Χρηματοοικονομικά

Απόφοιτοι, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, επαγγελματική αποκατάσταση, κλπ.

Συντονιστής: antony07

Απάντηση
quant
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Παρ Ιουν 22, 2012 5:43 pm
Real Name: Spiros
Gender: Male
Facebook ID: 0

Χρηματοοικονομικά

Δημοσίευση από quant »

Γεια σας! Δεν ειμαι ακομα φοιτητης αλλα ψαχνομαι για τι σχολη θα δηλωσω στο μελλον!
Θελω να ασχοληθω με τα ποσοτικα χρηματοοικονομικα(quant)
Δειτε αυτο το αρθρο:
http://tzamouranis.gr/%CE%B5%CF%80%CE%A ... %B1-quant/
Οι Ποσοτικοί Αναλυτές σχεδιάζουν και υλοποιούν σύνθετα μοντέλα που επιτρέπουν στις Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις να τιμολογούν και να εμπορεύονται τίτλους. Απασχολούνται κατά κύριο λόγο σε Τράπεζες Επενδύσεων και σε Κερδοσκοπικά Κεφάλαια (Hedge Funds) , αλλά ορισμένες φορές και σε Εμπορικές Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες, Εταιρείες Συμβούλων Διαχείρισης και σε Εταιρείες παροχής Οικονομικού Λογισμικού και Πληροφοριών.

Οι Quants που συνεργάζονται απευθείας με τους διαπραγματευτές (traders), παρέχοντάς τους εργαλεία τιμολόγησης και συναλλαγών, συχνά αναφέρονται ως «Front Office Quants». Οι «Back Office Quants» αξιολογούν τα μοντέλα, διεξάγουν έρευνες και δημιουργούν νέες στρατηγικές. Στις Τράπεζες και στις Ασφαλιστικές Εταιρείες, το έργο τους επικεντρώνεται περισσότερο στη Διαχείριση των Κινδύνων (Risk Management) και λιγότερο σε στρατηγικές διαπραγμάτευσης. Η εργασία του «Front Office Quant» είναι συνήθως πιο αγχωτική και απαιτητική, αλλά είναι καλύτερα αμειβόμενη.

Προσοντα!!!!
Μαθηματικές-Οικονομικές Γνώσεις

Πολλοί από τους χρηματοοικονομικούς τίτλους, όπως τα Χρηματοοικονομικά Δικαιώματα (options) και οι Μετατρέψιμοι (convertible), είναι εύκολο να κατανοηθούν εννοιολογικά, αλλά πολύ δύσκολο να μοντελοποιηθούν ακριβώς. Λόγω αυτής της κρυφής πολυπλοκότητας, οι δεξιότητες που αξιολογούνται περισσότερο σε έναν Quant είναι αυτές που σχετίζονται με τα μαθηματικά και τους υπολογιστές και λιγότερο οι σχετιζόμενες με τα οικονομικά. Είναι η ικανότητα του Quant να δομήσει ένα σύνθετο πρόβλημα που τον καθιστά πολύτιμο και όχι οι ειδικές γνώσεις του για μια εταιρεία ή αγορά.

Ένας Quant θα πρέπει να κατανοεί τις ακόλουθες μαθηματικές έννοιες:
• Λογισμός (συμπεριλαμβανομένων του Διαφορικού, του Ολοκληρωτικού και του Στοχαστικού)
• Γραμμική άλγεβρα και διαφορικές εξισώσεις
• Πιθανότητες και Στατιστική

Βασικές γνώσεις στα εξής χρηματοοικονομικά θέματα:
• Θεωρία Χαρτοφυλακίου
• Ίδια Κεφάλαια και τα παράγωγα επιτοκίων (interest rate derivatives), συμπεριλαμβανομένων των εξωτικών (exotics)
• Προϊόντα Πιστωτικού Κινδύνου

Μερικοί Quants εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα εμπορεύματα (commodities), συνάλλαγμα (foreign exchange) ή χρεόγραφα με κάλυψη περιουσιακών στοιχείων (asset-backed securities).

Γνώσεις σε θέματα Υπολογιστών

Οι δεξιότητες Λογισμικού (Software) είναι επίσης κρίσιμες για την εργασιακή απόδοση. Η γλώσσα C + + χρησιμοποιείται συνήθως για εφαρμογές διαπραγματεύσεων υψηλής συχνότητας ενώ η offline στατιστική ανάλυση πραγματοποιείται μέσω Matlab, SAS, S-PLUS / R ή άλλου παρόμοιου πακέτου. Γνώσεις Τιμολόγησης μπορεί επίσης να ενσωματωθούν σε εργαλεία διαπραγματεύσεων που δημιουργήθηκαν με Java, . NET ή VBA, και που πολύ συχνά ολοκληρώνονται με Excel. Επίσης οι Τεχνικές Μόντε Κάρλο είναι ουσιαστικής σημασίας




Θελω να ρωτησω, μπορω απο τη σεμφε και με καταλληλο, εννοειται, μεταπτυχιακο να καταφερω τα παραπανω? Δεδομενου οτι η Σεμφε παρεχει αριστο επιπεδο μαθηματικων, πληροφορικης αλλα και πολλα μαθηματα οικονομικων. Το διλημμα μου ειναι μηπως πρεπει να προτιμησω μια οικονομικη σχολη(οικ.επιστημης, λοχρη, δετ) επειδη ειναι και ασσοε, αν και το επιπεδο μαθηματικων που παρεχεται ειναι χαμηλοτερο...
Εσεις οι φοιτητες, θεωρειτε οτι το προγραμμα σπουδων ΣΕΜΦΕ ανταποκρινεται στα παραπανω? Και μετα τη σχολη και με μεταπτυχιακο θα μπορει να ανταγωνιστει με επιτυχια αποφοιτους ασσοε, δηλαδη εχει επαγγελματικη ανταποκριση? Να την προτιμησω ή καλυτερα να παω σε οικονομικη? ΕΥΧΑΡΙΧΤΩ!!!
palasso
Δημοσιεύσεις: 431
Εγγραφή: Κυρ Ιούλ 04, 2010 3:55 pm
Real Name: Vassilis
Gender: Male
Facebook ID: 0

Re: Χρηματοοικονομικά

Δημοσίευση από palasso »

Ναι μπορείς... Για την ακρίβεια η ΣΕΜΦΕ είναι το ιδανικό ξεκίνημα για βασικό πτυχίο με στόχο να συνεχίσεις σε μεταπτυχιακό και μία τέτοια δουλειά (με την κατάλληλη επιλογή ροών και μαθημάτων φυσικά).

Ωστόσο να πω ότι η ΣΕΜΦΕ είναι 5 χρόνια και έχει 58 μαθήματα να περάσεις και να κάνεις διπλωματική ενώ αν πας σε οικονομική σχολή θα έχεις μόνο 4 χρόνια και αρκετά λιγότερα μαθήματα.
Επίσης φυσικά από μόνος σου καταλαβαίνεις ότι με την ΣΕΜΦΕ θα μάθεις περισσότερα μαθηματικά από όσα χρειάζεσαι για αυτό το αντικείμενο ενώ με την οικονομική σχολή περισσότερες οικονομικές γνώσεις.

Υπάρχουν πολλοί ΣΕΜΦΕίτες που έχουν ακολουθήσει τέτοιο δρόμο για την καριέρα που περιγράφεις ή παρόμοιες. Θεωρώ ότι δια μέσω ΣΕΜΦΕ (αν και η σχολή είναι δυσκολότερη) είναι καλύτερα μετά γιατί θα έχεις μεγαλύτερο prestige καθώς η τάση είναι τράπεζες, εταιρείες επενδύσεων και ασφαλιστικές εταιρείες να προτιμούν ανθρώπους με μαθηματικές ικανότητες και αναλυτική σκέψη που είναι σπανιότεροι παρά "λογιστάκους" που είναι γεμάτος ο κόσμος από αυτούς....

Φυσικά όπως και να πας (είτε ΣΕΜΦΕ είτε σε οικονομική σχολή) θα χρειαστείς σίγουρα και ένα μεταπτυχιακό όπως λες κι εσύ με ενδεχόμενο ξενίτευμα και πολλή προσπάθεια.....
quant
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Παρ Ιουν 22, 2012 5:43 pm
Real Name: Spiros
Gender: Male
Facebook ID: 0

Re: Χρηματοοικονομικά

Δημοσίευση από quant »

Καταρχας σε ευχαριστω παρα πολυ! Και εγω αυτα πιστευω, παρα το οτι καποιοι ανιδεοι, ας μου επιτραπει, μιλουν οτι απο μαθηματικο/σεμφε βγαινεις μονο καθηγητης...
Ξερω οτι ειναι παραπανω χρονος και δυσκολια αλλα θα το κανω....
Αν και ειναι νωρις, σε ποιες ροες αναφερεσαι, που θα ηταν οι καλυτερες γι αυτο? Παντως πολλα μαθηματα φαινονται ωραια ως προς αυτο το αντικειμενο! Και χαιρομαι που υπαρχουν διεξοδοι γενικα ωστε να δουλεψεις σε τραπεζες/επιχειρησεις κτλ...
nancy
Δημοσιεύσεις: 125
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 21, 2007 8:38 pm

Re: Χρηματοοικονομικά

Δημοσίευση από nancy »

τα δυο πρωτα χρονια ειναι κοινά για όλους στο 3ο ετος επιλέγεις κατευθυνση(μαθηματικο/φυσικο) ταυτόχρονα 2 ροές που σε ενδιαφέρουν ανάλογα την κατεύθυνση.
στη δική σου περίπτωση στο μαθηματικό υπάρχουν: ανάλυση, στατιστική, μαθηματικά πληροφορικής και μηχανική.
λογικά οπωσδήποτε πρέπει να πάρεις ανάλυση και να επιλέξεις μεταξύ πληροφορικής και σταστικής.
επιπλέον υπάρχουν και πάρα πολλα μαθήματα επιλογής που είναι σχετικά με τα οικονομικά :e_wink:
εμπρος μικρε σκυβε το κεφαλι ο μονος δρομος ειναι υποταγη και παλι!!!
http://www.youtube.com/watch?v=Jicm1Ik4CAo
quant
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Παρ Ιουν 22, 2012 5:43 pm
Real Name: Spiros
Gender: Male
Facebook ID: 0

Re: Χρηματοοικονομικά

Δημοσίευση από quant »

Αρα στη σεμφε θα αποκτησω και ενα στοιχειωδες εως πολυ καλο υποβαθρο οικονομικων? Παντως στο ΟΠΑ διδασκουν πολυ λιγα μαθηματικα και πληροφορικη, οποτε νομιζω για αυτο που ενδιαφερει η σεμφε ειναι η καταλληλη...Αρα μου λετε οτι οι αποφοιτοι δεν θεωρουνται κατωτεροι απο αυτους του ΟΠΑ, το αντιθετο μαλιστα...Αρα να εχω ελπιδες για μετεπειτα επαγ. βλεψεις, με καταλληλο φυσικα μεταπτυχιακο...Ετσι?
Άβαταρ μέλους
lunatic
Δημοσιεύσεις: 1095
Εγγραφή: Δευ Φεβ 09, 2009 9:45 pm
Real Name: Zoro
Gender: Male
Facebook ID: 0

Re: Χρηματοοικονομικά

Δημοσίευση από lunatic »

Στα μεταπτυχιακά οικονομικών ίσα ίσα που προτιμούν κάποιον μαθηματικό από κάποιον οικονομολόγο.
Δε μιλάω μόνο για ΣΕΜΦίτη μαθηματικό. Γενικά όλους τους μαθηματικούς. Ο λόγος είναι το μαθηματικό υπόβαθρο που έχει ένας μαθηματικός σε σχέση με έναν οικονομολόγο.

Επομένως αν σε ενδιαφέρουν όλα αυτά που είπες, ασφαλιστική αναλογισμός κλπ μην το σκέφτεσαι καθόλου.
Πήγαινε για μαθηματικός.
When do you think people die?
When they are shot through the heart by the bullet of a pistol? No
When they are ravaged by an incurable disease? No
When they drink a soup made from a poisonous mushroom? No
It's when... they are forgotten...
gouroun
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Κυρ Απρ 29, 2012 7:27 pm
Real Name: κυριακος
Gender: Male
Facebook ID: 0

Re: Χρηματοοικονομικά

Δημοσίευση από gouroun »

Ο δρομος που φανταζομαι οτι θα ακολουθουσα στη θεση σου (εχοντας στα υποψιν οτι εμενα μου αρεσουν παρα πολυ τα μαθηματικα) για αυτο το επαγγελμα ειναι ο εξης:

1. Πτυχιο ΣΕΜΦΕ στον τομεα μαθηματικων με οσα περισσοτερα μπορεις μαθηματα οικονομικων
2. Μεταπτυχιακο στη ΣΕΜΦΕ Μαθηματικη Προτυποποιηση στις Νεες Τεχνολογιες και την Οικονομια. Το μεταπτυχιακο ειναι δωρεαν και προσφερει επιπλεον μαθηματικο υποβαθρο στο πρωτο εξαμηνο και υστερα διαλεγεις την κατευθυνση των Χρηματοοικονομικων και ΜΠΟΥΜ! Εχεις αυτο που θελεις.. Δες και τα μαθηματα στο παρακατω Link: http://www.mathtechfin.math.ntua.gr/courses.php

Το μονο που εχω να προσθεσω χωρις να ξερω πολλα για το αντικειμενο ειναι οτι απο ασσοε ισως να ειχες καλυτερη επαγγελματικη αποκατασταση στον τομεα της χρηματοοικονομιας χωρις ομως οπως λες να εχεις το δυνατο μαθηματικο υποβαθρο που θες. Η ΣΕΜΦΕ παντως ειναι πολυ καλη σχολη στο να βγαζει ερευνητες και επιστημονες γιαυτο μεχρι να δηλωσεις την πρωτη επιλογη σου σκεψου και την προοπτικη του διδακτορικου..

Καλη επιτυχια,
Κυριακος!
Η συμπύκνωση της ενεργειακής ροής, η μετατροπή δηλαδή της ύλης σε ενέργεια, γίνεται ήρεμα, χωρίς βίαιες εκδηλώσεις, (και μου θυμίζει τη σύλληψη του σπερματοζωαρίου από το ωάριο). Αλλά η απελευθέρωση της ενέργειας από την ύλη, προκαλεί πάντα ένα βίαιο σοκ, ανάφλεξη, κρότο, τρόμο. Όλοι μας, είμαστε αυτή η ενέργεια που έχει συμπυκνωθεί ήρεμα σε ύλη, και θα μετατραπούμε πάλι κάποια στιγμή σε ενέργεια, με μία βίαιη εκφόρτιση που ονομάζουμε θάνατο.
apofoitosSemfe2010
Δημοσιεύσεις: 37
Εγγραφή: Τρί Οκτ 15, 2013 2:01 pm
Real Name: -
Gender: Male

Re: Χρηματοοικονομικά

Δημοσίευση από apofoitosSemfe2010 »

gouroun έγραψε:Ο δρομος που φανταζομαι οτι θα ακολουθουσα στη θεση σου (εχοντας στα υποψιν οτι εμενα μου αρεσουν παρα πολυ τα μαθηματικα) για αυτο το επαγγελμα ειναι ο εξης:

1. Πτυχιο ΣΕΜΦΕ στον τομεα μαθηματικων με οσα περισσοτερα μπορεις μαθηματα οικονομικων
2. Μεταπτυχιακο στη ΣΕΜΦΕ Μαθηματικη Προτυποποιηση στις Νεες Τεχνολογιες και την Οικονομια. Το μεταπτυχιακο ειναι δωρεαν και προσφερει επιπλεον μαθηματικο υποβαθρο στο πρωτο εξαμηνο και υστερα διαλεγεις την κατευθυνση των Χρηματοοικονομικων και ΜΠΟΥΜ! Εχεις αυτο που θελεις.. Δες και τα μαθηματα στο παρακατω Link: http://www.mathtechfin.math.ntua.gr/courses.php

Το μονο που εχω να προσθεσω χωρις να ξερω πολλα για το αντικειμενο ειναι οτι απο ασσοε ισως να ειχες καλυτερη επαγγελματικη αποκατασταση στον τομεα της χρηματοοικονομιας χωρις ομως οπως λες να εχεις το δυνατο μαθηματικο υποβαθρο που θες. Η ΣΕΜΦΕ παντως ειναι πολυ καλη σχολη στο να βγαζει ερευνητες και επιστημονες γιαυτο μεχρι να δηλωσεις την πρωτη επιλογη σου σκεψου και την προοπτικη του διδακτορικου..!
Συμφωνώ απόλυτα με το gouroun. Να προσθέσω ότι με ΣΕΜΦΕ, μαστερ Προτυποποίηση και ταυτόχρονα διάβασμα για την 3ετή επαγγελματική πιστοποίηση του CFA Institute (http://www.cfainstitute.org) ανοίγονται πολλοί δρόμοι. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αποφοίτων μας που ακολούθησαν παρόμοιους δρόμους με μεγάλη επιτυχία.
www.semfealumni.gr: To site του Συλλόγου Aποφοίτων ΣΕΜΦΕ

Τελειόφοιτος/ Απόφοιτος ΣΕΜΦΕ? Γράψε τα στοιχεία σου στη φόρμα https://docs.google.com/forms/d/1epioDP ... c0QBegLlw/ και βοήθησε να βρούμε τους υπόλοιπους αποφοίτους μας επίσης!

[updated: 27 Δεκ 2015] Ήδη, πάνω από 273 (πιστοποιημένοι) Απόφοιτοι ΣΕΜΦΕ εμπιστεύτηκαν αυτή την εθελοντική κίνηση ως τώρα. Δείτε τα πραγματικά στοιχεία που απεικονίζουμε στο Home Page.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Μετά το πτυχίο”