Παιδαγωγικά Μαθήματα

Συζητήσεις για όσα θα πρέπει να ξέρει ένας σωστός φοιτητής!

Συντονιστές: Ryu, antony07

Άβαταρ μέλους
sfod

Παιδαγωγικά Μαθήματα

Δημοσίευση από sfod »

Γνωρίζετε τι θα γίνει πλέον με τα παιδαγωγ.μαθήματα?
Διότι το προεδρικό διάταγμα υπεγράφη και εχει κατοχυρωθεί η παιδαγωγική επάρκεια.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα μαθήματα αυτά απαιτούνται για να εχουμε δικαιωμα παιδ.επαρκ.(όπως μεχρι τώρα) ή γίνονται πλέον εντελώς προαιρετικά(και έχουν όλοι το δικαίωμα να γίνουν καθηγητές)??
Διότι αν ισχύει το 2ο είναι κοροϊδία για εμάς τους ίδιους σαν επιστήμονες(σε πρώτο επίπεδο)και για τα παιδια που έχουν ήδη παρακολουθήσει και έχουν κοπιάσει για να περάσουν αυτά τα μαθήματα.
Άβαταρ μέλους
noir
Real Name: εθελοδουλο πρακτορακι :)
Facebook ID: 0
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από noir »

Απ οσο γνωριζω, συμφωνα με το ΠΔ εχουμε ολοι συγκεκριμενα επαγγελματικα δικαιωματα (πχ συμμετοχη σε ΑΣΕΠ για δευτεροβαθμια εκπαιδευση κλπ)με το πτυχιο μας ανεξαρτητα απ το αν εχουμε παρακολουθησει τα παιδαγωγικα ή οχι.
Εικόνα
Η ελευθερία του ενός είναι προϋπόθεση για την ελευθερία του άλλου!
Κανένας έγκλειστος στις κρατικές φυλακές, κανένας σκλάβος στα αφεντικά!
Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη
Άβαταρ μέλους
sfod

Δημοσίευση από sfod »

noir συμφωνείς με αυτό?
ρε παιδιά θα τρελαθούμε δηλαδη εδω πέρα.
Είναι δυνατόν να ισχύσει κάτι τέτοιο?
Εχω μια  θέση για το θέμα πολυ συγκεκριμένη και σας παρακαλώ να μου πείτε αν έχω αδικο..:

1.Πιστεύω ότι το ''καθηγητηλίκι''είναι κάτι πολύ σημαντικό.Δεν είναι απλά μια λέξη.Αντε μπορούμε να γίνουμε καθηγητές αιντε βουρ όποτε εμας  μας κάτσει παμε να γινουμε.Για να καλεί καποιος τον εαυτό του ικανό να διδάσκει σε παιδιά πρέπει να έχει καποια εφόδια.

---Οποιος διαφωνει με το 1 δε θα καταλάβει πολλά απο τα υπολοιπα---

2.Στη ΣΕΜΦΕ όπως και σε οποιαδήποτε σχολή(ακόμα και παιδαγωγικό) είναι δύσκολο να αποκτήσει κανείς όλα τα εφόδια που απαιτούνται για αυτό το επάγγελμα.
3.Εχει γίνει όμως ένα εγχείρημα από τη σχολή μας(και είναι η μοναδική στο ΕΜΠ)να ενταχθούν αυτα τα λίγα εστω μαθήματα στο προγραμμα σπουδών μας.
4.Ενας απόφοιτος ΣΕΜΦΕ όπως έχει υπωθεί πολλάκις στις γενικές συνελεύσεις έχει σίγουρα πολλά πιο κερδοφόρα επιστημ.πεδία(από το παιδαγωγικο) που μπορεί να απορροφηθεί.(ή μαλλον να ασχοληθει γιατι η απορροφηση ακομα ειναι σχετική)
5.Επομένως, για να ασχοληθεί καποιος συμφοιτητής μας με αυτά σημαινει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται να πάρει έστω και ενα minimum γνώσης.
6.Αυτό το ενδιαφέρον ξεχωρίζει τον συγκεκριμμένο φοιτητή από τους υπολοίπους.ΜΗ βιαστείτε και παρερμηνεύσετε αυτό που λεω.Εννοώ πως ο φοιτ.που θα διαλέξει να πάρει αυτά τα μαθήματα,που θα μπει στο κόπο να τα διαβάσει και να τα δώσει εχει ένα μικρόβιο!!!
Διότι ποιος υγιής σεμφίτης θα επερνε επιπλέον μαθήματα χωρις να εχει αυτο το μικροβιο?
8.Πιστευω λοιπόν πως μόνο αυτοί πρεπει να εχουν το δικαιωμα στη παιδαγωγική επαρκεια.
7.Δεν αφήνω ασχολιαστο το επιχειρημα που πολλοι απο εσας θα εχετε σα αυτο το σημειο-οτι δηλαδη τα δικαιωματα ειναι συνολικα και οχι ειδικα!
Ισως στους περισσότερους τομείς της ζωής μας πρέπει να ισχύει αυτό.
Αναρωτηθείτε όμως για ενα λεπτο...πρεπει και εδώ να ισχύσει?
Παιδια!Αυτό κατα την αποψη μου ειναι πολύ σημαντικό .
Αν όλοι οι καθηγητές -ακόμα και αυτοί που εχουμε εμεις σημερα-ειχαν
περάσει από εναν ελαχιστο διαχωρισμό του ποιος ειναι προσβεβλημμενος απο το μικροβιο και ποιος οχι ισως να βιώναμε μια διαφορετική πραγματικότητα.

Τέλος για να μη κατηγορηθώ ότι συλλογίζομαι κατι ουτοπικό,διευκρινίζω ότι ξερω πως το να περάσει κανεις αυτά τα 7 μαθηματα δε τον καθιστά απαραίτητα ικανό να διδάξει(στο κατω-κατω πολλοι θα μπορουσαν να αντιγραψουν οπως και σε αλλα μαθηματα) αλλα γιατι για μια φορα να μη διεκδικήσουμε και εμεις ενα ελαχιστο τροπο διαχωρισμου..?
Μπορει ετσι να συμβάλλουμε έστω και λιγο...

Ευχαριστώ για την υπομονή όσων διαβασαν τη θέση μου.
Άβαταρ μέλους
theos
Real Name: Αριστοτέλης-Εμμανουήλ Θάνος-Φίλης (Μάνος) ge04017

Δημοσίευση από theos »

Sfod  λυπάμαι την κούραση αυτών που τα πέρασαν (αν κουράστηκαν) αλλά τα μαθήματα αυτά δεν σου προσφέρουν απολύτως τίποτα.

Άλλωστε όταν δίνεις εξετάσεις μετά και συμμετέχεις στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι είναι παιδαγωγικά. Οπότε θα τα μάθεις εκεί θες δεν θες, αλλιώς δεν θα περάσεις.

Εγώ έχω περάσει ένα από αυτά τα μαθήματα με 7 χωρίς καν να έχω πάρει το βιβλίο. Τζάμπα μανούρα
Λογική είναι η τέχνη να κάνεις λάθος με αυτοπεποίθηση!!!
Άβαταρ μέλους
el_greco
Real Name: Νίκος Βέργος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από el_greco »

sfod, προσωπικά συμφωνώ με ό,τι λες, όμως αναγνωρίζεις κι εσύ ο ίδιος ότι δημιουργούνται προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα των αποφοίτων ως προς τα δικαιώματα. Σίγουρα τα 7 αυτά μαθήματα δεν είναι η πανάκεια όσον αφορά την επάρκεια - ειδικά από τη στιγμή που δεν είναι δα και κορυφαία επιστημονικά αντικείμενα - μάλλον άρπα-κόλλα θα τα χαρακτήριζα για εύκολο βαθμό, ειδικά τα 2 που προσμετρώνται και στο γενικό μέσο όρο. Άλλωστε και οι συνάδελφοι στο πανεπιστήμιο σε όλες τις σχολές μαθηματικών και φυσικών δεν έχουν περισσότερα μαθήματα παιδαγωγικής στο γενικό πρόγραμμα σπουδών, αλλά όλοι δικαιούνται να διδάξουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως κάνουν εδώ και δεκαετίες, άλλοι επιτυχώς και άλλοι όχι.

Όπως είπε και ο theos, στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για θέσεις Μαθηματικών και Φυσικών, ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της εξέτασης (40%) είναι ερωτήματα παιδαγωγικής φύσης, άρα τις ελάχιστες βασικές γνώσεις τις παίρνεις ούτως ή άλλως. Από εκεί και πέρα είναι αντικείμενο συζήτησης κατά πόσον το να γίνεις καλός δάσκαλος είναι κάτι που μπορεί να στο διδάξει αποκλειστικά ένα ακαδημαϊκό σύγγραμμα... μίλησες άλλωστε κι εσύ για το μικρόβιο ;)

Neo
Real Name: Thomas Anderson

Δημοσίευση από Neo »

Δεν ξέρω τι ακριβώς ισχύει. Πάντως από τη στιγμή που κατοχυρώθηκε το προεδρικό διάταγμα, δεν αναφέρει πουθενά τίποτα για παιδαγωγική επάρκεια.

Εξ' όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω η παιδαγωγική επάρκεια ισχύει μόνο στην περίπτωση που στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ισοβαθμούν δύο υποψήφιοι, δίνοντας προβάδισμα σε αυτόν που την έχει.

Από την άλλη πάλι, στη Γραμματεία άκουσα από παιδί ότι λέγανε:
α) Ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε την παιδαγωγική επάρκεια.
β) Ότι όσοι είναι από 7ο έτος και πάνω (n+2) θα διαγραφούν από τη Σχολή.

Με βάση την εγκυρότητα του μέρους β) μπορείτε να υποθέσετε ότι ούτε το α) ισχύει, εφόσον προέρχεται από το ίδιο άτομο. Θα έπαιρνα τηλέφωνο να τσακωθώ την ίδια μέρα, γιατί υποτίθεται ότι εκεί πάει κάποιος για να ενημερωθεί και όχι για να τους ενημερώσει, αλλά είπα να το αφήσω για τη Δευτέρα.
Άβαταρ μέλους
noir
Real Name: εθελοδουλο πρακτορακι :)
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από noir »

@ sfod

Ο,τι ανεφερα παραπανω ηταν καθαρα πληροφοριακο. Ασχετο λοιπον με το αν συμφωνω ή οχι. Παντως υποψιαζομαι πως το να μη συμπεριλαβουν τα παιδαγωγικα μαθηματα ως προυποθεση στο ΠΔ εγινε μαλλον καταλαθος.

Γενικα ταζομαι με την αποψη του el greco.
Εικόνα
Η ελευθερία του ενός είναι προϋπόθεση για την ελευθερία του άλλου!
Κανένας έγκλειστος στις κρατικές φυλακές, κανένας σκλάβος στα αφεντικά!
Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη
Άβαταρ μέλους
el_greco
Real Name: Νίκος Βέργος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από el_greco »

Off Topic
Neo, πάω για διαγραφή δηλαδή; Να παρατήσω τις ασκήσεις; :P Αυτό το είπε άτομο που δουλεύει στη γραμματεία; Ε ρε γλέντια...

Άβαταρ μέλους
sfod

Δημοσίευση από sfod »

noir  το καταλαβα απο την αρχη οτι μου εδωσες μονο μια πληροφορια,απλα με ενδιεφερε η αποψη σου.
η υποψία σου οτι τους διεφυγε απτο ΠΔ η παιδ.επάρκεια ισως επιβεβαιώνει τη δική μου υποψία περί αποφυγής της ουσίας των πραγματων.
Sτη φαντασια μου παιζει ο παρακατω διαλογος των όποιων αρμοδίων για το ΠΔ:
-η ΣΕΜΦΕ μας πρήζει..
-ποιοι?αυτοι οι καινουργοι που δεν εχουν ακομα βγει απταυγό τους?
-ναι..
-δωσε δικαιωματα να ησυχασουν για λιγο...
-τι δικαιωματα?
-τι εχουμε?
-χμ...μηχανικοι ..παει πολυ
-Ε..βαλε μια απτα συνηθισμενα..
-διδασκαλια?
-ΝΑΙ και παρήγγειλε και μια πίτσα
-οκ
-Α!και πρεπει να ειμαστε σαφεις και να διευκρινισουμε τι χρειαζεται για να ειναι ιδανικη
-ποια?η κατοχυρωση της Σεμφε?
-οχι ρε...η πιτσα!!

(ελπιζω να μην ήμουν πολυ εριστική  :wink: )
Άβαταρ μέλους
sfod

Δημοσίευση από sfod »

πρέπει να παμε τη Πεμπτη να ρωτήσουμε τι παιζει για να σιγουρευτούμε..
O_Xamenos
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Facebook ID: 682417817
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O_Xamenos »

και εγω ειμαι υπερ του καθηγητιλικιου και συντασσομαι και εγω με τον ελ γκρεκο!!!
Εικόνα
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Slym

Δημοσίευση από Slym »

Ας βάλουν υποχρεωτικά τότε μόνο τη Διδακτική των Μαθηματικών και την Παιδοψυχολογία και να γινόμαστε όλοι καθηγητές.Στις άλλες σχολές που μπορείς να γίνεις καθηγητής δεν υπάρχουν πάνω από 2-3 μαθήματα.Εμείς γιατί να έχουμε 7 δηλαδή;Και στο κάτω κάτω 7 μαθήματα παιδαγωγικών ισοδυναμεί με 1-1,5 εξάμηνο του παιδαγωγικού (το οποίο έχει συνολικά 8 εξάμηνα).Τέλος πάντων.Το θέμα δεν είναι τι πιστεύουμε εμείς , αλλά τι ισχύει.Ας ελπίσουμε να ξέρει κάποιος ''υπεύθυνος'' στη σχολή.
Άβαταρ μέλους
Jason24
Real Name: Christodoulou Iasonas

Δημοσίευση από Jason24 »

sfod den xero gia tin ellada ti isxiei alla pantos stin kipro oti kai na teleioseis gia na dioristeis kathigitis xreiazete na kameis ena examino seminaria gia na mpeis sto petsi tou kathigiti.giati tha simfoniso mazi sou oti einai poli sovaros o rolos tou kathigiti kai xreiazete polla perissotero apo mono gnoseis.
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
ΓΝΩΡΙΣΕ ΜΥΡΙΕΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ
ΑΦΕΝΤΕΣ ΑΛΛΑΞΕ ΔΕΚΑΔΕΣ
ΚΑΡΔΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΤΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚ' ΗΤΑΝ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚ' ΗΤΑΝ ΚΙ ΨΥΧΗ
ΚΙ' ΟΣΟ ΘΑ ΣΤΕΚΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ' ΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!

Εικόνα
Lifo

Δημοσίευση από Lifo »

Πολύ ωραίο θέμα.

Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της υποχρεωτικής εξέτασης σε παιδαγωγικά θέματα
όλων των μελλοντικών καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από όποια σχολή και να έχουν αποφοιτήσει.
Και το αναλύω περαιτέρω : όπως γράφει και ο Jason, δεν είναι δυνατόν να διορίζονται νέα παιδιά, ας πούμε 24 χρονών, που δεν έχουν ξαναμπεί σε τάξη (ίσως και να μην έχουν διδάξει ποτέ, ακόμα και σε ιδιαίτερα) και να τα στέλνεις αμέσως στα "βαθιά"!

Και στη Γαλλία, έτσι γίνεται. Τελειώνουν από την Ακαδημία σε 3 χρόνια νομίζω, μετά έχουν
επιπλέον 1 χρόνο μετεκεπαίδευσης με παιδαγωγικό προσανατολισμό (διδακτικήτης επιστήμης τους) και τέλος στέλνονται στη σχολική μονάδα που έχουν διοριστεί ύπο την επίβλεψη ενός παλαιοτέρου για 1 ακόμα χρόνο.
Συνολικά 5 χρόνια για να γίνεις τυπικά καθηγητής - τα αποτελέσματα είναι εμφνανη στη σύγκριση των εκπαιδευτικών συστημάτων των δύο χωρών και του παραγόμενου προϊόντος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Δεν έχουν όλοι το "κληρονομικό" χάρισμα της ήπιας επιβολής και της μεταδοτικότητας.
Σίγουρα οι τυπικοί έλεγχοι μέσω της κεντρικής διοίκησης (εν προκειμένω, τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού - σημ. στη Γαλλία δεν υπάγονται όλες οι σχολές σε ένα υπουργείο) δεν αποδίδουν πάντα τα αναμενόμενα και μπορεί να είναι κάπως unflexible αλλά είναι απαραίτητοι αν θέλεις να έχεις οργανωμένο κράτος και όχι μπουλούκ-σκορποχώρι.
' Όσο υπάρχουν σφαγεία θα υπάρχουν και πεδία μαχών ' - L. Τolstoy
Άβαταρ μέλους
sfod

Δημοσίευση από sfod »

Ετσι είναι Lifo.
Και το θλιβερό είναι πως αυτά τα σκέφτονται πάντα οι μη αρμόδιοι στην
Ελλάδα.Επειδή όμως είμαι ακόμα νέα και δεν έχω μισήσει ακόμα τη πατρίδα μου, πιστεύω πως αφού σε κάποια θέματα δε κινητοποιήται το πάνω μπορεί να κάνει κάτι ελάχιστο το κάτω..
Αλλωστε και σε μια τούρτα το πάνω είναι αυτό που θα σε επηρεάσει στο να την αγοράσεις αλλά το μέσα είναι αυτό που θα καθορίσει τη "γευστική" σου εμπειρία.
"Η ομορφιά είναι το μεγαλείο της αλήθειας!" -Laurent Lafforgue
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ακαδημαϊκά”