1o Linux Burnfest - ΣΕΜΦΕ edition

Αφού βαριέσαι τόσο να πας μέχρι την Γραμματεία, μπες εδώ.

Συντονιστές: constant, φιάλη klein, AlexandraDC, Ryu, markelos

Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

Δημοσίευση από drcypher »

Μόνο η απαρίθμησή τους είναι αρκετά κοπιαστική διαδικασία (είναι πάρα πολλές, σχεδόν ο καθένας πλέον βγάζει μια διανομή). Αν κάποιος έχει υπ' όψιν του λεπτομέρειες και εμπειρία χρήσης μπορεί να περιοριστεί σε εκείνες που δοκίμασε ή τέλος πάντων στις δημοφιλέστερες.

Εγώ είμαι τύπος του Slackware. Λίγο manual σε αρκετά σημεία αλλά τουλάχιστον ξέρεις τι γίνεται... Μου πήρε αρκετό καιρό να καταλάβω τι γίνεται, αλλά τουλάχιστον σιγά σιγά αποκτώ μια ιδέα.
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
foss_ntua
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από foss_ntua »

Λοιπόν μιας και έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες , καλό θα ήταν να υπάρξουν και οι αντίστοιχες απαντήσεις :

*αναφερόμαστε στα νέα κτίρια της ΣΕΜΦΕ
*οι διανομές GNU/Linux που προσφέρουμε είναι :
  • Ubuntu 6.10 i386/amd64 CD
    Kubuntu 6.10 i386 CD
    Debian testing i386/amd64 DVD (+i386 CD)
    Gentoo 2006.1 minimal install i386/amd64 CD
    Slackware 11 DVD
    Fedora Core 6 DVD (πρώην Redhat)
    Arch 0.7.2 i686/amd64 CD
    OpenSuSE 10.1 i386 CD
    Knoppel 7 (live CD)
    E-Live 0.5 (live CD)
Εκτός από GNU/Linux υπάρχουν και άλλα λειτουργικά:
  • FreeBSD 6.1 i386 CD
    DesktopBSD 1.0 x86 CD
    GNU/Solaris (Nexenta) alpha 5 i386 CD
    Plan 9
    FreeDOS 1.0
    minix v3
Παράκληση να φέρετε δικά σας δισκάκια (ειδικά για DVD)

ΥΓ: Η λίστα ενδέχεται να μεγαλώσει
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος foss_ntua την Τετ Δεκ 06, 2006 11:53 pm, έχει επεξεργασθεί 5 φορές συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Wizard
Forum Administrator
Forum Administrator
Real Name: Μάνος Ικάριος
Facebook ID: Manos.Ikarios

Δημοσίευση από Wizard »

Άρα η διανομή ;)

Για όποιους για οποιοδήποτε λόγο δε θα μπορέσουν να είναι εκεί (συμμετοχή στη ΓΣ, μάθημα, δουλειά, κόψιμο, κάτι καλύτερο να κάνουν) και θέλουν να το κατεβάσουν να σημειώσω ότι το iso είναι περίπου 700 ΜΒ αν το θέλετε πλήρες και μπορείτε να το κατεβάσετε από τον ftp του πολυτεχνείου (και συνεπώς με μεγάλη ταχύτητα από κάποιο pc-lab ή γενικά υπολογιστή στο χώρο του ΕΜΠ).
Η σελίδα είναι η εξής:
http://ftp.ntua.gr/pub/linux/ubuntu-releases/edgy/

Edit: To post έγινε όταν η παραπάνω λίστα περιείχε μόνο το Ubuntu :D
Θα το αφαιρούσα, απλά μιας κι έβαλα το λινκ είπα να το αφήσω για όποιον ενδιαφέρεται.
Και το link του ftp από το πολυτεχνείο όπου υπάρχουν πολλές εκδόσεις είναι:
http://ftp.ntua.gr/pub/linux/
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Wizard την Πέμ Δεκ 07, 2006 12:01 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
O_Xamenos
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Facebook ID: 682417817
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O_Xamenos »

να ρωτησω τι διαφορες εχουν ολα αυτα???
Εικόνα
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Άβαταρ μέλους
foss_ntua
Επικοινωνία:

Τις διαφορές τις περιέγραψε αναλυτικά ο drcypher. Από 'κει και πέρα, όποιος έχει απορίες το συζητάμε αύριο από κοντά και βλέπουμε ποια διανομή του ταιριάζει καλύτερα. Για τους αρχάριους προτείνουμε Ubuntu που εκτός από φιλικό για το νέο χρήστη είναι ταυτόχρονα Live και Install cd, δλδ, μπορεί να λειτουργήσει από το cd χωρίς εγκατάσταση, να το περιεργαστεί κανείς όσο θέλει και αν του αρέσει να κάνει εγκατάσταση : )
Άβαταρ μέλους
foss_ntua
Επικοινωνία:

