Η Γλώσσα των Διπλωματικών Εργασιώνε (& γενικοτέρως)

Όχι δεν λέμε τον καιρό εδώ. Απλά αναλύουμε τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς γύρω από διάφορα θέματα της καθημερινότητας. Με λίγα λόγια: ό,τι να 'ναι!

Συντονιστής: AlexandraDC

Απάντηση
o_apolytos
Real Name: Πραγματικό Όνομα

Η Γλώσσα των Διπλωματικών Εργασιώνε (& γενικοτέρως)

Δημοσίευση από o_apolytos »

Καλημέρα.

Με αφορμή το τόπικ "δυσκολίες στον γραπτό λόγο" θα ήθελα να αναπτύξω έναν προβληματισμό που με απασχολεί σε ένα βαθμό τον τελευταίο καιρό. Αυτός συνοψίζεται ουσιαστικά σε ένα πάγιο ερώτημα που έχει από καιρό βρικολακιάσει μέσα μου και είναι το εξής: σε ένα πλαίσιο μιας άλλης γλώσσας από την καθομιλουμένη, όπως της γλώσσας των μαθηματικών, της φυσικής, της δικονομίας, της οικονομίας, ακόμα και της φιλοσοφίας, κατά πόσο μπορούν να συγχωρεθούν λάθη που αφορούν τη γλώσσα εν γένει.
Εξηγούμαι.
Τώρα τελευταία, 'δω να, έπεσαν στα χέρια μου δυο τρεις διπλωματικές εργασίες της ΣΕΜΦΕ, και προς μεγάλη μου έκπληξη (το γιατί εξεπλάγην το αναφέρω παρακάτω), βρήκα καραμπινάτα ορθογραφικά, γραμματικά, συντακτικά και μεταφραστικά (από τα αγγλικά βέβαια) λάθη. Για μένα αυτά τα λάθη σημαίνουν δύο πράγματα κυρίως.
Πρώτον, αυτός που γράφει την εργασία συγκεντρώνεται σε μια από τις γλώσσες που χρησιμοποιεί, είτε αυτή λέγεται μαθηματικά, είτε φυσική, είτε μηχανική, και ασχολείται με την απαλοιφή των εκεί γενόμενων λαθών. Σ'ένα σημείο λογικότατο. Δεύτερον, αυτή η συγκέντρωση υποκαθιστά πλήρως οποιαδήποτε φροντίδα στο χειρισμό της κοινής γλώσσας. Τελικά, τα περίφημα “λογάκια” και η εργαλειακή τους αντιμετώπιση αποτελούν μια ακόμα καταναγκαστική διαδικασία, όπως η παράδοση αντιγράφων στη Βιβλιοθήκη και στη Γραμματεία.
Η έκπληξή μου έγκειται στο πώς τυπώνεται μια τέτοια εργασία, στο πώς δηλαδή την εγκρίνει τόσο ο επιβλέπων όσο και η επιτροπή των καθηγητών. Ό,τι και να υποτεθεί, μάλλον τους μειώνει. Ότι δεν κοίταξαν την εργασία; Ότι δεν τους νοιάζει η γλώσσα που μιλάνε οι πολλοί, παρά μόνο η γλώσσα τους;
Σε όλα αυτά η απάντηση ίσως να είναι τετριμμένη για πολλούς, ότι δηλαδή, βρε αδερφέ, εμάς τα Μαθηματικά και η Φυσική μας νιάζουν! Και σε γκρίκλις να γράφουμε τα υπόλοιπα, στα παπάρια μας! Προσωπικά διαφωνώ καθέτως, διαγωνίως και μπλον ζον, αλλά φοβάμαι ότι λίγο πολύ και οι καθηγηταί μας συμμερίζονται τους φοιτητές. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα συγγράμματα – πέτσινες σημειώσεις όπου γίνεται γλωσσοβιασμός.
Ως επιμύθιο των παραπάνω, θέλω να πω σοβαρά πως είμαι διατεθιμένος να επιμεληθώ, δεδομένου ότι θα έχω το χρόνο, τη διπλωματική οποιουδήποτε, καθώς αυτό το εξωγλωσσικό (αν θεωρήσουμε ως κεντρικές τις άλλες γλώσσες) ιδίωμα που λέγεται καθομιλουμένη μου αρέσει πολύ και ακόμα περισσότερο τυπωμένο (μου αρέσει και η υλοτομία επίσης).

Τέλος, θέλω να πω πως την ψώνισα και χρειάζομαι επιμέλεια. Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Αν φτάσατε να διαβάζετε μέχρι εδώ, σας ευχαριστώ και πάλι, γιατί εδώ-που-τα-λέμε δεν έχω κάτι άλλο να πω, απλώς ότι σας ευχαριστώ που φτάσατε μέχρι εδώ και μέχρι εδώ και μεχρί εδώ και μέχ.-
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος antony07 την Παρ Οκτ 14, 2011 5:09 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Μεταφέρθηκε σε καταλληλότερη κατηγορία!
Άβαταρ μέλους
Tzanampets
Real Name: Call me 'mate'
Facebook ID: 0

Re: Η Γλώσσα των Διπλωματικών Εργασιώνε (& γενικοτέρως)

Δημοσίευση από Tzanampets »

να 'σε καλλα φήλε, θα σαι πρωτειμίσουμαι! :Ρ

(το "ε" στο φήλε πεζι να ήνε ωρθωγραφεικό δν ήμε και πωλί sigur-ros...)
Elen síla lúmenn' omentielvo.

Εικόνα

For those about to troll... we salute you!
o_apolytos
Real Name: Πραγματικό Όνομα

Δημοσίευση από o_apolytos »

Έσχως

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8cZGgtN42ns[/youtube]
Άβαταρ μέλους
1/2rizax

Δημοσίευση από 1/2rizax »

Off Topic
Δισκάρα
Κοιτάζοντας τις διπλωματικές του μπλα, οι οποίες, παρεμπιπτόντως, είναι πολύ υψηλού επιπέδου, έπεσα σε δύο εξαιρετικές διπλωματικές γραμμένες στο Tex σε πολυτονικό. Στον πρόλογο της μίας, ο φοιτητής έγραφε μεταξύ άλλων: "[...] Σαν μαθηματικος προτιμώ ένα σύστημα με περισσότερους κανόνες γραμματικής και συντακτικού, φαινομενικά πιο δύσκολο, το οποίο όμως πρόαγει τη δομημένη σκέψη όπως τα μαθηματικά. [...]"
no es sueño la vida
y al que le duele su dolor le dolerá sin descanso
y el que teme la muerte la llevará sobre los hombros
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”