Συμπεριφορές καθηγητών και αποφάσεις Φ.Σ.

Ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τη ΣΕΜΦΕ (όπως π.χ., συνδικαλιστικά, επαγγελματικά δικαιώματα, πρόγραμμα σπουδών κτλ.)

Συντονιστές: antony07, Chris

Άβαταρ μέλους
O kanenas
Real Name: Αφροξυλάνθη
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
Επικοινωνία:

Συμπεριφορές καθηγητών και αποφάσεις Φ.Σ.

Δημοσίευση από O kanenas »

Σήμερα πέρασε ψήφισμα σχετικά με μια τακτική του Λαζόπουλου στο μάθημα της Μηχανικής ΙΙΙ. Ο συγκεκριμένος καθηγητής δίνει μία εργασία ανά εβδομάδα, όλες υποχρεωτικές, και εκβιάζει ότι όσοι δεν τις παραδώσουν θα έχουν βάση το 7 στην εξέταση. Δεν ξέρω λεπτομέρειες, σήμερα έμαθα για τη φάση.

Δε θέλω να μείνουμε στον συγκεκριμένο καθηγητή ή στο συγκεκριμένο μάθημα. Με αφορμή αυτό το γεγονός προβληματίστηκα για το τι γίνεται αφού περάσει ψήφισμα που απαιτεί από κάποιον καθηγητή να αλλάξει συμπεριφορά. Προφανώς, ο καθηγητής, αφού ενημερωθεί για το ψήφισμα, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα σεβασατεί ή όχι ττην απόφαση (καθώς δεν είναι υποχρεωμένος να πάει με τα νερά του ΦΣ). Πρόκειται μεν για έναν καλό τρόπο πίεσης του καθηγητή, αλλά σε περίπτωση που αποφασίσει να αδιαφορήσει για το ψήφισμα και να συνεχίσει του κεφαλιού του, ο Φ.Σ. έχει αναπτύξει τρόπους για να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση? Κι αν όχι, πώς θα μπορούσαμε σιγά-σιγά να οχυρώνουμε τις αποφάσεις μας που αφορούν το εσωτερικό της σχολής μας?

Για τον καθηγητή, πέρα από τις δύο "καθαρές" επιλογές [(α) σέβομαι (β) δεν σέβομαι την απόφαση], υπάρχει και μία τρίτη: (γ) δεν θα σεβαστώ την απόφαση, αλλά, για να μην δημιουργήσω αναταραχές, θα τους αφήσω να νομίζουν ότι θα την σεβαστώ. Ύπουλο, αλλά υπάρχουν καθηγητές που κατά τη δική μου εκτίμηση θα μπορούσαν να πέσουν σε τέτοιο ηθικό επίπεδο. Εκεί τι γίνεται?
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
Airbus
Real Name: Semfitis

Re: Συμπεριφορές καθηγητών και αποφάσεις Φ.Σ.

Δημοσίευση από Airbus »

Ας τις σέβεται πρώτα ο ίδιος ο Φ.Σ. ,τα ίδια άτομα που τις ψήφισαν ,εμείς, και μετά να ζητούμε και από τρίτους να τη σεβαστούν...
μιλάω βέβαια για το κάπνισμα...
Άβαταρ μέλους
meleneemil
Forum Moderator
Forum Moderator
Real Name: Aimilios K

Δημοσίευση από meleneemil »

