Ερωτηματικό ";" ή "?"

Όχι δεν λέμε τον καιρό εδώ. Απλά αναλύουμε τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς γύρω από διάφορα θέματα της καθημερινότητας. Με λίγα λόγια: ό,τι να 'ναι!

Συντονιστής: AlexandraDC

Άβαταρ μέλους
el_greco
Real Name: Νίκος Βέργος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από el_greco »

Το οποίο είναι η αγγλική άνω τελεία, το "semi-colon" :D

Άβαταρ μέλους
noir
Real Name: εθελοδουλο πρακτορακι :)
Facebook ID: 0
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από noir »

μιας και ειπαμε ανω τελεια ερωτηματικα κλπ. Να υπενθυμισω ετσι στο ακυρο και τον τονισμο / διαλυτικα απο μια παλια δημοσιευση- που ω! τι συμπτωση και αυτη;; - βρεθηκε μπροστα μου...
drcypher έγραψε:Και φτάνουμε στα διαλυτικά. Τα διαλυτικά είναι μόλις ένα βήμα μπροστά μας, τώρα που εμείς είμαστε ένα βήμα πριν γίνουμε και τύποις και ουσία guru του ελληνικού πληκτρολογίου.

Κρατήστε την αναπνοή σας, και το shift πατημένο (κατά προτίμηση το αριστερό, θα βολέψει). Με το άλλο χεράκι πατήστε το πλήκτρο του τόνου μια φορά. Κατόπιν πατήστε ένα φωνήεν που να δέχεται διαλυτικά. Μην ανησυχείτε, δεν είναι πολλά. Το 'ι' και το 'υ'. Έτσι είναι τα πράγματα, τα παράπονά σας στους προπάτορες.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το Caps Lock εδώ δεν έχει τη συμπεριφορά που ίσως πονηρά να σκεφτήκατε. Με αναμένο Caps Lock δεν είναι σα να κρατάτε πατημένο το shift στην περίπτωση του τόνου. Είναι όμως το ίδιο στην περίπτωση του φωνήεντος που ακολουθεί.

Θέλετε και το τελευταίο εφέ που θα καταπλήξει όλους τους φίλους σας και τις γκόμενες (γιατί γι' αυτές γίνονται τελικά όλα) στο επόμενο καλοκαιρινό coctail πάρτυ στο οποίο θα έχετε κάθε δικαίωμα να συμμετάσχετε με ύφος νικητή;

Τόνο ΚΑΙ διαλυτικά... ναι, ίσως να μην έχετε σκεφτεί ποτέ ότι γίνεται, ή ότι χρειάζεται (που είναι πιο τραγικό απ' ό,τι ακούγεται). Εδώ υπάρχει μια σύγχυση, ίσως σκεμμένη (βλέπτε οι Εβραίοι είναι παντού). Σε κάποια συστήματα Windows τόνος μαζί με διαλυτικά μπαίνει κρατώντας πατημένο το alt, πατώντας το κουμπί του τόνου και το φωνήεν. Σε άλλα παίζει και το ctrl. Στο Linux είναι αρκετά λογικό: Πατάς μια τον τόνο σκέτο, κατόπιν μια τον τόνο με το shift πατημένο και καταλήγουμε με το επιθυμητό φωνήεν.

Ραβαΐσι! Προϋπόθεση. Τόνος!
(αντε να τα χουμε προχειρα επειδη καθε τρεις και λιγο τα ψαχνω!)
Εικόνα
Η ελευθερία του ενός είναι προϋπόθεση για την ελευθερία του άλλου!
Κανένας έγκλειστος στις κρατικές φυλακές, κανένας σκλάβος στα αφεντικά!
Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη
abakas7
Real Name: Ανέστης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από abakas7 »

Ενημερωτικά, για την άνω τελεία ο συνδυασμός πλήκτρων είναι: Alt + 0183. Δηλαδή κρατάτε πατημένο το Alt και ταυτόχρονα στο numpad πληκτρολογείτε 0183. Ιδού: "·" :)

Για τόνο και διαλυτικά, γυρνάτε τη γλώσσα στα ελληνικά και πατάτε Shift + W. Το επόμενο "ι" ή "υ" που θα πληκτρολογήσετε θα βγεί κάπως έτσι: ΐ, ΰ  :)

Και κάτι τελευταίο που ίσως ήδη το ξέρετε. Για να βάλουμε άνω και κάτω τελεία όταν γράφουμε ελληνικά, δε χρειάζεται να γυρισουμε τη γλώσσα σε αγγλικά και να πατήσουμε Shift + ;
Όπως είμαστε με τα ελληνικά πατάμε Shift + Q
Ενώ στα ελληνικά σκέτο το Q βγάζει ";", με το Shift πατημένο βγάζει την άνω και κάτω τελεία.  :)

Υ.Γ. Μετά από όλη αυτή την κουβέντα προτείνω να μετονομαστεί το topic σε "Tips για ελληνική στίξη" ή κάτι τέτοιο  :D
"Ο σκεπτικισμός απέναντι στη Βίβλο, δεν πηγάζει από μια προσεκτική αξιολόγηση
των διαθέσιμων στοιχείων αλλά από μια τεράστια αρνητική προδιάθεση απέναντι στο
υπερφυσικό"

Millar Burrows, αρχαιολόγος του Παν/μίου του Yale
Άβαταρ μέλους
HeartDoc
Real Name: Νίκος Καραστάθης

Δημοσίευση από HeartDoc »

Μετά από το post του abakas7 προβληματίστηκα και άρχισα να ψάχνω παρόμοιους συνδυασμούς Alt+[numpad] οι οποίοι θα με έβγαζαν από το αδιέξοδο και την βαρετή χρήση του Copy-Paste (el_grec-ιστί "Αντιγραφή-Επικόλληση" :P ) από το Writer (Open Office rulzz. Σαν τη ΣΗΜΜΥ ένα πράμα :lol: ) στο post μου.

Ιδού μερικά ακόμα:
§     -   Αlt+0197  (Paragraph)
°     -   Alt+0176  (Degrees)
±    -   Alt+0177 (Plus minus)
÷    -   Alt+0247 (Divide)
‰  -   Alt+0137 (Per thousand)
×    -   Alt+0215 (Multiply)
¢    -   Alt+0162 (Cent)
Θα με πεις "που να τα θυμάσαι;". Ε, με τη χρήση...

Όσο για το "?" ή το ";", έχω πιάσει άπειρες φορές τον εαυτό μου να πληκτρολογεί το τρισκατάρατο "?" και κάθε φορά το σβήνω και το αντικαθιστώ με το ελληνικό. Ρε γαμώτο, όσο κι αν θέλω να χρησιμοποιώ το ελληνικό, πιο εύκολα μου βγαίνει το "βαρβαρικό".
Όσο για τον συνδυασμό ερωτηματικού και παρένθεσης, θα συμφωνήσω με τον Νίκο, προτιμώ να αφήσω ένα κενό. :D

Υ.Γ.: Thanx για το tip με το Alt abakas!! :D
The day Microsoft makes something that doesn't suck is the day they start making vacuum cleaners.
abakas7
Real Name: Ανέστης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από abakas7 »

Χαίρομαι που σε... προβλημάτισε το post μου :D
Σε παλαιότερες εκδόσεις Windows μπορούσες να δεις tips για τη χρήση του Atl χρησιμοποιώντας το Character Map (Start -> Run και γράφεις charmap).

Ένα άλλο που θυμήθηκα αλλά μάλλον το ξέρουν οι πιο πολλοί είναι το €. Ο συνδυασμός πλήκτρων είναι Ctrl + Alt + E.
"Ο σκεπτικισμός απέναντι στη Βίβλο, δεν πηγάζει από μια προσεκτική αξιολόγηση
των διαθέσιμων στοιχείων αλλά από μια τεράστια αρνητική προδιάθεση απέναντι στο
υπερφυσικό"

Millar Burrows, αρχαιολόγος του Παν/μίου του Yale
Lifo

Δημοσίευση από Lifo »

Θα αναρωτιέστε με τι κάθομαι κι ασχολούμαι, αλλά δεν ξέρω, μου χτυπάει άσχημα κάθε που το βλέπω· σαν ένα επαναλαμβανόμενο ορθογραφικό λάθος.
Δικό σου λάθος ίσως· ( όπα! μαγκιά ε? ) προσωπικά συμφωνώ με την Kanenas
- το προτιμώ αισθητικά και αυτός είναι ο μόνος λόγος που το χρησιμοποιώ.

Χίλια μπράβο στα παιδιά που έγραψαν για το πώς βάζουμε την άνω τελεία· ( χαχα, τέλειο είναι! )
- να'στε καλά γιατί και εγώ πολλές φορές τη χρειαζόμουν και δεν ήξερα πώς να τη βάλω στη γραπτή ηλεκτρονική επικοινωνία μέσω αγγλικού πληκτρολογίου.
( που είναι τα καλά των αντίστοιχων γαλλικών, τα οποία μέχρι και τους 3 διαφορετικούς τόνους της γλώσσας έχουν δυνατότητα να αναπαράγουν - έχει και τα θετικά του ο σοβινισμός! )

Προτείνω να γίνουν spleet τα συγκεριμένα post σε ξεχωριστό θέμα· υπόμνημα καλύτερα!
( εντάξει, το παράκανα :lol: :lol:
· · · · · · · · · · · · · ok, τέρμα για σήμερα - από βδομάδα πάλι :lol: )
' Όσο υπάρχουν σφαγεία θα υπάρχουν και πεδία μαχών ' - L. Τolstoy
Άβαταρ μέλους
Hengeo
Real Name: Γιώργος

Δημοσίευση από Hengeo »

Εγώ όταν γράφω με ελληνικούς χαρακτήρες χρησιμοποιώ πάντα το ελληνικό, δεν μου κολλάει αισθητικά να βάζω το αγγλικό. Στα greeklish βέβαια χρησιμοποιώ και το αγγλικό..
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”