Ubuntu Linux
Συντονιστές: kostas213, markelos
Ubuntu Linux
Molis xthes evala Ubuntu kai exo polles apories san kolo psaro opios mporei na tis lysei tha eimai ipoxreos
1)pos kano install ta paketa (oxi apo to add/remove)
2)pos mporo na katalavo an to leitourgiko exei anagnorisei motherboard karta grafikon ktl
Euxaristo
2)pos mporo na katalavo an to leitourgiko exei anagnorisei motherboard karta grafikon ktl
Euxaristo
- Wizard
- Forum Administrator

- Real Name: Μάνος Ικάριος
- Facebook ID: Manos.Ikarios
Re: Ubuntu
1) System -> Administration -> Synaptic Pacage Manager.Qbric έγραψε:Molis xthes evala Ubuntu kai exo polles apories san kolo psaro opios mporei na tis lysei tha eimai ipoxreos
Euxaristo
2) Αν δουλεύουν
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
Εδώ https://help.ubuntu.com/ μπορείς να βρείς πολλές πληροφορίες για ότι θέλεις.
Απλά αν δεν έχεις ιδέα από linux, θα πρέπει να διαβάσεις κάποιους οδηγούς how-to, γιατί οι ερωτήσεις είναι πάρα πολλές και δύσκολα λύνονται μέσα από ένα forum μόνο.
Φιλικά πάντα,
Θέμης.
EDIT: To λινκ είναι για τα 7.10. Πάνω πάνω υπάρχουν και tabs για προηγούμενες εκδόσεις.
Απλά αν δεν έχεις ιδέα από linux, θα πρέπει να διαβάσεις κάποιους οδηγούς how-to, γιατί οι ερωτήσεις είναι πάρα πολλές και δύσκολα λύνονται μέσα από ένα forum μόνο.
Φιλικά πάντα,
Θέμης.
EDIT: To λινκ είναι για τα 7.10. Πάνω πάνω υπάρχουν και tabs για προηγούμενες εκδόσεις.
Tha gelasete alla den mporo na kano copy paste
pos sto kalo allazoun oi rythmiseis gia ta groups ktl? den mpro giati leei den eima o idioktitis??!!!
pos sto kalo allazoun oi rythmiseis gia ta groups ktl? den mpro giati leei den eima o idioktitis??!!!
- sparc
- Real Name: Γιώργος
2) Ο γρήγορος και πάντα αποτελεσματικός τρόπος είναι να τρέξειςQbric έγραψε:Molis xthes evala Ubuntu kai exo polles apories san kolo psaro opios mporei na tis lysei tha eimai ipoxreos
Euxaristo
Κώδικας: Επιλογή όλων
$ sudo lspciΘέλω να πω ότι πολλές φορές χρειάζεται πείραγμα με το χέρι ώστε να ρυθμίσεις το λειτουργικό να φορτώνει τους [σωστούς] οδηγούς για κάθε συσκευή. το καλό εδώ είναι πως οι περισσότεροι οδηγοί προϋπάρχουν στο σύστημά σου. Έτσι το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεις τι λείπει (αν λείπει) και να ρυθμίσεις το σύστημα να το χρησιμοποιεί.
Θα βρεις υπεραναλυτικότατες οδηγίες στα site του ubuntu (καθώς και του gentoo που είναι "φτιάξ' το μόνος σου" διανομή και έτσι εξηγούν πολλά από την αρχή με κάθε λεπτομέρεια για τους αρχάριους) περισσότερες από οτιδήποτε θα μπορέσουμε να σου προσφέρουμε εδώ.
I think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
Reymond Smullyan - This book needs no title
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
Ν. Καζαντζάκης - Ασκητική
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
vasika to provliam mou einai oti den mporo na kano copy paste apo ta documents se ena fakelo tou usr\....
einai gia to greektex kai den mou dinei ti prosvasi na kano paste ...
einai gia to greektex kai den mou dinei ti prosvasi na kano paste ...
