theos έγραψε:Δεν είναι όλα τα εγκλήματα ίδια. Φαντάζομαι ότι εννοεί ότι η θανατική ποινή πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις. Οπότε βρίσκω σωστό το συλλογισμό του Wizard. Διαφωνώ με τη θανατική ποινή αλλά το επιχείρημά του έχει κάποια βάση. Δεν είναι λάθος.
Νομίζω ότι μπορείς να είσαι κατά της θανατικής ποινής αλλά σε κάποια τρομερά εγκλήματα που δεν συγχωρούνται να είσαι υπέρ.....
Skliraios έγραψε:εγω ειμαι υπερ να του κανεις τη ζωη κολαση..........
Η θανατική ποινή ούτως ή άλλως θα εφαρμοζόταν σε περιπτώσεις τρομερών εγκλημάτων (εξαιρετικές περιστάσεις). Συνεπώς όταν είσαι υπέρ της θανατικής ποινής, δεν νομίζω ότι ζητάς να γεμίσουμε τον τόπο ηλεκτρικές καρέκλες. Αναφέρεσαι
προφανώς σε αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις. Και το μόνο που ξεχωρίζει το αν είσαι κατά με το αν είσαι υπέρ είναι ότι δεν θες το κράτος να θανατώνει ανθρώπους ούτε καν σε αυτές.
Οι άνθρωποι έχουμε "δικαίωμα" (με την έννοια ότι είναι αναπόφευκτο) να συμπεριφερόμαστε εκδικητικά, να νιώθουμε οργή και να την εκφράζουμε, να υιοθετούμε και να προωθούμε βία. Οι καταστάσεις που για τον καθένα χρίζουν ισοδύναμης ή ισχυρότερης βίας, ποικίλλουν αρκετά, ανταποδοτικά και μη.
Σε κάποιους δεν απαντάς στο τηλ. και κάνουν spamming επί μια εβδομάδα. Άλλοι βλέπουν κάποιον να πατάει το τριφύλλι τους και αρχίζουν και πυροβολούν. Κάποιοι σκοτώνουν για λεφτά.
Δεν μπορούμε, όμως, να ξέρουμε τι υπάρχει από πίσω. Μιλώντας για κόλαση και εφιάλτη, ποιος σας είπε ότι η ζωή εκείνου που φτάνει στο έγκλημα δεν είναι κόλαση; Πως γνωρίζετε τι βασανίζει το κεφάλι του καθενός; Μπορεί να είναι περιθωριοποιημένος και να αναζητά αναγνώριση και αποδοχή, να έχει ταυτίσει τη ζωή του με το χωράφι του, να μην έχει να φάει (στις αντίστοιχες περιπτώσεις παραπάνω).
Δεν είναι δυνατόν κανείς να γνωρίζει το ψυχολογικό ιστορικό ενός ανθρώπου που τον οδήγησε στο έγκλημα. Τουλάχιστον κανένας από εμάς. Γι' αυτό υπάρχει η εγκληματολογία. Και χωρίς τα πορίσματα των εγκληματολόγων, άνθρωποι σαν εμάς, που δεν έχουν λόγο να νιώθουν οδύνη ή μίσος, ας δείξουν πιο ψύχραιμοι και προσεκτικοί.
Επιπλέον, μην είστε ποτέ σίγουροι για κάθε λεπτομέρεια ενός (φαινομενικά ή μη) "δίχως αμφιβολία απάνθρωπου και απρόκλητου εγκλήματος. Εκτός αν γνωρίζετε. Και αν γνωρίζετε, να το γνωρίζετε οι ίδιοι, απ' ευθείας, όχι από τους δημοσιογράφους. Τους γνωρίζετε.
Η απονομή δικαιοσύνης έχει ως στόχο (υποθέτω) να αποκαθιστά την ισορροπία και την ευρυθμία στην κοινωνία.
Με το να σκοτώσεις τον φονιά του γιου σου μετρίασες λίγο την οργή σου, αλλά όχι τον πόνο σου. Και θα πας φυλακή. Με το να ζητάς από το κράτος να το κάνει, προτείνεις στον κόσμο ότι η δολοφονία είναι θεμιτή και δίκαιη. Μια κοινωνία υποσκάπτει τα ίδια της τα θεμέλια όταν εγκρίνει την δολοφονία.
Και να μην ξεχνάμε: Το κράτος δεν έχει το ίδιο ανθρώπινα πάθη, και το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του φορτώσουμε τα δικά μας. Ειδικά τα πιο βάναυσα και επιθετικά που διαθέτουμε... όσο δίκαιο κι αν νιώθουμε!