Bug στο MS Excel 2007
Συντονιστές: kostas213, markelos
- sparc
- Real Name: Γιώργος
Bug στο MS Excel 2007
Πριν, 3 μέρες στο ακόλουθο thread του google groups microsoft.public.excel αναφέρθηκε πως η 2007 έκδοση του Excel, τρελαίνεται όταν ο αριθμός 65.535 συμπεριλαμβάνεται σε αριθμητικές πράξεις, έμμεσα ή άμεσα, δίνοντας λανθασμένα αποτελέσματα.
Για παράδειγμα ο πολ/σμός 850*77,1 (που κανονικά ισούται με 65.535), δίνει 100.000. Το bug αυτό είναι σημαντικό αφού αν ο χρήστης δεν το γνωρίζει, δεν έχει καμία απολύτως ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά και συνεπώς είτε θα δεχθεί λανθασμένα νούμερα, είτε θα ψάχνει βελόνα στα άχυρα, αφού όσες φορές και να κάνει τις πράξεις, το excel πιστεύει ακράδαντα πως 850*77,1=100.000 !
PS: αν κάποιος αναρωτιέται τα αίτια του bug, να πω ότι το 65.535 (=2^16 -1) δεν είναι τυχαίος αριθμός και αποτελεί το άνω φράγμα τιμών για αρκετούς τύπους μεταβλητών στις περισσότερες γλώσσες. Κυρίως για unsigned integer. Ο υπολογισμός ενός γεμάτου λογιστικού φύλλου είναι πολύ πιθανό να απαιτεί τον ορισμό δεκάδων μεταβλητών. Συνεπώς, ιδιαίτερη βαρύτητα πέφτει στην οικονομία χώρου. Όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να μην υπάρχουν αν όλες οι μεταβλητές ορίζονταν ως long (2^32) αλλά αυτό θα ήταν τεράστια σπατάλη πόρων.
Αντιθέτως χρησιμοποιούνται δυναμικοί τύποι μεταβλητών μη σταθερού μεγέθους, ανάλογα με την τιμή την οποία περιέχουν. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, το σφάλμα να παρουσιάζεται στον κώδικα μετάβασης από unsigned integer στην επόμενη κλάση των unsigned long (αφού το αριθμητικό όριο για την μετάβαση είναι το 65.535). Έτσι, υποθέτω πως ο πολλαπλασιασμός (-850)*(-77,1) θα δώσει το σωστό αποτέλεσμα αφού ο τύπος signed integer έχει ως όριο το 32.768, οπότε το γινόμενο θα υπολογισθεί με χρήση signed long εξ αρχής.
Αν κάποιος έχει Excel 2007 ας το δοκιμάσει.
Για παράδειγμα ο πολ/σμός 850*77,1 (που κανονικά ισούται με 65.535), δίνει 100.000. Το bug αυτό είναι σημαντικό αφού αν ο χρήστης δεν το γνωρίζει, δεν έχει καμία απολύτως ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά και συνεπώς είτε θα δεχθεί λανθασμένα νούμερα, είτε θα ψάχνει βελόνα στα άχυρα, αφού όσες φορές και να κάνει τις πράξεις, το excel πιστεύει ακράδαντα πως 850*77,1=100.000 !
PS: αν κάποιος αναρωτιέται τα αίτια του bug, να πω ότι το 65.535 (=2^16 -1) δεν είναι τυχαίος αριθμός και αποτελεί το άνω φράγμα τιμών για αρκετούς τύπους μεταβλητών στις περισσότερες γλώσσες. Κυρίως για unsigned integer. Ο υπολογισμός ενός γεμάτου λογιστικού φύλλου είναι πολύ πιθανό να απαιτεί τον ορισμό δεκάδων μεταβλητών. Συνεπώς, ιδιαίτερη βαρύτητα πέφτει στην οικονομία χώρου. Όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να μην υπάρχουν αν όλες οι μεταβλητές ορίζονταν ως long (2^32) αλλά αυτό θα ήταν τεράστια σπατάλη πόρων.
Αντιθέτως χρησιμοποιούνται δυναμικοί τύποι μεταβλητών μη σταθερού μεγέθους, ανάλογα με την τιμή την οποία περιέχουν. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, το σφάλμα να παρουσιάζεται στον κώδικα μετάβασης από unsigned integer στην επόμενη κλάση των unsigned long (αφού το αριθμητικό όριο για την μετάβαση είναι το 65.535). Έτσι, υποθέτω πως ο πολλαπλασιασμός (-850)*(-77,1) θα δώσει το σωστό αποτέλεσμα αφού ο τύπος signed integer έχει ως όριο το 32.768, οπότε το γινόμενο θα υπολογισθεί με χρήση signed long εξ αρχής.
Αν κάποιος έχει Excel 2007 ας το δοκιμάσει.
