Για να μάθουμε, εμείς και τα παιδιά μας ΣΩΣΤΑ Ελληνικά

Πες κι εσύ μια χαζομάρα! ΜΠΟΡΕΙΣ!

Moderator: snodrion

O_Xamenos
Posts: 1269
Joined: Fri Nov 03, 2006 5:36 pm
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Gender: Male
Facebook ID: 682417817
Location: Πλανητης Γη
Contact:

Για να μάθουμε, εμείς και τα παιδιά μας ΣΩΣΤΑ Ελληνικά

Post by O_Xamenos »

http://www.slang.gr/

ενδιαφερον λινκ...
περιμενω αντυπωσεις
Image
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
User avatar
sparc
Posts: 391
Joined: Wed Nov 01, 2006 9:46 am
Real Name: Γιώργος
Gender: Male
Location: Ε204_κ.Φυσικής!!!

Post by sparc »

5 λεπτά το έψαξα και βρήκα μόνο βρισιές και σεξουαλικά υπονοούμενα. Δεν μπορώ να πω ότι είναι του γούστου μου. Μου θυμίζει κάτι από θρανίο λυκείου...
slang.gr wrote:Αποποίηση Ευθυνών
Το slang.gr αποποιείται όλων των ευθυνών για το περιεχόμενο που καταχωρίζουν οι χρήστες του
Πιστεύω ότι δεν είμαι μόνος μου σε αυτό το συμπέρασμα. Επίσης δε νομίζω ότι τα παιδιά που το έφτιαξαν θα το συνεχίσουν. Η τελευταία είδηση είναι από τον 11ο του 06.

ΥΓ: υφίσταται ρήμα καταχωρίζουν; Καταχωρούν δεν είναι το σωστό;
I think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
Reymond Smullyan - This book needs no title
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
Ν. Καζαντζάκης - Ασκητική
User avatar
Wizard
Forum Administrator
Forum Administrator
Posts: 2624
Joined: Wed Nov 01, 2006 8:40 am
Real Name: Μάνος Ικάριος
Gender: Male
Facebook ID: Manos.Ikarios
Location: Παντού!

Post by Wizard »

Το καταχωρίζω είανι σωστό (απλά για να προλάβω τον drcypher, ο οποίος θα γράψει έτσι κι αλλιώς την εξήγησή του μέσα σε ένα κατεβατό...)
Γιώργο, μπήκες στο slang.gr... Ξέρεις τι σημαίνει slang? :? Τι άλλο περίμενες να δεις????
Και προφανώς το "Το slang.gr αποποιείται όλων των ευθυνών για το περιεχόμενο που καταχωρίζουν οι χρήστες του" δεν είναι επειδή δε θέλουν να το συνεχίσουν...
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
User avatar
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Posts: 2296
Joined: Wed Nov 01, 2006 7:33 am
Real Name: Κωνσταντίνος Φίλιος
Gender: Male
Facebook ID: 1359164311
Location: Μπροστά στην οθόνη
Contact:

Post by drcypher »

Η αργκώ είναι μια ιδιαίτερη παραλλαγή της γλώσσας, ένας κώδικας που υποτίθεται πως χρησιμοποιείται για εξίσου ιδιαίτερους λόγους. Μερικοί που μπορώ να σκεφτώ είναι:
 • Κρυψίνοια (δικαιολογημένη ή μη): Π.χ. οι ομοφυλόφιλοι είχαν επινοήσει τα λεγόμενα "καλιαρντά" προκειμένου να μην γίνονται κατανοητοί, όπως και πολλές άλλες ομάδες. Σε ένα βαθμό και οι ρεμπέτες είχαν προσαρμώσει τη γλώσσα τους ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί από την αστυνομία, κ.ο.κ.
 • Χαμηλή ικανότητα στη γλώσσα: (Μεγάλες) ομάδες ανθρώπων που για μεγάλο διάστημα (ακόμα και γεννιές) στερούνται τη γλωσσική εκπαίδευση. Παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο φτάσαμε στην Δημοτική.
 • Πνευματική μονομέρεια και αγκυλώσεις: Συνήθως στο πλαίσιο μιας ιδεολογίας που απομακρύνει από μια ευρύτερη οπτική (άρα και την ανάγκη χρήσης λέξεων με ευρύτερο ενδιαφέρον ή νόημα) εμφανίζεται το φαινόμενο της "κασέτας" (μόνιμη επανάληψη των ίδιων εκφράσεων και λέξεων) με έντονο το στοιχείο της "ορολογίας". Οι στρουκτούρες, το προτσές, το "ας πούμε", διάφορες αστείες παραλλαγές της λέξης "αγώνας", και αναρίθημητα άλλα παραδείγματα ξύλινης αργκούς είναι, νομίζω, γνωστά σε όλους μας.
 • Συμπλέγματα κατωτερότητας: Άτομα που δεν έχουν άλλον τρόπο να αποδείξουν ή να επιδείξουν διαφορετικότητα επινοούν αργκώ προκειμένου να δημιουργήσουν έναν σύνδεσμο μεταξύ τους (καθώς η ανικανότητα ως συνδετικό στοιχείο συνοχής δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικό) και ένα αποτέλεσμα, ένα "παραγωγικό στοιχείο" (όπως λένε στα μέρη μου "κάτι σου φαίνεται ότι λες/κάνεις", "να'χαμε να λέγαμε", κτλ.).
Τα συγκεκριμένα λήμματα που αναφέρει το παραπάνω site νομίζω υπάγονται στην τελευταία κατηγορία. Όλοι έχουμε ακούσει και χρησιμοποιήσει αυτές τις εκφράσεις, αλλά το να ανάγει κανείς συμπτώματα γλωσσικής παρακμής και διανοητικής τεμπελιάς σε δημιουργικότητα, ιδιαιτερότητα, κτλ. είναι λίγο (αυτο)κοροϊδία.

Ειδικότερα η νεολαία νομίζω θα πρέπει σύντομα να αντιληφθεί πως η οργή της ή η επαναστατικότητά της πλήττεται πολύ περισσότερο με τα σεξιστικά λογοπαίγνια που συνιστούν το φρασεολόγιό της απ' ό,τι θα βοηθούσε η σωστή και ουσιαστική χρήση της γλώσσας. Πόσο μάλλον όταν η ιδιοσυγκρασία που φανερώνεται από αυτήν την αργκώ υποδεικνύει πως το κίνητρο δεν είναι καμία βαθυστόχαστη τάση για ανατροπή αλλά απλή ξενέρωτη και ταυτόχρονα δίχως λόγο σεξιστική μαγκιά. Γι' αυτό και έχουμε φτάσει στο σημείο ένας άνθρωπος που έχει εντάξει δυο λέξεις παραπάνω στο λεξιλόγιό του να θεωρείται "προφέσορας" (με διφορούμενη χροιά), συνηθέστερα δε από φλώρος/σπασίκλας έως εξωγήινος.

Φυσικά δεν μου κάνει καμία εντύπωση πως η γλώσσα έχει πάρει τον ίδιο κατηφορικό δρόμο με την καλλιτεχνική έκφραση, την επιστημονική πρόοδο, τη φιλοσοφική αναζήτηση, την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων, δηλ. τον δρόμο της γνήσιας παρακμής.

