Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης (αντί γάμου;)

Όχι δεν λέμε τον καιρό εδώ. Απλά αναλύουμε τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς γύρω από διάφορα θέματα της καθημερινότητας. Με λίγα λόγια: ό,τι να 'ναι!

Συντονιστής: AlexandraDC

Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης (αντί γάμου;)

Δημοσίευση από drcypher »

in.gr έγραψε:Σχέδιο νόμου, με το οποίο τα ετερόφυλα ζευγάρια που συμβιώνουν χωρίς γάμο, θα μπορούν να επισημοποιούν τη σχέση τους με μια έγγραφη συμφωνία που θα κατατίθεται στο Ληξιαρχείο, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόκειται στην ουσία για ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο, το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, το οποίο θα μπορεί προσεχώς να υποκαταστήσει το γάμο, διασφαλίζοντας στα δύο μέρη τα οφέλη που απορρέουν από αυτόν, χωρίς να απεμπολείται η αίσθηση ελευθερίας.

Όπως γράφει η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, η πράξη αυτή θα τους καθιστά ουσιαστικά συζύγους, με όλα σχεδόν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, αλλά και με μια σημαντική διαφορά. Θα έχουν τη δυνατότητα να χωρίσουν, αποφεύγοντας τη διαδικασία του διαζυγίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης θα λύνεται αυτοδικαίως, αν ο ένας από τους δύο παντρευτεί με τρίτο πρόσωπο ή αν το ένα μέρος δηλώσει με συμβολαιογραφική πράξη την επιθυμία του να ακυρωθεί, με την προϋπόθεση ότι η δήλωση θα κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή και στο άλλο μέρος.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση στηρίζεται σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία έχει υπαχθεί η εξώγαμη συμβίωση στο πεδίο της διάταξης (άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) που προστατεύει την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Με βάση αυτήν την απόφαση, η οποία ωστόσο δεν υποχρεώνει τα κράτη - μέλη να την υιοθετήσουν, πολλές χώρες έχουν ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα, ακόμη και για περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών.

Στην Ελλάδα, το πρώτο βήμα αφορά τα ετερόφυλα ζευγάρια, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σκέψη και για τη νομοθετική αναγνώριση μελλοντικά της συμβίωσης ομόφυλων προσώπων.
Πηγή: in.gr

Φυσικά οι παπάδες, ο Νομάρχης και οι συν αυτοίς έχουν ήδη βγει μαινόμενοι και αφορίζοντες λίγο-πολύ να "αποδείξουν" ότι αυτή η ρύθμιση σκοπεύει (ή θα συντελέσει) στην απώλεια της ηθικής και των αξιών, στην ισοπέδωση της παράδοσης καθώς προωθεί την πορνεία και την ομοφυλοφιλία :whatever:

Φυσικά οποιοσδήποτε μπορεί να ακολουθήσει την πεπατημένη και να ταΐσει την βιομηχανία που βρίσκεται πίσω από τους θρησκευτικούς γάμους, αλλά μάλλον το παπαδαριό καταλαβαίνει πόσο θα τους στοιχίσει μια τέτοια εναλλακτική και άρχισαν τους αρουγκανισμούς 8)
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
LocknLoad
Forum Administrator
Forum Administrator

Re: Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης (αντί γάμου;)

Δημοσίευση από LocknLoad »

Θα έχουν τη δυνατότητα να χωρίσουν, αποφεύγοντας τη διαδικασία του διαζυγίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Δλδ τι ακριβος γλιτωνει καποιος? Παλι δεν θα υπαρχουν τσακωμοι για παιδια, σπιτια, σκυλια, γατια?
Ναι, [you] σε παρακολουθώ!

Εικόνα

@[you]
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
f_angel
Real Name: Βικούλα
Facebook ID: 0

Δημοσίευση από f_angel »

Μια από τις πιό σωστές κινήσεις που έχουν γίνει εδώ και χρόνια... Τα λεφτά που θα χάλαγε το ζευγάρι για το γάμο, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και να πάρει λιγότερο ποσό στο στεγαστικό... Άντε να ξεκολλάμε από τα καθιερωμένα... :wink:

@LocknLoad : Αυτές τις διαδικασίες δεν ξέρω αν τις γλιτώνει κάποιος.. Δηλαδή, εντάξει χωρίζουν με μια υπογραφή, με επιμέλειες παιδιών, περιουσίες κτλ τι γίνεται?

Ακούω τώρα σε τηλεοπτικό σταθμό : "Για πορνεία και ανηθικότητα κάνει λόγο ο μητροπολίτης Θεσ/νίκης 'Ανθιμος".. Πάρτε αντιδράσεις τώρα... :lol:
Respect my authoritah 8)
Άβαταρ μέλους
LocknLoad
Forum Administrator
Forum Administrator

f_angel έγραψε:Μια από τις πιό σωστές κινήσεις που έχουν γίνει εδώ και χρόνια... Τα λεφτά που θα χάλαγε το ζευγάρι για το γάμο, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και να πάρει λιγότερο ποσό στο στεγαστικό... Άντε να ξεκολλάμε από τα καθιερωμένα... :wink:

@LocknLoad : Αυτές τις διαδικασίες δεν ξέρω αν τις γλιτώνει κάποιος.. Δηλαδή, εντάξει χωρίζουν με μια υπογραφή, με επιμέλειες παιδιών, περιουσίες κτλ τι γίνεται?
Αυτο εννοω. Υπαρχουν πολιτικοι γαμοι για οσους δεν θελουν τις εκκλησιες και τους παπαδες (οι οποιοι πολιτικοι δεν ειναι οσο ακριβοι απ'οσο ξερω) και υπαρχουν τα διαζυγια για οσους δεν θελουν πια το γαμο. Μου φαινεται περιτο. Αντι να απλοποιησουν την διαδικασια του γαμου και του διαζυγιου προτημησαν να φτιαξουν κατι καινουργιο (trendy?).

Μην με παρεξηγησετε. Δεν το θεωρω κακο. Απλα νομιζω πως παμε για μια ακομα φορα να πλουτισουμε τους δικηγορους... μαλλον... (δεν πληρωνουμε το Γιαννη αλλα τον Γιαννακη παραπανω)

Εικόνα

@[you]
Εικόνα
Ευ-Αγγελος
Real Name: ...

Δημοσίευση από Ευ-Αγγελος »

Μάλλον με την υπογραφή αυτή ειδικά στην περίπτωση του χωρισμού θα αποφεύγεται η γραφειοκρατεία , τουλάχιστον για τα ζευγάρια που χωρίζουν ''ειρηνικά''.
Επίσης , έτσι όπως το βλέπω είναι και ένα βήμα αποχωρισμού της εκκλησίας - κράτους.Εντάσσεται δηλαδή στα μέτρα αυτής της προσπάθειας.Και νομίζω οι ακραίες αυτές αντιδράσεις ορισμένων κληρικών μάλλον οφείλονται στο γεγονός της προσπάθειας του αποχωρισμού , καθώς και στο φόβο των κληρικών για επερχόμενα παρόμοια μέτρα σε διάφορους τομείς , παρά στο οτι θα χάσουν χρήματα απο τη βιομηχανία του γάμου.Ούτως ή άλλως όπως προαναφέρθηκε υπάρχει και ο πολιτικός γάμος που εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.
Άβαταρ μέλους
Hengeo
Real Name: Γιώργος

Δημοσίευση από Hengeo »

Εμένα μου φαίνεται σαν νομιμοποίηση της επιπολαιότητας, της αδυναμίας, και της κρίσης στις σχέσεις, που συνεχώς αυξάνεται, βλέπε δραματική αύξηση των διαζυγίων. Δεν μπορούμε να 'αντέξουμε' πλέον το γάμο, και ψάχνουμε για κάτι πιο 'ελαφρύ', που να έχει τα πλεονεκτήματα του γάμου, αλλά όχι την ίδια δυσκολία στο να στηθεί-κρατηθεί.

Λυπάμαι αλλά διαφωνώ. Ο γάμος δεν είναι μια συμφώνία, ούτε απλώς το να μένουν δύο άνθρωποι μαζί. Είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι αμοιβαία αγάπη, ειλικρίνια, αφωσίωση, και γενικά να είσαι διατεθειμένος να μοιραστείς ανιδιοτελώς τα πάντα με τον άλλο. Προφανώς όλα αυτά δεν είναι καθόλου εύκολα, για αυτό και βλέπουμε τόσους γάμους να διαλύονται, διότι γίνονται μόνο για το τυπικό, χωρίς πρώτα να έχουν ζήσει αρκετά μαζί, ώστε να δουν αν όντως μπορούν να αντέξουν όλα τα παραπάνω! Πιθανότατα θα με πείτε υπερβολικά ρομαντικό, ίσως και να είμαι. Δυστυχώς τόσο ο ρομαντισμός, όπως και όλα όσα ανέφερα πιο πάνω, συνεχώς και λιγοστεύουν στην εποχή μας..

Για να μην με πείτε Άνθιμο :P Εννοείται πως δεν συμφωνώ με το αφοριστικό αυτό στυλ, ιδίως όσο αναφορά την ομοφυλοφιλία. Τα όσα έγραψα πιο πάνω, ισχύουν παντού, ακόμα και για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Μάλλον όντως αυτό το μέτρο θα μειώσει αρκετά τους θρησκευτικούς γάμους, διότι, αφ'ενός μεν, ελάχιστοι κάνουν πολιτικούς (λόγω στερεοτύπων, άγνοιας κλπ), αφ'ετέρου δε, το μέτρο αυτό έχει τα 'πλεονεκτήματα' που ανέφερα πιο πάνω. Για μένα, είτε απλώς συμβιώνεις με κάποιον, είτε, αν δεις ότι μπορούν να υπάρξουν μεταξύ σας αυτά που ανέφερα πιο πάνω, παντρεύεσαι, θρησκευτικά ή πολιτικά, ανάλογα με τα πιστεύω σας, όλες οι άλλες λύσεις, σαν αυτή, μόνο το 'και η πίττα ολάκερη, και ο σκύλος χορτάτος' μου φέρνουν στο μυαλό..
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
Άβαταρ μέλους
LocknLoad
Forum Administrator
Forum Administrator

Δεν νομιζω οτι ποτε αντεχοταν ο γαμος. Σε λιγες περιπτωσεις ναι ή μαλλον, αλλα οταν οι γυναικες, οι οποιες παντρευονταν με προξενιο χωρις να ξερουν ποιον, δεν ειχαν λογο, τρωγανε αναποδες ΑΝ προσπαθουσαν να αποκτησουν και η απολυτη εξουσια ηταν ενας μεγαλος θεος που εξουσιαζε μεσω παπαδων και θεωρουσε το διαζυγιο αμαρτια, τοτε μαλλον λογικο ηταν που "γερνουσαν μαζι". Αλλωστε, τι θα ελεγε η κοινωνια αν ακουγε αυτα? Αλλα τωρα οι καιροι εχουν αλλαξει. Στο Ιραν και στο Αφχαγισταν εχουν διαζυγια?

Ισως να συμφωνουσα μαζι σου οταν υπαρχουν και παιδια, αλλα απο την αλλη τι ειναι καλυτερο, να εχουν ενα γονεα και ισως να βλεπουν και τον αλλο που και που ή να τους ακουνε ολη την ωρα να τσακωνονται?

Εικόνα

@[you]
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
toPic
Real Name: Maria

Δημοσίευση από toPic »

Hengeo έγραψε:αμοιβαία αγάπη, ειλικρίνια, αφωσίωση, και γενικά να είσαι διατεθειμένος να μοιραστείς ανιδιοτελώς τα πάντα με τον άλλο.

Hengeo....pantrepsou me!!!!
Άβαταρ μέλους
Eric Roberts

Δημοσίευση από Eric Roberts »

Εξαρτάται απο την οικονομική επιφάνεια των "εμπλεκομένων". 8)
Αν η γυναίκα έχει περιουσία,σιγά μην υπογράψω σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.Κορόιδο είμαι?
Γάμο με το στανιό!!! :mrgreen:
Κι αν ποτέ θελήσει να "απεμπλακεί" απο το λάθος της,θ'αναγκαστεί να το πράξει με το αζημίωτο. :lol:
Εικόνα

Don't worry be happy...
Άβαταρ μέλους
LocknLoad
Forum Administrator
Forum Administrator

Eric Roberts έγραψε:Εξαρτάται απο την οικονομική επιφάνεια των "εμπλεκομένων". 8)
Αν η γυναίκα έχει περιουσία,σιγά μην υπογράψω σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.Κορόιδο είμαι?
Γάμο με το στανιό!!! :mrgreen:
Κι αν ποτέ θελήσει να "απεμπλακεί" απο το λάθος της,θ'αναγκαστεί να το πράξει με το αζημίωτο. :lol:
Eric... δεν θελω να σε στεναχωρησω... αλλα θα ειχα ηδη παντρευτει αν δεν υπηρχαν αυτα τα προγαμι(σ)ε(μ)α(ς) συμβολαια... ειναι πολυ κριμα... τοσα χρηματα να μην μπορεις να τα ευχαριστηθεις με οποιον θελεις... :mrgreen:

Εικόνα

@[you]
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Master Chief
Real Name: φουφουτος

Δημοσίευση από Master Chief »

Επιτέλους, κάτι προοδευτικό...
Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense.
Άβαταρ μέλους
Hengeo
Real Name: Γιώργος

Δημοσίευση από Hengeo »

LocknLoad έγραψε:Δεν νομιζω οτι ποτε αντεχοταν ο γαμος. Σε λιγες περιπτωσεις ναι ή μαλλον, αλλα οταν οι γυναικες, οι οποιες παντρευονταν με προξενιο χωρις να ξερουν ποιον, δεν ειχαν λογο, τρωγανε αναποδες ΑΝ προσπαθουσαν να αποκτησουν και η απολυτη εξουσια ηταν ενας μεγαλος θεος που εξουσιαζε μεσω παπαδων και θεωρουσε το διαζυγιο αμαρτια, τοτε μαλλον λογικο ηταν που "γερνουσαν μαζι". Αλλωστε, τι θα ελεγε η κοινωνια αν ακουγε αυτα? Αλλα τωρα οι καιροι εχουν αλλαξει. Στο Ιραν και στο Αφχαγισταν εχουν διαζυγια?
Σωστή παρατήρηση. Κατά τη γνώμη μου και όλα αυτά δείγμα τησ ίδιας αδυναμία είναι. Δεν είπα πουθενά ότι ξαφνικά στις μέρες μας έγινε πιο αδύναμος ο άνθρωπος. Απλώς, κάτι το ότι δεν γίνονται πια αυτά (πιο ανοιχτές κοινωνίες-τρόπος σκέψης), κάτι το ότι τα προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσης είναι τα ίδια και χειροτερεύουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, φαίνεται πιο έντονα..
LocknLoad έγραψε:Ισως να συμφωνουσα μαζι σου οταν υπαρχουν και παιδια, αλλα απο την αλλη τι ειναι καλυτερο, να εχουν ενα γονεα και ισως να βλεπουν και τον αλλο που και που ή να τους ακουνε ολη την ωρα να τσακωνονται?
Κατά τη γνώμη μου είναι μεγάλο λάθος αυτό που γίνεται, να παντρεύονται αναγκαστικά λόγω παιδιού. Θα μου πεις, όσο και να προσέχεις, μπορεί να προκύψει μία εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή, θεωρώ ότι είναι προτιμότερο απλώς να αναλάβει ο καθένας της ευθύνες που του αναλογούν για το παιδί, και ας μην ζουν μαζί, παρά ο βεβιασμένος γάμος, και κάποια στιγμή στο μέλλον το παιδί να ζήσει καυγάδες και χωρισμούς..
toPic έγραψε:Hengeo....pantrepsou me!!!!
Είμαι μικρός ακόμα :P
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
Άβαταρ μέλους
Skliraios
Real Name: Ιουλιος Μπιτζιμπιτζιδης

Δημοσίευση από Skliraios »

και εγω διαφωνω με μια τετοια διαταξη,δε βρισκω το λογω υπαρξης της....δεν καταλαβαινω οποιος δε θελει να παντρευτει δε παντευεται και οποιος θελει παντρευεται οποιος δε θελει για οποιοδηποτε λογω θρησκευτικο γαμο κανει πολιτικο,δε καταλαβαινω το λογο ενος τετοιου μετρου.....μονο την επιπολαιοτητα θα ενδυναμωσει τιποτα αλλο....μιλαω παντα για ετεροφυλα ζευγαρια ,γιατι τα αλλα για μενα ειναι αφυσικο να υπαρχουν-αλλα αυτο ειναι αλλη κουβεντα

λιγο για γελια το κοβω....
-Ρε φιλε ο γαμος δε μου εκατσε καλα
-Συμφωνο ελευθερης διαβιωσεις εκανες?
-Οχι.....
-Κανε και θα δεις
http://www.freewebs.com/hellian00/300%204.gif

ο πληθωρισμός του φαίνεσθαι έχει ρίζες στη έλλειψη του είναι.

Occasio aegre offertur, facile amittitur - Opportunity is offered with difficulty, lost with ease. (Publius Syrus)

http://www.neobux.com/?r=SKLIRAIOS
Άβαταρ μέλους
ManOzzY
Real Name: Αλυσανδράτος Μανώλης
Facebook ID: 624949615

Δημοσίευση από ManOzzY »

Skliraios έγραψε:λιγο για γελια το κοβω....
-Οχι.....
-Κανε και θα δεις
'

Εγώ το κόβω να γίνεται κάπως έτσι:

- Θα με παντρευτείς;
- Τι;;;; Ούτε σύμφωνο ελεύθερης διαβίωσης δεν έχουμε κάνει ακόμα!
- [Φτου... πάει η προίκα!]

Σαν ιδέα πάντως μου φαίνεται καλή. Αν και το κόβω να γίνεται δοκιμαστικό γάμου στο τέλος (όπως μαρτυράει ο φανταστικός διάλογος από πάνω).
Λογικά θα το εκμεταλλευτούν πιο πολύ οι ομοφυλόφιλοι.
Άβαταρ μέλους
LocknLoad
Forum Administrator
Forum Administrator

ManOzzY έγραψε:
Skliraios έγραψε:λιγο για γελια το κοβω....
-Οχι.....
-Κανε και θα δεις
'

Εγώ το κόβω να γίνεται κάπως έτσι:

- Θα με παντρευτείς;
- Τι;;;; Ούτε σύμφωνο ελεύθερης διαβίωσης δεν έχουμε κάνει ακόμα!
- [Φτου... πάει η προίκα!]
lolen!

Αρκετος κοσμος συμβιωνει χωρις να παντρευτει. Απλα δεν τους αρεσει η εννοια του γαμου και ολο το υπολοιπο πακετο. Με αυτο το συμφωνο απλα χωρις να παντρευτουνε εχουν τα πλεονεκτηματα που δινει στους παντρεμενους το κρατος και γλιτωνουν απο ενα σωρο φασαριες.
Λογικά θα το εκμεταλλευτούν πιο πολύ οι ομοφυλόφιλοι.
Δεν ειναι σαν να εχουν και πολλες επιλογες. (Ο Καιαδας δεν ειναι επιλογη :P )

Εικόνα

@[you]
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”