Το Κυπριακό

Όχι δεν λέμε τον καιρό εδώ. Απλά αναλύουμε τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς γύρω από διάφορα θέματα της καθημερινότητας. Με λίγα λόγια: ό,τι να 'ναι!

Συντονιστής: AlexandraDC

Άβαταρ μέλους
Jason24
Real Name: Christodoulou Iasonas
Facebook ID: 0

Το Κυπριακό

Δημοσίευση από Jason24 »

Tha simfoniso me ton skliraio. to na min theloun kapioi na fanatizoun den simainei oti prepei na parapioume kai tin istoria.Diladi eleos.Pote epitelous tha stamatisoume na paizoume tous kalous kai i tourkia na kanei oti thelei.
Peite me ethnikisti,ethnisti oti thelete.An parameinoun etsi ta vivlia i akoma xeirotera an ta allaxoun kai allo pros tin exomalinsi to sxeseon ellinon-tourkon,tin istoria tha ti matho ego sta paidia mou kai oxi o kathe asxetos pou thelei na ta pigainoume kala me tous skilous.
Thelo na po kai alla ,alla tha stamatiso gia na min parektrapo kai allo.

ΚΥΠΡΟΣ 1974
ΚΩΝ/ΠΟΛΗ 1453
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ..
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.

Edit: Διάσπαση από το topic "Αντιδράστε"
Lifo

Δημοσίευση από Lifo »

Nαι, ρε παιδιά, αλλά η δική σας άποψη βρίσκετε στο αντίθετο άκρο.
...αν και δεν μπορω να καθορισω αν ειναι σωστο στο σχολειο να μαθαινεις το κακο παρελθον καποιου γιατι δεν εισαι σε θεση στα 11 να κρινεις και να το επιλεξεις στο μελλον...δεν μπορουμε να περιμενουμε απο ενα παιδι να μπορει να κρινει.....το παιδι πρεπει να τα  ακουσει σαν παραμυθι οπως λες και καπου παραπανω αλλα αυτο θα λεει ολες τις αληθειες
Πιστεύω ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας πρέπει να αρχίσουν να αναπτύσσουν την κριτική ικανότητα τους και γι'αυτό πρέπει να μάθουν να αντλούν από διαφορετικές πηγές τα γεγονότα. Να μάθουν ότι υπάρχουν αντιφάσεις και ανακρίβειες σε αυτές και να μη δέχονται αξιωματικά την "αλήθεια" ενός βιβλίου-ενός συγγραφέα.
( νομίζω επίσης ότι οι καρμπονάροι ήταν οι "εθνικοί" και οι ιακωβίνοι οι "κοινωνικοί" επαναστάτες ).
...καλο ειναι το παιδι να νιωθει περηφανο για αυτο που ειναι,
στο μελλον ετσι κι αλλιως θα μαθει τα πραγματα με το ονομα τους και θα μπορεσει να τα κρινει.....ας κρατησουμε και λιγο εθνικη ταυτοτητα ....στην εποχη της παγκοσμιοποιησης ισως ειναι το μονο οπλο
Διαφωνώ απόλυτα. Καταρχάς διαφωνώ με τη σύνδεση συναισθήματος "σύγκρισης" (υπερηφάνεια/αυτολύπηση) με την εθνική καταγωγή - συχνά εκφυλίζεται σε αντιδραστικές συμπεριφορές και άλλωστε πιστεύω ότι ένας ισορροπημένος ανθρωπος ανακαλύπτει και εκτιμά τη εθνική του ταυτότητα/διαφορετικότητα μέσα από τη συνύπαρξη με άλλους πολιτισμούς.
Επιπλέον, δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείς μια επιστήμη ( εν προκειμένω αυτή της Ιστορίας ) για την τόνωση του εθνικού φρονήματος. Ειδικά εμείς στην Ελλάδα λόγω μακραίωνου και σημαντικού πολιτισμού διαρκώς υπερβάλλουμε όταν αναφερόμαστε σε αυτόν.

Από την άλλη, συμφωνώ ότι ο βιαιότητες μιας πλευράς (γενικά κάθε σύγκρουσης, όχι στενά της Ελλάδας-Τουρκίας) πρέπει να αναφέρονται, όπως και τα αντίποινα της άλλης, ώστε να καταλάβουν από μικρά τα παιδιά τη φύση του ανθρώπου και  να απομυθοποιούν τον "ηρωϊσμό" των πολέμων. Οι ήρωες στον πόλεμο είναι απλοί άνθρωποι, νέοι συνήθως και ιδεαλιστές, που δεν καταλαβαίνουν τα αληθινά αίτιά του. Να αρχίσουν βλέπουν στεγνά τα ιστορικά γεγονότα ώστε να διακρίνουν καλύτερα τις συνδέσεις, τα αίτια, τις συνέπειές τους.