I think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
Reymond Smullyan - This book needs no title
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
Ν. Καζαντζάκης - Ασκητική
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
- drcypher
- Portal Administrator

- Real Name: Κώτσος Φίλ
Re: Bug στο MS Excel 2007
Δεν εκπλήσσομαι καθόλου από το ενδεχόμενο να υπάρχει τέτοιο (ή χειρότερο) bug στο Excel, αλλά απορώ με κάτι άλλο: Όταν πολλαπλασιάζεις δυο αριθμούς διαφορετικού τύπου (ή εύρους) λογικά η μεταβλητή που κρατά το αποτέλεσμα θα πρέπει να "αναβαθμίζεται" ώστε να έχει αν μη τι άλλο την ίδια "χωρητικότητα" με την πιο ευρεία των δυο παραγόντων.sparc έγραψε:Αντιθέτως χρησιμοποιούνται δυναμικοί τύποι μεταβλητών μη σταθερού μεγέθους, ανάλογα με την τιμή την οποία περιέχουν. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, το σφάλμα να παρουσιάζεται στον κώδικα μετάβασης από unsigned integer στην επόμενη κλάση των unsigned long (αφού το αριθμητικό όριο για την μετάβαση είναι το 65.535). Έτσι, υποθέτω πως ο πολλαπλασιασμός (-850)*(-77,1) θα δώσει το σωστό αποτέλεσμα αφού ο τύπος signed integer έχει ως όριο το 32.768, οπότε το γινόμενο θα υπολογισθεί με χρήση signed long εξ αρχής.
Π.χ. το -850 μπορεί κάλλιστα να αποθηκεύεται ως short int (ή τέλος πάντων κάτι στα 2 bytes), αλλά το -77.1 θα πρέπει να αποθηκευτεί τουλάχιστον ως float (αν όχι double). Άλλωστε το γινόμενο δυο τέτοιων αριθμών θα είναι κατά κανόνα δεκαδικός αριθμός, συνεπώς μου φαίνεται παράλογο να χρησιμοποιείται για το αποτέλεσμα ο short int (που έχει και το συγκεκριμένο πρόβλημα), εκτός αν ο χρήστης ορίσει σε κάποιο κελί με το χέρι τον τύπο που επιθυμεί (οπότε θα έχουμε explicit casts).
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
- sparc
dr έχεις δίκιο, ωστόσο δεν διαφέρει σε τπτ με όσα είπα, απλά αναφέρθηκα, σκοπίμως, εσφαλμένα σε integers (εμφανέστατο αφού το 77,1 είναι δεκαδικός) για απλότητα έκφρασης ώστε όλοι να καταλάβουν τι εννοώ.
Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του timos_m, είναι φανερό πως το πιθανότερο είναι το bug να περιορίζεται στο recast float τύπου μεταβλητών, αφού σε εκθετική αλλά και ακέραια μορφή το γινόμενο δίνει σωστό αποτέλεσμα.
Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του timos_m, είναι φανερό πως το πιθανότερο είναι το bug να περιορίζεται στο recast float τύπου μεταβλητών, αφού σε εκθετική αλλά και ακέραια μορφή το γινόμενο δίνει σωστό αποτέλεσμα.
I think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
- drcypher
- Portal Administrator

Δεν είπα ότι έκανες λάθος (τουλ. που να επηρεάζει τα λεγόμενά σου). Η απορία μου αφορά στο ίδιο το bug: Άλλο το +5 (char και πάνω) κι άλλο το +5.0 (float και πάνω). Όταν πολλαπλασιάζεις το (+5) με το (+5.0) το αποτέλεσμα είναι (περίπου; ) +25.0 (float). Για ποιον λόγο το κάνουν cast σε int δεν μπορώ να καταλάβω (δεδομένου ότι κατά κανόνα τα αποτελέσματα θέλουμε να παραμένουν δεκαδικά)
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
- sparc
Δεν νομίζω ότι το κάνουν cast σε int. Εφόσον κάποιος από τους αρχικούς παράγοντες είναι δεκαδικός, τότε και το αποτέλεσμα είναι δεκαδικό. Άρα όταν πολ/ζουμε 850 με 77,1 παίρνουμε ως αποτέλεσμα 100.000,0 εσφαλμένα (ή 65.535,0). Αντιθέτως, πολ/ντας 85 με 771 το αποτέλεσμα είναι long integer.
Συνεπώς, σύμφωνα με όσα είπε ο timos_m, το πρόβλημα περιορίζεται λογικά, στην κλάση float, και εγώ υποθέτω ότι στο 65.535 πρέπει να γίνεται αλλαγή υποκλάσης (ίσως από single σε double float) και εκεί να γίνεται το σφάλμα επειδή η τιμή οριακά χωράει σε single.
Συνεπώς, σύμφωνα με όσα είπε ο timos_m, το πρόβλημα περιορίζεται λογικά, στην κλάση float, και εγώ υποθέτω ότι στο 65.535 πρέπει να γίνεται αλλαγή υποκλάσης (ίσως από single σε double float) και εκεί να γίνεται το σφάλμα επειδή η τιμή οριακά χωράει σε single.
- sparc
Άρα το πιθανότερο είναι, ο συλλογισμός μου να είναι εξ αρχής λάθος και το πρόβλημα να μην έγκειται στην μετατροπή μεταξύ τύπων μεταβλητών.