O kanenas έγραψε:εκβιάζει
Είναι λίγο βαρύ...αλλά σωστές είναι οι θέσεις.
O kanenas έγραψε: Ύπουλο, αλλά υπάρχουν καθηγητές που κατά τη δική μου εκτίμηση θα μπορούσαν να πέσουν σε τέτοιο ηθικό επίπεδο. Εκεί τι γίνεται?
Λες για αυτό που ακούμε που και που για καθηγητές που λόγω αντίδρασης και εκδικητικότητας κόβουν μαχαίρι?
Airbus έγραψε:Ας τις σέβεται πρώτα ο ίδιος ο Φ.Σ.
Τώρα γι αυτό δίκιο έχεις..//..Αλλά να πω κάτι παράλληλο:Τέθηκε το θέμα στη συνέλευση από κάποιους που απλά το είχαν ακούσει.Λαζόπουλο παρακολουθούμε εγώ και άλλοι...ΕΝΑΣ(+2-3 περιστασιακοί)!Είτε εφαρμοστεί η απόφαση είτε όχι πώς θα επηρρεάσει τους άλλους?Ίσως κάποιοι να το δώσουν χωρίς να παρακολουθούν αλλά νομίζω η πλειοψηφία δεν το περνάει ακόμα και να παρακολουθεί.
Μη νομίζετε ότι με θα με πειράξει αν καταργηθούν οι ασκήσεις, ούτε ότι έχω κάποιο πρόβλημα με όσους δεν παρακολουθούν...αλλά δε βλέπω πως θα κάνει διαφορά..//..
Logical? maybe. ميلين اميل
O_Xamenos
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Facebook ID: 682417817
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O_Xamenos »

ρε παιδια κανει ο λαζομπουλος μαθημα στην σεμφε???? ρε τι γινεται.... αντε ναρθουν και οι αμαν!

καπως ετσι σπαω καποιο καιρο σιωπης και αποχης απο αυτο το εκφυλισμενο πορταλοφορουμ....

σας ελειψα?

με σεβομαι
με αγαπαω
με εμπιστευομαι
και βρισκω τον εαυτο μου σχεδον συμπαθητικο
Εικόνα
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Άβαταρ μέλους
Artemoila
Real Name: Artemis
Facebook ID: 1003775262

Δημοσίευση από Artemoila »

Έτσι όπως το ακούω (διαβάζω) είναι σαν μια εξαμηνιαία εργασία που παίρνει το 30% του τελικού βαθμού, υπαρκτό σε άλλα μαθήματα. Το ένα ότι σε κάνει να ασχοληθείς σοβαρά με το μάθημα και στο τέλος να γράψεις άριστα θα είναι εύκολο λογικά, το άλλο είναι ότι πολλοί δεν έχουν σε εκτίμηση τις μηχανικές κ μιας κ είναι και στον κορμό, τις βλέπουν σαν αγγαρεία. Ίσως αν ήταν μαζεμένες οπότε να είχε χρόνο ο φοιτητής να τις κάνει τα χριστούγεννα να ηταν πιο λογικό. Ο φοιτητής πάντως που παρακολουθεί τον κουρκ αν γράψει στο γραπτό του ότι παρακολουθούσε αυτον, ο κουρκ θα διορθωσει το γραπτό του ακόμα κ αν τυπικά ανήκει στο άλλο τμήμα. Έτσι τουλάχιστον θυμάμαι από την μηχ 2 όταν την έδωσα στα νιάτα μου :P
Άβαταρ μέλους
Hengeo
Real Name: Γιώργος

Δημοσίευση από Hengeo »

O kanenas έγραψε:Πρόκειται μεν για έναν καλό τρόπο πίεσης του καθηγητή, αλλά σε περίπτωση που αποφασίσει να αδιαφορήσει για το ψήφισμα και να συνεχίσει του κεφαλιού του, ο Φ.Σ. έχει αναπτύξει τρόπους για να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση? Κι αν όχι, πώς θα μπορούσαμε σιγά-σιγά να οχυρώνουμε τις αποφάσεις μας που αφορούν το εσωτερικό της σχολής μας?
Δεν ξέρω πως-κατά πόσο είναι υλοποιήσιμη, αλλά μία ιδέα είναι, σε περίπτωση που η συμπεριφορά του καθηγητή είναι αντίθετη με τον εσωτερικό κανονισμό του Ε.Μ.Π., ο Φ.Σ. να απευθυνθεί στη σύγκλητο.
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
Άβαταρ μέλους
meleneemil
Forum Moderator
Forum Moderator

Artemoila έγραψε:Το ένα ότι σε κάνει να ασχοληθείς σοβαρά με το μάθημα και στο τέλος να γράψεις άριστα
Ναι.Αν μπορείς να τις λύσεις.Ο καρανάσιος για παράδειγμα δίνει ασκήσεις (πέρα απο το ότι είναι προαιρετικές) που μπορείς να κάνεις σε λογικό χρονικό διάστημα.Ο Κολέτσος δίνει λίγες(πάλι προαιρετικές..) που αν δεις τις σημειώσεις τις λύνεις.Στις δυο περιπτώσεις τα έχουν εξηγήσει καλά και δε χρειάζεται να λιώσεις σε ό,τι βιβλία μηχανικής έχεις για να βγάλεις άκρη.

Artemoila έγραψε: Ο φοιτητής πάντως που παρακολουθεί τον κουρκ αν γράψει στο γραπτό του ότι παρακολουθούσε αυτον, ο κουρκ θα διορθωσει το γραπτό του ακόμα κ αν τυπικά ανήκει στο άλλο τμήμα.
Εδώ είναι όλο το πρόβλημα των μηχανικών μάλλον.Ό,τι και να λέει ο τάδε, ο Κούρκουλος κάνει το δικό του.Διορθώνει όπως νομίζει καλύτερα και ό,τι άλλο...τι να πεις.Τους λες να μιλήσουνε ο ένας στον άλλον και δεν κάνουν τίποτα...ένιγουει κι άλλα πολλά...
Άβαταρ μέλους
darth
Real Name: Dimitris

Δημοσίευση από darth »

Δεν την καταλαβαίνω αυτή τη λογική. Αμα είναι να καταργήσουμε και τις εξετάσεις γιατί δεν προλαβαίνουμε να διαβάσουμε και να παιρνάμε όλοι τα μαθήματα με απλή παρακολούθηση! Για το συγκεκριμένο μάθημα ,όπως και όλες τις μηχανικές, ξέρω ότι λίγο πολύ όλοι τις βαριούνται, αλλά κι από την άλλη δεν μπορούμε να λέμε σε έναν καθηγητή να μην βάζει υποχρεωτικές εργασίες, όποιο μάθημα και να κάνει. Η εργασία, υποχρεωτική ή προαιρετική, είναι μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στις εργαστηριακές φυσικές δηλαδή πως τα καταφέρναμε? Στους προγραμματισμούς? Και όχι ότι αγιοποιώ τα πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά εκεί δηλαδή τι είναι οι βλάκες κι εμείς είμαστε οι έξυπνοι? Έχω πολλούς γνωστούς που σπουδάζουν Γερμανίες, Ολλανδίες, Σουηδίες κτλ, που μου λένε ότι δεν προλαβαίνουν να κλάσουν από τον καταιγιστικό ρυθμό των εργασιών, και μάλιστα το τελικό διαγώνισμα μετρά κατα 40% στον τελικό βαθμό! Απλά δεν έχουμε συνηθίσει να δουλέυουμε με αυτόν τον τρόπο, και μας κακοφαίνεται. Ούτε κι εμένα μου αρέσει η υποχρεωτική εργασία, δεν σημαίνει όμως ότι είναι λάθος και δεν πρέπει να γίνεται.
Άβαταρ μέλους
meleneemil
Forum Moderator
Forum Moderator

Καταλαβαίνω τι εννοείς αλλά αυτό που θα έχεις ακούσει (ίσως) είναι ότι στο εξωτερικό:
1)γενικά έχουν λιγότερα μαθήματα ανά εξάμηνο
2)συχνά είναι πιο εύκολα καθώς κάνουν λιγότερη ύλη στο ίδιο διάστημα
(τουλάχιστον αυτά έχω ακούσει αλλά από αρκετούς...δεν το έχω ψάξει μόνος μου)
+έδωσα και ως παραδείγματα 2 καθηγητές των οποίων οι ασκήσεις βγαίνουν καθώς τα έχουν πει καλά και μπορεί να τις καταφέρεις χωρίς καν να δεις σημειώσεις ή βιβλίο αλλά με ό,τι θυμάσαι από παράδοση.
Θα μου πεις ότι δε θα πάθω και τίποτα άμα κάτσω λίγο παραπάνω και ανοίξω ένα βιβλίο να ψαχτώ.Αν γυρνάς σπίτι όμως στις 3 (για μένα που μένω και δίπλα) και έχεις και κανα δυο εξωσχολικά μαθήματα και θες να ξεκουραστείς και λίγο...δεν γίνεται κάθε μέρα/βδομάδα (γίνεται...αλλά...)
Άβαταρ μέλους
darth
Real Name: Dimitris

