Ψυχαναγκασμοί, τελειομανία και συναφή σκαλώματα

Όχι δεν λέμε τον καιρό εδώ. Απλά αναλύουμε τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς γύρω από διάφορα θέματα της καθημερινότητας. Με λίγα λόγια: ό,τι να 'ναι!

Συντονιστής: AlexandraDC

Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

Ψυχαναγκασμοί, τελειομανία και συναφή σκαλώματα

Δημοσίευση από drcypher »

Μετά από αρκετό καιρό έρχομαι σε γνώριμα μέρη (μεστά ανέμων, άμα τε και υδάτων) για να θίξω ένα ζήτημα που με απασχολεί αρκετά έντονα τελευταία και που -για κάποιον απροσδιόριστο λόγο- είμαι σχεδόν βέβαιος πως θα αγγίζει και αρκετούς συναδέλφους/συμφορουμίτες.

Πολλοί θα έχετε παρατηρήσει κάποια μοτίβα στη συμπεριφορά σας, τα οποία μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες και ποικίλλουν ανάλογα με την ένταση ή το είδος τους. Εικάζω πως ο καθ' ύλην αρμόδιος θα ήταν κάποιος που ασχολείται επισταμένως με την ανθρώπινη συμπεριφορά (είτε φαινομενολογικά όπως οι ψυχολόγοι, είτε σε βιοχημικό βάθος όπως οι ψυχίατροι ή οι νευρολόγοι), οπότε η δικιά μου απόπειρα είναι μάλλον ενδεικτική, και προτείνω για λεπτομέρειες να ανατρέξετε σε πιο έγκυρες πηγές.

Μια κατηγορία φαινομένων, λοιπόν, είναι τα "τικ", δηλ. επαναλαμβάνονται συνήθως ασυνείδητα, χωρίς να οδηγούν σε κάποιο (πρακτικό) αποτέλεσμα ή όφελος και χωρίς να επιβάλλονται από κάποια σκέψη. Παραδείγματα είναι η επανάληψη εκφράσεων ("λοιπόν", "ας πούμε", "κι έτσι", "να πούμε", κλπ) ή κινήσεων του σώματος (π.χ. με τα δάχτυλα των χεριών ή με τα πόδια).

Επόμενη κατηγορία επαναλαμβανόμενων διαδικασιών είναι οι "ρουτίνες". Η επαναληψιμότητά τους είναι συνήθως επιβεβλημένη βιολογικά ή κοινωνικά, και ο τρόπος που τις υλοποιούμε είναι σταθερός για λόγους οικονομίας (π.χ. χρόνου). Τέτοια παραδείγματα είναι το φαγητό, το μπάνιο, η διαδρομή προς τη σχολή/δουλειά, ο ύπνος, και οποιαδήποτε άλλη περιοδική εργασία είναι ενταγμένη στο προσωπικό πρόγραμμα του καθενός.

Η τελευταία (και πιο ενδιαφέρουσα για το topic) (υπερ)κατηγορία είναι εκείνη των πράξεων στις οποίες προβαίνουμε χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, λογική ή φυσική απαίτηση, πρακτικό ώφελος. Ορισμένα εντάσσονται σε αυτό που κανείς ονομάζει "τελειομανία" (και κάποιοι το αποδίδουν ακόμα και στο ζώδιο), άλλα είναι συμπτώματα νευρώσεων (π.χ. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κλπ), και άλλα είναι απλώς ασύνδετα ή τυχαία σκαλώματα (μάλλον).