Όπως και να έχει πιστεύω ότι είναι απίθανο μόνο ο συγκεκριμένος πολ/σμός να δίνει λάθος αποτέλεσμα, οπότε προσοχή.
Όπως και να έχει πιστεύω ότι είναι απίθανο μόνο ο συγκεκριμένος πολ/σμός να δίνει λάθος αποτέλεσμα, οπότε προσοχή.
- theos
- Real Name: Αριστοτέλης-Εμμανουήλ Θάνος-Φίλης (Μάνος) ge04017
Τι προσοχή? Δεν υπάρχει αυτό. Δεν μπορείς να προσέξεις! Απλώς αλλάζεις software αφού είναι αναξιόπιστο
Γιατί φυσικά δεν είναι καθόλου λογικό και εφικτό να κάθομαι να ψάχνω αν έχει κάνει σωστά τις πράξεις.
Βέβαια, αυτό το excel που έχω εγώ είναι beta και δικαιολογούνται κάποια λαθάκια. Τεσπα... Ίδωμεν
Γιατί φυσικά δεν είναι καθόλου λογικό και εφικτό να κάθομαι να ψάχνω αν έχει κάνει σωστά τις πράξεις.
Βέβαια, αυτό το excel που έχω εγώ είναι beta και δικαιολογούνται κάποια λαθάκια. Τεσπα... Ίδωμεν
Λογική είναι η τέχνη να κάνεις λάθος με αυτοπεποίθηση!!!
- drcypher
- Portal Administrator

Αρκετά ενδιαφέρουσα άποψη, ειδικά όταν την ακούει κανείς... από σένα!theos έγραψε:Τι προσοχή? Δεν υπάρχει αυτό. Δεν μπορείς να προσέξεις! Απλώς αλλάζεις software αφού είναι αναξιόπιστο
Με την ίδια λογική κανείς θα έπρεπε, λοιπόν, να αλλάξει και τα Windows. Μόνο που υπάρχει μια διαφορά: Άλλο ο gaussιανός τερματισμός λειτουργίας ενός προγράμματος/λειτουργικού και άλλο τα λογικά σφάλματα. Στην μεν πρώτη περίπτωση απλώς σταματάς να κάνεις δουλειά. Στην δεύτερη συνεχίζεις νομίζοντας ότι όλα πάνε καλά, ενώ το πρόγραμμα παράγει λανθασμένα αποτελέσματα.
Δεδομένου ότι μιλάμε για λογισμικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε λογιστικές εργασίες, θα μπορούσε κανείς να ζητήσει ακόμα και αποζημίωση από την Microsoft για ενδεχόμενο λάθος που θα επέφερε οικονομική ζημία και θα οφειλόταν στο bug.
- theos
- Real Name: Αριστοτέλης-Εμμανουήλ Θάνος-Φίλης (Μάνος) ge04017
Μόνο που αν αλλάξεις το excel και πας στο openoffice προσαρμόζεσαι σε 1 ώρα όσο δύσκολα και αν ήταν αυτά που έκανες στο excel. Κοινώς συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Επίσης να προσθέσω ότι δεν είπα ακριβώς αυτό που κατάλαβες drcypher.
Είπα πως προκειμένου να μην το εμπιστεύεσαι και να ψάχνεσαι για λάθη καλύτερα να πας αλλού. Γιατί δεν μπορείς να ελέγχεις ένα τέτοιο πρόγραμμα. Αν μπορούσες να το ελέγχεις θα τα έκανες με το μυαλό
Θεωρητικά έχει ενδιαφέρον αυτό που λες. Να ζητήσει κάποιος αποζημίωση δηλαδή. Αλλά αφενός δεν ξέρω αν το λάθος υπάρχει και στην τελική version του excel και αφετέρου αν αυτός που ζητήσει αποζημίωση μπορεί να αποδείξει ότι έκανε το συγκεκριμένο λάθος και του κόστισε. ΧΧΧμμμ. Τώρα που το σκέφτομαι υπάρχει και τρίτο κόλλημα. Θα το έχει το excel σε γνήσιο? Λίγοι το έχουν αγοράσει πάντως...
Είπα πως προκειμένου να μην το εμπιστεύεσαι και να ψάχνεσαι για λάθη καλύτερα να πας αλλού. Γιατί δεν μπορείς να ελέγχεις ένα τέτοιο πρόγραμμα. Αν μπορούσες να το ελέγχεις θα τα έκανες με το μυαλό
Θεωρητικά έχει ενδιαφέρον αυτό που λες. Να ζητήσει κάποιος αποζημίωση δηλαδή. Αλλά αφενός δεν ξέρω αν το λάθος υπάρχει και στην τελική version του excel και αφετέρου αν αυτός που ζητήσει αποζημίωση μπορεί να αποδείξει ότι έκανε το συγκεκριμένο λάθος και του κόστισε. ΧΧΧμμμ. Τώρα που το σκέφτομαι υπάρχει και τρίτο κόλλημα. Θα το έχει το excel σε γνήσιο? Λίγοι το έχουν αγοράσει πάντως...
Λογική είναι η τέχνη να κάνεις λάθος με αυτοπεποίθηση!!!