edited by el_greco: άλλαξα τον τίτλο για να είναι πιο εύληπτοςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πρυτανεία
Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, 157 80 Αθήνα. 7722 046, 7722 049, 7721 960
Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2007
Ανακοίνωση Πρυτανεάς Ε.Μ.Π.
Προς τα μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας
Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 8/12/07, πραγματοποιήθηκε στον υπόγειο χώρο
στάθμευσης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου μουσική εκδήλωση – πάρτυ χωρίς
την έγκριση της Διοίκησης του Ιδρύματος.
Για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης αυτής οι Πρυτανικές Αρχές του Ε. Μ. Πολυτεχνείου
ενημερώθηκαν μέσω των υπαλλήλων φύλαξης το βράδυ της προηγούμενης μέρας,
τους οποίους επισκέφτηκαν μέλη του «αυτόνομου στεκιού» της Σχολής Χημικών
Μηχανικών, και ανέφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την
συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων (περίπου 20).
Επειδή οι φοιτητές που έχουν την ευθύνη να εκπροσωπούν το αυτόνομο στέκι, δεν
αποδέχονται τη διαδικασία επίσημης ενημέρωσης των Πρυτανικών Αρχών για τη
διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων, γεγονός που θα οδηγούσε και στην υποχρέωση
εκ μέρους τους ανάληψης της ευθύνης περιφρούρησης του ασύλου και των
εγκαταστάσεων του Ε. Μ. Πολυτεχνείου, αποφασίσαμε, εκ των υστέρων και χωρίς
άνεση χρόνου για προειδοποίηση, τι κλείσιμο όλων των εισόδων της
Πολυτεχνειούπολης, δημιουργώντας προβλήματα προσέλευσης και αποχώρησης των
μελών της κοινότητας που συνηθίζουν να εργάζονται τα Σαββατοκύριακα. Με τον
τρόπο αυτό εκτιμήσαμε ότι θα περιοριστεί η μαζική και ανεξέλεγκτη προσέλευση
εξωπολυτεχνειακών ατόμων και πληθώρα αυτοκινήτων στην εκδήλωση.
Από την εξέλιξη των γεγονότων αποδείχθηκε ότι ο αριθμός των ατόμων, παρά τα
μέτρα, ήταν μεγαλύτερος των 1000, οι γύρω δρόμοι είχαν κατακλυστεί από
αυτοκίνητα, ενώ οι συνέπειες της εκδήλωσης ήταν υλικές καταστροφές (έσπασαν
λάμπες φωτισμού, κόψιμο καλωδίων, σπάσιμο μιας πόρτας της ΣΕΜΦΕ) και σωροί
απορριμμάτων.
Τα δεδομένα αυτά εντάσσονται προσθετικά σε μία σειρά από αντίστοιχες εκδηλώσεις
που έχουν προηγηθεί στο παρελθόν από εξωπολυτεχνειακά άτομα.
Η Πρυτανεία καταδικάζει την ενέργεια αυτή και ζητάμε αφ ενός μεν τη συνδρομή της
Πολυτεχνειακής Κοινότητας και αφετέρου δηλώνουμε ότι θα καταφύγουμε σε κάθε
αναγκαίο μέτρο για την αποτροπή αντίστοιχων εκδηλώσεων και ιδιαίτερα στην
επερχόμενη περίοδο των γιορτών.
Σημειώνουμε επίσης ότι οι φοιτητικές παρατάξεις που υποβάλλουν αντίστοιχα
αιτήματα ανταποκρίνονται στις ανάγκες περιφρούρησης των χώρων σέβονται το
πανεπιστημιακό άσυλο και κανένα πρόβλημα δεν δημιουργούν στις ακαδημαϊκές
λειτουργίες του Ε. Μ. Πολυτεχνείου.
[Ανακοίνωση ΕΜΠ] Για το πάρτυ στην Πολυτεχνειούπολη 8/12
- msl
- Forum Administrator

- Real Name: Μαρία-Σοφία
- Facebook ID: 735434828
- Επικοινωνία:
[Ανακοίνωση ΕΜΠ] Για το πάρτυ στην Πολυτεχνειούπολη 8/12
Μου ήρθε στο mail το παρακάτω κείμενο από την πρυτανεία:
- O kanenas
- Real Name: Αφροξυλάνθη
- Facebook ID: 0
- Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
- Επικοινωνία:
Re: [Ανακοίνωση ΕΜΠ] Για το πάρτυ στην Πολυτεχνειούπολη 8/12
Στο indymedia, πάντως, λέγεται ότι το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι δεν είχε καμία σχέση με το πάρτι.
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
-
Jheremias
- Real Name: Ένας περίεργος τύπος
- Επικοινωνία:
Ναι. Όταν λέει "Ζητάμε τη συνδρομή της Πολυτεχνειακής κοινότητας" γιατί δεν γίνονται λίγο πιο σαφείς, από το να μας κλειδώνουν μέσα (ή απέξω) εμάς τους ταπεινούς που (όντως δουλεύουμε) τα Σαβ/κα στο πολυτεχνείο;
Η αχαριστία είναι το χειρότερο πράγμα. Μέμνησο τον νόμο της Μάνης....
