LaTeX

Πριν το βάψεις μπλε και το ρίξεις στη θάλασσα γιατί δεν ρίχνεις μια ματιά εδώ;

Συντονιστές: kostas213, markelos

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
xaplas
Δημοσιεύσεις: 228
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 1:06 pm
Real Name: Real Name
Gender: Male
Τοποθεσία: Κάτω από την Ακρόπολη

LaTeX

Δημοσίευση από xaplas »

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερος κόσμος έχει αρχίσει και γράφει εργασίες-κείμενα ακόμα και ασκήσεις προς παράδοση σε LaTeX. Επίσης έχω παρατηρήσει ότι όσο και να έχω ψάξει στο internet δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πώς να εγκαταστήσει κανείς όλα τα απαραίτητα πακέτα για να αρχίσει να δουλεύει. Για αυτό ας συγκεντρώσουμε σε ένα post οδηγίες για το πώς να εγκαταστήσουμε τα απαραίτητα για LaTeX σε κάθε λειτουργικό σύστημα.

Δυστυχώς μπορώ να γράψω μόνο για Mac OS X μιας και σε αυτό δουλεύω. Όσοι γνωρίζουν για Windows και για Linux ας γράψουν από κάτω και στο τέλος να τα ενώσουμε όλα σε ένα post.

Mac OS X

1. Από την σελίδα του Mac TeX Users Group, κατεβάζουμε το The MacTeX-2007 Package. Έχετε υπόψην σας ότι είναι περίπου 742Mb.

Το πακέτο αυτό έχει ό,τι θα χρειαστείτε για να αρχίσετε να δημιουργείτε σε LaTeX αμέσως. Περιλαμβάνει την έκδοση TeX Live 2007 τα πακέτα  Ghostscript, ImageMagick και τα ακόλουθα προγράμματα TeXShop, LaTeXiT, BibDesk, Excalibur, and i-Installer. Το TeXShop είναι ένα πρόγραμμα για να γράφετε σε LaTeX, το LaTeXiT για να ενσωματώνετε τύπους, σχέσεις κλπ. σε άλλα προγράμματα όπως το Keynote, το BibDesk σας επιτρέπει να εισάγετε σε μια βάση δεδομένων όλη την βιβλιογραφία σας και να την εισάγετε αυτόματα με μια εντολή στο κείμενο που γράφετε. Το Excalibur είναι ένα spelling checker και τέλος το i-Installer σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε επιπλέον πακέτα. Ως συνήθως στην εγκατάσταση όλου του πακέτου σας υπάρχει η επιλογή να επιλέξετε τι να εγκαταστήσετε.

2. Όταν τελειώσει η εγκατάσταση είστε έτοιμοι να αρχίσετε να γράφετε σε LaTeX. Προσωπικά χρησιμοποιώ το TeXShop το οποίο είναι πολύ καλό και εύκολο στην χρήση.

3. Αφού γράψετε το κείμενό σας, πατήστε πάνω αριστερά το κουμπί "Typeset" και το κείμενό σας θα μετατραπεί αυτόματα σε αρχείο pdf. Τόσο απλά.


Κάποια πραγματάκια που πρέπει να προσέξετε...

Παραθέτω μερικά χρήσιμα πακέτα:
  • ucs για υποστήριξη unicode
    babel για υποστήριξη ελληνικών*
    inputenc για υποστήριξη utf-8**
    amsmath για μαθηματικά βοηθήματα, σύμβολα κλπ.
    color για υποστήριξη χρωμάτων
    graphicx για υποστήριξη γραφικών (εικόνων κλπ.)***


* Η σωστή σύνταξη της εντολής για τα ελληνικά είναι:

Κώδικας: Επιλογή όλων

\usepackage[greek,english]{babel}
\selectlanguage{greek}
διότι την δεύτερη γλώσσα (αγγλικά) δέχεται ως δεδομένη για το κείμενο, και με την δεύτερη εντολή του ζητάτε να επιλέξει την ελληνική, με δεύτερη την αγγλική. Είναι λίγο περίεργο, το ξέρω, αλλά δουλεύει!!



