Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η δήλωση στο μηχανογραφικό μίας τόσο ιδιαίτερης σχολής όπως η ΣΕΜΦΕ. Πάρα πολλή προσοχή και σκέψη.
Εγώ αντιθέτως έχω πολλούς προβληματισμούς σχετικά με το γενικότερο επίπεδο της σχολής μας και με το πρόγραμμα σπουδών της. Θα postάρω ένα κείμενο που είχα δημοσιεύσει παλιότερα στο site της ΕΔΡΑΣ. Θέλω κάθε μαθητης Λυκείου να ακούει όλες τις απόψεις,θετικές και αρνητικές! Οι υπόλοιποι είστε ευπρόσδεκτοι να σχολιάσετε το κείμενό μου και να έχουμε μια γόνιμη συζήτηση!
ΠΑΡΑΘΕΣΗ
Όσοι με γνωρίζουν έστω και λίγο, έχουν διακρίνει αμέσως την έντονη απαξίωσή μου για την σχολή που βρίσκομαι 5 ολόκληρα χρόνια. Καταρχήν πρόκειται για δικό μου λάθος,διότι στο μηχανογραφικό είχα βάλει την ΣΕΜΦΕ υπερβολικά ψηλά,αν και γνώριζα ότι δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το αντικείμενό της και αμέλησα σχολές που θα με ενδιέφεραν πολύ περισσότερο.
Μην μου πει κανένας έτσι απλά "αν δεν σου αρέσει φύγε".Το ότι εγώ επέλεξα λάθος σχολή δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα να κρίνω κάποια πράγματα που με έχουν ενοχλήσει απίστευτα.Πιστεύω ότι ζούμε σε έναν παραλογισμό.
Πρίν από λίγες μέρες,ένα παιδάκι που τελείωσε το λύκειο είχε μπει στο forum και ρωτούσε πληροφορίες για την σχολή μας.Κάποιοι την υπερασπίστηκαν και ανέλυσαν τα πλεονεκτήματά της (που όντως, υπάρχουν).Κάποιοι μάλιστα μίλησαν για μία σχολή με πιο "εφαρμοσμένο" χαρακτήρα,σε μια προσπάθεια να την ξεχωρίσουν από το Μαθηματικό και το Φυσικό. Κάποτε είχα και εγώ αυτή την άποψη και δεν κατηγορώ κανέναν από όσους απάντησαν.Πάμε λοιπόν στο ψητό:
Αυτό είναι το πρόγραμμα σπουδών του Φυσικού του Καποδιστριακού.
Shocking ε?Είδατε τα μαθήματα και τις κατευθύνσεις που έχουν?Η αστρονομία,η μετεωρολογία,ο αυτοματισμός,οι τηλεπικοινωνίες,η επιστήμη υλικών,αν δεν είναι εφαρμογές, τότε τι είναι?Τι παραπάνω έχει το πρόγραμμα σπουδών της σχολής μας?Είδατε πόσα μαθήματα Ιατρικής φυσικής,βιοιατρικής κλπ έχουν?Έχουν ή δεν έχουν πολλές παραπάνω επιλογές από εμάς?Που είναι το "Φυσικός Εφαρμογών" της σχολής μας?Ακόμα και να μην μας είχαν αφαιρέσει κάποιες ροές κάποτε (Βιοιατρική),είναι δυνατόν να ισχυριζόμαστε οποιαδήποτε υπεροχή που να δικαιολογεί το όνομά μας?
Για να μην είμαι μονόπλευρος,
δείτε και τον οδηγό σπουδών του Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αν και είμαι "Φυσικός Εφαρμογών",οι κατευθύνσεις Ανάλυσης,Χρηματοοικονομικών και επιχειρησιακής έρευνας κάτι μου θυμίζουν…Γιατί δεν βλέπω ούτε εδώ αυτό το "κάτι" παραπάνω στην ΣΕΜΦΕ,αλλά το αντίθετο κιόλας? Είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω?Τι διαφορετικό έχουμε από το Μαθηματικό και το Φυσικό?
Η απάντησή μου στην τελευταία ερώτηση είναι η εξής:Ναι,έχουμε διαφορά. Δηλαδή έχουμε ΠΟΛΛΑ προβλήματα.Είμαστε εδώ έναν χρόνο παραπάνω,για να κάνουμε όλοι ανεξαιρέτως 6 εξάμηνα γεμάτα με όλα τα μαθήματα των τεσσάρων τομέων που αποτελούν την ΣΕΜΦΕ (Μαθηματικών,Φυσικής,Μηχανικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών).Είμαι στο Φυσικό αλλά διδάσκομαι Στατιστική μέχρι αηδίας,με αποδείξεις, θεωρείες κλπ.Διδάσκομαι προγραμματισμούς ανούσιους,γραμματικές «Chomski»,διαγράμματα DFA και λοιπές ανοησίες.Ο μαθηματικός Εφαρμογών αντίστοιχα, πρέπει να μάθει τέλεια τον ηλεκτρομαγνητισμό,την κβαντομηχανική....Όλοι διδάσκονται τα πάντα,σε ακραίο βαθμό, χωρίς να υπολογίζεται η μετέπειτα ατομική πορεία του καθενός και οι κατευθύνσεις που θα επιλεγούν. Καταλήγουμε να κάνουμε λίγο απ'όλα. Σαν εγκυκλοπαίδεια ένα πράγμα.
Ως λογικό επακόλουθο, το γενικό επίπεδο της σχολής πέφτει, διότι η επίδοση των φοιτητών είναι αδύνατον να είναι καλή σε ένα τόσο μεγάλο εύρος διαφορετικών μαθημάτων. Το 60-70% των μαθημάτων δεν διδάσκονται όπως πρέπει ή η εξέτασή τους είναι εύκολη, με αποτέλεσμα να γράφουμε ένα 5-6 με τρεις μέρες διάβασμα χωρίς να ξέρουμε τίποτα. Αντιθέτως, για ένα ποσοστό 10% από αυτά απαιτούνται ακόμα και 4-5 προσπάθειες από τον καλύτερο φοιτητή της σχολής για να περαστούν. Μιλάω για τις αρρωστημένες καταστάσεις της Θερμοδυναμικής, της Συναρτησιακής Ανάλυσης ΙΙ, κλπ κλπ… Μαθήματα οι καθηγητές των οποίων νιώθουν ότι πρέπει να «εξισορροπήσουν» την γενικότερη απαξιωμένη κατάσταση, λειτουργώντας με τον αντίθετο αυθαίρετο και κομπλεξικό τρόπο.
Μήπως έχουμε χάσει λιγάκι την μπάλα?Μήπως έχουμε καβαλήσει το καλάμι,αντί να συνειδητοποιήσουμε ότι όπως έχουν τα πράγματα βγαίνουμε στην
καλύτερη των περιπτώσεων ισάξιοι με έναν μαθηματικό ή Φυσικό? Και κυρίως να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν ανώμαλες καταστάσεις μέσα στην σχολή μας?
Το μόνο που θα θεωρούσα λογικό θα ήταν αυτή η σχολή να δέχεται τον χρόνο 40-50 άτομα, διατεθειμένα να ασχοληθούν με την έρευνα ή με την ακαδημαϊκή καριέρα στα πανεπιστήμια.Άτομα που να προορίζονται κυρίως για τις εσωτερικές ανάγκες του Πολυτεχνείου.Η βάση λόγω του μικρού αριθμού εισακτέων θα ήταν υψηλή και οι φοιτητές που θα την επέλεγαν θα ήξεραν τι κάνουν. Και όχι η τωρινή κατάσταση. Πόσο μάλλον όταν "παγιδεύονται" 200 άτομα το χρόνο.
Ο καθένας μπαίνει με διαφορετική εντύπωση στο μυαλό του, πράγμα που εκτός από την άγνοια του καθενός, οφείλεται στην ασάφεια του προγράμματος σπουδών αλλά και στην «προσαρμογή» του ή καλύτερα στο «ψαλίδισμά» του με το πέρασμα του χρόνου.. Αμφιβάλλω ότι είμαι ο μόνος που βλέπει έτσι τα πράγματα.
Όσο σκληρός και να ακουστώ,η σχολή μας με αυτό το πρόγραμμα σπουδών
δεν προσφέρει κάτι καινούριο. Κάποιοι κάποτε είχαν στραφεί εναντίον της ίδρυσης της σχολής μας. Κάποτε μιλούσα απαξιωτικά για την στάση τους. Πέραν των συμφερόντων όμως που μπορεί να είχαν, πέραν της οποιαδήποτε αιτίας της αντίδρασής τους, θεμιτής ή όχι, τώρα πια σκέφτομαι ότι σε όλα αυτά ίσως και να κρύβεται κάποιο δίκιο. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ούτε άλλο Μαθηματικό, ούτε άλλο Φυσικό, ούτε και αυτά τα δύο σε μία σχολή.
There's too much blood in my alcohol system.