Δεν ξέρω αν είναι εύκολο, αλλά αν έχω καταλάβει σωστά υπάρχει ήδη database με τα μαθήματα.. Ακούω γνώμες
Πρόταση για εργαλείο μαθημάτων
Συντονιστές: constant, AlexandraDC, markelos
- Hengeo
- Real Name: Γιώργος
- Facebook ID: 0
Πρόταση για εργαλείο μαθημάτων
Κοιτώντας τα διάφορα εργαλεία με τα μαθήματα μου ήρθε μία ιδέα. Δεν θα ήταν χρήσιμο αν έμπαινε μία 'βαθμολογία' δυσκολίας για κάθε μάθημα (1-10, 1 πανεύκολο, 5 μέτριο, 10 παλούκι), η οποία να βγαίνει ως μέσος όρος των βαθμολογιών που δώσανε όσοι το ΄βαθμολόγησαν'; Κάτι δηλαδή ανάλογο με αυτό που γίνεται στα διάφορα site φωτογραφιών με τα αστεράκια.
Δεν ξέρω αν είναι εύκολο, αλλά αν έχω καταλάβει σωστά υπάρχει ήδη database με τα μαθήματα.. Ακούω γνώμες
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
- el_greco
- Real Name: Νίκος Βέργος
- Επικοινωνία:
Δεν είναι άσχημη ιδέα... αν και πιθανότατα να αδικεί τα μαθήματα. Εξηγούμαι: σχεδόν όλοι δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με την παρακολούθηση των μαθημάτων, ενώ όπως έχει αναλυθεί εξοντωτικά σε παραδίπλα τόπικ, συνήθως η σχέση μας με αυτό εξαντλείται στο "διαβάζω μια-δυο βδομάδες πριν, και αν μου κάτσει στις εξετάσεις μου έκατσε"... Οπότε με τι κριτήριο θα βαθμολογήσω εγώ ένα μάθημα σαν εύκολο ή δύσκολο, αν όχι με το αν εγώ προσωπικά δυσκολεύτηκα ή όχι να το περάσω; Βέβαια η στατιστική είναι ο επιστημονικός τρόπος για να λες ψέματα, οπότε αν μη τι άλλο θα είχε τουλάχιστον πλάκα να δούμε πχ πόσο "παλούκι" θεωρούνται οι Διηλεκτρικές ή η ΑΤΜΟΦ... 
- Wizard
- Forum Administrator

- Real Name: Μάνος Ικάριος
- Facebook ID: Manos.Ikarios
Όπως είπε και ο Κατσαρόλας
υπάρχει
1. αυτή η σελίδα στην οποία φαίνονται τα καλύτερα και τα χειρότερα μαθήματα
2. Η σελίδα κάθε μαθήματος, π.χ. Διηλεκτρικές, Οπτικές και Μαγνητικές Ιδιότητες των Υλικών όπου μπορείς να δεις κάποια στατιστικά για το μάθημα:
Δηλώθηκε από 45 χρήστες
Ποσοστό επιτυχίας: 35.6%
Μέση βαθμολογία: 6.6
Να σημειώσω εδώ ότι αυτά τα στατιστικά προέρχονται από τα στοιχεία που βάζουμε όλοι οι χρήστες στο εργαλείο Τα μαθήματά μου. Συνεπώς όσο περισσότεροι το χρησιμοποιήσουν και όσο περισσότεροι το κρατάμε ενημερωμένο τόσο καλύτερα στατιστικά θα έχουμε
1. αυτή η σελίδα στην οποία φαίνονται τα καλύτερα και τα χειρότερα μαθήματα
2. Η σελίδα κάθε μαθήματος, π.χ. Διηλεκτρικές, Οπτικές και Μαγνητικές Ιδιότητες των Υλικών όπου μπορείς να δεις κάποια στατιστικά για το μάθημα:
Δηλώθηκε από 45 χρήστες
Ποσοστό επιτυχίας: 35.6%
Μέση βαθμολογία: 6.6
Να σημειώσω εδώ ότι αυτά τα στατιστικά προέρχονται από τα στοιχεία που βάζουμε όλοι οι χρήστες στο εργαλείο Τα μαθήματά μου. Συνεπώς όσο περισσότεροι το χρησιμοποιήσουν και όσο περισσότεροι το κρατάμε ενημερωμένο τόσο καλύτερα στατιστικά θα έχουμε
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Wizard την Κυρ Οκτ 28, 2007 8:51 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
- Hengeo
- Real Name: Γιώργος
- Facebook ID: 0
Αυτό με τα ποσοστά το έχω δει, όμως η συμμετοχή είναι μικρή. Όπως και να το κάνουμε, πιο εύκολα θα δώσει κάποιος έναν 'βαθμό', παρά θα κάτσει να δηλώσει τα μαθήματα που έχει περάσει και τους βαθμούς τους.