Τέλος, προσωπικά θα υπέγραφα μια κίνηση για περισσότερη διεθνή ιστορία στο πρόγραμμα σπουδών του σχολείου - ιδιαίτερα της μεσογειακής/ευρωπαϊκής αλλά και αυτής άλλων ηπείρων. Είναι απαράδεκτο σημαντικά γεγονότα με διεθνή σημασία (πχ η Γαλλική Επανάσταση) να προσπερνώνται γιατί δε έχουν εθνικό ενδιαφέρον. Έτσι τα παιδιά θα καταλάβαιναν τη συνέχεια και τη σύνδεση των πολιτισμών και των γεγονότων στην ιστορία της  ανθρωπότητας. "Μελέτη της αλληλεπίδρασης των εθνών" πρέπει να είναι η φράση-κλειδί στην εισαγωγή των παιδιών στην Ιστορία. Η φύση αυτής θα προκύπτει από τη μελέτη και την έρευνα.

Α, και να τα ενθαρρύνουν να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία ιστορίας και να παρακολουθούν σχετικά ντοκυμαντέρ - γιατί ένα σχολικό εγχειρίδιο δε θα είναι ποτέ αρκετό :)
Άβαταρ μέλους
Skliraios
Real Name: Ιουλιος Μπιτζιμπιτζιδης

Δημοσίευση από Skliraios »

Lifo έγραψε: πιστεύω ότι ένας ισορροπημένος ανθρωπος ανακαλύπτει και εκτιμά τη εθνική του ταυτότητα/διαφορετικότητα μέσα από τη συνύπαρξη με άλλους πολιτισμούς.
το λες μονος σου ενας ισορροπημενος ανθρωπος...οχι ενα παιδακι 11 χρονων......
Lifo έγραψε:  Επιπλέον, δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείς μια επιστήμη ( εν προκειμένω αυτή της Ιστορίας ) για την τόνωση του εθνικού φρονήματος. Ειδικά εμείς στην Ελλάδα λόγω μακραίωνου και σημαντικού πολιτισμού διαρκώς υπερβάλλουμε όταν αναφερόμαστε σε αυτόν.
αν κοιταξεις την ιστορια ολν των λαων θα δεις οτι οχι μονο ειναι δυνατον αλλα και το πιο προσφηλες ....και εγω μιλαω περισσοτερο για διατηρηση εθνικης ταυτοτητας οχι τοσο για εθνικο φρονημα...εχει μια μικρη διαφορα

Lifo έγραψε: Από την άλλη, συμφωνώ ότι ο βιαιότητες της μιας πλευράς (γενικά κάθε σύγκρουσης, όχι στενά Ελλάδας-Τουρκίας) πρέπει να αναφέρονται όπως και τα αντίποινα της άλλης ώστε να καταλάβουν από μικρά τα παιδιά τη φύση τπυ ανθρώπου και  να απομυθοποιούν τον "ηρωϊσμό" των πολέμων.  Οι ήρωες στον πόλεμο είναι απλοί άνθρωποι, νέοι συνήθως και ιδεαλιστές, που δεν καταλαβαίνουν τα αληθινά αίτιά του.
ετσι δημιουργεις τασεις εκδηκησης στο παιδι πραγμα λαθος......
Lifo έγραψε: Τέλος, προσωπικά θα υπέγραφα για περισσότερη διεθνή ιστορία στο πρόγραμμα σπουδών του σχολείου - ιδιαίτερα της μεσογειακής/ευρωπαϊκής αλλά και άλλων ηπείρων.
Είναι απαράδεκτο σημαντικά γεγονότα με διεθνή σημασία (πχ η Γαλλική Επανάσταση) να προσπερνώνται γιατί δε έχουν εθνικό ενδιαφέρον.
η γαλλικη ιστορια διδασκεται αλλα σε μεγαλυτερες ταξεις απλα και μονο γιατι ειναι αρκετα πολυπλοκη για να την καταλαβει ενα παιδακι.....επισης δεν καταλαβαινω τι ειναι αυτο το ''διεθνη ιστορια'' αυτος ο ορος ειναι καπως περιεργος για μενα, καθε λαος εχει την ιστορια του τις ριζες του...δεν εχω καμια σχεση με τους τυνισιους(για παραδειγμα) για να εχω μεσογιακη ιστορια ......οσο αναφορα γεγονοτα που εμπεριεχουν σχεσεις ματαξυ λαων η ιστορια ειναι μια αρα δεν υπαρχει για μενα μεσογιακη ιστορια ή βαλκανικη ιστορια(αλλο μεγαλο κεφαλαιο,ξεχναμε ολα που εχουν γινει με τους βουλγαρους...)
http://www.freewebs.com/hellian00/300%204.gif

ο πληθωρισμός του φαίνεσθαι έχει ρίζες στη έλλειψη του είναι.

Occasio aegre offertur, facile amittitur - Opportunity is offered with difficulty, lost with ease. (Publius Syrus)

http://www.neobux.com/?r=SKLIRAIOS
Lifo

Δημοσίευση από Lifo »

Και πώς θα γίνει ένας ισορροπημένος άνθρωπος ένα παιδί που ξεκινά με στρεβλή διαπαιδαγώγηση? Πρέπει από μικρή ηλικία να αρχίσει να μαθαίνει τον σωστό τρόπο του "να μαθαίνει".

Η εθνική ταυτότητα -αν καταλαβαίνω τον τρόπο που χρησιμοποιείς τον όρο- δε διατηρείται αποκλειστικά με την εκμάθηση της εθνικής ιστορίας. Είναι ένα στοιχείο που κάθε άνθρωπος το διατηρεί ζωντανό με τα προσωπικά βιώματά του. Ανέφερες και τη λέξη "περηφάνια" και γι'αυτό μίλησα για φρόνημα.

Επίσης, δε νομίζω ότι διδάσκεται πολύ καλά -τυχαίο παράδειγμα- η περίοδος του διαφωτισμού και της Αναγέννηση στο γυμνάσιο-λύκειο. Εσύ γενικά έμεινες ικανοποιημένος από την επιλογή και την παρουσίαση της σχολικής ύλης της ιστορίας?
επισης δεν καταλαβαινω τι ειναι αυτο το ''διεθνη ιστορια'' αυτος ο ορος ειναι καπως περιεργος για μενα, καθε λαος εχει την ιστορια του τις ριζες του...δεν εχω καμια σχεση με τους τυνισιους(για παραδειγμα) για να εχω μεσογιακη ιστορια ......οσο αναφορα γεγονοτα που εμπεριεχουν σχεσεις ματαξυ λαων η ιστορια ειναι μια αρα δεν υπαρχει για μενα μεσογιακη ιστορια ή βαλκανικη ιστορια(αλλο μεγαλο κεφαλαιο,ξεχναμε ολα που εχουν γινει με τους βουλγαρους...)
Δηλαδή μόνο με όσους λαούς έχεις σχέση νιώθεις ενδιαφέρον να μάθεις χαρακτηριστικά του πολιτισμού τους? Και πώς δεν έχεις σχέση με τους Αιγύπτιους, τους Ρωμαίους, τους Άραβες, τους Τούρκους? Ακριβώς το γεγονός ότι αυτοί οι λαοί συνυπάρχουν ιστορικά με τους Έλληνες δημιουργεί το συγκριτικό ιστορικό ενδιαφέρον.
...ξεχναμε ολα που εχουν γινει με τους βουλγαρους
Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, νομίζω ότι εσύ υποστηρίζεις μια "εκδικητική" θεώρηση της ιστορίας. Τι ακριβώς έγινε με τους Βούλγαρους?
Άβαταρ μέλους
Skliraios
Real Name: Ιουλιος Μπιτζιμπιτζιδης

Δημοσίευση από Skliraios »

Lifo έγραψε:Και πώς θα γίνει ένας ισορροπημένος άνθρωπος ένα παιδί που ξεκινά με στρεβλή διαπαιδαγώγηση? Πρέπει από μικρή ηλικία να αρχίσει να μαθαίνει τον σωστό τρόπο του "να μαθαίνει".
δε μιλαω για στρεβλη διαπεδαγωγηση...ισα ισα κατα τη γνωμη μου παιδεια ειναι να μαθαινει το παιδι αυτα που θα το βοηθησουν αλλωστε δεν θα μαθει κατι λαθος ....δεν θα κουσει ψεμα...απλα δεν θα ακουσει ολη την αληθεια σε καποια σημεια για να προστατευτει απο λαθος προσανατολισμους καθως αγεται και φερεται σε αυτη την ηλικια και οι μεγαλυτεροι εχουμε υποχρεωση να το βοηθησουμε να μην ξεφυγει....και κατι αλλο ισορροπημενος ειναι αυτος που εχει γερες βασεις οχι αυτος που τον πιξανε στα βαθια με τη μια......

Lifo έγραψε:Επίσης, δε νομίζω ότι διδάσκεται πολύ καλά -τυχαίο παράδειγμα, η περίοδος του διαφωτισμού και της Αναγέννηση στο γυμνάσιο-λύκειο. Εσύ είσαι ικανοποιημένος?

αν ηταν ολα αυτα που λενε τα σχολικα βιβλια στην διδακτεα υλη...ειναι μια χαρα ...οποιος θελει περαιτερω εμβαθυνση μπορει να το κανει μετα το σχολειο
Lifo έγραψε:
επισης δεν καταλαβαινω τι ειναι αυτο το ''διεθνη ιστορια'' αυτος ο ορος ειναι καπως περιεργος για μενα, καθε λαος εχει την ιστορια του τις ριζες του...δεν εχω καμια σχεση με τους τυνισιους(για παραδειγμα) για να εχω μεσογιακη ιστορια ......οσο αναφορα γεγονοτα που εμπεριεχουν σχεσεις ματαξυ λαων η ιστορια ειναι μια αρα δεν υπαρχει για μενα μεσογιακη ιστορια ή βαλκανικη ιστορια(αλλο μεγαλο κεφαλαιο,ξεχναμε ολα που εχουν γινει με τους βουλγαρους...)
Δηλαδή μόνο με όσους λαούς έχεις σχέση νιώθεις ενδιαφέρον να μάθεις χαρακτηριστικά του πολιτισμού τους? Και πώς δεν έχεις σχέση με τους Αιγύπτιους, τους Ρωμαίους, τους Άραβες, τους Τούρκους? Ακριβώς το γεγονός ότι αυτοί οι λαοί συνυπάρχουν ιστορικά με τους Έλληνες δημιουργεί το συγκριτικό ιστορικό ενδιαφέρον.
δεν καταλαβες τι εννοω μπορει ισως να μην καταλαβα και εγω τι ηθελες να πεις ...δεν θεωρω λαθος να μαθαινει ενα παιδι για τον πολιτισμο των αιγυπτιων ,των ρωμαιων κτλ απλα μιλησες για διεθνη ιστορια και πηγε αλλου το μυαλο μου....μονο που μην ξεχναμε οτι πρεπει πρωτα να μαθουμε τους εαυτους μας...και υστερα τους αλλους
Lifo έγραψε: Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, νομίζω ότι εσύ υποστηρίζεις μια "εκδικητική" θεώρηση της ιστορίας. Τι ακριβώς έγινε με τους Βούλγαρους?
με τους βουλγαρους υπηρχε το μακεδονικο αν θυμασαι απο την ιστορια του λυκειου...την προσπαθεια να παρουν τη μακεδονια τα τα γματα που ειχαν δημιουργησει για τον εκβουλγαρισμο των πληθυσμων ..τη συνεργασια με τους τουρκους...πραγματα που εχουν φυγει αν δεν κανω λαθος απο την ιστορια για την καλη συνυπαρξη των λαων...δεν ειναι εκει το θεμα ομως

δεν υποστηριζω εκδικητικη ταση της ιστοριας απλα δεν ξεχνω...,ενας ανθρωπος πρεπει να πορευεται μπροστα εχοντας πυξιδα το παρελθον ...παιρνοντας παραδειγματα και προτυπα απο μεγαλες μορφες της ιστοριας
http://www.freewebs.com/hellian00/300%204.gif

ο πληθωρισμός του φαίνεσθαι έχει ρίζες στη έλλειψη του είναι.

Occasio aegre offertur, facile amittitur - Opportunity is offered with difficulty, lost with ease. (Publius Syrus)

http://www.neobux.com/?r=SKLIRAIOS
Άβαταρ μέλους
Jason24

Δημοσίευση από Jason24 »

θελω να μεινω αμετοχος,Μην με προκαλειτε  :!:
Προτιμω το παιδι μου να εχει εκδικητικες τασεις προς τους Τουρκους παρα να τους θεωρει φιλους η ακομα χειροτερα "αδερφους".
Sorry που επιμενω για Τουρκους αλλα εμενα αυτο με καιει.Με τους αλλους δεν εχω να μοιρασω τπτ.
Άβαταρ μέλους
el_greco
Real Name: Νίκος Βέργος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από el_greco »

Παιδιά, προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Jason, καταλαβαίνω την ιδιαίτερη θέση σου, αλλά παρακαλώ να αποφεύγονται βαρείς χαρακτηρισμοί. Μπορούμε να διατηρήσουμε ένα επίπεδο στη συζήτηση αποφεύγοντας τις ακρότητες...

Neo
Real Name: Thomas Anderson

Δημοσίευση από Neo »

Δεν θα πω τίποτα περισσότερο, εκτός από το ότι η κάθε γενιά διδάσκεται διαφορετική Ιστορία, γιατί υπάρχουν διαφορετικές σκοπιμότητες σε κάθε χρονική περίοδο. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία του νακρίνω ποιος λέει "ψέμματα" ή ποιος λέει "αλήθεια".