Σε αυτήν την μάλλον ακατανόητη (τουλάχιστον για μένα) κατηγορία θέλω να δώσω βάρος, και να αναφέρω κάποια μοτίβα ή πράξεις που συνδέονται με ανερμάτιστες αξιώσεις συμμετρίας, ομοιομορφίας, διάταξης, οργάνωσης, κλπ.. Κάποιοι από εσάς ίσως έχετε παρατηρήσει αντίστοιχες συμπεριφορές στον εαυτό σας, λιγότερες ή περισσότερες. Προσωπικά μου κάνει μεγάλη εντύπωση (και σε ένα βαθμό είναι διασκεδαστικό) με τι μπορεί να σκαλώσει το κεφάλι, γι'αυτό σας προσκαλώ να συμπληρώσετε τη λίστα... Να, λοιπόν ένας συερφετός από πράγματα που κατά καιρούς έχω παρατηρήσει (σε μένα :oops: ):
  • Να προσπαθώ να περπατήσω σε πλακόστρωτο δάπεδο πατώντας μόνο στο εσωτερικό των πλακών (το οποίο πρέπει να φαίνεται πολύ αστείο σε κάποιον που παρακολουθεί).
  • Να ανεβοκατεβάζω το χέρι κοιτώντας από το παράθυρο όταν το αυτοκίνητο περνάει μπροστά από πυλώνα της ΔΕΗ ή στύλο φωτισμού στην εθνική κατά τη διάρκεια ταξιδιού. Αν άφηνε αποτύπωμα το δάχτυλο σε ένα χαρτί το αποτέλεσμα θα ήταν μια ευθεία γραμμή με περιοδικά αλματάκια...
  • Να διατάσσω τα βιβλία βάσει μεγέθους (ύψους ή πλάτους/εξοχής) στη βιβλιοθήκη. Όποιος έχει τέτοιο σκάλωμα θα γνωρίζει την κακουργηματική αυθαιρεσία των εκδοτών να τυπώνουν τα γράμματα στην μικρή διάσταση (στο "πάχος", το τμήμα που βλέπει κανείς όταν κοιτάζει τη βιβλιοθήκη) του βιβλίου είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
  • Αντίστοιχη διαδικασία συμβαίνει και με οτιδήποτε άλλο μπορεί να μπει σε σειρά, όπως π.χ. τα λεφτά: να διατάσσονται κατά μέγεθος και να είναι όλα προσανατολισμένα με τον ίδιο τρόπο (δηλ. π.χ. να είναι όλα με την φιγούρα προς τα κάτω)... Το ίδιο και με τα πιάτα είτε είναι στιβαγμένα οριζόντια (όπου δεν τίθεται θέμα στατικότητας ούτως ή άλλως) είτε κάθετα.
  • Αν υπάρχουν πολλά ομοειδή "δοχεία", πρέπει να τελειώνει πρώτα το ένα και μετά να χρησιμοποιούνται τα υπόλοιπα. Αν κάποιος ασυνείδητος έχει ήδη ανοίξει πολλά, πρέπει να συμπληρωθούν όλα μέχρι πληρότητας, πλην του ενός που θα χρησιμοποιηθεί μέχρι τέλους, για να περάσουμε στο επόμενο. Π.χ. τα φιλτράκια για τα στριφτά που βγαίνουν σε εξάδες (έχω περάσει ώρες γεμίζοντας μασούρια που ήταν ταυτόχρονα μισοαδειασμένα), μπουκάλια ουίσκι, μπουκάλια με σαμπουάν... Υποθέτω στην ίδια κατηγορία εμπίπτει και το άδειασμα μικρών τασακίων σε ένα (και μόνο ένα) μεγαλύτερο, μέχρι εκείνο να τιγκάρει και να αδειάσει στο αμέσως μεγαλύτερο δοχείο (δηλ. τα σκουπίδια). Ή οι ξεροί φλοιοί των φυστικιών που "πρέπει" να καθαριστούν και να διαχωριστούν από τα "ανέγγιχτα" φυστίκια.
  • Κάποια απαίτηση συμμετρίας με σπρώχνει να βάζω επίσης ομοειδή αντικείμενα σε ομάδες που αντιστοιχούν σε έναν αριθμό (με ιδιαίτερη προτίμηση στα 2, 3, 5) ή σε ένα σχήμα. Αυτό μπορεί να συμβεί με άδεια μπουκάλια μπύρας ή κρασιού... ή αν πρέπει να πάρω κάποιο χάπι για περισσότερες από μερικές ημέρες, τα χάπια πρέπει να βγαίνουν από την πλαστική συστοιχία με τρόπο που να αφήνει τα άλλα συμμετρικά (το οποίο είναι αδύνατο να συμβαίνει πάντα, οπότε συχνά αφήνει ένα αίσθημα ανικανοποίητου). Υποθέτω σε αυτήν την κατηγορία μπαίνουν οι κάλτσες (ειδικά οι αθλητικές, των οποίων η ραφή πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το πέλμα) που πρέπει να είναι σε ίδιο ύψος και στα δυο πόδια (παρόλο που δεν φαίνονται).
  • Η ανάμιξη γεύσεων στο φαγητό σε σταθερή αναλογία (τουλ. κατά τη διάρκεια του γεύματος). Δεν θα καταλάβω ποτέ εκείνους που τρώνε πρώτα όλες τις πατάτες, μετά τρώνε όλο το κρέας, μετά τη σαλάτα και μετά το ψωμί. Είναι απλώς βάρβαρο.
  • Τέλος είναι κάποιες αξιώσεις ομοιομορφίας που τρώνε και τον περισσότερο χρόνο, όπως η μετονομασία δεκάδων mp3 ή αρχείων video, με τυποποιημένο τρόπο ("finglish" με συγκεκριμένη θέση για την κάθε πληροφορία, όπως το όνομα του καλλιτέχνη, ο τίτλος, κλπ), χωρίς αδέξια κεφαλαία (ειδικά στην κατάληξη).
Κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν κι άλλα πράγματα που αυτή τη στιγμή δεν μου έρχονται στο μυαλό. Κάποια από τα παραπάνω συμβαίνουν αρκετά έντονα, κάποια μπορώ εύκολα (πλέον) να τα αψηφήσω με τη σκέψη ότι "δεν έχει νόημα, let it go"... Ξεπερνώντας, λοιπόν, το ανούσιο ερώτημα "ποιος θα μπορούσε να ζήσει μαζί σου;" που θα διατύπωνε κανείς, επικεντρωθείτε στο ζουμί της υπόθεσης: Μπορείτε να συμπληρώσετε την παραπάνω λίστα; 8)
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
O_Xamenos
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Facebook ID: 682417817
Επικοινωνία:

Re: Ψυχαναγκασμοί, τελειομανία και συναφή σκαλώματα

Δημοσίευση από O_Xamenos »

ρε φιλε... μα την παναγια... σουχουν πει ποτε πως τρως αδικα τον χωρο του ιντερνετ???
Εικόνα
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Άβαταρ μέλους
timos_m
Real Name: ΤΜ

Δημοσίευση από timos_m »

drcypher έγραψε:[...]πρέπει να πάρω κάποιο χάπι[...]
Θα συμφωνήσω! :mrgreen:

Πλάκα πλάκα πάντως, αρκετά από αυτά που ανέφερες τα έχω παρατηρήσει και στον εαυτό μου.
  • Σε αυτά θα προσθέσω την απίστευτη επιμονή μου στο να προσέχω τι μουσική παίζει όπου κι αν βρίσκομαι και να αναρωτιέμαι ποιος είναι ο καλλιτέχνης/το όνομα του κομματιού σε σημείο που να τρώω τρελά σκαλώματα αν δεν το βρίσκω..
  • Σχετική με τη μουσική επίσης είναι μια μορφή άγχους που με πιάνει όταν φτάνει το τέλος της playlist που ακούω.. Σε αυτήν την περίπτωση παρατάω οτιδήποτε κι αν κάνω και προσθέτω κάτι στη λίστα πριν τελειώσει. Λες και με ένα δευτερόλεπτο σιγής θα έρθει η συντέλεια του κόσμου!
  • Μιας και είμαι φοιτητής, τα λεφτά μου τα βάζουν οι γονείς στην τράπεζα. Όταν, λοιπόν, πηγαίνω να κάνω ανάληψη, πάντα (μα ΠΑΝΤΑ!) παίρνω 160 ευρώ. Δεν πα να χρειάζομαι 5, δεν πα να έχει μέσα 1005, 160 θα πάρω.
  • Ένα άλλο κόλλημα που έχω, είναι η ακαταμάχητη επιθυμία να διορθώνω τα εκφραστικά/συντακτικά/γραμματικά λάθη των άλλων. Ευτυχώς το κάνω μόνο σε φίλους γιατί πρέπει να είναι πολύ εκνευριστικό για τον άλλο... Αναρωτιέμαι πώς με αντέχουν ώρες ώρες και δε με βρίζουν. (Παρεμπιπτόντως dr άλλαξε αυτό το ώφελος :lol:)
Σίγουρα έχω κι άλλα (πολλά) κολλήματα τέτοιου στυλ, που όμως βαριέμαι να θυμηθώ τώρα.