Αυτό που λέει ο el_greco βέβαια είναι ένα θέμα. Αν ομώς είναι μεγάλη συμμετοχή, ξεπερνιέται. Διότι, αν π.χ. έχουν βαθμολογήσει 50 άτομα και βγαίνει μέσος όρος 8.. ε δεν μπορεί να είναι τυχαίο!
Αυτό που λέει ο el_greco βέβαια είναι ένα θέμα. Αν ομώς είναι μεγάλη συμμετοχή, ξεπερνιέται. Διότι, αν π.χ. έχουν βαθμολογήσει 50 άτομα και βγαίνει μέσος όρος 8.. ε δεν μπορεί να είναι τυχαίο!
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
- pao132003
- Real Name: Γιάννης
- Επικοινωνία:
δε νομίζω ότι η μεγάλη συμμετοχή θα διόρθωνε τα πράγματα, καθώς η κατάσταση την οποία περιγράφει ο el_greco ισχύει για "σχεδόν όλους (sic)"
No battle is ever won he said. They are not even fought. The field only reveals to man his own folly and despair, and victory is an illusion of philosophers and fools.
-William Faulkner, novelist (1897-1962)
H πιο επαναστατική πράξη σήμερα (2013) είναι να κρατήσεις ένα σχολείο ανοικτό.
-Άγνωστου
-William Faulkner, novelist (1897-1962)
H πιο επαναστατική πράξη σήμερα (2013) είναι να κρατήσεις ένα σχολείο ανοικτό.
-Άγνωστου
- el_greco
- Real Name: Νίκος Βέργος
- Επικοινωνία:
Άρα η μόνη λύση είναι να δηλώσετε όλοι τα μαθήματά σας και τους βαθμούς σας στο εργαλείο (μην παλεύει τζάμπα και ο drcypher να το βελτιώνει συνέχεια) ώστε ο "ρουφιάνος" με τα ποσοστά επιτυχίας/αποτυχίας και τους μέσους όρους των βαθμών να μας δίνει σωστά και αντιπροσωπευτικά στοιχεία για "εύκολα" και "δύσκολα" μαθήματα 
- drcypher
- Portal Administrator

- Real Name: Κώτσος Φίλ
Κατ' αρχάς τα εργαλεία του Portal είναι δικής μας κατασκευής, οπότε προσθαφαιρούμε ό,τι θέλουμε (δηλ. δεν είναι έτοιμο πακέτο να πεις "που να τρέχουμε"). Αυτό που προτείνεις Hengeo το είχαμε σκεφτεί και με μαθήματα και με διδάσκοντες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ενστάσεις (όχι τεχνικής φύσης, δηλ. ως προς την υλοποίηση, αυτό είναι το λιγότερο).
Νομίζω ότι ένα μάθημα έχει πολλές παραμέτρους για να μπορέσει να αξιολογηθεί με έναν αριθμό από το 0-10 ή με ένα έως πέντε αστεράκια (ή κάτι παρεμφερές). Θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθεί ένα πολύ δύσκολο μάθημα, να μην καταφέρει καν να το περάσει αλλά να το βρίσκει αξιόλογο, οπότε να το βαθμολογήσει με 9. Κάποιος μπορεί να πέρασε μια φορά από ένα κατά τα άλλα ενδιαφέρον ή εύκολο μάθημα αλλά να του την είπε ο καθηγητής και να βάλει 3.
Οπότε το πρώτο ζήτημα είναι ως προς τα κριτήρια. Μια καλή και σχετικά πιο αξιόπιστη λύση θα ήταν αυτό που κάνει η γραμματεία. Δηλ. να βάλεις για κάθε μάθημα ένα ερωτηματολόγιο που να ενσωματώνει τις πιο σημαντικές (αλλά συχνά διακριτές) παραμέτρους ενός μαθήματος (αξιόλογο αντικειμένου, προθυμία καθηγητή, επικάλυψη με άλλα, κλπ.), όπως και ερωτήματα που καθορίζουν την "αξιοπιστία" των ερωτηματολογίων. Π.χ. ένας φοιτητής μπορεί να παρακολούθησε το 0% ή το 5% των διδακτικών ωρών ενός μαθήματος σε ένα εξάμηνο, κάποιος άλλος να παρακολούθησε το 90% των ωρών. Δεν είναι πιο αξιόπιστες οι απαντήσεις του δεύτερου;
Αν, λοιπόν, δεν είμαστε σίγουροι ότι η "αξιολόγηση" θα γίνεται με έναν σχετικά συστηματικό ή σοβαρό τρόπο, τότε τίθεται το άλλο ζήτημα: Κατά πόσο θα βοηθούσε οποιονδήποτε να προστεθεί η δυνατότητα να βαθμολογείται ένα μάθημα; Θα έδινε την ευκαιρία σε αρκετούς να βγάλουν το άχτι τους και τελικά ένα μάθημα να χαρακτηριστεί ως καλό ή ως κακό, δηλ. να δημιουργήσει προκατάληψη στον φοιτητή που κοιτάει την καρτέλα του μαθήματος και σκέφτεται να το δηλώσει, με εντελώς αυθαίρετα κριτήρια.
Σε πρώτη φάση, λοιπόν, έχουμε απλώς δυο στατιστικά μεγέθη, που αναφέρονται στα μέλη μας που έχουν δηλώσει μαθήματα (γύρω στα 200 άτομα): την μέση βαθμολογία στο μάθημα (υπολογισμένη από όσους το έχουν περάσει) και το ποσοστό επιτυχίας (δηλ. αν το έχουν περάσει ή το χρωστάνε όσοι το έχουν δηλώσει).
Αν έχετε ιδέες για το πως θα μπορούσε να στηθεί σωστά ένα σύστημα αξιολόγησης, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Μέχρι τότε θέλει κάποιος να μου πει αν όντως υπάρχει ένα προβληματάκι με το ποσοστό επιτυχίας που εμφανίζεται στην καρτέλα ενός μαθήματος; Έχω την αίσθηση ότι ενώ στο εργαλείο με τα χειρότερα και τα καλύτερα ποσοστά οι αριθμοί είναι σωστοί, ενώ στις καρτέλες των μαθημάτων εμφανίζεται το ποσοστό αποτυχίας αντί για το ποσοστό επιτυχίας
Νομίζω ότι ένα μάθημα έχει πολλές παραμέτρους για να μπορέσει να αξιολογηθεί με έναν αριθμό από το 0-10 ή με ένα έως πέντε αστεράκια (ή κάτι παρεμφερές). Θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθεί ένα πολύ δύσκολο μάθημα, να μην καταφέρει καν να το περάσει αλλά να το βρίσκει αξιόλογο, οπότε να το βαθμολογήσει με 9. Κάποιος μπορεί να πέρασε μια φορά από ένα κατά τα άλλα ενδιαφέρον ή εύκολο μάθημα αλλά να του την είπε ο καθηγητής και να βάλει 3.
Οπότε το πρώτο ζήτημα είναι ως προς τα κριτήρια. Μια καλή και σχετικά πιο αξιόπιστη λύση θα ήταν αυτό που κάνει η γραμματεία. Δηλ. να βάλεις για κάθε μάθημα ένα ερωτηματολόγιο που να ενσωματώνει τις πιο σημαντικές (αλλά συχνά διακριτές) παραμέτρους ενός μαθήματος (αξιόλογο αντικειμένου, προθυμία καθηγητή, επικάλυψη με άλλα, κλπ.), όπως και ερωτήματα που καθορίζουν την "αξιοπιστία" των ερωτηματολογίων. Π.χ. ένας φοιτητής μπορεί να παρακολούθησε το 0% ή το 5% των διδακτικών ωρών ενός μαθήματος σε ένα εξάμηνο, κάποιος άλλος να παρακολούθησε το 90% των ωρών. Δεν είναι πιο αξιόπιστες οι απαντήσεις του δεύτερου;
Αν, λοιπόν, δεν είμαστε σίγουροι ότι η "αξιολόγηση" θα γίνεται με έναν σχετικά συστηματικό ή σοβαρό τρόπο, τότε τίθεται το άλλο ζήτημα: Κατά πόσο θα βοηθούσε οποιονδήποτε να προστεθεί η δυνατότητα να βαθμολογείται ένα μάθημα; Θα έδινε την ευκαιρία σε αρκετούς να βγάλουν το άχτι τους και τελικά ένα μάθημα να χαρακτηριστεί ως καλό ή ως κακό, δηλ. να δημιουργήσει προκατάληψη στον φοιτητή που κοιτάει την καρτέλα του μαθήματος και σκέφτεται να το δηλώσει, με εντελώς αυθαίρετα κριτήρια.
Σε πρώτη φάση, λοιπόν, έχουμε απλώς δυο στατιστικά μεγέθη, που αναφέρονται στα μέλη μας που έχουν δηλώσει μαθήματα (γύρω στα 200 άτομα): την μέση βαθμολογία στο μάθημα (υπολογισμένη από όσους το έχουν περάσει) και το ποσοστό επιτυχίας (δηλ. αν το έχουν περάσει ή το χρωστάνε όσοι το έχουν δηλώσει).
Αν έχετε ιδέες για το πως θα μπορούσε να στηθεί σωστά ένα σύστημα αξιολόγησης, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Μέχρι τότε θέλει κάποιος να μου πει αν όντως υπάρχει ένα προβληματάκι με το ποσοστό επιτυχίας που εμφανίζεται στην καρτέλα ενός μαθήματος; Έχω την αίσθηση ότι ενώ στο εργαλείο με τα χειρότερα και τα καλύτερα ποσοστά οι αριθμοί είναι σωστοί, ενώ στις καρτέλες των μαθημάτων εμφανίζεται το ποσοστό αποτυχίας αντί για το ποσοστό επιτυχίας
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
-
dokimasths
Να κάνω εγω κάποιες παρατηρήσεις; Ξεκαθαρίζω, αρχικά, πως δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η 10βάθμια κλίμακα. Ειλικρινά ποτέ δεν κατάλαβα τη διαφορά ή την αξία του να πάρεις 7,8,ή 9 για παράδειγμα. Ακόμα και στις εξετάσεις, ή προάγεσαι ή όχι βρε αδερφέ. Ή έχεις μάθει να μαθαίνεις (διότι αυτό είναι το ζητούμενο στο πανεπιστήμιο) ή όχι. οι ποιοτικές παρατηρήσεις είναι χρήσιμες.
Εγω νομιζω πως η μορφή που υπαρχει τωρα ειναι καλη, με διορθώσεις. Ας γίνει μια περιγραφη του μαθήματος από φοιτητές (όχι απλα μια αντιγραφη απο τον οδηγο σπουδων, απο όπου φανταζομαι ειναι οι τωρινες) στην οποία θα περιέχονται παρατηρήσεις πρακτικής φύσεως ("περνιεται με σημειώσεις","περνιέται με θεματα", "στρωσε τον κώλο σου κατω" κλπ.) αλλα και -κυρίως- παρατηρήσεις που να δείχνουν την αλληλεπίδραση του μαθήματος με άλλα (πχ απαιτείται για την παρακολούθηση εκεινου του μαθηματος κλπ.) Επίσης, όπου δεν υπαρχει ιστοσελίδα μαθηματος, οπότε και το semfe.gr την υποκαθιστά, να υπάρχουν ενδιαφεροντες σχετικοί σύνδεσμοι κλπ. (σημειώσεις νομίζω έχετε).
Ειδικα σε επιπεδο συνδεσμων, νομίζω ότι, συμφωνα με τα παραπανω 8α ήταν καλό να υπάχρουν backlinks ανάμεσα στα μαθήματα που αλληλεπιδρούν, έτσι θα φαίνετα πχ οτι ενα βαρετο μαθηματου πρωτου ετους αποκτα σημασια για καποιον που θα εχει παρει το δείνα μαθημα στην Ροή.
Μια λύση είναι να γκρινιάξουμε λιγουλάκι να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα της γραμματείας. Αλλιώς, dr σε βλέπω να ψάχνεσαι για master στη στατιστική ανάλυση ώστε να υλοποιήσεις κατι τέτοιο (χμμ, εκτος κι αν υπαρχουν καποια ετοιμα εργαλεια και γίνει μια καποια προσαρμογη- κι αυτο καλο, αλλα παλι το δειγμα σου θα ειναι διαφορετικο απο της γραμματειας)Μια καλή και σχετικά πιο αξιόπιστη λύση θα ήταν αυτό που κάνει η γραμματεία. Δηλ. να βάλεις για κάθε μάθημα ένα ερωτηματολόγιο που να ενσωματώνει τις πιο σημαντικές (αλλά συχνά διακριτές) παραμέτρους ενός μαθήματος (αξιόλογο αντικειμένου, προθυμία καθηγητή, επικάλυψη με άλλα, κλπ.), όπως και ερωτήματα που καθορίζουν την "αξιοπιστία" των ερωτηματολογίων. Π.χ. ένας φοιτητής μπορεί να παρακολούθησε το 0% ή το 5% των διδακτικών ωρών ενός μαθήματος σε ένα εξάμηνο, κάποιος άλλος να παρακολούθησε το 90% των ωρών. Δεν είναι πιο αξιόπιστες οι απαντήσεις του δεύτερου;
Εγω νομιζω πως η μορφή που υπαρχει τωρα ειναι καλη, με διορθώσεις. Ας γίνει μια περιγραφη του μαθήματος από φοιτητές (όχι απλα μια αντιγραφη απο τον οδηγο σπουδων, απο όπου φανταζομαι ειναι οι τωρινες) στην οποία θα περιέχονται παρατηρήσεις πρακτικής φύσεως ("περνιεται με σημειώσεις","περνιέται με θεματα", "στρωσε τον κώλο σου κατω" κλπ.) αλλα και -κυρίως- παρατηρήσεις που να δείχνουν την αλληλεπίδραση του μαθήματος με άλλα (πχ απαιτείται για την παρακολούθηση εκεινου του μαθηματος κλπ.) Επίσης, όπου δεν υπαρχει ιστοσελίδα μαθηματος, οπότε και το semfe.gr την υποκαθιστά, να υπάρχουν ενδιαφεροντες σχετικοί σύνδεσμοι κλπ. (σημειώσεις νομίζω έχετε).
Ειδικα σε επιπεδο συνδεσμων, νομίζω ότι, συμφωνα με τα παραπανω 8α ήταν καλό να υπάχρουν backlinks ανάμεσα στα μαθήματα που αλληλεπιδρούν, έτσι θα φαίνετα πχ οτι ενα βαρετο μαθηματου πρωτου ετους αποκτα σημασια για καποιον που θα εχει παρει το δείνα μαθημα στην Ροή.
Off Topic
και κατι άλλο ήθελα να γραψω, αλλα με διακοψανε 4 φορες μεχρι να ολοκληρωσω το ποστ. Μια φορα που ειπα να γραψω κι εγω... ουφ...
- Wizard
- Forum Administrator

- Real Name: Μάνος Ικάριος
- Facebook ID: Manos.Ikarios
Ρε παιδιά, ωραία όλα αυτά που λέτε, αλλά εγώ διαφωνώ 
Το εργαλείο προγράμματος πρέπει να είναι αντικειμενικό και τυπικό. Οι περιγραφές που λέτε στα μαθήματα (π.χ. πως περνιέται το μάθημα, αν είναι εύκολο, αν ο καθηγητής είναι καλός κλπ) είναι καθαρά υποκειμενικές!
Για αυτό που λέτε υπάρχει το forum. Κάθε μάθημα έχει (ή αν δεν έχει απλά όποιος θέλει δημιουργεί) δικό του θέμα. Εκεί μπορούν να γίνουν συζητήσεις για το περιεχόμενο, να κριθεί ο καθηγητής, να συζητήσουμε για το σύγγραμμα και όλα αυτά που λέτε. Με τη διαφορά ότι δε θα ακουστεί μόνο μια άποψη - όπως στην περιγραφή του μαθήματος - αλλά πολλές. Και όποιος ενδιαφέρεται θα διαβάσει το θέμα και θα έχει μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη. Θα μπορέσει να θέσει απορίες και άλλοι να του απαντήσουν.
Μάλιστα, σε πολλά μαθήματα στο εργαλείο υπάρχουν ήδη σύνδεσμοι προς τις αντίστοιχες συζητήσεις στο forum. Σιγά σιγά θα τα φτιάξουμε όλα
Το εργαλείο προγράμματος πρέπει να είναι αντικειμενικό και τυπικό. Οι περιγραφές που λέτε στα μαθήματα (π.χ. πως περνιέται το μάθημα, αν είναι εύκολο, αν ο καθηγητής είναι καλός κλπ) είναι καθαρά υποκειμενικές!
Για αυτό που λέτε υπάρχει το forum. Κάθε μάθημα έχει (ή αν δεν έχει απλά όποιος θέλει δημιουργεί) δικό του θέμα. Εκεί μπορούν να γίνουν συζητήσεις για το περιεχόμενο, να κριθεί ο καθηγητής, να συζητήσουμε για το σύγγραμμα και όλα αυτά που λέτε. Με τη διαφορά ότι δε θα ακουστεί μόνο μια άποψη - όπως στην περιγραφή του μαθήματος - αλλά πολλές. Και όποιος ενδιαφέρεται θα διαβάσει το θέμα και θα έχει μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη. Θα μπορέσει να θέσει απορίες και άλλοι να του απαντήσουν.
Μάλιστα, σε πολλά μαθήματα στο εργαλείο υπάρχουν ήδη σύνδεσμοι προς τις αντίστοιχες συζητήσεις στο forum. Σιγά σιγά θα τα φτιάξουμε όλα
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...