- drcypher
- Portal Administrator

- Real Name: Κώτσος Φίλ
Προφανώς δεν μπορεί να σου πει "παιδιά, θα σας μοιράσουμε καδρόνια και αν σκάσουν μπάχαλοι χρησιμοποιήστε τα κατά βούληση", οπότε ζητάνε μάλλον να μην γκρινιάξουμε που θα μας κλείσουνε απ' έξω τα Σαββατοκύριακα.Jheremias έγραψε:Ναι. Όταν λέει "Ζητάμε τη συνδρομή της Πολυτεχνειακής κοινότητας" γιατί δεν γίνονται λίγο πιο σαφείς, από το να μας κλειδώνουν μέσα (ή απέξω) εμάς τους ταπεινούς που (όντως δουλεύουμε) τα Σαβ/κα στο πολυτεχνείο;
Εγώ θεωρώ, πάντως, ότι υπάρχει ένα κοινό σημείο με την ιστορία με τις κεραίες για τις οποίες είχες επίσης δυσανασχετήσει: Κάποιοι άνθρωποι ζούνε στις εστίες πρωί-μεσημέρι-βράδυ, και είχαν μια κεραία πάνω από το κεφάλι τους. Μια ολιγομελής ομάδα πήγε και την κατέβασε με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθείς επειδή σε αφήνει με χαμηλό σήμα τις ώρες που επισκέπτεσαι (έστω και για πολλές ώρες) τον χώρο στον οποίο αυτοί ζουν.
Αντιστοίχως, τώρα, μια ολιγομελής ομάδα (προφανώς με τελείως διαφορετικά θεσμικά χαρακτηριστικά, αλλά νομίζω καταλαβαίνετε ποιο είναι το point) αποφασίζει να μας ξεβολέψει λίγο ακόμα προκειμένου να διαφυλαχθεί αυτό που επισκεπτόμαστε.
Το συμπέρασμα είναι για μένα απλό: Είτε πρόκειται για αυτόνομους/αναρχικούς, είτε πρόκειται για την Σύγκλητο, όταν μια ολόκληρη κοινότητα δεν μπορεί να οργανωθεί για να προστατέψει εκείνα τα αγαθά που με ζήλο ζητά να εξαιρεθούν από τις αρμοδιότητες του κράτους (και με αυτό το κράτος καλά κάνει), τότε θα φτάνουμε σε λήψη δραστικών μέτρων (πονάει κεφάλι=>κόψει κεφάλι) που θα οδηγούν σε αποκλεισμούς και ξεβολέματα.
Αν μη τι άλλο οι συγκεκριμένοι επέλεξαν και εφάρμοσαν μια λύση. Πέρα από την γκρίνια τύπου "με ξεβολεύεις, τι φταίω εγώ;", σκέψου ότι εκείνος δεν φταίει να τρώει ακτινοβολία ή να πληρώνει κάθε βδομάδα σπασμένα (αντίστοιχα)... Έχεις, λοιπόν, να αντιπροτείνεις κάτι;
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
-
Jheremias
- Real Name: Ένας περίεργος τύπος
- Επικοινωνία:
ΟΚ, ας το δεχτώ. Ουσιαστικά και πάλι, ένας εξωγενής με τον ακαδημαικό χαρακτήρα του ιδρύματος παράγοντας, παρεμποδίζει το πρέπον ακαδημαικό έργο. Δεκτόν.Προφανώς δεν μπορεί να σου πει "παιδιά, θα σας μοιράσουμε καδρόνια και αν σκάσουν μπάχαλοι χρησιμοποιήστε τα κατά βούληση", οπότε ζητάνε μάλλον να μην γκρινιάξουμε που θα μας κλείσουνε απ' έξω τα Σαββατοκύριακα.
Μισό λεπτό Κωσταντίνε μ! Απλά προσπαθώ, και μέσα μου αλλά και με τις συζητήσεις μαζί σας, τι ακριβώς πρέπει να είναι ένας ακαδημαικός χώρος. Προσωπικά, θεωρώ το παράδειγμά σου ατυχές. Και θα σου πω γιατί:Εγώ θεωρώ, πάντως, ότι υπάρχει ένα κοινό σημείο με την ιστορία με τις κεραίες για τις οποίες είχες επίσης δυσανασχετήσει: Κάποιοι άνθρωποι ζούνε στις εστίες πρωί-μεσημέρι-βράδυ, και είχαν μια κεραία πάνω από το κεφάλι τους. Μια ολιγομελής ομάδα πήγε και την κατέβασε με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθείς επειδή σε αφήνει με χαμηλό σήμα τις ώρες που επισκέπτεσαι (έστω και για πολλές ώρες) τον χώρο στον οποίο αυτοί ζουν.
Το ζήτημα με τις κεραίες, το οποίο είναι τελείως offtopic, απλά ήταν μια ιδεολογική μου αντίδραση στο φασισμό μιας ολιγομελούς ομάδας ατόμων, που χωρίς να εξετάσουν συνέπειες, και χωρίς την τεχνογνωσία και ικανότητα, έριξαν μια κεραία που εξυπηρετούσε χρήστες της Πολυτεχνειακής Κοινότητας και βλάπτουν έτσι άπειρους άλλους (μέλη και μη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας).
Δεν διαφωνώ καθόλου σε αυτό που λες. Πράγματι. Η Πολυτεχνειακή κοινότητα αδυνατεί να προσατέψει η ίδια τον εαυτό της. Και αυτό γιατί δεν ΞΕΡΟΥΜΕ τι ΘΕΛΟΥΜΕ από τον ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ χώρο. Έχουμε κατασταλάξει στο ποια πρέπει να είναι η κύρια δραστηριότητά του; Η κύρια λειτουργία του, και ποιων τα συμφέροντα πρέπει να εξυπηρετεί; Προφανώς και όχι.Αντιστοίχως, τώρα, μια ολιγομελής ομάδα (προφανώς με τελείως διαφορετικά θεσμικά χαρακτηριστικά, αλλά νομίζω καταλαβαίνετε ποιο είναι το point) αποφασίζει να μας ξεβολέψει λίγο ακόμα προκειμένου να διαφυλαχθεί αυτό που επισκεπτόμαστε.
Το συμπέρασμα είναι για μένα απλό: Είτε πρόκειται για αυτόνομους/αναρχικούς, είτε πρόκειται για την Σύγκλητο, όταν μια ολόκληρη κοινότητα δεν μπορεί να οργανωθεί για να προστατέψει εκείνα τα αγαθά που με ζήλο ζητά να εξαιρεθούν από τις αρμοδιότητες του κράτους (και με αυτό το κράτος καλά κάνει), τότε θα φτάνουμε σε λήψη δραστικών μέτρων (πονάει κεφάλι=>κόψει κεφάλι) που θα οδηγούν σε αποκλεισμούς και ξεβολέματα.
Αν μη τι άλλο οι συγκεκριμένοι επέλεξαν και εφάρμοσαν μια λύση. Πέρα από την γκρίνια τύπου "με ξεβολεύεις, τι φταίω εγώ;", σκέψου ότι εκείνος δεν φταίει να τρώει ακτινοβολία ή να πληρώνει κάθε βδομάδα σπασμένα (αντίστοιχα)... Έχεις, λοιπόν, να αντιπροτείνεις κάτι;
Όσον αφορά σε αυτό που λες για την "γκρίνια", έχει τις ρίζες της, όπως σου είπα παραπάνω, στο οτι ακόμα δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να ζητώ από τον ακαδημαικό χώρο. Γκρινιάζω, πολύ απλά γιατί θεωρώ οτι πρέπει ΠΡΩΤΙΣΤΑ να προστατεύεται το ακαδημαικό / επιστημονικό έργο και οι φορείς του, και μετά οι πολιτικές ελευθερίες και η καταπάτηση (ή μη) του ασύλου. Δηλαδή, επειδή είμαι μέλος της Πολυτεχνειακής Κοινότητας, πρέπει να μαζέψω 10 φίλους κ να πάμε να ανάψουμε φωτιά να ψήσουμε μπριζόλες σε ένα αλσάκι, με κίνδυνο να καεί το σύμπαν; Επειδή είμαι φοιτητής και έχω δικαίωμα να το κάνω; Προφανώς και όχι. Τι όμως είναι ο ακαδημαικός χώρος; Τι δικαιώματα και υποχρεώσεις έχουν οι χρήστες του; Κοινώς: Γιατί μπορώ να διαμαρτύρομαι και να γκρινιάζω, και γιατί όχι;
Greetz,
Ν.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Jheremias την Παρ Δεκ 14, 2007 10:56 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η αχαριστία είναι το χειρότερο πράγμα. Μέμνησο τον νόμο της Μάνης....
- el_greco
- Real Name: Νίκος Βέργος
- Επικοινωνία:
Jheremias, διόρθωσε τα quotes σου γιατί φαίνεται σαν να δίνεις πολλές από τις απαντήσεις σου μέσα σε quote tags και εγώ προσωπικά είδα ότι έχεις *κι άλλο* κείμενο τυχαία, κοιτάζοντας την παράθεση του post του drcypher την οποία κάνεις...
- O kanenas
- Επικοινωνία:
Άσχετο με τις συζητήσεις σας, σχετικό όμως με το topic:
Μου'κανε ιδιαίτερη εντύπωση που βγαίνει πρυτανική ανακοίνωση (που "έχει" ένα κύρος στον ακαδημαϊκό χώρο), η οποία έτσι αυθαίρετα κατηγορεί μερικά παιδιά (χωρίς να ευθύνονται όντως αυτά) για τις ζημιές. Αν δεν ήξερα το indymedia ή αν δεν είχε ανοίξει κουβέντα εκεί γι'αυτό το θέμα, θα νόμιζα ότι όντως τα παιδιά από το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι πολυτεχνείου έκαναν κάτι τέτοιο. (Α, εννοείται ότι μεταξύ πρύτανη και indymedia, επιλέγω να πιστέψω τους δεύτερους)
Είναι ανήκουστο, επειδή θες να βρεις κάποιον να κατηγορήσεις ντε και καλά, να βάζεις όποιον (δεν) γουστάρεις εσύ.
Μου'κανε ιδιαίτερη εντύπωση που βγαίνει πρυτανική ανακοίνωση (που "έχει" ένα κύρος στον ακαδημαϊκό χώρο), η οποία έτσι αυθαίρετα κατηγορεί μερικά παιδιά (χωρίς να ευθύνονται όντως αυτά) για τις ζημιές. Αν δεν ήξερα το indymedia ή αν δεν είχε ανοίξει κουβέντα εκεί γι'αυτό το θέμα, θα νόμιζα ότι όντως τα παιδιά από το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι πολυτεχνείου έκαναν κάτι τέτοιο. (Α, εννοείται ότι μεταξύ πρύτανη και indymedia, επιλέγω να πιστέψω τους δεύτερους)
Είναι ανήκουστο, επειδή θες να βρεις κάποιον να κατηγορήσεις ντε και καλά, να βάζεις όποιον (δεν) γουστάρεις εσύ.
R.I.P.
