AJAX ή κλασικό "static" design

Σχόλια, προτάσεις και ατελείωτο καντήλing στους φίλτατους Διαχειριστές.

Συντονιστές: constant, AlexandraDC, markelos

Θέλετε να μετατραπεί το semfe.gr σε AJAX εφαρμογή;

Ναι! Aφού μπορώ να έχω μικρότερες επιβαρύνσεις για μένα και τον server... γιατί όχι;
23
92%
Όχι... αυτή η javascript είναι σκέτη συμφορά / έχω browser 10ετίας
2
8%

Σύνολο ψήφων: 25

Άβαταρ μέλους
kostas213
Forum Administrator
Forum Administrator
Real Name: Κωνσταντίνος

Δημοσίευση από kostas213 »

AJAX βέβαια! Θα κάνει την σελίδα πιο ευέλικτη και θα βοηθήσει να προστεθούν νέες δυνατότητες στη σελίδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος κάποιος να ψηφίσει όχι αφού οι περισσότεροι έχουν σχετικά πρόσφατη έκδοση του browser. Οι περισσότεροι έχουν πια τουλάχιστον IE 6 (αφού έχουν XP) και όσοι χρησιμοποιούν Firefox έχουν τουλάχιστον την έκδοση 1.0 με τους περισσότερους να χρησιμοποιούν την 1.5 ή την 2.0.
Άβαταρ μέλους
sparc
Real Name: Γιώργος

Δημοσίευση από sparc »

A lot of the new Ajax applications are really just little toys, not developed for any real purpose, just experiments in what Ajax can do or trying to fit Ajax somewhere where it isn’t needed. Toys might be fun for a little while, but toys are not useful applications.
Θεωρώ την ανωτέρω φράση το μόνο χρήσιμο κομμάτι γνώσης της σελίδας που παραθέτεις dr. Όλα τα άλλα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για κάθε developer. Συγκεκριμένα... Η όποια προσωπική εμπειρία έχω στην ανάπτυξη ιστοσελίδων με AJAX, τον τελευταίο καιρό και επαγγελματικά, με δίδαξε 3 απλά πραγματάκια
-- Είναι μία τεχνική επικοινωνίας και όχι μία νέα γλώσσα. Έχει συγκεκριμένο σκοπό και περιορισμένες εφαρμογές.
-- Πολύς κόσμος, μεταξύ τους και εγώ, φαντάζονται από τώρα το web3, δυστυχώς όμως δεν είμαστε ακόμη εκεί. Θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμη πριν το WWW γίνει real-time interactive όσο και αν έχουμε ανάλογη ψευδαίσθηση με το AJAX
-- Για τους δύο παραπάνω λόγους ένας δικτυακός τόπος δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει με AJAX. Η τεχνική αυτή προορίζεται αποκλειστικά για υπηρεσίες των οποίων οι εσωτερικές διαδικασίες διεξάγονται σε διακριτά και αυτόνομα, μη αλληλοεξαρτώμενα βήματα. Σε βήματα που δε θα ήταν λογικό να κάνει κάποιος bookmark αφού δεν παράγουν κάποιο άμμεσο αποτέλεσμα ή των οποίων το αποτέλεσμα είναι άμεσα εφαρμόσιμο, ώστε πιθανό back, refresh ή bookmark να μην σπάσει την σελίδα.
Προς το παρόν, τέτοιες εφαρμογές μπορούν να είναι 100% εφαρμόσιμες με AJAX.
Προσωπικά χρησιμοποιώ την εν λόγω τεχνική κυρίως αντί form-submit, εξαφανίζοντας έτσι τις (άχρηστες και δυσλειτουργικές) φόρμες και φτιάχνοντας όμορφα ψευτοinteractive, βαθμωτής προόδου, webapps.
I think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
Reymond Smullyan - This book needs no title
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
Ν. Καζαντζάκης - Ασκητική
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

Δημοσίευση από drcypher »

Κάποιος που να'χει ασχοληθεί με AJAX να δώσει καμιά συμβουλή για το θέμα του back button και του history σε Safari? Ό,τι έχω κοιτάξει αφήνει απ' έξω τον Safari 1.2 γιατί δεν έχει σωστή/επαρκή υποστήριξη σε DHTML. Αν δεν υπάρξει λύση οι χρήστες Mac θα πρέπει να στραφούν σε εναλλακτικές όπως ο Firefox ή ο Opera... :S
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Neo
Real Name: Thomas Anderson
Facebook ID: 0

Δημοσίευση από Neo »

Λες και τώρα χρησιμοποιούν τον Safari μόνο.
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Re: AJAX ή κλασικό "static" design

Μετά από αρκετό καιρό αρχίζουμε πλέον να μπαίνουμε στη λογική του AJAX, και κυρίως στο πότε χρειάζεται και πότε όχι. Προς τούτο έχουμε ξεκινήσει να αφαιρούμε τη λειτουργικότητα AJAX από τα περισσότερα εργαλεία του site στα οποία ήταν από περιττό ως εκνευριστικό.

Η μηχανή υλοποίησης του AJAX αντικαταστάθηκε. Πλέον σε κάθε τμήμα που δουλεύει με AJAX, κάθε φορά που προσπαθείτε να φορτώσετε μια άλλη υποσελίδα υπάρχει μια ένδειξη του μεγέθους των δεδομένων που έχετε ήδη ανακτήσει (ώστε να γνωρίζετε τουλάχιστον αν έχει κολλήσει ή αν όλα πάνε καλά).

Παρόλα αυτά είναι πιθανόν κάποια σημεία του site να έχουν "σπάσει" και το λογισμικό να μην αποκρίνεται (σωστά). Σε αυτές τις περιπτώσεις θα παρακαλούσα να το αναφέρετε εδώ.
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
Wizard
Forum Administrator
Forum Administrator
Real Name: Μάνος Ικάριος
Facebook ID: Manos.Ikarios

Δημοσίευση από Wizard »

Δεν δουλεύουν οι σελίδες στις ανακοινώσεις.
Το link φαίνεται να είναι σωστό, αλλά για κάποιο λόγο όταν πατάς πάνω χρησιμοποιεί ajax :?
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
Άβαταρ μέλους
antony07
Forum Moderator
Forum Moderator
Real Name: Αντώνης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από antony07 »

Στο κεντρικό portal, όταν πατάω οποιοδήποτε κουμπάκι refresh (πχ στους ονλάιν χρήστες) αντί να ανανεώνεται, εξαφανίζεται και εμφανίζει μια αριθμητική τιμή στην θέση του.
Πήρα σκρίνσοτ, όποιος μπορεί ας τσεκάρει αν έχει το ίδιο πρόβλημα.
πριν το refresh
Εικόνα

μετά
Εικόνα
"Ωραία παιδιά κατάχαμα κυλάει
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε
"
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Το πρόβλημα τελικά ήταν μόνο για τους χρήστες Opera. Πρέπει να έχει συνέλθει τώρα, οπότε καθαρίστε την cache και ξαναδοκιμάστε για να ξέρω στα σίγουρα. Παρακαλώ μόνο όταν αναφέρετε κάποιο πρόβλημα να γράφετε σε τι browser το παρατηρείτε ώστε να μπορώ να το αναπαράγω. Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις ;)
Άβαταρ μέλους
antony07
Forum Moderator
Forum Moderator
Real Name: Αντώνης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από antony07 »

Οκ,τζιτζί είναι :D :D
thnks,dr!
"Ωραία παιδιά κατάχαμα κυλάει
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε
"
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

login problem

el_greco έγραψε:[..]
από σήμερα δεν μπορώ να μπω στο φόρουμ από firefox και safari, παρά μόνο με opera. Στους πρώτους δύο browsers όταν βάζω τα στοιχεία μου στην κεντρική λέει "αδυναμία σύνδεσης", ενώ αν κάνω login από το forum θεωρητικά μπαίνει, αλλά αμέσως μετά με βγάζει πάλι στο board index όπου είμαι logged out.

Με opera μπαίνει κανονικά.

