Πώς γνωρίζουμε; Έμφυτη γνώση, υποσυνείδητο και μαθηματικά

Σε μια πολιτισμικά ανεπτυγμένη κοινωνία, όσο κλειστή κι αν είναι αυτή πάντα θα υπάρχουν χαραμάδες για την φωτεινή πορεία προς τη γνώση.
Μ' άλλα λόγια, εδώ γράφετε για μουσεία, πολιτισμικές εκδηλώσεις και λοιπά "ψαγμένα στέκια".

Συντονιστής: antony07

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
protost
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: Τετ Μάιος 26, 2010 6:54 pm
Real Name: Νικόλας
Gender: Male
Facebook ID: 1089

Πώς γνωρίζουμε; Έμφυτη γνώση, υποσυνείδητο και μαθηματικά

Δημοσίευση από protost »

POSTER-ATHANASIOU-FOKA-FINAL.jpg
Διάλεξη, σε συνεργασία με το British Council, του ακαδημαϊκού και καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Αθανασίου Φωκά με τίτλο

Πώς γνωρίζουμε; Έμφυτη γνώση, υποσυνείδητο και μαθηματικά

Πού: The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)
Πότε: Δευτέρα 1 Απριλίου 2013, στις 20:00

Το Τhe Hub Events και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο Hub Science, με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2013, στις 20:00 σας προσκαλούμε στη συνάντηση του Hub Science στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το British Council, η διάλεξη του ακαδημαϊκού και καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Αθανασίου Φωκά με θέμα «Πώς γνωρίζουμε; Έμφυτη γνώση, υποσυνείδητο και μαθηματικά».

Πώς γνωρίζουμε;
Έμφυτη γνώση, υποσυνείδητο και μαθηματικά


Τι είναι γνώση;
Πώς γνωρίζουμε;
Ποιος είναι ο ρόλος των μαθηματικών στην προσπάθεια κατανόησης της δυναμικής του εγκεφάλου;

Οι πρώτοι που έθεσαν τέτοιου είδους ερωτήματα ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες. Ερωτήματα που απασχολούν μέχρι και σήμερα τους επιστήμονες. Στη διάλεξή του, ο Ακαδημαϊκός Αθανάσιος Φωκάς θα αναπτύξει την άποψη ότι οι πιο θεμελιώδεις κατηγορίες στη διαδικασία του σκέπτεσθαι είναι η έμφυτη γνώση σε αντιδιαστολή με την επίκτητη γνώση καθώς και η ασυνείδητη αντίληψη σε αντιδιαστολή με την επίγνωση. Δεδομένου ότι πριν από κάθε συνειδητή εμπειρία προηγείται μια ασυνείδητη διαδικασία, ο καθ. Φωκάς ισχυρίζεται ότι η διαδικασία της επίγνωσης είναι σχετικά αργή και μετρήσιμη, της τάξεως του μισού δευτερολέπτου.

Αθανάσιος Φωκάς

Ο Αθανάσιος Φωκάς είναι ακαδημαϊκός και καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Σπούδασε Αεροναυπηγική (Imperial College), Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (διδακτορικό δίπλωμα από το Caltech) και Ιατρική (University of Miami). Το 1986, σε ηλικία 33 ετών, εξελέγη καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Clarkson. Το 1996 εξελέγη καθηγητής στην έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και το 2002 καθηγητής στην έδρα Μη-Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης (Nonlinear Mathematical Science) του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις διεθνούς κύρους. Το 1975 έλαβε το βραβείο «Governor’s Prize» του Imperial College (ως καλύτερος φοιτητής) και το 1983 το βραβείο «J.W. Graham Research Prize» του Πανεπιστημίου Clarkson (ως καλύτερος νεαρός ερευνητής). Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο «Naylor» της Μαθηματικής Εταιρείας του Λονδίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο αυτό θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ έχει απονεμηθεί το 1991 στον Roger Penrose και το 1999 στον Stephen Hawking. Το 2004 του απενεμήθη το «Αριστείον» της Ακαδημίας Αθηνών ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2005 του απενεμήθη η διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2009, ανακηρύχθηκε Guggenheim Fellow.

Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει δώσει πάνω από 300 διαλέξεις σε όλο τον κόσμο. Το ISI Web of Science περιλαμβάνει τον κ. Φωκά στη λίστα των μαθηματικών με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως.


Είσοδος ελεύθερη


Πού
The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)

Πότε
Δευτέρα 1 Απριλίου Μαρτίου 2013, ώρα 20:00

Χορηγός
Digestive BAR ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πληροφορίες
τηλ: 210-3411009
e-mail: info@thehubevents.gr
http://www.thehubevents.gr
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πολιτισμός”