Του σαντακλάους ανήμερα

Όχι δεν λέμε τον καιρό εδώ. Απλά αναλύουμε τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς γύρω από διάφορα θέματα της καθημερινότητας. Με λίγα λόγια: ό,τι να 'ναι!

Συντονιστής: AlexandraDC

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

Του σαντακλάους ανήμερα

Δημοσίευση από drcypher »

Του Αη Νικόλα (λέει) σήμερα, και είχα ήδη δυο κρούσματα. Πήρα τηλ. μια Νικολέττα για άσχετη ιστορία, έχοντας ξεχάσει ότι είναι "μια τέτοια μέρα" στο πλαίσιο της γενικότερης απώλειας πρόσφατης μνήμης που βιώνω τελευταία σε βαθμό, και μεταξύ σοβαρού κι αστείου μου την ψιλοείπε... Η μάνα μου (επίσης) έστρεψε προς το μέρος μου αυτήν την υπέροχη λέξη που δε μπορώ να ξεχάσω παρά την κατάστασή μου, επειδή παραδέχτηκα ότι μίλησα με τον el_greco (Νίκος) και δεν του είπα χρόνια πολλά: "Πάρε το παιδί και πες του ότι είσαι βλάκας". Ήταν από τα πιο αστεία που έχω ακούσει από προχτές (θέλω να πω καφρίλα τώρα αλλά θα κρατηθώ)...

Θυμήθηκα, λοιπόν, ένα topic που είχα ξεκινήσει πριν από περίπου 1 χρόνο παρά καμιά 20αριά μέρες. Να συμπληρωθεί μια επιπλέον παρατήρηση: Στις γιορτές λέμε "χρόνια πολλά", στα γενέθλια λέμε επιπλέον και "να τα εκατοστήσεις". Καθώς και οι δυο ευχές είναι ποσοτικές σχετικά με το προσδόκιμο ζωής, τι είναι εκείνο που τις διαφοροποιεί τόσο ώστε εκείνες με τη σειρά τους (απούσες ή παρούσες) να δίνουν στο άκουσμά τους σε αφελείς σαν εμένα μια ιδέα του αν κάποιος έχει "ονομαστική εορτή" ή γενέθλια;

Άγνωσται αι βουλαί των ευΧΙΤΩΝ :P
drcypher έγραψε:Οι ευχές, ούτως ή άλλως δεν έχουν κάποια ισχύ (ή επίδραση, τουλάχιστον σε αντιστοιχία με το περιεχόμενό τους). Είναι απλώς αποτέλεσμα του ότι εκείνη τη στιγμή αισθανόμαστε ωραία, ή ακόμα καλύτερα, αισθανόμαστε όμορφα για εκείνον προς τον οποίο τις απευθύνουμε.

Αρχίζοντας τις διάφορες περιστάσεις όπου ακούγονται ευχές, κατά τη γνώμη μου η μόνη σύμβαση που μπορεί κάπως να δικαιολογήσει π.χ. "χρόνια πολλά" είναι η επέτειος των γενεθλίων.

Οριακά αποδεκτή περίπτωση είναι η χρήση ορισμένων ευχών για καθαρά τυπικούς/δημοσιοσχεσίτικους λόγους, όπου λες "καλημέρα" ελλείψει οποιασδήποτε άλλης ατάκας (ώστε να δικαιολογείται ο προσδιορισμός μιας σχέσης ως "μια καλημέρα λέμε με τον άνθρωπο"). Και πάλι εύχεσαι κάτι που στο κάτω κάτω ακόμα και αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί, αφαιρώντας από εσένα αυτό που θα "κερδίσει" ο άλλος μέσω της ευχής, τι θα έχανες; Μια καλή μέρα... Σιγά!

Υπάρχουν, όμως, κάποιες άλλες ευχές που δεν αντέχω για κανένα λόγο... Θεωρώ ότι οι ευχές που διατυπώνονται επί τη ευκαιρία εορτών, κτλ. στερούνται πλήρως νοήματος, με την έννοια ότι είτε θα τις λες όποια μέρα του χρόνου να 'ναι (π.χ. επειδή είσαι ευδιάθετος και τις νιώθεις), ή δε θα τις λες καθόλου. Είναι σα να φοράς προφυλακτικό μόνο την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS ή να χρησιμοποιείς λεωφορεία μόνο την παγκόσμια εβδομάδα ΜΜΜ. Για να μη σχολιάσω τη συνήθη επαίσχυντη χρονικά εντοπισμένη στις γιορτές παραίνεση για "καλές πράξεις".

