Περί χαριστικής εξεταστικής

Ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τη ΣΕΜΦΕ (όπως π.χ., συνδικαλιστικά, επαγγελματικά δικαιώματα, πρόγραμμα σπουδών κτλ.)

Συντονιστές: antony07, Chris

Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Δημοσιεύσεις: 2299
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 7:33 am
Real Name: Κώτσος Φίλ
Gender: Male
Τοποθεσία: Μπροστά στην οθόνη

Περί χαριστικής εξεταστικής

Δημοσίευση από drcypher »

Στο topic αυτό θα ήθελα να μιλήσουμε αποκλειστικά για το θέμα της χαριστικής εξεταστικής. Παρακαλώ να αποφύγουμε επίκαιρες συζητήσεις για σενάρια και λοιπές ιστορίες για αγρίους της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Φρουτοπίας. Εν ολίγοις: Τι είναι η χαριστική εξεταστική; Ποιοι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν; Από τι αποκλείονται με τη συμμετοχή τους και υπό ποίες προϋποθέσεις; Και λοιπά συναφή.

Η χαριστική εξεταστική ακροβατεί ανάμεσα στο προβλεπόμενο και το "παράτυπο". Οι καθηγητές το γνωρίζουν καλά και συχνά δυστυχώς ορισμένοι το χρησιμοποιούν για να κάνουν παζάρια. Το βασικό τους κίνητρο/κριτήριο είναι να ελαχιστοποιήσουν τα συνολικά γραπτά που θα κληθούν να διορθώσουν.

Κατά κανόνα, λοιπόν, στις χαριστικές εξεταστικές γίνονται εξίσου "χαριστικές" αυθαιρεσίες. Καθένας ορίζει ό,τι ύλη θέλει (σκεφτείτε πως εξετάζονται φοιτητές διαφορετικών ετών σε ένα εξάμηνο όπου δεν διδάχθηκε το μάθημα, οπότε θεωρητικά ορίζει όποια ύλη θέλει, κι αν κάποιος όταν το διδάχθηκε καλύπτεται, έχει καλώς, αλλιώς "ας κόψει το κεφάλι του") και ουσιαστικά παίζει με το ποιοί (με την έννοια των χρωστούμενων μαθημάτων, όχι προσωπικά) ή πόσοι θα δώσουν το μάθημα.

Στενά συνδεδεμένος με την χαριστική εξεταστική, έτσι, είναι ο εξίσου συγκεχυμένος ορισμός του "επί πτυχίω". Δικαίωμα συμμετοχής, λοιπόν, δυνητικά έχουν:
  • Είτε όσοι φοιτητές έχουν τελειώσει (χρονικά) το 5ο έτος σπουδών, δηλ. βρίσκονται στον 6ο, 7ο, κτλ. χρόνο φοίτησης.
  • Είτε όσοι φοιτητές σε έτος μεγαλύτερο ή ίσο (?) του 5ου που χρωστούν μέχρι 14 μαθήματα, τόσα όσα απαιτούνται για την τυπική ανάληψη διπλωματικής.
  • Είτε όσοι φοιτητές σε έτος μεγαλύτερο ή ίσο (?) του 5ου που χρωστούν μέχρι 3 μαθήματα, δηλ. τόσα όσα απαιτούνται για την παρουσίαση και βαθμολόγηση της διπλωματικής τους εργασίας.
  • Είτε ένας συνδυασμός των παραπάνω, αναλόγως με τον καθηγητή.
Η συνήθης πρακτική (καθώς όπως προείπα δεν υπάρχει κανονισμός για τη συγκεκριμένη διαδικασία) είναι η εξής: Αφού αποφασιστεί (ή συνολικά ή για κάθε μάθημα/καθηγητή) πόσοι θα δώσουν και σε ποια ύλη, τίθεται ο όρος πως "αν εξεταστείς και λάβεις προσβάσιμο βαθμό, δεν έχεις δικαίωμα βελτίωσης".

