Ποιά ειναι αυτη η οδος για σενα προσωπικά; Η ορθλογιστική ή η βιωματική;τελειωμένος έγραψε: Η αλήθεια κάπου στη μέση είναι αλλά δεν την ξέρω. Προς το παρόν πιστεύω πως κάτι τρέχει και προσπαθώ να το προσεγγίσω από την οδό που μπορώ να βαδίσω.
Tο "άγιο" φως....
Συντονιστής: AlexandraDC
- philip
- Real Name: Φίλιππος
- Facebook ID: 0
Re: Tο "άγιο" φως....
Genius is 20% inspiration and 80% perspiration...
- Artemoila
- Real Name: Artemis
- Facebook ID: 1003775262
Διαβασα την πρωτη σελιδα κ μετα βαρεθηκα.. Πηγα κ εφαγα λιγη μαγειριτσα (καταπλητικη μαμας) κ μετα παρατηρησα οτι το πηγαμε στη εξελιξη κ τη φυικη επιλογη κτλ..Θυμηθηκα λοιπον οτι το τελευταιο Βημα της Κυριακης ειχε σχετικο, παρα πολυ ενδιαφερον αρθρο στο Βημα Science συμφωνα με το οποιο μερικοι επιστημονες τωρα οριζουν την θρησκευτικη πιστη ως την "οδο της μικροτερης αντιστασης", δεχομενοι οτι ειμαστε "προγραμματισμενοι" να πιστευουμε, αντιθετα με την μη πιστη που θελει προσπαθεια. Η στροφη των ανθρωπων προς το θειο σε περιοδους οικονομικης κρισης φαινεται να επιβεβαιωνει αυτη την πεποιθηση.

Η εκκλησια με λιγα λογια ειναι η καλυτερη μπιζνα. Δεν προκεται ποτε να ξεμεινει απο πελατεια (οπως και τα γραφεια τελετων μπουαχαχα). If only δεν το εκμεταλλευοταν ετσι οπως το κανει τωρα! Και ακριβως για το λογο που εχει καταντησει μπιζνα την βλεπουν πολλοι με μισο ματι κ κατ επεκταση (λανθασμενα) τη θρησκεια. Η εκκλησια τα χει κανει σκατα, ειναι γνωστο. Δεν ειναι σωστο ομως να γενικευουμε. Ειμαι σιγουρη οτι ολοι εδω περα αναγνωριζουν τα χαλια της και η πιστη τους ειναι καθαρη και οχι καθοδηγουμενη.
Συμφωνα και με το αρθρο η θρησκεια δινει κουραγιο. Δυσκολος ειναι ο δρομος της μη πιστης. Χωρις να υπονοω οτι ειναι δειλοι αυτοι που πιστευουν. Εγω δεν ξερω ακομα αν πιστευω ή οχι και σε τι.
Θα ηταν πολυ εξυπνο απο την πλευρα του Θεου να μας εμφυτευσει τα blueprints της θρησκειας! Ειμαστε πολυ ουαου ομως και το ανακαλυψαμε.Το Βημα Science
Οπως δειχνουν οι πρωτες ερευνες, τα ανθρωπινα οντα εχουν μια φυσικη κλιση προς την θρησκευτικη πιστη ιδιαιτερα στις δυσκολες εποχες.: ο εγκεφαλος μας συνθετει αυθορμητα ενα φανταστικο κοσμο με πνευματα θεους και τερατα και οδο περισσοτερο ανασφαλεις νιωθουμε τοσο δυσκολοτερο ειναι να αντισταθουμε στην ελξη αυτου του υπερφυσικου κοσμου.Φαινεται οτι το μυαλο μας ειναι συντονισμενο ετσι ωστε να πιστευει σε θεους.
[...]
Τα τελευταια χρονια οι επιστημονες εχουν αρχισει να κανουν μερικες υποθεσεις με στοχο να λυσουν το μυστηριο της προελευσης της θρησκευτικης πιστης. Μια απο τις επικρατεστερες θεωριες ειναι οτι η θρησκεια αποτελει μια εξελικτικη προσαρμογη η οποια αυξανει τις πιθανοτητες επιβιωσης των ανθρωπων και της μεταδοσης των γονιδιων τους στην επομενη γενια. Συμφωνα με αυτη την αποψη η θρησκευτικη πιστη βοηθησε τους προγονους μας να σχηματισουν στενα συνδεδεμενες ομαδες οι οποιες συνεργαζονταν στο κυνηγι, στην αναζητηση τροφης και στην φροντιδα των παιδιων αυξανοντας τις πιθανοτητες τους να επικρατησουν εναντι των υπολοιπων.Κατ αυτον τον τροπο, υποστηριζει η θεωρια οτι η θρησκεια επιλεχτηκε απο την εξελιξη και τελικα επικρατησε σε καθε ανθρωπινη κοινωνια.
[...]
Υπαρχουν σημερα πολλες ενδειξεις οτι καποι απο τα θεμελια της θρηκευτικης πιστης μας ειναι εντυπωμενα στον εγκεφαλο μας. λεει ο Πολ Μπλουμ, ψυχολογος του πανεπιστημιου Γειλ. Μεγαλο μερος αυτων των ενδειξεων ερχεται απο πειραματα που εγιναν σε παιδια και οπως θεωρειται αποκαλυπτουν μια "προκαθορισμενη ρυθμιση" του νου η οποια διατηρειται και στους ενηλικους αν κ σε τροποιποιημενη μορφη.Τα παιδια σε ολο τον κοσμο εχουν μια ισχυρη φυσικη ταση να πιστευουν στους θεους εξαιτιας του τροπου με τον οποιο λειτουργει το μυαλο τους και αυτη η προσληπτικοτητα που αναπτυσεται απο νωρις παραμενει αγκυστρωμενη στην ενστικτωδη σκεψη μας σε ολη τη ζωη μας, λεει ο Τζαστιν Μπαρετ του πανεπιστημιου της Οξφορδης.
[...]
Η πιστη σε μια αλλη μοργη ζωης περα απο αυτην που βιωνουμε τωρα αποτελει προκαθορισμενη ρυθμιση του ανθρωπινου εγκεφαλου. Η εκπαιδευση και η εμπειρια μας μαθαινουν να την αγνοουμε ομως τιποτα πραγματικα δεν χανεται. Απο κει και περα το βημα για τη διαμορφωση μιας εικονας των πνευματων των νεκρων προγονων και των θεων ειναι πολυ μικρο, λεει ο Πασκαλ Μπουαγε, ψυχολογος απο το πανεπιστημιο Ουασιγκτον του Μιζουρι. Ο κ Μπουαγιε τονιζει οτι οι ανθρωποι θεωρουν πως το μυαλο τοων θεων τους λειτουργει οπως το ανθρωπινο μυαλο γεγονος το οποιο υποδεικνυει οτι οι θεοι προερχονται απο το ιδιο εγκεφαλικο συστημα που μας δινει την ικανοτητα να σκεπτομαστε τους αποντες ή ανυπαρκτους ανθρωπους. H ικανοτητα της συλληψης των θεων ωστοσο δεν αρκει για γεννησει τη θρησκεια. Ο ανθρωπινος νους εχει μια ακομη βασικη ιδιοτητα: μια υπερανεπτυγμενη αισθηση της αιτιας και του αποτελεσματος η οποια μας δημιουργει την προδιαθεση να βλεπουμε παντου ενα σκοπο και ενα σχεδιο ακομα και αν δεν υπαρχουν. Αυτη η υπερβολικη αισθηση της αιτιας και του αποτελεσματος προφανως εξελιχτηκε για την επιβιωση. Αν γυρω υπαρχουν αρπακτικα το να τα αντιλαμβανεται καποιος εννια φορες στις δεκα δεν ωφελει. Το να το βαζει στα ποδια χωρις να υπαρχει λογος ειναι μικρο τιμημα τη στιγμη που ετσι εξασφαλιζει την αποφυγη του κινδυνου οταν η απειλη ειναι πραγματικη. Kαι εδω πειραματα σε μικρα παιδια αποκαλυπτουν αυτη την προκαθορισμενη ρυθμιση του μυαλου μας. Ηδη απο την ηλικια των τριων ετων τα παιδια αποδιδουν σχεδιο και σκοπο σε αψυχα αντικειμενα.[...] Οι μυτεροι βραχοι ειναι για να ξυνονται τα ζωα. Τα πουλια υπαρχουν για να κανουν ωραια μουσικη, ενω τα ποταμια για να επιπλεουν πανω τους οι βαρκες.[...] Οι πιθανοτητες να απαντησουν πως δημιουργηθηκαν [φυτα και ζωα] απο το Θεο και οχι απο τον αθρωπο ηταν επτα φορες περισσοτερες. Αυτες οι γνωσιακες προκαταληψεις ειναι τοσο ισχυρες ωστε τα παιδια τεινουν να επινοουν το Θεο χωρις την παρεμβαση των ενηλικων. Για αυτο το λογο οταν τα παιδια ακουνε αυτα που πρεσβευει μια θρησκεια βρισκουν οτι εχουν απολυτο νοημα.[...] Ο Μπουαγε επισημαινει απο την πλευρα του οτι οι θρησκευομενοι ενηλικοι δεν ειναι παιδια ουτε σε μυαλο υστερουν. Επικεντρωνονται περισσοτερο στις ηθικες διαστασεις της πιστης κ λιγοτερο στα υεπρφυσικα χαρακτηριστικα της. [...] Ακομα και οι αθεοι ή αγνωστικιστες ειναι επιρρεπεις στην υπερφυσικη σκεψη προσδιδοντας σιωπηρα σκοπο σε σημαντικες ή τραυματικες στιγμες της ζωης του σαν καποιος παραγοντας να ειχε επεμβει για να τις κανει να συμβουν.Το γεγονος οτι οι τραυματικες εμπειριες ευθυνονται τοσο συχνα για αυτα τα "ολισθηματα" δινει μια ενδειξη γιατι ειναι τοσο δυσκολο για τους ενηληκους να εγκαταλαειψουν την εμφυτη πιστη τους στους θεους. Προκειται για την "τραγωδια του γνωστικου". Οι ανθρωποι μπορουν να προβλεπουν μελλοντικα γεγονοτα, να θυμουνται το παρελθον και να συλλαμβανουν τις αντιξοοτητες -ακομα και τον ιδιο τον θανατο τους- κατι το οποιο ειναι δυσκολο να το αντιμετωπισουν. Πρεπει να βρει κανεις μια λυση, αλλιως θα συντριβει. Οταν εγκεφαλικες διεργασιες προσφερουν διεξοδο διαφυγης την ακολουθουμε. [...] Ακομα και αν η θρησκεια αποτελει μια φυσικη συνεπεια της λειτουργιας του εγκεφαλου μας ολοι οι ερευνητες τονιζουν οτι τιποτα απο τα παραπανω δεν μας λεει κατι για την υπαρξη των θεων.[...]
Η εκκλησια με λιγα λογια ειναι η καλυτερη μπιζνα. Δεν προκεται ποτε να ξεμεινει απο πελατεια (οπως και τα γραφεια τελετων μπουαχαχα). If only δεν το εκμεταλλευοταν ετσι οπως το κανει τωρα! Και ακριβως για το λογο που εχει καταντησει μπιζνα την βλεπουν πολλοι με μισο ματι κ κατ επεκταση (λανθασμενα) τη θρησκεια. Η εκκλησια τα χει κανει σκατα, ειναι γνωστο. Δεν ειναι σωστο ομως να γενικευουμε. Ειμαι σιγουρη οτι ολοι εδω περα αναγνωριζουν τα χαλια της και η πιστη τους ειναι καθαρη και οχι καθοδηγουμενη.
Συμφωνα και με το αρθρο η θρησκεια δινει κουραγιο. Δυσκολος ειναι ο δρομος της μη πιστης. Χωρις να υπονοω οτι ειναι δειλοι αυτοι που πιστευουν. Εγω δεν ξερω ακομα αν πιστευω ή οχι και σε τι.
[imgr 300x250]http://www.michaeljohngrist.com/wp-cont ... ion-02.jpg[/imgr]
- dj manos
- Banned
- Real Name: Μάνος
Μπα σε καλό μας... Μου θυμίζεις έναν πιστό,εδώ στην Ελλάδα,που είχε πέσει μέσα σ' ένα ποτάμι για να πιάσει τον "αγιασμένο" σταυρό και δεν ξαναβγήκε ποτέ... Τελικά,αυτός ο "θεός" πρέπει να είναι γαμώ τους χαβαλέδες ο τύπος! Και η περίπτωση του κακαριστού Χουντόδουλου σ' αυτό συνηγορεί.philip έγραψε:δεν το λεω απο τη δική μου σκοπιά, αλαζονεία θεωρώ τη στάση ότι 92% είναι πρόβατα και εμείς οι ελάχιστοι δεν είμαστε γιατί έχουμε καταλάβει ότι δεν γίνεται νεκρανάσταση. Ασε που σε αυτό το 92% εμπεριεχόμαστε κι εμείς, αφού μετράει όσους η ταυτοτητα τους γράφει Χ.Ο. ή όσους δηλώσαν κάποια στιγμή ότι είναι Χ.Ο. (στο στρατό ή σε ερευνες, εξαρτάται απο που είναι αυτό το αποτέλεσμα)
Άλλος αυτός από εδώ... Σόρρυ ρε φίλε,αλλά ΠΟΙΟΝ "χριστό" θα δεις στο πρόσωπο του άλλου;; Το ξυπόλυτο ξώγαμο από τη Ναζαρέτ;; Και γιατί να μην δεις εμένα στο πρόσωπο της γκόμενάς σου; (Όχι ότι θα σου άρεσε αλλά τεσπα... )Hengeo έγραψε:Kαι για να το συνδέσω με κάτι που γράφτηκε σε άλλο θέμα, το αν είναι πρόβατο κάποιος, δεν έχει να κάνει με το αν πιστεύει στον χριστιανισμό, αλλά με το αν έχει πραγματικά κατανοήσει τι πιστεύει ή το πιστεύει απλώς ευσεβικά-υλιστικά. Δυστυχώς βέβαια οι περισσότεροι ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στη δεύτερη κατηγορία, αλλά όχι όλοι. Αλλά και όσοι απαξιώνουν εντελώς κάτι, χωρίς να το έχουν κατανοήσει έστω λίγο βαθύτερα, είναι και αυτοί ελαφρώς πρόβατα. Π.χ. πόσοι κατανοούν το βαθύτερο νόημα της εσωτερική-πνευματικής ανάστασης; Πόσοι καταλαβαίνουν πραγματικά την ευχή του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου <<να συναντήσουν οι πιστοί τον αναστημένο Χριστό στο πρόσωπο του άλλου>>;
Για τί να πρωτομιλήσω... Τα αντιαισθητικά σταυρουδάκια και οι εικονίτσες,που κρεμάνε οι χριστιανοί στα καθρεφτάκια των αυτοκινήτων τους,δίνουν στον οδηγό τη λανθασμένη πεποίθηση ότι κάτι το μεταφυσικό (π.χ η "αγία" βαρβάρα) τον προστατεύει. Αυτό,φυσικά,δεν ισχύει και έτσι οδηγούμαστε πολύ συχνά σε δυστυχήματα. Αυτό,με τη σειρά του,έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζει ο τόπος με κιτσάτα εκκλησάκια στα μοιραία σημεία.
Σε μερικούς μήνες,κοίτα το ημερολόγιό σου και θα λέει "Ιουλιανου μαρτ". Διότι οι χριστιανοί δεν είναι μόνο εκδικητικοί,είναι και κουτοπόνηροι. Είναι σαν τις κακιασμένες αδελφές (όχι ότι έχω τίποτα με τις αδελφές),είναι φανατικοί (γι' αυτό άλλωστε διώχθηκαν απ' το ρωμαϊκό κράτος). Πάνω από ΚΑΘΕ ελληνικό ναό,μια χριστιανική εκκλησία. Σαν κάτι ψαράδες που ποζάρουν όταν έχουν πιάσει ένα μεγάλο ψάρι. Για κάθε αρχαιοελληνικό όνομα ένας 'οσιομάρτυρας',μεταγενέστερος συνονόματός του,στο εορτολόγιο. Αλλά να τολμάνε να μιλάνε ακόμα και για τον Ιουλιανό; Αυτόν που ήθελε να επαναφέρει την ανεξιθρησκεία στην επικράτεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας; Αυτόν που τον έφαγαν οι χριστιανοί πισώπλατα στη μάχη; Αυτόν που οι ίδιοι ονόμασαν 'παραβάτη';;; Η επιτομή της αναξιοπρέπειας και της υποκρισίας.
Είναι ορισμένα πράγματα που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν ζούμε στο 2009 ή στο 1009...
- Artemoila
Eχω την ταπεινη γνωμη οτι δεν εννοουσε οντως τη "φατσα" του χριστου, αλλα αυτα που αντιπροσωπευε, γιατι στην τελικη ο χριστος (ή οποιοσδηποτε αλλος οπως και να τον λενε που ηταν λιγοτερο popular κ τελικα επικρατησε ο χριστος) ειπε κ μερικα σωστα πραματα, πολυ προχω για την εποχη.dj manos έγραψε:Άλλος αυτός από εδώ... Σόρρυ ρε φίλε,αλλά ΠΟΙΟΝ "χριστό" θα δεις στο πρόσωπο του άλλου;; Το ξυπόλυτο ξώγαμο από τη Ναζαρέτ;; Και γιατί να μην δεις εμένα στο πρόσωπο της γκόμενάς σου;
- otinanai
- Real Name: χμ..αλεξανδρος
1)αρτεμοιλα πραγματικα πολυ ενδιαφερον το αρθρο..
2)οντως ο χριστος ειτε ως ιστορικο προσωπο, ειτε ως κατασκευασμα της φαντασιας καποιων (στην τελικη δεν εχει καμμια σημασια, η ουσια ειναι στο μηνυμα) ειπε πραγματα απιστευτα προχωρημενα ακομα και για την σημερινη εποχη.. Ποσο κατανοητη ειναι για παραδειγμα στον σημερινο ανθρωπο η εννοια της ανιδιοτελους και χωρις ορια αγαπης προς τον οποιονδηποτε?
Εχει που πεφτει στα ματια μου (αν και οπως σωστα εχει υποθει σε αλλο τοπικ, δεν πρεπει να κρινουμε με σημερινα κριτηρια την ιστορια) ειναι στα μεσα πειθους που χρησιμοποιησε (αυτος ή οι μεταγενεστεροι).. χρησιμοποιησε σκοταδισμο (για τα στανταρ της σημερινης εποχης παντα)..
2)οντως ο χριστος ειτε ως ιστορικο προσωπο, ειτε ως κατασκευασμα της φαντασιας καποιων (στην τελικη δεν εχει καμμια σημασια, η ουσια ειναι στο μηνυμα) ειπε πραγματα απιστευτα προχωρημενα ακομα και για την σημερινη εποχη.. Ποσο κατανοητη ειναι για παραδειγμα στον σημερινο ανθρωπο η εννοια της ανιδιοτελους και χωρις ορια αγαπης προς τον οποιονδηποτε?
Εχει που πεφτει στα ματια μου (αν και οπως σωστα εχει υποθει σε αλλο τοπικ, δεν πρεπει να κρινουμε με σημερινα κριτηρια την ιστορια) ειναι στα μεσα πειθους που χρησιμοποιησε (αυτος ή οι μεταγενεστεροι).. χρησιμοποιησε σκοταδισμο (για τα στανταρ της σημερινης εποχης παντα)..
It's only after we've lost everything that we are free to do anything
[imgr 500x180]http://img.buzznet.com/assets/imgx/2/1/ ... 035284.jpg[/imgr]
[imgr 500x180]http://img.buzznet.com/assets/imgx/2/1/ ... 035284.jpg[/imgr]
-
papagalakos
otinanai έγραψε:1)αρτεμοιλα πραγματικα πολυ ενδιαφερον το αρθρο..
2)οντως ο χριστος ειτε ως ιστορικο προσωπο, ειτε ως κατασκευασμα της φαντασιας καποιων (στην τελικη δεν εχει καμμια σημασια, η ουσια ειναι στο μηνυμα)
διαφωνω. η υπαρξη του Χριστου, τα αρχικα μηνυματα και η παραποιηση τους εχουν μεγαλη σημασια. θα αναπτυξω το θεμα στο "χριστιανισμος και συγχρωνη εποχη".
- τελειωμένος
- Real Name: Κώστας
Εμένα το άρθρο του βήματος μου φαίνεται απλώς λίγο φαντεζι-επιστημονικοφανές και τίποτα παραπάνω (όλα αυτά τα: βημα, focus κλπ γράφουν κάτι τέτοια). Είναι αστείο έως τραγικό να σου λέει ότι:"Μια απο τις επικρατεστερες θεωριες ειναι οτι η θρησκεια αποτελει μια εξελικτικη προσαρμογη η οποια αυξανει τις πιθανοτητες επιβιωσης των ανθρωπων και της μεταδοσης των γονιδιων τους στην επομενη γενια." Ποιά γονίδια; βρέθηκε πως η συμπεριφορά ελέγχετραι από γονίδια; Γιατί τότε οι δύδιμοι δεν έχουν ίδιες συμπεριφορές( έχουν το ίδιο γεννετικό υλικό) Τί είναι το γονίδιο; εδώ δεν ΄΄εχουν συμφωνίσει ακόμα οι βιολογοι παγκοσμίως, οι ψυχολόγοι καταλήγουν και σε συμπεράσματα...(χαχα). Ας την αφήσουμε την βιολογία γιατί εδώ επιτελέιται βιασμός μετα φόνου.
Και για πείτε μου τί είναι η ψυχολογία; ποιό το αντικείμενό της; Όποτε έχω ρωτήσει ψυχολόγο αρχίζει τις μακροσκελείς περιγραφές περί συμπεριφοράς κλπ. Λοιπόν νομίζω το να δίνουμε σημασία σε "επιστήμονες" ανευ αντικειμένου είναι λίγο παρακινδυνευμένο. Υπάρχουν και κάποιοι που αυτοαποκαλούνται συμπεριφοριστες. Αυτοί νομίζω είναι προσγειωμένοι και έχουν ένα αντικείμενο που γνωρίζουν μελετούν και κατέχουν. Αλλά το να είσαι ψυχολόγος να αναφέρεσαι σε βιολογικά θέματα και να καταλήγεις σε σύνθετα συμπεράσματα, τα οποία επενδύεις και με ένα βαρύγδουπο πανεπιστημιακό κύρος νομίζω είναι κάτι παραπάνω από αυθαίρετο.
Μπορεί να λέει κάποιες αλήθειες αυτό το άρθρο, αλλά όλη του η συλλογιστική είναι off.
Και για πείτε μου τί είναι η ψυχολογία; ποιό το αντικείμενό της; Όποτε έχω ρωτήσει ψυχολόγο αρχίζει τις μακροσκελείς περιγραφές περί συμπεριφοράς κλπ. Λοιπόν νομίζω το να δίνουμε σημασία σε "επιστήμονες" ανευ αντικειμένου είναι λίγο παρακινδυνευμένο. Υπάρχουν και κάποιοι που αυτοαποκαλούνται συμπεριφοριστες. Αυτοί νομίζω είναι προσγειωμένοι και έχουν ένα αντικείμενο που γνωρίζουν μελετούν και κατέχουν. Αλλά το να είσαι ψυχολόγος να αναφέρεσαι σε βιολογικά θέματα και να καταλήγεις σε σύνθετα συμπεράσματα, τα οποία επενδύεις και με ένα βαρύγδουπο πανεπιστημιακό κύρος νομίζω είναι κάτι παραπάνω από αυθαίρετο.
Μπορεί να λέει κάποιες αλήθειες αυτό το άρθρο, αλλά όλη του η συλλογιστική είναι off.
Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι παντρεμένος.
- antony07
- Forum Moderator

- Real Name: Αντώνης
- Επικοινωνία:
Προσωπικά το κείμενο δεν μου φάνηκε τόσο "κουλό", όσο πλήρως αστήρικτο. Είναι πολύ ωραίο να κάνεις υποθέσεις και εξηγήσεις γύρω από την φυσική επιλογή, όπως ο Dawkins στον τυφλό ωρολογοποιό, με την διαφορά ότι ο Dawkins ανέφερε τα αποτελέσματα της βιολογικής/ζωολογικής έρευνας πάνω στην εξέλιξη, και δεν προσπάθησε να ερμηνεύσει τα πάντα με βάση αυτή.
Δεν συμφωνώ με το κείμενο, πιστεύω ότι η ροπή προς την θρησκεία και τον δημιουργισμό προκύπτει από την σχολική και προσχολική παιδεία, καθώς και με οικογενειακό περιβάλλον, που επηρεάζει (αν όχι παροτρύνει) το κάθε παιδί να "εγκληματιστεί".
Σκεφτείτε, πόσες φορές σας ήρθε από μόνη της η ιδέα του "ανώτερου όντος", και πόσες φορές αναφέρθηκε αυτό (άμεσα ή έμμεσα) στο σχολείο (όχι μόνο στα θρησκευτικά, πχ οι παπάδες στην επανάσταση με τα "αγιασμένα" όπλα), με την γιαγιά που πάει στην εκκλησία, με την μαμά που λέει "παναγίτσα μου" κάθε τρεις και λίγο κλπ κλπ, και ΚΥΡΙΩΣ στην -πλήρως μεθοδευμένη (δες το ποστ του dj manou)- επιρροή της θρησκείας στον πολιτισμό,τα ήθη και τα έθιμα: πόσα παιδάκια δεν πάνε στην εκκλησία το Πάσχα, δεν γιορτάζουν τα χριστούγεννα με δωράκια και μ@λ@κίες (και καλά οικογενειακή γιορτή), δεν παίρνουν λαμπαδίτσες..και κυρίως, δεν λένε καθημερινά προσευχή στο σχολείο από την 1η δημοτικού μέχρι την 3η λυκείου, λες και είμαστε πρωτόγονοι!.
Όλα αυτά, που οι υπέρμαχοι τα ονομάζουν "κεκτημένα" της εκκλησίας δεν είναι παρά προπύργια, και εγγυήσεις ότι η εκκλησία θα συνεχίσει να έχει θύματα/πελατεία, όσο ο χρόνος θα τείνει στο άπειρο. Θα μου πείτε, και ποιό είναι το πρόβλημά σου; Παντού δε γίνεται το ίδιο; Δες κόμματα, κράτος κλπ... Το βασικότερο πρόβλημά μου είναι το κύριο χαρακτηριστικό της θρησκείας: η a priori αποδοχή της, ή το γνωστό "πίστευε και μη ερεύνα". Γιατί εγώ να πιστέψω οτιδήποτε από ότι μου λες; Να γιατί (συνήθη επιχειρήματα):
-Μα επειδή το πιστεύουν εδώ και 2000 χρόνια! (μη-λογικό επιχειρημα)
-Μα επειδή ο Χριστός υπήρξε! (Μη επαρκείς ιστορικές αποδείξεις)
-Μα υπάρχει η Παλαιά και Καινή διαθήκη! (Μη ιστορικά κείμενα=>παραμύθια νοσηρής φαντασίας)
-Μα ο Χριστιανισμός επικράτησε των άλλων θρησκειών! (Ναι, με κτηνωδίες και πλήρως αντι-χριστιανικές μεθόδους)
-Μα πως δημιουργηθήκαμε; Μπορεί ένα αεροπλάνο να δημιουργηθεί από τυχαίες συναρμολογήσεις των εξαρτημάτων του; Μπορεί ένας πίθηκας να γράψει τα άπαντα του Σαίξπηρ πατώντας τυχαία πλήκτρα στο πληκτρολόγιο; Εεεε; Στην πυρά,λοιπόν, άθεε μπολσεβίκο! (Πλήρης έλλειψη μόρφωσης, η θεωρία της εξέλιξης αποδεικύει την αυθόρμητη διαδικασία δημιουργίας της ζωής, με άμεσο πόρισμα την περιττότητα ύπαρξης ανώτερου όντος).
Όλα τα παραπάνω, από την σκοπιά της Λογικής, είναι είτε καθαρές αντιφάσεις, είτε μη-επαρκείς δικαιολογήσεις. Η εκκλησία, μέσω της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε υποχρεώνει εμμέσως να τα θεωρήσεις ΟΡΘΑ. Αυτό θέτει ένα άνω-φράγμα στο ανθρώπινο μυαλό, γιατί δεν το αφήνει να κρίνει ελεύθερα την "προτασιακή" ορθότητα αυτών που ακούει με βάση την κοινή λογική που διδάσκεται και πάλι στο σχολείο. Είναι ίδιο με το:
-Μα γιατί;
-Γιατί έτσι!
Πως λοιπόν θα ανατραφούν ελεύθεροι πνευματικά άνθρωποι, ώστε να εξελιχθεί η ανθρωπότητα; Πως θα μπορέσει ο μέσος άνθρωπος να σκεφτεί επιστημονικά (και ακόμα περισσότερο αν είναι επιστήμονας); Η απάντηση είναι πως δεν θα μπορέσει, και αυτή είναι η βασικότερη αιτία των εκατοντάδων οπισθοδρομήσεων του ανθρώπινου πνεύματος που βρίσκονται στην ιστορία...
Ο μόνος τρόπος να πάψει αυτή η κατάσταση, είναι η ολική κατάργηση της θρησκείας και της πίστης, και η ανθρωπιστική και καθαρά επιστημονική παιδεία. Μόνο έτσι ο κάθε άνθρωπος θα είναι ελεύθερος να πιστεύει σε ότι θέλει...
Δεν συμφωνώ με το κείμενο, πιστεύω ότι η ροπή προς την θρησκεία και τον δημιουργισμό προκύπτει από την σχολική και προσχολική παιδεία, καθώς και με οικογενειακό περιβάλλον, που επηρεάζει (αν όχι παροτρύνει) το κάθε παιδί να "εγκληματιστεί".
Σκεφτείτε, πόσες φορές σας ήρθε από μόνη της η ιδέα του "ανώτερου όντος", και πόσες φορές αναφέρθηκε αυτό (άμεσα ή έμμεσα) στο σχολείο (όχι μόνο στα θρησκευτικά, πχ οι παπάδες στην επανάσταση με τα "αγιασμένα" όπλα), με την γιαγιά που πάει στην εκκλησία, με την μαμά που λέει "παναγίτσα μου" κάθε τρεις και λίγο κλπ κλπ, και ΚΥΡΙΩΣ στην -πλήρως μεθοδευμένη (δες το ποστ του dj manou)- επιρροή της θρησκείας στον πολιτισμό,τα ήθη και τα έθιμα: πόσα παιδάκια δεν πάνε στην εκκλησία το Πάσχα, δεν γιορτάζουν τα χριστούγεννα με δωράκια και μ@λ@κίες (και καλά οικογενειακή γιορτή), δεν παίρνουν λαμπαδίτσες..και κυρίως, δεν λένε καθημερινά προσευχή στο σχολείο από την 1η δημοτικού μέχρι την 3η λυκείου, λες και είμαστε πρωτόγονοι!.
Όλα αυτά, που οι υπέρμαχοι τα ονομάζουν "κεκτημένα" της εκκλησίας δεν είναι παρά προπύργια, και εγγυήσεις ότι η εκκλησία θα συνεχίσει να έχει θύματα/πελατεία, όσο ο χρόνος θα τείνει στο άπειρο. Θα μου πείτε, και ποιό είναι το πρόβλημά σου; Παντού δε γίνεται το ίδιο; Δες κόμματα, κράτος κλπ... Το βασικότερο πρόβλημά μου είναι το κύριο χαρακτηριστικό της θρησκείας: η a priori αποδοχή της, ή το γνωστό "πίστευε και μη ερεύνα". Γιατί εγώ να πιστέψω οτιδήποτε από ότι μου λες; Να γιατί (συνήθη επιχειρήματα):
-Μα επειδή το πιστεύουν εδώ και 2000 χρόνια! (μη-λογικό επιχειρημα)
-Μα επειδή ο Χριστός υπήρξε! (Μη επαρκείς ιστορικές αποδείξεις)
-Μα υπάρχει η Παλαιά και Καινή διαθήκη! (Μη ιστορικά κείμενα=>παραμύθια νοσηρής φαντασίας)
-Μα ο Χριστιανισμός επικράτησε των άλλων θρησκειών! (Ναι, με κτηνωδίες και πλήρως αντι-χριστιανικές μεθόδους)
-Μα πως δημιουργηθήκαμε; Μπορεί ένα αεροπλάνο να δημιουργηθεί από τυχαίες συναρμολογήσεις των εξαρτημάτων του; Μπορεί ένας πίθηκας να γράψει τα άπαντα του Σαίξπηρ πατώντας τυχαία πλήκτρα στο πληκτρολόγιο; Εεεε; Στην πυρά,λοιπόν, άθεε μπολσεβίκο! (Πλήρης έλλειψη μόρφωσης, η θεωρία της εξέλιξης αποδεικύει την αυθόρμητη διαδικασία δημιουργίας της ζωής, με άμεσο πόρισμα την περιττότητα ύπαρξης ανώτερου όντος).
Όλα τα παραπάνω, από την σκοπιά της Λογικής, είναι είτε καθαρές αντιφάσεις, είτε μη-επαρκείς δικαιολογήσεις. Η εκκλησία, μέσω της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε υποχρεώνει εμμέσως να τα θεωρήσεις ΟΡΘΑ. Αυτό θέτει ένα άνω-φράγμα στο ανθρώπινο μυαλό, γιατί δεν το αφήνει να κρίνει ελεύθερα την "προτασιακή" ορθότητα αυτών που ακούει με βάση την κοινή λογική που διδάσκεται και πάλι στο σχολείο. Είναι ίδιο με το:
-Μα γιατί;
-Γιατί έτσι!
Πως λοιπόν θα ανατραφούν ελεύθεροι πνευματικά άνθρωποι, ώστε να εξελιχθεί η ανθρωπότητα; Πως θα μπορέσει ο μέσος άνθρωπος να σκεφτεί επιστημονικά (και ακόμα περισσότερο αν είναι επιστήμονας); Η απάντηση είναι πως δεν θα μπορέσει, και αυτή είναι η βασικότερη αιτία των εκατοντάδων οπισθοδρομήσεων του ανθρώπινου πνεύματος που βρίσκονται στην ιστορία...
Ο μόνος τρόπος να πάψει αυτή η κατάσταση, είναι η ολική κατάργηση της θρησκείας και της πίστης, και η ανθρωπιστική και καθαρά επιστημονική παιδεία. Μόνο έτσι ο κάθε άνθρωπος θα είναι ελεύθερος να πιστεύει σε ότι θέλει...
"Ωραία παιδιά κατάχαμα κυλάει
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε"
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε"
- Artemoila
Δεν ειχα ορεξη να αντιγραψω ολο το κειμενο για ειναι 2 σελιδες εφημεριδας, αναφερει μεσα κ αλλα πειραματα τα οποια οπως αυτα που αντεγραψα δεν εχουν απολυτα αποτελεσματα (100% τα παιδακια πιστευουν στους θεους) που λες για διδυμους. Εμενα μου φαινεται απολυτως λογικα οσα λεει.τελειωμένος έγραψε:Εμένα το άρθρο του βήματος μου φαίνεται απλώς λίγο φαντεζι-επιστημονικοφανές και τίποτα παραπάνω (όλα αυτά τα: βημα, focus κλπ γράφουν κάτι τέτοια). Είναι αστείο έως τραγικό να σου λέει ότι:"Μια απο τις επικρατεστερες θεωριες ειναι οτι η θρησκεια αποτελει μια εξελικτικη προσαρμογη η οποια αυξανει τις πιθανοτητες επιβιωσης των ανθρωπων και της μεταδοσης των γονιδιων τους στην επομενη γενια." Ποιά γονίδια; βρέθηκε πως η συμπεριφορά ελέγχετραι από γονίδια; Γιατί τότε οι δύδιμοι δεν έχουν ίδιες συμπεριφορές( έχουν το ίδιο γεννετικό υλικό) Τί είναι το γονίδιο; εδώ δεν ΄΄εχουν συμφωνίσει ακόμα οι βιολογοι παγκοσμίως, οι ψυχολόγοι καταλήγουν και σε συμπεράσματα...(χαχα). Ας την αφήσουμε την βιολογία γιατί εδώ επιτελέιται βιασμός μετα φόνου.
σε μια ομοφοβική, ρατσιστική, αλαζονική κοινωνία όπως η ελληνική, μερικά ακόμα κόμπλεξ είναι αναμενόμενα. περίτρανο παράδειγμα το σεμφε.γρ, η ιστοσελίδα του "εκτροφείου επιστημονάδων" (ή "επιστημοναίων"; το "επιστημονάκων" είναι πολύ μειωτικό) του λαμπρότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας.
I wonder why I wonder why. I wonder why I wonder. I wonder why I wonder why I wonder why I wonder.
— Richard Feynman
Wir müssen wissen. Wir werden wissen.
— David Hilbert
— Richard Feynman
Wir müssen wissen. Wir werden wissen.
— David Hilbert
- τελειωμένος
- Real Name: Κώστας
Σε μία κοινωνία τραγικά αυτοκαταστροφική, που απαρτίζεται από παντογνώστες, ειδήμονες, ΣΕΜΦίτες-θεολόγους-θρησκειολόγους-βιολόγους, με βαθιά γνώση κυτταρικής βιολογίας, μοριακής βιοχημείας, εξελικτικής βιολογίας και συγκριτικής ανατομίας, δεν μπορείς παρά να σκύψεις δουλικά μπροστά σε βαρύγδουπες διατυπώσεις και να αποδεχτείς σχεδόν αξιωματικά θέσεις και απόψεις που διατυπώνονται με το ύφος της αυθεντίας.
Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι παντρεμένος.
- philip
- Real Name: Φίλιππος
...επίσης ιστορικούς-κοινωνιολόγους-πολιτικούς αναλυτές...τελειωμενος έγραψε:ΣΕΜΦίτες-θεολόγους-θρησκειολόγους-βιολόγους,[...]
Genius is 20% inspiration and 80% perspiration...
- Dennis Lynn Rader
- Real Name: Mort Nezach Van Uriel
Κάθε Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα επαναλαμβάνεται το ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ που συγκλονίζει, συγκινεί, αγαλλιάζει, σκορπίζει χαρά και πίστη σε όσους έχουν την τιμή και ευλογία να παρευρίσκονται στην ιεροτελεστία του Αγίου Φωτός.
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί πριν από την τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται πρώτα ένας σχολαστικότατος έλεγχος του Παναγίου Τάφου και αμέσως μετά τον σφραγίζουν με το μελισσοκέρι που είχε ετοιμαστεί το πρωί. Ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μέσα στον Πανάγιο Τάφο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά. Αφού σφραγιστεί ο Πανάγιος Τάφος με το μελισσοκέρι οι αρχές τοποθετούν πάνω στο κερί τις σφραγίδες τους.
Μεγάλο ενδιαφέρον για τον έλεγχο δείχνουν και όλα τα άλλα δόγματα τα οποία με διάφορους τρόπους και πιέσεις έχουν από παλιά αποκτήσει δικαιώματα στον Πανάγιο Τάφο. Το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αν τύχει κάποια χρονιά να μη βγάλει το 'Αγιο Φως ο Ορθόδοξος Πατριάρχης τότε θα αναλάβουν το προβάδισμα της τελετής του Αγίου Φωτός άλλοι.
Ο έλεγχος αρχίζει στις 10 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και τελειώνει στις 11. Όσο γίνεται ο έλεγχος Ορθόδοξοι 'Αραβες νέοι διαδηλώνουν μέσα στον Ιερό Ναό υπέρ των ορθοδόξων δικαιωμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον σχολαστικό έλεγχο του Παναγίου Τάφου παρακολουθούν εκπρόσωποι των Αρμενίων και άλλων δογμάτων.
Η τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται στις 12 η ώρα το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και αποτελείται από τρία στάδια για τα οποία θα αναφερθούμε πιο κάτω σε άλλο κεφάλαιο :
α. Την Λιτανεία,
β. Την είσοδο του Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο
και γ. Τις προσευχές του Πατριάρχη για να βγει το 'Αγιο Φως.
Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ο Ορθόδοξος Πατριάρχης με την συνοδεία του - αρχιερείς, ιερείς και διακόνους- αλλά και τον Αρμένιο Πατριάρχη μπαίνει στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο Σκευοφύλακας του Πανίερου Ναού φέρει την ακοίμητο κανδήλα, σβηστή εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το 'Αγιο Φως. Από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου μπαίνει ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Από αυτό το σημείο περνάνε και ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Αράβων, των Κοπτών και άλλων για να τους δοθεί το Άγιο Φως. Σύμφωνα με τα προνόμια αν δεν ασπαστούν το χέρι του Ορθόδοξου Πατριάρχη δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν το 'Αγιο Φως από τα χέρια του. Αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και μετά ο Πατριάρχης σταματάει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο όπου βρίσκονται και οι επίσημοι.
Μετά την Λιτανεία αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο.
Κατόπιν ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Μακαριότατο Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως.
Μετά τον έλεγχο ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον Δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. Όλα τα κανδήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό αλλά και στον Πανάγιο Τάφο.
Μέσα στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης γονατιστός κάνει αρχιερατική προσευχή διαβάζοντας και ειδικές ευχές παρακαλώντας τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό να στείλει το Άγιο Φως του ως δώρο αγιασμού για τους ανθρώπους. Και μέσα στην απόλυτο ησυχία κατά την ώρα που προσεύχεται ο Πατριάρχης ακούγεται ένας συριγμός και σχεδόν ταυτόχρονα γαλαζόλευκες αστραπές του Αγίου Φωτός διαπερνούν από παντού, λες και ανάβουν εκατομμύρια φωτογραφικά φλας και τα κανδήλια ανάβουν μόνα τους.
Μέσα στο Πανάγιο Τάφο οι πυρσοί που κρατάει προσευχόμενος ο Πατριάρχης και αυτοί ανάβουν μόνοι τους από το Άγιο Φως. Ταυτόχρονα το πλήθος ξεσπάει σε ζητωκραυγές ενώ δάκρυα χαράς και πίστης τρέχουν από τα μάτια του κόσμου.
Το 'Αγιο Φως για μερικά λεπτά της ώρας δεν έχει τις ιδιότητες τις φωτιάς. Αυτό συμβαίνει τα πρώτα λεπτά της ώρας, όταν βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης και δίνει το 'Αγιο Φως στους πιστούς. Μπορεί οποιοσδήποτε να αγγίζει την φλόγα 33 κεριών και να μην καίγεται! Μετά από πάροδο 33 λεπτών περίπου η φλόγα είναι κανονική.
Κατά καιρούς έχουν γίνει απόπειρες και από άλλα δόγματα να βγάλουν το 'Αγιο Φως αλλά αυτό στάθηκε αδύνατον. Για παράδειγμα το 1549μ.Χ. σύμφωνα πάντα με ιστορικές καταγραφές, οι Αρμένιοι δωροδόκησαν τον σουλτάνο Μουράτ για να τους δώσει την άδεια να εισέλθουν στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και να βγάλουν αυτοί από τον Πανάγιο Τάφο το 'Αγιο Φως. Πράγματι ο σουλτάνος τους έδωσε την άδεια και οι Αρμένιοι μπήκαν μέσα στον Ναό και τον κλείδωσαν. Γεμάτος απελπισία ο Ορθόδοξος Πατριάρχης όταν είδε τους Αρμένιους να βρίσκονται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, γονάτισε έξω στην είσοδο του Ναού κοντά σε μία από τις κολόνες. Ξαφνικά η κολόνα σχίστηκε και βγήκε το 'Αγιο Φως ανάβοντας τις λαμπάδες του Πατριάρχη. Ο Αγαρηνός Εμίρης παρακολουθούσε τα γεγονότα από τον μιναρέ του τζαμίου που βρίσκονταν απέναντι από τον Ναό. Μόλις είδε τα γεγονότα φώναξε «Μεγάλη η πίστη των Χριστιανών! 'Ενας είναι ο αληθινός Θεός, ο Θεός των Χριστιανών. Πιστεύω στον Αναστάντα εκ νεκρών Χριστόν. Τον προσκυνώ ως Θεό μου». Μετά από αυτή την ομολογία του πήδησε από τον μιναρέ. Κατά την πτώση του όμως δεν έπαθε τίποτα. Τότε οι μουσουλμάνοι τον έπιασαν και τον αποκεφάλισαν. Το άγιο λείψανο του φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στην Ιερά Μονή της Μεγάλης Παναγίας των Ιεροσολύμων.
Ως αυτόπτης μάρτυρας θέλω να προσθέσω ότι κεριά πιστών ανάβουν πρίν βγεί ο Πατριάρχης και κανείς μπορεί να δεί την λάμψη του ανέσπερου άκτιστου φωτός που διατρέχει τον τρούλο του Παναγίου Τάφου αλλά και ολόκληρο το Ναό της Αναστάσεως ( και δεν ήταν τα φλας από τις κάμερες! ). Ήταν η πιο συγκλονιστική βιωματική εμπειρία μου μέχρι στιγμής.
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί πριν από την τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται πρώτα ένας σχολαστικότατος έλεγχος του Παναγίου Τάφου και αμέσως μετά τον σφραγίζουν με το μελισσοκέρι που είχε ετοιμαστεί το πρωί. Ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μέσα στον Πανάγιο Τάφο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά. Αφού σφραγιστεί ο Πανάγιος Τάφος με το μελισσοκέρι οι αρχές τοποθετούν πάνω στο κερί τις σφραγίδες τους.
Μεγάλο ενδιαφέρον για τον έλεγχο δείχνουν και όλα τα άλλα δόγματα τα οποία με διάφορους τρόπους και πιέσεις έχουν από παλιά αποκτήσει δικαιώματα στον Πανάγιο Τάφο. Το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αν τύχει κάποια χρονιά να μη βγάλει το 'Αγιο Φως ο Ορθόδοξος Πατριάρχης τότε θα αναλάβουν το προβάδισμα της τελετής του Αγίου Φωτός άλλοι.
Ο έλεγχος αρχίζει στις 10 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και τελειώνει στις 11. Όσο γίνεται ο έλεγχος Ορθόδοξοι 'Αραβες νέοι διαδηλώνουν μέσα στον Ιερό Ναό υπέρ των ορθοδόξων δικαιωμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον σχολαστικό έλεγχο του Παναγίου Τάφου παρακολουθούν εκπρόσωποι των Αρμενίων και άλλων δογμάτων.
Η τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται στις 12 η ώρα το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και αποτελείται από τρία στάδια για τα οποία θα αναφερθούμε πιο κάτω σε άλλο κεφάλαιο :
α. Την Λιτανεία,
β. Την είσοδο του Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο
και γ. Τις προσευχές του Πατριάρχη για να βγει το 'Αγιο Φως.
Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ο Ορθόδοξος Πατριάρχης με την συνοδεία του - αρχιερείς, ιερείς και διακόνους- αλλά και τον Αρμένιο Πατριάρχη μπαίνει στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο Σκευοφύλακας του Πανίερου Ναού φέρει την ακοίμητο κανδήλα, σβηστή εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το 'Αγιο Φως. Από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου μπαίνει ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Από αυτό το σημείο περνάνε και ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Αράβων, των Κοπτών και άλλων για να τους δοθεί το Άγιο Φως. Σύμφωνα με τα προνόμια αν δεν ασπαστούν το χέρι του Ορθόδοξου Πατριάρχη δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν το 'Αγιο Φως από τα χέρια του. Αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και μετά ο Πατριάρχης σταματάει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο όπου βρίσκονται και οι επίσημοι.
Μετά την Λιτανεία αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο.
Κατόπιν ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Μακαριότατο Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως.
Μετά τον έλεγχο ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον Δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. Όλα τα κανδήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό αλλά και στον Πανάγιο Τάφο.
Μέσα στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης γονατιστός κάνει αρχιερατική προσευχή διαβάζοντας και ειδικές ευχές παρακαλώντας τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό να στείλει το Άγιο Φως του ως δώρο αγιασμού για τους ανθρώπους. Και μέσα στην απόλυτο ησυχία κατά την ώρα που προσεύχεται ο Πατριάρχης ακούγεται ένας συριγμός και σχεδόν ταυτόχρονα γαλαζόλευκες αστραπές του Αγίου Φωτός διαπερνούν από παντού, λες και ανάβουν εκατομμύρια φωτογραφικά φλας και τα κανδήλια ανάβουν μόνα τους.
Μέσα στο Πανάγιο Τάφο οι πυρσοί που κρατάει προσευχόμενος ο Πατριάρχης και αυτοί ανάβουν μόνοι τους από το Άγιο Φως. Ταυτόχρονα το πλήθος ξεσπάει σε ζητωκραυγές ενώ δάκρυα χαράς και πίστης τρέχουν από τα μάτια του κόσμου.
Το 'Αγιο Φως για μερικά λεπτά της ώρας δεν έχει τις ιδιότητες τις φωτιάς. Αυτό συμβαίνει τα πρώτα λεπτά της ώρας, όταν βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης και δίνει το 'Αγιο Φως στους πιστούς. Μπορεί οποιοσδήποτε να αγγίζει την φλόγα 33 κεριών και να μην καίγεται! Μετά από πάροδο 33 λεπτών περίπου η φλόγα είναι κανονική.
Κατά καιρούς έχουν γίνει απόπειρες και από άλλα δόγματα να βγάλουν το 'Αγιο Φως αλλά αυτό στάθηκε αδύνατον. Για παράδειγμα το 1549μ.Χ. σύμφωνα πάντα με ιστορικές καταγραφές, οι Αρμένιοι δωροδόκησαν τον σουλτάνο Μουράτ για να τους δώσει την άδεια να εισέλθουν στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και να βγάλουν αυτοί από τον Πανάγιο Τάφο το 'Αγιο Φως. Πράγματι ο σουλτάνος τους έδωσε την άδεια και οι Αρμένιοι μπήκαν μέσα στον Ναό και τον κλείδωσαν. Γεμάτος απελπισία ο Ορθόδοξος Πατριάρχης όταν είδε τους Αρμένιους να βρίσκονται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, γονάτισε έξω στην είσοδο του Ναού κοντά σε μία από τις κολόνες. Ξαφνικά η κολόνα σχίστηκε και βγήκε το 'Αγιο Φως ανάβοντας τις λαμπάδες του Πατριάρχη. Ο Αγαρηνός Εμίρης παρακολουθούσε τα γεγονότα από τον μιναρέ του τζαμίου που βρίσκονταν απέναντι από τον Ναό. Μόλις είδε τα γεγονότα φώναξε «Μεγάλη η πίστη των Χριστιανών! 'Ενας είναι ο αληθινός Θεός, ο Θεός των Χριστιανών. Πιστεύω στον Αναστάντα εκ νεκρών Χριστόν. Τον προσκυνώ ως Θεό μου». Μετά από αυτή την ομολογία του πήδησε από τον μιναρέ. Κατά την πτώση του όμως δεν έπαθε τίποτα. Τότε οι μουσουλμάνοι τον έπιασαν και τον αποκεφάλισαν. Το άγιο λείψανο του φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στην Ιερά Μονή της Μεγάλης Παναγίας των Ιεροσολύμων.
Ως αυτόπτης μάρτυρας θέλω να προσθέσω ότι κεριά πιστών ανάβουν πρίν βγεί ο Πατριάρχης και κανείς μπορεί να δεί την λάμψη του ανέσπερου άκτιστου φωτός που διατρέχει τον τρούλο του Παναγίου Τάφου αλλά και ολόκληρο το Ναό της Αναστάσεως ( και δεν ήταν τα φλας από τις κάμερες! ). Ήταν η πιο συγκλονιστική βιωματική εμπειρία μου μέχρι στιγμής.
" Shema Yisrael Adonai Eloheinu Adonai Echad...Baruch Shem Kavod Malchuso Le'Olam Va'Ed " ~ Deyteronomy 6:4
- dj manos
- Banned
- Real Name: Μάνος
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e4RnM6FLVz4[/youtube]