Φυσική IV (Κβαντομηχανική Ι)
Συντονιστές: φιάλη klein, Ryu, markelos, meleneemil, Nasia!
- sweet-fairy
- Real Name: Νούσια Ανέτα
- sweet-fairy
- Real Name: Νούσια Ανέτα
- Soulhunter
- Real Name: Christos Altiparmakis
Απ'όσο έχω ακούσει το βιβλίο του Στέφανου Τραχανά "Κβαντομηχανική 1" από τις ΠΕΚ είναι πολύ καλό...Το έχω πάρει και εγώ τουλάχιστον βγάζω άκρη με όσα λέει. Για ένα διάστημα βρισκόταν σε έλλειψη οπότε και το παρήγγειλα από Κρήτη. Τιμή 36€ (αν δε κάνω λάθος) και συνοδεύεται και από σχετικό CD ROM.toPic έγραψε:Exei kaneis na protinei kanena pragmatika "synennoisimo" kai sxetiko me thn ylh mas vivlio????Apo pou diavazoume?Apefthinomai kyriws stis "gries kotes" pou exoun kai zoumi,alla kai empiria!Thanks in advance!
The most incomprehensible thing about the world is that it is at all comprehensible...
- drcypher
- Portal Administrator

- Real Name: Κώτσος Φίλ
Για να επαναφέρω λίγο τη συζήτηση στην Κβαντομηχανική Ι, να τονίσω απλώς πως η κβαντομηχανική (η αποκαλούμενη και "νέα") στο βιβλίο του Τραχανά αρχίζει στο 3ο κεφάλαιο. Τα πρώτα δυο κεφάλαια αναφέρονται σε ένα κολλάζ από νόμους και θεωρίες, οι οποίες είναι κάθε άλλο παρά τετριμμένες και αμελητέες, παρόλα αυτά χαρακτηρίζονται ως "παλαιά κβαντομηχανική" (καταχρηστικά) καθώς συνεισέφεραν σημαντικά (θεωρητικά, ιστορικά, εννοιολογικά, κτλ.) στην θεμελίωση της θεωρίας αλλά δεν συνιστούν κομμάτι της (η Κ.Μ. έχει δικός της, "νέο", φορμαλισμό).
Δεν γνωρίζω αν οι διδάσκοντες φέτος δίνουν έμφαση στα στοιχεία της παλιάς κβαντομηχανικής (μοντέλο του Bohr, νόμος του Wien, Planck, κτλ.), αλλά θα πρότεινα σε όσους βρίσκουν δυσκολία στο να κατανοήσουν ή να βάλουν σε μια τάξη όλους αυτούς τους τύπους και θέλουν να περάσουν το μάθημα να προχωρήσουν κατ' ευθείαν στο 3ο κεφάλαιο και πέρα, όπου εξηγούνται τα αξιώματα της Κ.Μ., η εξίσωση του Schroedinger, οι τελεστές, τα μονοδιάστατα προβλήματα, κτλ., καθώς αυτό (θα έπρεπε να) είναι ουσιαστικά το "ζουμί" του μαθήματος
Δεν γνωρίζω αν οι διδάσκοντες φέτος δίνουν έμφαση στα στοιχεία της παλιάς κβαντομηχανικής (μοντέλο του Bohr, νόμος του Wien, Planck, κτλ.), αλλά θα πρότεινα σε όσους βρίσκουν δυσκολία στο να κατανοήσουν ή να βάλουν σε μια τάξη όλους αυτούς τους τύπους και θέλουν να περάσουν το μάθημα να προχωρήσουν κατ' ευθείαν στο 3ο κεφάλαιο και πέρα, όπου εξηγούνται τα αξιώματα της Κ.Μ., η εξίσωση του Schroedinger, οι τελεστές, τα μονοδιάστατα προβλήματα, κτλ., καθώς αυτό (θα έπρεπε να) είναι ουσιαστικά το "ζουμί" του μαθήματος
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
- sparc
- Real Name: Γιώργος
Καταστροφή! 18/9 ήταν η Λογική στις 12:00, μπήκε χτες και η Συναρτησιακή στις 8:30, τώρα μεταφέρανε και την κβάντο στις 15:00!
Ε Λ Ε Ο Σ
(Το οποίο δεν απευθύνεται στους υπεύθυνους του προγράμματος, αφού μόνο εγώ φταίω για τον συνδυασμό μαθημάτων από κάθε εξάμηνο που χρωστάω, αλλά στην γκαντεμιά μου)
Ε Λ Ε Ο Σ
(Το οποίο δεν απευθύνεται στους υπεύθυνους του προγράμματος, αφού μόνο εγώ φταίω για τον συνδυασμό μαθημάτων από κάθε εξάμηνο που χρωστάω, αλλά στην γκαντεμιά μου)
I think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
Reymond Smullyan - This book needs no title
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
Ν. Καζαντζάκης - Ασκητική
Reymond Smullyan - This book needs no title
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
Ν. Καζαντζάκης - Ασκητική