέτοιες διαδικασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε αρκετά
Πανεπιστήμια με αποφάσεις των Συγκλήτων).
2. Να ολοκληρωθεί το βεβαρημένο ήδη χειμερινό εξάμηνο καθώς και το
εαρινό σε κλίμα ηρεμίας. Προέχει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.
3. Να διεξαχθούν ομαλά οι εξεταστικές περίοδοι.
4. Να ολοκληρωθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ο πάντα ανοικτός διάλογος για την Παιδεία.

Μετά από αυτό το διάστημα η Βουλή είναι εκείνη που τελικά θα αποφασίσει, ελπίζουμε πάντα με την ευρύτατη δυνατή συναίνεση, τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν.

Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει. Παρά τις αντιξοότητες το εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται σήμερα, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, το ερευνητικό έργο, καθώς επίσης και η ευρύτερη κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του Δημόσιου Πανεπιστημίου, αναγνωρίζονται γενικώς. Τα Πανεπιστήμια, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας, ήταν, είναι και θα είναι πάντα ανοικτά και ευαίσθητα στους κραδασμούς και τις διεργασίες του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Oι Πρυτανικές Aρχές των ανωτέρω Πανεπιστημίων αυτή τη δύσκολη στιγμή
επιθυμούν να αποφευχθεί η διαφαινόμενη περαιτέρω όξυνση στον χώρο της Παιδείας, ώστε μέσα σε εύλογο, και πάντως όχι απεριόριστο, χρονικό διάστημα, καθώς και σε κλίμα ηρεμίας, να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες διαμόρφωσης ευρύτερης συναίνεσης για τα θέματα της Παιδείας.

Είναι καθήκον όλων μας. Σε αντίθετη περίπτωση η συνεχιζόμενη απαξίωση του Eλληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, ενός διαχρονικά καταξιωμένου θεσμού στη συνείδηση των Eλλήνων, θα έχει τεράστιο εθνικό κόστος.
                 
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ανακοινώσεις”