- el_greco
- Real Name: Νίκος Βέργος
- Επικοινωνία:
Μισό λεπτό... δέχεσαι by default ότι αυτό που λέγεται στο indymedia είναι σωστό, ενώ η πρυτανική ανακοίνωση είναι λανθασμένη/εμπαθής κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Γιατί το κάνεις αυτό;
Το θέμα από τη δική μου πλευρά είναι ότι κάποια παιδιά έκαναν ένα πάρτυ στο οποίο έγιναν καταστροφές - μόνο και μόνο επειδή έγινε σε χώρο προστατευόμενο από άσυλο. Δε με νοιάζει αν το πάρτυ το έκανε το στέκι, ο σύλλογος προστασίας της αμφίχρωμης μπεκάτσας ή ο ίδιος ο πρύτανης με τους κολλητούς του. Αυτό που πραγματικά με ενοχλεί όμως είναι ότι αύριο μεθαύριο μπορεί να χρειάζομαι κάρτα εισόδου για να μπω στο ΕΜΠ - και δεν υιοθετώ τόσο τη ρητορική του Jheremias ακαδημαϊκού χώρου κλπ, απλά για κάποιες ώρες της ημέρας, πολλές ή λιγότερες, είναι και για εμένα "σπίτι" μου και δε μου αρέσει να με κλείνουν απέξω.
Να δεχτώ ότι δεν ήταν το στέκι, ωραία. Ποιος ήταν και γιατί το έκανε λοιπόν; Τι είχε να κερδίσει από το να κάνει μπάχαλα στην πολυτεχνειούπολη; Προσωπικά προβληματίζομαι...
Το θέμα από τη δική μου πλευρά είναι ότι κάποια παιδιά έκαναν ένα πάρτυ στο οποίο έγιναν καταστροφές - μόνο και μόνο επειδή έγινε σε χώρο προστατευόμενο από άσυλο. Δε με νοιάζει αν το πάρτυ το έκανε το στέκι, ο σύλλογος προστασίας της αμφίχρωμης μπεκάτσας ή ο ίδιος ο πρύτανης με τους κολλητούς του. Αυτό που πραγματικά με ενοχλεί όμως είναι ότι αύριο μεθαύριο μπορεί να χρειάζομαι κάρτα εισόδου για να μπω στο ΕΜΠ - και δεν υιοθετώ τόσο τη ρητορική του Jheremias ακαδημαϊκού χώρου κλπ, απλά για κάποιες ώρες της ημέρας, πολλές ή λιγότερες, είναι και για εμένα "σπίτι" μου και δε μου αρέσει να με κλείνουν απέξω.
Να δεχτώ ότι δεν ήταν το στέκι, ωραία. Ποιος ήταν και γιατί το έκανε λοιπόν; Τι είχε να κερδίσει από το να κάνει μπάχαλα στην πολυτεχνειούπολη; Προσωπικά προβληματίζομαι...
- O kanenas
- Επικοινωνία:
Μπορεί να είναι και λάθος "τακτική", αλλά περισσότερη εμπιστοσύνη έχω στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, παρά στον πρύτανη. Απλά έτσι νιώθω. Μπορεί τελικά την ζημιά να την έκαναν τα παιδιά, αλλά μου φαίνονται λίγες οι πιθανότητες από την στιγμή που λένε ότι δεν το'καναν.
Επίσης, έχω την εντύπωση ότι η πρυτανεία δεν τα πάει καλά με το στέκι και γενικότερα οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν τα πάνε καλά με καταλελημένους/αυτοδιαχειριζόμενους (από αναρχικά στοιχεία και κοινωνικούς ταραξίες
) χώρους. Δεν είναι δύσκολο, λοιπόν, για την πρυτανεία να προσάψει ανυπόστατες κατηγορίες προς τα παιδιά αυτά, για να στρέψει κι άλλους φοιτητες εναντίον τους και γενικά να γίνουν ανεπιθύμητοι στον φοιτητικό κύκλο.
Είναι συνομοσιολογικό?
Κατά τα άλλα, δεν έχω ιδέα ποιοι μπορεί να έκαναν τις ζημιές και τι μπορεί να κέρδισαν απ'αυτό!
Ούτε έχω ιδεά πώς θα μπορούσαμε να προστατεύουμε (εμείς σαν φοιτητές) την πολυτεχνειούπολη από κάτι τέτοια...
Επίσης, έχω την εντύπωση ότι η πρυτανεία δεν τα πάει καλά με το στέκι και γενικότερα οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν τα πάνε καλά με καταλελημένους/αυτοδιαχειριζόμενους (από αναρχικά στοιχεία και κοινωνικούς ταραξίες
Είναι συνομοσιολογικό?
Κατά τα άλλα, δεν έχω ιδέα ποιοι μπορεί να έκαναν τις ζημιές και τι μπορεί να κέρδισαν απ'αυτό!
Ούτε έχω ιδεά πώς θα μπορούσαμε να προστατεύουμε (εμείς σαν φοιτητές) την πολυτεχνειούπολη από κάτι τέτοια...
R.I.P.
- noir
- Real Name: εθελοδουλο πρακτορακι :)
- Επικοινωνία:
Για διευκρινιστικους λογους και μονο, λεω πως δε γνωριζω ποιος το εκανε αλλα γνωριζω πως το παρτυ δε το κανε το αυτοδιαχειριζομενο στεκι. Αυτο απο μονο του καθιστα (για μενα) την ανακοινωση ανακριβη.
Επισης δε μ αρεσει ο διαχωρισμος πολυτεχνειακα/εξωπολυτεχνειακα ατομα. Καθως ο χωρος ειναι δημοσιος προφανως δεν απευθυνεται μονο σε φοιτητες και μαλιστα του εμπ, Και οι φοιτητες του ΕΜΠ προφανως δε δικαιουνται να κανουν το χωρο μπουρδελο σε καθε παρτυ.