Μου αρκεί το να ξέρω ότι στην παρούσα συγκυρία αυτό "βολεύει" να μαθαίνουν στην Ιστορία. Αύριο μεθαύριο θα μαθαίνουν άλλα.

Θυμηθείτε λίγο ένα επεισόδιο από τα "Εγκλήματα" όσοι το βλέπατε παλιά. Εκεί που ο χασάπης φαντάζεται πώς θα ήταν τα πράγματα όταν μεγαλώνει ο γιος του και τσακώνονται για το τι μαθαίνουν στην Ιστορία.

Δεν πιστεύω να έχει ιδιαίτερο νόημα το να σκοτωθείτε και να ανεβάζετε πίεση εδώ μέσα. Δυστυχώς, ο καθένας μας πρέπει (αν έχει διάθεση και όρεξη) να μάθει τη δικιά του αλήθεια (Ιστορία) αλλιώς να αρκεστεί σ' αυτό που του διδάσκεται από ένα σχολικό σύγγραμμα που έχει από πίσω κάποιες συγκεκριμένες σκοπιμότητες.
Άβαταρ μέλους
nastymike
Real Name: Α.Μ.

Δημοσίευση από nastymike »

Όπως ειπε και ο θείος Αλβερτος... δυο πραγματα ειναι απειρα : το συμπαν και η ανθρωπινη βλακεια. Αλλα για το 1ο δε μπορω να ειμαι σιγουρος.
ΕικόναΕικόνα
Screw you guys... I'm goin' hooome!
Άβαταρ μέλους
noir
Real Name: εθελοδουλο πρακτορακι :)
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από noir »

Skliraios έγραψε: λοιπον noir...στεκεσαι πολυ και χωρις λογο για μενα στο κρυφο σχολειο και στη λειτουργια της εκκλησιας γενικοτερα...
Καταρχην δε στεκομαι πολυ στο κρυφο σχολειο (λιγο ως ελαχιστα), απεφυγα να αφιερωσω πολυ προσωπικο χρονο για να αναπτυξω τις προσωπικες μου θεσεις, επειδη ημουν αρκετα πιεσμενος. Αντ αυτου απαντησα με ενα ευρυτερο κειμενο "ιστορικης αντιπληροφορησης" που καλυπτει αρκετες πλευρες και μυθους που εχουν χτιστει γυρω απο την ελλ. επανασταση και το θεσφατο αξιωμα της "εθνικης υπερηφανειας", το οποιο δεν εγραψα αλλα με καλυπτει. Μαλιστα θεωρησα καταλληλο το δοκιμιο που παρεθεσα γιατι στεκεται ιδιαιτερα στο ρολο της εκκλησιας (υπαρχουν και αλλα που εμβαθυνουν πχ στα γεωπολιτικα -κατ επεκταση και οικονομικα- συμφεροντα των παρακινητων και υποστηρικτων της επαναστασης), ακριβως επειδη παρατηρησα οτι εκει δινεται και εμφαση στο site οιυ εδωσε ο αρχικος δημοσιευτης του τοπικ για την -αντιδραστικη- διαμαρτυρια εναντια στο βιβλιο.
Skliraios έγραψε:πανω κατω μεγαλωνοντας αυτα τα μαθαινεις (το ρολο της εκκλησιας δηλαδη) ,τα μαθαινεις ακομα και στο σχολειο πανω κατω στις τελευταιες ταξεις του λυκειου....για τα προνομια της εκκλησιας ...τα πλουτη της......τον εμφυλιο για την εξουσια...το πως τελειωσε η επανασταση για τον ιμπραιμ τη ναυμαχια του ναυαρινου...το ψηφισμα της υποτελειας και τις γαλλικες δυναμεις υπο τον μαιζον....για μενα το θεμα με το βιβλιο της εκτης δημοτικου δεν ειναι εκει..δεν ειναι εκει που κανει το μεγαλο λαθος(αν και δεν μπορω να καθορισω αν ειναι σωστο στο σχολειο να μαθαινεις το κακο παρελθον καποιου γιατι δεν εισαι σε θεση στα 11 να κρινεις και να το επιλεξεις στο μελλον) το μεγαλο λαθος για μενα ειναι η αποκριψη στοιχειων.....η καταστροφη της χιου....η σφαγη των ψαρων .....το φιλελληνικο κινημα.....το παιδομαζωμα.....αυτο που ειναι λαθος για μενα ειναι η εξομαληνση των ακραιων συμπεριφορων για να μην εχουμε ταραχες.....
Ας παρουμε μισος και αιμα για τροφη, να δουμε ποιος θα στηνει την καλυτερη πολεμικη μηχανη.... και οσοι μια μερα δε σκοτωθουν για τις γραμμες που χωριζουν στους χαρτες τους ανθρωπους, παιζωντας καλα το παιγνιδι των προγονων τους, θα εχουν να περηφανευονται για εθνικη καταγωγη, δικαιους πολεμους και ενδοξη ιστορια.... πως μπορει κανεις να περηφανευεται για σκηνες που εζησε η ανθρωποτητα και θα επρεπε να ντρεπεται οποιος θελει να λεγεται ανθρωπος...  Οσο υπαρχει πολεμος στη γη δεν εχει πουθενα ειρηνη. Αναλογα με τα εκαστοτε συμφεροντα αλωνιζει γυρω μας και γιατι οχι μπορει να χτυπησει την πορτα με τοσο σπουδαιες αφορμες οπως η θρησκεια, μερικα μετρα εδαφος, ιστορικη και εθνικη συνεχεια ενος πολιτσμου κλπ. Αφορμες που στηριζονται σε εννοιες που σκοππο εχουν μονο να χωρισουν τους ανθρωπους και οχι να τους φερουν κοντα υοπ κοινα χαρακτηριστικα. Εξαλλου η εννοια του εθνους και της εθνικης ταυτοτητας ειναι αντιδραστικη απο μονη της, και αυτο αν δε κανω λαθος το ειχα αναλυσει κα παλιοτερα στο φορουμ της ΕΔΡΑς. βλεπε: http://www.edra.ntua.gr/forum/showthrea ... 060&page=4
Αν καποιος αγωνας αξιζει ειναι εκεινους που θα καταστησει τους ανθρωπους ελευθερους απο το παρελθον και τον φαυλο κυκλο της αυτοκαταστροφης, οπως και ενας αγωνμας για αξιοπρεπεια και αλληλεγγυη, εναντια στα συμφεροντα του πολεμου και τους στυλοβατες του (κρατος, θρησκεια, στρατος).