Δημοσίευση από darth »

meleneemil έγραψε:1)γενικά έχουν λιγότερα μαθήματα ανά εξάμηνο
Εξαρτάται...άλλοι έχουν λιγότερα, αλλοι έχουν τα ίδια. Σίγουρα πάντως δεν έχουν περισσότερα!
meleneemil έγραψε:2)συχνά είναι πιο εύκολα
Ψιλοδιαφωνώ..
meleneemil έγραψε:κάνουν λιγότερη ύλη στο ίδιο διάστημα
Ψιλοσυμφωνώ..

Εντάξει το εξωτερικό σαν παράδειγμα το έφερα, περισσότερο για να τονίσω ότι δεν είναι πρωτάκουστο και απαγορευμένο το θέμα υποχρεωτική εργασία...Επίσης για τον συγκεκριμένο καθηγητή και για το μάθημά του δεν έχω απόψη, μπορεί να είναι κακός ή ξέρω 'γω τι, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, με την έννοια ότι θα έπρεπε να γίνουν άλλα πράγματα (συστάσεις για καλύτερο μάθημα μετά από παρέμβαση του ΦΣ, αλλαγή του κτλ..) όχι όμως να καταργούνται οι εργασίες. Νομίζω καταλαβαίνεις τη λογική μου, δεν κρίνω μόνο το συγκεκριμένο μάθημα, αλλά γενικά το θέμα...
meleneemil έγραψε:(γίνεται...αλλά...)
ακριβώς... :e_wink:
Άβαταρ μέλους
O kanenas
Real Name: Αφροξυλάνθη
Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O kanenas »

Άλλο ήταν το point μου, πάντως. Με αφορμή, μόνο, αυτό το παράδειγμα, έθεσα έναν γενικότερο προβληματισμό για τις αποφάσεις του φοιτητικού συλλόγου και το πώς εμείς εξασφαλίζουμε ότι η απόφαση θα γίνει σεβαστή από έναν καθηγητή, όταν αφορά αυτόν.

Η σχέση καθηγητή-φοιτητή στο σημερινό πανεπιστήμιο είναι προφανώς άνιση γιατί, ενώ οι σπουδές αφορούν εξίσου και τους δύο, μόνο ο καθηγητής έχει λόγο για το πώς θα μάθεις. Η ανισότητα είναι τέτοιου βαθμού που, ακόμα και ολόκληρο φοιτητικό σύλλογο, ο καθηγητής δεν είναι υποχρεωμένος να τον σεβαστεί. Ενώ είμαστε μια χαρά ενήλικοι και μπορούμε να έχουμε άποψη για το πώς μας μεταδίδεται η γνώση, οποιοσδήποτε καθηγητής έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει σύμφωνα με τη δική του μόνο άποψη και επιπλέον οι φοιτητές του έχουν την υποχρέωση να τον υπακούσουν, καταπιέζοντας τις δικές τους επιθυμίες για το πώς θα ήθελαν να σπουδάσουν. Δηλαδη, στη σχέση καθηγητή-φοιτητή ο πρώτος έχει έναν ενεργητικό ρόλο ανεξάρτητο από τον δεύτερο, ενώ ο δεύτερος έχει έναν ρόλο παθητικό άμεσα εξαρτώμενο από τον πρώτο.

Το ερώτημα, λοιπόν, που ήθελα να θέσω είναι με ποιους τρόπους μπορούμε ως φοιτητές να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε κι εμείς λόγο για το πώς σπουδάζουμε. Με ποιους τρόπους μπορούμε να κάνουμε έναν καθηγητή μη συνεργάσιμο, ο οποίος εκμεταλλεύεται τον προνομιακό του ρόλο στη σχέση του με τους φοιτητές, να αναγκαστεί να λάβει υπόψη του και τις απόψεις των των τελευταίων.

