Χρησιμότητα των μαθημάτων του τομέα ΑΚΕΔ

Ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τη ΣΕΜΦΕ (όπως π.χ., συνδικαλιστικά, επαγγελματικά δικαιώματα, πρόγραμμα σπουδών κτλ.)

Συντονιστές: antony07, Chris

Laplace

Χρησιμότητα των μαθημάτων του τομέα ΑΚΕΔ

Δημοσίευση από Laplace »

T, έγραψε:Υ.Γ. Είχα να δω τι θέματα βάζουν από το πρώτο έτος. Γιατί ανεχόμαστε ακόμα αυτό το μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών μας; Το πόσα βίτσια θα δεχόμαστε έχει και όρια!
Ναί, όλα σχετικά είναι.Γιατί ανεχόμαστε ο καθένας να βάζει το μαθημά του σε ένα πρόγραμμα σπουδών μιας σχολής που υπάρχει στο μυαλό του, να τη δημιουργεί και να βγαίνει ένα έκτρωμα όπως η δική μας!! Έλα ντε!!! Ελλας το μεγαλείο σου.Τί άλλο θα μας βάλουν σε λίγο ,Αρχαία Ελληνικά (για να πάρουμε άδεια διδασκαλίας :twisted: ) . Καλα τρώνε τα λευτάκια τους οι αγαπημένοι μας καθηγητούληδες.Μ@λ@κες που είναι όλοι.Κ μετα λενε κάποιοι πτυχία με αξία κ όχι διαβατήρια για την ανεργία. Εντάξει ,θα μου πείτε θα λεμε ότι τελειώσαμε ΕΜΠ για να ρίχνουμε γκόμενες κ απο επαγγελματική αποκατάσταση θα πηγαίνουμε στο Super Deal να σαρώνουμε τα 500.000Ευρώ.Ολε, Ολε,Ολε :?  :?  :?  :o  :whatever:

Από διάσπαση
Άβαταρ μέλους
pao132003
Real Name: Γιάννης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από pao132003 »

ρε Laplace, τα'χουμε πει αυτά: Επειδή εσένα σου'μεινε το κόμπλεξ που δεν έβγαλες τα μόρια που ήθελες για να πας στη σχολή που ονειρεύοσουν, μη μας το βγάζεις ξινό εμάς! Σε κάποιους αρέσει η σχολή!
No battle is ever won he said. They are not even fought. The field only reveals to man his own folly and despair, and victory is an illusion of philosophers and fools.
-William Faulkner, novelist (1897-1962)

H πιο επαναστατική πράξη σήμερα (2013) είναι να κρατήσεις ένα σχολείο ανοικτό.
-Άγνωστου
Laplace

Δημοσίευση από Laplace »

Πάντως αν και είναι off topic νομίζεις ότι τα μαθήματα ΑΚΕΔ χρειάζονται?? Σοβαρά τώρα?
Άβαταρ μέλους
pao132003
Επικοινωνία:

σχετικά με τη φιλοσοφία συγκεκριμένα θα σου πω ότι κάθε σχολή έχει κάποια μαθήματα φιλοσοφίας που άπτονται στο επιστημονικό αντικείμενο της καθεμιάς και θεωρείται βασικό στοιχείο της εκπαίδευσής μας. η δικιά μας σχολή θα αποτελούσε εξαίρεση;
No battle is ever won he said. They are not even fought. The field only reveals to man his own folly and despair, and victory is an illusion of philosophers and fools.