Skliraios έγραψε:και ενα ακομα η ελληνικη επανασταση ειχε πανω απο ολα εθνικο-απελευθερωτικο χαρακτηρα και οχι  κοινωνικο χαρακτηρα.....
Προσωπικα δεν ειμαι σιγουρος οθτε για τον εθνικο ουτε για τον κοινωνικο. Σιγουρα παντως μια μεριδα των εξεγρμενων εναντιωθηκε στις δομες, ακομα και αν δεν υπηρχε ανεπτυγμενη εθνικη συνειδηση τοτε, αλλα σιγουρα ηταν κοινως αποδεκτο πως ζουσαν κατω απο ενα καθεστωτος εκμεταλευσης. Κατα τα αλλα παντως και μετα το περας της "εθνικης" εξεγερσης δε νομιζω να μπορουμε να πουμε για ιδρυση ανεξαρτητου ελληνικου κρατους, οπως θα περιμενε κανεις απο μια εθνικη επανασταση. Απλα αλλαξαν λιγο τα αφεντικα (και η εθνικοτητα τοςυ ενδεχωμενος) και οι δομες (ελαχιστα στην ουσια)...

Skliraios έγραψε:και μπορει η εκκλησια να ειχε εκτασεις να ειχε πολλα λεφτα να ηταν αφεντης του λαου αλλα να μην ξεχναμε οτι και μεσα απο αυτη κρατηθηκαν ενωμενοι οι Ελληνες ..λογω κοινης πιστης γλωσσας εθιμων ιστοριας ..που την διδασκε η εκκλησια [σιγουρα με τον δικο της τροπο ,αλλα το εκανε]...δεν δινω τα ευσιμα στην εκκλησια ....ισα ισα για μενα πολλα δεινα εχει φερει στο ελληνικο γενος αλλα καποια πραγματα πρεπει και να αναγνωριζονται
Μη ξεχναμε πως κατω απο τη εκλησια οσο υπηρχε η προσπαθεια η προσπαθεια να μεινουν ενωμενοι, αλλα τοσο ικανοποιουταν ταυτοχρονα και η στοχος για ηρμια και υποταγη στην αρχουσα ταξη που στην ουσια κυβρνουσε μεσω της εκκλησιας, τοπικων ελληνων αξιοματωχουν παρεα με μερικους ωθωμανους......... προαφνως η λαμογια, η εκμεταλλευση και ο κανεβαλισμος δε γνωριζει συνορα και εθνη.....

