AJAX ή κλασικό "static" design

Σχόλια, προτάσεις και ατελείωτο καντήλing στους φίλτατους Διαχειριστές.

Συντονιστές: constant, AlexandraDC, markelos

Θέλετε να μετατραπεί το semfe.gr σε AJAX εφαρμογή;

Ναι! Aφού μπορώ να έχω μικρότερες επιβαρύνσεις για μένα και τον server... γιατί όχι;
23
92%
Όχι... αυτή η javascript είναι σκέτη συμφορά / έχω browser 10ετίας
2
8%

Σύνολο ψήφων: 25

Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

AJAX ή κλασικό "static" design

Δημοσίευση από drcypher »

Το AJAX είναι μια τεχνική προγραμματισμού σε Web εφαρμογές που επιτρέπει ασύγχρονη επικοινωνία με τον server και δυναμική ανανέωση τμημάτων μιας σελίδας.

Παράδειγμα μικροεφαρμογών AJAX στην τρέχουσα μορφή του site είναι δυο μενού στα αριστερά της κεντρικής:
  • Online list: Υπάρχει ένα κυκλικό κουμπάκι (υποννοείται "refresh") με το οποίο ανανεώνεται μόνο το συγκεκριμένο κομματάκι της σελίδας, χωρίς να ξαναφορτώνεται όλο το περιεχόμενο
  • Ημερολόγιο: Το ημερολόγιο (το οποίο προς το παρόν δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να δείχνει τις ημέρες του μήνα) επιτρέπει την δυναμική πλοήγηση ανάμεσα σε μήνες, και πάλι ανανεώνοντας μόνο το συγκεκριμένο κουτάκι.
Βρίσκομαι ενώπιον ενός σοβαρού διλήματος. Όλο και περισσότερα κομμάτια του site εμφανίζονται ως υποψήφια να υλοποιηθούν με AJAX.

Τα προτερήματα είναι τα εξής:
  1. Γρηγορότερη απόκριση στον χρήστη (καθώς κατεβάζει μόνο τα κομματάκια html που χρειάζεται και όχι όλη τη σελίδα)
  2. Πιο βολική πλοήγηση (ειδικά σε περιπτώσεις που κάτι χρειάζεται να προστεθεί στη σελίδα ή να τροποιποιηθεί χωρίς να επηρεαστεί η υπόλοιπη σελίδα)
  3. Δυνατότητα πιο ευέλικτου σχεδιασμού user interface, καθώς οι προϋποθέσεις δυναμικού περιεχομένου ικανοποιούνται από τη στιγμή που δεχόμαστε το AJAX.
  4. Λιγότερη επιβάρυνση του server (σε μνήμη και χρόνο, το τελευταίο, δε, επηρεάζει και τον χρόνο αναμονής του χρήστη) καθώς εκτελεί λιγότερες εργασίες και λιγότερα SQL ερωτήματα (που γενικά αργούν).
Τα μειονεκτήματα είναι τα εξής:
  1. Browsers που δεν έχουν ενεργοποιημένη Javascript (προσοχή: όχι Java!) δεν θα μπορούν να δουν τη σελίδα
  2. Σε πρώτη φάση είναι είτε δύσκολο είτε αδύνατον να κρατήσετε bookmarks με την standard μέθοδο. Αν αυτό θεωρείται σημαντικό πρόβλημα, υπάρχει ούτως ή άλλως λύση
Με άλλα λόγια το βασικό μειονέκτημα είναι το (1). Απενεργοποιημένη Javascript μπορεί κανείς να έχει
  • Επειδή ο browser του είναι παλιός:
    • Internet Explorer < 5
    • Mozilla < 1.0
    • Netscape < 7
    • Opera < 7.6
    • Safari < 1.2
    Λύση: Αναβαθμίστε τον Browser σας. Γενικά αν έχετε κάτι από τα παραπάνω η ασυμβατότητα με AJAX είναι το τελευταίο πρόβλημα που έχετε ;)
  • Για λόγους ασφαλείας: Αρκετά sites εκμεταλλεύονται την Javascript για να προκαλέσουν ζημιά. Το semfe.gr δεν είναι τέτοιο, αλλά συχνά η υπερβολή οδηγεί σε πλήρη απενεργοποίηση της Javascript από χρήστες.
    Λύση: Προς το παρόν δεν υπάρχει. Τουλάχιστον μέχρι οι browsers να επιτρέψουν (απ)ενεργοποίηση της Javascript per domain, και όχι γενικά :)
Σημείωση: Παρακαλώ να ψηφίσετε στο Poll για τον εαυτό σας. Αν π.χ. συμφωνείτε με το AJAX αλλά φοβάστε ότι ίσως άλλοι θα έχουν προβλήματα, ψηφίστε "Ναι" και κάντε ένα post με το σχόλιό σας ;)

Είναι σημαντικό να αποκριθείτε το γρηγορότερο καθώς πρέπει να πάρω μια απόφαση για να συνεχίσω το σχεδιασμό ;)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος drcypher την Τρί Απρ 10, 2007 9:55 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Δεν ξέρω αν είναι εμφανές ή προφανές, αλλά είμαι υπέρ :)

Να μην ξεχάσω και ένα σχόλιο: Π.χ. με ajax θα πατάτε να δείτε τα Μαθήματα ή το Πρόγραμμα Διδασκαλίας, τους Φακέλους με Υλικό, κτλ. και αντί να κάνει refresh όλη η σελίδα θα αλλάζει μόνο το κεντρικό κομμάτι.
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
Skliraios
Real Name: Ιουλιος Μπιτζιμπιτζιδης

Δημοσίευση από Skliraios »

εγω συμφωνω,μεχρι να βαλω και τη dsl ,θα βοηθαει πολυ καθως δε μου τρωει bandwith νομιζω το οποιο ειναι υπερπολυτιμο
http://www.freewebs.com/hellian00/300%204.gif

ο πληθωρισμός του φαίνεσθαι έχει ρίζες στη έλλειψη του είναι.

Occasio aegre offertur, facile amittitur - Opportunity is offered with difficulty, lost with ease. (Publius Syrus)

http://www.neobux.com/?r=SKLIRAIOS
Άβαταρ μέλους
Remali tis Fokionos Negri
Real Name: KX
Facebook ID: 0
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Remali tis Fokionos Negri »

Ε, μα ναι! Σιγά το πρόβλημα να ανανεωθεί ο browser...

Έχω καταλάβει ελάχιστα απ' όσα είπε ο Κώστας, αλλά για να το λέει, κάτι παραπάνω ξέρει. Άσε που αυτός κι ο Wizz θα κάνουν τη βρώμικη δουλειά! Α στα διάλα, στη καμπούρα μου θα το βάλω αυτό το ... πώς το λένε ... το java-
strιp;!;
Εικόνα
"Εάν ταίς γλώσσαις τών ανθρώπων λαλώ καί τών αγγέλων, αγάπη δέ μήν έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον."
Άβαταρ μέλους
O kanenas
Real Name: Αφροξυλάνθη
Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O kanenas »

Κι εγώ ναι ψήφισα. Δεν είναι καμια φοβερή δουλειά ένα update. Άσε που καλό είναι να πηγαίνουμε στο περίπου μαζί με την τεχνολογία και όχι να μένουμε 10 χρόνια πίσω (ναι, ποιος μιλάει τώρα...)
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
O_Xamenos
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Facebook ID: 682417817
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O_Xamenos »

εγω ψηφισα οχι!!!η συνδεση μου πηγαινει πιο αργα και απο ριπλευ
Εικόνα
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Άβαταρ μέλους
antony07
Forum Moderator
Forum Moderator
Real Name: Αντώνης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από antony07 »

Εγώ πάλι ναι!
Δεν βλέπω κάποιο λόγο να μην χρησιμοποιήσουμε το Web 2.0! Ο broswer μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα πρόγραμμα,κάτι που είναι τρομερά εύχρηστο.
Και αφού πρόκειται για αναβάθμιση (δεν θα σκοτωθούν οι admins να γράφουν κώδικα),γιατί όχι?
Άβαταρ μέλους
Wizard
Forum Administrator
Forum Administrator
Real Name: Μάνος Ικάριος
Facebook ID: Manos.Ikarios

Δημοσίευση από Wizard »

Η αλήθεια είναι ότι κώδικας πρέπει να γραφτεί και μάλιστα πολύς :P
Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το βασικό είναι κάτι να είναι εύχρηστο, κυρίως γρήγορο και να μπορούν όλοι να το χρησιμοποιούν.
Πλέον δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει έναν browser πιο σύγχρονο από αυτούς που αναφέρει ο drcypher (τουλάχιστον τα στατιστικά πρόσβασης λένε ότι δεν υπάρχει). Συνεπώς ο μόνος τρόπος να έχει κάποιος απενεργοποιημένη τη javascript είναι να έχει πάει στις ρυθμίσεις και να το έχει κάνει.
Στην τελική ας επιλέξει για το semfe.gr να χρησιμοποιείται.
Εγώ πάντως είμαι υπέρ.
O_Xamenos, μάλλον δεν κατάλαβες. Χρησιμοποιώντας ajax θα τα κάνουμε αόρατα.... εεεε θα είναι πιο γρήγορο το site. Και δε νομίζω ότι δεν έχεις ie 5 τουλάχιστον!
Δοκίμασε π.χ. να πας στον επόμενο μήνα στο ημερολόγιο από την κεντρική σελίδα.
Θα προτιμούσες να ξανακατεβ΄σαεις όλη τη σελίδα?
;)

Μόνο τον sparc περιμένω να δω τι θα πει :P
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
O_Xamenos
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Facebook ID: 682417817
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O_Xamenos »

O_Xamenos, μάλλον δεν κατάλαβες. Χρησιμοποιώντας ajax θα τα κάνουμε αόρατα.... εεεε θα είναι πιο γρήγορο το site. Και δε νομίζω ότι δεν έχεις ie 5 τουλάχιστον!
Δοκίμασε π.χ. να πας στον επόμενο μήνα στο ημερολόγιο από την κεντρική σελίδα.

ενταξει τοτε....λεω ναι!!!βεβαια δεν μπορω να ξαναψηφισω
Εικόνα
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Άβαταρ μέλους
Wizard
Forum Administrator
Forum Administrator
Real Name: Μάνος Ικάριος
Facebook ID: Manos.Ikarios

Δημοσίευση από Wizard »

O_Xamenos έγραψε: ενταξει τοτε....λεω ναι!!!βεβαια δεν μπορω να ξαναψηφισω
Η ψήφος σου διορθώθηκε ;)
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
Άβαταρ μέλους
O kanenas
Real Name: Αφροξυλάνθη
Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O kanenas »

Και τότε ποιος έχει ψηφίσει όχι? :twisted:  :P
Ας μας πει τους λόγους.
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
Άβαταρ μέλους
el_greco
Real Name: Νίκος Βέργος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από el_greco »

Τι το κουράζουμε; αφού η πλειοψηφία είναι... σοβιετικού τύπου! Κλεισ'το το ρημάδι το poll και πέρνα σε ajax!

Εκτός αν πεταχτεί κανείς και πει "στ'@@ μου που είστε 13, εγώ είμαι ένας και θα γίνει αυτό που λέω εγώ!!!" :P :P

Άβαταρ μέλους
sparc
Real Name: Γιώργος

Δημοσίευση από sparc »

στ'@@ μου που είστε 13, εγώ είμαι ένας και θα γίνει αυτό που λέω εγώ!!! Περάστε σε AJAX επιτέλους...

Γράφω κώδικα σε AJAX πολύ καιρό τώρα και θέλω να δώσω μία συμβουλή, dr όσο απλοϊκή και αν σου φαίνεται αρχικά η υλοποίηση σε AJAX, μη βιαστείς να κάνεις patchαρίσματα εδώ και 'κει χωρίς κάποιο οργανωμένο και "scalable" σχέδιο από πίσω. Θα το βρεις μπροστά σου και θα πετάξεις πολύ κώδικα.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να ξαναγράψεις το portal από την αρχή...
I think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
Reymond Smullyan - This book needs no title
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
Ν. Καζαντζάκης - Ασκητική
lookfwd

Δημοσίευση από lookfwd »

Με το AJAX δεν δουλεύουν τα κουμπιά back, forward και το history εκτός και αν χρησιμοποιηθούν hidden frames. Καλό είναι αλλά στην αρχή ίσως πρέπει να χρησιμοποιηθεί επιλεκτικά.
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Σωστό κι αυτό. Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google, βρήκα κάποια πράγματα. Δυστυχώς τα hidden iframes απαιτούνται από τον γνωστό browser-φασίστα-που-πάντα-εκπλήσσει-με-το-πόσα-features-υλοποιεί-όπως-θέλει
τον Internet Explorer.

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σελίδα που αναφέρει κάποια επιπλέον τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν από την υιοθέτηση του AJAX. Τα πιο σημαντικά (όπως τα αξιολογώ εγώ) είναι:
  • Not using links I can pass to friends or bookmark
  • Not cascading local changes to other parts of the page
  • Blocking Spidering
  • Breaking the back button
Έχω σκεφτεί κάποια πράγματα. Όταν υπάρξει πρόοδος θα σας ενημερώσω.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Forum & Portal”