Όσο για τα ρήματα "καταχωρώ/καταχωρίζω" υπάρχει όντως ένα ζήτημα το οποίο έχω ψάξει με τον el_greco και τον Wizard κατά τη διάρκεια της συγγραφής κάποιων κομματιών του Portal. Να κάνω μια πολύ σύντομη υπενθύμιση/διάκριση δυο βασικών ιδιοτήτων ενός ρήματος:
 • Διάθεση: Νοηματική ιδιότητα, καθορίζει συνήθως τον τρόπο σύνταξης ενός ρήματος και όχι την ορθογραφία ή τη γραμματική του. Οι διαθέσεις είναι:
  1. Ενεργητική: Το υποκείμενο ενεργεί, κατά κανόνα η ενέργειά του διοχετεύεται σε ένα αντικείμενο. Π.χ.: σκοτώνω κάποιον, ταΐζω κάποιον/κάτι, επεξεργάζομαι κάτι, κτλ.
  2. Παθητική: Το υποκείμενο δέχεται μια ενέργεια, παθαίνει κάτι. Π.χ.: τραυματίζομαι, αδικούμαι, κτλ.
  3. Ουδέτερη: Το υποκείμενο δεν δέχεται ενέργεια ή ενεργεί. Τα ρήματα αυτά δηλώνουν κατάσταση. Π.χ. κοιμάμαι, στέκομαι, τρέχω, υπάρχω, ζω, (διαρ)ρέω, κτλ.
  4. Μέση: Η ενέργεια του υποκειμένου επιστρέφει στο ίδιο το υποκείμενο. Π.χ. εγώ τενίζομαι, το δέντρο ξεριζώθηκε, το σπίτι γκρεμίστηκε, κτλ.
 • Φωνή: Γραμματική ιδιότητα, ξεχωρίζει από την κατάληξη ενός ρήματος, και είναι μια από τις:
  1. Ενεργητική: Τα ρήματα που λήγουν σε (π.χ. πλένω, κάνω, πέφτω, κτλ.)
  2. Παθητική: Τα ρήματα που λήγουν σε -ομαι (π.χ. περιεργάζομαι, εκτονώνομαι, απλώνομαι, βομβαρδίζομαι, κτλ.)
Η διάθεση δεν έχει καμία απολύτως σχέση εξάρτησης με τη φωνή, αν και κατά κανόνα π.χ. τα ρήματα ενεργητικής διάθεσης είναι ρήματα ενεργητικής φωνής. Εδώ αξίζει να δει κανείς και ορισμένα συνήθη παραδείγματα εσφαλμένης ανάμιξης/αντίληψης της φωνής ως διάθεση και αντίστροφα:
 • Οι δημοσιογράφει συχνά λένε "κάποιος διέρρευσε την τάδε είδηση". Το ρήμα "διαρρέω" είναι ουδέτερης διάθεσης. Δεν μπορείς να διαρρεύσεις (ή να ρεύσεις) κάτι), με την έννοια ότι το θέτεις σε ροή. Μπορείς να τροφοδοτείσεις, να διασπύρεις, να διαχύσεις κάτι.
 • Το ρήμα "επεξεργάζομαι" παρό,τι παθητικής φωνής, έχει ενεργητική διάθεση. Π.χ. "επεξεργάζομαι ένα αντικείμενο". Προφανώς ένα ρήμα ενεργητικής διάθεσης που είναι ήδη σε παθητική φωνή δεν μπορεί να γίνει με κάποιον τετριμμένο μετασχηματισμό παθητικό, όπως π.χ. "το αντικείμενο επεξεργάστηκε από μένα". Η λύση είναι είτε περιφραστική απόδοση είτε χρήσης συνώνυμης λέξης (π.χ. "το αντικείμενο υπέστη επεξεργασία από εμένα" ή "το αντικείμενο τροποποιήθηκε από εμένα").
 • Και διάφορα άλλα που κατά καιρούς ίσως έχετε παρατηρήσει...
Πίσω στο ζεύγος "καταχωρώ/καταχωρίζω" τώρα. Η κατάληξη -χωρώ (ενεργητική φωνή) δηλώνει κατά κανόνα ουδέτερη διάθεση. Π.χ. προχωρώ, αναχωρώ, υποχωρώ, κτλ.. Η κατάληξη "-χωρίζω" από την άλλη (επίσης ενεργητική φωνή) εν γένει προσδίδει ενεργητική διάθεση, ειδικότερα χωρισμό. Π.χ. ξεχωρίζω, διαχωρίζω, καταχωρίζω, κτλ..

Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι μάλλον αδόκιμο να πεις ότι "καταχωρείς κάτι". Προτιμότερο είναι το "καταχωρίζω κάτι", και η ενέργεια αυτή λέγεται "καταχώριση τινός". Κάτι "καταχωρίζεται" ή "καταχωρίστηκε", δεν "καταχωρείται" ή "καταχωρήθηκε". Αυτό που δημιουργείται, από την άλλη, είναι πλέον ένα αντικείμενο που φέρει την ενέργεια της καταχώρισης αλλά ταυτόχρονα υποννοεί κατάσταση, οπότε, για την περίπτωση του ουσιαστικού είναι εξίσου ή περισσότερο δόκιμη η ορθογραφία "καταχώρηση", πλέον όχι ως ενέργεια αλλά ως η ουδέτερη κατάσταση που προέκυψε από αυτήν.

Συγγνώμη για την υπερβολική έκταση του κειμένου, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε κάποια στοιχεία γραμματικής και εν γένει γλώσσας που διδαχθήκαμε μεν στο δημοτικό αλλά έχουμε με ευκολία αντικαταστήσει με την ευκολία κακόγουστης αργκώ ;)
Last edited by drcypher on Sun May 13, 2007 2:28 am, edited 3 times in total.
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.

-Από τη σκληρόδετη έκδοση του "Γιατί μπορώ" (Διαδόσεις "Φίλιος", 2009)
User avatar
Skliraios
Posts: 743
Joined: Sun Nov 05, 2006 4:00 pm
Real Name: Ιουλιος Μπιτζιμπιτζιδης
Gender: Male
Location: τριτο συννεφο στο βαθος

Post by Skliraios »

καλη φαση ,μου θυμιζει ενα cd απο το free που ειχε μεσα τετοιο προγραμματακι με λεξιλογιο
http://www.freewebs.com/hellian00/300%204.gif

ο πληθωρισμός του φαίνεσθαι έχει ρίζες στη έλλειψη του είναι.Occasio aegre offertur, facile amittitur - Opportunity is offered with difficulty, lost with ease. (Publius Syrus)

http://www.neobux.com/?r=SKLIRAIOS
O_Xamenos
Posts: 1269
Joined: Fri Nov 03, 2006 5:36 pm
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Gender: Male
Facebook ID: 682417817
Location: Πλανητης Γη
Contact:

Post by O_Xamenos »

ρε μανο... τι τον ποτισατε τουτονα???
Image
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
User avatar
Wizard
Forum Administrator
Forum Administrator
Posts: 2624
Joined: Wed Nov 01, 2006 8:40 am
Real Name: Μάνος Ικάριος
Gender: Male
Facebook ID: Manos.Ikarios
Location: Παντού!

Post by Wizard »

Δεν ήτο μαζί μας :D
Είναι Τρίκαλα και έχει λαλήσει γενικότερα όπως φαίνεται.
Ωστόσο δε μπορώ να σου πω τι έχει πιει γιατί (φυσικά) δεν έκατσα να διαβάσω το ποστ του :D
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
User avatar
skywalker
Posts: 1432
Joined: Fri Nov 03, 2006 12:03 pm
Real Name: skywalker
Facebook ID: 0
Location: καμμενη γη
Contact:

Post by skywalker »

oute go.H kalyteri lexi einai ο σομπας
Ενας τυπος ο οποιος ειναι κοντος και οταν κλανει σηκωνει σκονη. Συνηθως εχει σχημα σομπας και το κεφαλι του μοιαζει με μπουρι.
Θελω να φυγουν τα κομματα Εδω και Τωρα απο το ΕΜΠ...
Image Image
User avatar
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Posts: 2296
Joined: Wed Nov 01, 2006 7:33 am
Real Name: Κωνσταντίνος Φίλιος
Gender: Male
Facebook ID: 1359164311
Location: Μπροστά στην οθόνη
Contact:

Post by drcypher »

Ντροπή ρε αργκόκαφροι. Μόνο ο el θα αναγνωρίσει την αξία του παραληρήματος μου (αφού προβεί στις κατάλληλες διορθώσεις). Σας κάνω ήδη ignore και σας κρατάω μούτρα για 3 μέρες από... ΤΩΡΑ!
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.

-Από τη σκληρόδετη έκδοση του "Γιατί μπορώ" (Διαδόσεις "Φίλιος", 2009)
User avatar
Wizard
Forum Administrator
Forum Administrator
Posts: 2624
Joined: Wed Nov 01, 2006 8:40 am
Real Name: Μάνος Ικάριος
Gender: Male
Facebook ID: Manos.Ikarios
Location: Παντού!

Post by Wizard »

Δε μπορείς, είσαι admin :P :finga:
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
User avatar
pao132003
Posts: 1905
Joined: Fri Nov 03, 2006 10:06 am
Real Name: Γιάννης
Gender: Male
Location: Αθήνα(ως επί το πλείστον)
Contact:

Post by pao132003 »

Συγγνώμη, αλλά αμφιβάλλω για το καταχωρίζω. Πάντως, αν πράγματι το'χετε ψάξει θα ενδιαφερόμουν για τις πηγές σας

edit: βασικά μόλις κοίταξα το λεξικό και τελικά έχετε δίκιο. Συγγνώμη, αλλά μερικές φορές προτρέχω (ή μήπως προτρεχίζω...)
No battle is ever won he said. They are not even fought. The field only reveals to man his own folly and despair, and victory is an illusion of philosophers and fools.
-William Faulkner, novelist (1897-1962)

H πιο επαναστατική πράξη σήμερα (2013) είναι να κρατήσεις ένα σχολείο ανοικτό.
-Άγνωστου
User avatar
sparc
Posts: 391
Joined: Wed Nov 01, 2006 9:46 am
Real Name: Γιώργος
Gender: Male
Location: Ε204_κ.Φυσικής!!!

Post by sparc »

wizard wrote:Γιώργο, μπήκες στο slang.gr... Ξέρεις τι σημαίνει slang? Τι άλλο περίμενες να δεις????
Απλά slang δεν είναι μόνο βρισιές και σεξοδιαστροφικές ανοησίες. Περίμενα να δω λέξεις όπως τσάγια, τσίου, την κάνω και άλλα τέτοια. Περίμενα να δω λήμματα που θα μπορούσε να συμπεριλάβει και ο "μπάμπι", ίσως σε κάποια ειδική έκδοση.

Όσο για την αποποίηση ευθυνών, το έβαλα συμβολικά. Προσωπικά δεν θα σκεφτόμουν να συμπεριλάβω κάτι τέτοιο σε δικό μου site μέχρι να με ανάγκαζε το περιεχόμενο.
I think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
Reymond Smullyan - This book needs no title
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
Ν. Καζαντζάκης - Ασκητική
User avatar
philip
Posts: 227
Joined: Tue Dec 05, 2006 6:46 pm
Real Name: Φίλιππος
Gender: Male
Facebook ID: 0
Location: Swing bar στο Χαλάνδρι..

Post by philip »

drcypher wrote: Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι μάλλον αδόκιμο να πεις ότι "καταχωρείς κάτι". Προτιμότερο είναι το "καταχωρίζω κάτι",

για την περίπτωση του ουσιαστικού είναι εξίσου ή περισσότερο δόκιμη η ορθογραφία "καταχώρηση", πλέον όχι ως ενέργεια αλλά ως η ουδέτερη κατάσταση που προέκυψε από αυτήν.

Σωστός! :clap:   Σύμφωνα με το Μείζoν Ελληνικό Λεξικό είναι και τα δύο σωστά αλλά το καταχωρίζω και αντίστοιχα η καταχώριση είναο ορθότερα. Παραθέτω αυτούσια:  


Μ.Ε.Λ. wrote: καταχώρηση:  (η) ουσ. βλ. το ορθότ. καταχώριση

καταχωρώ:     -είς, -εί ρ. (καταχώρησα, καταχωρημένος) βλ. το ορθότ. καταχωρίζω  
Last edited by philip on Mon May 14, 2007 4:30 pm, edited 1 time in total.
Genius is 20% inspiration and 80% perspiration...
User avatar
pao132003
Posts: 1905
Joined: Fri Nov 03, 2006 10:06 am
Real Name: Γιάννης
Gender: Male
Location: Αθήνα(ως επί το πλείστον)
Contact:

Post by pao132003 »

philip, καλύτερα να κοίταγες το "Μείζον Ελληνικό Λεξικό" πάντως. :) (που είναι και το σωστό by the way...) :D
No battle is ever won he said. They are not even fought. The field only reveals to man his own folly and despair, and victory is an illusion of philosophers and fools.
-William Faulkner, novelist (1897-1962)

H πιο επαναστατική πράξη σήμερα (2013) είναι να κρατήσεις ένα σχολείο ανοικτό.
-Άγνωστου
User avatar
philip
Posts: 227
Joined: Tue Dec 05, 2006 6:46 pm
Real Name: Φίλιππος
Gender: Male
Facebook ID: 0
Location: Swing bar στο Χαλάνδρι..

Post by philip »

:oops:    :oops:   ρόμπα έγινα  :oops:  :speechless:   :toimonster:
Genius is 20% inspiration and 80% perspiration...
Post Reply

Return to “Αστεία”