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις ονομαστικές εορτές:
1. Γιατί θεωρείται ευρέως μια καλή ευκαιρία να ευχηθούμε μακροζωία σε κάποιον με την αφορμή του θανάτου του συνώνυμου Αγίου;
2. Ακόμα χειρότερα, πως είναι δυνατόν πολλοί (ιδίως γυναίκες) να αξιώνουν να τους αποσταλλούν ευχές στην ονομαστική τους εορτή, ενώ χρησιμοποιώντας υποκοριστικά και λοιπές διασκευές του βαπτιστικού ονόματός τους, δεν τιμούν καν τον άγιο (του οποίου το όνομα μάλλον θεωρούν retro ή dekavle)

[..]

Τέλος, να επικρίνω και την αλόγιστη χρήση του "χρόνια πολλά", με αποκορύφωμα την ποσοτικά προσδιορισμένη εκδοχή του "να τα εκατοστήσεις", καθώς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι μάλλον κατάρα. Δεν ξέρω τι ιδέα/εικόνα έχετε για την φυσική και διανοητική κατάσταση ενός ανθρώπου μετά τα 85, αλλά ακόμα και αν δεν έχει απωλέσει το σύνολο της μνήμης καθώς και την ικανότηταν να μιλάει, να ακούει, να βλέπει, να περπατάει, να παράγει σκέψη και να αυτοεξυπηρετείται (οπότε τα 100 χρόνια δεν είναι κατά τον προφανή τρόπο κατάρα), τότε αυτή η ευχή είναι τρομοκρατική, καθώς θέτει "άνω φράγμα" και αντίστροφη μέτρηση για ένα ρολόι που ούτως ή άλλως άρχισε να χάνει λεπτά (αν όχι μέρες ή χρόνια :) ).

[..]

Υ.Γ.: Καμία μέρα δεν είναι Άγια, για ανθρώπους που δεν μπορούν να νιώσουν "άγιοι". Και αν δε νιώθεις έτσι πάντα, δε νιώθεις ποτέ.

Υ.Γ.2: Για του λόγου το αληθές, μου έχει τύχει αρκετές φορές να έχω ευχηθεί για διάφορους λόγους χρόνια πολλά σε κάποιον, και με θεώρησε αρκετά ηλίθιο δεδομένου ότι δεν είχε γενέθλια ή δε βρισκόμασταν σε κάποια εθνική/θρησκευτική εορτή. Ειδικά από αυτούς τους ανθρώπους δε δέχομαι (πλέον ευχές).

Υ.Γ.3: Στο παρόν post ήθελα να βγάλω το κόμπλεξ μου σχετικά με τη σωρία ευχών που συνοδεύουν τις "άγιες" (ω θεοί!) αυτές ημέρες. Και γι' αυτό τις ανωτέρω έννοιες στον ίδιο τον τίτλο συνοδεύει η πρώτη αντι-ευχή μου γι' αυτές: "Ουστ!".
Το να επικαλείσαι μια συμβατική ημερομηνία όπου κατά παράδοση γίνεται ανταλλαγή δώρων και ευχών είναι κάτι που εδώ και χρόνια προσπαθώ να καταστήσω μόνιμα αδιάφορο για μένα, παρόλα αυτά παραμένει εκνευριστικό.

[..]
Υ.Γ.: Λείπουν κάποιες λέξεις από τις προτάσεις αλλά θα καταλάβετε...
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
el_greco
Real Name: Νίκος Βέργος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από el_greco »

Πότε μιλήσαμε ωρέ σήμερα και δε μου είπες χρόνια πολλά; Αλτσχάιμερ!

Αθώος, αθώος... :D

(Αυτό δε σημαίνει ότι όοολοι οι υπόλοιποι που διαβάζετε αυτό το κλασικό cypher-ο-τόπικ δεν πρέπει να αρχίσετε να μου εύχεστε σωρηδόν αμέσως!)

:D

Άβαταρ μέλους
Wizard
Forum Administrator
Forum Administrator
Real Name: Μάνος Ικάριος
Facebook ID: Manos.Ikarios

Δημοσίευση από Wizard »

Νίκο....

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!
(Κυρίως για σπάσιμο στον Κώστα :P)
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
O_Xamenos
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Facebook ID: 682417817
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O_Xamenos »

εγω δεν καταλαβα τι λεξεις λειπουν....

και επειδη ειμαι ντοκτροσαιφερικος θα σου πω ΑΥΡΙΟ χρονια ΟΣΑ ΘΕΣ
Εικόνα
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

O_Xamenos έγραψε:εγω δεν καταλαβα τι λεξεις λειπουν....

