Μητσάρας, ο θρύλος των γηπέδων

Άντε γειά, φιλαράκο! Άντε γειά!

Συντονιστής: Chris

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
CreamMcCracker
Δημοσιεύσεις: 121
Εγγραφή: Τετ Αύγ 27, 2008 12:15 pm
Real Name: Κώτσος, Κωστής, Στασκώ, Ζοργκ
Facebook ID: 0

Μητσάρας, ο θρύλος των γηπέδων

Δημοσίευση από CreamMcCracker »

Εικόνα
Πάνε πολλά χρόνια, ακριβώς είκοσι. Ήταν η πρώτη χρονιά του Βατράχου στον πάγκο της ΑΕΚ, με Σαβέφσκι, Οκόνσκι, Νίλσεν, Σαββίδη, Οικονομόπουλο, Πατίκα, Μανωλά, Καραγκιοζόπουλο και τους λοιπούς, πού να τους θυμάμαι πιά όλους αυτούς τους παικταράδες. Είναι φθινόπωρο -ωραίος καιρός- και παίζουμε μέσα με τον Άρη, φίσκα το γήπεδο. Τελειώνει το πρώτο ημίχρονο, πάμε στην ανάπαυλα, οι παίκτες αποσύρονται στ’ αποδυτήρια και μερικές χιλιάδες τσιγάρα ανάβουν ταυτόχρονα στις κερκίδες.

Και τότε, κάνει την εμφάνισή του : Ντυμένος με την επίσημη κιτρινόμαυρη ποδοσφαιρική στολή (με το λογότυπο «ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ» στη φανέλα), ποδοσφαιρικά παπούτσια με τάπες, μέχρι κι επικαλαμίδες. Έτοιμος για μεγάλη μπάλα. Στην αρχή, κάνει χαλαρά κάπου μισό γύρο στο ταρτάν, κάνα-δυό γρήγορα πενηντάρια και ορισμένες διατατικές ασκήσεις, για προθέρμανση. Επαγγελματίας ο άνθρωπος, φαινόταν. Στο πρόσωπο του παικταρά, ολόκληρη η εξέδρα αναγνωρίζει το Μητσάρα. Διότι, μη νομίζεις, από τότε ήταν αναγνωρίσιμος ο Μητσάρας, απλώς ήταν πιο νέος, πιο σπορτίφ, πιο στυλάτος και πολύ πιο δραστήριος.

Τώρα, ως συνήθως, ρωτάει κάποιος : «-Ποιος είναι πάλι αυτός ο Μητσάρας ?». Ρε φίλε, άμα δεν ξέρεις ούτε το Μητσάρα, αναρωτιέμαι τί δουλειά έχεις στο ΧΑΑ. Και όμως, αυτόν τουλάχιστον τον ξέρεις. Είναι ο τύπος που εμφανίζεται διαρκώς πίσω από τις κάμερες και χώνεται στο πλάνο. -Παίκτης μιλάει? Να σου κι ο Μητσάρας από δίπλα, να μοστράρει τη φάτσα του. -Προπονητής μιλάει? Δώστου ξανά ο Μητσάρας στο πλάνο, μονίμως ευτυχής και χαμογελαστός.

Ο καλοκάγαθος Μητσάρας είναι αναμφισβήτητα η πλέον cult φιγούρα των ελληνικών γηπέδων, ο αιώνιος αντεξουσιαστής, ο ρήτορας της εξέδρας, μία μορφή που κυριαρχεί στα ελληνικά γήπεδα εδώ και δεκαετίες, σκορπίζοντας συγκλονιστικά κοινωνικά μηνύματα, όπως «Καθαρή Δευτέρα-Βρώμικο κράτος», Αμερικάνοι μας πίνετε το αίμα» και τέτοια ακραία. Για να καταλάβεις, ο Μητσάρας είναι τόσο γνωστός, που όταν πρόπερσι είχε έρθει καλεσμένος στην Ελλάδα ο Ροναλντίνιο και μιλούσε στις κάμερες –φυσικά με τον Μητσάρα ακριβώς από πίσω του- κάποιοι δημοσιογράφοι διερωτώνταν : «-Ρε σύ, ποιός είναι πάλι αυτός ο αράπης που μιλάει στα μικρόφωνα, μπροστά απ’ το Μητσάρα ???». Μέχρι και Κύπελλο Ελλάδος έχει σηκώσει ο Μητσάρας, το 2004.

Τέλος πάντων, πάμε πάλι πίσω στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί ακριβώς που είχαμε μείνει. Που λες, ο Μητσάρας έχει ολοκληρώσει το ζέσταμά του και πλέον σα να βλέπει μπροστά του το Ντούσκο να του δίνει τις τελευταίες οδηγίες : «Μητσάρα, θέλω να μπεις στον αγώνα και ν’ αλλάξεις μόνος σου τη ροή του παιχνιδιού. Διεμβόλισέ τους, ντρίπλαρέ τους, πάρτους όλα τα sprints, πάρτους τα σώβρακα, χώστους στα δίχτυα τους κερατάδες, τα σκουλήκια. Άντε μπράβο, παιχταρά μου !». Δε μιλάει τόσο καλά ελληνικά ο Βάτραχος, αλλά λέμε τώρα. Δηλαδή, εδώ που τα λέμε, καθόλου ελληνικά δε μιλάει. Μόνο Σέρβικα.
Αμέσως, ο Μητσάρας αρπάζει αποφασιστικά την πρώτη μπάλα που βρίσκει μπροστά του και ξεχύνεται στο άδειο γήπεδο, προς τη σέντρα. Ολομόναχος, αυτός και το χορτάρι. Κάνει μερικά τσαλιμάκια με το τόπι, το ανοίγει λίγο, το στοπάρει, το σηκώνει, το κοντολάρει με το στήθος, σε μία επίδειξη υψηλής τεχνικής και κάτω από τις ηχηρές επευφημίες της εξέδρας, που όσο πάνε δυναμώνουν.

Και τότε, η Εξουσία δείχνει το πιο απάνθρωπο πρόσωπό της : Ξαφνικά, τρείς αστυφύλακες μπαίνουν στο γήπεδο, με σκοπό ν’ απομακρύνουν το Μητσάρα, λες και πείραζε κανέναν ο άνθρωπος. Ξεκινούν από το ύψος της σέντρας, με χαλαρό τροχαδάκι, κινούμενοι εναντίον του. Η κερκίδα αρχίζει ν’ αποδοκιμάζει, διαβλέποντας το τέλος του καλαμπουριού. Όλοι πιστεύουν ότι ο -παραδοσιακά φιλήσυχος- Μητσάρας θα παραδοθεί αμαχητί και αδιαμαρτύρητα και θα βγεί με το καλό από τον αγωνιστικό χώρο. Όμως, όλοι κάνουν τεράστιο λάθος : Φαίνεται ότι ο Μητσάρας έχει τελείως διαφορετικά σχέδια. Βλέποντας τους αστυφύλακες να τον πλησιάζουν, ανοίγει δυνατά τη μπάλα στον κενό χώρο, τρέχοντας σαν άνεμος ξοπίσω της. Οι αστυφύλακες, κάτι τύποι κοιλαράδες, που μάλλον ακόμη χώνευαν τα σάντουιτς που μόλις είχαν καταβροχθίσει, αιφνιδιάζονται, αφού ασφαλώς και δεν περίμεναν την μαγική κίνηση του Μητσάρα.
Υπό τα νέα αυτά δεδομένα, οι τρείς κοιλιόδουλοι διασκορπίζονται, επιχειρώντας κυκλωτική κίνηση. Ο Μητσάρας όμως, που δεν είναι και κάνα κορόϊδο, συνεχίζει να επελαύνει και με τη φόρα που έχει πάρει δεν είναι εύκολο να τον σταματήσει ούτε αμυντικός της Γιουβέντους. Οι δύο αστυφύλακες στο κατόπι του, κρατώντας και τα πηλίκιά τους για να μην τους φύγουν απ’ το κεφάλι, ενώ ο τρίτος, ο πιο γρήγορος, κινείται πλέον από τα πλάγια, ώστε να βγεί μπροστά στο Μητσάρα και να του κόψει το δρόμο.

Και πράγματι αυτό συμβαίνει : Στριμωγμένος πλέον άγρια ο Μητσάρας, μεταξύ σέντρας και μεγάλης περιοχής, με δύο αντιπάλους να τον καταδιώκουν από πίσω κι έναν ακόμη που κινείται μετωπικά καταπάνω του, φαίνεται να μην έχει καμμία ελπίδα. Οι θεατές, βλέποντας το unfair του πράγματος, ξεσπούν σε τρομερές αποδοκιμασίες και ύβρεις εις βάρος των αστυφυλάκων. Το κλασσικό σύνθημα, με τα γουρούνια και τα λοιπά, διαχέεται σαν ορμητικό ποτάμι απ' άκρη σ΄ άκρη στις κερκίδες, εκφράζοντας τη λυσσαλέα οργή του πλήθους. Όλα οδεύουν προς τέλος άδοξο.
Αλλά ο Μητσάρας δεν είχε πει ακόμη την τελευταία του λέξη : Τη στιγμή ακριβώς που τα δύο όργανα βρίσκονται λίγα μόλις μέτρα πίσω του και έχοντας πιά μπροστά του τον centerback-αστυφύλακα, του σκάει μια κοφτή ντρίπλα προς τα δεξιά, που θα τη ζήλευε κι ο Ρομάριο στις δόξες του και αφήνει τον αντίπαλό του χαζό, να κοιτάει τη ράχη του. Έπειτα, ξεχύνεται σαν αφηνιασμένο άτι προς την εστία που κείται στη μεριά της σκεπαστής, με τη μπάλα στα πόδια. Ο κόσμος παραληρεί, κυριολεκτικά. Τα τρία όργανα τα έχουν πιά χαμένα. Ο Μητσάρας βρίσκεται φάτσα με το γκολπόστ ! Ο Μητσάρας σημαδεύει ! Πάνε να σπάσουν καρδιές στις εξέδρες ! Ακόμη και οι απηνείς διώκτες, προς στιγμήν σταματούν το κυνηγητό, σαστισμένοι.

Μαζί τους, σταματά κι ο χρόνος, σα να παγώνει, για ένα μόνο δευτερόλεπτο, ακριβώς τη στιγμή που ο Μητσάρας εξαπολύει ένα φοβερό σε δύναμη βολέ προς την αντίπαλη εστία. Ο φανταστικός τερματοφύλακας εκτινάσσεται σαν αίλουρος για ν’ αποκρούσει, αλλά μάταια. Τη στιγμή που σωριάζεται βογκώντας στο χόρτο, η μπάλα καρφώνεται σαν πύραυλος στο αριστερό παραθυράκι του. Είναι το γκολ. Είναι η αποθέωση. Είναι ο ήρωας, ο Μητσάρας σε ντελίριο, με τα χέρια σηκωμένα, να τρέχει έξαλλος προς τη σκεπαστή, στέλνοντας φιλιά στους οπαδούς του, ακόμη και τη στιγμή που τον απομακρύνουν σηκωτό οι τρεις χωροφυλάκοι, βρίσκοντας επιτέλους την ευκαιρία για να τονε μπουζουριάσουν.

Την ίδια στιγμή, μόνος και σκεπτικός στην είσοδο της φυσούνας, ο οππορτουνίστας και ψυχρός υπολογιστής Βάτραχος παρακολουθεί το δράμα, διερωτώμενος μήπως θα πρέπει να ζητήσει απ’ το Γιδόπουλο να πάρουν αυτόν τον παιχταρά στην ομάδα...
από http://alibaba.capitalblogs.gr/showArti ... 4&blid=207]

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
vidi, vici, veni
Άβαταρ μέλους
pao132003
Δημοσιεύσεις: 1905
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 03, 2006 10:06 am
Real Name: Γιάννης
Gender: Male
Τοποθεσία: Αθήνα(ως επί το πλείστον)
Επικοινωνία:

Re: Μητσάρας, ο θρύλος των γηπέδων

Δημοσίευση από pao132003 »

τον είχα πετύχει πέρσι στο γήπεδο του Ταύρου (Φωστήρα) και έκανε τα συνήθη πολιτικά διαγγέλματα -σαν αυτά που λέει το κείμενο!
No battle is ever won he said. They are not even fought. The field only reveals to man his own folly and despair, and victory is an illusion of philosophers and fools.
-William Faulkner, novelist (1897-1962)

H πιο επαναστατική πράξη σήμερα (2013) είναι να κρατήσεις ένα σχολείο ανοικτό.
-Άγνωστου
Άβαταρ μέλους
dj manos
Banned
Δημοσιεύσεις: 981
Εγγραφή: Τρί Ιαν 08, 2008 12:57 pm
Real Name: Μάνος
Gender: Female
Facebook ID: 0

Re: Μητσάρας, ο θρύλος των γηπέδων

Δημοσίευση από dj manos »

Αυτός,παιδιά,είναι Καλλιθεώτης. Ξέρω και πού μένει. Μπορεί να τον έχει δει και ο vbalos. Όπου δει κάμερα από πίσω είναι (όχι ο vbalos,ο Μητσάρας). Πρέπει να "χάνει" λίγο γιατί 2-3 φορές που του έχω μιλήσει απλά χαμογελούσε. Ίσως,πάλι, να είναι ντίβα και να μην καταδέχεται να μου μιλήσει... :)
Άβαταρ μέλους
pao132003
Δημοσιεύσεις: 1905
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 03, 2006 10:06 am
Real Name: Γιάννης
Gender: Male
Τοποθεσία: Αθήνα(ως επί το πλείστον)
Επικοινωνία:

Re: Μητσάρας, ο θρύλος των γηπέδων

Δημοσίευση από pao132003 »

παίζει πολύ και το 2ο που λες :P
No battle is ever won he said. They are not even fought. The field only reveals to man his own folly and despair, and victory is an illusion of philosophers and fools.
-William Faulkner, novelist (1897-1962)

H πιο επαναστατική πράξη σήμερα (2013) είναι να κρατήσεις ένα σχολείο ανοικτό.
-Άγνωστου
Άβαταρ μέλους
Falgorn
Δημοσιεύσεις: 1233
Εγγραφή: Τετ Οκτ 29, 2008 4:35 pm
Real Name: Hector-Xavier
Gender: Male
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Πιο πέρα από το εκεί.
Επικοινωνία:

Re: Μητσάρας, ο θρύλος των γηπέδων

Δημοσίευση από Falgorn »

Άλλος ένας μικρός θεούλης της καθημερινότητας :e_biggrin: :e_biggrin: :e_biggrin:
Όλοι λένε τ’ ορμητικό ρέμα βίαιο

Μά την κοίτη του ποταμού που το κρατάει

Κανείς δεν τη λέει βίαιη.


Bertolt Brecht


Η προπαγάνδα της ημέρας ಠ_ರೃ
O_Xamenos
Δημοσιεύσεις: 1269
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 03, 2006 5:36 pm
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Gender: Male
Facebook ID: 682417817
Τοποθεσία: Πλανητης Γη
Επικοινωνία:

Re: Μητσάρας, ο θρύλος των γηπέδων

Δημοσίευση από O_Xamenos »

λιγα για τον ραδιο-μητσο!!!! ειναι ειναι ειναι....!
Εικόνα
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αθλητικά”