Skliraios έγραψε:στη βουλη ''θεωρητικα'' παιρνονται οι αποφασεις για το μελλον της χωρας δε μπορεις ποτε να την απαξιωνεις...απαξιωνεις και τον κοσμο που εστειλε οποιους εστειλε εκει μεσα....τωρα εσυ εγω οποιοσδηποτε μπορει να θεωρει αυτους ηλιθιους ....
Έχω την αίσθηση πως φάσκεις και αντιφάσκεις. Δηλ. "μην απαξιώνεις τον κόσμο που τους έστειλε εκεί, αν και εγώ και εσύ μπορεί να τους θεωρούμε ηλίθιους". (Να) τους απαξιώνει ή όχι;
Απλώς η λογική "πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι" δεν νομίζω πως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις. Θέλετε να μου πείτε καλύτερα ότι δεν συζητάμε για το τι γίνεται στη Βουλή επειδή συμμετέχουν ένα μάτσο απατεώνες και τσαρλατάνοι διάσπαρτοι σε όλα τα κόμματα που πιάνουν το φάσμα από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά (πράγμα που συμβαίνει εδώ και χρόνια); Δεκτόν. Αλλά όχι ότι ξαφνικά μπήκε το ΛΑΟΣ και μας νόθευσε την σοβαρή δημοκρατία μας...
Όσο για την στάση που προτείνει ο Wizard, νομίζω αυτή ακριβώς είναι που θα επιζητούσε κάθε αυταρχικό ή φιλοφασιστικό στοιχείο (όπως τα διάφορα του ΛΑΟΣ). Δηλ. με κάθε τρόπο να σε απομακρύνει από την κριτική ή την ενασχόληση (έστω σε επίπεδο ακροατή) από τι γίνεται μέσα στο Κοινοβούλιο. Μόνο με τέτοιες μικρές νίκες λαϊκής απαξίωσης μπορεί κάθε ένα από αυτά τα φασίζοντα μουτράκια σιγά-σιγά να ανελιχθεί.
Τέλος, δεν έχω κανένα πρόβλημα να απαξιώσω ένα πρόσωπο ή μια μερίδα του λαού που με τις επιλογές του απαξιώνει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς (τώρα και στο παρελθόν), ακόμη κι αν ανήκω κι εγώ ο ίδιος σ'αυτή τη μερίδα. Το'χω ξαναπεί: Επειδή κάποια άτομα τα εξέλεξε ο κυρίαρχος λαός δεν σημαίνει ότι θα τους προσκυνήσουμε κιόλας, ή ότι θα σταματήσουμε να μιλάμε μπας και θίξουμε την "δημοκρατία". Κι αυτό ισχύει και για τους εκλεγμένους της κυβέρνησης και για τους ομοίους τους της αντιπολίτευσης. Τα κριτήρια είναι καθαρά υποκοκειμενικά και έχω το δικαίωμα να έχω τη γνώμη μου.
Η δημοκρατία διαφέρει ως προς το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και της άσκησης κριτικής. Το να ράβεις το στόμα σου και να το ανοίγεις ανά τετραετία είναι ανανεούμενη κοινοβουλευτική δικτατορία.