Καταστατικό Φοιτητικού Συλλόγου Σ.Ε.Μ.Φ.Ε./Ε.Μ.Π.

Ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τη ΣΕΜΦΕ (όπως π.χ., συνδικαλιστικά, επαγγελματικά δικαιώματα, πρόγραμμα σπουδών κτλ.)

Συντονιστές: antony07, Chris

Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Δημοσιεύσεις: 2299
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 7:33 am
Real Name: Κώτσος Φίλ
Gender: Male
Τοποθεσία: Μπροστά στην οθόνη

Καταστατικό Φοιτητικού Συλλόγου Σ.Ε.Μ.Φ.Ε./Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση από drcypher »

ΑΡΘΡΟ 1ο

α) Ιδρύεται σύλλογος υπό την επωνυμία «Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών» του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

β) Έδρα του συλλόγου είναι η Αθήνα.

γ) Ο σύλλογος κατέχει σφραγίδα, στρογγυλού σχήματος, χρώματος μπλε, με ανεγραφόμενη την επωνυμία του συλλόγου.

δ) Ο σύλλογος είναι ανεξάρτητος από οποιοδήποτε κρατικό και πρυτανικό οργανισμό.


ΑΡΘΡΟ 2ο
-Οι σκοποί του συλλόγου σε καμία περίπτωση δεν υλοποιούνται μονομερώς ή εις βάρος των υπόλοιπων φοιτητών και των εργαζομένων-

Οι σκοποί του συλλόγου είναι:

α)  Η συνένωση όλων των φοιτητών του τμήματος με στενούς δεσμούς συναδελφικότητας και αλληλεγγύης για την επίλυση των προβλημάτων και την επίτευξη των επιδιώξεών τους.

β) Η καλλιέργεια των ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δημιουργικής συνεισφοράς στην κοινωνική πρόοδο και στην υπόθεση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς και τους νέους όλου του κόσμου, ενάντια σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση.

γ) Η κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησής της.

δ) Η συμπαράσταση, ηθική και υλική, των άλλων φοιτητικών συλλόγων, ο συντονισμός των προσπαθειών του μαζί με την υπόλοιπη νεολαία και τους εργαζομένους, για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

ε) Η υπαράσπιση και η κατοχύρωση πλήρων εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

στ) Η κινητοποίηση, η συμμετοχή και η συμπαράσταση των φοιτητών στους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων, που σχετίζονται με την περιφρούρηση και την διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

ζ) Η βελτίωση των συνθηκών σπουδών και διαβίωσης των φοιτητών στο τμήμα, η εξεύρεση λύσεων για τα λειτουργικά και εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

η) Η κατοχύρωση του ασύλου, της αυτονομίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι..


ΑΡΘΡΟ 3ο

Μέσα επιδίωξης των σκοπών είναι:

α) Διαλέξεις, σεμινάρια, συναυλίες, εκδόσεις και γενικά διαρκής προβολή και προώθηση των φοιτητικών και νεολαιΐστικων αναγκών και δικαιωμάτων.

β) Ανακοινώσεις στον τύπο, διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις, αγώνες, αποχές, κτλ..

γ) Διαρκής επαφή των φοιτητών με τον ελληνικό λαό, με ταυτόχρονη ενημέρωσή του πάνω στο γενικό προβληματισμό των φοιτητών για τα λαϊκά προβλήματα.

δ) Συνεχή διαβήματα προς τις διοικητικές αρχές, με συντονισμό της δράσης με άλλους φοιτητικούς συλλόγους και διεθνείς φοιτητικές οργανώσεις.


ΑΡΘΡΟ 4ο

Μέλη του συλλόγου είναι όσοι φοιτητές του τμήματος αποδέχονται το καταστατικό αυτό.

Μέλη του συλλόγου δεν είναι:
α) όσοι έχουν αστυνομική ιδιότητα
β) όσοι έχουν ιδιότητα μόνιμου στρατιωτικού
γ) όσοι δε σέβονται τις δημοκρατικές διεργασίες του συλλόγου
δ) όσοι προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους με αντιδημοκρατικό τρόπο.

* Επίσης: δικαίωμα μέλους έχουν οι φοιτητές που παίρνουν πτυχίο, για έξι μήνες μετά την απόκτησή του.


ΑΡΘΡΟ 5ο

Τα δικαιώματα των μελών είναι:

α) Συμμετοχή σε συζήτηση και στην λήψη αποφάσεων στα πλαίσια της Γ.Σ.,

β) Ελεύθερη έκφραση των απόψεων και των προτάσεών τους στη Γ.Σ., εγγράφως ή προφορικά, στις οποίες τα όργανα του συλλόγου είναι υποχρεωμένα να απαντήσουν,

γ) Συμμετοχή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και εκδήλωση του συλλόγου,

δ) Το δικαίωμα του να εκλέγουν και να εκλέγονται στα όργανα του συλλόγου.

Οι υποχρεώσεις των μελών είναι:

α) Συμμόρφωση στις διατάξεις του καταστατικού, καθώς επίσης και στις αποφάσεις της Γ.Σ.,

β) Να μην ενεργούν μεμονωμένα (άτομα ή ομάδες), ενάντια στις επιδιώξεις και στους σκοπούς του συλλόγου.


ΑΡΘΡΟ 6ο

Τα μέλη που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, υπόκεινται στις εξής κυρώσεις:
* Γραπτή επίπληξη,
* Προσωρινή αποβολή από το σύλλογο,
* Μόνιμη διαγραφή από το σύλλογο.

Οι παραπάνω ποινές επιβάλλονται μετά από πρόταση οποιουδήποτε μέλους του συλλόγου, και με τον ακόλουθο τρόπο:

α) Η γραπτή επίπληξη επιβάλλεται από το Δ.Σ. με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του,

β) Η προσωρινή διαγραφή επιβάλλεται από το Δ.Σ. με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, και γίνεται τελεσίδικη με την επικύρωσή της από Γ.Σ. και την πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων.

γ) Η μόνιμη διαγραφή επιβάλλεται με πλειοψηφία των 3/4 των μελών της Γ.Σ., αφού έχει τηρηθεί η διαδικασία καθορισμού των θεμάτων σύμφωνα με το καταστατικό.

Οι παραπάνω ποινές επιβάλλονται αφού έχει ειδοποιηθεί εγγράφως, μια εβδομάδα πριν, το υπό κατηγορία μέλος. Αν δεν έχει απολογηθεί μέχρι τότε στα παραπάνω όργανα, η ποινή επιβάλλεται χωρίς απολογία.

Καμία ποινή δεν επιβάλλεται στο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που η Γ.Σ. συγκαλεί εκλογές, μέχρι και της ημερομηνίας των εκλογών.

# Η διαγραφή είναι αδικαιολόγητη για εκμηδένιση πολιτικού αντιπάλου #


ΑΡΘΡΟ 7ο

Κάθε μέλος αποχωρεί ελεύθερα από το σύλλογο, μετά από έγγραφή δήλωσή του στο Δ.Σ., και αφού πληρώσει την ετήσια εισφορά.


ΑΡΘΡΟ 8ο

Οι πόροι του συλλόγου είναι:
α) Έσοδα από εκδηλώσεις του συλλόγου,
β) Κάθε οικονομική παροχή προς τον σύλλογο, εφ' όσον δεν τίθενται όροι αντίθετοι με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του συλλόγου,
γ) Συνδρομές μελών (ορίζεται από το Γ.Σ.)
# Ποσό άνω των 10.000 δρχ κατατίθενται στην τράπεζα #


ΑΡΘΡΟ 9ο

Όργανα του συλλόγου είναι:
α) Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.), η οποία είναι και το ανώτατο όργανο του συλλόγου,
β) Το Διοικητικό Συμβοόυλιο (Δ.Σ.),
γ) Η εξελεγκτική επιτροπή.


ΑΡΘΡΟ 10ο

Η Γ.Σ. είναι το ανώτατο όργανο του συλλόγου, και αποφασίζει για κάθε υπόθεσή του. Ασκεί εποπτεία και έλεγχο στα άλλα όργανα.

Ειδικότερα:
α) Χαράζει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δράση και τοποθέτηση του συλλόγου, και δεσμεύει το Δ.Σ. για την προώθησή τους,
β) Κρίνει τον απολογισμό δράσης του Δ.Σ.,
γ) Αποφασίζει για τη διαγραφή των μελών,
δ) Εκλέγει τα μέλη της εφορευτικής και ελεγκτικής επιτροπής,
ε) Αποφασίζει για την τροποποίηση του καταστατικού του συλλόγου,
στ) Αποφασίζει για τη διάλυση του συλλόγου,
ζ) Μπορεί να δημιουργεί νέα όργανα, ή να καταργεί άλλα, στα πλαίσια του συλλόγου (π.χ. επιτροπές έτους, επιτροπές εκδηλώσεων, επιτροπές σπουδών, κ.τ.λ.),
η) Αποφασίζει αυτή για κάθε ζήτημα που δεν ανάγεται ρητά στις αρμοδιότητες άλλου οργάνου.


ΑΡΘΡΟ 11ο

α) Τακτική Γ.Σ. συγκαλείται δυο φορές το χρόνο κατά τους μήνες Νοέμβριο και Μάρτιο από το Δ.Σ..

β) Έκτακτη Γ.Σ. συγκαλείται με απόφαση του Δ.Σ. ή με έγγραφη αίτηση του 1/6 των μελών του συλλόγου. Η έκτακτη Γ.Σ. συζητά αποκλειστικά μόνο τα θέματα για τα οποία έχει συγκληθεί.

γ) Η τακτική Γ.Σ. συγκαλείται για εκλογές με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
* Απολογισμός του απερχόμενου Δ.Σ.
* Εκλογή εφορευτικής επιτροπής
* Προκύρυξη εκλογών


ΑΡΘΡΟ 12ο

Η Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία εφ' όσον συμμετέχει το 1/5 των ταμειακά εντάξει, μελών του συλλόγου. # Ειδικά για τα πρώτα δυο έτη ισχύει απαρτία με το 1/4 των μελών και αυτό καταργείται αυτόματα μετά το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 #

Αν δεν υπάρξει απαρτία, η Γ.Σ. συγκαλείται ύστερα από 7 ημέρες, υποχρεωτικά στον ίδιο τόπο και χρόνο, και βρίσκεται σε απαρτία όταν συμμετέχει το 1/6 των μελών.

Αν και πάλι δεν υπάρξει απαρτία διενεργείται Γ.Σ. μετά από 7 ημέρες στον ίδιο τόπο και χρόνο, με τα ίδια θέματα, και βρίσκεται σε απαρτία όταν συμμετέχει το 1/7 των μελών. Αν και πάλι δεν υπάρξει απαρτία, τότε δεν διενεργείται Γ.Σ.

# Εξαιρείται η περίπτωση τροποποίησης διάταξης του καταστατικού και διάλυσης του συλλόγου. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται η παρουσία του 1/2 των μελών και η πλειοψηφία 3/4 των παρόντων #


ΑΡΘΡΟ 13ο

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ Γ.Σ.

Η Γ.Σ. διευθύνεται από πρόεδρο, αντιπρόεδρο, και γενικό γραμματέα. Κατά την έναρξη γίνεται ψηφοφορία με ανάταση χεριών για πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γενικό γραμματέα της Γ.Σ.. Εκλέγονται οι τρεις πρώτοι, από άποψη ψήφων, υποψήφιοι (σχετική πλειοψηφία). Μέλη του Δ.Σ. δεν ανήκουν στο προεδρείο της Γ.Σ..

Η Γ.Σ. λειτουργεί με κανονισμό που ψηφίζει η ίδια για όλα τα ζητήματα που δεν προβλέπονται στο καταστατικό. Οι αποφάσεις της Γ.Σ. παίρνονται κατά πλειοψηφία και με ανάταση των χεριών.


ΑΡΘΡΟ 14ο

Σαν θέματα ημερήσιας διάταξης της Γ.Σ. μπορούν να γραφτούν οποιαδήποτε θέματα που περιέχονται στους σκοπούς ή αναφέρονται στη δράση του συλλόγου.

Το Δ.Σ. μια εβδομάδα πριν από την Τακτική Γ.Σ. υποχρεώνεται να ανακοινώσει τα προτεινόμενα από αυτός προς συζήτηση θέματα. Για να μπει οποιοδήποτε άλλο θέμα στη Γ.Σ. απαιτείται η αίτηση του 1/6 των μελλόων του συλλόγου στο Δ.Σ.

Το Δ.Σ. υποχρεώνεται να ανακοινώσει την τελική ημερήσια διάταξη, 4 ημέρες πριν τη Γ.Σ.

Η σειρά των θεμάτων καθορίζεται από το Δ.Σ. και μπορεί να τροποποιηθεί από τη Γ.Σ.

Όταν η Γ.Σ. συγκαλείται για έκτακτα θέματα, αυτά ανακοινώνονται 4 ημέρες πριν και συζητούνται πρώτα. Οι έκτακτες Γ.Σ. συγκαλούνται μέσα σε 5 μέρες από την υποβολή της αίτησης. Το Δ.Σ. προκηρύσσει την έκτακτη Γ.Σ. 3 ημέρες πριν τη διεξαγωγή της. Οποιοδήποτε θέμα εκτός ημερησίας διάταξης μπορεί να συζητηθεί όταν ψηφιστεί με την απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών της Γ.Σ..


ΑΡΘΡΟ 15ο

α) Το Δ.Σ. του συλλόγου αποτελείται από 9 μέλη, τα οποία εκλέγονται σε ημερομηνία που καθορίζει η Ε.Φ.Ε.Ε.. Η θητεία του είναι ετήσια, αλλά η Γ.Σ. έχει δικαίωμα να ανακαλέσει το Δ.Σ.

β) Οι αρχαιρεσίες γίνονται από 9μελή εφορευτική επιτροπή (Ε.Ε.) με 3 αναπληρωματικούς που εκλέγεται από την απολογιστική Γ.Σ. Η θέση κάθε μέλους που παραιτείται ή κολύεται, καταλαμβάνεται από τα αναπληρωματικά μέλη. Τα μέλη της Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι του Δ.Σ., και ούτε μέλη του απερχόμενου Δ.Σ..

γ) Τα ονόματα των υποψηφίων κάθε συνδυασμού καθώς και των ανεξάρτητων υποψηφίων κατατίθενται στον πρόεδρο της Ε.Ε. το αργότερο 48 ώρες πριν τις εκλογές. Μετά το πέρας της προθεσμίας ανακοινώνονται επίσημα από την Ε.Ε. οι συνδυασμοί των υποψηφίων και των ανεξάρτητων υποψηφίων.

δ) Η ψηφοφορία είναι μυστική. Εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική. Οι συνδυασμοί ή οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι εμφανίζονται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Η Ε.Ε. παραλαμβάνει την κάλπη, ελέγχει αν είναι κενή, και στη συνέχεια ο πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της ψηφοφορίας. Κάθε ψηφοφόρος, ψηφίζει ένα μόνο συνδυασμό ή ανεξάρτητο υποψήφιο, βάζοντας 0-9 σταυρούς προτίμησης. Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, η Ε.Ε. διενεργεί την καταμέτρηση των ψήφων μπροστά στους φοιτητές και ανακοινώνει τα αποτελέσματα. Οι εκλογές γίνονται μια τουλάχιστον φορά το χρόνο. Δικαίωμα ψήφου και υποβολής υποψηφιότητας έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που καταρτίζει το Δ.Σ..

ε) Από κάθε συνδυασμό εκλέγονται τόσοι όσοι είναι το πηλίκο της διαίρεσης των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού δια του εκλογικού μέτρου. Σαν εκλογικό μέτρο ορίζεται το πηλίκο της διαίρεσης των έγκυρων ψηφοδελτίων δια του αριθμού των μελών του Δ.Σ.. Αν δεν συμπληρωθούν τα μέλη του Δ.Σ. στην πρώτη κατανομή, γίνεται δεύτερη κατανομή των υπόλοιπων εδρών ανάμεσα σε εκείνους τους συνδυασμούς ή ανεξάρτητους υποψηφίους που έχουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψηφοδελτίων από μία. Σε περίπτωση ισοδυυναμίας γίνεται κλήρωση από την Ε.Ε. παρουσία των αντιπροσώπων των συνδυασμών.

στ) Ενστάσεις υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και δυο ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η Ε.Ε. συνεδριάζει δυο φορές για την εκδίκαση των ενστάσεων. Η πρώτη συνεδρίαση γίνεται μισή ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και εκδικάζονται οι μέχρι τότε ενστάσεις. Η δεύτερη συνεδρίαση γίνεται μια μέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων, οπότε εκδικάζονται οι υπόλοιπες. Αμέσως μετά την εκδίκαση των ενστάσεων γίνεται η ανακήρυξη των εκλογών.

ζ) Το Δ.Σ. συγκροτείται σε σώμα 7 ημέρες μετά το πέρας των εκλογών. Το Δ.Σ. έχει τριμελές προεδρείο που αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γενικό γραμματέα.

η) Ο πρόεδρος συγκαλεί τις Γ.Σ. μετά από σύμφωνη γνώμη των μελών του Δ.Σ., φέροντας στην τάξη κάθε παρεκτρεπόμενο μέλος, και μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών της Γ.Σ. εκτός από τον εκτρεπόμενο, τον αποβάλλει από το Δ.Σ.. Στο όνομα του συλλόγου εκτελεί αποφάσεις που πήρε το Δ.Σ., γράφει τα έγγραφα, χρηματικές αποδείξεις και υπογράφει τα διπλότυπα.

Ο ταμίας διατηρεί το ταμείο του συλλόγου, κάνει τις εισπράξεις των πόρων του συλλόγου και τις πληρωμές των μελών.

Ο γραμματέας συντάσσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. σε βιβλίο πρακτικών και τα φέρνει σε νέα συνεδρίαση για επικύρωση. Συντάσσει ακόμα τα πρακτικά κάθε Γ.Σ., που εγκρίνεται από τη Γ.Σ., υπογράφονται από τον προέδρό της και γράφονται μέσα στο βιβλίο των πρακτικών. Φυλάει ακόμα τη σφραγίδα του συλλόγου και κάνει κάθε γραφική εργασία.

# Αν κάποιο από τα μέλη του προεδρείου κωλύεται, αναπληρώνονται από άλλα μέλη που ορίζονται από το Δ.Σ. #

θ) Τρία (3) τουλάχιστον μέλη του Δ.Σ. έχουν δικαίωμα να συγκαλέσουν συνεδρίαση του Δ.Σ.. Το Δ.Σ. γνωστοποιεί τον τρόπο και χρόνο της συνεδρίασης ενώ αυτή είναι ανοικτή σε οποιδήποτε μέλος του συλλόγου, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν παρευρίσκονται τουλάχιστον 5 μέλη του. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται μετά από 2 ημέρες. Αν και πάλι δεν υπάρξει απαρτία δεν διενεργείται η συνεδρίαση.

ι) Το Δ.Σ. έχει στην κατοχή του:
* το βιβλίο του ταμείου του συλλόγου
* τη σφραγίδα του συλλόγου
* το βιβλίο των πρακτικών
* το μητρώο μελών
* το βιβλίο περιουσίας

Όλα τα βιβλία έχουν αριθμημένες σελίδες και ο αριθμός τους σημειώνεται και σφραγίζεται στην αρχή.

κ) Η θέση ενός μέλους του Δ.Σ. που παραιτείται ή απουσιάζει μόνιμα, καταλαμβάνεται από άτομο του ίδιου συνδυασμού.

Μέλος του Δ.Σ. δεν είναι δυνατό να καθαιρεθεί παρά μόνο μετά από απόφαση της Γ.Σ. που παίρνεται με πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων μελών, κατόπιν αιτιολογημένης καταγγελίας. Την πρόταση μομρφής μπορούν να κάνουν 50 μέλη του συλλόγου.

Ανάκληση του Δ.Σ. μπορεί να κάνει η Γ.Σ. ύστερα από πρόταση 100 μελών με πλειοψηφία 3/4 των παρόντων μελών επί απαρτίας 1/5, οπότε η ίδια Γ.Σ. προκηρύσσει νέες εκλογές για Δ.Σ. μέσα σε 15 ημέρες με διαδικασία ανάλογη των κανονικών εκλογών.


ΑΡΘΡΟ 16ο

Η Γ.Σ. δημιουργεί την Ε.Ε. που αποτελείται από 9 μέλη και έχει ετήσια θητεία. Η εξελεγκτική επιτροπή είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των λογιστικών βιβλίων, της ταμειακής και διαχειριστικής κατάστασης και με την υποβολή έκθεσης μια φορά τον χρόνο στην πρώτη Γ.Σ.

Η Ε.Ε. τηρεί βιβλίο πρακτικών όπου γράφει πρακτικά των συνεδριάσεών της και τις αποφάσεις της.

Η συνεδρίαση της Ε.Ε. είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη του συλλόγου, χωρίς δικαίωμα ψήφου και λόγου. Η Ε.Ε. υποχρεούται να γνωστοποιεί τον τόπο και τον χρόνο των συνεδριάσεών της.

# Μέλη του Δ.Σ. δεν μπορούν να είναι μέλη της Ε.Ε. #


ΑΡΘΡΟ 17ο

Ο σύλλογος διαλύεται μετά από απόφαση της Γ.Σ., όταν συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους:
α) Έχει μειωθεί ο αριθμός των μελών του συλλόγου κάτω από δέκα
β) έχουν εκπληρωθεί όλοι οι σκοποί του συλλόγου.

Στη Γ.Σ. αυτή, η απαρτία ορίζεται στο 1/2 των μελών. Η απόφαση παίρνεται με πλειοψηφία 3/4 των παρόντων.

Η περιουσία του διαλυθέντος συλλόγου περιέρχεται στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π.
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
skywalker
Δημοσιεύσεις: 1432
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 03, 2006 12:03 pm
Real Name: skywalker
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: καμμενη γη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από skywalker »

Na rotiso kati oson afora to arthro 4.Λες οτι μελη του συλλογου ειναι φοιτητες που αποδεχονται το καταστατικο.Δηλαδη δεν καταγραφονται καπου τα μελη?Πρεπει να κανω κατι για να γινω μελος του συλλογου αυτου?Τελος λες οτι οι φοιτητες που εχουν παρει πτυχιο εχουν 6 μηνες απο τη στιγμη αποφοιτησης που μπορουν να συμμετεχουν στο συλλογο αυτο.Ακομη μια ερωτηση αυτος ο συλλογος ειναι νεοσυστατος η υπαρχει?Και ποιοι ειναι μελη του μεχρι τωρα.Συμφωνα παντως με αυτα που λες πρεπει να υπαρχουν πανω απο 10 μελη συμφωνα με το αρθρο 17 αλλιως θα ειχε διαλυθει απο την γς.
Θελω να φυγουν τα κομματα Εδω και Τωρα απο το ΕΜΠ...
Εικόνα Εικόνα
Άβαταρ μέλους
O kanenas
Δημοσιεύσεις: 3246
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 05, 2006 3:26 pm
Real Name: Αφροξυλάνθη
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O kanenas »

Νομίζω ότι ο φοιτητικός σύλλογος ΣΕΜΦΕ δεν είναι κάτι σταθερό, αλλά ορίζεται κάθε φορά από τους συμμετεχόντες των εκάστοτε ΓΣ. Δεν νομίζω να υπάρχει κατάλογος μελών του ΦΣ.

Ο ΦΣ ΣΕΜΦΕ δεν είναι νεοσύστατος. Υπήρχε από την πρώτη ΓΣ της σχολής, δηλαδή εδώ και 6-7 χρόνια.

Αν κάνω λάθος, ας με διορθώσει κάποιος...
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Δημοσιεύσεις: 2299
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 7:33 am
Real Name: Κώτσος Φίλ
Gender: Male
Τοποθεσία: Μπροστά στην οθόνη

Δημοσίευση από drcypher »

Αποστόλη, ελπίζω απλώς να είναι εκφραστικό σφάλμα: Δεν λέω εγώ τίποτα. Είναι απλή πληκτρολόγηση του Καταστατικού. Όπως σου είπε η Κλάρα, το καταστατικό υπάρχει από το πρώτο κιόλας έτος. Δεν υπάρχει κατάλογος μελών, όπως δεν υπάρχουν/εφαρμόζονται τα περισσότερα που αναφέρονται μέσα στο καταστατικό, όπως επίσης εφαρμόζονται πράγματα που δεν υπάρχουν. Αυτό εξαρτάται από το ποιος θέλει να κάνει τι, και πόση δύναμη έχει να το επιβάλει. Το καταστατικό εν γένει είναι μια φτηνή πρόφαση.

Τον Ιούνιο που μας πέρασε είχα γράψει ένα κείμενο σχετικά με το άρθρο 4 και τις Γ.Σ.. Παραθέτω ένα κομμάτι που ίσως να σου εξηγήσει κάποια πράγματα.
drcypher έγραψε:Ανέτρεξα στο Καταστατικό το Φ.Σ. Σ.Ε.Μ.Φ.Ε..:
Άρθρο 4 έγραψε:Μέλη του Συλλόγου είναι όσοι φοιτητές του τμήματος αποδέχονται το καταστατικό αυτό.
Μέλη του Συλλόγου δεν είναι:
1. Όσοι έχουν αστυνομική ιδιότητα
2. Όσοι έχουν ιδιότητα μόνιμου στρατιωτικού
3. Όσοι δε σέβονται τις δημοκρατικές διεργασίες του Συλλόγου
4. Όσοι προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους με αντιδημοκρατικό τρόπο
Έχουμε έναν Σύλλογο στον οποίο δεν είναι κανένας υποχρεωμένος (λογικό) να συμμετάσχει ως μέλος. Έστω ότι έχουμε 2000 φοιτητές. Θέλετε 1800; Βάλε 1800. Στις εκλογές ψήφισαν 819 (πες 820). Ούτε οι μισοί. Κάνοντας τα στραβά μάτια θεωρούμε ισοδύναμο το "ταμειακά εντάξει" με το "κατέβηκε να ψηφίσει". Ας κάνουμε λοιπόν τη (στραβή) σύμβαση. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που έχουν την ιδιότητα του φοιτητή Σ.Ε.Μ.Φ.Ε., όπως φαίνεται, απαξιούν ακόμη και να έρθουν να ψηφίσουν. Για οποιονδήποτε λόγο (που ποσώς με ενδιαφέρει).
Άρθρο 12 έγραψε:Η Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία εφ' όσον συμμετέχει το 1/5 των ταμειακά εντάξει μελών του Συλλόγου.
Από τους 820 το 1/5 αντιστοιχεί σε 164 φοιτητές. Κάποιοι 164 από τους 820 (ή από τους άλλους :? ), δεν ξέρω αν έχει σημασία. Επιπλέον, οι 164 αυτοί άνθρωποι (τουλάχιστον, φέτος φτάσαμε και τους 400+) καλούνται να παραστούν στο ανώτατο όργανο, τη Γ.Σ. και μετά από 4-7 ώρες διαμαχών ανάμεσα σε καμιά 10αριά συγκεκριμένα, σταθερά άτομα (αφήστε το ύφος, τα κίνητρα και το περιεχόμενο των διαμαχών) καλούνται να ψηφίσουν μια από τις 2-5 προτάσεις που αποφάσισαν μετά από μεταξύ τους συζήτηση (στην καλύτερη)... πόσοι; 30; 50; 60;

Καθώς έχουμε 5 παρατάξεις και συνεπώς 5 διαφορετικά "πλαίσια", πλειοψηφία μπορεί να επιτευχθεί στη χειρότερη αν το 1/5 συν ένας υπερψηφίσουν ένα πλαίσιο. Αυτό σημαίνει το 1/25 των "ταμειακά εντάξει", που είναι στην καλύτερη το 1/2 του συνόλου των φοιτητών. Πράξεις ξέρετε, είναι δυνατόν να ληφθεί απόφαση με το 1/50 συν ένας των φοιτητών... (δηλ. 33-35 άτομα). Κατά κανόνα, βέβαια, έχουμε περισσότερους (δηλ. 60-90, στις τελευταίες έφτασε τα 120-160) υποστηρικτές του "πλαισίου" που υιοθετεί κάθε φορά ο Φοιτητικός Σύλλογος (να μην αναφερθώ πάλι σε σχιζοειδής αποφάσεις τύπου σήμερα ναι στα ιδιωτικά, την άλλη βδομάδα όχι).

Κατά καιρούς τίθενται διάφορα ζητήματα, αυτή την περίοδο το ν/σ για την Παιδεία και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Η Γενική Συνέλευση, το ανώτατο όργανο του Φοιτητικού Συλλόγου αποφάσισε κατάληψη. Την οποία συνήθως συντηρούν πόσοι ανά πάσα στιγμή (δηλ. αν πάτε μια τυχαία μέρα και στιγμή κατάληψης πόσους θα βρείτε μέσα; ); 5; 15; 25; 35?!

Αυτά με τους αριθμούς. Τα δεδομένα. Ξεκινάει αυθόρμητα ένας συλλογισμός: Ο Φοιτητικός Σύλλογος τελικά ποιους εκπροσωπεί; Για πόσους και ποιους έχει δικαίωμα να αποφασίζει; Πέρα από θεσμικό όργανο, βλέποντας τις παραπάνω αριθμητικές ανωμαλίες τι συμπεραίνουμε ότι αποτελεί; Την ελίτ των φοιτητών; Τους υγιώς σκεπτόμενους; Τους αυτόκλητους σωτήρες; Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 180, 200, 400 στους 1800; Ούτε καν αντιπροσωπευτικό δείγμα; Τι "εξουσία" έχει πάνω στο σύνολο των φοιτητών ο Σύλλογος Φοιτητών; Πόσο δεσμευτικές είναι οι αποφάσεις του και για ποιους; Για αυτούς που πρότειναν αυτό που υπερψηφίστηκε (5-25); Για όσους το υπερψήφισαν (60-160); Γι όσους παρέστησαν στη Γ.Σ. (165-400); Για όσου ψήφισαν στις εκλογές (800); Για όλους τους φοιτητές (1800); Για όλο το ίδρυμα (μαζί με υπαλλήλους, καθηγητές, κτλ.); Για όλη την κοινωνία;

Ας μην πιάσουμε το (επικίνδυνο και συχνά ύποπτο και κακοπροαίρετο ομολογουμένως) νομικίστικο κομμάτι μιας κατάληψης... Ας το διερευνήσουμε πιο χαλαρά, δηλ. έχοντας ως γνώμονα το "περί δικαίου αίσθημα" που ελπίζω πως καθένας (με τις όποιες διαφοροποιήσεις) φέρει. Όταν συμμετέχουν 400+ άνθρωποι σε μια Γ.Σ. και οι 150 στηρίζουν π.χ. κατάληψη έχουμε δυο συμπεράσματα:
1. Επιτέλους έγινε μια Γ.Σ. όπου δε συμμετείχαν οριακά όσοι χρειάζονται για απαρτία (παραδόξως, πως γίνεται η απαρτία να επιτυγχάνεται την τελευταία στιγμή με την αθρόα εμφάνιση φοιτητών; )
2. Υπάρχουν άλλοι 1400 που δε συμμετείχαν. Είτε θέλουν κατάληψη είτε όχι. Αλλά σίγουρα δε θεώρησαν πως πρέπει να παραστούν στη Γ.Σ.. Στο κάτω κάτω μπορεί να μην αναγνωρίζουν ούτε αυτή ούτε τον ίδιο τον Φοιτητικό Σύλλογο, ή να έχουν απογοητευτεί από κάτι στραβό που συμβαίνει στις Γ.Σ. αλλά κανείς όπως φαίνεται δε θέλει να δει...

Τους 1400 αυτούς ανθρώπους τους θεωρούμε "περιθωριακούς", "ατομιστές", "τεμπέληδες", "καναπεδάκηδες" ή ό,τι άλλο. Έστω, δικαίωμά τους, εμείς που κατεβαίνουμε στη Γ.Σ. δεν είμαστε. Και; Το γεγονός παραμένει: Δια της απουσίας τους αν μη τι άλλο δείχνουν ότι περιφρονούν τη Γ.Σ. και τον Σύλλογο, δεν τον σέβονται, συνεπώς ούτε τις αποφάσεις του. Πόσο μάλλον να υποχρεωθούν ή να δεσμευθούν από τις αποφάσεις του!

Με ποιο κριτήριο δικαίου (όχι με τη νομική χροιά, επαναλαμβάνω) 150 άτομα μπορούν να ορίσουν ότι οι υπόλοιποι (που στο κάτω κάτω δεν αναγνωρίζουν την απόφαση ή δεν γουστάρουν) θα παύσουν τα μαθήματά τους;
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
ex8ros tou malaka
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 05, 2009 5:40 pm
Real Name: Vasilantwnhs
Gender: Male
Facebook ID: 0

Re: Καταστατικό Φοιτητικού Συλλόγου Σ.Ε.Μ.Φ.Ε./Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση από ex8ros tou malaka »

Ανακάλυψα κάποια πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια από το καταστατικό του συλλόγου, που απαντάνε σε πολλούς φοιτητές για το ρόλο του φοιτητικού συλλόγου στην κοινωνία.
drcypher έγραψε:ΑΡΘΡΟ 2ο
-Οι σκοποί του συλλόγου σε καμία περίπτωση δεν υλοποιούνται μονομερώς ή εις βάρος των υπόλοιπων φοιτητών και των εργαζομένων-

Οι σκοποί του συλλόγου είναι:

α)  Η συνένωση όλων των φοιτητών του τμήματος με στενούς δεσμούς συναδελφικότητας και αλληλεγγύης για την επίλυση των προβλημάτων και την επίτευξη των επιδιώξεών τους.

β) Η καλλιέργεια των ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δημιουργικής συνεισφοράς στην κοινωνική πρόοδο και στην υπόθεση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς και τους νέους όλου του κόσμου, ενάντια σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση.

γ) Η κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησής της.

δ) Η συμπαράσταση, ηθική και υλική, των άλλων φοιτητικών συλλόγων, ο συντονισμός των προσπαθειών του μαζί με την υπόλοιπη νεολαία και τους εργαζομένους, για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

ε) Η υπεράσπιση και η κατοχύρωση πλήρων εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

στ) Η κινητοποίηση, η συμμετοχή και η συμπαράσταση των φοιτητών στους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων, που σχετίζονται με την περιφρούρηση και την διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

ζ) Η βελτίωση των συνθηκών σπουδών και διαβίωσης των φοιτητών στο τμήμα, η εξεύρεση λύσεων για τα λειτουργικά και εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

η) Η κατοχύρωση του ασύλου, της αυτονομίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι..
drcypher έγραψε:
ΑΡΘΡΟ 3ο

Μέσα επιδίωξης των σκοπών είναι:

α) Διαλέξεις, σεμινάρια, συναυλίες, εκδόσεις και γενικά διαρκής προβολή και προώθηση των φοιτητικών και νεολαιΐστικων αναγκών και δικαιωμάτων.

β) Ανακοινώσεις στον τύπο, διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις, αγώνες, αποχές, κτλ..

γ) Διαρκής επαφή των φοιτητών με τον ελληνικό λαό, με ταυτόχρονη ενημέρωσή του πάνω στο γενικό προβληματισμό των φοιτητών για τα λαϊκά προβλήματα.

δ) Συνεχή διαβήματα προς τις διοικητικές αρχές, με συντονισμό της δράσης με άλλους φοιτητικούς συλλόγους και διεθνείς φοιτητικές οργανώσεις.
Άβαταρ μέλους
noir
Δημοσιεύσεις: 1311
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 05, 2006 6:46 pm
Real Name: εθελοδουλο πρακτορακι :)
Facebook ID: 0
Επικοινωνία:

Re: Καταστατικό Φοιτητικού Συλλόγου Σ.Ε.Μ.Φ.Ε./Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση από noir »

Νομιζω πως θα ηταν χρησιμο να ενημερωθει σχετικα ο κοσμος της σχολης ακομα και στα πλαισια της Γενικης Συνελευσης για καποια αρθρα του καταστατικου που εχουν ξεχαστει, ισως και με καποια φωτοτυπια σε μεγαλο μεγεθος (Α2-Α1) στο χωρο του αμφιθεατρου.
Εικόνα
Η ελευθερία του ενός είναι προϋπόθεση για την ελευθερία του άλλου!
Κανένας έγκλειστος στις κρατικές φυλακές, κανένας σκλάβος στα αφεντικά!
Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη
Άβαταρ μέλους
aposporis
Δημοσιεύσεις: 62
Εγγραφή: Τετ Ιαν 31, 2007 1:29 am

Re: Καταστατικό Φοιτητικού Συλλόγου Σ.Ε.Μ.Φ.Ε./Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση από aposporis »

Έχει ποτέ προσέξει κανείς ότι ο σύλλογος μας είναι ακριβής μεταφορά της Ελληνικής κοινωνίας;

Δηλαδή ότι οι λίγοι κάνουν ότι θέλουν στο όνομα των πολλών;

Και αυτοί οι λίγοι είναι που αγωνίζονται για να αλλάξουν τη κοινωνία.
Και είμαι 1000% σίγουρος που θα βρίσκονται αυτοί οι λίγοι στο μέλλον.

ΥΓ Να προτείνω διάλυση του συλλόγου; Εδώ το Βέλγιο δεν έχει κυβέρνηση και τα πάει μια χαρά.
Άβαταρ μέλους
Casus_Belli
Δημοσιεύσεις: 100
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 16, 2011 10:46 am
Real Name: Paul
Facebook ID: 0

Re: Καταστατικό Φοιτητικού Συλλόγου Σ.Ε.Μ.Φ.Ε./Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση από Casus_Belli »

aposporis έγραψε: Και αυτοί οι λίγοι είναι που αγωνίζονται για να αλλάξουν τη κοινωνία.
Και είμαι 1000% σίγουρος που θα βρίσκονται αυτοί οι λίγοι στο μέλλον.
Στα ανώτατα κρατικά αξιώματα ενοείς...;
ex8ros tou malaka έγραψε: ε) Η υπεράσπιση και η κατοχύρωση πλήρων εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Για τους συνδικαλιστές το καταστατικό του ΦΣ δε λέει τίποτα.
Καταστατικό έχουν απο το κόμμα μόνο...
jakob
Portal Moderator
Portal Moderator
Δημοσιεύσεις: 180
Εγγραφή: Τετ Σεπ 18, 2013 3:06 pm
Real Name: jakob
Gender: Male

Re: Καταστατικό Φοιτητικού Συλλόγου Σ.Ε.Μ.Φ.Ε./Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση από jakob »

Ξέθαψα αυτό το θέμα, και αναρωτιέμαι αν ισχύει ακόμα αυτό το καταστατικό και που θα μπορούσα να βρω ενα αντίγραφο σε "κανονική" μορφή.

Κάνω και highlight κάποια ενδιαφέροντα κομμάτια:
Η Γ.Σ. είναι το ανώτατο όργανο του συλλόγου, και αποφασίζει για κάθε υπόθεσή του. Ασκεί εποπτεία και έλεγχο στα άλλα όργανα.

Ειδικότερα:
α) Χαράζει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δράση και τοποθέτηση του συλλόγου, και δεσμεύει το Δ.Σ. για την προώθησή τους,
β) Κρίνει τον απολογισμό δράσης του Δ.Σ.,
γ) Αποφασίζει για τη διαγραφή των μελών,
δ) Εκλέγει τα μέλη της εφορευτικής και ελεγκτικής επιτροπής,
ε) Αποφασίζει για την τροποποίηση του καταστατικού του συλλόγου,
στ) Αποφασίζει για τη διάλυση του συλλόγου,
ζ) Μπορεί να δημιουργεί νέα όργανα, ή να καταργεί άλλα, στα πλαίσια του συλλόγου (π.χ. επιτροπές έτους, επιτροπές εκδηλώσεων, επιτροπές σπουδών, κ.τ.λ.),
η) Αποφασίζει αυτή για κάθε ζήτημα που δεν ανάγεται ρητά στις αρμοδιότητες άλλου οργάνου.
Καθώς και τα υπόλοιπα:
Οι υποχρεώσεις των μελών είναι:

α) Συμμόρφωση στις διατάξεις του καταστατικού, καθώς επίσης και στις αποφάσεις της Γ.Σ.,

β) Να μην ενεργούν μεμονωμένα (άτομα ή ομάδες), ενάντια στις επιδιώξεις και στους σκοπούς του συλλόγου.


ΑΡΘΡΟ 6ο

Τα μέλη που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, υπόκεινται στις εξής κυρώσεις:
* Γραπτή επίπληξη,
* Προσωρινή αποβολή από το σύλλογο,
* Μόνιμη διαγραφή από το σύλλογο.

Οι παραπάνω ποινές επιβάλλονται μετά από πρόταση οποιουδήποτε μέλους του συλλόγου, και με τον ακόλουθο τρόπο:

α) Η γραπτή επίπληξη επιβάλλεται από το Δ.Σ. με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του,

β) Η προσωρινή διαγραφή επιβάλλεται από το Δ.Σ. με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, και γίνεται τελεσίδικη με την επικύρωσή της από Γ.Σ. και την πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων.

γ) Η μόνιμη διαγραφή επιβάλλεται με πλειοψηφία των 3/4 των μελών της Γ.Σ., αφού έχει τηρηθεί η διαδικασία καθορισμού των θεμάτων σύμφωνα με το καταστατικό.

Οι παραπάνω ποινές επιβάλλονται αφού έχει ειδοποιηθεί εγγράφως, μια εβδομάδα πριν, το υπό κατηγορία μέλος. Αν δεν έχει απολογηθεί μέχρι τότε στα παραπάνω όργανα, η ποινή επιβάλλεται χωρίς απολογία.

Καμία ποινή δεν επιβάλλεται στο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που η Γ.Σ. συγκαλεί εκλογές, μέχρι και της ημερομηνίας των εκλογών.

# Η διαγραφή είναι αδικαιολόγητη για εκμηδένιση πολιτικού αντιπάλου #
Εντοπίζω οτι το κατασταστικό έχει μεγάλο πρόβλημα αναπαραγωγής της ύπαρξης του Φ.Σ. και διατήρησης της ορθής λειτουργίας της ΓΣ.

Επίσης υπάρχει μια τεράστια αντίφαση. Το Καταστατικό δίνει το δικαίωμα στη Συνέλευση να διαγράψει κάποιο μέλος που "ενεργεί .. ενάντια στους σκοπούς και στις επιδιώξεις του συλλόγου".

Ταυτόχρονα απαγορεύει τις όποιες πολιτικές "διαγραφές".

Απο τη στιγμή όμως, που οι συνελεύσεις άγονται και φέρονται απο οργανωμένες πολιτικές ομάδες, το ποιοί είναι οι σκοποί και οι επιδιώξεις του συλλόγου (που περιλαμβάνονται στο 2ο Αρθρο), μπορεί να ερμηνευτεί κατα το δοκούν και το συμφέρειν και αρα ενας πολιτικός αντίπαλος να βαφτισθεί "εχθρός του Συνόλου".
'Οταν τα καφενεία είναι ανοιχτά, μην κάνετε την σχολή καφενείο.
Άβαταρ μέλους
msl
Forum Administrator
Forum Administrator
Δημοσιεύσεις: 2741
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 17, 2007 2:35 pm
Real Name: Μαρία-Σοφία
Gender: Female
Facebook ID: 735434828
Τοποθεσία: Στα όνειρά μου
Επικοινωνία:

Re: Καταστατικό Φοιτητικού Συλλόγου Σ.Ε.Μ.Φ.Ε./Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση από msl »

Το αυθεντικό πρέπει να είναι στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Από εκεί θα μπορείς να ζητήσεις να σου δώσουν αντίγραφο ..
I'm not a bitch, I just have a low tolerance for bullshit ..

:: Αθλητικός Όμιλος Πήγασος Κυψέλης
::
jakob
Portal Moderator
Portal Moderator
Δημοσιεύσεις: 180
Εγγραφή: Τετ Σεπ 18, 2013 3:06 pm
Real Name: jakob
Gender: Male

Re: Καταστατικό Φοιτητικού Συλλόγου Σ.Ε.Μ.Φ.Ε./Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση από jakob »

Ημι-τρολλική απάντηση; :P
Πάντως θα έπρεπε να προβλέπεται η δημιουργία ενος εσωτερικού κανονισμού ο οποιος θα ανανεώνεται κάθε τόσο..
'Οταν τα καφενεία είναι ανοιχτά, μην κάνετε την σχολή καφενείο.
Άβαταρ μέλους
Amelie Poulain
Δημοσιεύσεις: 114
Εγγραφή: Παρ Σεπ 04, 2009 3:11 pm
Real Name: Kleines Näschen
Gender: Female
Facebook ID: 0

Re: Καταστατικό Φοιτητικού Συλλόγου Σ.Ε.Μ.Φ.Ε./Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση από Amelie Poulain »

Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια αντίφαση στο καταστατικό. Δεν απαγορευονται οι πολιτικές διαγραφές, αλλά οι διαγραφές που γίνονται για να εκμηδενίσεις τον αντίπαλό σου. Αν πχ η παράταξη χ δεν γουστάρει την y, αλλά η y συμμορφώνεται με το καταστατικό και τις αποφάσεις τότε η χ ΔΕΝ μπορεί να προτείνει στο σύλλογο να την διαγράψει.
Εικόνα
jakob
Portal Moderator
Portal Moderator
Δημοσιεύσεις: 180
Εγγραφή: Τετ Σεπ 18, 2013 3:06 pm
Real Name: jakob
Gender: Male

Re: Καταστατικό Φοιτητικού Συλλόγου Σ.Ε.Μ.Φ.Ε./Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση από jakob »

Το πρόβλημα υπάρχει οταν το καταστατικό δεν είναι σαφές και οι σκοποί ενος Φοιτητικού Συλλόγου έχουν a priori θέσεις:
α) Η συνένωση όλων των φοιτητών του τμήματος με στενούς δεσμούς συναδελφικότητας και αλληλεγγύης για την επίλυση των προβλημάτων και την επίτευξη των επιδιώξεών τους.

β) Η καλλιέργεια των ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δημιουργικής συνεισφοράς στην κοινωνική πρόοδο και στην υπόθεση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς και τους νέους όλου του κόσμου, ενάντια σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση.

γ) Η κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησής της.

δ) Η συμπαράσταση, ηθική και υλική, των άλλων φοιτητικών συλλόγων, ο συντονισμός των προσπαθειών του μαζί με την υπόλοιπη νεολαία και τους εργαζομένους, για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

ε) Η υπαράσπιση και η κατοχύρωση πλήρων εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

στ) Η κινητοποίηση, η συμμετοχή και η συμπαράσταση των φοιτητών στους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων, που σχετίζονται με την περιφρούρηση και την διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

ζ) Η βελτίωση των συνθηκών σπουδών και διαβίωσης των φοιτητών στο τμήμα, η εξεύρεση λύσεων για τα λειτουργικά και εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

η) Η κατοχύρωση του ασύλου, της αυτονομίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι..
Eγω αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι αν κάποιος φοιτητής καταφερθεί εναντίον του ασύλου ή η άποψη του μπορεί να θεωρηθεί απο κάποιους οτι π.χ. δεν "υπερασπίζεται τα πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα", μπορεί να διαγραφεί.

Παρακάτω, λέει πως δεν μπορεί να γίνει διαγραφή για να εκμηδενίσεις (sic) τον πολιτικό σου αντίπαλο.
Δηλαδή ο δεξιός φιλελεύθερος που πες οτι υπερψηφίζει μια ιδιωτικοποίηση δεν είναι πολιτικός αντίπαλος του αριστερού;
Αν ήταν διαφορετικές οι αναλογιές θα έφερνα τα ανάλογα παραδείγματα, δεν παίρνω κάποια θέση εδω.

Μου έκανε εντύπωση η αντίφαση οταν το διάβασα, πιθανώς διαφωνείς/είτε;
'Οταν τα καφενεία είναι ανοιχτά, μην κάνετε την σχολή καφενείο.
Άβαταρ μέλους
Amelie Poulain
Δημοσιεύσεις: 114
Εγγραφή: Παρ Σεπ 04, 2009 3:11 pm
Real Name: Kleines Näschen
Gender: Female
Facebook ID: 0

Re: Καταστατικό Φοιτητικού Συλλόγου Σ.Ε.Μ.Φ.Ε./Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση από Amelie Poulain »

Ναι ειναι πολιτικός αντίπαλος και ναi θα μπορούσε σύμφωνα με το καταστατικό να διαγραφεί, αλλά επειδή δεν συμφωνεί με τους σκοπούς του συλλόγου, όχι επειδή διαφωνεί με τους σκοπούς του "αριστερού". Γενικά βέβαια, το καταστατικό έχει σαφή αριστερό προσανατολισμό, οπότε οι σκοποί του είναι "αριστεροι" (sic). Η μόνη αντίφαση που βλέπω είναι ότι η ΔΑΠ δεν έχει διαγραφει, αλλά όχι κάτι άλλο :P
Αν διαφωνείς με το ότι οι σκοποί του συλλόγου θα πρέπει να έχουν ιδεολογική χροιά αυτό είναι άλλη ιστορια, αλλά για μένα δε γίνεται αλλιώς, γιατί όταν φτιαχνεις τους σκοπούς ενός συνδικαλιστικού οργάνου που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα (των περισσότερων) φοιτητών πρέπει να πεις ποια είναι αυτά από κοινωνικης/πολιτικής άποψης φυσικά...
Εικόνα
jakob
Portal Moderator
Portal Moderator
Δημοσιεύσεις: 180
Εγγραφή: Τετ Σεπ 18, 2013 3:06 pm
Real Name: jakob
Gender: Male

Re: Καταστατικό Φοιτητικού Συλλόγου Σ.Ε.Μ.Φ.Ε./Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση από jakob »

Nομότυπα, πάντως τα μέλη της ΔΑΠ θα μπορούσαν να διαγραφούν, σύμφωνα με το καταστατικό.

Οσο για το δεύτερο.. Υπάρχει κάποιος αντικειμενικός τρόπος υπεράσπισης των δικαιωμάτων των περισσότερων φοιτητών ή αυτό έχει να κάνει με την πολιτική στάση του καθενος και τελικά της (εκάστοτε) πλειοψηφίας;
'Οταν τα καφενεία είναι ανοιχτά, μην κάνετε την σχολή καφενείο.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδικά Θέματα”