Όσον αφορά όμως στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αν και δεν είμαι ο καθ' ύλην αρμόδιος (όπως είπε και ο drcypher) να διαγνώσω το πρόβλημα, νομίζω ότι έχω υπόψη μου κανα-δυο εξόφθαλμες περιπτώσεις ψυχαναγκασμού και νομίζω πως αξίζουν μια μικρή περιγραφή.. Για έναν εξωτερικό παρατηρητή το φαινόμενο είναι πιθανότατα αστείο, πάντως σίγουρα είναι εντυπωσιακό και αξιοπερίεργο για κάποιον που το βλέπει πρώτη φορά, ενώ κρύβει πολλά περισσότερα στις όχι τόσο εμφανείς πτυχές της ψυχοσύνθεσης του ψυχαναγκαστικού ατόμου, και ταυτόχρονα κάνει, πιστεύω, δύσκολη τη ζωή και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με αυτό.
Αν και είναι δύσκολο να γίνει η ακριβής περιγραφή σε κάποιον που δεν το έχει δει ιδίοις όμμασι, θα κάνω μια προσπάθεια επιφανειακής περιγραφής του σπιτιού του ενός ατόμου που γνωρίζω... Κατ' αρχάς το εντοπίζεις πολύ εύκολα αφού είναι το μόνο διαμέρισμα στον όροφό του που έχει χαλάκι απ' έξω. Αυτό ίσως δε λέει πολλά από μόνο του, αλλά αν το πατήσεις και (ως φυσιολογικό επακόλουθο) το κουνήσεις λιγάκι από τη θέση του, θα σπεύσει να το ξαναευθυγραμμίσει με τη (νοητή για τους υπόλοιπους, υπαρκτή και με πασιφανή σκοπό τον καθορισμό της θέσης του χαλακίου για εκείνον) γραμμή της πόρτας. Μπαίνοντας μέσα, νομίζεις ότι όλα τα πράγματα του σπιτιού του είναι στρατιώτες που έχουν προετοιμαστεί για επιθεώρηση καθώς είναι τέλεια στοιχισμένα σε όμορφους σχηματισμούς. Αν τυχόν σηκώσεις (π.χ.) μια κορνίζα με φωτογραφία να τη δεις, ακόμα κι αν δε σε έχει δει να τη σηκώνεις, μόλις πέσει το μάτι του σε αυτή, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι την ακούμπησες, και την βάζει στη θέση της (ακόμα κι αν εσένα σου φαίνεται ότι είναι στη θέση της). Εν πάση περιπτώσει, δεν περιγράφω άλλο, που θα 'λεγε κι ο Χελάκης, φοβάμαι και μήπως μοιάζει με κουτσομπολιό, αλλά ούτως ή άλλως, ο στόχος, δηλαδή η μεταφορά της εικόνας μιας ψυχαναγκαστικής κατάστασης, επετεύχθη 8)
Άβαταρ μέλους
obelix

Δημοσίευση από obelix »

drcypher έγραψε: Υποθέτω στην ίδια κατηγορία εμπίπτει και το άδειασμα μικρών τασακίων σε ένα (και μόνο ένα) μεγαλύτερο, μέχρι εκείνο να τιγκάρει και να αδειάσει στο αμέσως μεγαλύτερο δοχείο (δηλ. τα σκουπίδια). Ή οι ξεροί φλοιοί των φυστικιών που "πρέπει" να καθαριστούν και να διαχωριστούν από τα "ανέγγιχτα" φυστίκια.
Δεν καταλαβαίνω που βρίσκεις παράλογο... :roll:
drcypher έγραψε: Η ανάμιξη γεύσεων στο φαγητό σε σταθερή αναλογία (τουλ. κατά τη διάρκεια του γεύματος). Δεν θα καταλάβω ποτέ εκείνους που τρώνε πρώτα όλες τις πατάτες, μετά τρώνε όλο το κρέας, μετά τη σαλάτα και μετά το ψωμί. Είναι απλώς βάρβαρο.
απόλυτα μαζί σου... :lol:
drcypher έγραψε: Τέλος είναι κάποιες αξιώσεις ομοιομορφίας που τρώνε και τον περισσότερο χρόνο, όπως η μετονομασία δεκάδων mp3 ή αρχείων video, με τυποποιημένο τρόπο ("finglish" με συγκεκριμένη θέση για την κάθε πληροφορία, όπως το όνομα του καλλιτέχνη, ο τίτλος, κλπ), χωρίς αδέξια κεφαλαία (ειδικά στην κατάληξη).
το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο συνδυασμός 2 αναγκών:της ανάγκης να ασχοληθείς με κάτι,το οποίο είναι η συγκεκριμένη ταξινόμηση,γιατι θα ξεχάσεις κάτι άλλο που σου απασχολεί το μυαλό...

η άλλη ανάγκη είναι αυτή που σε κρατάει τον Κώστα που ξέρουμε(όσο ξέρουμε):το επίπεδο της ισορροπίας που θέλεις να υπάρχει ανάμεσα στα θέλω σου και στα βλέπω σου...αν το μυαλό σου δηλ. ήταν ξερόφυλλο του ανέμου που λέει κ ο Κόκοτας,δεν θα έπαιρνες χαμπάρι τι έχεις γράψει στο πόστ σου...

αλλά να το δούμε κ αλλιώς:στην φύση υπάρχει ο "φ",o αριθμός της ομορφιάς...τον βρίσκουμε στην αστρονομία κλπ,γιατί στον εγκέφαλο σου να μην υπάρχει ένα πρότυπο "ομορφιάς" που να καθοδηγεί τις σκέψεις/πράξεις/αναμνήσεις σου?

τελικά τι συνάντησες περισσότερες φορές στην μέχρι τώρα ζωή σου? την επανάληψη ή την καινοτομία?

ωραίο 8ρεντ...
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

Δημοσίευση από drcypher »

Πριν σχολιάσω τα παραπάνω, θέλω να προσθέσω άλλο ένα "κρούσμα" που μάλλον εντάσσεται στην ίδια κατηγορία. Συζητούσα με τον μικρό μου αδερφό για το θέμα, και του έφερα ως παράδειγμα το εξής: Όταν βλέπετε μια ταινία στον υπολογιστή σε full screen, ο δείκτης του mouse εξαφανίζεται. Αν κουνήσετε λίγο το mouse ξαναεμφανίζεται, κι αν το αφήσετε και πάλι σταθερό, σε μερικά δευτερόλεπτα ξαναεξαφανίζεται. Για κάποιον λόγο "πρέπει" να τον μετακινήσω σε μια άκρη (γωνία) της οθόνης, αλλιώς μου κολλάει ότι δεν έχει γίνει σωστά και το'χω στο μυαλό μου. Μετά απ' αυτό συζητήσαμε για τα βιβλία, και κοιτώντας στη βιβλιοθήκη του, παρατήρησα πως τα βιβλία δεν εφάπτονταν στο πίσω μέρος της βιβλιοθήκης... προεξείχαν σε τυχαίες θέσεις.

Το γενικό μοτίβο που και ο ίδιος παρατήρησε έκπληκτος, είναι ότι δεν "μπορεί" να αφήνει τα πράγματα να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Τα βιβλία με την "πλάτη" της βιβλιοθήκης, το τετράδιο με το ηχείο, το ποτήρι με το πιάτο, ο δείκτης του mouse με την άκρη της οθόνης... Το κάνει ασυναίσθητα σχεδόν παντού... όπου βλέπει δυο αντικείμενα να εφάπονται, τα ξεχωρίζει μεταξύ τους!
timos_m έγραψε:Όταν, λοιπόν, πηγαίνω να κάνω ανάληψη, πάντα (μα ΠΑΝΤΑ!) παίρνω 160 ευρώ. Δεν πα να χρειάζομαι 5, δεν πα να έχει μέσα 1005, 160 θα πάρω.
Αυτό μάλλον είναι άλλο ένα καλό παράδειγμα. Αν και εγώ προσωπικά δε θα έπαιρνα ποτέ 160 ευρώ γιατί είμαι φανατικός των πολλαπλασίων του 5 με όσα μηδενικά θες μετά, δηλ. θα επέλεγα είτε 100, 150 ή 200...
timos_m έγραψε:Όσον αφορά όμως στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αν και δεν είμαι ο καθ' ύλην αρμόδιος (όπως είπε και ο drcypher) να διαγνώσω το πρόβλημα, νομίζω ότι έχω υπόψη μου κανα-δυο εξόφθαλμες περιπτώσεις ψυχαναγκασμού και νομίζω πως αξίζουν μια μικρή περιγραφή..

[..]

θα κάνω μια προσπάθεια επιφανειακής περιγραφής του σπιτιού του ενός ατόμου που γνωρίζω... Κατ' αρχάς το εντοπίζεις πολύ εύκολα αφού είναι το μόνο διαμέρισμα στον όροφό του που έχει χαλάκι απ' έξω. Αυτό ίσως δε λέει πολλά από μόνο του, αλλά αν το πατήσεις και (ως φυσιολογικό επακόλουθο) το κουνήσεις λιγάκι από τη θέση του, θα σπεύσει να το ξαναευθυγραμμίσει με τη (νοητή για τους υπόλοιπους, υπαρκτή και με πασιφανή σκοπό τον καθορισμό της θέσης του χαλακίου για εκείνον) γραμμή της πόρτας.

[..]
Απ' όσο γνωρίζω, το παραπάνω είναι μάλλον αμιγές σύμπτωμα ιδεοψυχαναγκασμού. Η αδήριτη ανάγκη για ευθυγράμμιση αντικειμένων είναι πρώτη στη λίστα...
obelix έγραψε:
drcypher έγραψε: Υποθέτω στην ίδια κατηγορία εμπίπτει και το άδειασμα μικρών τασακίων σε ένα (και μόνο ένα) μεγαλύτερο, μέχρι εκείνο να τιγκάρει και να αδειάσει στο αμέσως μεγαλύτερο δοχείο (δηλ. τα σκουπίδια). Ή οι ξεροί φλοιοί των φυστικιών που "πρέπει" να καθαριστούν και να διαχωριστούν από τα "ανέγγιχτα" φυστίκια.
Δεν καταλαβαίνω που βρίσκεις παράλογο... :roll:
:P
obelix έγραψε:αλλά να το δούμε κ αλλιώς:στην φύση υπάρχει ο "φ",o αριθμός της ομορφιάς...τον βρίσκουμε στην αστρονομία κλπ,γιατί στον εγκέφαλο σου να μην υπάρχει ένα πρότυπο "ομορφιάς" που να καθοδηγεί τις σκέψεις/πράξεις/αναμνήσεις σου?
Η συγκεκριμένη παρατήρηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς θέτει το ζήτημα του ορίου ανάμεσα στην αναζήτηση/επιδίωξη της αισθητικής, της κομψότητας ή της τελειότητας και στην παθολογική εμμονή. Συνήθως οι πράξεις που σχετίζονται ιδεοψυχαναγκασμό δεν έχουν ως κίνητρο κάτι από τα τρία πρώτα που ανέφερα, αλλά στοχεύουν στην ανακούφιση από κάποια άλλη σκέψη ή εμμονή.

Μιας και έφερες το παράδειγμα του αριθμού της χρυσής τομής, να το παραφράσω λίγο προσπαθώντας να εντοπίσω τη διαφορά (αν υπάρχει, επαναλαμβάνω δεν έχω γνώσεις επί του θέματος): Ο αριθμός φ καθ' αυτός (ή αυτό που εκφράζει), καθώς και το γεγονός ότι εμφανίζεται σε ένα σωρό διαδικασίες της φύσης, τον καθιστά αξιοθαύμαστο. Κανείς μπορεί να έχει μπροστά του τον αριθμό ή να τον συλλογιέται για ώρες, όπως ακριβώς θα έκανε με ένα έργο τέχνης. Μπορεί ένας αριθμός να λειτουργήσει ως ερέθισμα για συνειρμούς που θα διεγείρουν από δημιουργικά έως απλώς ευφάνταστα σενάρια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί φυσικά με έναν άνθρωπο (ειδικά με μια γυναίκα), με μια μαθηματική εξίσωση ή με ένα κομμάτι μουσικής...

Υπάρχουν, παρόλα αυτά, άνθρωποι που θα μπορούσαν να αναπτύξουν παθολογία σε σχέση με τον αριθμό. Επί παραδείγματι θα μπορούσαν να φτάσουν σε σημείο να τον λατρεύουν (σαν να'ταν κάποιο Θεϊκό σύμβολο) ή να αποκτήσουν εμμονή με αυτόν δηλ. να τον αναζητούν (και φυσικά να τον βρίσκουν, γιατί αν ψάχνεις κάτι συνέχεια θα το βρίσκεις τουλάχιστον συχνά) μετά μανίας ή μέχρι αυτοκαταστροφής. Η ταινία π είναι μια πολύ καλή αναπαράσταση μιας τέτοιας εμμονής ενός μαθηματικού με τον αριθμό π.

Δεν ξέρω τι είναι αυτό που δίνει την μικρή αυτή ώθηση σε έναν άνθρωπο να ξεπεράσει την γοητεία απέναντι σε μια ιδέα, ένα άτομο ή ένα αντικείμνο και να φτάσει μέχρι την εμμονή. Δεν γνωρίζω καν αν πρόκειται για διαφορετικές εντάσεις της ίδιας εγκεφαλικής λειτουργίας, αλλά είναι αν μη τι άλλο αξιοθαύμαστο το τι μπορεί να φτιάξει ο ανθρώπινος νους, έστω και σε επίπεδο νεύρωσης (γιατί κλινικά μιλάμε για παθήσεις)... Κι ελπίζω να παραμείνω σε αυτή την άδολη σκέψη θαυμασμού, γιατί το τελευταίο που μου λείπει είναι εμμονή με την γοητεία των διαδικασιών του ψυχαναγκασμού 8)

Off Topic
O_Xamenos έγραψε:ρε φιλε... μα την παναγια... σουχουν πει ποτε πως τρως αδικα τον χωρο του ιντερνετ???
Έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου τα εξής:
  • Μια θεωρία συνωμοσίας που θέλει εμένα να προσπαθώ να καταναλώσω όλο τον χώρο του Internet με posts σεντόνια
  • Ότι εσύ είσαι ευτός που πρωτοδιατύπωσε τη συγκεκριμένη θεωρία
Αν δεν είχες και τον skywalker στο ποίμνιό σου θα αναφωνούσα γονυπετής... "master obey master" :P
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
Skliraios
Real Name: Ιουλιος Μπιτζιμπιτζιδης

Δημοσίευση από Skliraios »

αυτη τη στιγμη ο μεγαλυτερος ψυχαναγκασμος που μου συμβαινει ειναι μια εντονη επιθυμια να κανω ποστ σε αυτο περιεργο τοπικ,αλλα οχι θα κρατηθω στο υψος μου και δεν θα πεσω σε μια ατερμονη αναζητηση ψυχανασκασμων και θα πω για να υπηρετησω τον αρχικο ψυχαναγκασμο.......ρε δε πατε να φατε κανα μελομακαρονο!
http://www.freewebs.com/hellian00/300%204.gif

ο πληθωρισμός του φαίνεσθαι έχει ρίζες στη έλλειψη του είναι.

Occasio aegre offertur, facile amittitur - Opportunity is offered with difficulty, lost with ease. (Publius Syrus)

http://www.neobux.com/?r=SKLIRAIOS
Άβαταρ μέλους
O kanenas
Real Name: Αφροξυλάνθη
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O kanenas »

Όταν αλοίφω βούτυρο σε μια φέτα ψωμί, το φροντίζω μέχρι το βούτυρο να έχει κατανεμηθεί ομοιόμορφα πάνω στην φέτα μου. Αυτό μπαίνει στη λίστα?

Πάντως, ευτυχώς δεν έχω καμιά μανία να βάζω τα παππούτσια σωστά το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς το ένα να είναι πιο μπορστά από το άλλο.
Και δυστυχώς, δεν έχω την μανία, όταν βγάζω ένα cd από την θήκη του, μετά την χρήση να το επανατοποθετώ σην θήκη του κι έτσι κινδυνεύω να χάσω πολύτιμες αποθηκευμένες πληροφορίες.
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
Neo
Real Name: Thomas Anderson

Δημοσίευση από Neo »

Πολύ φοβάμαι ότι συζητάτε τόση ώρα για ψυχαναγκασμούς, ενώ μάλλον είναι πειθαναγκασμοί τα περισσότερα από όσα αναφέρετε, οπότε η κατάσταση είναι άσχημη και πρέπει να σας δει γιατρός οπωσδήποτε (πλάκα κάνω).

Συζητούσα τις προάλλες με ένα φίλο που παίρνει ειδικότητα στην ψυχιατρική το συγκεκριμένο ζήτημα και μπορώ να πω ότι στο κεφάλι μου τα έχω διαχωρίσει κάπως. Ο διαχωρισμός πάντως δεν είναι αρκετά σαφής και πολλές φορές είναι δύσκολο να κατατάξεις κάποια ενέργεια στη μια ή την άλλη κατηγορία.

1) Το ζήτημα των 160 € είναι ψυχαναγκασμός. Γνωρίζουμε όλοι ότι η συγκεκριμένη επιλογή (όσο κι αν δεν το σκέφτεται κάποιος) είναι αρκετά βολική. Δίνει 2 χαρτονομίσματα των 50€ και 3 των 20€. Σου δίνει λοιπόν αρκετή διευκόλυνση τόσο στο να διατηρείς την τάξη στο πορτοφόλι σου, όσο και το να μη χαλάσεις τα πενηντάρικα αμέσως. Άλλωστε, ο πιο εύκολος τρόπος για να σου φύγουν 50€ είναι να χαλάσεις το πενηντάρικο. Τα υπόλοιπα είναι θέμα χρόνου.

2) Το ζήτημα με τα βιβλία είναι κι αυτό ψυχαναγκασμός που έχει να κάνει κυρίως με το ζώδιο του γράφοντος. (Χέστηκα αν σας πείθω :P )

Γενικότερα ως ψυχαναγκασμούς κατατάσσουν αυτοί οι ψυχίατροι, πράξεις που ναι μεν γίνονται ασυναίσθητα, μπορεί όμως να βρεθεί μια λογική εξήγηση και απαρτίζουν το σύνολο των ιδιοσυγκρασιών κάθε ατόμου.

Τα κόμπλεξ με τις πλάκες του πεζοδρομίου, με τα φώτα στο δρόμο είναι πειθαναγκασμοί. Όπως πειθαναγκασμός είναι το "το χάπι για τον οισοφάγο το πήρα;", "τον έκλεισα το θερμοσίφωνα;" κτλ κτλ. Γίνονται μόνο από συνήθεια (εκτός κι αν συντρέχει Αλτσχάιμερ, πράγμα πολύ σπάνιο για τις ηλικίες που διαβάζουν τούτο εδώ το κείμενο).

Υπάρχει βέβαια και η κατηγορία των "καταναγκασμών". Σ' αυτούς εντάσσονται φράσεις όπως "Πρέπει να σκοτώσω τη γυναίκα μου γιατί θέλει να με δηλητηριάσει". Τότε πρέπει οπωσδήποτε να πάει ο ασθενής σε γιατρό, γιατί οι εμμονές αυτές είναι αρκετά επικίνδυνες για τον στόχο του κατανγκασμού.

Όσον αφορά τώρα δικούς μου πειθαναγκασμούς:
1) Κι εγώ κοιτάζω τις πλάκες στο πεζοδρόμιο
2) Προσπαθώ να θυμάμαι με ποιο πόδι πρέπει να πατήσω σε μια σκάλα για να κατέβω με το δεξί (πράγμα έχει διαλύσει το δεξί μου γόνατο).
3) Ξεχνάω διάφορα πράγματα του στυλ : κλείδωσα το αμάξι/σπίτι/γραφείο ;;; ...
4) Ξεχνάω διάφορες συζητήσεις και περιορίζομαι στα συμφραζόμενα, ακόμα και όταν είναι σημαντικό αυτό που λέει ο άλλος έτσι όπως το λέει. Αν και μάλλον αυτό ειναι ψυχαναγκασμός που οφείλεται στο ότι εκείνη τη στιγμή εγώ μπορεί να σκέφτομαι οτιδήποτε άλλο. (Μπορεί να είναι και μ@λ@κία βέβαια... )

Οι δε ψυχαναγκασμοί έχουν ως εξής:
1) Πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερος χώρος σε μια βιβλιοθήκη, σε ένα γραφείο, σε ένα σπίτι. Οτιδήποτε εμποδίζει το χώρο πρέπει να τοποθετείται στη θέση του. Αυτό εξαπλώνεται και στο βασίλειο της κουζίνας, όπου ο νεροχύτης πρέπει να είναι οπωσδήποτε άδειος το πρωί που ξυπνάω.
2) Αν υπάρχουν δύο λάμπες σε ένα δωμάτιο, πχ το φως και ένα φωτιστικό, προτιμάμε το φωτιστικό αν η λάμπα δεν είναι από τις λάμπες χαμηλής κατανάλωσης.
3) Τα πράγματα που παίρνω από κάπου πρέπει να τα αφήνω εκεί που τα βρίσκω. Αν είναι τακτοποιημένα, δεν χρειάζεται να φας ένα Σάββατο για να τα βάζεις στη θέση τους.
4) Πριν μπούμε στο αμάξι ελέγχουμε για τρακαρίσματα και τυχόν πρόβλημα στα λάστιχα. Τουλάχιστον να ξέρουμε από πού μας ήρθε...

Καταναγκασμούς δεν έχω (πιστεύω) εκδηλώσει ακόμα... Έτσι όπως το πάμε όμως, μέσα στο '08 θα εμφανιστούνε. Περαστικά σε όλους:
Jheremias
Real Name: Ένας περίεργος τύπος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Jheremias »

Πω πω. Ακούω για πειθαναγκασμούς, Καταναγκασμούς, ψυχαναγκασμούς και τα ρέστα. Μα καλά τι φιλολογία είναι αυτή; :-P

Παρακολούθησα once μάθημα ψυχιατρικής στο UOC και τυχαία ο καθηγητής είχε αυτό το κεφάλαιο. Εν γένει τα πράγματα είναι απλά :-P

Όλα αυτά που αναφέρετε είναι μικροί ψυχαναγκασμοί. Οι ψυχαναγκασμοί είναι αντιδράσεις που γίνονται, όσο και αν αυτό σας φαίνεται περίεργο, για ελλάτωση του άγχους που προκαλεί μια ψυχαναγκαστική ιδέα.

Έμμονες ιδέες και Ψυχαναγκασμούς έχουν ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ οι άνθρωποι. Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ουάαααου, τεράστιο όνομα για μια "γρίπη" της ψυχιατρικής) είναι μια ανόητη νεύρωση, άπειροι άνθρωποι έχουν σε μικρό η μεγάλο βαθμό έμμονες ιδέες ή ψυχαναγκασμούς, και αυτό που συγκράτησα από τη διάλεξη του μαθήματος είναι ότι, η κατάσταση δεν χρήζει θεραπείας αν δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Διότι υπάρχει περίπτωση η κατάσταση να είναι "βαριά" με αποτέλεσμα το άτομο να πλένει 200 φορές την ημέρα τα χέρια του, και να ζει μέσα στη μικροβιοφοβία. Οπότε επηρεάζεται άσχημα η ποιότητα ζωής του και μάλλον χρήζει θεραπείας. Και εκεί στηρίζετια και η διαφορική διάγνωση της ΙΔΨ. Είναι ολοφάνερη η κλινική εικόνα. Εν τούτοις, δεν είναι τίποτα σπουδαίο η ΙΔΨ.

Οι έμμονες ιδέες μπορεί να είναι και φοβίες, οπότε λέγονται "ιδεοληψίες". Είναι το κλασσικό παράδειγμα για το αν κλειδώσατε τν πόρτα. Φοβάστε μήπως δεν την κλειδώσατε, αγχώνεστε, και ξαναγυρνάτε ψυχαναγκαστικά πίσω. Κλααααασσσσικό παράδειγμα. Υπάρχουν και άλλες του στυλ "Και αν τώρα ξαφνικά χάσω τον έλεγχο, αρπάξω τον μπαλτά και αρχίσω να θερίζω κόσμο γύρω μου, όπως ο τυπάς στην ταινία;" Επίσης all-time-classic. Μη σας απασχολεί καθόλου: Ουδέποτε μα ουδέποτε θα πραγματοποιήσετε τα περιεχόμενα των ιδεοληψιών σας.