Η σύγκλητος, όπως ανέφερε ο Hengeo, ή ο τομέας είναι δύο όργανα στα οποία μπορεί ο φοιτητής να απευθυνθεί σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά κι εκεί ακόμα οι αποφάσεις είναι στα χέρια των καθηγητών. Εγώ μιλάω για μια διαδικασία στην οποία θα μπορούμε να συμμετέχουμε κι εμείς ως φοιτητές ενεργητικά, να κρίνουμε έναν καθηγητή και, χωρίς την έγκριση κάποιου ανώτερου οργάνου, αλλά απλά ως φοιτητικός σύλλογος, να έχουμε άμεσο λόγο στο πώς λαμβάνουμε γνώση.
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
Άβαταρ μέλους
Artemoila
Real Name: Artemis
Facebook ID: 1003775262

Δημοσίευση από Artemoila »

meleneemil έγραψε:
Artemoila έγραψε:Το ένα ότι σε κάνει να ασχοληθείς σοβαρά με το μάθημα και στο τέλος να γράψεις άριστα
Ναι.Αν μπορείς να τις λύσεις.Ο καρανάσιος για παράδειγμα δίνει ασκήσεις (πέρα απο το ότι είναι προαιρετικές) που μπορείς να κάνεις σε λογικό χρονικό διάστημα.Ο Κολέτσος δίνει λίγες(πάλι προαιρετικές..) που αν δεις τις σημειώσεις τις λύνεις.Στις δυο περιπτώσεις τα έχουν εξηγήσει καλά και δε χρειάζεται να λιώσεις σε ό,τι βιβλία μηχανικής έχεις για να βγάλεις άκρη.
Άν ήταν γελοίες, δε θα πιάναν 3 μονάδες. Τώρα το αν κάνει απαίσιο μάθημα κ δεν καταλαβαίνεις χριστό από αυτά που λέει είναι άλλο θέμα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Artemoila την Πέμ Νοέμ 11, 2010 3:34 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
lunatic
Real Name: Zoro

Δημοσίευση από lunatic »

1)γενικά έχουν λιγότερα μαθήματα ανά εξάμηνο
1)Συνήθως ναι
2)Δεν ισχύει. Ίσα ίσα που έχουν κ περισσότερη. Στο ΜΙΤ τουλάχιστον κ σε μερικά άλλα σοβαρά πανεπιστήμια έχουν σίγουρα περισσότερη
When do you think people die?
When they are shot through the heart by the bullet of a pistol? No
When they are ravaged by an incurable disease? No
When they drink a soup made from a poisonous mushroom? No
It's when... they are forgotten...
Άβαταρ μέλους
meleneemil
Forum Moderator
Forum Moderator

lunatic έγραψε:
2)Δεν ισχύει. Ίσα ίσα που έχουν κ περισσότερη. Στο ΜΙΤ τουλάχιστον κ σε μερικά άλλα σοβαρά πανεπιστήμια έχουν σίγουρα περισσότερη
Σίγουρα?
http://web.mit.edu/physics/prospective/ ... tyear.html
web.mit.edu/physics έγραψε: Physics I introduces classical mechanics: space and time; kinematics; Newton's Laws; particle dynamics; collisions and conservation laws; work and potential energy; universal gravitation; rigid bodies, equilibrium, and rotational dynamics.
(παράδειγμα είναι αυτό)
Για το ΜΙΤ από που το ξέρεις?Μήπως ήταν μεταπτυχιακού?Επιμένω επειδή παλιότερα κοίταγα και εγώ στα μαθήματα.

(+απο ότι έχω ακούσει συγκεκριμένα στην Αγγλία είναι που κάνουν λίγα...χωρίς να έχω ψάξει κάτι)
Άβαταρ μέλους
Hengeo
Real Name: Γιώργος

Δημοσίευση από Hengeo »

O kanenas αυτό που περιγράφεις το έχω αναρωτηθεί αρκετές φορές. Ένα σύστημα που θα μπορούσε να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αξιολόγηση. Κάτι πιο συγκεκριμένο ή άλλον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να πιέσουμε δεν έχω υπόψιν μου. Σε βαριές περιπτώσεις βέβαια ίσως να μπορεί ο Φ.Σ. να κινηθεί και νομικά..
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδικά Θέματα”