Πού στρίβει ο Βιτρούβιος...;;

Όχι δεν λέμε τον καιρό εδώ. Απλά αναλύουμε τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς γύρω από διάφορα θέματα της καθημερινότητας. Με λίγα λόγια: ό,τι να 'ναι!

Συντονιστής: AlexandraDC

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Remali tis Fokionos Negri
Real Name: KX
Facebook ID: 0
Επικοινωνία:

Πού στρίβει ο Βιτρούβιος...;;

Δημοσίευση από Remali tis Fokionos Negri »

Καλησπέρα!

Εντελώς τυχαία και χαζεύοντας στο Ίντερνετ, έπεσα σε κάτι που με προβλημάτισε ή καλύτερα να πω ότι μου έξυσε μια πληγή. Μου έφερε ξανά στην επιφάνεια τις αμφιβολίες που είχα σ' ένα ζήτημα...
     Όταν ανακαίνισα το (μισό) δωμάτιό μου, είχα αγοράσει ένα υφασμάτινο κάλυμμα τοίχου με τον Βιτρούβιο του ΝταΒίντσι. Όταν τελείωσα το βάψιμο και το πριόνισμα, ήρθε η ώρα να κρεμάσω τα διάφορα τσιμπράγκαλα στον τοίχο και ήρθε και η ώρα του Βιτρούβιου.
    Όπως γνωρίζετε, το ένα από τα δύο πόδια του, κοιτάζει προς τα έξω και δίνει την αίσθηση ότι ο τύπος στο σκίτσο στρίβει. Το ερώτημα είναι προς τα πού στρίβει. Στο ίντερνετ έχω δει και τις δύο εκδοχές:

Δεξί πόδι έξω          Αριστερό πόδι έξω

Εγώ το κρέμασα όπως στην πρώτη φωτό, με το δεξί του κουλάδι προς τα έξω γιατί στο κάτω μέρος, (στο στρίφωμα) που έχει χώρο για να μπει μια ράβδος για βάρος, υπάρχει μια υπογραφή που λέει ποιο σκίτσο είναι αυτό, καλλιτέχνη και ημερομηνία. Οπότε θεώρησα ότι αυτή είναι η σωστή πλευρά, καθώς και από τις δύο πλευρές φαίνεται το ίδιο καλά η εικόνα.

Έχετε κάποιο σημαντικό στοιχείο ότι το έχω λάθος; Η αίθουσα Λεονάρντο πώς τον έχει; Οφείλω να ομολογήσω ότι και λάθος να είναι, δεν τον αλλάζω γιατί η επιγραφή που λέει τα στοιχεία του σκίτσου είναι από την πλευρά που το έχω  :lol:

Εικόνα Χωρίς σχόλια για το χρωματάκι! Το άλλο μισό είναι το παλιό λευκό...
Εικόνα
"Εάν ταίς γλώσσαις τών ανθρώπων λαλώ καί τών αγγέλων, αγάπη δέ μήν έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον."
Άβαταρ μέλους
noir
Real Name: εθελοδουλο πρακτορακι :)
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από noir »

Νομιζω πως υπαρχει απαντηση,για το ποιο ειναι το σωστο οπως και πως εξηγουνται τα δυο σκιτσα. Ο Ντα βιντσι, που τον ετρωγε μια μυστικοπαθεια, ή πολλοι ανταγωνιστες, ή και τα δυο, ειχε την εμμονη να τα γραφει ολα κωδικοποιημενα. Απ οσο ξερω εγραφε οπως αυτα που εγραφε θα φαινοντουσαν σε ενα καθρεφτη. Αν προσεξες στις δυο εικονες  ουσιαστικα ειναι οι ιδιες εκ των οποιων η μια ανεστραμενη. Στο κειμενο φαινεται αυτο ξεκαθρα. Δες ποιο απο τα δυο κειμενα ειναι το ανεστραμενο και θα ισχυει το ιδιο για την εικονα.  :wink:

Ωραιο το χρωματακι παντως!  :)
Βαψε και το καλοριφερ ενα σκουρο χρωμα να ακτινοβολει περισσοτερη θερμοτητα!  :P  (τι φυσικοι ειμαστε;; χε χε)
Εικόνα
Η ελευθερία του ενός είναι προϋπόθεση για την ελευθερία του άλλου!
Κανένας έγκλειστος στις κρατικές φυλακές, κανένας σκλάβος στα αφεντικά!
Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη
Neo
Real Name: Thomas Anderson

Δημοσίευση από Neo »

Βάλτον όπως σε βολεύει μωρέ... Εγώ τον δικό μυο τον έχω ανάποδα πάντως. Άρα, σύμφωνα με αυτά που λέει ο noir είναι σωστό. Κανονικά δεν έπρεπε να φαίνονται τα στοιχεία του σκίτσου.

Άλλη απορία έχω εγώ... Γιατί έκανες τόση διαδικασία για να βάψεις μόνο το μισό δωμάτιο;;; Στη θέση σου θα το έβαφα όλο (και μάλλον θα το κάνω μέσα στο καλοκαίρι γιατί έχει γίνει όλο μπεζ).
Άβαταρ μέλους
Remali tis Fokionos Negri
Real Name: KX
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Remali tis Fokionos Negri »

Το άλλο 1/4 του δωματίου καλύπτεται από σύνθετο (βιβλιοθήκη και γραφείο οπότε το ξεχνάμε. Το 1/4 που μένει είναι ντουλάπες με μόλις μία λωρίδα 3-4 εκατοστών από άσπρο τοίχο.

Το δοκίμασα αυτό με τον καθρέφτη από την πρώτη μέρα, αλλά δεν έβγαζε νόημα από καμία πλευρα...
Εικόνα
"Εάν ταίς γλώσσαις τών ανθρώπων λαλώ καί τών αγγέλων, αγάπη δέ μήν έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον."
Άβαταρ μέλους
timos_m
Real Name: ΤΜ

Δημοσίευση από timos_m »

Λοιπόν..
Αν προσέξεις, αυτά τα ορνιθοσκαλίσματα γύρω-γύρω, είναι γράμματα :D
Ο Da Vinci, είχε το εξής κόλλημα: Έγραφε από δεξιά προς τα αριστερά, σα να βλέπεις τις λέξεις σε καθρέφτη. Το έκανε αυτό για λόγους μυστικότητας (να μην διαβάζουν οι εχθροί του τα όσα έγραφε) ή ίσως και επειδή ήταν αριστερόχειρας και απλά τον βόλευε καλύτερα. Οπότε, αυτή τη στιγμή που το έχεις να φαίνονται τα γράμματα από τα αριστερά προς τα δεξιά, είναι ανάποδα. Επίσης στο κάτω μέρος έχει την υπογραφή του την οποία αυτή τη στιγμή έχεις από τα δεξιά προς τα αριστερά (ανάποδα). Τώρα το γεγονός ότι υπάρχουν και οι επεξηγήσεις από μια μεριά είναι αρκετά πειστικό από μόνο του νομίζω. Συνήθως στις αφίσες-αντίγραφα έργων τέχνης τέτοιες σημειώσεις γράφονται από πίσω για να φαίνεται από μπροστά το ακριβές αντίγραφο του έργου (που βέβαια δεν είχε τέτοιες σημειώσεις).
Επειδή βέβαια όποιος μπει στο δωμάτιό σου κατά πάσα πιθανότητα δε θα δώσει σημασία σε τπτ από αυτά, μάλλον κάνε πως δεν τα ξέρεις ούτε εσύ και ασ' το έτσι :lol:

Edit: Τώρα είδα το post του noir... :oops:
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”