Παιδιά εγώ αυτό που κατάλαβα, και νομίζω οτι είναι αυτό που ρωτάει ο Κωστής εν τέλει, η διαφορική διάγνωση ανάμεσα στην φυσιολογία και την παθολογία, έγκειται στο ΟΡΙΑΚΟ εκείνο σημείο που οι ψυχαναγκασμοί ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ αισθητά την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ του ατόμου. Αλλιώς, μπορούν να χαρακτηριστούν ως χαρακτηρολογικά χαρακτηριστικά και στοιχεία της προσωπικότητας :) Ας μην βλέπουμε τα πάντα μανιχαιστικά σαν φυσιολογία και παθολογία :)

Δικοί μου ψυχαναγκασμοί; Χμ...Δεν θυμάμαι τώρα. Μάλλον έχω κάποιες έμμονες ιδέες μερικές φορές...

Γενικά προσπαθώ, όταν διαπιστώνω κάποιον πιθανό ψυχαναγκασμό να τον πολεμώ (να κάνω το αντίθετο από αυτό π μ επιβάλλει γ ν τν αποδιώξω). Άλλωστε, everything is in our minds ! :)

Meerrrry Xmas!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Jheremias την Παρ Δεκ 28, 2007 10:17 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Η αχαριστία είναι το χειρότερο πράγμα. Μέμνησο τον νόμο της Μάνης....
Άβαταρ μέλους
f_angel
Real Name: Βικούλα

Δημοσίευση από f_angel »

1. Όσον αφορά τις αναλήψεις, εγώ προτιμώ τα πολλαπλάσια του 2. Επειδή την έχω πατήσει μια φορά άσχημα με 120 (έβγαλε ως γνωστόν 2 50άρικα και 1 20άρικο) και ξενέρωσα με τη ζωή μου, πλέον όταν θέλω το συγκεκριμένο ποσό, κάνω πάντα 2 αναλήψεις των 60 :?

2. Επίσης έχω ένα κόλλημα με την τσάκιση στα πουκάμισα. Πρέπει να είναι απολύτως συμμετρικές η μια με την άλλη αλλιώς ξαναπάει για πλύσιμο.. (καθ´οτι αν πάω να το διορθώσω θα φαίνεται διπλή τσάκιση πράγμα το οποίο με βγάζει απ'τα ρούχα μου)

3. Το κλασικό με τις πλάκες στα πεζοδρόμια, αλλά το ψιλοαποφεύγω για να μη με κοιτάνε σα να 'μαι καθυστερημένο :wink:

4. Παρόμοια με τον Κώστα, τα βιβλία στη βιβλιοθήκη μου.. Είναι άθλιο που αναγκαζόμαστε να γυρνάμε ανάποδα τα βιβλία για να "βλέπουν" στην ίδια μεριά οι τίτλοι... :cry:

5. Επίσης, δεν πρέπει να είναι ανοιχτά πολλά παράθυρα στο pc μου.. Τρελλαίνομαι, διαολίζομαι.. :twisted:

6. Τελευταίο που μου 'ρχεται, είναι ο τρόπος που κάθομαι.. Ιδίως όταν τρώω ή διαβάζω, δεν μπορώ να κάτσω σα φυσιολογικός άνθρωπος.. "Κάθομαι" στο ένα μου πόδι, ενώ το άλλο πρέπει να είναι διπλωμένο και να ακουμπάω το κεφάλι ή το πιάτο πάνω.. Αλλιώς θα έρθει η συντέλεια του κόσμου. (Αυτό με το πιάτο πάντως don't try it at home..ακόμα το θυμάται η μάνα μου...και το χαλί μου...) :wink:

Το πιό ψυχαναγκαστικό πάντως πιστεύω ότι είναι αυτό το topic.. Έχω κάνει ήδη 2 edit γιατί έχω θυμηθεί κ κάτι ακόμα..
Off Topic
Φανταστείτε τι περνάει αυτή η δύσμοιρη μάνα του dr που κάθε μέρα πρέπει να του ετοιμάζει το φαί.... Σαλάτες, πατάτες, χαμός..... (κ. Παγώνα είμαστε μαζί σου :wink: )
Respect my authoritah 8)
Άβαταρ μέλους
sparc
Real Name: Γιώργος

Δημοσίευση από sparc »

Τελικά δεν είμαι και τόσο περίεργος όσο νόμιζα :wink:

1) Συμφωνώ για τα πλακάκια
2) Συμφωνώ για τα ονόματα αρχείων, αλλά επιπλέον αν οποιαδήποτε άκυρη στιγμή "φτιάξω" ένα αρχείο τότε ΠΡΕΠΕΙ να τα φτιάξω όλα, τόσα τουλάχιστον όσα αντέχω σε κάθε session
3) Με τα ATM (και όχι μόνο) έχω πιο ιδιόμορφη σχέση.. Τα πολλαπλάσια του 5 αντιστοιχούν σε ορθογώνια παρ/μα, ενώ του 2 σε ελλείψεις! Συνεπώς, θα επιλέξω πολ/σια του 5 όταν είμαι στην τσίτα και του 2 όταν είμαι χαλαρός. Το 3 και το 7 από την άλλη τα έχω συνδέσει με όλα τα μη κανονικά/ομοιόμορφα στερεά και θα τα επιλέξω στις πολύ εξωστρεφή φάσεις μου.
4) Τα βιβλία πρέπει να ακουμπούν στην πλάτη της βιβλιοθήκης. Πρέπει να είναι ταξινομημένα με κάποιο λογικό τρόπο, αφού πρώτα μπουν σε ξεχωριστό ράφι ανά γνωσικό πεδίο. Δεν πρέπει να υπάρχει ανομοιόμορφος κενός χώρος σε κάποιο ράφι, δλδ. δεν μου κάθετε καλά όταν κάποιο "κοντό" βιβλίο μπει σε ράφι για "ψηλά" βιβλία.
5) Συμμετρία, συμμετρία, συμμετρία. Από ένα στραβό κάδρο, μέχρι δύο ηχεία δίπλα στην οθόνη των οποίων οι όψεις αποκλίνουν.
6) Τα φώτα σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι κλειστά.
7) Όσο για το φαΐ, έχω κόλλημα με την θέση του κάθε είδους στο πιάτο. Ότι είναι σε μικρή ποσότητα (πχ λίγο τυρί, 1-2 κεφτεδάκια) πρέπει να είναι μακριά μου και ότι είναι σε μεγάλη ποσότητα ακριβώς μπροστά μου (πχ μακαρόνια).
8) Όταν θέλω να πάω κάπου, πάντα πρέπει να υπολογίσω το συντομότερο μονοπάτι, είτε θέλω να περάσω το δρόμο πεζός είτε να πάω κάπου με το αμάξι. Απλά δε μπορώ την ιδέα ότι ακολουθώ μη βέλτιστη διαδρομή.