Αυτό σημαίνει τα εξής δυο:
  • Αν δεν δώσεις στη χαριστική, ή αν δώσεις και κοπείς, προφανώς και δεν αποκλείεσαι από μελλοντικές εξεταστικές, του ίδιου ή επόμενου έτους/εξαμήνου. Δεν τρέχει μία.
  • Αν δώσεις και περάσεις, δεν έχεις δικαίωμα βελτίωσης. Ουσιαστικά δηλ. δεν δικαιούσαι να επανεξεταστείς στο μάθημα σε επόμενη εξεταστική, είτε κανονική, είτε επαναληπτική του ίδιου ή του επόμενου έτους.
Αποτέλεσμα: Αρκετοί καθηγητές μοιράζουν αφειδώς πεντάρια ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν θα ξαναδιορθώσουν γραπτό του ίδιου φοιτητή. Φυσικά στις χαριστικές δεν ισχύει το συχνά βολικό "έγραψα 5, θα πάω στο γραφείο του καθηγητή και θα του πω να με κόψει". Είναι πολύ πιθανόν να γράψατε 3 και να σας έβαλε 5 για να τελειώνετε, και εσείς κι εκείνος. Από εκεί και πέρα παίζουν οι "διαπροσωπικές σχέσεις" :P

Ελπίζω να ήμουν σαφής. Αν δεν καταλαβαίνετε κάτι ρωτήστε. Να ξέρετε, μόνο, πως κάθε χαριστική είναι ένα "νέο θαύμα" από μόνο του, και ενδέχεται να αλλάζουν κάποιες λεπτομέρειες, αλλά η βασική ιδέα και η εμπειρία διδάσκουν τα όσα γράφω παραπάνω.

Παρακαλώ, τέλος, τους moderators, να μεταφέρουν εδώ όσα νέα topics ανοίξουν σχετικά με την επαναληπτική, και να αποσπούν όσα εκτροχιάζονται (π.χ. με τρόπους που ανέφερα στην εισαγωγή).
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
witch
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 12, 2007 8:28 pm

Δημοσίευση από witch »

na kanw mia erwtisi, pou isws i apantisi tis na einai profanis gia tous perissoterous? sti xaristiki exetastiki gia tous epi ptyxiw foitites, tha dinontai mathimata kai xeimerinwn kai earinwn examinwn, swsta?? epishs, yparxei kanenas periorismos>? dhladh: an dwsoume kapoio mathima stin kanoniki exetastiki twra kai den to perasoume, boroume kanonika na to xanadwsoume kai sti xaristiki?
Valiana
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Δευ Ιαν 15, 2007 12:22 am
Real Name: Valiana
Τοποθεσία: Καλαμάκι

Δημοσίευση από Valiana »

Λογικά θα γίνει για τα εαρινά (των φοιτητών που χρωστάνε από 5 & κάτω, αλλά θα εξεταστούν όλοι) μιας & τα χειμερινά τα δίνουμε τώρα!
Άβαταρ μέλους
Qbric
Δημοσιεύσεις: 298
Εγγραφή: Τρί Δεκ 05, 2006 12:46 am

Δημοσίευση από Qbric »

Loipon simera parthike i apofasi gia to ti tha ginei me tous epi ptixio
I syneleysi arxisse meta tis 5 kai teleiose kata tis 9 , eimastan 9 atoma apo ta Eaak 2 apo tin PKS kai 2 apo tin Edra .
I diadikasia kilise omalotata kai i apofasi pou parthike itan i eksis
OLOI oi epi ptixio (dld 9o  eksamino KAI pano ) tha dosoun mia eksetastiki gia OLA ta mathimata earinon eksaminon .
Ypirksan kai alles dyo protaseis , i proti elege mono osoi xrostane 3 kai diplomatiki katatethimeni kai i alli elege oti osoi dosoun tora na min exoun dikeoma stis epomenes .
Os foithtes tis rizospastikis aristeras (as poume:P ) prospathisame kai kataferame na paroume to min auton pou zitagame ( tin apofasi  auti dld)
To programma tha anakoinothei apo tin grammateia ( sinepagetai oti polu ligoi kathigites den tha kanoun eksetastiki )
I eksetastiki tha ginei parallila me ta mathimata
To tragiko ,apla gia na gnorizoume ti ginetai kai meta tis ekloges otan i DAPara kai PASPara grafei tous foithtes , i EDRA i fonoi ton foithton (eimai eironikos e?)  simfonise sto na min exoun dikeoma oi epiptyxio kai stin epomeni eksetastiki
(ypopsin gia tous epomenous stis eksetastikes tou septemvriou kai iouniou exoun dikeoma na dosoun OLOI oi foithtes , opote an pate sti xaristiki kai o kathigitis sas pei oti min ertheis stou iouniou na gnorizetai oti den exei dikeoma na min vathmologhsei to grapto sas stis kanonikes eksetastikes )
Auta kai kali eksetastiki
Άβαταρ μέλους
Qbric
Δημοσιεύσεις: 298
Εγγραφή: Τρί Δεκ 05, 2006 12:46 am

Δημοσίευση από Qbric »

sorry paides  imerominies 24 iouniou me 15 iouliou (pano kato)
Άβαταρ μέλους
Qbric
Δημοσιεύσεις: 298
Εγγραφή: Τρί Δεκ 05, 2006 12:46 am

Δημοσίευση από Qbric »

kai pali sorry , tora to thimithika , ta peidia pou kinigoun ipotrofies kalo einai na gnorizoun oti ta mathimata tis xaristikis den prosmetrontai gia tin ipotrofia
Ayto pou mporeitai fisika na kanete einai apla na zitisete apo ton kathigiti na kratisei to vathmo kai na sas to perasei stin epomeni kanoniki eksetastiki .
Άβαταρ μέλους
el_greco
Δημοσιεύσεις: 1275
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 9:30 am
Real Name: Νίκος Βέργος
Gender: Male
Τοποθεσία: Austin, TX
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από el_greco »

Thanks Qbric για τις πληροφορίες! Μπορούμε δηλαδή τα εαρινά να τα δώσουμε 3 φορές, Χαριστική, Εαρινή και Επαναληπτική; :D Καλά νέα... :)
                 
Άβαταρ μέλους
Qbric
Δημοσιεύσεις: 298
Εγγραφή: Τρί Δεκ 05, 2006 12:46 am

Δημοσίευση από Qbric »

vasika nai , (an kai auto eksartatai apo ton kathigiti kai poso tha to kinigisoun oi foithtes p.x. o Liarokapis tha einai diskolo , alla den exei dikeoma an dosete stin xaristiki na min sas epitrepsei na dosete stin kanoniki)
Valiana
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Δευ Ιαν 15, 2007 12:22 am
Real Name: Valiana
Τοποθεσία: Καλαμάκι

Δημοσίευση από Valiana »

Αυτά μάλιστα... Ωραία νέα...

ΥΓ: Θέλω να κάνω τα παράπονά μου... Με όλο τον ήλιο να πέφτει στο αμφιθέατρο Φυσικής δώσαμε χτες το μεσημέρι λέιζερ 9ου... Δε φτάνει που λιώσαμε στον ιδρώτα, μας έβαλαν θέματα που γράφονταν σε 4 ώρες (& όχι 2:45 όπως είπαν)... & είναι ακόμα Μάιος... τί θα κάνουμε όλο το καλοκαίρι;;;;

ΥΓ2: Επειδή είμαι 100% εκτός θέματος, αν θέλετε ανοίξτε άλλο θέμα...
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Δημοσιεύσεις: 2299
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 7:33 am
Real Name: Κώτσος Φίλ
Gender: Male
Τοποθεσία: Μπροστά στην οθόνη