- Wizard
- Forum Administrator

Το linux δεν είναι όπως τα windows. Δεν έχεις by default administrator access.
Στον χρήστη qbric, αν υποθέσουμε ότι έτσι έχεις ονομάσει τον χρήστη, ανήκει μόνο ο φάκελος /home/qbric
Τα υπόλοιπα ανήκουν στον root (ο administrator του linux).
Αν ξέρεις να χρησιμοποιείς την κονσόλα για να κάνεις copy μπορείς απλά να το κάνεις με sudo cp αντί για cp.
Αν δεν ξέρεις, άνοιξε μια κονσόλα και γράψε sudo nautilus
και βάλει το password σου. Στο παράθυρο που σου άνοιξε θα έχεις administrator priviledges.
Πάντως καλό θα ήταν να μαθαίνεις να χρησιμοποιείς την κονσόλα σιγά σιγά. Βολεύει πολύ.
Στον χρήστη qbric, αν υποθέσουμε ότι έτσι έχεις ονομάσει τον χρήστη, ανήκει μόνο ο φάκελος /home/qbric
Τα υπόλοιπα ανήκουν στον root (ο administrator του linux).
Αν ξέρεις να χρησιμοποιείς την κονσόλα για να κάνεις copy μπορείς απλά να το κάνεις με sudo cp αντί για cp.
Αν δεν ξέρεις, άνοιξε μια κονσόλα και γράψε sudo nautilus
και βάλει το password σου. Στο παράθυρο που σου άνοιξε θα έχεις administrator priviledges.
Πάντως καλό θα ήταν να μαθαίνεις να χρησιμοποιείς την κονσόλα σιγά σιγά. Βολεύει πολύ.
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
- sparc
Πρέπει να ξεκαθαριστεί ένα πράγμα...
Όταν λέμε ότι πλέον το Linux είναι το ίδιο με τα Windows δεν σημαίνει ότι δουλεύει και με τον ίδιο τρόπο. Κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Με άλλα λόγια... Ναι, το Linux μπορεί να κάνει όλα όσα μπορεί να κάνει ένα σύστημα Windows και υπάρχουν τα αντίστοιχα προγράμματα να βοηθήσουν τον χρήστη σε αυτό το σκοπό. Ωστόσο, δεν τα κάνει με τον ίδιο τρόπο...
Πως να το πω, μπορείς να πας στη Θεσσαλονίκη με τρένο, με πλοίο, με αμάξι, με αεροπλάνο. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αλλά η μέθοδος διαφορετική. Γι αυτό σου προτείνω να ψάξεις το net για έναν οδηγό (tutorial) πως να μεταναστεύσεις στο linux από τα windows. Βάλε πχ "from windows to linux" στο google (μαζί με τα "" για αρχή). Δεν δίνω link, παρόλο που ξέρω αρκετούς τέτοιους οδηγούς, γιατί η διαδικασία να βρεις αυτό που εσύ θα διαβάσεις είναι μέρος της διαδικασίας.
Μη σε φοβίσει, είναι ένα απόγευμα δουλειά να διαβάσεις τι είναι διαφορετικό και τι όχι...
Όταν λέμε ότι πλέον το Linux είναι το ίδιο με τα Windows δεν σημαίνει ότι δουλεύει και με τον ίδιο τρόπο. Κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Με άλλα λόγια... Ναι, το Linux μπορεί να κάνει όλα όσα μπορεί να κάνει ένα σύστημα Windows και υπάρχουν τα αντίστοιχα προγράμματα να βοηθήσουν τον χρήστη σε αυτό το σκοπό. Ωστόσο, δεν τα κάνει με τον ίδιο τρόπο...