Τα περισσότερα, είναι απλοί, μικροί ψυχαναγκασμοί. Δεν καίγομαι αν αθετήσω κάποιον (σίγουρα θα το σκέφτομαι για ώρα όμως) αλλά δε θυμάμαι να το έκανα αυτό χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
I think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
Reymond Smullyan - This book needs no title
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
Ν. Καζαντζάκης - Ασκητική
Άβαταρ μέλους
O kanenas
Επικοινωνία:

Εκτός από μένα, απολαμβάνει κανείς άλλος, να πατάει όσο τα δυνατόν περισσότερα ξερά φύλλα που βρίσκει στον δρόμο, καθώς περπατάει?

Αυτό με τα πλακάκια το έκανα σε μικροτερη ηλικία, αλλά πλέον το'χω ξεπεράσει. :P

Κατά τα άλλα, προσέχω κι εγώ τα φιλτράκια μου. Όχι, βέβαια, σε σημείο να γεμίζω τυχόν περισσευούμενες μισοάδειες στήλες, αλλά τουλάχιστον φροντίζω να τελειώσω πρώτα την στήλη που έχει τα λιγότερα φιλτράκια, μετά αυτήν που έχει τα αμέσως περισσότερα κ.ο.κ.

Επίσης, θέλω οι τίτλοι των mp3 που'χω στον υπολογιστή μου να ξεκινάνε με κεφαλαίο γράμμα και αυτό να είναι το μοναδικό κεφαλαίο σ'όλη την φράση (εκτός κι αν περιέχεται κάποιο όνομα). Για τους artists, θέλω κάθε λέξη του συγκροτήματος να ξεκινάει με κεφαλαίο. Πχ, δεν θα γράψω "Red hot chili peppers", αλλά "Red Hot Chili Peppers".
R.I.P.
Άβαταρ μέλους
f_angel
Real Name: Βικούλα

Δημοσίευση από f_angel »

Κλάρα δεν είσαι η μόνη.. Όχι μόνο μ αρέσει να τα πατάω, αλλά είμαι ικανή να σκύβω χαμηλά το κεφάλι για να ακούω αυτόν τον υπέροχο ήχο...... :?

Μήπως δεν είμαστε καλά?
Respect my authoritah 8)
Άβαταρ μέλους
O kanenas
Επικοινωνία:

Ναι ναι! Αυτό το απολαυστικό κχρκσρκσαατςςς....

Το'κανα σήμερα περπατώντας με παρέα και γελάγανε τα χαϊβάνια!
R.I.P.
Άβαταρ μέλους
noir
Real Name: εθελοδουλο πρακτορακι :)
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από noir »

Ελεγα να μην απαντησω, αλλα εχω φαει τρελο σκαλωμα εδω και λιγη ωρα με κατι βιδιτσες σε ενα επιπλο που εφτιαχνα πριν απο λιγο και τελικα φαινονται! Ειναι απαραδεκτο κατ' εμε να φαινονται τα οποιαδηποτε συνδετικα στοιχεια σε ενα επιπλο, και σκεφτομαι να το κανω απο την αρχη... στραβα αρμενιζω ή στραβος ειναι ο γιαλος; :?

Στο φαΐ εννοειται ξεχωριστα κρεας/κυριο πιατο - πατατες/ρυζι - σαλατα - ψωμι (με αυτη τη σειρα), εκτός και αν εχουμε να κανουμε με γευμα που αποτελειται απο ορεκτικα.

Στη ταξινομηση των mp3 συντασσομαι με το συστημα της κλαρας, και καθε καλλιτεχνης με το δικο του folder. Εννοειται μπορει να φαω και 2 μερες να ταξινομω. Ευτυχως δε μου μενει τοσος χρονος πλεον.

Απανωτα refresh και επισκεψεις σε συγκεκριμενες σελιδα και φορα. Αληθεια δε μπορω να καταλαβω αυτη την αγωνια που με πιανει μερικες φορες. Ισως ενα ευλογο διαστημα χωρις ιντερνετ να με βοηθησε να απαλαγω. :P

Αυτο με τα πλακακια ολοι το χουμε ρε παιδια;;;; Να το κοιταξουμε... η ομαδικη ψυχοθεραπεια ισως μας ερθει φθηνοτερα! :D
(εκπλησσομαι που ο cypher δε το κανε ξεχωριστο τοπικ!! :P )

Τα βιβλια και λοιπα εντυπα αυστηρα ταξινομενα κατα θεματολογια, στοιχισμενα στην ακρη του ραφιου ωστε αν γινεται να μην εξεχει κανενα, ή για τα εντυπα συγκεκριμενα σε ξεχωριστα ντοσιε/κουτια αναλογα με το θεμα...

Και καθε πραγμα εχει τη θεση του!!! Ωστε να το βρισκουμε και σε συνθηκες απολυτου σκοτους αν χρειαζεται. :P

Το μαυρο (noir) μαλλον ανηκει στην κατηγορια φετιχ, παρα ψυχαναγκασμου να υποθεσω. 8)
Εικόνα
Η ελευθερία του ενός είναι προϋπόθεση για την ελευθερία του άλλου!
Κανένας έγκλειστος στις κρατικές φυλακές, κανένας σκλάβος στα αφεντικά!
Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”