Το πολίτευμα της Κούβας

"Η πολιτική αφορά το παρόν, ενώ μια μαθηματική εξίσωση την αιωνιότητα. "
Albert Einstein

Συντονιστές: antony07, Chris

papagalakos

Το πολίτευμα της Κούβας

Δημοσίευση από papagalakos »

Με αφορμή αυτό,
Fekal1ty έγραψε:τό ὅτι εἶναι τυραννικό (το καθεστώς της Κούβας) δέν ἀμφισβητεῖται λογώ του ὅτι καταπατοῦνται τά ἀνθρωπινά δικαιώματα καί αὐτό σημαίνει ὅτι ὅσα καλά καί νά ὑπάρχουν, αὐτομάτως ἀναιροῦνται. Τό ἴδιο καί τό αὐτό ἐπί Χιτλερ. Οἱ Γερμανοί εἶχαν δουλειές, ἡ Γερμανια ἀνάκαμψε. Αὐτό τί σημαίνει, ὅτι ἔπρεπε νά στηριχτεῖ τό καθεστώς;
είπα να γράψω λίγα λόγια για το πολίτευμα της Κούβας. Πριν από αυτό όμως δυό τρία σχόλια όσων αφορά τη συχνή σύγκριση της ελληνικής αστικής δημοκρατίας με τα σοσιαλιστικά καθεστώτα.

Κλασσική κατηγορία κατά του σοβιετικού σταλινικού καθεστώτος ήταν πως ο Στάλιν βρισκόταν στην εξουσία δικτατορικά. Παρόλο που ο κόσμος τον αγαπούσε βρισκόταν πράγματι δικτατορικά στην εξουσία, αφού η δημοτικότητά του οφειλόταν στην μονόπλευρη προπαγάνδα υπέρ του. Γιατί δεν ισχύει και στην Ελλάδα το ίδιο όμως όταν τα δύο μεγάλα κόμματα διαφημίζονται από όλο τον μιντιακό μηχανισμό, ενώ τα μικρά θάβονται επιμελώς;

Παρόλα αυτά τα υπάρχοντα καθεστώτα λαϊκών δημοκρατιών, καθώς και αυτά που έχουν υπάρξει, δεν αντιμετωπίζονται, ή δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται, ως το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν συμφωνούν με βασικές αρχές της κομμουνιστικής ιδεολογίας όπως έχει περιγραφεί από τον Μαρξ και τον Ένγκελς.
Ισχύει όμως ότι βρίσκονται πολύ μπροστά από τις δυτικές αστικές δημοκρατίες, και γι' αυτό μπορούν να θεωρηθούν ένα ενδιάμεσο στάδιο, ή μια καλή προοπτική συγκριτικά με τη σημερινή κατάσταση.

Για να γίνεται σωστή κριτική πρέπει να υπάρχει πρώτα απ' όλα γνώση. Γι' αυτό ασχολήθηκα με το να καταγράψω χοντρικά τον τρόπο λειτουργίας του κουβανικού καθεστώτος, που απ' όσο έχω καταλάβει πολύ λίγο γνωστός είναι.

Η μόνη πηγή από όπου έκανα μια σούμα με όσα (προσπερνώντας τα κακόβουλα σχόλια) χρειάζονταν είναι το wikipedia, η αντικειμενικότητα του οποίου στο συγκεκριμένο θέμα είναι αδιαμφισβήτητη, εκτός αν θεωρεί κανείς την wiki προπαγανδιστικό μηχανισμό του κομμουνιστικού κινήματος. Προφανώς όχι.

Το πολίτευμα της Κούβας
Το 1965 ο Κάστρο συγχώνευσε τις επαναστατικές του οργανώσεις με το Κομουνιστικό Κόμμα, του οποίου έγινε Πρώτος Γραμματέας, με τον Μπλας Ρόκα Δεύτερο Γραμματέα

Τα μέλη στα δύο συμβούλια (κρατικό και υπουργικό) εκλέγονται από την Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.

Η Δημοκρατία της Κούβας ορίζεται από το σύνταγμα ως "σοσιαλιστικό κράτος βασισμένο στις αρχές του Χοσέ Μαρτί και τις πολιτικές ιδέες του Μαρξ, του Ένγκελς και του Λένιν". Το υφιστάμενο σύνταγμα καθορίζει επίσης τον ρόλο του Κομουνιστικού Κόμματος της Κούβας (PCC) ως "ηγετική δύναμη στην κοινωνία και το κράτος".

Το νομοθετικό σώμα,

η Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας (Asamblea Nacional de Poder Popular) έχει 609 μέλη που υπηρετούν πενταετή θητεία. Οι υποψήφιοι για τη Συνέλευση εγκρίνονται με δημοψήφισμα. Όλοι οι Κουβανοί πολίτες άνω των δεκαέξι ετών που δεν έχουν καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα μπορούν να ψηφίσουν. Το Άρθρο 131 του Συντάγματος δηλώνει ότι η ψηφοφορία θα γίνεται "μέσα από ελεύθερη, ίση και μυστική ψήφο". Το Άρθρο 136 δηλώνει: "Για να εκλεγούν, οι αντιπρόσωποι πρέπει να λάβουν περισσότερες από τις μισές έγκυρες ψήφους των εκλογικών επαρχιών". Οι ψήφοι ρίχνονται σε κάλπες και καταμετρούνται δημοσίως. Οι σταυροί που λαμβάνει ο κάθε υποψήφιος επαληθεύονται από μη κομματικά, ανεξάρτητα, μη κρατικά όργανα και παρατηρητές. Οι υποψήφιοι για διεκδίκηση θέσης στην Εθνική Συνέλευση επιλέγονται σε τοπικές συγκεντρώσεις και κατόπιν τυγχάνουν έγκρισης από εκλογικές επιτροπές. Στην τελική εκλογή υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος για κάθε θέση, ο οποίος πρέπει να έχει πλειοψηφία για να εκλεγεί.

Κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να θέσει υποψήφιους ή να κάνει εκλογική εκστρατεία στο νησί.

Σύμφωνα με το Άρθρο 62 "Κανένα από τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται για τους πολίτες δεν μπορεί να ασκηθεί εις βάρος της ύπαρξης και των στόχων του σοσιαλιστικού κράτους, ή εις βάρος της απόφασης του κουβανικού λαού για οικοδόμηση σοσιαλισμού και κομουνισμού.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 16 ετών και άνω

Όλη η εκπαίδευση είναι δωρεάν για όλους τους Κουβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν επιτρέπονται.

Η κουβανική κυβέρνηση παρέχει εθνικό σύστημα υγείας το οποίο αναλαμβάνει όλη την οικονομική και διοικητική ευθύνη για την ιατρική φροντίδα των πολιτών.

Στην Κούβα υπάρχουν πολλές θρησκείες, οι οποίες αντανακλούν τα ποικίλα πολιτισμικά στοιχεία της.
Μετά την επανάσταση η Κούβα έγινε επίσημα αθεϊστικό κράτος και περιόρισε τη θρησκευτική λατρεία.

Η κυβέρνηση της Κούβας εμμένει στις σοσιαλιστικές της αρχές σχετικά με την οργάνωση και προγραμματισμό της οικονομίας της, η οποία ελέγχεται από το κράτος. Η κυβέρνηση είναι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής των περισσοτέρων μέσων παραγωγής και η πλειονότητα του εργατικού δυναμικού εργοδοτείται από το κράτος.

Η κυβέρνηση σήμερα χρησιμοποιεί περίπου 1.8% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες.

Το 2004 η κυβέρνηση στήριξε δημόσια το ευρώ ως ένα "παγκόσμιο αντιστάθμισμα στο δολάριο ΗΠΑ", και απέσυρε το νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών από την κυκλοφορία σε καταστήματα και επιχειρήσεις.
Άβαταρ μέλους
lunatic
Real Name: Zoro
Facebook ID: 0

Re: Το πολίτευμα της Κούβας

Δημοσίευση από lunatic »

http://www.megatv.com/article.asp?catid ... mmid=30245
Αξίζει να το δει κανείς...
When do you think people die?
When they are shot through the heart by the bullet of a pistol? No
When they are ravaged by an incurable disease? No
When they drink a soup made from a poisonous mushroom? No
It's when... they are forgotten...
papagalakos

Ωραία μουσική και τοπία...
Αλλά τι νερόβραστος άνθρωπος. Δεν μπορεί να πάρει ποτέ μια θέση, πρέπει πάντα να τα λέει και έτσι και αλλιώς, και τρίτα ίσως.
Τι να κάνω τώρα, να αντιπαραθέσω επιχειρήματα; Αναγκαστηκά, αφού ο φίλος μας ο lunatic πέταξε την προπαγανδίτσα του θα πω κι εγώ δυό λόγια. Θα προσπαθήσω να τα πάρω και με τη σειρά που τα λέει το ντοκιμαντέρ.

Θα ασχοληθώ επίσης γιατί είναι μια καλή ευκαιρία για σύγκριση του δικού μας, άθλιου συστήματος με το Κουβανικό. Το οποίο δεν είναι τέλειο, αλλά παραμένει καλύτερο.

Γι' αρχή λοιπόν μας λέει,

Για το μισθό. Ότι πληρώνονται 9 ευρώ το μήνα. Αυτό βέβαια δεν λέει και πολλά αν τα προϊόντα κοστίζουν λίγες δεκάρες. Να σημειωθεί ότι στη Κούβα υπάρχουν δύο νομίσματα. Το κουβανικό πέσο, και το τουριστικό. Κάτι λοιπόν που στο κουβανικό κοστίζει λίγες δεκάρες στο τουριστικό κάνει αρκετά ευρώ, κι έτσι η Κούβα δεν χάνει λεφτά προς τα έξω.
Το πόσα παίρνουν λοιπόν ας τα συγκρίνουμε με το πόσα ξοδεύουν. Κι ακόμα, έχουν ένα παγωτό; Στην επίσης (όπως η σημερινή) καπιταλιστική Ελλάδα των παλαιότερων χρόνων δεν υπήρχε ούτε ένα. Στην Κούβα υπάρχει ένα, και κυρίως, μπορούν να το έχουν όλοι.
Όσο για τη φτώχεια (εδώ το ένα παγωτό) δεν ευθύνεται η Κούβα, αλλά οι πλούσιοι αντίπαλοί της. Με τέτοιο αποκλεισμό και καλά που έχει ένα.

Αυτό που πραγματικά με παραξένεψε και με τσάτισε αρκετά είναι το πόσο ελαφρά προσπερνάει το γεγονός του εμπάργκο. "Οι κυβερνητικοί λένε πως για όλα φταίει το εμπάργκο".
Εγώ όταν λέω εδώ να φύγουμε από την ΕΕ όλοι μου λένε κλαψουρίζοντας πως θα χαθούμε. Παρόλο που θα έχουμε ακόμα όλες τις αγορές μας ανοιχτές.
Μια χώρα αποκλεισμένη από όλες τις άλλες, και από την Ελλάδα, που να βρει φάρμακα π.χ.; Παρόλα αυτά καταφέρνει να εξασφαλίζει τους καλύτερους γιατρούς.

Όλα αυτά τα επιχειρήματα κατά του κακού σοσιαλισμού στο ντοκιμαντέρ είναι αστεία και καταρέουν πολύ εύκολα. Το θέμα είναι ότι όταν αναπαράγονται μέρα νοίχτα, ακόμα και σαν νερόβραστα σχολιάκια, όπως έλεγε κι ο Γκέμπελς "πες πες κάτι θα μείνει"...

Συνεχίζουμε λοιπόν.

Ακόμα και ο μέσος κουβανός να ζει χειρότερα από τον μέσο Έλληνα, ο πρώτος βασίζεται στις δυνάμεις του. Ο μέσος Έλληνας πατά στις πλάτες όλου του υπόλοιπου κόσμου τον οποίο εκμεταλεύεται για να έχει αστραφτερό αμάξι, σακάκι D&G και χίλια διαφορετικά απορυπαντικά.

Μιας κι ανέφερα το τελευταίο παράδειγμα, μιλούσα πριν κάποιο καιρό με έναν Ουρουγουανό. Όχι Κουβανό, αλλά υπό το καθεστώς των πριν λίγο καιρό πολιτικών κρατούμενων Τουπαμάρος. Ίδιας νοοτροπίας. Όχι της καταναλωτικής του δυτικού πολιτισμού, της άλλης. Με ρώταγε λοιπόν,
"Με πιάνει πονοκέφαλος κάθε φορά που μπαίνω στην Ελλάδα σε ένα σουπερ μάρκετ. Έχετε τόσα πράματα... Έχετε 100 διαφορετικά απορυπαντικά! Τι τα κάνετε όλα αυτά; Με ένα δεν μπορείτε να πλυθείτε; Κι αν ένα είναι καλύτερο από κάποιο άλλο γιατί τα κρατάτε και τα δύο;"

Τέλος θέλω να κάνω μια πολύ απλή ερώτηση. Καθόλου πολιτική (εκ πρώτης όψεως), αλλά πολύ ουσιαστική.

Όσοι πάνε στη Κούβα έχουν να λένε πως είναι ένας χαμογελαστός λαός που ξέρει να ζει.
Οι Έλληνες είναι μες στη μιζέρια, τη γκρίνια και την αγανάκτηση.

Γίνεται το καθεστώς των πρώτων να είναι τυρανικό και καταπιεστικό και των δεύτερων το δημοκρατικό, των ευκαιριών και της ευημερίας;

Εγώ λέω πως απλά το δεύτερο φαίνεται πολύ πιο αστραφτερό. Και πως να μην είναι αφού το γυαλίζουν όλη μέρα. Αλλά το γυαλίζουν για να κρύψουν τη βρόμα που έχει από κάτω.
Άβαταρ μέλους
lunatic

Δημοσίευση από lunatic »

Αναγκαστηκά, αφού ο φίλος μας ο lunatic πέταξε την προπαγανδίτσα του θα πω κι εγώ δυό λόγια.
Για ποια προπαγάνδα μιλάς? Το να ποστάρεις ένα ντοκιμαντέρ δε νομίζω ότι θεωρείται προπαγάνδα.
Επίσης με το να απαξιώνεις έναν δημοσιογράφο όπως ο Θεοδωράκης μάλλον δεν σε τιμά...

Σχετικά με τον μισθό. Δεν ειπε πουθενα ότι παίρνουν 9 ευρώ αλλά το κόστος ζωης είναι το ίδιο με της Ελλάδας...Καθε αλλο... Μην κατηγορείς αυτό που είπε λοιπόν.
Αυτό που πραγματικά με παραξένεψε και με τσάτισε αρκετά είναι το πόσο ελαφρά προσπερνάει το γεγονός του εμπάργκο. "Οι κυβερνητικοί λένε πως για όλα φταίει το εμπάργκο".
Λέει απλά ότι φταίει κ αυτό. Χωρίς όμως αυτό να είναι το μοναδικό πρόβλημα...
Όλα αυτά τα επιχειρήματα κατά του κακού σοσιαλισμού στο ντοκιμαντέρ είναι αστεία και καταρέουν πολύ εύκολα.
Δεν είδα πουθενά να κατηγορεί το πολίτευμα της Κούβας. Γι αυτό άλλωστε δεν τον είπες κ νερόβραστο?Επειδή ποτε δεν παίρνει θέση...

Αυτό που βλέπω εγώ απ την Κούβα είναι μια χώρα αποκλεισμένη... Ο αποκλεισμός της όμως είναι αμφίδρομος. Δηλαδή και από έξω προς τα μέσα αλλά και από μέσα προς τα έξω... Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι σημαίνει ίντερνετ... Δεν έχουν να διαβάσουν τίποτα άλλο παρά μόνο ότι επιτρέπει το καθεστώς. Δεν έχουν πρόσβαση στον έξω κόσμο...
Δεν μπορούν να επιλέξουν την πόλη στην οποία θα ζήσουν. Είναι αναγκασμένοι δια νόμου να μείνουν στο μέρος που γεννήθηκαν. Σε αυτά δεν αναφέρθηκες καθόλου παπαγαλάκο.

Στην Κούβα ίσως ξέρουν τι σημαίνει ισονομία και αξιοκρατία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πάαααρα πολλά αρνητικά σε αυτό το καθεστώς.

Επίσης ένα πολύ βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν το Κουβανικό καθεστώς (τουλάχιστον με αυτούς που έχω μιλήσει εγώ) είναι ο τομέας της υγείας. Ότι έχουν τους καλύτερους γιατρούς κλπ κλπ...
Κ ρωτάω λοιπόν?
Πόσο δύσκολο είναι να κάνει οποιαδήποτε χώρα (αν θέλει φυσικά) ότι έκανε η Κούβα στον τομέα υγείας?
Η απάντηση: είναι καθόλου δύσκολο. Γι αυτό δεν είναι κ κανα τεράστιο κατόρθωμα το ότι έχει καλή υγεία.
Απλά είναι κάτι που έχει πετύχει δύσκολα λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο νησί... Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ήταν πανεύκολο όμως.
Κ είναι άρκετο ένα καλό σύστημα υγείας κ κάποια άλλα θετικά στοιχεία, να αντισταθμίζουν τα αρνητικά?
Αυτή η απάντηση νομίζω είναι ζήτημα του καθενός να την δώσει. Πχ εγώ δεν θα ημουν ευχαριστημένος με την ζωή που θα μου πρόσφερε το Κουβανικό κράτος. Κάποιος άλλος θα ήταν

Όπως κ να χει παπαγαλάκο, σε καμία περίπτωση η Κούβα δεν είναι η τέλεια χώρα (και απέχει πάρα πολύ απ το να είναι)
Φυσικά δεν λέω ότι το δικό μας σύστημα είναι καλυτερο... Αλλά εδώ ταιριάζει η φράση "Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα"
Άβαταρ μέλους
ex8ros tou malaka
Real Name: Vasilantwnhs

Δημοσίευση από ex8ros tou malaka »

papagalako, πότε πάμε Κούβα να διαπιστώσουμε και από κοντά την κατάσταση στη χώρα; ψήσ'το...
papagalakos

lunatic έγραψε:
Αναγκαστηκά, αφού ο φίλος μας ο lunatic πέταξε την προπαγανδίτσα του θα πω κι εγώ δυό λόγια.
Για ποια προπαγάνδα μιλάς? Το να ποστάρεις ένα ντοκιμαντέρ δε νομίζω ότι θεωρείται προπαγάνδα.
Το ντοκιμαντέρ ήταν από μόνο του προπαγάνδα, αφού μέσα σε 16 λεπτά (που ούτος ή άλλος είναι λίγος χρόνος) προβάλει τη μια πλευρά της Κούβας, και σχολιάζοντάς της, χωρίς κάποια στοιχειώδη ανάλυση.

Το να αναπαράγεις προπαγάνδα σε κάνει μέρος προπαγάνδας. Αντικειμενικά.

btw welcome back
lunatic έγραψε: Επίσης με το να απαξιώνεις έναν δημοσιογράφο όπως ο Θεοδωράκης μάλλον δεν σε τιμά...
Επειδή τον λένε "Θεοδωράκη"; Καρφί δεν μου καίγεται. Κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής.
lunatic έγραψε: Σχετικά με τον μισθό. Δεν ειπε πουθενα ότι παίρνουν 9 ευρώ αλλά το κόστος ζωης είναι το ίδιο με της Ελλάδας...Καθε αλλο... Μην κατηγορείς αυτό που είπε λοιπόν.
Στην πρώτη που επισκέπτεται νομίζω, τη νοσηλεύτρια, του λέει "παίρνω 250 πέσος" (ή κάπου εκεί), που σχολιάζει αυτός "δηλαδή 9 ευρώ".
lunatic έγραψε:
Λέει απλά ότι φταίει κ αυτό. Χωρίς όμως αυτό να είναι το μοναδικό πρόβλημα...
Δεν είπα πως είναι το μοναδικό. Κατηγορεί όμως τους "κυβερνητικούς" πως όλα τα ρίχνουν στο εμπάργκο, μέχρι και "τα άδεια ράφια στη λαϊκή". Δηλαδή ποιός φταίει αν δεν μπορούν να φτάσουν τα φάρμακα, αλλά και άλλα είδη που δεν υπάρχουν στη Κούβα αν όχι το εμπάργκο;
lunatic έγραψε:
Όλα αυτά τα επιχειρήματα κατά του κακού σοσιαλισμού στο ντοκιμαντέρ είναι αστεία και καταρέουν πολύ εύκολα.
Δεν είδα πουθενά να κατηγορεί το πολίτευμα της Κούβας. Γι αυτό άλλωστε δεν τον είπες κ νερόβραστο?Επειδή ποτε δεν παίρνει θέση...
Δεν παίρνει θέση σημαίνει πως απ' τη μια μας λέει ότι "Ε, καλό είναι μωρέ... Και καλούς γιατρούς έχουν... Αλλά περιμένουν στην ουρά για να πάρουν παγωτό... Αλλά δεν ξέρω κιώλας..." πετώντας που και που και τις σπόντες του. Αυτό σε μια άλλη πραγματικότητα δεν θα ήταν τόσο τρομερό. Όταν όμως βρίσκεσαι σε μια πραγματικότητα ενός διαφθαρμένου συστήματος που κατηγορεί ένα άλλο, κι εσύ ουσιαστικά δεν καταλήγεις κάπου, έχοντας πει τη γκρίνια σου, ε, δεν είναι ότι πιο αντικειμενικό.
lunatic έγραψε: Αυτό που βλέπω εγώ απ την Κούβα είναι μια χώρα αποκλεισμένη... Ο αποκλεισμός της όμως είναι αμφίδρομος. Δηλαδή και από έξω προς τα μέσα αλλά και από μέσα προς τα έξω... Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι σημαίνει ίντερνετ... Δεν έχουν να διαβάσουν τίποτα άλλο παρά μόνο ότι επιτρέπει το καθεστώς.
Γλιτώνουν την παιδική πορνογραφία.
Θα μπορούσα να μείνω εκεί... Ή και να κάνω ένα κατάλογο σχετικά με το πόσα γλιτώνουν...
Δεν έχει τόσο σημασία όμως.
Εδώ υποτίθεται υπάρχει ενημέρωση, ίντερνετ, μ@λ@κίες... Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα.
ΚΚΕ μ-λ
Πόσοι από εσάς ξέρετε τι είναι; Ακόμα περισσότερο, πόσοι ξέρετε τις θέσεις του; Και ακόμα, όλοι εμείς είμαστε φοιτητές, κάπως μέσα στα πράματα. Ένας εργαζόμενος που δεν έχει τους φοιτητάμπουρες συνδικαλιστές πάνω απ' το κεφάλι του από που ενημερώνεται; Έχει ίντερνετ. Θεωρητικά μπορεί να ενημερωθεί. Πρακτικά, και που υπάρχουν μέσα, είναι ελεγχόμενα από λίγους. Και μάλιστα αναδειγμένους ανάλογα με το πόσα έχουν. Στη Κούβα καθεστώς καθεστώς, αλλά όλοι έχουν την ίδια δυνατότητα στο εκλέγιν και το εκλέγεσθε. Πρακτικά την ίδια, όχι στα χαρτιά. Κι όσο το σκέφτομαι έπιασα το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα, γιατί τί πιο σημαντικό από το ποιοί θα αποφασίζουν, οι βουλευτές;
Και για να ξανάρθω στο ίντερνετ, τι χάνουν πραγματικά; Είναι άνθρωποι άλλης κουλτούρας. Δεν τους απασχολεί να βρουν υποκατάστατα διασκέδασης στο ίντερνετ γιατί ξέρουν να ζουν στις γειτονιές. Όπως δεν χρειάζονται φεράρι. Τους αρκούν οι αργές τους αντίκες που κινούνται στους ρυθμούς της ζωής τους.
lunatic έγραψε: Δεν μπορούν να επιλέξουν την πόλη στην οποία θα ζήσουν. Είναι αναγκασμένοι δια νόμου να μείνουν στο μέρος που γεννήθηκαν. Σε αυτά δεν αναφέρθηκες καθόλου παπαγαλάκο.
Ε; Δεν ισχύει αυτό... Δεν το έχω ξανακούσει. Αντιθέτως ξέρω ότι ο Φιντέλ μετά την επανάσταση είχε διευκολύνει στο να φύγουν απ' τη Κούβα όσοι θέλαν. Εδώ η άλλη σου λέει κάνει περιοδίες στην ευρώπη, λες να μην μπορεί να αλλάξει γειτονιά;
lunatic έγραψε: Στην Κούβα ίσως ξέρουν τι σημαίνει ισονομία και αξιοκρατία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πάαααρα πολλά αρνητικά σε αυτό το καθεστώς.
Δεν είπα ποτέ ότι δεν έχουν αρνητικά. Δεν οραματίζομαι κάτι τέτοιο. Απλά λέω ότι είναι πολύυυυυ μπροστά από μας.
lunatic έγραψε: Επίσης ένα πολύ βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν το Κουβανικό καθεστώς (τουλάχιστον με αυτούς που έχω μιλήσει εγώ) είναι ο τομέας της υγείας. Ότι έχουν τους καλύτερους γιατρούς κλπ κλπ...
Κ ρωτάω λοιπόν?
Πόσο δύσκολο είναι να κάνει οποιαδήποτε χώρα (αν θέλει φυσικά) ότι έκανε η Κούβα στον τομέα υγείας?
Η απάντηση: είναι καθόλου δύσκολο. Γι αυτό δεν είναι κ κανα τεράστιο κατόρθωμα το ότι έχει καλή υγεία.
Και τότε γιατ΄είναι η μόνη χώρα που τα έχει καταφέρει; Αφού είναι τόσο εύκολο;
Δύσκολο δεν είναι. Απλά θέλει μια συγκεκριμένη οργάνωση. Όταν ένα κράτος λειτουργεί συντονισμένα για την υγεία προφανώς θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από μια υγεία που είναι διαιρεμένη σε 100 διαφορετικές ιδιοτικές κλινικές. Όταν η έρευνα πάει στην ιατρική για την ιατρική, κι όχι για την ιατρική σε αυτή τη κατεύθυνση, γιατί "για εκεί μας δίνει λεφτά η επιχείρηση". κ.λπ κ.λπ.
Αλλά εμένα δεν είναι αυτό το βασικό μου επιχείρημα. Είναι και αυτό.
lunatic έγραψε: Κ είναι άρκετο ένα καλό σύστημα υγείας κ κάποια άλλα θετικά στοιχεία, να αντισταθμίζουν τα αρνητικά?
Αυτή η απάντηση νομίζω είναι ζήτημα του καθενός να την δώσει. Πχ εγώ δεν θα ημουν ευχαριστημένος με την ζωή που θα μου πρόσφερε το Κουβανικό κράτος. Κάποιος άλλος θα ήταν
Προφανώς και είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής, καθώς και της προσωπικής ζυγαριάς του καθενός.
Εμένα θα μου αρκούσαν. Βασικά σε κάποια φάση έλεγα να την κάνω και για Κούβα. Αλλά είναι που μου αρέσει και η κολοχώρα μας...
lunatic έγραψε: Όπως κ να χει παπαγαλάκο, σε καμία περίπτωση η Κούβα δεν είναι η τέλεια χώρα (και απέχει πάρα πολύ απ το να είναι)
Φυσικά δεν λέω ότι το δικό μας σύστημα είναι καλυτερο... Αλλά εδώ ταιριάζει η φράση "Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα"
Και πάνω που νόμιζα ότι θα έκλεινα το post... Μου δίνεις το βήμα να το τραβήξω λίγο ακόμα..

Βεβαίως είναι ζήτημα κι επιλογή του καθενώς. Όμως έχω μια απορεία. Γιατί κάθε φορά που παρουσιάζεται κάτι που έστω, φαίνεται πως ίσως, όπως λες κι εσύ
lunatic έγραψε: Φυσικά δεν λέω ότι το δικό μας σύστημα είναι καλυτερο...
Γιατί όποτε παρουσιάζεται κάτι καλύτερο ψάχνουμε και βρίσκουμε όλα τα αρνηικά του, αγνοώντας τα καλά του και τελικά μένουμε στο χειρότερο;
Μιας και σ αρέσουν τα αμάξια. Είναι σαν να έχεις ένα γαϊδουράκι, να σου λέω ότι αν αγνωνιστείς θα αποκτήσεις ΤΟΥΟΤΑ, και να μου λες "ναι αλλά το ΤΟΥΟΤΑ είναι έτσι, είναι αλλιώς, και στο κάτω κάτω δεν είναι και φεράρι". Και μένεις στο γαϊδουράκι.
ex8ros tou malaka έγραψε:papagalako, πότε πάμε Κούβα να διαπιστώσουμε και από κοντά την κατάσταση στη χώρα; ψήσ'το...
Μέσα στο καλοκαίρι δεν ξέρω αν προλαβαίνω και βασικά δεν έχω λεφτά. Πάμε σύντομα όμως.
Άβαταρ μέλους
lunatic

Δημοσίευση από lunatic »

Το ντοκιμαντέρ ήταν από μόνο του προπαγάνδα, αφού μέσα σε 16 λεπτά (που ούτος ή άλλος είναι λίγος χρόνος) προβάλει τη μια πλευρά της Κούβας, και σχολιάζοντάς της, χωρίς κάποια στοιχειώδη ανάλυση.
:lol: Ρε συ έχει κ 2ο κ 3ο μέρος. Δεν είναι μόνο 16 λεπτά. Δίπλα απ το βιντεάκι έχει κ τα υπόλοιπα 2 μέρη. Δες το όλο. Γι αυτο το πήρες τόσο στραβά.Επειδή δεν το είδες όλο.
Στην πρώτη που επισκέπτεται νομίζω, τη νοσηλεύτρια, του λέει "παίρνω 250 πέσος" (ή κάπου εκεί), που σχολιάζει αυτός "δηλαδή 9 ευρώ".
Δε βλέπω τίποτα παραπάνω σε αυτό που έκανε από μια απλή παράθεση της ισοτιμίας.
Ε; Δεν ισχύει αυτό... Δεν το έχω ξανακούσει. Αντιθέτως ξέρω ότι ο Φιντέλ μετά την επανάσταση είχε διευκολύνει στο να φύγουν απ' τη Κούβα όσοι θέλαν. Εδώ η άλλη σου λέει κάνει περιοδίες στην ευρώπη, λες να μην μπορεί να αλλάξει γειτονιά;
Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν πόλη κ να φύγουν απ την χώρα. Υπάρχει νόμος. Δες όλο το ντοκιμαντέρ.
Δεν είπα ποτέ ότι δεν έχουν αρνητικά. Δεν οραματίζομαι κάτι τέτοιο. Απλά λέω ότι είναι πολύυυυυ μπροστά από μας.
Κοίτα πολύυυυυυυ μπροστά δεν ξέρω. Είναι μπροστά σε κάποια θέματα και πίσω σε κάποια άλλα.
Γιατί όποτε παρουσιάζεται κάτι καλύτερο ψάχνουμε και βρίσκουμε όλα τα αρνηικά του, αγνοώντας τα καλά του και τελικά μένουμε στο χειρότερο;
Γιατί πάντα πρέπει να βλέπουμε και τα αρνητικά και τα θετικά οποιουδήποτε θέματος μελετάμε...

ΥΓ: Μιας που ξέρεις απ αυτά θέλω να μου πεις αν ξέρεις ποιο είναι το τραγούδι που παίζει στο τέλος του πρώτου μέρους.Εκεί στο στάδιο.
Άβαταρ μέλους
otinanai
Real Name: χμ..αλεξανδρος

Δημοσίευση από otinanai »

papagalakos έγραψε:Γλιτώνουν την παιδική πορνογραφία.
http://faeenamalaka.blogspot.com/2009/0 ... st_13.html
It's only after we've lost everything that we are free to do anything
[imgr 500x180]http://img.buzznet.com/assets/imgx/2/1/ ... 035284.jpg[/imgr]
Άβαταρ μέλους
Gus
Real Name: Πολλες ερωτησεις

Δημοσίευση από Gus »

otinanai έγραψε:
papagalakos έγραψε:Γλιτώνουν την παιδική πορνογραφία.
http://faeenamalaka.blogspot.com/2009/0 ... st_13.html
+1

Να πω επισης πως δεν ειναι και πολυ ελευθεριακο να κοβεις απο εναν ολοκληρο λαο το ιντερνετ για μια (και πολυ μικρη μαλιστα) πτυχη του. Το ιντερνετ ειναι ενα εργαλειο και μαλιστα πααααρα πολυ χρησιμο. Αποκει και περα το πως το χρησιμοποιει κανεις ειναι ενα αλλο θεμα.
sidet buyuleyijidir sidet umutur
umut suz ve sesiz bir
sesiz bir dunada
Άβαταρ μέλους
lunatic

Δημοσίευση από lunatic »

Off Topic
Ρε παιδιά ντάξει είναι οφφτόπικ αλλά θέλω να το πω επειδή το έζησα και πρόσφατα.
Εγώ με facebook κ τέτοια δεν ασχολούμαι. Ε πριν μια βδομάδα είπα να κάνω έναν λογαριασμό.
Το πόσα 16-17χρονα έχω δει να έχουν φωτογραφίες στο προφίλ τους στις οποίες παίρνουν μια γελοία πόζα σαν πουτάνες μπροστά από εναν καθρέφτη, δεν λέγεται... Πραγματικά απορώ. Τι κερδίζουν με το να το κάνουν αυτό? Τις βλέπεις όλες μια χαρά κοπέλες είναι. Γιατί δεν βγαίνουν έξω να βρουν γκόμενο? Δηλαδη πρέπει να στήνονται στο ιντερνετ για να νιώσουν γυναίκες? Δεν μπορω να το καταλάβω...
papagalakos

lunatic έγραψε:
:lol: Ρε συ έχει κ 2ο κ 3ο μέρος. Δεν είναι μόνο 16 λεπτά. Δίπλα απ το βιντεάκι έχει κ τα υπόλοιπα 2 μέρη. Δες το όλο. Γι αυτο το πήρες τόσο στραβά.Επειδή δεν το είδες όλο.
Γενικά το έχω ξαναδεί, δεν είναι θέμα.
lunatic έγραψε:
Δε βλέπω τίποτα παραπάνω σε αυτό που έκανε από μια απλή παράθεση της ισοτιμίας.
Συγκρίνει μισθούς, αλλά δεν συγκρίνει τιμές.
lunatic έγραψε:
Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν πόλη κ να φύγουν απ την χώρα. Υπάρχει νόμος. Δες όλο το ντοκιμαντέρ.
Το ντοκιμαντέρ δεν είναι βίβλος. Αυτό που λες απλά δεν ισχύει. Πως γίνεται να μην αλλάζουν γειτονιά αλλά να πάνε ταξίδια στο εξωτερικό;

Μιας κι έπιασα την ισχύ των λεγομένων του ντόκι, ρώτησα κι έμαθα κάτι που έπρεπε να φανταστώ.
Καταρχάς έχουν πολλά γλυκά, ζαχαροπλαστία κ.λπ. Κι αν το καλοσκεφτεί κανείς, λογικό δεν είναι για μια χώρα, βασίλισα του ζαχαροκάλαμου;... Το παγωτατζίδικο με τις ουρές είναι ένα συγκεκριμένο παγωτατζίδικο, διάσημο και στην ευρώπη, που έχει ουρά. Δεν είναι το μόνο..
Τα ίδια και για το ποτό που ειπώνεται κάπου...
lunatic έγραψε:
Γιατί πάντα πρέπει να βλέπουμε και τα αρνητικά και τα θετικά οποιουδήποτε θέματος μελετάμε...

ΥΓ: Μιας που ξέρεις απ αυτά θέλω να μου πεις αν ξέρεις ποιο είναι το τραγούδι που παίζει στο τέλος του πρώτου μέρους.Εκεί στο στάδιο.
Το τραγούδι θα το ψάξω.
Όσο για το καλύτερο και το χειρότερο, δεν είπα να δεχόμαστε άκριτα κάτι που μοιάζει καλύτερο. Λέω να μην μένουμε στα χειρότερα επειδή τα καλύτερα δεν είναι τέλεια.

Όσο για το ίντερνετ. Δεν είπα να μην έχουμε... Αλλά δεν θα χάναμε και πολλά αν δεν είχαμε.
Παλιότερα δεν είχε κανένας. Δεν νομίζω ότι υποφέραμε...
Δεν έχουν παιδική πορνογραφία. Είπα ότι δεν θα κάνω λίστα αλλά μάλον αυτό θέλετε. Δεν έχουν επίσης κέντρα απεξάρτησης βλαμένων που εθίζονται στο ίντερνετ.
Τέλος πάντων, βαριέμαι να συνεχίσω.
Γενικά πάντως προτιμώ να βλέπω παιδιά με σκισμένα παντελόνια να παίζουν στις αλάνες, παρά να μην βλέπω επειδή αντικοινωνικοποιούνται μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, φορώντας τη μάρκα που ράψαν παιδάκια στην Ασία.

Δεν είπα ποτέ ότι το κουβανικό καθεστός είναι το τέλειο, κι ούτε θα το υποστηρίξω ως τέτοιο. Ο καθένας βλέπει τι υπάρχει εδώ, τι υπάρχει εκεί... Διαλέγει.
Αυτή η κουβέντα πάντως δεν θα οδηγήσει πουθενά. Αν κάποιος έχει πείσει τον εαυτό του ότι εκείνο το σύστημα είναι κακό, ή ειδικότερα ότι προτιμά να έχει ακριβά ρούχα παρά καλή υγεία.

Όλα αυτά θα τα απαντούσα πριν καιρό. Τώρα έχω να προσθέσω κάτι ακόμα.
Θέλω να δω τι θα κάνετε, τι θα λέτε όταν αποκτήσουμε λίγο λίγο όλα τα αρνητικά της Κούβας, αλλά συνεχίσουμε να έχουμε άθλια νοσοκομία, ιδιωτική παιδία, αφεντικά κ.λπ.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=INkLVwtIr_I[/youtube]
Άβαταρ μέλους
LocknLoad
Forum Administrator
Forum Administrator

Δημοσίευση από LocknLoad »

Off Topic
lunatic έγραψε:Το πόσα 16-17χρονα έχω δει να έχουν φωτογραφίες στο προφίλ τους στις οποίες παίρνουν μια γελοία πόζα σαν πουτάνες μπροστά από εναν καθρέφτη, δεν λέγεται... Πραγματικά απορώ. Τι κερδίζουν με το να το κάνουν αυτό? Τις βλέπεις όλες μια χαρά κοπέλες είναι. Γιατί δεν βγαίνουν έξω να βρουν γκόμενο? Δηλαδη πρέπει να στήνονται στο ιντερνετ για να νιώσουν γυναίκες? Δεν μπορω να το καταλάβω...
Και ειναι και ηλιθιες ρε γαμωτο! Πανε μπροστα απο τους καθρεπτες στις τουαλετες και φωτογραφιζονται σαν ηλιθιες αντι να χρησιμοποιησουν το χρονοδιακοπτη και να παρουν μια σταση της προκοπης!

Κερδιζουν "respect" απο τις φιλες τους γιατι τις ξεπερνανε σε "friends" (15-17χρονοι και 30-40χρονοι σαλιαριδες) και τις βλεπεις πως κανουν... πιστευεις οτι δε θα βρουνε τον αναλογο γκομενο που τους αξιζει αλλα τοσο αποφευγουν? (γιατι νομιζουν οτι ειναι καλυτερες)

Περα απο αυτο το link του otinanai εχει πολλα λαθη
Όσο για το ίντερνετ. Δεν είπα να μην έχουμε... Αλλά δεν θα χάναμε και πολλά αν δεν είχαμε.
Δεν υποφεραμε αλλα κοιτα τωρα ποσο πιο ευκολο ειναι να κανεις την προπαγανδα σου βρωμοαριστεριστη :ssss: . Ερχεσαι στο semfe.gr και λες, μετα θα πας στα blog σου και θα λες, μετα θα στειλεις και ενα μαζικο email και παει λεγοντας

Αλλα οπως και να'χει, απλα παραδεξου οτι δε ξερεις να το χρησιμοποιεις (το internet εννοω) :wink:
Ναι, [you] σε παρακολουθώ!

Εικόνα

@[you]
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
otinanai
Real Name: χμ..αλεξανδρος

Δημοσίευση από otinanai »

papagalakos έγραψε:Όσο για το ίντερνετ. Δεν είπα να μην έχουμε... Αλλά δεν θα χάναμε και πολλά αν δεν είχαμε.
επισης παλιοτερα δεν υπηρχαν αυτοκινητα, τηλεφωνο,ηλεκτρισμος,....., τροχος, χρηση της φωτιας.
Πραγματικα δεν "υπεφερε" κανεις. Την χρησιμοτητα ενος μεσου την κρινεις αφου εχει υπαρξει και δοκιμαστει το μεσο. Με την ιδια λογικη να γυρισουμε στις σπηλιες. Το internet ειναι απαραιτητο για εναν ανθρωπο του 21ου αιωνα.
Off Topic
Περα απο αυτο το link του otinanai εχει πολλα λαθη
?
It's only after we've lost everything that we are free to do anything
[imgr 500x180]http://img.buzznet.com/assets/imgx/2/1/ ... 035284.jpg[/imgr]
Άβαταρ μέλους
Katsarola
Real Name: Διαγαλαξιακός Υπερδικτάτωρ
Facebook ID: HNNgnGNGGGNGGGG

Δημοσίευση από Katsarola »

Δεν εχουν Internet και ακομα δεν εχουν επαναστατησει;
Άβαταρ μέλους
Malefino
Real Name: Thomas
Facebook ID: 2147483647

Δημοσίευση από Malefino »

Η απαγόρευση του internet δεν έγινε για πρακτικούς λόγους αλλά καθάρα καθεστωτικούς. Το internet εκτός από τσιλιμπιρδίσματα στο facebook, στο myspace, online παιχνιδάκια να λιώνουμε, youporn και ότι άλλο μας αρέσει προσφέρει απλά ενημέρωση, πλήθος απόψεων, κειμένων, συεντεύξεων, βιβλίων, απελευθέρωση της τέχνης και χιλάδες άλλα. Πράγμα που προφανώς στο τέλεια εξουσιαστικό καθεστώς της Κούβας δεν αρέσει αφού μάλλον δε θέλει ο λαός της να σκέφτεται παρά να υποτάσσεται. Αυτού του είδους η λογοκρισία γινόταν και στη χούντα και είναι χαρακτηριστικό όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων...
Τουλάχιστον εδώ οι εξουσίες έχουν βρεί παράπλευρους τρόπους για την προπαγάνδα τους. Εκεί ούτε καν για τα μάτια του κόσμου δεν λειτουργούν... :e_biggrin: :e_biggrin:
Αν αγαπάς θα φας πακέτο
κι αν μ'αγαπάς θα φας μπουκέτο.

VoxPopuli: producer, beatmaker and dj
https://soundcloud.com/voxpopuli2
https://voxpopuli2.bandcamp.com

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε: ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
https://rocinante.gr
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πολιτική”