και επειδη ειμαι ντοκτροσαιφερικος θα σου πω ΑΥΡΙΟ χρονια ΟΣΑ ΘΕΣ
I LOVE THIS GUY! :heart:  :thumbup:
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
theos
Real Name: Αριστοτέλης-Εμμανουήλ Θάνος-Φίλης (Μάνος) ge04017

Δημοσίευση από theos »

Μια γρήγορη και επιπόλαια απάντηση (γι' αυτό και πιθανότατα λανθασμένη) που μου έρχεται στο μυαλό είναι η εξής:

Όταν λέω στον άλλο χρόνια πολλά, του εύχομαι να ζήσει πολλά χρόνια, χωρίς να προσδιορίζω τίποτα ακριβώς. Είναι μια αόριστη ευχή που δεν υπονοεί πουθενά τα γεννέθλια

Όταν λέω να τα εκατοστήσεις, εννοώ να φτάσει τα 100 δηλαδή με άλλα λόγια να γιορτάσει τα εκατοστά του γεννέθλια κάποτε.
Λογική είναι η τέχνη να κάνεις λάθος με αυτοπεποίθηση!!!
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Χμμ, στην πραγματικότητα δεν περίμενα κάποια λογική εξήγηση, γιατί θεωρώ ότι δεν υπάρχει. Ούτε στην συγκεκριμένη ευχή, ούτε καν στην ίδια την "ονομαστική εορτή". Συνδέει (με το ζόρι; ) ελέω ονόματος έναν άνθρωπο με τον αντίστοιχο εκπρόσωπο της Εκκλησίας (ομώνυμο άγιο) τον οποίο, λέει, τιμά.

Το παραδοσιακό δεν είναι εξ' ορισμού κακό, αλλά ούτε και κακό. Δεν σκοπεύω να το γυρίσω σε ακρότητες που θέλουν τους παπάδες να έχουν "παγιδεύσει" κάθε πτυχή της ζωής μας (γέννηση, βάπτιση, κοινωνία, λειτουργία, Πάσχα, Χριστούγεννα, γάμος, κηδεία, μνημόσυνα) μέσω "μυστηρίων" που στην πιο χυδαία μορφή (που μπορώ να σκεφτώ) απλώς τους αποφέρουν συνέχεια μποναμά (πέρα από την τεράστια περιουσία που έχουν ως Εκκλησία και τους μισθούς που παίρνουν πάλι από εμάς, δηλ. το Δημόσιο).

Απλώς θέλω να εξηγήσω πως η δήθεν κοινωνική υποχρέωση να ευχηθείς σε κάποιον με την αφορμή του εορτασμού της Εκκλησίας για τη γέννηση ή το θάνατο ενός Αγίου, ειδικά όταν συμβαίνει από (παραδοσιακή) κεκτημένη ταχύτητα, στερείται νοήματος. Άνθρωποι, δε, που προσβάλλονται ή το κρίνουν αναγκαία ένδειξη κοινονικότητα (π.χ. διάφοροι συγγενείς μου και φίλοι, της μητρός μου συμπεριλαμβανομένης) θεωρώ ότι είναι ολίγον τι ελαφρόμυαλοι.

Συνεπώς δεν είναι το "χρόνια πολλά" μια αόριστη ευχή (ή τουλάχιστον δεν είναι αυτό το πρόβλημα). Απλώς η ονομαστική εορτή είναι μια αόριστη (και ανόητη) διαδικασία.

Θα κλείσω χωρίς να αναλύσω ξανά τους λόγους για τους οποίους αμφισβητώ το ότι το "να τα 100στήσεις" είναι ευχή (και όχι κατάρα) ;)
Άβαταρ μέλους
Cappuccino
Real Name: Θάνος

Δημοσίευση από Cappuccino »

drcypher

Εγώ μαζί σου, ακόμα θυμάμαι τη μάνα μου που μ'έψελνε για βδομάδες επειδή δεν πήρα τον αδερφό μου τηλέφωνο στη γιορτή του να του πω χρόνια πολλά... :evil:

Επίσης σιχαίνομαι (άντε, τουλάχιστον αδιαφορώ άμα είναι βαρύ το "σιχαίνομαι") τα άτομα (κυρίως συγγενείς, μακρινοί αλλά και κοντινότεροι) που θυμούνται και με παίρνουν τηλέφωνο 1 μόνο φορά το χρόνο, επειδή τυχαίνει εκείνη τη μέρα να είναι η γιορτή. Να το βράσω αυτό ρε! Μη με πάρετε ποτέ τηλέφωνο καλύτερα!