** Η σωστή σύνταξη είναι

Κώδικας: Επιλογή όλων

\usepackage[utf8x]{inputenc}
όπου καθορίζετε στο πακέτο inputenx να υποστηρίξει χαρακτήρες UTF-8. Επίσης στο TeXShop στα Preferences στην καρτέλα Document επιλέξτε κάτω δεξιά Encoding UTF-8.



*** Για τα γραφικά θα πρέπει να προσέξετε σε τι format είναι. Συνήθως χρησιμοποιείται η μορφή .eps. Για να μετατρέψετε κάποια άλλη μορφή σε .eps χρησιμοποιήστε ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας θέλετε. Ένα πολύ καλό είναι το GraphicConverter X (Shareware). Επίσης για να κάνετε το TeXShop να καταλάβει ότι θέλετε να ενσωματώσετε και γραφικά επιλέξετε από τα Preferences την καρτέλα Typesetting και εκεί στο Default Script επιλέξτε TeX+Ghostscript.


Τέλος καλό θα ήταν να κατεβάσετε το πασίγνωστο lshort το οποίο είναι μια εισαγωγή για LaTeX και πολύ χρήσιμο reference. Για ό,τι άλλο χρειαστείτε πχ. πώς συντάσσεται κάποιο σύμβολο, απλά γράψτε το όνομά του στο google μαζί με την λέξη LaTeX δίπλα και θα σας δώσει το αποτέλεσμα. Μια πολύ καλή σελίδα είναι αυτή.

Για οτιδήποτε άλλο μπορείτε να ρωτήσετε κιόλας!
Άβαταρ μέλους
antony07
Forum Moderator
Forum Moderator
Δημοσιεύσεις: 1673
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 15, 2006 4:37 pm
Real Name: Αντώνης
Gender: Male
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Uncertain (by principle)
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από antony07 »

Σε μένα δεν είχε δουλεψει το

Κώδικας: Επιλογή όλων

 \usepackage[english,greek]{babel}
και χρησιμοποίησα το

Κώδικας: Επιλογή όλων

\usepackage[iso-8859-7]{inputenc}
το οποίο δουλεύει περίφημα! Αν έχετε πρόβλημα δοκιμάστε το!

Επίσης,αν είστε βλάσφημοι και θέλετε να γράφετε LaTeX σε περιβάλλον  :?  :? Windows :roll: , δύο (freeware) προγράμματα που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν και να χρησιμοποιήσετε είναι τα: LEd (LaTeX Editor) και το MikTEX.
Αν θέλετε οδηγίες και εισαγωγή στα ελληνικά,μπορείτε να βρείτε εδώ www.mathimatiko.net/latex/ (σελίδα του Μαθηματικού ΕΚΠΑ).
"Ωραία παιδιά κατάχαμα κυλάει
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε
"
Floyd
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Σάβ Οκτ 06, 2007 9:19 pm

Re: LaTeX

Δημοσίευση από Floyd »

Εχω μια ερώτηση:
Χρησιμοποιώ το greektex για να γραψω ελληνικά αλλά αντί να γράφει "Κεφάλαιο .." στην αρχή του κάθε κεφαλαίου το γράφει στα αγγλικά "Chapter .." και ολο το υπόλοιπο κείμενο κανονικά. Έχετε καμιά ιδέα; Μία λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσω το babel απλά έχω βολευτεί το greektex καθώς δεν χρειαζεται να δηλώνω κάθε φορά ότι αλλάζω γλώσσα..
Ευχαριστώ εκ των προτέρων..
dsimos
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: Δευ Φεβ 19, 2007 7:57 pm
Real Name: Δημήτρης Σίμος
Gender: Male
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: $HOST
Επικοινωνία:

Re: LaTeX

Δημοσίευση από dsimos »

Ελληνικα σε , πονεμενη ιστορια.


Οσοι ψαχνετε ωραιες γραμματοσειρες, και οχι τα αισχη της babel, ριξτε μια ματια στο ακολουθο,

http://www.greekfontsociety.gr/pages/gr ... estex.html
Άβαταρ μέλους
xaplas
Δημοσιεύσεις: 228
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 1:06 pm
Real Name: Real Name
Gender: Male
Τοποθεσία: Κάτω από την Ακρόπολη

Re: LaTeX

Δημοσίευση από xaplas »

Προσπάθησα πρόσφατα να φτιάξω μια παρουσίαση με το γνωστό πακέτο beamer. Μερικά tips ώστε να κάνετε τη δουλειά σας εύκολα (όσοι γράφετε σε mac):
  • 1. Το beamer δεν υποστηρίζει ελληνικούς χαρακτήρες σε utf8 encoding οπότε αν δουλεύετε με το TeXShoP θα πρέπει να βάλετε encoding iso-8859-7 (το οποίο δεν υποστηρίζει το TeXShop από την άλλη) και το κείμενο που θα γράφετε θα πρέπει να είναι κάπως έτσι: par'adeigma keim'enou....
    2. Η καλύτερη λύση είναι να κατεβάσετε το texmaker (το οποίο είναι δωρεάν) και να δουλέψετε με αυτό το οποίο υποστηρίζει iso-8859-7.
    3. Οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνετε για να τρέξει (υποθέτω ότι έχετε ήδη εγκατεστημένο το mactex) είναι οι παρακάτω:
    • Preferences -> Commands
    • Αλλάζετε τις διαδρομές (paths) όλων των εντολών με εκείνες στις οποίες είναι εγκατεστημένο το mactex (σε εμένα είναι για παράδειγμα /usr/local/texlive/2007/bin/i386-darwin/)
    • Προσοχή στην εντολή PdfLateX να βάλετε την αντίστοιχη εντολή και ΟΧΙ την PdfTex γιατί δεν θα δουλέψει ;)
Νομίζω αυτά πρέπει να προσέξετε. Επίσης έναν οδηγό για το beamer μπορείτε να βρείτε εδώ
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Δημοσιεύσεις: 2299
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 7:33 am
Real Name: Κώτσος Φίλ
Gender: Male
Τοποθεσία: Μπροστά στην οθόνη

Re: LaTeX

Δημοσίευση από drcypher »

Βρήκα μια ενδιαφέρουσα σελίδα (Getting to Grips with Latex - Floats, Figures and Captions) όπου εξηγείται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ενσωματώσετε εικόνες στο LaTeX, βάζοντας λεζάντες, κεντράροντας και κείμενο να περιστοιχίζει τις εικόνες.

Να σημειώσω ότι καλό είναι πρώτα να συμβουλευτείτε αυτή τη σελίδα (Including graphics in a LaTeX document) όπου εξηγούνται οι δυο βασικοί τρόποι ενσωμάτωσης εικόνων, αναλόγως με το αν χρησιμοποιείται ως compiler το latex ή το pdflatex.

Πάντως αν ποτέ χρειασττεί να κάνετε οποιεσδήποτε μετατροπές ανάμεσα σε τύπους εικόνας, να θυμάστε (τουλ. οι χρήστες Linux) πως το GIMP κάνει πρακτικά τα πάντα ;)
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Δημοσιεύσεις: 2299
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 7:33 am
Real Name: Κώτσος Φίλ
Gender: Male
Τοποθεσία: Μπροστά στην οθόνη

Re: LaTeX

Δημοσίευση από drcypher »

xaplas έγραψε:1. Το beamer δεν υποστηρίζει ελληνικούς χαρακτήρες σε utf8 encoding οπότε αν δουλεύετε με το TeXShoP θα πρέπει να βάλετε encoding iso-8859-7 (το οποίο δεν υποστηρίζει το TeXShop από την άλλη) και το κείμενο που θα γράφετε θα πρέπει να είναι κάπως έτσι: par'adeigma keim'enou....
Ίσως είναι θέμα της συγκεκριμένης εγκατάστασης (πάντα θεωρούσα το TeX ένα απλησίαστο χάος). Εγώ, πάντως, έχω βάλει το ucs στον beamer και δουλεύει κανονικά:

Κώδικας: Επιλογή όλων

\documentclass{beamer}
\usetheme{Warsaw}

\usepackage[english,greek]{babel}
\usepackage{ucs}
\usepackage[utf8x]{inputenc}
\usepackage{kerkis}
:
:
Να τονίσω, επίσης, αυτό που είπε και ο Ξάπλας για να μην την πατήσετε: Για παρουσιάσεις (με το beamer) χρησιμοποιείτε πάντα το pdflatex!

Όσο για τα ελληνικά: Όσοι χρησιμοποιείτε το babel και έχετε προεπιλεγμένη γλώσσα τα ελληνικά, πρέπει να γράφετε \textlatin{blah blah} για κάθε αγγλικό κείμενο. Μια διευκόλυνση γίνεται αν δηλώσετε ένα "shortcut", δηλ.

Κώδικας: Επιλογή όλων

\def\en#1{\textlatin{#1}}
οπότε μπορείτε να γράφετε \en{blah blah} κι αυτό θα μεταφράζεται από το TeX ως \textlatin{blah blah}.

Προφανώς έχετε τη δυνατότητα (και το δικαίωμα) να φτιάξετε όσες τέτοιες μακροεντολές (ή συντομεύσεις) θέλετε, αλλά προσπαθήστε να τα κρατάτε στο μυαλό σας και να ακολουθούν μια λογική γιατί θα χάσετε την μπάλα ;)
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
Chris
Forum Moderator
Forum Moderator
Δημοσιεύσεις: 1064
Εγγραφή: Παρ Μαρ 28, 2008 2:02 pm
Real Name: Χρήστος
Gender: Male
Facebook ID: 0

Re: LaTeX

Δημοσίευση από Chris »

Έκατσα να μάθω λίγο Latex σήμερα γιατί μάλλον θα μου χρειαστεί. Έχει πλάκα πάντως :mrgreen: . Έχω κάποιες ερωτησούλες όμως...
Δεν έχω πολυκαταλάβει πως στο καλό γράφουμε ελληνικά στο LaTeX.
Όταν κάνω χρήση του \usepackage[english,greek]{babel} πως πληκτρολογώ ελληνικό κείμενο στο document?
Άν με alt+shift αλλάξω σε ελληνικά και γράψω, στο preview φαίνονται ακαταλαβίστικα(σαν να έχω λάθος encoding σε ιστοσελίδα) ή πολύ απλά, δε φαίνονται καθόλου. Και αν πληκτρολογώ με αγγλικά,με το \usepackage[greek]{babel} βγαίνουν τα ελληνικά στο preview, όμως υπάρχουν κάποιες αναντιστοιχίες γραμμάτων το y=ψ για παράδειγμα, και δεν μπαίνουν και τόνοι σωστά.

Επίσης αν χρησιμοποιώ το "χ" σε εκθέτη σε κάποιο όριο ας πούμε, στο preview του pdf φαίνεται το "χ" σαν να είναι άπειρο.
Εδώ βρίσκεται το pdf http://myfreefilehosting.com/f/8de72262d5_0.02MB

Μάλλον απο δώ και πέρα στους εκθέτες πρέπει να βάζω "n"...
Άβαταρ μέλους
Qbric
Δημοσιεύσεις: 298
Εγγραφή: Τρί Δεκ 05, 2006 12:46 am

Re: LaTeX

Δημοσίευση από Qbric »

vres to greektex paketo (e;inai poli eukolo ) kai an xrisimopoieis windows kane oti grafei to pdf me tis odhgies (kapoia copy paste kaneis ) kai ksemperdeueis me to babel pou to theoro disxristo.
an exeis linux to greektex thelei alli diadikasia .


