Απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Όχι δεν λέμε τον καιρό εδώ. Απλά αναλύουμε τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς γύρω από διάφορα θέματα της καθημερινότητας. Με λίγα λόγια: ό,τι να 'ναι!

Συντονιστής: AlexandraDC

fotispnb

Re: Απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Δημοσίευση από fotispnb »

el_greco, κούφια λόγια.

Όσον αφορά στην αποχώρηση των δογματικών, δικαιούμαι να επισημάνω ένα γεγονός και να του δώσω την πρόδηλη ερμηνεία του: πλήρης σύγχυση μεταξύ πεποιθήσων-δογμάτων και αντιλόγου με εύλογα επιχειρήματα και καίρια ερωτήματα.

Διότι, όταν εκτίθεσαι δημόσια με τις θέσεις σου, κρίνεσαι και υποβάλλεσαι σε ερωτήσεις. Οφείλεις να απαντήσεις (ακόμη κι αναθεωρώντας τις απόψεις σου) ή να παραδεχθείς ότι δεν μπορείς να απαντήσεις, και όχι να υπεκφεύγεις. Περιμένω, λοιπόν, μια σαφή κι υπεύθυνη στάση σε συγκεκριμένα ερωτήματα κι επιχειρήματα που ασκούν κριτική στις θέσεις σου.
Άβαταρ μέλους
el_greco
Real Name: Νίκος Βέργος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από el_greco »

Η απουσία αντιλόγου, πολλές φορές σημαίνει κάτι περισσότερο από "κάνω μόκο". Αν δεν είσαι ικανός να το καταλάβεις, δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Δεν υπάρχει τίποτα αντικειμενικά "πρόδηλο", όπως βαυκαλίζεσαι, παρά μόνο οι υποκειμενικές σου θέσεις, τις οποίες έχεις εκθέσει επαναλαμβάνοντάς τις.

Δεν κρίνομαι και δεν απαντάω σε ερωτήσεις σε ζητήματα πίστης, δόγματος, φιλοσοφικών πεποιθήσεων από κανέναν - ευτυχώς εισαγγελείς συνειδήσεων δεν έχουμε αποκτήσει ακόμη. Κοινώς : δε θα σου δώσω λογαριασμό. Μπορείς να θεωρήσεις ότι "κέρδισες" από τη διαμάχη αυτή, με τα τόσα "επιχειρήματα" που χρησιμοποίησες αφειδώς. Δικαίωμά σου. Αν νομίζεις ότι θα κάνεις και "θρίαμβο" όμως, γελιέσαι. Δε σου ξαναδίνω σημασία.

fotispnb

Δημοσίευση από fotispnb »

Κάτσε λίγο, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Δεν θριαμβολόγησα. Απλά απάντησα στην παρακάτω παράθεση. Να είσαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνομαι το λόγο που δεν απαντάς. Τον ανέφερα άλλωστε κι είναι κοινός και για όσους άλλους δεν απαντούν. Μην ξεχνάς ότι οι δικές μου θέσεις είναι ο αντίλογος στις δικές σου/σας. Ο λόγος που επαναλήφθηκαν είναι διότι στην πρώτη έκθεσή τους συνεχίσατε να υποστηρίζετε, μονότονα, ζητήματα που περίμεναν απάντηση. Δίχως απάντηση όμως δεν έχει νόημα να μου πεις κάτι άλλο. Οπότε μην το παίζεις υπεράνω και ότι αντιλαμβάνεσαι πιο σφαιρικά τα πράγματα. Αν θέλεις να απέχεις απ' τη συζήτηση προφανώς είναι δικαίωμά σου. Αν είσαι μάγκας και το εννοείς ότι δεν αξίζει να έχεις διάλογο μαζί μου, να απέχεις χωρίς να κάνεις κάποιο άσχετο σχόλιο σαν τα παρακάτω. Αλλιώς σε περιμένω να συζητήσουμε αυτό που άφησες στη μέση ακόμη κι αν διαφωνούμε. Α! και κάτι άλλο. Ό,τι αναφέρει κάποιος προφανώς και είναι υποκειμενικό, αλλά αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμά του να πιστεύει ότι είναι κι ορθό.
el_greco έγραψε:
fotispnb έγραψε:ΥΓ. Όσοι ήταν δογματικοί σε αυτή τη συζήτηση, στην πορεία αποχώρησαν. Ο πραγματικός λόγος που αποχώρησαν ήταν ότι τα δόγματα της θρησκείας τους έρχονταν σε σύγκρουση με τα καίρια ερωτήματα που διατυπώθηκαν; Φανταστείτε σε τι σύγχυση περιήλθαν!
Μπορεί επίσης να αποχώρησαν επειδή δεν αντέχουν το δικό σου ανηλεές παραλήρημα. Άντε γιατί πολύ τιμητές των πάντων έγιναν κάποιοι εδώ μέσα. Συνέχισε, μπράβο σου. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα όμως να κρίνεις με αυτόν τον τρόπο τους συνομιλητές σου.
Άβαταρ μέλους
antony07
Forum Moderator
Forum Moderator
Real Name: Αντώνης
Facebook ID: 0
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από antony07 »

drcypher έγραψε: Εγώ πάντως (για να μετατοπίσουμε τη συζήτηση στο νέο της κέντρο, στη διαδοχή) ψηφίζω τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο. Είναι η μόνη μας ευκαιρία να ξαναπάρουμε τα Σκόπια (σε πρώτη φάση) και -γιατί όχι;- με τον καιρό τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία και την Πόλη.
Πως το έλεγε ο Καλαμούκης; "Ο πόλεμος είναι μια ευγενική προσφορά της μητροπόλεως Θεσσαλονίκης" :) :)
EΛ-Juan έγραψε:Πάντως εγώ τον Άνθιμο προτιμώ... Έστω κι αν είναι λίγο ακραίος.[...]
Τώρα η εκκλησία χρειάζεται κάποιον να σφίξει τα λουριά... Και ο Άνθιμος είναι ο πιο κατάλληλος νομίζω...
Ήταν κάτι παραπάνω από προφανές. :?
Έτσι, να σφίξουμε τα λουριά στην "προοδευτικότητα" του Χουντόδουλου, να επιστρέψουμε στις παλιές καλές μέρες, με Άνθιμο, Καρατζαφέρη, Πλεύρη και την αρία φυλή των καθαρών, ακμάζοντων και τρισμέγιστων Ελλήνων! Ο Νέος Χρυσός Αιώνας (a la 3ο Ράιχ) έρχεται :doh: .

Επειδή δεν έγινε κατανοητό για τον διαβαστερούλη, πάμε άλλη μία:

Εικόνα

Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως:
Εικόνα
"Ωραία παιδιά κατάχαμα κυλάει
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε
"
Neo
Real Name: Thomas Anderson

Δημοσίευση από Neo »

Πριν από μερικές σελίδες κάποιος έγραψε: Koinwnikh prosfora iparxei asxeta an auti provaletai i oxi.
Μεταξύ τυριού και αχλαδιού συζητάμε και για την κοινωνική προσφορά της εκκλησίας, η οποία κατά την ταπεινή μου άποψη περιορίζεται σε διάττοντες αστέρες. Ένα γηροκομείο εδώ, ένα γηροκομείο εκεί, απλά για να αυξάνουμε με σταθερό ρυθμό την ακίνητη περιουσία μας. Λυπάμαι δε που θα ρίξω πάλι το επίπεδο της συζήτησης, αλλά δεν νομίζω ότι ο πρώη Αρχιεπίσκοπος ήταν τόσο σεμνός και ταπεινός που αν είχε κάνει έργο δεν θα το ανακοίνωνε. Άστοχο λοιπόν το σχόλιο περί της μη προβολής της κοινωνικής προσφοράς της εκκλησίας.

Στα καθ' ημάς τώρα. Ποσώς με ενδιαφέρει τι έκανε στην προσωπική του ζωή ο Χριστόδουλος. Ούτως ή άλλως το "πάσης Ελλάδος" για όσους γνωρίζουν, στην ακρίβεια είναι πάνω-κάτω υπερβολικό σχεδόν στο διπλάσιο βαθμό. Θα αρκεστώ στο να συλλυπηθώ τα πλήθη των πιστών που ακόμα τον θεωρούν άγιο και θα προσπαθήσω στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου να βάλω ότι αυτός ο άνθρωπος ίσως να μετάνοιωσε για τα όσα έκανε όσο βρισκόταν στο πόστο που βρισκόταν, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Η μετάνοια και η ταπείνωση που συνοδεύονται με αγάπη είναι όλη η ουσία για τους πιστεύοντες και μη. Από κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα (αστακομακαρονάδες, "Ιερές Σύνοδοι" (κατά Μάκην) και υπόγειες διασυνδέσεις της Εκκλησίας με εμπόρους όπλων είναι απλά μέρος του παιχνιδιού.

Πάτε λοιπόν να τον κλάψετε και παρακαλάτε ο επόμενος να είναι πιο μαζεμένος...

ΥΓ: Δεν ποντάρω στον Άνθιμο... Κρίνοντας από το πόσο κόστισε η όλη ιστορία του Χριστόδουλου (όλα δημοσία δαπάνη aka ΤΖΑΜΠΑ) θα προτιμηθεί κάποιος σχετικά νέος. Τα οικονομικά δεν πάνε καλά λέει ο Αλογομού.. Αλογοσκούφης.
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

Δημοσίευση από drcypher »

Neo έγραψε:ΥΓ: Δεν ποντάρω στον Άνθιμο... Κρίνοντας από το πόσο κόστισε η όλη ιστορία του Χριστόδουλου (όλα δημοσία δαπάνη aka ΤΖΑΜΠΑ) θα προτιμηθεί κάποιος σχετικά νέος. Τα οικονομικά δεν πάνε καλά λέει ο Αλογομού.. Αλογοσκούφης.
Αν και δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας κηδείας, το παραπάνω ήταν μια ωραία αφορμή για να κάνω κάποιους συνειρμούς. Παραδείγματος χάριν, η Εκκλησία είναι επίσημη θρησκεία (του "κράτους" ή του "έθνους"), αλλά η Εκκλησιαστική περιουσία δεν είναι και Κρατική ή Εθνική περιουσία. Στην περίπτωση, δε, που αυτές οι πολυέξοδες κηδείες (ισάξιες ανθρώπων με πολυέξοδη ζωή) πληρώνονται με λεφτά του κράτους ("τιμές αρχηγού κράτους", βλέπεις) μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα του κακομαθημένου πιτσιρικά, ο οποίος έχει μπροστά του μια γαβάθα πατάτες και τρώει κρυφά από του διπλανού του. Θα μπορούσε κανείς να το πει απληστία, αλλά με σεβασμό και μετά την λήξη της κηδείας :P
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
O kanenas
Real Name: Αφροξυλάνθη
Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O kanenas »

Όπως προβλεπόταν, τo topic έκανε τον κύκλο του και απ'ότι φαίνεται οι νέες σελίδες του γεμίζουν είτε με τεταμένες και άσχετες με το θέμα αντιπαραθέσεις, είτε με παραπλήσια από το αρχικό θέματα (πχ, ποιος θα είναι ο διάδοχος), τα οποία μπορεί να ανοίξει όποιος/α θέλει σε νέο topic.

Οπότε, το κλειδώνω. Ελπίζω να αποκομίσαμε ό,τι μπορούσαμε.
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”