-Άγνωστου
Slym

Δημοσίευση από Slym »

Πολλά μαθήματα του ΑΚΕΔ είναι κατά τη γνώμη μου άχρηστα , αλλά αφού είναι σχεδόν όλα επιλογής δε βλέπω να υπάρχει λόγος για να καταργηθούν.Όποιος θέλει , τα επιλέγει.Όποιος δε θέλει , δεν τα επιλέγει.
Πάντως Laplace πιο μεγάλο βίτσιο θεωρώ να υπάρχουν στον οδηγό σπουδών μαθήματα όπως η Συναρτησιακή και η Θεωρία Μέτρου και Ολοκλήρωσης σαν βασικά Κατεύθυνσης Μαθηματικού (και όχι ροής Ανάλυσης) , παρά κάτι μαθήματα που είναι καθαρά επιλογής.Πάντως αυτή είναι η κατάσταση και δεν αλλάζει.Και αν περιμένεις σαν ατάκα να λες στις γκόμενες ότι τελείωσες το ΕΜΠ θα απογοητευτείς :
1)Πρέπει να πασχίσεις 5-7 χρόνια για να καταφέρεις να πεις αυτή την ατάκα(Δε λέω , καλό είναι να έχεις κίνητρο για να βγάλεις τη σχολή).
2)Μάλλον θα φας μια χυλόπιτα μετά από 5-7 χρονάκια , μια Διπλωματική Εργασία και 59-62 μαθήματα (εκ των οποίων κάποια θα είναι και του τομέα Α.Κ.Ε.Δ.). :wink:
Laplace

Δημοσίευση από Laplace »

Δν είμαι πρωτοετής.Γνωρίζω ότι πολλα μαθήματα είναι άχρηστα κ απλά έχουν μπει για να διοριστούν καθηγητές, π.χ. Ασημακόπουλος και άλλοι και να προωθούν τα βιβλία τους. Μη μας τρελαίνετε τώρα.Εγκυκλοπαιδική κουλτουρα. Για Συναρτησιακή Ανάλυση ίσως να έχεις δίκιο :wink:
Άβαταρ μέλους
pao132003
Επικοινωνία:

Οι καθηγητές του τομέα ΑΚΕΔ διδάσκουν σε όλες τις σχολές του πολυτεχνείου. Δε νομίζω η δημιουργία της σχολής μας να πρόκειται για δικιά τους συνωμοσία!

-Άγνωστου
Άβαταρ μέλους
Βραχνός Προφήτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Βραχνός Προφήτης »

Αν θελει ο Λαπλας ας πει ποια βιβλια εχει γραψει κ προωθει ο Ασημακοπουλος, γιατι θυμαμαι πως σε καθε του μαθημα δινει μεταφρασμενα βιβλια ξενων. Επισης, καλο ειναι αν δεν γνωριζουμε το ερευνητικο εργο καποιων ανθρωπων, ποσο μαλλον οταν ειμαστε πολυ μικροι για το κρινουμε, να κραταμε την αποψαρα μας για τον εαυτο μας.

Ενα επιχειρημα υπερ των μαθηματων του ΑΚΕΔ, που δεν συμμεριζομαι αλλα εχει περαση, ειναι οτι ετσι γινεται σε ολα τα πανεπιστημια του εξωτερικου. Κ φυσικα περιμενω απο οσους εχουν ως προτυπο τα αγγλοσαξωνικα πανεπιστημια, να το αποδεχτουνε.

Επι της ουσιας, χωρις τα μαθηματα του ΑΚΕΔ βγαινουμε ντουβαρια. Δεν μπορει κανεις να ονομαζεται επιστημονας αν δεν ξερει εστω κ λιγη απο την ιστορια της επιστημης του. Αντιστοιχα, ο μαθηματικος ή ο φυσικος που δεν γνωριζει την φιλοσοφια της επιστημης του ειναι τυφλος, γιατι δεν γνωριζει τα θεμελια (ή καλυτερα τις αποπειρες θεμελιωσης) τους. Πιστευω θα επρεπε η ιστορια του δευτερου (?) καθως κ οι φιλοσοφιες του 7ου να ειναι υποχρεωτικα μαθηματα
Συνταξη στα 18, στρατευση στα 100!
Άβαταρ μέλους
pao132003
Επικοινωνία:

