Τα ανταρτοχώρια για το ΚΚΕ

"Η πολιτική αφορά το παρόν, ενώ μια μαθηματική εξίσωση την αιωνιότητα. "
Albert Einstein

Συντονιστές: antony07, Chris

Απάντηση
papagalakos II
Δημοσιεύσεις: 567
Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2012 2:37 am
Real Name: Λουμίδης
Gender: Male
Facebook ID: 0

Τα ανταρτοχώρια για το ΚΚΕ

Δημοσίευση από papagalakos II »

Θέλω να καταθέσω μια προσωπική εμπειρία. Μια τοποθέτηση εμπειρική και όχι θεωρητική, γεγονός που ίσως την κάνει λίγο πιο αξιόπιστη και ενδιαφέρουσα, αφού δεν θα γράψω δικές μου σκέψεις αλλά τι είδα και άκουσα.

Αυτό το καλοκαίρι έκανα μεγάλες (αν και φτηνές διακοπές). Κάτι μεταξύ παραθερισμού και περιοδείας σε όλη την Ελλάδα. Έμεινα περισσότερο στις ιστορικές περιοχές. Στο δόλιο το Μικρό Χωριό (που λέει και ένα τραγούδι), στο Μεγάλο Χωριό, στο Γαύρο, στο Βελούχι, στο Καρπενήσι, στο Γαλαξίδι, στην Ιτιά...

Σε όλη αυτή τη διαδρομή δεν έκανα επαναστατικό τουρισμό. Έκανα κάτι που προσωπικά θεωρώ πιο σημαντικό. Κάτι που θεωρώ τη βασικότερη δουλειά κάθε ανθρώπου που θέλει να λέει πως θέλει να γίνει επαναστάτης. Μίλησα με κόσμο. Με απλό κόσμο, με ντόπιους, με αγρότες, με βοσκούς. Μίλησα επίσης με παιδιά ανταρτών, καθώς και με έναν αντάρτη.

Ξεκίνησα με προφανείς και αναμενόμενες ερωτήσεις. Αναγνωριστικές. Για την κρίση, τις απολύσεις, την πολιτική του μνημονίου...

Ένας βοσκός μου είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Κάτι που αφορά και ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κάθε λογής αυτόκλητο πρωτοπόρο. Η δική του τοποθέτηση ήταν πως δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί με αίμα αφέθηκαν να παρθούν αμαχητί. Επομένως ούτε τους απολυμένους θα λυπηθεί ούτε τα κόμματα των πείθουν ότι θέλουν να αντισταθούν σε αυτό που συμβαίνει. Κράταγε και ένα τουφέκι εκείνη την ώρα και μου λέει: "Να, με αυτό υπερασπίζεσαι τα δικαιώματά σου. Εγώ τι είχα τι έχασα απ' την κρίση. Δεν θα βγω να υπερασπιστώ τους υπαλλήλους αφού οι ίδιοι δεν κάνουν κάτι. Ελπίζω όμως να γίνει σύντομα κάτι για να μπορέσω να συμμετάσχω κι εγώ τώρα που ακόμα προλαβαίνω". Είναι γύρω στα 50 ο άνθρωπος.

Ρώτησα τον ίδιο και άλλους αν υπάρχει ιστορική συνέχεια με τον ΕΛΑΣ στην περιοχή.

Η απάντηση ήταν πως μετά τη διάλυση του ΕΛΑΣ η περιοχή είτε εξαγοράστηκε με τα λεφτά της κόρης του Μητσοτάκη και έγινε μπλε, είτε είναι ηττημένη και κατακερματισμένη. Ένας άνθρωπος εδώ, ένας εκεί... Πάντως συζητήσεις σε πηγαδάκια γίνονται και όλοι (από αυτούς) αναπολούν τους μαυροσκούφιδες και συμφωνούν πως θα έπρεπε να κάνουν κάτι και οι ίδιοι.

Μετά ρώτησα για το ΚΚΕ. Γιατί δεν οργανώνονται. Γιατί δεν το ψηφίζουν καν.

Εκεί μου απάντησε μια κυρία μεγάλη σε ηλικία. Μου είπε: "Ποιους να πάμε να ψηφίσουμε παιδί μου; Αυτοί έκαναν κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Ο κόσμος δεν ξεχνάει." Η απάντηση πάντως στο γιατί δεν ψηφίζουν ΚΚΕ κατά βάση ήταν πως "Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ψηφίσουν ΚΚΕ". Απ' ό,τι φαίνεται αυτά τα σωστά μεν, διακηρυκτικά δε: "οργάνωσε τη δύναμή σου", "συσπειρώσου στον αγώνα", "πάλεψε για την τάξη σου" κ.λπ. από μόνα τους δεν λένε τίποτα.

Υπήρχαν κάποιοι που είπαν πως απήχαν απ' τις εκλογές αλλά ότι στις τελευταίες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτή τους την επιλογή η κύρια άποψη ήταν πως απογοητεύτηκαν, απ' την άποψη ότι κατάλαβαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δύναμη να φέρει την αλλαγή, αλλά θα ξαναψηφίσουν μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση. Μάλιστα πρόσθεσαν ότι μπορεί τελικά να γίνει μπάχαλο, απ' το οποίο μπορεί και να προκύψει κάτι μέσα απ' την αναμπουμπούλα.


Σε όλη αυτή την περιοδεία δεν ήμουν προβοκατόρικος. Δεν προσπαθούσα να πάρω τη μία ή την άλλη απάντηση. Έθετα ερωτήσεις, όχι τύπου συνέντευξης αλλά απορίας. Πιο πολύ σωκρατικές θα έλεγα.

Τώρα βέβαια ο κάθε ΚΝίτης μπορεί να με αμφισβητήσει. Να πει πως δεν έφυγα καν απ' την Αθήνα και πως όλα τα έβγαλα απ' το μυαλό μου. Λοιπόν, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Το Καρπενήσι δεν είναι μακριά. Όποιος έχει απορίες παίρνει τα πόδια του και πάει.

Εάν πάλι κάποιος πιστεύει όσα γράφω αλλά μειώνει τη σημασία τους, απαξιώνει τους ανθρώπους που τα είπανε (συνήθως ΕΑΑΚίτικη μέθοδος) και επιμένει να καταλήγει σε δικά του συμπεράσματα, είναι άξιος της μιζέριας του.

Πάντως επαφή με τον κόσμο μέσα απ' τα κομματικά γραφεία, από απόσταση και συνομιλώντας μόνο με ανθρώπους απ' το κόμμα δεν μπορείς να έχεις. Την διαδικασία να βγάζουν αποφάσεις μέσα απ' τα γραφεία τους αδιαφορώντας για τον απλό καθημερινό κόσμο τη συνηθίζουν άλλοι άνθρωποι.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=P75iVx8svYU[/youtube]
Άβαταρ μέλους
Katsarola
Δημοσιεύσεις: 653
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 06, 2006 8:23 am
Real Name: Διαγαλαξιακός Υπερδικτάτωρ
Gender: Male
Facebook ID: HNNgnGNGGGNGGGG
Τοποθεσία: Under a Bridge

Re: Τα ανταρτοχώρια για το ΚΚΕ

Δημοσίευση από Katsarola »

Για το ελληνικο Ε! entertainment καποιο σχολιο;
Αχ καλέ, μπριζολάκια.
Άβαταρ μέλους
Tsakalos
Δημοσιεύσεις: 518
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 06, 2006 1:43 am
Real Name: Κώστας
Gender: Male
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Άλφα του Κενταύρου
Επικοινωνία:

Re: Τα ανταρτοχώρια για το ΚΚΕ

Δημοσίευση από Tsakalos »

papagalakos II έγραψε: επαναστατικό τουρισμό.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MuNzEkWrw44[/youtube]
Τελευταία προτεραιότητα η σχολή μου!
και να θυμομόστε τον κύριο Dio...
Εικόνα
rontrigez
Δημοσιεύσεις: 681
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 21, 2006 3:32 pm

Re: Τα ανταρτοχώρια για το ΚΚΕ

Δημοσίευση από rontrigez »

Εγώ προσωπικά, δεν έχω λόγο να μην σε πιστέψω ότι πηγές στα μέρη που ανέφερες και ότι συνομίλησες με ανθρώπους. Πιστεύω ακόμα ότι προσπάθησες να είσαι αντικειμενικός στις ερωτήσεις σου, αλλά έχω μερικές απορίες και εγώ.

Α) από που απορρέει ότι το κουκεδεικο είναι αποκομμένο από τον κόσμο και την εργατική τάξη; ότι δεν μιλάνε με ανθρώπους οι κουκουεδες. Επειδή μάλλον δεν το γνωρίζεις, για να πετύχει μια απεργία σε έναν κλάδο, πρέπει να λιώσουν πολλές σόλες.

Β) αν θυμάμαι καλά με την ΝΔ πρώτα και με ΝΔ ΠΑΣΟΚ στο καπάκι, κυβέρνηση έκανε ο συνασπισμός τότε, νυν Σύριζα που συμμετείχε και το ΚΚΕ. Όταν οι συνεπείς κουκουεδες είδαν που πάει το πράμα την κοπανησαν. Αυτό δεν το είπε κανένας από όσους μίλησες;

Γ) για την συμφωνία της Βάρκιζας δεν σου είπαν τίποτα όσοι συνάντησες; τι θέση είχαν πάρει τότε; δεν είχαν βγάλει από αυτό κάποιο συμπέρασμα; έπρεπε να φτάσει το 89?

Δ)Και τέλος, το ΚΚΕ είναι αυτό που είναι. Γιατί δεν φτιάχνεται ένα άλλο κόμμα καθαρό και αμόλυντο, γνήσια ταξικό,που θα φέρει εις πέρας την ιστορική του αποστολή;

Κάτι που δεν αναφέρεις είναι το θέμα κίνημα, απεργίες, συμμετοχή στα συνδικάτα συνεταιρισμούς και τα ρέστα. Πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Επίσης αυτό το ότι δεν έχουν λόγο να ψηφίσουν ΚΚΕ χωράει τα πάντα και είναι και η ουσία. Δεν πιστεύουν στις δυνάμεις τους για την έφοδο και ούτε έχουν σκοπό να χαλαλισουν την ζώη τους για τον σκοπό αυτό. Ας το κάνει κάποιος άλλος και αυτοί μπορεί να ακολουθήσουν. Πίστεψε με το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα.
Άβαταρ μέλους
Katsarola
Δημοσιεύσεις: 653
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 06, 2006 8:23 am
Real Name: Διαγαλαξιακός Υπερδικτάτωρ
Gender: Male
Facebook ID: HNNgnGNGGGNGGGG
Τοποθεσία: Under a Bridge

Re: Τα ανταρτοχώρια για το ΚΚΕ

Δημοσίευση από Katsarola »

ΡΟΝΤΡΙΧΕΘ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥ

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=p24oXop7JA0[/youtube]
Αχ καλέ, μπριζολάκια.
papagalakos II
Δημοσιεύσεις: 567
Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2012 2:37 am
Real Name: Λουμίδης
Gender: Male
Facebook ID: 0

Re: Τα ανταρτοχώρια για το ΚΚΕ

Δημοσίευση από papagalakos II »

rontrigez έγραψε: Α) από που απορρέει ότι το κουκεδεικο είναι αποκομμένο από τον κόσμο και την εργατική τάξη; ότι δεν μιλάνε με ανθρώπους οι κουκουεδες. Επειδή μάλλον δεν το γνωρίζεις, για να πετύχει μια απεργία σε έναν κλάδο, πρέπει να λιώσουν πολλές σόλες.
Δεν είπε κανείς ότι οι ΚΚέδες και το ΚΚΕ δεν μιλάνε με κόσμο. Εξαρτάται όμως τι εννοούμε μιλάει. Δηλαδή σημασία δεν έχει μόνο να διαβάζεις αλλά να καταλαβαίνεις και τι διαβάζεις. Ομοίως σημασία δεν έχει απλώς να μιλάς εσύ και να μιλάει και ένας άλλος. Σημασία έχει ο ένας να ακούει τον άλλο. Και εν προκειμένω το ΚΚΕ να ακούει τον κόσμο. Αν μιλάς με τον κόσμο αλλά η επικοινωνία σου είναι να τους λες τι κάνουν λάθος, ε...

Όταν ο Άρης Βελουχιώτης έγραψες στην ΚΕ του ΚΚΕ πως έχουν αποκοπεί απ' την πραγματικότητα και δεν καταλαβαίνουν τον κόσμο στην επαρχία δεν εννοούσε πως δεν μιλάνε.

Και δεν είπα πως το ΚΚΕ έχει μηδενική επαφή με τον κόσμο. Και απεργίες οργανώνει και μηχανισμό έχει και ψήφους παίρνει. Το θέμα είναι τι θέλει κανείς. Αν θες ένα κόμμα εκεί στο 5-6-7% που να οργανώνει καμιά απεργία αρκεί. Αν θες ένα επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα, ε δεν αρκεί. Θέλει λίγη δουλειά ακόμα.
rontrigez έγραψε:Β) αν θυμάμαι καλά με την ΝΔ πρώτα και με ΝΔ ΠΑΣΟΚ στο καπάκι, κυβέρνηση έκανε ο συνασπισμός τότε, νυν Σύριζα που συμμετείχε και το ΚΚΕ. Όταν οι συνεπείς κουκουεδες είδαν που πάει το πράμα την κοπανησαν. Αυτό δεν το είπε κανένας από όσους μίλησες;
Απ' το να μιλάς για ιστορική συνέχεια στο να φτάνεις στο συμπέρασμα ότι ΚΚΕ εσ., Ρήγας Φεραίος, Β' Πανελλαδική, ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο πράγμα απέχει πολύ. Γιατί, το ΚΚΕ τότε που ήταν; Γνωστό ότι το ΚΚΕ παραποιεί την ιστορία (είχε πει κιόλας ο Λένιν, αλήθεια είναι ό,τι συμφέρει το λαό), αλλά είπαμε, μη το παραξυλώσουμε και τελείως.
Υποθέτω δεν το ανέφεραν πάντως κυρίως γιατί απ' το ΚΚΕ έχει κανείς άλλες προσδοκίες. Άλλη κριτική θα κάνεις και άλλα πράγματα έχεις να ελπίζεις από κάποιον που αυτοαποκαλείται επαναστάτης και από κάποιον που αυτοαποκαλείται μεταρρυθμιστής.
rontrigez έγραψε:Γ) για την συμφωνία της Βάρκιζας δεν σου είπαν τίποτα όσοι συνάντησες; τι θέση είχαν πάρει τότε; δεν είχαν βγάλει από αυτό κάποιο συμπέρασμα; έπρεπε να φτάσει το 89?
Δεν γνωρίζω αν ο συγκεκριμένος είχε παραδώσει το όπλο του. Η αίσθηση μου είναι ότι το παρέδωσε. Αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία. Αυτή ήταν η κομματική γραμμή. Το λάθος είναι της ΚΕ που έβγαλε την απόφαση και το σωστό όσων την παράκουσαν. Για όσους δεν παράκουσαν μια λάθος εντολή δεν είμαι σίγουρος τι ισχύει.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς να λέει τα αυτονόητα. Πιστεύω πως πολλοί είχαν βγάλει τότε συμπεράσματα αλλά ούτε αυτό έχει σημασία. Με τη συνθήκη της Βάρκιζας το σημαντικό είναι η ήττα μέσω της παράδοσης. Ακόμη και ο ίδιος ο Βελουχιώτης που είχε προδοθεί προσωπικά δεν έστειλε κάνα χαρτί που να ασχολείται με αυτό. Όταν η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη την ώρα της καταστροφής δεν ψάχνεις ευθύνες. Ψάχνεις να κρυφτείς. Ειδικά τότε.
Από 'κει και πέρα μπορείς να το δεις μεγαλόψυχα. Ότι πολύς κόσμος θεώρησε τότε τη Βάρκιζα λάθος και όχι προδοσία, οπότε έδωσε και μια δεύτερη ευκαιρία. Όμως το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.
rontrigez έγραψε:Δ)Και τέλος, το ΚΚΕ είναι αυτό που είναι. Γιατί δεν φτιάχνεται ένα άλλο κόμμα καθαρό και αμόλυντο, γνήσια ταξικό,που θα φέρει εις πέρας την ιστορική του αποστολή;
Έλα ντε. Κι εγώ την ίδια απορία έχω. Μάλλον δεν είναι τόσο εύκολο να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο όταν δεν έχεις ξεπεράσει ακόμα την ήττα. Πάντως εγώ αυτό που υποθέτω και που ελπίζω είναι στους νόμους της πολιτικής. Όταν υπάρχει πολιτικό κενό αυτό καλύπτεται. Δυσκολεύεται ίσως λίγο από κάποιους που διακηρύσσουν πως το καλύπτουν, και υπάρχει και ο κίνδυνος να καλυφθεί εν μέρη απ' το φασισμό, αλλά θέλω να ελπίζω ότι θα τη βρει την άκρη του πριν να γίνει αυτό.
Να μην την πάθουμε όπως στην Ευρώπη του '30 που αντί η αριστερά να διεκδικήσει την εξουσία περιοριζόταν σε πορείες και άφησε το φασισμό να ζητήσει εκείνος την εξουσία.

Κάποιοι εκεί μου είπαν ότι ανεξάρτητα απ' το τι θα ήθελαν οι ίδιοι πιστεύουν πως ό,τι είναι να ξεκινήσει θα ξεκινήσει απ' την Αθήνα.

Το ζήτημα όμως rontrigez δεν είναι η καθαρότητα και η αμολυντότητα. Δεν είναι διαγωνισμός, ποιος θα έχει το πιο καθαρό κόμμα με τις πιο αμόλυντες θέσεις που δεν θα κάνει ποτέ λάθος. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και η καθαρότητα στο λεξιλόγιο των ναζί. Το θέμα είναι η μαχητικότητα και η διαλλακτικότητα.
rontrigez έγραψε:Κάτι που δεν αναφέρεις είναι το θέμα κίνημα, απεργίες, συμμετοχή στα συνδικάτα συνεταιρισμούς και τα ρέστα. Πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι;
Δύο απ' αυτούς που έχουν φτάσει 65 χρονών πουλάνε ματσάκια τσάι που μαζεύουν οι ίδιοι, 1 ευρώ το ματσάκι στη μαύρη αγορά για να ζήσουν. Ρώτησα για συνεταιρισμό και συνδικάτο αλλά απ' ό,τι κατάλαβα δεν υπάρχει. Για τους βοσκούς τουλάχιστον.
Πάντως το κίνημα, οι απεργίες και τα συνδικάτα καλά είναι, αλλά ξέρεις. Εγώ είμαι και της παλιάς σχολής. Τα θεωρώ αναγκαία και απαραίτητα αλλά αν δεν συνοδεύονται και απ' τον ένοπλο αγώνα τότε είναι απλώς συνδικαλισμός. Όχι ότι είναι κακός ο συνδικαλισμός, απλά κάπως περιορισμένων δυνατοτήτων.
rontrigez έγραψε:Επίσης αυτό το ότι δεν έχουν λόγο να ψηφίσουν ΚΚΕ χωράει τα πάντα και είναι και η ουσία. Δεν πιστεύουν στις δυνάμεις τους για την έφοδο και ούτε έχουν σκοπό να χαλαλισουν την ζώη τους για τον σκοπό αυτό. Ας το κάνει κάποιος άλλος και αυτοί μπορεί να ακολουθήσουν. Πίστεψε με το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα.
Τη γνωρίζω καλά αυτή τη λογική. Πράγματι έτσι είναι. Κι εκεί ακριβώς χρησιμεύει ο ρόλος της πρωτοπορίας. Εκείνη η δύναμη που θα πάρει όλο αυτό τον απογοητευμένο/απελπισμένο/σκυμμένο κόσμο που θέλει αλλά αμφιβάλει για τις δυνάμεις του και θα του δώσει το μαρς για τη δράση.
Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν έχει αρκετές δυνάμεις κι εσύ πας και του λες "οι συνθήκες δεν είναι ώριμες", ε, που να πάει μετά ο έρμος; Να πάρει το τουφέκι του και να βγει μόνος του στα βουνά;
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πολιτική”