Είχα αμανάτι από την εποχή που το ξεκλείδωσα ένα καλώδιο USB (χρυσοπληρωμένο) ενώ το καινούριο κινητό είχε μέσα στο πακέτο του και το καλώδιο. Επίσης, είχα αποθηκευμένες τις "επαφές" (αλήθεια, δεν μπορούσαν να βρουν μια άλλη λέξη; ), το πρόβλημα όμως ήταν ότι ο Manager του παλιού τηλεφώνου μπορούσε να εξάγει τα ονόματα, μόνο ως CSV.
Αναγκαστικά λοιπόν, έπρεπε να δουλέψω έτσι, ή να περάσω όλα τα τηλέφωνα ένα-ένα, με το χέρι (έστω και μέσω υπολογιστή).
Άνοιξα το συγκεκριμένο αρχείο και έβγαλε ένα σωρό βλακείες. Γινόταν της κακομοίρας. Πήγα να το παίξω έξυπνος και ζήτησα από τον Manager του καινούριου κινητού να τα εισάγει από το παλιό αρχείο...
Αμ δε! Το μπούλο πήρα!
Από τα "συμφραζόμενα", κατάλαβα ότι έπρεπε να συμφωνούν οι στήλες των δύο αρχείων. Πώς όμως να κάτσω να αλλάξω 500 τηλέφωνα με 50 στήλες το καθένα χωρίς να γίνει μ@λ@κί@; Τι σου είναι το internet ρε παιδί μου...
Βρήκα ένα προγραμματάκι, το οποίο παίρνει το αρχείο .csv και σου δίνει τη δυνατότητα να το επεξεργαστείς. Να κάνεις ό,τι θέλεις!!!
CSVeditor λέγεται, τζάμπα είναι... Έκατσα λοιπόν και έπαιξα! Τρεις ωρίτσες έφταναν.
Καταρχήν χρειάστηκε να κρατήσω από το αρχείο του παλιού τηλεφώνου μόνο τόσες λίστες, όσες χρειαζόταν το καινούριο. Πώς όμως θα ήξερα πόσες και ποιες λίστες ήθελε το καινούριο;
Η αλήθεια είναι ότι το παλιό φάνηκε να έχει περισσότερες λειτουργίες από το καινούριο, όμως ήταν ως επί το πλείστον άχρηστες. Τι να κάνω το "θέση στην εταιρεία" πχ; Σιγά μην το χρησιμοποιούσα ποτέ. Κι εδώ τίθεται ένα θέμα όσον αφορά τη φιλοσοφία που χρησιμοποιεί ο κάθε κατασκευαστής.
[Eθνικιστής_Mode]Γιαπωνέζοι και οι δύο, αλλά μάλλον δεν έχουν αυτοί κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους όπως οι Ελληνάρες [/Eθνικιστής_Mode]
Αφού είδα λοιπόν τι θέλει το καθένα, άρχισα να τα φτιάχνω... Πλάκα είχε!
Και μετά από 2 ώρες δουλειάς, ξαφνικά... ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ!!!
(Πλάκα κάνω ντε!)
Δεν έπεσε το ρεύμα. Ήμουν σίγουρος ότι ήμουν στη σωστή κατεύθυνση. Και μπορεί να είχα χάσει χρόνο (ίσως τόσο όσο θα χρειαζόμουν για να τα περάσω με το χέρι) αλλά έμαθα αρκετά πράγματα. Κάτι έλειπε όμως... Κι αυτό ήταν μία στήλη με "-1" που ζήταγε στην αρχή του ".csv" το καινούριο κινητό.
Αφού λοιπόν την έβαλα, πήγα να το δοκιμάσω.
Κι έπεσα από τα σύννεφα. Οι "επαφές" είχαν μπει, όμως εμφανίστηκε ξανά ένα πρόβλημα που περίμενα ότι θα είχε λυθεί. Η αλφαβιτική σειρά ήταν Γ.Τ.Π. καβάλα. Γινόταν της κακομοίρας. Την ψιλιάστηκα όμως τη δουλειά. Ας είναι καλά οι υστερίες του drcypher με την ονοματοδοσία.
Ενώ λοιπόν μέχρι ένα σημείο (προφανώς μέχρι τότε που μου έκλεψαν το πιο παλιό κινητό) τα ονόματα ήταν μια χαρά, όλα τα υπόλοιπα έκαναν πάρτυ. Εδώ, θέλω να τονίσω ότι τα δύο παλιότερα κινητά ήταν της ίδιας εταιρείας και μάλιστα πολύ συγγενικά μοντέλα (εμφανισιακά ίδια)
Ο σωτήρας μου λοιπόν (το μικρό εκείνο προγραμματάκι) είχε μια επειλογή, με την οποία έκανε όλα τα γράμματα lower_case. Μπόρεσα λοιπόν να δω ότι το προηγούμενο κινητό ενώ υποτίθεται ότι εγώ έγραφα ελληνικά, αυτό καταλάβαινε αιωνίως ένα μείγμα από ελληνικά, αγγλικά και greeklish. Κοινώς... Γινόταν της επί χρήμασι εκδικομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα...
Είχε λοιπόν και μια επιλογή που μπορούσε να αντικαταστήσει χαρακτήρες μέσα στο .csv
Και την εκμεταλλεύτηκα δεόντως. Ήμουν βέβαια διστακτικός ως προς το να τα βάλω όλα ελληνικά, δεδομένου του ότι έχω κακές εμπειρίες, όμως αφού δούλεψε είμαι πανευτυχής.
Με προβληματίζει όμως το εξής...
Αυτός που έφτιαξε το πρόγραμμα, γιατί το έφτιαξε; Φαντάζομαι ότι κάτι παρόμοιο με εμένα θα ήθελε να κάνει. Όμως, πόσο καιρό του πήρε να το φτιάξει;
Προφανώς και η χρήση του προγράμματος δεν περιορίζεται μόνο σοτυς καταλόγους κινητών, αλλά και σε βάσεις δεδομένων γενικότερα. Απλά, το θέτω υπόψιν όσων επιχειρήσουν κάτι αντίστοιχο.
Ποτέ άλλωστε δεν ξέρεις τι πρόβλημα ταλαιπωρεί τους συμ-forumίτες σου!!!