Δημοσίευση από drcypher »

Αναπαράγω το email που έλαβα από τον Ιάσονα (ΕΑΑΚ) σχετικά με τη Γενική Συνέλευση Σχολής στην οποία αποφασίστηκε το καθεστώς της Χαριστικής Ιουνίου-Ιουλίου. Αφήνω και τα σχόλια σχετικά με τη συμμετοχή και τον ρόλο των υπόλοιπων παρατάξεων, δεδομένης της πρόσφατης Εκλογικής πρωτιάς της ΔΑΠ και της οριακής κατάκτησης της μιας έδρας από την ΠΑΣΠ. Αν τα πράγματα έγιναν έτσι όπως γράφονται παρακάτω απλώς να δώσω τα εύσημα μου στην ΕΑΑΚ για την επιτυχία σε ένα ακαδημαϊκό ζήτημα (δεν μας έχουν συνηθίσει) στο οποίο μέχρι τώρα μονοπωλούσαν παρατάξεις όπως οι ΔΑΠ, ΕΔΡΑ (και ΠΑΣΠ όσο θυμάται ότι υπάρχει ακόμα).

Η ανακοίνωση δεν είναι πολύ διαφορετική από του Qbric. Η υπογράμμιση δική μου.
ΕΑΑΚ έγραψε: Προχθές την Τρίτη πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση της σχολής (αυτό το όργανο συνδιοίκησης που έχει και καθηγητές και φοιτητές), στο οποίο καταφέραμε (ως εαακ) να παρθεί η απόφαση να δοθούν το καλοκαίρι (Ιούνιο-Ιούλιο) όλα τα εαρινά μαθήματα για όσους φοιτητές είναι επί πτυχίω, δηλαδή από 9ο εξάμηνο και πάνω, χωρίς περιορισμό μαθημάτων (ακόμα και αν δηλαδή κάποιος χρωστάει όλα τα εαρινά).

Κατ' αρχήν βέβαια να πω δεν ήταν καθόλου εύκολο να το πετύχουμε, γιατί διαδικασία κράτησε πάνω από 4 ώρες με τους καθηγητές (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) να λένε ότι δεν πρέπει να δώσουμε τώρα, ότι είναι παράνομο κλπ. Ήμασταν 10 εαακίτες, ένας (!) από την πκς, ο οποίος βέβαια μας στήριξε, κανείς από την δαπάρα (κανείς και από την πασπ) και δύο παιδιά από την έδρα, οι οποίοι είπαν ότι συμφωνούν με τον κ. Κουρκουλή, ο οποίος έλεγε να δώσουν χαριστική εξεταστική μόνο όσοι χρωστάνε λιγότερα από 3 μαθήματα!!!

Τελικά θα δώσουμε 3 φορές τα εαρινά (μία φορά το καλοκαίρι, μία στην κανονική του Ιουλίου που θα γίνει Σεπτέμβρη και μία στην επαναληπτική που θα γίνει Οκτώβρη) χωρίς κανένα περιορισμό.
Εγώ θα ζητήσω το αντίγραφο της απόφασης της Σχολής από τον Ιάσονα (αν και λογικά σύντομα θα αποστείλει ανακοίνωση η Γραμματεία), παρόλα αυτά όποιος έχει το επίσημο έγγραφο μπορεί να μας διευκολύνει στέλνοντάς το προκειμένου να βγάλουμε μια ανακοίνωση στην κεντρική σελίδα.
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
Qbric
Δημοσιεύσεις: 298
Εγγραφή: Τρί Δεκ 05, 2006 12:46 am

Δημοσίευση από Qbric »

dr  etsi einai pos ta leei o Iasonas (des kai pio pano ti grafo , gia na min yparksoun sxolia epeidh o Iasonas grafei gia enan Kniti kai ego gia dyo , i deuteri itan metaptyxiakos )
apla tha eixe plaka na mporousame na grapsoume ti eipe o kathe kathigitis , an pisteuete oti i apo tis genikes syneleuseis ton foithton den vgenei noima pou na isastan sti syneleusi tmimatos .
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Δημοσιεύσεις: 2299
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 7:33 am
Real Name: Κώτσος Φίλ
Gender: Male
Τοποθεσία: Μπροστά στην οθόνη

Δημοσίευση από drcypher »

Για το συγκεκριμένο δεν έχω αμφιβολία. Γενικότερα, πάλι είμαι καλοπροαίρετος, ειδικά από ανακοινώσεις ανθρώπων που έχουμε πει και δυο κουβέντες (όπως ο Ιάσων). Απλώς επειδή όσες φορές έχω αναπαραγάγει ανακοίνωση άλλων (κυρίως από το site της ΔΑΠ) κατέληξα να μαζεύω ανακρίβειες και ψεύδη. Οπότε είμαι πλέον (δυστυχώς) σε φάση "φύλαγε τα ρούχα σου για να 'χεις τα μισά" :P

Πάντως οι επιμέρους τοποθετήσεις φοιτητών και καθηγητών θα είχαν ενδιαφέρον. Κρίμα που τα περισσότερα ειλικρινή σχόλια διαγράφονται στο τέλος από τα πρακτικά (όποτε υπάρχουν πρακτικά)... :)
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
Qbric
Δημοσιεύσεις: 298
Εγγραφή: Τρί Δεκ 05, 2006 12:46 am

Δημοσίευση από Qbric »

koita einai dyskolo kapoios na to diapseusei giati polu apla itan alla 3 atoma apo foithtes mono kai DAPARA eleipe kai i EDRA itan asta na pane sti monadiki topothetisi pou ekane (den ksero to onoma tou) , pados itan arketa dyskolo oxi giati mono diafonousan i kathigites mazi mas alla giati yphrxan 500 apopseis
Episis kati pou dsen egrapsa ego oute o Iasonas an kapoios meta apo tis eksetastikes exei meinei me 2-3 mathimata exei dikeoma xaristikis (prosopikis) apla kalo tha itan na zithsei na mpei o vathmos tou meta sti kanoniki eksetastiki
Άβαταρ μέλους
temfeboy
Δημοσιεύσεις: 130
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 11:10 am

Δημοσίευση από temfeboy »

Μπράβο στα ΕΑΑΚ. Μακάρι να συνεχιστεί και με άλλες ενέργειες, ωστέ μερικοί καθηγητές με μαθήματα με ποσοστά επιτυχίας 20% και κάτω (και είναι πάρα πολλά αυτά τα μαθήματα), να αρχίσουν να συμμορφώνονται λιγάκι.
  Κοντεύω να γεράσω μέσα στις εξετάσεις και στα εξετασιοκεντρικά μυαλά τους. Άνθρωποι είμαστε ρε ζώα, όχι νούμερα!!! (πόσο πήρες εκεί; 10. πόσο εκεί; 7. πόσο εκεί; 5. ποποοοοο!!!)
Άβαταρ μέλους
Wizard
Forum Administrator
Forum Administrator
Δημοσιεύσεις: 2624
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 01, 2006 8:40 am
Real Name: Μάνος Ικάριος
Gender: Male
Facebook ID: Manos.Ikarios
Τοποθεσία: Παντού!

Δημοσίευση από Wizard »

Κατά πάσα πιθανότητα δε θα δωθούν τα μαθήματα που διδάσκουν οι Λιαροκάπης, Κουρκουλής. Να σημειώσω ότι έχουν την επιλογή αυτή, μιας και η συγκεκριμένη εξεταστική δεν είναι στην ουσία χαριστική, αλλά χαρισμένη-έξτρα :D
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδικά Θέματα”