Gia to kefalaio exeis dokimasis auti tin edoli?
\renewcommand\chaptername{Κεφάλαιο}
Άβαταρ μέλους
Chris
Forum Moderator
Forum Moderator
Δημοσιεύσεις: 1064
Εγγραφή: Παρ Μαρ 28, 2008 2:02 pm
Real Name: Χρήστος
Gender: Male
Facebook ID: 0

Re: LaTeX

Δημοσίευση από Chris »

Χρησιμοποιόντας τα \usepackage{greektex} και \usepackage[varg]{txfonts}. Έφτιαξα τα fonts των τύπων και τα ελληνικά/αγγλικά :mrgreen: . Thanks for the help! :mrgreen:
http://myfreefilehosting.com/f/69a4fd2771_0.04MB
theodorekon
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Τρί Σεπ 30, 2008 3:56 pm
Real Name: Theodore
Gender: Male
Facebook ID: 0

Re: LaTeX

Δημοσίευση από theodorekon »

Εγώ χρησιμοποιώ το winedt v5.5 σε wndows vista και έχω το εξής πρόβλημα. Έχω φορτώσει ελληνικό λεξικό προκειμένου να μου κάνει ορθογραφικές διορθώσεις αλλά για κάποιο λόγο ο editor δεν αναγνωρίζει το τελικό ς με αποτέλεσμα όσες λέξεις τελειώνουν σε ς να μου τις υπογραμμίζει σαν να είναι λάθος. Έχει κανεί καμία ιδέα;;
hilon
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: Τετ Ιαν 28, 2009 7:24 pm
Real Name: hilon
Gender: Male
Facebook ID: 0

Re: LaTeX

Δημοσίευση από hilon »

Σε Ubuntu 8.04 είναι πολύ εύκολο για κάποιον αρχάρειο να εγκαταστήσει τα ακόλουθα πακέτα

texlive-fonts-extra
texlive-lang-greek
texlive-latex-extra

καθώς και τον editor LyX

και μπορεί να γράφει απευθείας ελληνικά και αγγλικά στο κείμενό του αλλάζοντας απλά διάταξη πληκτρολόγιου και εισάγεται τις εντολές του latex με ctrl + L
o_apolytos
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 21, 2007 3:06 pm
Real Name: Πραγματικό Όνομα

Re: LaTeX

Δημοσίευση από o_apolytos »

Να ρωτήσω κάτι: Αν θέλω να ψάξω κάτι στο γκουγκλ, γραμμένο υπό μορφή λάτεξ, αξίζει να χρησιμοποιήσω το codesearch που διαθέτει η σερτσομηχανή ή όχι; Ας πούμε αν θέλω να ψάξω για αυτό

το βάζω έτσι

Κώδικας: Επιλογή όλων

\sum^{\infty}_{n=0} \frac{(-1)^n}{(2n+1)!} x^{2n+1}
κανονικά στο γκουγκλ;
Οκ, το έκανα, αλλά δε ξέρω αν μου κάνουν τα αποτελέσματα και πατάω όποιο νά'ναι... Μήπως υπάρχει καμιά τύπου διευκόλυνση για αυτό το πρόβλημα; Ή μήπως δεν είναι πρόβλημα; Γιατί ψιλοταλαιπωρήθηκα! Φχαριστώ εκ των προτέρων για τα φώτα!
hilon
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: Τετ Ιαν 28, 2009 7:24 pm
Real Name: hilon
Gender: Male
Facebook ID: 0

Re: LaTeX

Δημοσίευση από hilon »

ian
Δημοσιεύσεις: 35
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 26, 2007 12:54 pm
Real Name: yannis
Gender: Male

Re: LaTeX

Δημοσίευση από ian »

Μπορεί κάποιος να μου πει πως γίνεται οι δύο γραμμές στην αγκύλη να είναι στοιχισμένες αριστερα?

Ευχαριστώ προκαταβολικά!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Υπολογιστές - Εφαρμογές - Internet”