Ακομα βρισκω περιεργο που δεν εβγαλε η πρυτανεια παρομοια ανακοινωση για τις καταστροφες και τα απορριματα απο το παρτυ της ΔΑΠ στο εστιατοριο των ΝΕΜΠ πριν μερικο καιρο, οπου φυσικα οι πυλες ηταν ορθανοιχτες. Προς τι η διακριση; Προς τι η στοχοποιηση του στεκιου με το προσχημα της ασφαλειας του ασυλου;
Λιγο μετα τις κινησεις του στεκιου για το ανοιγμα της πυλης στο κατω πολυτεχνειο, που αυθαιρετα εκλεισε με μονιμη κατασκευη ο πρυτανης, νομιζω πως απλα εψαχνε την ευκαιρια να στρεψει κοσμο εναντια στους "ενοχλητικους" στεκιωτες, να βρει υπαίτιους με ενα πολυ βολικο τροπο για να αποδωσει ευθυνες, και γιατι οχι να βρει και μερικους λογους ακομα να βελτιωσει τις συνθηκες για να γινει πιο αποδεχτος ο περιοριοσμος του ασυλου που προωθειται ευρυτερα...
Αυτα εν συντομια για την ανακοινωση του πρυτανη. Για το θεμα του ασυλου δεν εχω πολυ χρονο να το αναπτυξω αυτη τη στιγμη πως το αντιλαμβανομαι....
Επισης δε μ αρεσει ο διαχωρισμος πολυτεχνειακα/εξωπολυτεχνειακα ατομα. Καθως ο χωρος ειναι δημοσιος προφανως δεν απευθυνεται μονο σε φοιτητες και μαλιστα του εμπ, Και οι φοιτητες του ΕΜΠ προφανως δε δικαιουνται να κανουν το χωρο μπουρδελο σε καθε παρτυ.
Ακομα βρισκω περιεργο που δεν εβγαλε η πρυτανεια παρομοια ανακοινωση για τις καταστροφες και τα απορριματα απο το παρτυ της ΔΑΠ στο εστιατοριο των ΝΕΜΠ πριν μερικο καιρο, οπου φυσικα οι πυλες ηταν ορθανοιχτες. Προς τι η διακριση; Προς τι η στοχοποιηση του στεκιου με το προσχημα της ασφαλειας του ασυλου;
Λιγο μετα τις κινησεις του στεκιου για το ανοιγμα της πυλης στο κατω πολυτεχνειο, που αυθαιρετα εκλεισε με μονιμη κατασκευη ο πρυτανης, νομιζω πως απλα εψαχνε την ευκαιρια να στρεψει κοσμο εναντια στους "ενοχλητικους" στεκιωτες, να βρει υπαίτιους με ενα πολυ βολικο τροπο για να αποδωσει ευθυνες, και γιατι οχι να βρει και μερικους λογους ακομα να βελτιωσει τις συνθηκες για να γινει πιο αποδεχτος ο περιοριοσμος του ασυλου που προωθειται ευρυτερα...
Αυτα εν συντομια για την ανακοινωση του πρυτανη. Για το θεμα του ασυλου δεν εχω πολυ χρονο να το αναπτυξω αυτη τη στιγμη πως το αντιλαμβανομαι....

Η ελευθερία του ενός είναι προϋπόθεση για την ελευθερία του άλλου!
Κανένας έγκλειστος στις κρατικές φυλακές, κανένας σκλάβος στα αφεντικά!
Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη
- O kanenas
- Επικοινωνία:
Μπράβο, ήθελα να το αναφέρω κι αυτό, αλλά το ξέχασα.noir έγραψε:Επισης δε μ αρεσει ο διαχωρισμος πολυτεχνειακα/εξωπολυτεχνειακα ατομα. Καθως ο χωρος ειναι δημοσιος προφανως δεν απευθυνεται μονο σε φοιτητες και μαλιστα του εμπ, Και οι φοιτητες του ΕΜΠ προφανως δε δικαιουνται να κανουν το χωρο μπουρδελο σε καθε παρτυ.
R.I.P.
- O kanenas
- Επικοινωνία:
Τυχαία βρήκα την ανακοίνωση-απάντηση του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΕΜΠ στην ανακοίνωση της πρυτανείας για το παρτι της 8/12. Θεώρησα σκόπιμο να την παραθέσω για να ακουστεί και ο δικός τους λόγος εκτός από της πρυτανείας και να μπορούμε να έχουμε μια σφαιρικότερη οπτική περί του θέματος.
ΠηγήΑυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΕΜΠ έγραψε:Εδώ και λίγες μέρες, οι γνωστοί-άγνωστοι πρυτανικοί (Μουτζούρης-Σπαθής) έχουν εκδώσει μια ανακοίνωση, την οποία μάλιστα έστειλαν με e-mail στους φοιτητές. Σε αυτήν αναφέρονταν εξ’ ολοκλήρου σε πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής που έγινε στην Πολυτεχνειούπολη στις 8/12:
«(...)Οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ ενημερώθηκαν μέσω των υπαλλήλων φύλαξης το βράδυ της προηγούμενης μέρας, τους οποίους επισκέφτηκαν μέλη του «αυτόνομου στεκιού» στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, και ανέφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων(...)»
Και συνεχίζει με το κλασσικό δακρύβρεχτο ύφος μιλώντας για ομάδες που έχουν το θράσος να μην τους ζητάνε άδεια για να παίξουν μουσική στην Πολυτεχνειούπολη και οι οποίες προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές, όπως σπασμένες λάμπες, κομμένα καλώδια και σωρούς..απορριμάτων. Για να αντιμετωπιστούν δε αυτά τα εξαιρετικά επικίνδυνα πάρτι και να διασφαλιστεί(!) το άσυλο οι πρυτάνεις κλείδωσαν ολόκληρη την Πολυτεχνειούπολη με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να μπει. Έτσι ένα μουσικό γεγονός μετατράπηκε σε μείζον πολιτικό θέμα.