(Άπ'την άλλη βέβαια, τα γεννέθλια τα υποστηρίζω σα "θεσμό", μ'αρέσει και να εύχομαι/κάνω δώρα σ'αυτούς που έχουν γεννέθλια, αλλά και να μου εύχονται και να δέχομαι δώρα στα δικά μου. Εικόνα)
I don't know who you're talking to with such fucking disrespect
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Ναι, αυτό το κομμάτι του παλιού post το παρέλειψα για λόγους συντομίας και είναι τεχνικώς αδύνατο να το ανακτήσω τώρα. Τέλος πάντων, εξηγούσα πως τα γενέθλια είναι η μόνη επέτειος που παραδέχομαι, αν και προσωπικά δεν πολυτρελαίνομαι να δέχομαι ευχές εκείνη τη μέρα, για λόγους άσχετους με το νόημα των γιορτών.

Να υπενθυμίσω, επίσης, πως όχι μόνο σε παίρνουν οι συγγενείς (και αισθάνονται μερικά γραμμάρια ελαφρύτεροι στη συνείδησή τους, αλλά δεν ξέρουν ότι το χάνουν από μυαλό) ώστε πρέπει να πάρεις το ευχάριστο ύφος και να ρωτήσεις "εσύ πως τα πας;" εννοώντας "τι έκανες τις τελευταίες 365 μέρες που δεν μιλήσαμε ούτε μια φορά γιατί το θέλαμε και οι δυο;", αλλά πρέπει και εσύ να τους πάρεις όταν είναι η δική τους γιορτή.

Είναι κάτι σαν αυτό το παιδιάστικο που λέει ότι αν περάσει κάποιος από πάνω σου, πρέπει να περάσει και δεύτερη φορά αλλιώς θα μείνεις κοντός. Εγώ γιατί δεν μπορώ να τελειώνω με το τηλεφώνημα που δέχτηκα για ευχές χωρίς να χρειαστεί να ανταποδώσω (ώστε να μείνω... ευτυχής :P )?

Whatever, απλώς μια ολόκληρη γεννιά μεγάλωσε διώχνοντας πολέμους και χούντα, και της έμεινε ένα τελευταίο κουσουράκι, μια παραλλαγή του Χριστιανισμού γεμάτη προκαταλήψεις, φόβο και μαγγανείες, τον Χουντιανισμό. Ελπίζω στη νέα γεννιά (μας) (αυτές οι δυο λέξεις μαζί μου θυμίζουν γαλάζια αφίσσα) αυτά τα κόμπλεξ να αποτελούν ήδη στην πράξη λαογραφική ιστορία...
O_Xamenos
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Facebook ID: 682417817
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O_Xamenos »

καθε μερα ειναι γιορτη συνεπως οι αστικα μονομερως ορισμενες γιορτες δεν πρεπει να μας πτοουν  αλλα να μας δινουν μια ακομα αφορμη να γιορτασουμε
Εικόνα
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Neo
Real Name: Thomas Anderson
Facebook ID: 0

Δημοσίευση από Neo »

Στη θέση σου Φϊλιο θα παραδεχόμουν ότι είμαι μ@λ@κας και ότι ξεχνάω τις γιορτές, αντί να μπω στη διαδικασία του να προσπαθώ να αποδέιξω ότι το να γιορτάζει κανείς την ονομαστικη΄του γιορτή είναι κατάλοιπα Χουντιανισμού και κολοκύθια τούμπανα.

Αλλιώς, άλλη φορά μην ξανακούσω ότι τα έπινες σε καμιά γιορτή, γιατί θα πέσει φάπα.
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Να ξεχωρίσουμε λίγο τα πράγματα. Κατ' αρχάς τις γιορτές όχι μόνο δεν τις θυμάμαι. Δεν ξέρω καν πότε είναι. Παρόλα αυτά εδώ μέσα υπάρχουν 2-3 που τις γνωρίζουν, οπότε ξέρω πότε γιορτάζει κάποιος και πότε όχι. Και έχω και ολόκληρη συζήτηση κάθε φορά.

Για το άλλο που λες, τώρα, υπάρχουν πολλές παράμετροι: Ξαδέρφη καλεί εσένα και άλλους 3-4 για να σας κεράσει με οποιαδήποτε αφορμή (ειδικά αν είναι γιορτή)... πες μου τι πιθανότητες δίνεις σε εμένα ή ακόμα και στον εαυτό σου να μην ενδώσει, καθώς και πόσο μεγάλη σημασία θεωρείς ότι παίζει η ονομαστική εορτή σε όλο αυτό. Παρεμπιπτόντως δε θυμάμαι καν να είπα χρόνια πολλά... αλλά νομίζω ήπια (χρόνια) πολλά :P

Υ.Γ.: Παρατηρώ τεταμένα νεύρα ή νομίζω;
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”