Πραγματικά, φαντάζεστε έναν απόφοιτο της σχολής μας που δε θα γνώριζε τον Γαλιλαίο, τον Καρτέσιο(βλ. post της f_angel) ή ακόμα περισσότερο τις απόψεις του Αριστοτέλη (και του Πλάτωνα) που επί χιλιάδες χρόνια ακολουθούσαν πιστά οι παρελθόντες επιστήμονες (έστω κι αν ήταν λάθος);

-Άγνωστου
Άβαταρ μέλους
Βραχνός Προφήτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Βραχνός Προφήτης »

Ακομα χειροτερα, φανταζεσαι εναν μαθηματικο που δεν γνωριζει τα θεωρ. Godel κ Skolem ή ενα φυσικο που προσπαθει να κανει σχετικιστικη κβαντομηχανικη με σωματιδια? Τους λυπαμαι....
Συνταξη στα 18, στρατευση στα 100!
O_Xamenos
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Facebook ID: 682417817
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O_Xamenos »

ρε λαπλας ολο γκρινιαζεις ναουμ! η σχολη εχει εναν τομεα που δινει στους φοιτητες της να ευρηνουν τους οριζοντες τους και, γιατι οχι, να κανουν και ενα μεταπτυχιακο πανω στην φιλοσοφια των επιστημων...
και ας μεινουν ανεργοι! πιο ειναι το προβλημα σου σενα???
Εικόνα
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Άβαταρ μέλους
ath

Δημοσίευση από ath »

Η μόνη χρησιμοτητα του ΑΚΕΔ είναι ότι έκανα ΄4 χρόνια να περάσω Εισαγωγή στη Φιλοσοφία!!!!!!!!!!!!!!!!!!
T,

Δημοσίευση από T, »

Να πω και εγώ την άποψή μου, μιας και άρχισε από δικό μου σχόλιο η συζήτηση.

Στις συζητήσεις που έχω διαβάσει μέχρι τώρα σχετικά με τα μαθήματα του ΑΚΕΔ υπάρχουν πάντα δύο γραμμές απόψεων. Η μία υποστηρίζει ότι τα μαθήματα θα έπρεπε να φύγουν από το πρόγραμμα σπουδών αφού δεν μας ενδιαφέρουν ενώ η άλλη θέλει να κρατηθούν τα μαθήματα αφού αποτελούν το απαραίτητο υπόβαθρο για την διαμόρφωσή μας ως ολοκληρωμένους επιστήμονες.

Και οι δύο απόψεις έχουν κάποια σωστά σημεία.
  • Καταρχήν είναι γεγονός  ότι διάφορα ζητήματα φιλοσοφίας και ιστορίας της αρχαίας Ελλάδας φαίνονται άχρηστα σε αρκετούς. Και πράγματι μία συγκεκριμένη φράση του Ηράκλειτου, το ζήτημα αν μπορούμε να πούμε «σκέπτομαι άρα υπάρχω» που λεει ο Καρτέσιος στο «Λόγος περί της Μεθόδου» ή «σκέπτομαι, υπάρχω» που γράφει στους «Στοχασμούς» ή ακόμα και η απαγόρευση των θέσεων του Αριστοτέλη το 1277 στο Παρίσι δεν μου φαίνονται να συνεισφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο, όσο ελαστικός και να είμαι, στην κατανόησή μου σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου ούτε μου δίνουν δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι ευρύτερες, πιθανώς, καταστάσεις.

Ακόμα και παραδείγματα που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν με πείθουν οτι είναι απαραίτητα τα μαθήματα του ΑΚΕΔ. Δεν είναι δυνατό, ειπώθηκε, να βγει κάποιος από το ΕΜΠ και να μην ξέρει τον Γαλιλαίο ή τον Καρτέσιο. Τι ακριβώς από τον Γαλιλαίο μας βοηθάει με οποιονδήποτε τρόπο; Ποία γνώση νομίζετε ότι έχετε από τον Γαλιλαίο που να είναι απαραίτητη ή έστω ενδιαφέρουσα για ένα φοιτητή; Το γεγονός της διαμάχης με τη εκκλησία, αν είπε ή όχι «και όμως γυρίζει» ακόμα και μία λεπτομερής ανάλυση των πειραμάτων του αποτελούν απλά μια εξιστόρηση της ανακάλυψης των «σωστών» νόμων της φύσης και την απόρριψη των «λανθασμένων». Αν η επιστήμη είναι μια τέτοια σταδιακή, και συσσωρευτική, ανακάλυψη αληθειών τότε με ενδιαφέρει να μάθω τις αλήθειες και όχι το χρονικό της ανακάλυψής τους.
  • Από την άλλη η φυσική και τα μαθηματικά είναι πολλά παραπάνω πράγματα από μερικές εξισώσεις και μερικά πειράματα. Είναι ερευνητικά ιδρύματα, είναι δημοσιεύσεις και εκδώσεις, είναι χρηματοδοτήσεις και νόμοι. Είναι επίσης κλάδοι που τα όριά τους δεν είναι σαφή, που η σχέση τους δεν είναι ξεκαθαρισμένη. Είναι επίσης κλάδοι σε εξέλιξη, με την μορφή τους να έχει επηρεαστεί από ιστορικές συγκυρίες και τυχαία γεγονότα. Είναι τέλος αντικείμενα «θολά», τουλάχιστον σε εμένα, αφού δεν οι έννοιές τους δεν μου φαίνονται εύκολες (δεν έχω καταλάβει ακόμα τί είναι ένα πεδίο έτσι ώστε να μπορεί να ταλαντώνεται, πόσο μάλλον τι είναι μία πιθανότητα που ταλαντώνεται.). Η εξέταση μόνο των «καθαρά επιστημονικών» τμημάτων τους σίγουρα θα μας άφηνε κενούς.
Μετά από τις παραπάνω σκέψεις μου φαίνεται λογικό να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το ζήτημα της αρχικής μας διαφωνίας. Αντί να προσπαθούμε να αποφασίσουμε αν τα μαθήματα του ΑΚΕΔ πρέπει να μείνουν ή να φύγουν πρέπει να εξετάσουμε πώς θα διδαχτούμε τα κατάλληλα μαθήματα ώστε να αποκτήσουμε γνώσεις που θα μας χρησιμεύουν και θα μας ενδιαφέρουν. Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα ερωτημάτων που θα ήθελα να εξετάζονται από τον ΑΚΕΔ. (Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτά είναι τα σωστά θέματα αλλά ότι θα πρέπει να εξετάσουμε ακριβώς μιας τέτοια λίστα θεμάτων που θα ζητήσουμε να διδασκόμαστε).

*Υπάρχουν τα «εσωτερικά» προβλήματά:
Πώς εξελίσσεται η επιστήμη; Σωρευτικά ή με άλματα; Μπορούμε να πούμε ότι μια παλιά θεωρία είναι λάθος ενώ η σημερινή μας σωστή;

Πώς συνδέονται οι διάφοροι κλάδοι της «κλασικής φυσικής» μεταξύ τους και πώς με την σύγχρονη φυσική; Πόσο «κλασική» είναι η «κλασική φυσική»;

Υπάρχουν πολλά σημαντικά νοηματικά προβλήματα με τις θεωρίες της φυσικής κυρίως (Τι είναι τα κβάντα; Η αρχή της απροσδιοριστίας; Το σπίν; Έχει νόημα να πούμε ότι το χρόνος προχωράει πιο αργά; Ότι ο χρόνος πάει ανάποδα (βλ. στοιχειώδη)  κ.λ.π

*Υπάρχουν ζητήματα πρακτικά:
Τι είναι τα επαγγελματικά και τα εργασιακά δικαιώματα; Μέσα σε ποίο νομικό πλαίσιο θα κληθούμε να δουλέψουμε; Τι είναι οι συλλογικές συμβάσεις; Γιατί μας ενδιαφέρει το δικαίωμα της υπογραφής;

Σε αυτή την κατηγορία βάζω και τα οικονομικά θέματα που θα μας είναι χρήσιμα στην δουλειά και την ζωή μας.

*Υπάρχουν και ζητήματα ιστορίας και θεσμών:
Πώς εξελίχθηκαν τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα; Πώς εξελίχθηκε η τεχνική εκπαίδευση; Παράλληλα με αυτά πώς εξελίχθηκαν οι επαγγελματικοί θεσμοί; Τι είναι δηλαδή το ΤΕΕ και γιατί υπάρχει ο συγκεκριμένος συσχετισμός δυνάμεων μέσα του σήμερα; Γιατί υπάρχει διαφορά μεταξύ Αγγλοσαξονικού συστήματος και Ευρωπαϊκού και γιατί η Ελλάδα ακολουθεί το Γερμανικό σύστημα εκπαίδευσης;
Ποίος είναι διαχρονικά ο ρόλος των «καθαρών» επιστημών μέσα στα τεχνικά ιδρύματα;

*Υπάρχουν, τέλος, και ζητήματα επικοινωνίας:
Ποιες διαδικασίες εμπλέκονται στην επιστημονική επικοινωνία; Τι είναι οι δημοσιεύσεις; Πώς προκύπτουν; Ποια είναι η διαδικασία δημοσίευση και το σύστημα αξιολόγησης; Δουλεύει αυτό το σύστημα; Μπορούμε να δράσουμε έξω από αυτό;

Πώς αλληλεπιδρά η επιστήμη με την κοινωνία; Πώς αυτή επηρεάζει την δουλειά των επιστημόνων; Πώς μπορούμε να επηρεάσουμε εμείς την κοινή γνώμη σε ζητήματα επιστήμης;

Αυτά τα θέματα μου ήρθαν έτσι πρόχειρα. Δεν λεω ότι όλα αυτά θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά μαθήματα ούτε ότι είναι τα μόνα ή ότι όλα είναι ενδιαφέροντα. Το μόνο που ισχυρίζομαι είναι ότι πρέπει να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε να διδασκόμαστε από τον ΑΚΕΔ ουσιαστικά μαθήματα.
Άβαταρ μέλους
pao132003
Επικοινωνία:

Η φιλοσοφία και η ιστορία αποτελούν αυτοτελή επιστημονικά πεδία. Το να μας χρησιμεύσουν κάπου αλλού είναι συνθήκη που δε χρειάζεται να ικανοποιείται. Αν ρωτάς γιατί πρέπει να ξέρουμε τον Γαλιλαίο κτλ, η απάντηση είναι "γιατί έτσι". Κι αφού η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δε φρόντισε να αποκτήσουμε τέτοιες βασικές γνώσεις, ας το φροντίσει η τριτοβάθμια. Είναι και αυτός ένας από τους σκοπούς που εξυπηρετεί.

(Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική άποψη και όχι αντικειμενικές αλήθειες)

-Άγνωστου
Άβαταρ μέλους
theos
Real Name: Αριστοτέλης-Εμμανουήλ Θάνος-Φίλης (Μάνος) ge04017

Δημοσίευση από theos »

Θα συμφωνήσω με την αναγκαιότητα της απόκτησης τέτοιων βασικών γνώσεων. Το θέμα όμως είναι πως αφού η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν μας τα μαθαίνει, ας διορθωθεί. Σε μια σχολή μπαίνω για να πάρω γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της σχολής. Και όχι για να συμπληρώσω τις γενικές μου γνώσεις
Λογική είναι η τέχνη να κάνεις λάθος με αυτοπεποίθηση!!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδικά Θέματα”