Το αξιοπερίεργο όμως δεν έγκειται στην στάση της Πρυτανείας. Αυτή μας έχει συνηθίσει σε τακτικές εντυπωσιασμού και υποδαύλισης εξωπανεπιστημιακών σχεδίων για την απονέκρωση της Πολυτεχνειούπολης και την μετατροπή του ασύλου από κοινωνικό φαινόμενο, σε κενό γράμμα. Αυτό που μας προκαλεί εντύπωση είναι ο ερασιτεχνισμός των φιλόδοξων γκεμπελίσκων στην διαστροφή των γεγονότων. Διότι ουδέποτε το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι του Πολυτεχνείου (και όχι Αυτόνομο όπως υποστηρίζουν οι βιαστικοί κομπιναδόροι) διοργάνωσε την εν λόγω εκδήλωση και μάλιστα ουδεμία συμμετοχή ή παρουσία είχε αυτό ή «μέλη» του. Και μιας και δεν ανακοινώθηκε πουθενά στην Πολυτεχνειούπολη, μας ήταν και παντελώς άγνωστη η ύπαρξή της. Το πράγμα γίνεται γελοιωδέστερο αν αναλογιστεί κανείς ότι ουδέποτε το Στέκι έχει οργανώσει πάρτι, τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια. Και βέβαια ένα πάρτι στο Πολυτεχνείο από μεριάς μας θα είχε τουλάχιστον μια αφίσα κάπου κολλημένη με την υπογραφή μας. Εξάλλου ακόμα και τώρα δεν θα υπήρχε λόγος να αρνούμασταν την διοργάνωση εκδήλωσης με την συμμετοχή χιλίων ατόμων (όπως η ίδια η ανακοίνωση αναφέρει) και με σχεδόν μηδενικές υλικές ζημιές. Αντίστοιχα ρεσιτάλ ερμηνείας είχαν δοθεί και λίγες εβδομάδες νωρίτερα, όπου οι Πρυτάνεις είχαν συγκαλέσει Σύγκλητο ειδικά για την καταστροφή των καμερών παρακολούθησης στην βιβλιοθήκη από μεριάς μας. Εκεί μιλούσαν (με την παρουσία ψευδομάρτυρα!) για επιθέσεις κουκουλοφόρων με καδρόνια σε παρευρισκόμενους και για εκτεταμένες υλικές ζημιές. Όλα αυτά ερήμην μας. Όταν η αλήθεια αποκαταστάθηκε μετά από παρέμβαση μας, οι τρεις (Μουντζούρης-Σπαθής-Πολύζος) τα μάζεψαν άρον-άρον εκτεθειμένοι στην ίδια την Σύγκλητο και τους κομματικούς. Αργότερα, για να δικαιολογηθεί, ο Σπαθής υποστήριζε πως δεν ήμασταν εμείς οι δράστες, αλλά κάποιοι μυστήριοι τύποι από τα Εξάρχεια. Όταν η πρυτανεία παίζει με τα στερεότυπα του Κράτους και των ΜΜΕ είναι δύσκολο να της αρνηθεί ο οποιοσδήποτε τον ρόλο του εγκάθετου στο σώμα του ασύλου.
Αυτή η πρακτική δεν είναι κάτι το καινούργιο. Πριν από μερικά χρόνια, στο κτήριο των Χημικών Μηχανικών, παρατηρήθηκε κύμα κλοπών. Συγκεκριμένοι καθηγητές τότε, παρουσίαζαν άτομα του Στεκιού ως δράστες με το αιτιολογικό ότι...μένουν στον εκεί χώρο ως αργά το βράδυ. Τους φαινόταν ύποπτο πως κάποιοι διανοούνταν να μένουν στην Πολυτεχνειούπολη εκτός των διδακτικών ωρών. Το θέμα επανερχόταν συνεχώς στην πρυτανεία και μάλιστα δόθηκε έκταση στον τύπο, συνδέοντας και ως δια μαγείας το άσυλο. Η λάσπη είναι λάσπη και όποιος έχει τα ισχυρότερα μέσα να την διαδώσει δύσκολα βγαίνει χαμένος. Λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει. Έπειτα από κάποιους μήνες, μια τυχαία σύλληψη αποκάλυψε πως σχεδόν όλες οι κλοπές εκείνο τον καιρό είχαν γίνει από ένα τυχαίο, άσχετο με το πολυτεχνείο, άτομο. Κανείς δεν έμαθε τίποτα για αυτό. Ούτε ο τύπος, ούτε η πρυτανεία έκαναν λόγο για την...«παρεξήγηση». Με την ενεργοποίηση του τωρινού πρυτανικού σχήματος αρχίζουν ανακοινώσεις «φωτογράφησης» του Στεκιού ως «αυθαίρετες καταλήψεις χώρων με μόνιμα και διαρκή χαρακτηριστικά, που δεν συνοδεύονται από αιτήματα και διεκδικήσεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο και περιορισμένη διάρκεια.» Όταν όμως ανακαλύφθηκε, από ομάδα κατοίκων, κεραία κινητής τηλεφωνίας στον χώρο των νέων εστιών η «ευαισθησία» της πρυτανείας στέρεψε. Ούτε ανακοινώσεις, ούτε e-mails. Μονάχα ο Σπαθής ωρυόταν την ώρα της αποκαθήλωσης για την καταστροφή της περιουσίας της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας που ακτινοβολούσε τους κατοίκους της εστίας. Κατά τα άλλα κανείς υπεύθυνος δεν ανέλαβε ευθύνες. Κανείς νομιμόφρονας ιθύνοντας δεν έκανε λόγο για τα ποσά που κάποιοι «εσωπανεπιστημιακοί» έπαιρναν για να καλύψουν την παράνομη και, πάνω από όλα, επικίνδυνη εγκατάσταση, όταν παντού σε ολόκληρη την Αθήνα ομάδες κατοίκων ξηλώνουν τέτοιες κεραίες.