Τελικά μεταφερθήκαμε στις Γενικές Έδρες, έξω από το αμφιθέατρο 2 μετά από μια λάθος συνεννόηση και αφού η σχολή έχει σήμερα Γενική Συνέλευση (και δεν υπάρχει ψυχή στο Ν. Κτίριο)... Σας περιμένουμε : )
Άβαταρ μέλους
O kanenas
Real Name: Αφροξυλάνθη
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O kanenas »

Που λέτε, πήγα εκεί στα λαπτόπια μαζί με τον kostas213 ( :P ) και μας έκαναν μια ωραιότατη ξανάγηση στο debian, το οποίο τελικά και πήρα. Ευχαριστούμε Foss ntua!
Off Topic
Άκουσα ότι θα διοργανωθεί κάτι παρόμοιο και από Σεμφίτες...
:P
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος O kanenas την Πέμ Δεκ 07, 2006 5:25 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
Άβαταρ μέλους
kostas213
Forum Administrator
Forum Administrator
Real Name: Κωνσταντίνος

Δημοσίευση από kostas213 »

Θα συμφωνήσω με την προλαλήσασσα! Απλά φοβεροί!  :prayer2:
Άβαταρ μέλους
HeartDoc
Real Name: Νίκος Καραστάθης

Δημοσίευση από HeartDoc »

Εγώ θέλω τα FC6 ... :cry: :cry:

Άντε, πάλι θα καούμε στο downloading... :?

[Σκεφτόμουν να κάνω ένα how-to με τα μικροπροβληματάκια που αντιμετώπισα κι εγώ όταν πρωτοδοκίμαστα στο σύστημα μου Linux (vga drivers, fonts, μπέρδεμα με τα executable files και τα tar κλπ) αλλά θα ήταν γεμάτο λάθη και παραλείψεις. :oops: ]
The day Microsoft makes something that doesn't suck is the day they start making vacuum cleaners.
Άβαταρ μέλους
foss_ntua
Επικοινωνία:

Τελικά δεν είχε μεγάλη απήχηση το burn fest, λόγω μάλλον και του μπερδέματος που έγινε με τον χώρο και τη συνέλευση. Απ' την άλλη μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενέστερα με τα παιδιά που ήρθαν, και να γίνουν κάποια demonstrations, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι : ). Σε αντίστοιχο πνεύμα θα είναι η επόμενη εκδήλωση της κοινότητας, που μάλλον θα γίνει την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στο κτίριο της βιβλιοθήκης. Εκεί θα παρουσιαστούν  διανομές σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, και θα μπορεί όποιος θέλει να φέρει τον υπολογιστή για εγκατάταση επί τόπου.

Σχετικά με τα Howto που αναφέρθηκαν, έχουν ήδη γραφτεί κάποια κείμενα σε ένα πειραματικό wiki που είχε στηθεί (πχ. για εγκατάταση από πηγαίο κώδικα, για λειτουργία του Sagem F@st 800, κ.α.), το οποίο όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμο καθώς γίνεται μια μετάβαση του http://foss.ntua.gr σε άλλο λογισμικό. Φυσικά καλωσορίζουμε όλους όσους θέλουν να συνεισφέρουν.
Άβαταρ μέλους
Diablo

Δημοσίευση από Diablo »

Ρε Κώστα , σε παρακαλώ χρειάζομαι τη βοήθεια και μια εκτενή επιχειρηματολογία στο γιατί είναι τΟ Linux  και όχι τΑ.

Γενικά πολλά παιδιά μου τα αναφέρουν σαν τΑ , και μου λένε σαν επιχείρημα ότι είναι τΑ Windows άρα πρέπει να είναι και  τΑ Linux. Στην ηλιθιότητα αυτή, (από την έκτη δημοτικού που ασχολούμαι με υπολογιστές- καλά οκ windows και DOS ,όχι LINUX-  το ξέρω και το διαβάζω παντού σαν το LINUX) απαντώ ότι είναι ένα λειτουργικό όπως τΟ FreeBSD και τΟ MAC OS , ενώ έχει κυριαρχήσει τΑ Windows λογικά επειδή στα ελληνικά μεταφράζεται ως παράθυρα....  Το κακό είναι ότι παρά τις προσπαθειές μου δεν έχω καταφέρει να μεταπείσω κανέναν, όπως και να βρω άλλα επιχειρήματα άλλωστε.

Για αυτό δώστε όλοι εσείς καμιά ιδέα....
Δε φταίν' αυτοί που ζούνε μακριά απ' τους νόμους
που τους επέταξε η ζωή στους πέντε δρόμους
Σαν τα φαντάσματα τις νύχτες τριγυρνάνε
στης αμαρτίας τα τραγούδια ξεδιψάνε.

Χαρούλα εν έτει 1988:Το τραγούδι της καρδιάς
Άβαταρ μέλους
el_greco
Real Name: Νίκος Βέργος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από el_greco »

Windows : πληθυντικός : παράθυρα, τα. Αν θέλουμε να είμαστε ΠΟΛΥ σωστοί στα ελληνικά, πρέπει να λέμε "το Windows" όπως λέμε και "το τανκς" (έτσι λέει και ο Μπαμπινιώτης), αφού η λέξη που έχει περάσει στην ελληνική είναι "τανκς" και όχι "τανκ"... ψιλά γράμματα.

Το Linux (GNU/Linux) προέρχεται από το όνομα του Linus Torvalds (ο οποίος ήταν ΕΝΑΣ, last time I checked) με μια σύνδεση με το UNIX..

Πολλές απορίες περί αυτού, καθώς και ένα πολύ χρήσιμο μάθημα ιστορίας δίνει η ταινία "Revolution OS" (Ψάξτε την), καθώς επίσης και λίγο ψάξιμο στις ιστοσελίδες http://www.fsf.org και http://www.gnu.org :)

Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Ωραία, το βασικό επιχείρημα είναι απλό

Θες να παραγγείλεις μια επώνυμη μπύρα. Τι θα πεις; Φέρε μου έναν Amstel? Φέρε μου τα Amstel? Όχι... Θα πεις "φέρε μια Amstel". Γιατί "μια"; Γιατί εννοείς μια μπύρα Amstel. Ακόμη και σε ελληνικές λέξεις που έχουν οι ίδιες γένος χρησιμοποιείς πάλι το γένος του ουσιαστικού που προσδιορίζουν: Φέρε μου μια "Μύθος". Φυσικά στην αργκώ όλοι λέμε "φέρε μου έναν μύθο", αλλά ξέρουμε καλά ότι δεν θέλουμε έναν μύθο, αλλά μια μπύρα "Μύθος".

Το ίδιο συμβαίνει και με το Linux, το DOS, το BIOS. Είναι συστήματα, οπότε λες: το (ενν. "λειτουργικό σύστημα") Linux, DOS, το σύστημα BIOS.

Αντίστοιχα λέμε "εγώ προτιμώ την C και την Pascal από την Basic". Ξέρουμε καλά ότι ο Pascal (παρότι γάλλος) ήταν αρσενικός. Οπότε το θυληκό αναφέρεται σε κάτι που εννοείται: την γλώσσα προγραμματισμού.

Τα Windows, ομολογώ, έχουν καθιερωθεί στραβά. Πρόκειται για αυτό που αναφέρει ο el_greco. Είδαμε πληθυντικό και το κλίναμε. Αλλά δεν μπορείς να κλίνεις μια ξένη λέξη στα ελληνικά. Για μένα, όμως, το ίδιο κάνει. Λέμε "το Linux" και εννοούμε "το λειτουργικό σύστημα Linux". Λέμε "τα Windows" και εννοούμε "τα σκουπίδια Windows". Στο κάτω-κάτω όταν πρωτοήρθαν τα ρημάδια όλοι ξέραμε ότι δεν είναι λειτουργικό αλλά bugs σε γραφικό περιβάλλον :P

Ακόμη και το "X Window" του Linux είναι ουδέτερο και ενικό. Γιατί είναι το "X Window System" (σύστημα). Και το Johnny Walker είναι ουδέτερο όσο αναφέρεται στο ουίσκι και όχι στον Άγιο εκείνο άνθρωπου που ξεκίνησε την παραγωγή του.

Κλείνοντας, και μιας και το αναφέρουμε, μου σπάνε τα νεύρα αυτοί που λένε "στα 1500 μ.Χ.". Τι εννοούν; "στα 1500 χρόνια μ.Χ."; Η έκφραση είναι "το έτος 1500 μ.Χ.". Οπότε μπορούν να βγάλουν αυτό το "στα" και να το αντικαταστήσουν με "το"; Θα μου κάνουν τεράστια χάρη!

Έλεος με τους πληθυντικούς σ' αυτήν την χώρα!
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
foss_ntua
Επικοινωνία:

Λοιπόν το Linux είναι ενα γιατί δεν υπάρχει άλλο !  :P
Με απλά λόγια συμβαίνει το εξής:

Τo Linux δεν είναι απο μόνο του λειτουργικό σύστημα αλλά  ο πυρήνας του λειτουργικού που λέμε.
Το βρίσκουμε στο http://www.kernel.org

Μαζί με αρκετό software under GNU/GPL κυρίως (όπως π.χ. πρόγραμμα για να κάνουμε shutdown τον υπολογιστή μας) έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα..
http://www.gnu.org/philosophy/linux-gnu-freedom.html
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

foss_ntua έγραψε:Μαζί με αρκετό software under GNU/GPL κυρίως (όπως π.χ. πρόγραμμα για να κάνουμε shutdown τον υπολογιστή μας) έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα..
Εδώ γίνεσαι άδικος. Και τα windows έχουν πρόγραμμα για shutdown και μάλιστα built-in στο Windows core, μαζί με το utility "Spontaneous Crash 2000" :P
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ανακοινώσεις”