Θεραπεία κατά της κατάθλιψης

Γιατί Επιστήμη δεν είναι μόνο τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Μηχανική ... είναι και μια θειά μου!

Συντονιστές: kostas213, markelos

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
f_angel
Δημοσιεύσεις: 188
Εγγραφή: Παρ Ιαν 05, 2007 12:37 pm
Real Name: Βικούλα
Gender: Female
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Κάτω στον Πειραιά...

Θεραπεία κατά της κατάθλιψης

Δημοσίευση από f_angel »

Παραθέτω κείμενο που δημοσιεύθηκε στο in.gr προ διημέρου:
Χωρίς φάρμακα ή επεμβάσεις,θεραπεία με μαγνητικά πεδία αποτελεσματική κατά της κατάθλιψης.

H τεχνική εφαρμόζεται με μια συσκευή χειρός που τοποθετείται κοντά στο κεφάλι

Η «διακρανιακή μαγνητική διέγερση», μια μη επεμβατική, μη φαρμακευτική τεχνική που διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου με μαγνητικά πεδία, είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε ασθενείς με κατάθλιψη που δεν βελτιώνονται με άλλες θεραπείες, δείχνει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη.

H πειραματική τεχνική, γνωστή ως TMS (transcranial magnetic stimulation) εφαρμόζεται με ένα ηλεκτρικό πηνίο που τοποθετείται κοντά στο κεφάλι, πάνω από συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Οι μαγνητικοί παλμοί που εκπέμπει το πηνίο δημιουργούν μέσω του φαινομένου της επαγωγής ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο διεγείρει στους νευρώνες της συγκεκριμένης περιοχής.

Η νέα μελέτη συντονίστηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και διενεργήθηκε σε 23 κέντρα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, με τη συμμετοχή 301 εθελοντών με μείζονα κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνονταν σε άλλες θεραπείες. Οι μισοί υποβλήθηκαν σε TMS για 4-6 εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε ψεύτικη θεραπεία (placebo) για σύγκριση.

Το ποσοστό των ασθενών που βελτιώθηκαν με TMS ήταν διπλάσιο απ' ό,τι στην ομάδα ελέγχου, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Biological Psychiatry.

Επιπλέον, δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες δράσεις (η συχνότερη είναι μια ελαφρά ενόχληση στο δέρμα του κεφαλιού) και μόνο 5% των εθελοντών διέκοψαν τη θεραπεία λόγω παρενεργειών. Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για τα συνήθη αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι περίπου τριπλάσιο.

Μια άλλη μέθοδος που βασίζεται στην ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου και εφαρμόζεται σε ορισμένες χώρες για σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης είναι η εμφύτευση μιας μόνιμης συσκευής σαν βηματοδότη που διεγείρει τον εγκέφαλο με ηλεκτρόδια.
Αν και θεωρώ πως τέτοιου είδους προβλήματα είναι καθαρά ψυχολογικά και δε "συναινώ" ούτε καν στη χρήση αντικαταθλιπτικών, φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ως θεραπεία για τους "αδιόρθωτους"...
Off Topic
Όπου να 'ναι θα πεταχτεί ο Τσόλκας να καταρρεύσει και τις θεωρίες του ηλεκτρομαγνητισμού.. (Αν δεν το έχει ήδη "αποδείξει πειραματικά") :P
Respect my authoritah 8)
Άβαταρ μέλους
theos
Δημοσιεύσεις: 762
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 05, 2006 4:53 am
Real Name: Αριστοτέλης-Εμμανουήλ Θάνος-Φίλης (Μάνος) ge04017
Gender: Male
Τοποθεσία: Alwaysland

Re: Θεραπεία κατά της κατάθλιψης

Δημοσίευση από theos »

f_angel έγραψε:
Off Topic
Όπου να 'ναι θα πεταχτεί ο Τσόλκας να καταρρεύσει και τις θεωρίες του ηλεκτρομαγνητισμού.. (Αν δεν το έχει ήδη "αποδείξει πειραματικά") :P
Off Topic
XAAXAXAXAXAXAXAXAXA!! Έγραψες Βίκυ! :D
Λογική είναι η τέχνη να κάνεις λάθος με αυτοπεποίθηση!!!
Άβαταρ μέλους
timos_m
Δημοσιεύσεις: 1047
Εγγραφή: Παρ Δεκ 22, 2006 9:11 pm
Real Name: ΤΜ
Gender: Male
Τοποθεσία: Εδώ

Re: Θεραπεία κατά της κατάθλιψης

Δημοσίευση από timos_m »

Ναι, το είδα κι εγώ στο in.gr..
Είναι εντυπωσιακό το πόσο μοιάζουν με συνηθισμένα καλώδια οι νευρώνες:
Οι μαγνητικοί παλμοί που εκπέμπει το πηνίο δημιουργούν μέσω του φαινομένου της επαγωγής ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο διεγείρει στους νευρώνες της συγκεκριμένης περιοχής.
Οι σκέψεις που μου δημιουργούνται αφορούν το πόσα λίγα ξέρουμε για τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του και πόσα θα μπορούσαμε να ξέρουμε στο μέλλον και άρα να επεμβαίνουμε.

Πάντως όσον αφορά αυτό, f_angel:
f_angel έγραψε:Αν και θεωρώ πως τέτοιου είδους προβλήματα είναι καθαρά ψυχολογικά
θα διαφωνήσω.. Η κατάθλιψη, καθώς και πολλές άλλες ψυχιατρικές (όχι ψυχολογικές) παθήσεις είναι αποδεδειγμένα αποτέλεσμα "λανθασμένων" (ή, καλύτερα, διαφορετικών) διεργασιών του εγκεφάλου.
Άβαταρ μέλους
f_angel
Δημοσιεύσεις: 188
Εγγραφή: Παρ Ιαν 05, 2007 12:37 pm
Real Name: Βικούλα
Gender: Female
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Κάτω στον Πειραιά...

Re: Θεραπεία κατά της κατάθλιψης

Δημοσίευση από f_angel »

@timos :

Αυτό στο οποίο ήθελα να επικεντρωθώ (ίσως λανθασμένα) είναι ότι πολλοί άνθρωποι οδηγούνται στην κατάθλιψη έχοντας βιώσει ή βιώνοντας κάποια ψυχοφθόρα γεγονότα. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου απογοητευμένοι άνθρωποι
α) είτε δεν έχουν να στηριχθούν-στραφούν σε κάποιον να το συζητήσουν είτε
β)προτιμούν να περάσουν μια άσχημη κατάσταση μόνοι τους
και οδηγούνται σε απομόνωση, μίσος προς τον εαυτό τους, άγχος, κατάθλιψη και πολλά ακόμα.
Απ' ότι φαίνεται μιλάμε από δυο διαφορετικές σκοπιές, αυτή της ιατρικής και αυτή της ψυχολογίας. Δεν γνωρίζω ποιά από τις δυο είναι ορθότερη, καθ' ότι δεν έχω επαρκείς γνώσεις σε κάποια από τις δύο επιστήμες. Λόγω μιας μικρής τριβής με την ψυχολογία, τείνω στα παραπάνω, χωρίς να αποκλείω, όλα όσα είπα να είναι λανθασμένα. ;)
Respect my authoritah 8)
Άβαταρ μέλους
timos_m
Δημοσιεύσεις: 1047
Εγγραφή: Παρ Δεκ 22, 2006 9:11 pm
Real Name: ΤΜ
Gender: Male
Τοποθεσία: Εδώ

Re: Θεραπεία κατά της κατάθλιψης

Δημοσίευση από timos_m »

Οκ, φυσικά και υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις. Εξάλλου νομίζω πως υπάρχουν διαβαθμίσεις στη σοβαρότητα του προβλήματος. Στην πιο ελαφριά μορφή προφανώς και το πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται με τον καιρό και με συμβουλές από φίλους, κοντινά πρόσωπα ή ειδικούς (με τη μορφή ψυχανάλυσης). Δηλαδή συμφωνούμε (αν και δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο θεωρείται κατάθλιψη, ή απλά περίοδος θλίψης που σαν αυτές που όλοι κάποια στιγμή έχουμε περάσει).
Στις πιο βαριές περιπτώσεις όμως προφανώς και χρειάζεται κάτι περισσότερο. Μέχρι και ηλεκτροσόκ ξέρω ότι κάνουν όταν χρειάζεται :(
Ούτε εγώ θεωρώ ότι έχω επαρκείς γνώσεις σε κάποια από τις δύο επιστήμες, ξέρω όμως ότι υπάρχουν και οι δύο γιατί έχουν διαφορετικό στόχο και αντικείμενο.
Jheremias
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 8:06 am
Real Name: Ένας περίεργος τύπος
Gender: Male
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: GVA
Επικοινωνία:

Re: Θεραπεία κατά της κατάθλιψης

Δημοσίευση από Jheremias »

Θα μου επιτρέψετε να πω τη γνώμη μου έχοντας τριφτεί λίγο με το ζήτημα Ψυχιατρική (έκανα πολλές εργασίες και διάβασα αρκετή βιβλιογραφία στα μικρότερα μου έτη).

Είναι φοβερή η παραπάνω τεχνική. Δεν την είχα διαβάσει αλλά έμεινα!

Όσο για το σχόλιο της f_angel: Σύμφωνα με τα σημερινά ιατρικά δεδομένα, και σύμφωνα με όσα διάβασα, η ελαφριά κατάθλιψη (η υποκλινική της μορφή, που είναι και η πιο συνηθισμένη), όπως και σχεδόν όλες οι νευρώσεις είναι πλήρως ιάσιμες με συνδυασμό προσεγγιστικής θεραπείας και φαρμακοθεραπείας. Να τονίσω τώρα κάτι για τα "ψυχοφάρμακα" που αποτελούν taboo στη σημερινή κοινωνία:

Να σας ενημερώσω οτι τα ελαφριά αντικαταθλιπτικά 3ης γενιάς (αυτά που χορηγούνται τώρα) είναι ΠΑΝΑΛΑΦΡΑ, είναι ΜΗ ΕΘΙΣΤΙΚΑ (κανένα απολύτως στερητικό σύνδρομο, ή υποτροπή των συμπτωμάτων με τη διακοπή της θεραπείας) δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ (δυσκολία στον ύπνο, στην οδήγηση, στη σκέψη) και είναι ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ. Διάβαζα, δεν θυμάμαι σε πιο άρθρο, η βιομηχανία που παράγει τα αντικαταθλιπτικά (τα οποία όπως πιθανόν να γνωρίζετε χορηγούνται και στη θεραπεία κατά των αγχωδών διαταραχών (άγχος σε όλες του τις μορφές) ) είναι η πιο χοντρά επιδοτούμενη, με αποτέλεσμα να είναι και πάρα πάρα πολύ ανεπτυγμένη. Κάτι που μου φαίνεται λογικό, διότι στην αμερική τα 3/4 κυκλοφορούν με 2 κουτιά αντικαταθλιπτικά στην τσάντα :D

@timos_m: Φυσικά και υπάρχουν διαβαθμίσεις στην κατάθλιψη. Ξέρω (τα είχα διαβάσει στο βιβλίο του Χριστοδούλου που κάνουν στην Ιατρική για την εργασία βιοφυσικής που έκανα) να σου πω ποιες είναι, και φυσικά κάθε μορφή έχει δυσκολία στο διαχωρισμό. Η Μανιοκατάθλιψη (Διπολική Διαταραχή είναι ο επίσημος ιατρικός όρος) (μαζί με τη Σχιζοφρένεια ) είναι οι δυο πιο σοβαρές παθήσεις της Ψυχιατρικής και είναι κατά έναν πολύ πολύ πολύ μεγάλο βαθμό κληρονομικές. Η ελαφριά κατάθλιψη που περιγράφεις, και που όλοι περνάμε κατά καιρούς, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, είναι μη αξιολογίσιμη. Συγκεκριμένα, δεν είναι καν κατάθλιψη με την ιατρική έννοια του όρου. Μάλλον άσχημη ψυχολογική περίοδος :D

Γκρρ. Η παραπληροφόρηση δε σταματά :( Βρε που ζεις; Δεν γίνονται ηλεκτροσοκ (ηλεκτροσπασμοθεραπείες) εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια (τουλάχιστον "επίσημα"). Έχουν καταργηθεί από το '80.
Η αχαριστία είναι το χειρότερο πράγμα. Μέμνησο τον νόμο της Μάνης....
Άβαταρ μέλους
timos_m
Δημοσιεύσεις: 1047
Εγγραφή: Παρ Δεκ 22, 2006 9:11 pm
Real Name: ΤΜ
Gender: Male
Τοποθεσία: Εδώ

Re: Θεραπεία κατά της κατάθλιψης

Δημοσίευση από timos_m »

Jheremias έγραψε:@timos_m: φυσικά και υπάρχουν διαβαθμίσεις στην κατάθλιψη.
Το ξέρω, απλώς χρησιμοποίησα το ρήμα "νομίζω" για να μη φανεί ότι παριστάνω τον ξερόλα (λάθος μου ίσως).
Jheremias έγραψε:Ξέρω να σου πω ποιες είναι
Μπράβο
Jheremias έγραψε:Γκρρ. Η παραπληροφόρηση δε σταματά :( Βρε που ζεις; Δεν γίνονται ηλεκτροσοκ
Jheremias, γνωρίζω καλά άτομο που πάσχει από τη μία από τις δύο διαταραχές που περιγράφεις ως τις πιο σοβαρές, και έχει δει να κάνουν ηλεκτροσόκ σε άλλον ασθενή (μετά το '80 εννοείται). Για προσωπική σου επιβεβαίωση δες εδώ.