Skliraios έγραψε:τελειωνω λοιπον λεγοντας πως το βιβλιο της ιστοριας πρεπει να λεει τα πραγματα οπως ενα παιδι μπορει να  μαθαινει...δεν μπορουμε να περιμενουμε απο ενα παιδι να μπορει να κρινει.....το παιδι πρεπει να τα  ακουσει σαν παραμυθι οπως λες και καπου παραπανω αλλα αυτο θα λεει ολες τις αληθειες...χωρις να ομως να αμαυρωνει αυτα που κανουν το παιδακι να νιωθει ελληνοπουλο ....γιατι στο τελος θα γινουμε ολοι αμερικανοι.......καλο ειναι το παιδι να νιωθει περηφανο για αυτο που ειναι, στο μελλον ετσι κι αλλιως θα μαθει τα πραγματα με το ονομα τους και θα μπορεσει να τα κρινει.....ας κρατησουμε και λιγο εθνικη ταυτοτητα ....στην εποχη της παγκοσμιοποιησης ισως ειναι το μονο οπλο
Ποιες αληθειες ομως; αυτες που θα το κανουν να νοιωθει ελληνοπουλο οπως λες. γιατι να νοιωθει ελληνοπουλο; γιατι διαφορετικα θα γινουμε αμερικανοι απαντας... Με ποια λογικη ομως η εθνικη συνοχη αποτελει απαντηση στον επιρροη των αμερικανων; Η επιρροη των αμερικανων ειναι στην επιβολη του πολιτισμου τους ή στην οικονομικη και στρατιωτικη τους κυριαρχια και ελεγχο; Και τελικα ειναι θεμα των αμερικανων ή του καπιταλισμου ή απγκοσμιοποιηση οπως την εννοεις; και το εθνος κρατος ειναι εναντιο σε αυτη την λογικη;

Jason24 έγραψε:Tha simfoniso me ton skliraio. to na min theloun kapioi na fanatizoun den simainei oti prepei na parapioume kai tin istoria.Diladi eleos.Pote epitelous tha stamatisoume na paizoume tous kalous kai i tourkia na kanei oti thelei.
Peite me ethnikisti,ethnisti oti thelete.An parameinoun etsi ta vivlia i akoma xeirotera an ta allaxoun kai allo pros tin exomalinsi to sxeseon ellinon-tourkon,tin istoria tha ti matho ego sta paidia mou kai oxi o kathe asxetos pou thelei na ta pigainoume kala me tous skilous.
Thelo na po kai alla ,alla tha stamatiso gia na min parektrapo kai allo.

ΚΥΠΡΟΣ 1974
ΚΩΝ/ΠΟΛΗ 1453
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ..
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.
no comment! γαβ γαβ!
δε ξεχνω - δε ξερω - κανει ζεστη και υποφερω!
greeklish xamos ethnikismos

ΠΕΥΚΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 1975
ΚIM LEE ΚΙΝΕΖΟΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΗΣ 1968
Ο ΕΘΝΙΚΣΜΟΣ ΕΝΑΙ ΜΑΓΙΚΟΣ, ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ!

ΥΓ: για απαντησεις αμα ειναι πανω στο ποστ, πιθανον να περασουν λιγες μερες, λογω αυξημενων υποχρεωσεων μεχρι και την κυριακη....
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος noir την Δευ Ιουν 25, 2007 11:54 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Εικόνα
Η ελευθερία του ενός είναι προϋπόθεση για την ελευθερία του άλλου!
Κανένας έγκλειστος στις κρατικές φυλακές, κανένας σκλάβος στα αφεντικά!
Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη
Άβαταρ μέλους
Jason24

Δημοσίευση από Jason24 »

el_greco έγραψε:Παιδιά, προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Jason, καταλαβαίνω την ιδιαίτερη θέση σου, αλλά παρακαλώ να αποφεύγονται βαρείς χαρακτηρισμοί. Μπορούμε να διατηρήσουμε ένα επίπεδο στη συζήτηση αποφεύγοντας τις ακρότητες...
Sorry. Γι'αυτο ειπα δεν θελω να συμμετασχω στη συζητηση.Γιατι στο συγκεκριμενο θεμα δεν μπορω να συγκρατησω την ψυχραιμια μου.Συζητηστε το υπολοιποι.

Και..
αντε αστο.δεν θα πω τπτ.

Η ιστορια παντως ειναι πολυ σημαντικο κομματι καθε χωρας και δεν εχει κανενας το δικαιωμα να την παραποιει.
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
ΓΝΩΡΙΣΕ ΜΥΡΙΕΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ
ΑΦΕΝΤΕΣ ΑΛΛΑΞΕ ΔΕΚΑΔΕΣ
ΚΑΡΔΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΤΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚ' ΗΤΑΝ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚ' ΗΤΑΝ ΚΙ ΨΥΧΗ
ΚΙ' ΟΣΟ ΘΑ ΣΤΕΚΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ' ΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
panosssvent19
Real Name: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δημοσίευση από panosssvent19 »

Jason24 έγραψε:
el_greco έγραψε:Παιδιά, προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Jason, καταλαβαίνω την ιδιαίτερη θέση σου, αλλά παρακαλώ να αποφεύγονται βαρείς χαρακτηρισμοί. Μπορούμε να διατηρήσουμε ένα επίπεδο στη συζήτηση αποφεύγοντας τις ακρότητες...
Sorry. Γι'αυτο ειπα δεν θελω να συμμετασχω στη συζητηση.Γιατι στο συγκεκριμενο θεμα δεν μπορω να συγκρατησω την ψυχραιμια μου.Συζητηστε το υπολοιποι.