Επίσης χθες δεν λειτουργούσε το λινκ για το προσωπικό ωρολόγιο πρόγραμμα από την κεντρική, το =courses, και έβγαζε σε κενή σελίδα με τη μνήμη μόνο (περί τα 11 MB). όταν κατάφερα να μπω βάζοντας όλο το url στον browser, οι μέρες ήταν στα αγγλικά (Monday, Tuesday κλπ)
Αν αντιμετωπίζει κανένας χρήστης windows/linux τα παραπάνω προβλήματα παρακαλώ να μου πει ποιον browser χρησιμοποιεί ώστε να μπορέσω να τα αναπαράγω. Δοκιμές με τον firefox, τον konqueror και τον opera σε linux δεν έβγαλαν κανένα από τα παραπάνω προβλήματα.

Πριν αναφέρετε παρόμοια προβλήματα με τα παραπάνω δοκιμάστε να σβήσετε τα cookies και να καθαρίσετε την cache.
Άβαταρ μέλους
el_greco
Real Name: Νίκος Βέργος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από el_greco »

Προς το παρόν φαίνεται να λύθηκε στο safari μετά από ολικό reset του browser (cache κλπ)... θα επανέλθω αν υπάρχει άλλο πρόβλημα. Παρ'όλα αυτά το πρόβλημα στο =courses επιμένει...

Άβαταρ μέλους
Wizard
Forum Administrator
Forum Administrator
Real Name: Μάνος Ικάριος
Facebook ID: Manos.Ikarios

Δημοσίευση από Wizard »

Το πρόβλημα αυτό (με τη σύνδεση) το έχουν πάρα πολλοί χρήστες και λύνεται με μια απλή διαγραφή των cookies.
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
Άβαταρ μέλους
pao132003
Real Name: Γιάννης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από pao132003 »

εγώ τα 'σβησα τα cookies και στον IE7 και στο firefox, αλλά δεν αποθηκεύεται ο κωδικός. πρέπει κάθε φορά να κάνω σύνδεση
No battle is ever won he said. They are not even fought. The field only reveals to man his own folly and despair, and victory is an illusion of philosophers and fools.
-William Faulkner, novelist (1897-1962)

H πιο επαναστατική πράξη σήμερα (2013) είναι να κρατήσεις ένα σχολείο ανοικτό.
-Άγνωστου
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Γιάννη, άλλο να συνδέεσαι και μόλις πατάς να δεις μια υποσελίδα (π.χ. τα θέματα) να σε πετάει έξω, κι άλλο κάθε φορά που ξεκινάς τον browser να μην σου κάνει αυτόματα login. Το πρώτο είναι πρόβλημα, και κανονικά θα έπρεπε να λύνεται όπως λέει ο wizard. Το δεύτερο είναι πιθανότατα κάποια παράλειψή μου, οπότε αν ισχύει πες μου να το κοιτάξω.

Πάντως πρέπει να διορθώθηκε το θέμα με το Ωρολόγιο Διδασκαλίας, ενώ πρέπει να λειτουργεί σωστά και το ανέβασμα αρχείου. Τέλος έκανα μια αλλαγή στην javascript που χρησιμοποιούμε ώστε να μπορεί ο browser να κάνει το μεγαλύτερο τμήμα της cache, και να γλιτώνετε χρόνο κατά το κατέβασμα της σελίδας. Αν στην αρχή φαίνεται να μη δουλεύει κάτι απλώς πατήστε refresh ή σβήστε την cache σας (ειδικά οι χρήστες opera που υπερβάλλει με την cache).

Κλείνω επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση να γράφετε ό,τι προβλήματα διαπιστώνετε σε αυτό το topic (ή σε αντίστοιχο του forum και portal) ώστε να τα βλέπουμε όλοι (και όχι σε pm που τα βλέπει μόνο ένας), να τα επαληθεύουν όσοι μπορούν και να τα λύνουμε το συντομότερο.
Άβαταρ μέλους
el_greco
Real Name: Νίκος Βέργος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από el_greco »

Εξακολουθώ να έχω το ίδιο πρόβλημα που έχει και ο pao, αν και έχω ζητήσει να αποθηκεύεται ο κωδικός μου, όταν πάω στο newposts δεν είμαι logged in. Αφού κάνω log in, όταν λήγει το session γίνομαι αυτόματα log out και πάλι...

αυτό συμβαίνει εδώ και κάμποσες μέρες. Επίσης εκείνο που είχα αναφέρει με το =courses γίνεται και με το =chat : πρέπει να γράψω όλο το url για να πάει.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Forum & Portal”