Όσο για την παραπληροφόρηση που τόσο σε στεναχωρεί, προσπάθησε να μην την κάνεις εσύ. Ως γνωστόν, δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς καμία παρενέργεια. Μειωμένες παρενέργειες, ίσως. Μια απλή αναζήτηση στο google θα πείσει εσένα ή όποιον άλλο αμφιβάλλει.
Neo
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 2:46 pm
Real Name: Thomas Anderson
Gender: Male
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος!!!

Re: Θεραπεία κατά της κατάθλιψης

Δημοσίευση από Neo »

Εμένα μόνο μου φαίνεται επικίνδυνο το να διαθέσω σε έναν ψυχολογικά ασταθή τύπο μια συσκευή που παίρνει ρεύμα και το μεταφέρει στο ανθρώπινο σώμα; Πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να εξελιχθεί σε εργαλείο αυτοχειρίας... Άλλωστε το μεγαλύτερο ποσοστό των αυτοχείρων, πασχει από διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια...

Και πάμε στην άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Το 85% των ανθρώπων που δεν θα εμφανίσουν σχιζοφρένεια, έχουν ένα περιστατικό σχιζοφρένειας στη διάρκεια της ζωής τους (το οποίο μάλιστα τουλάχιστον οι 80 από τους 85 δεν θα καταλάβουν ποτέ ότι το εκδήλωσαν).
Άβαταρ μέλους
timos_m
Δημοσιεύσεις: 1047
Εγγραφή: Παρ Δεκ 22, 2006 9:11 pm
Real Name: ΤΜ
Gender: Male
Τοποθεσία: Εδώ

Re: Θεραπεία κατά της κατάθλιψης

Δημοσίευση από timos_m »

Αν κάποιος ήθελε να αυτοκτονήσει χρησιμοποιώντας το ρεύμα, υπάρχουν πάρα πολλοί πιο εύκολοι τρόποι. Εξάλλου δεν μεταφέρει ρεύμα στο σώμα ακριβώς.. Το επάγει, και λογικά δε θα επάγει τέτοια ένταση που να μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.
Jheremias
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 8:06 am
Real Name: Ένας περίεργος τύπος
Gender: Male
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: GVA
Επικοινωνία:

Re: Θεραπεία κατά της κατάθλιψης

Δημοσίευση από Jheremias »

timos_m έγραψε: Το ξέρω, απλώς χρησιμοποίησα το ρήμα "νομίζω" για να μη φανεί ότι παριστάνω τον ξερόλα (λάθος μου ίσως).
Μα δεν είχα σκοπό να σου την πω :( Άλλωστε ποιος είπε οτι τα ξέρει όλα;
timos_m έγραψε: Μπράβο
Ούτε εγώ είχα σκοπό να το παίξω ξερόλας :(:( Αλλά μου τη λες :(
timos_m έγραψε:Jheremias, γνωρίζω καλά άτομο που πάσχει από τη μία από τις δύο διαταραχές που περιγράφεις ως τις πιο σοβαρές, και έχει δει να κάνουν ηλεκτροσόκ σε άλλον ασθενή (μετά το '80 εννοείται). Για προσωπική σου επιβεβαίωση δες εδώ.
Σε ευχαριστώ πολύ. Δεν είχα προσέξει το link, μάλλον είχα στηριχτεί στη διάλεξη του καθηγητή που έκανε το μάθημα που είχα παρακολουθήσει. Μάλλον η wikipedia διαφωνεί! Λάθος μου λοιπόν, γράψτε άκυρο !! Και όχι μόνο δεν έχει καταργηθεί, αλλά 1.000.000 άνθρωποι το χρόνο κάνουν ηλεκτροσόκ λέει!!!!!!! :ssss: Βέβαια είδα οτι στην Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν τελευταία λύση, μόνο στη θεραπεία της βαριάς κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας, και φυσικά ακόμα, είναι αμφιλεγόμενη η χρήση της ή όχι.
timos_m έγραψε:Όσο για την παραπληροφόρηση που τόσο σε στεναχωρεί, προσπάθησε να μην την κάνεις εσύ. Ως γνωστόν, δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς καμία παρενέργεια. Μειωμένες παρενέργειες, ίσως. Μια απλή αναζήτηση στο google θα πείσει εσένα ή όποιον άλλο αμφιβάλλει.
Ναι. Συγγνώμη. Το είπα χάρην έμφασης, εννοούσα προφανώς μειωμένες παρενέργειες. Κάτι με το οποίο συμφωνεί και το google! Thank god, δεν παραπληροφόρησα 2 φορές :):):):)
Η αχαριστία είναι το χειρότερο πράγμα. Μέμνησο τον νόμο της Μάνης....
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά”