Διαλέξεις με Θέμα τα Μαθηματικά στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Γιατί Επιστήμη δεν είναι μόνο τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Μηχανική ... είναι και μια θειά μου!

Συντονιστές: kostas213, markelos

Απάντηση
e.oannis
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Τετ Ιαν 18, 2012 12:35 pm
Real Name: eoannis
Gender: Male
Facebook ID: 0

Διαλέξεις με Θέμα τα Μαθηματικά στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Δημοσίευση από e.oannis »

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffic ... &cnode=180

Μια ειδική εκδήλωση “γεμάτη” Μαθηματικά διοργανώνουν η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και η Περιοδική Έκδοση Επικοινωνίας και Διαλόγου στα Μαθηματικά “το φ”, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο), τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 17:30.

Στην εκδήλωση με γενικό τίτλο «Γεωμετρία: Πυλώνας των Σύγχρονων Μαθηματικών και της Μαθηματικής Εκπαίδευσης του 21ου αιώνα», ο Δημήτρης Χριστοδούλου (Καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης) και ο Αντώνης Μελάς (Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ), μιλούν και αμέσως μετά συνδιαλέγονται με το κοινό. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο Γιώργος Ευαγγελόπουλος (Δικηγόρος - Πολιτικός Επιστήμονας, Επιστημονικός Σύμβουλος της Προεδρίας της Δημοκρατίας).

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές από τον χώρο των Μαθηματικών, αλλά και σε όλους εκείνους που αγαπούν τα Μαθηματικά και σκοπό έχει να συμβάλει στον γενικότερο προβληματισμό γύρω από τη σημασία που συνεχίζει να έχει η Γεωμετρία στα σύγχρονα Μαθηματικά και τη Μαθηματική Εκπαίδευση, ειδικά τη σημερινή περίοδο που τα αναλυτικά σχολικά προγράμματα για τα Μαθηματικά βρίσκονται υπό αναμόρφωση.

Το θέμα της ομιλίας του Δημήτρη Χριστοδούλου θα είναι «Η Θεωρία των Εστιακών Καμπυλών του Απολλωνίου και τα Σύγχρονα Μαθηματικά», όπου «θα περιγραφεί και θα εξηγηθεί κατά ποιο τρόπο η συγκεκριμένη θεωρία αποτελεί αρχέτυπο για σημαντικούς τομείς των σύγχρονων Μαθηματικών, όπως η θεωρία των ελλειπτικών καμπυλών, (η οποία έδωσε και την απόδειξη του τελευταίου θεωρήματος του Fermat), το θεώρημα της μη πληρότητας του χωροχρόνου του Penrose, και η θεωρία των κυμάτων κρούσεως στα συμπιεστά ρευστά. Στόχος της διάλεξης θα είναι να καταστήσει προφανή τη σημασία που συνεχίζει να έχει η Γεωμετρία».

Το θέμα της ομιλίας του Αντώνη Μελά θα είναι «Η Σημασία και ο Ρόλος της Γεωμετρίας στην Ανάπτυξη της Μαθηματικής Σκέψης». Η ομιλία θα περιστραφεί γύρω από σκέψεις του ίδιου και του Δημήτρη Χριστοδούλου, όπως αυτές εκφράζονται σε μια αναφορά τους: «Μας φαίνεται αδιανόητο να υποβαθμιστεί η διδασκαλία της Γεωμετρίας. Μέχρι πριν έναν αιώνα ο μαθηματικός καλούνταν γεωμέτρης. Μετά από μια μεταβατική περίοδο, τις τελευταίες δεκαετίες η Γεωμετρία έχει επανέλθει στην κεντρική και δεσπόζουσα θέση της στα Μαθηματικά, πράγμα που ίσως αγνοούν όσοι δεν έχουν παρακολουθήσει τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στον χώρο γενικά των θετικών επιστημών, όπου η Γεωμετρία είναι η κύρια περιοχή όπου συναντώνται τα Μαθηματικά με την Φυσική».

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση συμμετοχής – και μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου 210 94.69.631-32, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8:30-20:00, Παρασκευή και Σάββατο: 8:30-15:30).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
17:30 Προσέλευση - Καλωσόρισμα
Χαρά Μπρίντεζη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Ιδρύματος Ευγενίδου
Βασίλης Βισκαδουράκης, Μαθηματικός-Υπεύθυνος Έκδοσης του «φ»

17:45 Γιώργος Ευαγγελόπουλος, Δικηγόρος - Πολιτικός Επιστήμονας, Επιστημονικός Σύμβουλος της Προεδρίας της Δημοκρατίας
«Εισαγωγή, παρουσίαση ομιλητών»

18:00 Δημήτρης Χριστοδούλου Καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ETH)
«Η Θεωρία των Εστιακών Καμπυλών του Απολλωνίου και τα Σύγχρονα Μαθηματικά»

18:45 Διάλειμμα

19:00 Αντώνης Μελάς Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ
«Η Σημασία και ο Ρόλος της Γεωμετρίας στην Ανάπτυξη της Μαθηματικής Σκέψης»

19:45 Συζήτηση του κοινού με τους ομιλητές
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά”