Προτάσεις για λογοτεχνικά βιβλία περί μαθηματικών

Πέρα από τα βιβλία της σχολής (Φυσική, Ανάλυση, Madame Figaro, Cosmopolitan, PlayStation κλπ) υπάρχουν και λογοτεχνικά βιβλία! Ναι ρε, αλήθεια είναι!

Συντονιστής: meleneemil

Άβαταρ μέλους
skywalker
Δημοσιεύσεις: 1432
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 03, 2006 12:03 pm
Real Name: skywalker
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: καμμενη γη
Επικοινωνία:

Προτάσεις για λογοτεχνικά βιβλία περί μαθηματικών

Δημοσίευση από skywalker »

Λοιπον αυτο ειναι το δευτερο μου ποστ μετα τον καινουργιο χρονο.Καλη Χρονια λοιπον και επισιμα.Επειδη πιστευω οτι λογοτεχνεια δεν ειναι μονο ο Χαρυ Ποττερ θα γραψω για ενα βιβλιο που διαβασα τωρα στις γιορτες και μου αρεσε πολυ.Με τραβηξε απο την αρχη,ηταν σχετικα ενδιαφερον δεν προαπετουσε μαθηματικες γνωσεις και ετσι μπορουσε να γινει κατανοητο στον καθενα που μπορει να διαβασει και τελος ειχε πολυ ανατρεπτηκο τελος.Προφανως δεν θα το αποκαλυψω:)

Το βιβλιο ειναι του Αποστολου Δοξιαδη.Σε γενικες γραμμες περιγραφει εναν μαθηματικο που ασχοληθηκε με την εικασια αυτη.Δεν την θυμαμαι ακριβως αλλα ειμαι σιγουρος πως καποιος εξυπνακιας:) θα την γραψει και αν οχι θα το κανω εγω την επομενη φορα(Θα μπορουσα βεβαια να ψαξω στο ιντερνετ αλλα βαριεμαι) και πρεπει να φυγω.

Να συμπληρωσω κατι ακομη που ισχυε τουλαχιστον για μενα.Τα λογοτεχνικα μαθηματικα βιβλια οπως αυτο η το τελευταιο θεωρημα του φερμα η η κομη της βερενικης δεν περιεχουν τοσο μαθηματικα θεματα και εστιαζονται κυριως στη λογοτεχνια.Εγω δεν το ηξερα.Τεσπα

Υγ να ακουσω καμια γνωμη για την υπογραφη
Υγ2 ειναι αληθεια πως την Δευτερα αρχιζουμε η να μην κατεβω ακομη αθηνα?

Καληνυχτα


title edited by HD: Ε, τον άλλαξα λίγο μιας και δεν έχει να κάνει όλο το topic με τον θειό τον Πετράν... :P
Θελω να φυγουν τα κομματα Εδω και Τωρα απο το ΕΜΠ...
Εικόνα Εικόνα
Άβαταρ μέλους
O kanenas
Δημοσιεύσεις: 3246
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 05, 2006 3:26 pm
Real Name: Αφροξυλάνθη
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O kanenas »

Skywalker έγραψε:ειμαι σιγουρος πως καποιος εξυπνακιας θα την γραψει
Ορίστε!
Ο εξυπνάκιας τελικά είμαι εγώ.  :D

Το'χω διαβάσει κι εγώ το βιβλίο και μ'άρεσε κι εμένα.
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
O_Xamenos
Δημοσιεύσεις: 1269
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 03, 2006 5:36 pm
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Gender: Male
Facebook ID: 682417817
Τοποθεσία: Πλανητης Γη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O_Xamenos »

ρε μην στεναχωρειτε τον μικρο γιατι θα σας παρει ο διαλος!!!
Εικόνα
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Άβαταρ μέλους
HeartDoc
Δημοσιεύσεις: 955
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 04, 2006 4:10 am
Real Name: Νίκος Καραστάθης
Gender: Male
Τοποθεσία: Geneva, CH

Δημοσίευση από HeartDoc »

Αγαπητέ, ω αγαπητέ sky, παρά την ιδιαίτερη "αγάπη" που τρέφω για την επιστήμη των μαθηματικών (τι επιστήμη δηλαδής; Ένα εργαλείο είναι... Ε ναι, χωρίς την φυσική... Σαν να ξέρεις php και να μην μπορείς να την χώσεις σε html.) διάβασα τουτουνό το book (μου το είχε προτείνει ένας καθηγητής μαθηματικών :P ) και δεν θα κρύψω ότι μ' άρεσε.

Νομίζω είναι καλή επιλογή για τις μέρες που περάσαν (διακοπές) και τις  μέρες που θα 'ρθούνε (εξεταστική), γιατί έτσι κι αλλιώς...  :(
The day Microsoft makes something that doesn't suck is the day they start making vacuum cleaners.
Neo
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 2:46 pm
Real Name: Thomas Anderson
Gender: Male
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος!!!

Δημοσίευση από Neo »

Πάντως Απόστολε, κατάλαβες ότι υπάρχουν πιο πολλοί καμμένοι από όσο φαντάζεσαι που ασχολούνται με την απόδειξη τέτοιων προτάσεων σε όλη τους τη ζωή. Για φανταστείτε τον να σταματήσει να καίγεται με DOTTA και να βγει μετά από 30 χρόνια βιβλίο "Ο θείος Απόστολος και η απόδειξη της εικασίας του Γκόλντμπαχ"...

Πλάκα θα ΄χει,,, Μόνο που δεν θα ζήσω να το δω από τα εμφράγματα που θα πάθω αν ξαναδώ μέσα σε post για λογοτεχνία, να ρωτάνε για καταλήψεις.
Άβαταρ μέλους
1/2rizax
Δημοσιεύσεις: 231
Εγγραφή: Δευ Δεκ 04, 2006 3:39 pm

Δημοσίευση από 1/2rizax »

Μερικά ακόμα παρόμοια βιβλία (αντιγραφή από τη "Βιβλιοθήκη" της Ελευθεροτυπίας):

1. GREGORY BENFORD
Απόδραση από το χρόνο
«ΠΟΛΙΣ», ΣΕΛ. 600, ΕΥΡΩ 22,6

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, που οφείλεται σε λανθασμένες ενέργειες της δεκαετίας του 1960, απειλεί τη Γη. Οι επιστήμονες επιχειρούν, χρησιμοποιώντας τα ταχυόνια -σωματίδια που κινούνται αποκλειστικά με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός και συνεπώς μπορούν να ταξιδέψουν στον χρόνο «προς τα πίσω»- να επικοινωνήσουν με το παρελθόν και να ενημερώσουν για την κατάσταση. Εργο επιστημονικής φαντασίας, κάμπους νόβελ, οικολογικό θρίλερ, βιωματικό μυθιστόρημα, η «Απόδραση από τον χρόνο» πραγματεύεται με επιδεξιότητα μαθηματικά και φιλοσοφικά θέματα, ενώ συνάμα ρίχνει μια νοσταλγική ματιά στη χρυσή δεκαετία του '60

2. ANDREW CRUMEY
Η αρχή του Ντ' Αλαμπέρ
«ΠΟΛΙΣ», ΣΕΛ. 284, ΕΥΡΩ 13

Ενα τρίπτυχο μυθιστόρημα, δομημένο πάνω στο μοντέλο της Εγκυκλοπαίδειας, της οποίας ο Ντ' Αλαμπέρ υπήρξε βασικός συνεργάτης. Ξεκινώντας από μια κλασική μυθιστορηματική βιογραφία, ο συγγραφέας ζωντανεύει, με τέχνη περισσή, μέσα από την αφήγηση της ζωής τού ήρωά του την ατμόσφαιρα των παρισινών σαλονιών, το κλίμα της επιστημονικής επανάστασης και του Διαφωτισμού. Θέματα, όπως η πλειότιμη λογική, ο χωρόχρονος, οι πιθανότητες, δένουν αρμονικά με την αφήγηση και ταξιδεύουν διπλά τον αναγνώστη στον χώρο και στον χρόνο.

3. ANDREW CRUMEY
Μόμπιους Ντικ (Mobius Dick)
«ΠΟΛΙΣ», ΣΕΛ. 354, ΕΥΡΩ 17

Ενα ενδιαφέρον πείραμα σκέψης, προβολή του κβαντικού μοντέλου στον μακρόκοσμο. Μια εξαιρετικά ευρηματική ιστορία που συνδυάζει το τεχνολογικό θρίλερ, την ιστορική φαντασία, τη φιλοσοφία και τη φάρσα. Μουσικοσυνθέτες, επιστήμονες, επιχειρηματίες, ιδιοφυΐες και παράφρονες συνθέτουν τον θίασο αυτής της πρωτότυπης ιστορίας που διερευνά τα θέματα της πολλαπλής πραγματικότητας, των παράλληλων κόσμων, της κβαντικής απροσδιοριστίας.

4. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ
Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ
«ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ», ΣΕΛ. 288, ΕΥΡΩ 14,6

Το πρώτο μαθηματικό μυθιστόρημα της σύγχρονης εποχής. Ενας νέος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά, που κατά καιρούς αναρωτιέται αν πρέπει να γίνει μαθηματικός, αφηγείται τη ζωή του θείου του που αφιερώθηκε στην απόδειξη της Εικασίας του Γκόλντμπαχ. Το έργο βοηθά τον αναγνώστη να γνωρίσει μερικούς από τους κορυφαίους μαθηματικούς του 20ού αιώνα και να κατανοήσει την ανθρώπινη πλευρά τους. Ακόμα, τον εισάγει με εξαιρετικά ήπιο, μη τεχνικό τρόπο σε μερικές βασικές μαθηματικές έννοιες, όπως η αξιωματική μέθοδος, η εικασία και η απόδειξη.

5. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ
Αναζητώντας τον Κουρτ Γκέντελ: Η 17η νύχτα και άλλες διαδρομές
«ΙΚΑΡΟΣ»

Θεατρικό έργο με θέμα τις τελευταίες μέρες του Κουρτ Γκέντελ, ο οποίος με το Θεώρημα της Μη Πληρότητας έθεσε, το 1931, τέρμα στις προσδοκίες του Χίλμπερτ για μια πλήρη φορμαλιστική ανάπτυξη των Μαθηματικών. Μια εξαιρετικά επιτυχημένη δραματοποίηση ενός μαθηματικού και φιλοσοφικού προβλήματος, όπου εναλλάσσονται η σάτιρα και το δράμα. (Το έργο παίζεται αυτόν τον καιρό στο θέατρο «Ανεσις», από τον θίασο «Οι σαλτιμπάγκοι» του Γιώργου Κοτανίδη). Το κείμενο του θεατρικού έργου πλαισιώνεται από δύο δοκίμια. Στο πρώτο περιγράφονται η γενεαλογία του έργου, ο τρόπος έμπνευσης και συγγραφής του, ενώ γίνονται και γενικότερες αναφορές στο ζήτημα των λογοτεχνικών έργων που έχουν σχέση με τα Μαθηματικά. Το δεύτερο δοκίμιο αναφέρεται στην κρίση των θεμελίων των Μαθηματικών, την οποία ο συγγραφέας θεωρεί μέρος της ευρύτερης ιστορίας των ιδεών.

6. DENIS GUEDJ
Το θεώρημα του παπαγάλου
«ΠΟΛΙΣ», ΣΕΛ. 643, ΕΥΡΩ 19

Μια ετερόκλιτη παρέα αποτελούμενη από έναν ηλικιωμένο βιβλιοπώλη, την υπάλληλό του, τρία παιδιά κι έναν παπαγάλο εξερευνά τον κόσμο των Μαθηματικών, με στόχο να λύσει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τον βίαιο θάνατο του μαθηματικού Ελγκάρ Γκροσρούβρ. Μέσα από τις αναζητήσεις τους επισκέπτονται, τη μία μετά την άλλη, σελίδες από την ιστορία των Μαθηματικών, δοσμένες με μαεστρία από τον διάσημο Γάλλο συγγραφέα -έναν από τους μετρ στο είδος. Ιδιαίτερα επιτυχείς είναι οι αναφορές στα ελληνικά και τα αραβικά Μαθηματικά.

7. DENIS GUEDJ
Επιχείρηση Μεσημβρία
«ΤΡΑΥΛΟΣ», ΣΕΛ. 364, ΕΥΡΩ 17,5

Η αποστολή μέτρησης του μεσημβρινού του Παρισιού, που αποφασίστηκε από την επαναστατική Εθνοσυνέλευση στη Γαλλία. Μυθιστόρημα ιστορικό όσο και μαθηματικό, μεταφέρει το κλίμα της εποχής, φωτίζοντας συνάμα τον αναγνώστη πάνω στις μεθόδους της γεωδαισίας και της χαρτογραφίας του 18ου αιώνα.

8. DENIS GUEDJ
Τα αστέρια της Βερενίκης
«ΨΥΧΟΓΙΟΣ», ΣΕΛ. 470, ΕΥΡΩ 19

Η μέτρηση της Γης από τον Ερατοσθένη. Αφήγηση μιας επιστημονικής εποποιίας που αναπτύσσεται παράλληλα με μια ιστορία πολιτικών συγκρούσεων και δολοπλοκιών. Το μεγαλείο της Αλεξάνδρειας των Πτολεμαίων με τα επιτεύγματά της, επιστημονικά και πολιτιστικά, αλλά και με τις εσωτερικές αντιφάσεις της ζωντανεύει για χάρη του αναγνώστη σε μια συγκλονιστική αφήγηση, όπου εναλλάσσονται η δράση, η ταξιδιωτική περιπλάνηση και τα Μαθηματικά.

9. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ
Ο κρατούμενος μηδέν
«ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ», ΣΕΛ. 195, ΕΥΡΩ 13,5

Μελλοντολογικό θρίλερ, κάμπους νόβελ, μυθιστόρημα κατασκοπίας. Στην Αμερική του 2009, τρεις νεαροί ηλεκτρονικοί που έχουν συλληφθεί λόγω των απόψεών τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατορθώνουν να αποδράσουν από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνται. Τι ρόλο έπαιξαν η θεωρία αριθμών και η συμβολική λογική στην απόδραση και πώς θα επιστρατευτούν για την υπεράσπιση των αξιωματικών που κατηγορούνται για την απόδραση;

10. JEAN PIERRE LUMINET
Η ράβδος του Ευκλείδη
«ΛΙΒΑΝΗΣ», ΣΕΛ. 349, ΕΥΡΩ 15

642 μ.Χ. Ενας Αραβας στρατηγός έχει εντολή να κάψει τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Τρία πρόσωπα, ο φιλόσοφος Ιωάννης Φιλόπονος, η μαθηματικός Υπατία και ο γιατρός Ραζής προσπαθούν να τον μεταπείσουν, παρουσιάζοντάς του τη ζωή και το έργο των μαθηματικών που έζησαν και εργάστηκαν εκεί.

11. ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Τούρινγκ, μαθήματα αγάπης
«ΛΙΒΑΝΗΣ», ΣΕΛ. 356, ΕΥΡΩ 18

Η πληροφορική, τα ελληνικά νησιά, ο έρωτας, οι μαθηματικοί κώδικες, το σεξ αποτελούν το εκρηκτικό μείγμα αυτού του μυθιστορήματος που φέρει την υπογραφή ενός από τους κορυφαίους Ελληνες επιστήμονες, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Τούρινγκ είναι το όνομα ενός κορυφαίου μαθηματικού του 20ού αιώνα και ταυτόχρονα το όνομα ενός προγράμματος υπολογιστή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην πλοκή αυτού του εξαιρετικά πρωτότυπου έργου.

12. ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΥΛΙΩΤΗΣ
Το επικηρυγμένο πρόβλημα
«ΠΑΤΑΚΗΣ», ΣΕΛ. 355, ΕΥΡΩ 13,5

Ενας ιδιωτικός ντετέκτιβ αναλαμβάνει να λύσει το πρόβλημα της εξαφάνισης ενός ταλαντούχου νέου μαθηματικού. Η λύση ενός από τα 7 επικηρυγμένα προβλήματα του Clay Institute, η ανάμειξη του νεαρού σε τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και το παρελθόν του ίδιου του ντετέκτιβ μπλέκονται για να συνθέσουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία μυστηρίου. 13. ΙΑΝ STEWART

Φλάτερλαντ - η περιπέτεια των πολλών διαστάσεων
«ΤΡΑΥΛΟΣ», ΣΕΛ. 382, ΕΥΡΩ 18

Ο τρισδιάστατος κόσμος μας αλλά και οι πολυδιάστατοι μαθηματικοί χώροι ιδωμένοι με τα μάτια μιας έφηβης που ζει στην Επιπεδοχώρα, μια χώρα περιορισμένη στις δύο διαστάσεις. Βασισμένο σε μια νουβέλα του 1885, της οποίας αποτελεί τη συνέχεια, έξυπνο, ευρηματικό, με χιούμορ και επιστημονική αρτιότητα ξεναγεί τον αναγνώστη στη μαθηματική έννοια της διάστασης.

14. ΚΑΡΛΟ ΦΡΑΜΠΕΤΙ
Το βιβλίο Κόλαση
«ΟΠΕΡΑ», ΣΕΛ. 109, ΕΥΡΩ 9,4

Ενας διανοούμενος βρίσκεται παγιδευμένος στην Κόλαση, που είναι μια βιβλιοθήκη. Για να γλιτώσει πρέπει να πετύχει στις δοκιμασίες που του επιβάλλει ο φύλακας- διάβολός του. Και μ' αυτόν τον στόχο επιστρατεύει τα Μαθηματικά. Ενα μυθιστόρημα με μαθηματική δομή, εμπνευσμένο τόσο από τον Μπόρχες όσο και από τον Δάντη, αλλά και με τη δική του αυτόνομη εσωτερική λογική.

15. THOMAS VOGEL
Το τελευταίο παραμύθι του Μιγκέλ Τόρρες ντα Σίλβα
«ΚΡΙΤΙΚΗ», ΣΕΛ. 164, ΕΥΡΩ 7,9

Ο εγγονός ενός διάσημου παραμυθά σπουδάζει, σύμφωνα με την επιθυμία του παππού του, Μαθηματικά και μέσα απ' αυτά προσπαθεί να βρει το τέλος της τελευταίας ιστορίας που άφησε ημιτελή ο παππούς του πριν πεθάνει. Ενα υπέροχο, ποιητικό αφήγημα που τριγυρίζει γύρω από την κατευθυντήρια ιδέα, «τα Μαθηματικά είναι το σύνολο των κανόνων που επιτρέπουν στην ποίηση να ξεδιπλωθεί».

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 24/11/2006
Άβαταρ μέλους
skywalker
Δημοσιεύσεις: 1432
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 03, 2006 12:03 pm
Real Name: skywalker
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: καμμενη γη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από skywalker »

Eyxaristoyme gia tis endiaferouses plirofories 1/2rizax.Eidika to 2 nomizo oti tha to ereyniso syntoma
Θελω να φυγουν τα κομματα Εδω και Τωρα απο το ΕΜΠ...
Εικόνα Εικόνα
Άβαταρ μέλους
sparc
Δημοσιεύσεις: 391
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 9:46 am
Real Name: Γιώργος
Gender: Male
Τοποθεσία: Ε204_κ.Φυσικής!!!

Δημοσίευση από sparc »

Όσοι τύχει να πάρετε τα επιλογής, (οπότε και) ολιγομελή μαθήματα του Ζάχου... παρακολουθήστε τις παραδώσεις και θα μάθετε και πως γράφτηκε το βιβλίο.
Κατά ομολογία του εν λόγω καθηγητή λίγο μετά το Πάσχα του 2005 στο μάθημα Μοντέλα υπολογισμών που παρακολουθούσα ανελλιπώς, ο κύριος Δοξιάδης αποτελεί έναν πολύ κοντινό του φίλο.
Ο κ. Ζάχος, όπως συνηθίζει, διέκοπτε συχνά το μάθημα για να εξιστορήσει στιγμές τις ζωής του μερικές εκ των οποίων αφορούσαν τον φίλο του μα και το βιβλίο αυτό.
I think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
Reymond Smullyan - This book needs no title
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
Ν. Καζαντζάκης - Ασκητική
Neo
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 2:46 pm
Real Name: Thomas Anderson
Gender: Male
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος!!!

Δημοσίευση από Neo »

Άρα δεν ήταν τυχαίο ότι όταν βγήκαν τα αποτελέσματα μου έκανε δώρο ένας φίλος το συγκεκριμένο βιβλίο. Κάτι ήξερε ο άχρηστος...

Η πλάκα είναι ότι από το πρώτο έτος το είχα δανείσει σε κάτι παιδιά και μου το έφεραν πριν από κάνα μήνα. Η αντίδραση ήταν ίδια με την πρώτη φορά... Έκατσα και το ξαναδιάβασα μέσα σε ένα βράδυ. Κάτσε να δεις πώς το λένε οι άγγλοι... "unputdownable" νομίζω :D
Άβαταρ μέλους
Katsarola
Δημοσιεύσεις: 653
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 06, 2006 8:23 am
Real Name: Διαγαλαξιακός Υπερδικτάτωρ
Gender: Male
Facebook ID: HNNgnGNGGGNGGGG
Τοποθεσία: Under a Bridge

Δημοσίευση από Katsarola »

ki egw mesa se mia hmera to diavasa. apla ekplhktiko...
jdimakos
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 16, 2006 3:36 pm

Δημοσίευση από jdimakos »

Θα πρότεινα επίσης ένα βιβλίο που διάβασα το καλοκαίρι και είναι κυρίως ιστορική διαδρομή, μπλέκει όμως και στοιχεία απο την προσωπική ζωη μεγάλων μαθηματικών των προηγούμρνων αιώνω
"η μουσική των πρώτων αριθμών"
Marcus Du Sautoy
Εκδόσεις ΤΡΑΥΛΟΣ

<<...εν ολίγοις η μουσική των πρώτων αριθμών - μια αυθεντική μαθηματική περιπέτεια- αγηγείταιο την εκστρατεία για την ανακάλυψη του ιερού δισκοπότηρου των μαθηματικών....Στο σχολείο μάθαμε ότι οι πρώτοι αριθμοί είναι αυτοι που διαιρούνται μόνο με τον εαυτό τους και την μονάδα.  πόσοι όμως απο εμάς γνωρίζουν ότι το πλήθος των πρώτων αριθμών ταυτίζονται με το πιο βασανιστικό μυστήριο που προσπαθεί μέχρι και σήμερα να εξιχνιάσει η ανθρώπινη γνώση; >>

καλή ανάγνωση!!
ΑΝ ΕΙΔΑ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΑΘΗΚΑ ΣΕ ΩΜΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΩΝ
ΙΣΑΑΚ ΝΕΥΤΩΝ 1676
o_apolytos
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 21, 2007 3:06 pm
Real Name: Πραγματικό Όνομα

Re: Προτάσεις για λογοτεχνικά βιβλία περί μαθηματικών

Δημοσίευση από o_apolytos »

Το logicomix του Δοξιάδη λέει τίποτα ή απλώς βρήκε τη φάμπρικα ο λογοτέχνης-μαθηματικός και θα πουλήσει στην αγορά ό,τι μπορέσει να ξεθάψει από τη μακρά ιστορία τωνε μαθηματικώνε;
Off Topic
κυρίως να ξεθάψω κάνα τόπικ ήθελον
Άβαταρ μέλους
pasquale
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: Δευ Σεπ 29, 2008 6:44 pm
Real Name: Λάμπρος
Gender: Male
Facebook ID: 0

Re: Προτάσεις για λογοτεχνικά βιβλία περί μαθηματικών

Δημοσίευση από pasquale »

Aπό τα παραπάνω βιβλία έχω διαβάσει την ράβδο του Ευκλείδη, το οποίω συστήνω ανεπιφύλακτα. Άλλο ένα ενδιαφέρον βιβλίο με απρόσμενο τέλος είναι τα πυθαγόρεια εγκλήματα του Τεύκρου Μιχαηλήδη από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ
Άβαταρ μέλους
antony07
Forum Moderator
Forum Moderator
Δημοσιεύσεις: 1673
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 15, 2006 4:37 pm
Real Name: Αντώνης
Gender: Male
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Uncertain (by principle)
Επικοινωνία:

Re: Προτάσεις για λογοτεχνικά βιβλία περί μαθηματικών

Δημοσίευση από antony07 »

o_apolytos έγραψε:Το logicomix του Δοξιάδη λέει τίποτα ή απλώς βρήκε τη φάμπρικα ο λογοτέχνης-μαθηματικός και θα πουλήσει στην αγορά ό,τι μπορέσει να ξεθάψει από τη μακρά ιστορία τωνε μαθηματικώνε;
Μέτριο. Επαναλαμβάνει την γνωστή ιστορία της λοιγικής, σε μορφή κόμικ, χωρίς καμιά πρωτότυπη συνεισφορά.
Άσε που εμφανίζει την φάτσα του μέσα στο κόμικ (ως χαρακτήρας). :?
"Ωραία παιδιά κατάχαμα κυλάει
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε
"
Άβαταρ μέλους
tod-t
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Τετ Ιαν 14, 2009 9:49 pm
Real Name: t-dot
Facebook ID: 0

Re: Προτάσεις για λογοτεχνικά βιβλία περί μαθηματικών

Δημοσίευση από tod-t »

FLATLAND


η "επιπεδοχώρα" είναι το πρώτο μυθιστορημα ΕΦ που γραφτηκε ποτέ και
έχει να κάνει με την αντίληψη της 3ης διάστασης από δι-διαστατα όντα!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Λογοτεχνία”