Το ζήτημα όμως δεν είναι να παρουσιάσουμε μια αγιογραφία του Στεκιού. Δεν ενδιαφέρει πολλούς, τουλάχιστον όχι εμάς, μια κόντρα επίδειξης ισχύος με ένα μάτσο φιλόδοξους και παροδικούς καθηγητές που κατευθύνονται προς υπουργικούς θώκους ή ευελπιστούν να γίνουν πρυτάνεις στην θέση των πρυτάνεων. Η πρακτική που εγκαινιάζουν είναι αυτή που μας ανησυχεί. Μπαίνει το ερώτημα γιατί η πρυτανεία από κρατικά ορισμένο θεσμικό όργανο διαχείρισης των λειτουργιών του ιδρύματος, μετατρέπεται αυτόβουλα σε αντιπολίτευση (και μάλιστα βρώμικη) ενός πολιτικού χώρου; Από πότε έχει λόγο στις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες στο Πολυτεχνείο; Αφού οι πολιτικές ζυμώσεις βρίσκουν τον δρόμο τους στους πανεπιστημιακούς χώρους μέσα από πολιτικά χρωματισμένες, θεσμικές και μη, συνελεύσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, δράσεις και έντυπα, τότε όταν η πρυτανεία εκφέρει πολιτικό λόγο σταματά να είναι ουδέτερη και εκπροσωπεί κάποια ομάδα συμφερόντων. Και αυτή στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλη από την κυβέρνηση και τους κρατικούς σχεδιασμούς για την παιδεία και τον κοινωνικό έλεγχο. Ας σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την ακαδημαϊκή λεοντή τους και ας ξεκαθαρίσουν ποιους εκπροσωπούν και τι έχουν να κερδίσουν. Ας επιδείξουν πυγμή στην διαφάνεια των υπέρογκων ποσών που διακινούνται για την έρευνα και το ξεσκέπασμα των συμφερόντων που εξυπηρετεί, στην μεταστροφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας παραγωγής δουλικών μισθωτών εργαζόμενων, στο μπλοκάρισμα των σχεδίων μετατροπής των χώρων ασύλου σε γκέτο για τους γιάπηδες και μετά να τολμήσουν να μιλήσουν για την προάσπιση του ασύλου και των «ακαδημαϊκών» ελευθεριών. Αν θέλουν να διαφυλάξουν τα οικονομικά του ΕΜΠ, πριν να κάνουν απολογισμούς ζημιών από τα πάρτι, ας σταματήσουν να ασβεστώνουν μανιωδώς τα συνθήματα στους τοίχους, να πληρώνουν αφισοξεκολλητές και να υψώνουν γελοία δεκάμετρα κάγκελα απέναντι από το Α.Τ. Ζωγράφου. Σε ποιους αναφέρονται όταν επικαλούνται, λες και απευθύνονται σε αγανακτισμένους πολίτες, «τη συνδρομή της Πολυτεχνειακής Κοινότητας» και ποιους απειλούν; Να μας πουν επιτέλους ποια είναι αυτά τα «αναγκαία μέτρα» για την αποτροπή εκδηλώσεων και γιατί αυτές πρέπει να αποτρέπονται;
Το ζήτημα της διαχείρισης των πανεπιστημιακών χώρων είναι θέμα ορισμού του ασύλου. Αν το «άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό» και αν αυτό δεν αποτελεί προϊόν του αριστερού λαϊκισμού τότε είναι κρίσιμο η κοινωνία και όχι η πρυτανεία να έχει λόγο για τις εκδηλώσεις εντός του ασύλου. Αν άσυλο είναι ένα νομικό εφεύρημα για να μπορούν οι εξουσιαστές να μας λένε ότι τάχα ζούμε σε δημοκρατία τότε χάρισμά τους. Μπορούμε και χωρίς αυτό. Η ελεύθερη σκέψη και οι χώροι εφαρμογής των πρακτικών που απορρέουν από αυτήν δεν χωράνε σε ορισμούς ούτε διαστρέφονται από νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Μέσα στην Πολυτεχνειούπολη λαμβάνουν χώρο διαφορετικών ειδών εκδηλώσεις. Αυτές όμως που αντιμετωπίζουν τους πανεπιστημιακούς χώρους ως δημόσιους και ελεύθερους δέχονται συστηματικά τα πυρά της πρυτανείας. Όσοι δεν δέχονται να πάρουν άδεια, όσοι έχουν ως επίκεντρο την δημιουργία, αρνούνται την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών σχέσεων, δεν έχουν είσοδο, αυτοοργανώνονται και παράγουν πολιτικό-κοινωνικό λόγο είναι εκ προοιμίου ύποπτοι και ανεπιθύμητοι. Κανένα πρόβλημα όμως δεν υπάρχει με τα κερδοσκοπικά πάρτι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, με τις υπέρογκες εισόδους και την αισθητική του club ή με τα πάρτι του Venue με τους μπράβους στημένους περιμετρικά του κτηρίου των Τοπογράφων. Εκεί οι πύλες στέκουν ορθάνοιχτες για την διευκόλυνση των καταναλωτών.
Η πρυτανεία δεν επιθυμεί να ανοίξει διάλογος γύρω από την προάσπιση του ασύλου, όπως πονηρά υποστηρίζει. Για αυτό μπορεί και εξισώνει το σπασμένο εστιατόριο με τις σπασμένες λάμπες. Εσκεμμένα μετακινεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε υπαρκτές, ανύπαρκτες ή επικείμενες ζημιές. Οι παθογένειες όμως των κοινωνικών (ελευθεριακών ή λιγότερο ελευθεριακών) εγχειρημάτων είναι ζήτημα των συμμετεχόντων σε αυτές αλλά και των χρηστών της Πολυτεχνειούπολης και πάντως δεν είναι αυτές που «παρακωλύουν» την καθημερινότητα του ιδρύματος ή το άσυλο. Από τη μεριά μας έχουμε διαφυλάξει την ουσία των καταλήψεων, των δράσεων και των εκδηλώσεων που έχουμε συμμετάσχει και καμιά από αυτές δεν αντιστοιχεί ούτε κατ’ ελάχιστον στην εικόνα που μοχθεί να δώσει η πρυτανεία. Και αυτό δεν αποτελεί απολογία. Περί φιλικής συμβουλής πρόκειται γιατί το επόμενο πάρτι μπορεί να είναι στο γραφείο του κυρίου πρύτανη.
R.I.P.
- noir
- Real Name: εθελοδουλο πρακτορακι :)
- Επικοινωνία:
Προς ενημερωση οσων δε γνωριζουν, ο πρυτανης σε συνεργασια με την αστυνομια απαγορεψε τη διεξαγωγη εκδηλωσης/παρτυ στο κατω πολυτεχνειο και χωρις προηγουμενες "επικινδυνες" ή "ανυσυχητικες" καταστασεις σε αναλογα παρτυ/εκδηλωσεις... (σχετικη ειδηση στο αθηναικο indymedia)
Με δεκαδες μπατσους γυρω απο το ΕΜΠ και στην ευρυτερη περιοχη και κλεισιμο ολων των πυλων δυο μερες πριν την εκδηλωση...
Προς αποφυγη εκτροπων η εκδηλωση ακυρωθηκε, οπως ακυρωνεται και η εννοια του λαικου ασυλου μεσα απο τις μεθοδευμενες προσπαθειες της πρυτανικης αρχης, οχι προστασιας του αλλα της αμεσης καταργησης του.
Ειναι ιδιαιτερως ενδιαφερον το γεγονος πως στο ονομα της ασφαλειας, μπορει καποιος με τοση ανεση, ακομα και μεσα απο φασιστικες μεθοδους (αποφασεις με συνοπτικες διαδικασιες, απο λιγα ατομα για θεματα που μας αφορουν ολους, συνεργασια με τις αστυνομικες αρχες ακομα και προληπτικα) να αφαιρει την ελευθερια εισοδου σε ενα δημοσιο χωρο και τη διεξαγωγη εκδηλωσεων σε αυτον και να συνεχιζουμε να μιλαμε για ασυλο! Ασυλο δεν υπαρχει, ας μην εχουμε ψευδαισθησεις. Το χασαμε οχι απο προβοκατορικες ενεργειες αλλα απο την αποξενωση μας, ως κοινοτητα και πιθανοτατα και ως λαος, με την εννοια της ελευθεριας. Ας χαρουμε το νεο μας ελεγχομενο και ετεροκαθοριζομενο χωρο....
ΥΓ.: για το παρτυ του κενου δικτύου που δε του δόθηκε αδεια ουτε στα προπυλαια το καλοκαιρι (αν θυμαμαι καλα), απο τι ακριβως προστατευοταν ο "ελευθερος χωρος" του ασυλου; προστατευαν τα μαρμαρα απο τα ντεσιμπελ?
Με δεκαδες μπατσους γυρω απο το ΕΜΠ και στην ευρυτερη περιοχη και κλεισιμο ολων των πυλων δυο μερες πριν την εκδηλωση...
Προς αποφυγη εκτροπων η εκδηλωση ακυρωθηκε, οπως ακυρωνεται και η εννοια του λαικου ασυλου μεσα απο τις μεθοδευμενες προσπαθειες της πρυτανικης αρχης, οχι προστασιας του αλλα της αμεσης καταργησης του.
Ειναι ιδιαιτερως ενδιαφερον το γεγονος πως στο ονομα της ασφαλειας, μπορει καποιος με τοση ανεση, ακομα και μεσα απο φασιστικες μεθοδους (αποφασεις με συνοπτικες διαδικασιες, απο λιγα ατομα για θεματα που μας αφορουν ολους, συνεργασια με τις αστυνομικες αρχες ακομα και προληπτικα) να αφαιρει την ελευθερια εισοδου σε ενα δημοσιο χωρο και τη διεξαγωγη εκδηλωσεων σε αυτον και να συνεχιζουμε να μιλαμε για ασυλο! Ασυλο δεν υπαρχει, ας μην εχουμε ψευδαισθησεις. Το χασαμε οχι απο προβοκατορικες ενεργειες αλλα απο την αποξενωση μας, ως κοινοτητα και πιθανοτατα και ως λαος, με την εννοια της ελευθεριας. Ας χαρουμε το νεο μας ελεγχομενο και ετεροκαθοριζομενο χωρο....
ΥΓ.: για το παρτυ του κενου δικτύου που δε του δόθηκε αδεια ουτε στα προπυλαια το καλοκαιρι (αν θυμαμαι καλα), απο τι ακριβως προστατευοταν ο "ελευθερος χωρος" του ασυλου; προστατευαν τα μαρμαρα απο τα ντεσιμπελ?

Η ελευθερία του ενός είναι προϋπόθεση για την ελευθερία του άλλου!
Κανένας έγκλειστος στις κρατικές φυλακές, κανένας σκλάβος στα αφεντικά!
Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη