Ορχηστρικά κομμάτια

Έλα έγκω γκαινούριο Βολάνη! Μπάρε-μπάρε! 2€!
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

Ορχηστρικά κομμάτια

Δημοσίευση από drcypher »

Τα τελευταία χρόνια η άποψη του κόσμου σχετικά με τη μουσική έχει τροποποιηθεί έντονα σε σχέση με παλιότερα. Πλέον "μουσικό κομμάτι"==="τραγούδι", το οποίο σημαίνει πως συχνά αισθάνεται κανείς αμήχανα όταν προσπαθεί να κατονομάσει ένα κομμάτι που δεν περιέχει στίχο και φωνή. Αντιστοίχως έπεται η μετατόπιση του βάρους σε ένα κομμάτι στην εκτέλεση ή στον εκτελεστή, παρά στην μουσική καθ' εαυτή.

Στην Ελληνική μουσική (που μ' ενδιαφέρει εμένα), παρόλα αυτά υπάρχουν αξιολογότατα ορχηστρικά κομμάτια, στα οποία είτε κάποτε φορέθηκε στίχος και εκτελεστής είτε όχι. Σε μεγάλο βαθμό, εδώ και καιρό, προτιμώ τα ορχηστρικά κομμάτια, καθώς ο στίχος ή η εκτέλεση συχνά το υποβαθμίζουν συνολικά.

Θα αρχίσω εδώ να παραθέτω κάποια ορχηστρικά κομμάτια που μ' αρέσουν πολύ, προσπαθώντας να τα περιγράψω όσο καλύτερα μπορώ, καθώς ήθισται (ελλείψει στίχου) να μην είναι εύκολα/μονοσήμαντα προσδιορίσιμα:
  • Οι χαρταετοί, χασαποσέρβικο του Μίκυ Θεοδωράκη
  • Χασαποσέρβικο αλέγκρο, του Ζαμπέτα (ένα από τα πολλά που έχει βγάλει)
  • Ένα χασάπικο του Γιώργου Μητσάκη για το οποίο δε γνωρίζω πληροφορίες
  • Ζεϊμπέκικος (ακούγεται στην εισαγωγή της ζωντανής ηχογράφησης "Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο" με Μητροπάνο, Αδαμαντίδη, Μπάση)
  • Δειλινό 31ης Δεκεμβρίου 1999 μ.Χ., του Χρ. Νικολόπουλου
  • Ο χορός του Σάκαινα, χασάπικο του Σταύρου Ξαρχάκου
  • Το μινόρε της Αυγής, ορχηστρική εκτέλεση από το "Τρίχορδον", με γεμάτες εισαγωγές και μακροσκελή ταξίμια. Στο τέλος γυρίζει σε χασαποσέρβικο
  • Τα παιδιά του Πειραιά, του Μάνου Χατζηδάκι
  • Κοκκινιά (για ζεϊμπέκικο μου κάνει, αλλά δεν κόβω το κεφάλι μου ότι δεν είναι χασάπικο)
  • Ρετσίνα και χασάπικο (έτσι το έχω βρει, η μουσική ψιλοθυμίζει Χατζηδάκι)
  • Χασάπικο 64, Ευανθία Ρεμπούτσικα (αυτό που τραγούδισε και η Θεωδορίδου με τα ντουμάνια στην "Πολίτικη κουζίνα")
  • Ζορμπάς (γνωστό σε όλους)
  • Το καινούριο μινόρε (έτσι το έχω βρει), χασαποσέρβικο με γρήγορα ταξιμάκια ενδιαμέσως
  • Το γνωστό συρτάκι από τις ταινίες της Βουγιούκλως
  • Το ζεϊμπέκικο της Αυγής (το έχω από εκτέλεση Νικολόπουλου)
  • Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας (του Λοΐζου)
  • "Το θολωμένο μου μυαλό", ζεϊμπέκικο του Άκη Πάνου (εκτέλεση με στίχο ακούγεται μόνο από Καζαντζίδη), σε ορχηστρική έκδοση... τα σπάει!
Περιμένω από τους απανταχού μπουζουκο/μουσικόφιλους (με έμφαση στα ελληνικά/λαϊκά) να παραθέσουν γνώμες και προτάσεις μπας και εμπλουτίσουμε τη λίστα.

Υ.Γ.: Neo, είσαι από τους πρώτους παραλήπτες που έχω στο μυαλό μου, μάζεψε και αυτόν τον Φώτη! Άντε, να μαζευτούμε καμιά μέρα και για κανένα bouzouki course :D
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Neo
Real Name: Thomas Anderson
Facebook ID: 0

Δημοσίευση από Neo »

Πήγε ο Εβραίος στην αγορά και ήταν η μέρα Σάββατο. Καλά Χριστούγεννα! Θα τα πούμε μετά τις γιορτές και την εξεταστική.

Όσον αφορά πάντως τραγούδια που αξίζουν να τα μάθει (ή και να τα ακούσει κανείς), πιστεύω ξέχασες τη Θεσσαλονίκη του Νικολόπουλου. Άκουσέ το και προσπάθησε να το βγάλεις. Αξίζει τον κόπο...
Άβαταρ μέλους
ManOzzY
Real Name: Αλυσανδράτος Μανώλης
Facebook ID: 624949615

Δημοσίευση από ManOzzY »

Θα μπορούσα να αναφέρω αρκετά ορχηστρικά metal κομμάτια, με μουσική που σου ξυπνάει τα πιο τρελά συναισθήματα, αλλά δε νομίζω να τα προσέξει κανείς εδώ πέρα.
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Οπότε τι νόημα έχει το post σου? :S
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
ManOzzY

Δημοσίευση από ManOzzY »

Κανένα, όπως τα υπόλοιπα!
Sinik

Δημοσίευση από Sinik »

Αν θες ψάξε λίγο τον Λαγιο (αν δεν τον ξέρεις ήδη) αν και φέρνει περισσότερο σε κλασσική μουσική παρά λαϊκή.
Άβαταρ μέλους
(Emp)pu

Δημοσίευση από (Emp)pu »

Nightwish:
1) Beauty Of The Beast
2) Bless The Child
3) Nemo
4) Ever Dream

Metallica:
Nothing Else Matters (Instrumental)

Scorpions:
Hurricane 2000

Stratovarius:
1) Eagleheart
2) Elements
3) Soul Of A Vagabond
4) Fantasia

Iron Maiden:
1) Mother Russia
2) Seventh Son Of A Seventh Son

Rhapsody:
1) Emerald Sword
2) Pride Of The Tyrant

Θα μπορούσα να αναφέρω αρκετά ορχηστρικά metal κομμάτια, με μουσική που σου ξυπνάει τα πιο τρελά συναισθήματα, αλλά δε νομίζω να τα προσέξει κανείς εδώ πέρα.
Αν θέλεις πρόσθεσε κάποια σε αυτά που ανέφερα παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
ManOzzY

Δημοσίευση από ManOzzY »

Βασικά παρόλο που τα τραγούδια που παρέθεσες είναι όλα καταπληκτικά, δεν είναι instrumental, εκτός αν υπάρχουν ειδικές τους εκδόσεις instrumental που δε τις γνωρίζω.

Αν θες κοίταξε Therion ρίξε μία ματιά στο δίσκο Theli εκεί θα βρεις κάποια καταπληκτικά κομμάτια και τα Instrumental και τα μη.
Άβαταρ μέλους
Wizard
Forum Administrator
Forum Administrator
Real Name: Μάνος Ικάριος
Facebook ID: Manos.Ikarios

Δημοσίευση από Wizard »

Τα μισά από όσα έβαλε εγώ πάντως τα έχω ακούσει και instrumental ;)
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
Άβαταρ μέλους
ManOzzY

Δημοσίευση από ManOzzY »

Παιδιά μη γελιόμαστε, όλα τα τραγούδια μπορούν να παιχτούν και instrumental. Απλά δε τραγουδάει κανείς.
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Απλώς κάποια κομμάτια μπορούν να παιχτούν μόνο ορχηστρικά :)
Sinik

Δημοσίευση από Sinik »

drcypher έγραψε:Απλώς κάποια κομμάτια μπορούν να παιχτούν μόνο ορχηστρικά :)
Γιατί? Δε μπορούν δηλαδή να βάλλουν κάποια από τις μελωδίες που περιέχει ένα ορχηστρικό κομμάτι να τις τραγουδάει άνθρωπος?
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Ναι, αλλά τότε "χαλάνε"... ουφ, ok, είναι θέμα συνήθειας, αλλά το 'πα έτσι για την αντίθεση :) Πάντως όταν ξεμπλοκάρω το δίκτυό μου (δεν μπορώ να καταλάβω τι έχω κάνει) θα ψάξω παραπάνω τον Λάγιο που πρότεινες. Μέχρι τώρα ζήτημα να'χω πέσει 2-3 φορές κατά τύχη πάνω του...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος drcypher την Σάβ Δεκ 23, 2006 3:17 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
ManOzzY

Δημοσίευση από ManOzzY »

Ο dr έχει δίκιο, κάποια κομμάτια είναι μόνο ορχηστρικά και αν τους βάλεις στίχο χαλάνε. Παράδειγμα σκεφτείτε το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας με στίχους... και να τους τραγουδάει ο Νίνο!
Τι σχέση θα έχει με την αρχική σύνθεση;
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Ε, εντάξει, στην προκειμένη περίπτωση (του Νίνο) οποιοδήποτε κομμάτι θα έχανε την αξία του (αρκεί να είχε ήδη κάποια αξία). Αλλά συμφωνώ ότι ορισμένα κομμάτια (χωρίς να αποκλείω το ενδεχόμενο να πρόκειται για καθαρή συνήθεια ή πλύση εγκεφάλου) περπατάνε πιο καλά ορχηστρικά. Μιλάνε από μόνα τους.

Το μινόρε της Αυγής, για παράδειγμα, είναι από τα τραγούδια που ο στίχος μου φαίνεται περιττός, που σημαίνει δυο πράγματα:
* Είναι αρκετά εύστοχη η σύνθεση του συγκεκριμένου στίχου με τη συγκεκριμένη μελωδία
* Η μελωδία καταφέρνει να περάσει το μήνυμα χωρίς το στίχο, στέκεται από μόνη της, και κατά τη γνώμη μου, ίσως στέκεται και καλύτερα μόνη της :)

Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας είναι άλλο ένα... Τέλος, μην ξεχνάμε τα μακροσκελή μελωδικά ταξίμια, τα οποία δεν παίρνουν στίχο, εκτός αν κανείς βρίσκεται σε κάποιο ακατάληπτο λαϊκό τριπ :D

Από εκεί και πέρα, το αν ένα κομμάτι μπορεί να σταθεί στην τελική του μορφή (εκτέλεση) χωρίς στίχο, εξαρτάται αρκετά (πέρα από τη μελωδία) και από την ενορχήστρωση , και φυσικά το βασικό όργανο. Ίσως να εκπλαγείτε, αλλά θεωρώ ότι το μπουζούκι είναι από τα πιο εκφραστικά (συναισθηματικά) όργανα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσπαθώ να υποβαθμίσω άλλα όπως π.χ. το βιολί ή την κιθάρα :)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Μουσική”