Και..
αντε αστο.δεν θα πω τπτ.
Egw den pisteuw oti einai kati na sto opoio prepei na apologothis kai egw den tha mporousa na kratisw tin psuxraimia mou an briskomoun stin thesi sou.Gia mena KALA KANEIS KAI DEN KRATAS TIN PSUXRAIMIA SOU alla kalitera na min summetasxeis upo autes tis sunthikes stin suzitisi....
Υ.Γ.: Αμφότερα τα φύλα "ξενερώνουν" συχνά απέναντι σ αυτόν που δίνεται χωρίς ιδιοτροπίες και επιδίδονται στο προκλητικό κυνήγι αυτού που "δεν τους κάθεται". Θλιβερό παιχνίδι, που δυστυχώς το αντιλαμβανόμαστε μόνον όταν είμαστε από την πλευρά του χαμένου. Οταν είμαστε εμείς οι δράστες, μας φαίνονται όλα πολύ φυσικά...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
el_greco
Real Name: Νίκος Βέργος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από el_greco »

Παίδες, προσωπικά δεν πήρα θέση ούτε για το βιβλίο της ιστορίας, ούτε για ο,τιδήποτε άλλο συζητήθηκε. Οπότε δε ζήτησα και από κανέναν να απολογηθεί για τις απόψεις του, να εξηγούμαστε... Καλό είναι απλά να κρατάμε όλοι την ψυχραιμία μας, γιατί θα είναι κρίμα πραγματικά να ξεφύγουν τα πράγματα και να κλειδωθεί το τόπικ. Μια συζήτηση στην οποία αυτοπεριοριζόμαστε όλοι και μιλάμε με επιχειρήματα, όσο σκληρά και αν είναι αυτά, είναι σίγουρα καλύτερη από μια κλειδωμένη συζήτηση. Ταύτα και μένω...

Άβαταρ μέλους
Jason24

Δημοσίευση από Jason24 »

Den parexigithika el_greco an afto katalaves.Ola ok.
xero oti gia na min klidothei to topic pou tha ine krima gia kapious pou theloun na to sizitisoun prepei na eimaste kosmioi.epidi ego eimai apolitos sto
sigkekrimeno thema den tha lavo meros.kamia parexigisi.
:D
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
ΓΝΩΡΙΣΕ ΜΥΡΙΕΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ
ΑΦΕΝΤΕΣ ΑΛΛΑΞΕ ΔΕΚΑΔΕΣ
ΚΑΡΔΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΤΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚ' ΗΤΑΝ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚ' ΗΤΑΝ ΚΙ ΨΥΧΗ
ΚΙ' ΟΣΟ ΘΑ ΣΤΕΚΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ' ΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
panosssvent19
Real Name: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δημοσίευση από panosssvent19 »

el_greco έγραψε:Παίδες, προσωπικά δεν πήρα θέση ούτε για το βιβλίο της ιστορίας, ούτε για ο,τιδήποτε άλλο συζητήθηκε. Οπότε δε ζήτησα και από κανέναν να απολογηθεί για τις απόψεις του, να εξηγούμαστε... Καλό είναι απλά να κρατάμε όλοι την ψυχραιμία μας, γιατί θα είναι κρίμα πραγματικά να ξεφύγουν τα πράγματα και να κλειδωθεί το τόπικ. Μια συζήτηση στην οποία αυτοπεριοριζόμαστε όλοι και μιλάμε με επιχειρήματα, όσο σκληρά και αν είναι αυτά, είναι σίγουρα καλύτερη από μια κλειδωμένη συζήτηση. Ταύτα και μένω...

Sumfonw kai epafskanw!!!!!!!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος panosssvent19 την Τρί Ιούλ 10, 2007 12:24 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Υ.Γ.: Αμφότερα τα φύλα "ξενερώνουν" συχνά απέναντι σ αυτόν που δίνεται χωρίς ιδιοτροπίες και επιδίδονται στο προκλητικό κυνήγι αυτού που "δεν τους κάθεται". Θλιβερό παιχνίδι, που δυστυχώς το αντιλαμβανόμαστε μόνον όταν είμαστε από την πλευρά του χαμένου. Οταν είμαστε εμείς οι δράστες, μας φαίνονται όλα πολύ φυσικά...
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”