prochatz έγραψε:Ποιά η διαφορά του Gauss μέσα και έξω από τη σφαίρα; Τι διαφορετικό κάνω δλδ; Το νόμο του Gauss για την περιοχή έξω από τη σφαίρα τον καταλαβαίνω. Μέσα στη σφαίρα ποιός είναι ο νόμος του Gauss;
Στη συγκεκριμένη άσκηση που έχω φορτίο μέσα στη σφαίρα δεν πρέπει να λύσω την εξίσωση Poisson για το μέσα;
oxi giati exeis vrei idi to fortio panta ipotithemeno pou prokalei to pedio sou kai afto to fortio einai i xwriki kai i epifaneiaki katanomh logo polwsis. poisson tha pareis an thes na vreis apeftheias to dinamiko alla kati tetoio den iparxei logos na to kaneis!!!!!!!
poso einai to fortio pou exeis vrei?????
oti fortio exeis vrei apo to kentro ews r aktina sto gauss kai tha sou vgei mia xara!!!!
tha sou to estelna alla exei xalasei to scanner mou. dokimase to!!!
Σόρρυ για την πολυήμερη καθυστέρηση... Αλλά τα ξέρετε αυτά. Πέσανε άλλα μαθήματα και άφησα λίγο τον Ηλεκτρομαγνητισμό ΙΙ. Η ύλη νομίζω ότι είναι η ίδια. Έχει και ασκήσεις στο site του Φαράκου.
Όσον αφορά το πρόβλημα 4.10 δεν το πολυέχω πιάσει το σκεπτικό.
Μπορεί κάποιος να πει τα αποτελέσματα για το πεδίο έξω και το πεδίο μέσα στη σφαίρα;
Αυτό που είχα σκεφτεί εγώ ήταν να βρω το δυναμικό έξω και μέσα από τη σφαίρα με τις κλασσικές εξισώσεις και συνοριακές συνθήκες. Αλλά πέρα από το ότι είναι τεράστια η λύση, μάλλον φτάνουμε γρηγορότερα στο αποτέλεσμα με Gauss. Κάπου εκεί κολλάω όμως. Στην εφαρμογή του Gauss για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Btw, αν κάποιος διαβάζει από την αγγλική έκδοση του Griffiths, το κεφάλαιο 7 της ελληνικής έκδοσης αντιστοιχεί στα κεφάλαια 7+8+9+10 της αγγλικής (με εξαιρέσεις κάποια υποκεφάλαια).
Serkos έγραψε:Στο πρόβλημα 4.10 ο Φαράκος στο φυλλάδιο δε το λύει αλλά λέει ότι χρησιμοποιούμε το νόμο του Gauss αφού υπολογίσουμε τα δέσμια φόρτία.
Ναι, όντως. Να ρωτήσω κάτι;
Στο αριστερό μέρος του νόμου του Gauss ποιό είναι το ds που χρησιμοποιώ για να βρω το Ε μέσα και ποιό το ds για να βρω το Ε έξω; Αντίστοιχα, στο δεξί μέλος του Gauss ποιό dr χρησιμοποιώ για το Ε μέσα και ποιό dr για το Ε έξω;
Έχω μια απορία. Στις ασκήσεις του κεφαλαίου 4 (El_kef_4.pdf) στην άσκηση 23, σελ 9 του .pdf κάνει ένα συλογισμό για r > R. Ο όρος Αl δεν θα έπρεπε να λείπει? (βλέπε πολυώνυμα Legendre)
Όμοια στην άσκηση 19 του El_seira_2.pdf ο όρος λείπει για r > R.
Κάνω κάπου εγώ λάθος ή είναι λάθος η άσκηση???
edit: οκ, το βρήκα. Στην άσκηση 23 απλά προϋπάρχει πεδίο Ε στον χώρο...
Γνωρίζει κανένας πώς λύνεται το πρώτο θέμα της Εξεταστικής του Ιουνίου; Προσπαθώ να δω τι παίζει. Αν έχω καταλάβει καλά η άπειρη ευθεία γραμμή δημιουργεί αντίθετο επιφανειακό φορτίο στην πλάκα. Οπότε για το ερώτημα α) εμείς θα πρέπει να εφαρμόσουμε τον νόμο του Gauss με κυλινδρική συμμετρία στην ευθεία γραμμή και μετά να εφαρμόσουμε τον νόμο του Gauss με συμμετρία κυλίνδρου ή κουτιού στο επίπεδο. Για να βρούμε το Ε παντού, θα πρέπει να χωρίσουμε σε 3 περιοχές, i)πάνω από την ευθεία, ii)ανάμεσα σε ευθεία και επίπεδο και iii)κάτω από το επίπεδο. Στην περιοχή ii λογικά γίνεται υπέρθεση των δύο πεδίων. Καλά το σκέφτομαι;
Επειδή τέθηκε ένα ζητηματάκι χτες στην ενημέρωση.Ρώτησα σήμερα τον Φαράκο και μου είπε πως οι παλιοί θα δώσουν Ηλέκτρο 2 με τα θέματα του Κεχαγιά κανονικά τώρα στο χειμερινό.
chelsea13 έγραψε:Επειδή τέθηκε ένα ζητηματάκι χτες στην ενημέρωση.Ρώτησα σήμερα τον Φαράκο και μου είπε πως οι παλιοί θα δώσουν Ηλέκτρο 2 με τα θέματα του Κεχαγιά κανονικά τώρα στο χειμερινό.
ΤΙ?
Ποια θέματα του Κεχαγιά??? Δεν έχω ενημερωθεί για τις αλλαγές της ελέκτρο 2. Μεταφέρεται χειμερινό εξάμηνο??? Χαριστική δεν θα γίνει?
Στην ουσία σπάει σε 2 μαθήματα.Τον Ηλέκτρο 2 που διδάσκεται τώρα στο χειμερινό εξάμηνο από τον κ.Κεχαγιά και τα Ηλεκτρομαγντητικά πεδία αν δεν κάνω λάθος που μάλλον θα είναι σε θερινό εξάμηνο.Χαριστική δεν ξέρω αν θα γίνει ούτε αν θα μπορέσει ένας παλιός να δώσει το μάθημα στην εαρινή εξεταστική.Η ουσία είναι ότι μπορούμε να το δώσουμε τώρα στο χειμερινό με θέματα του διδάσκοντα που είναι πλέον ο Κεχαγιάς και μάλλον μικρότερη ύλη.