Πως να το πω, μπορείς να πας στη Θεσσαλονίκη με τρένο, με πλοίο, με αμάξι, με αεροπλάνο. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αλλά η μέθοδος διαφορετική. Γι αυτό σου προτείνω να ψάξεις το net για έναν οδηγό (tutorial) πως να μεταναστεύσεις στο linux από τα windows. Βάλε πχ "from windows to linux" στο google (μαζί με τα "" για αρχή). Δεν δίνω link, παρόλο που ξέρω αρκετούς τέτοιους οδηγούς, γιατί η διαδικασία να βρεις αυτό που εσύ θα διαβάσεις είναι μέρος της διαδικασίας.
Μη σε φοβίσει, είναι ένα απόγευμα δουλειά να διαβάσεις τι είναι διαφορετικό και τι όχι...
I think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
Sorry an sas exo spasei ta @@
exo to eksis provlima (kai den vrika kati paromoio sto net ) otan kano shut down o ipologistis den kleinei , eno kleinei to leitourgiko i mpataria einai anameni kai prepei na patiso paratetamena to koumpi gia na to kleiso
kamia simvouli??
exo to eksis provlima (kai den vrika kati paromoio sto net ) otan kano shut down o ipologistis den kleinei , eno kleinei to leitourgiko i mpataria einai anameni kai prepei na patiso paratetamena to koumpi gia na to kleiso
kamia simvouli??
- sparc
Είναι γνωστό πρόβλημα που συμβαίνει λόγω ασυμβατότητας της υλοποίησης ACPI, συγκεκριμένων κατασκευαστών, με τα καθιερωμένα πρότυπα.
Η σίγουρη λύση είναι να φτιάξεις με το χέρι νέο πυρήνα (kernel / υπάρχουν άπειρα tutorial), κάτι που μάλλον ξεπερνάει τις δυνατότητές σου προς το παρόν. Μια άλλη λύση είναι να προσθέσεις την παράμετρο acpi=force στην εντολή φόρτωσης του πυρήνα στο αρχείο ρυθμίσεων του grub (κάπου μέσα στο /boot, δεν έχω Ubuntu και δεν μπορώ να κοιτάξω να σου πω ποιο είναι). Αν ωστόσο, δε νιώθεις έτοιμος να μπεις στα βαθιά πήγαινε στο http://ubuntuforums.org/ και ψάξε με τις λέξεις κλειδιά "shut down halt".
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να έχεις αυτό το πρόβλημα και δεν μπορώ να ξέρω τις πταίει χωρίς στοιχεία.
Ωστόσο, δοκίμασε να εκτελέσεις την εντολή στην κονσόλα ώστε έχεις αναλυτική παρουσίαση των βημάτων τερματισμού. Εκεί πρόσεξε τα μηνύματα μήπως και κάποια υπηρεσία δεν τερματίζει. Συνήθως φταίει ο Network Manager. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις δυνατότητες Logging της κονσόλας ώστε να καταγράψεις όλα αυτά τα μηνύματα και αργότερα να μας τα μεταφέρεις εδώ, μπας και βγει κάποια άκρη...
Η σίγουρη λύση είναι να φτιάξεις με το χέρι νέο πυρήνα (kernel / υπάρχουν άπειρα tutorial), κάτι που μάλλον ξεπερνάει τις δυνατότητές σου προς το παρόν. Μια άλλη λύση είναι να προσθέσεις την παράμετρο acpi=force στην εντολή φόρτωσης του πυρήνα στο αρχείο ρυθμίσεων του grub (κάπου μέσα στο /boot, δεν έχω Ubuntu και δεν μπορώ να κοιτάξω να σου πω ποιο είναι). Αν ωστόσο, δε νιώθεις έτοιμος να μπεις στα βαθιά πήγαινε στο http://ubuntuforums.org/ και ψάξε με τις λέξεις κλειδιά "shut down halt".
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να έχεις αυτό το πρόβλημα και δεν μπορώ να ξέρω τις πταίει χωρίς στοιχεία.
Ωστόσο, δοκίμασε να εκτελέσεις την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
$ sudo shutdown -h nowI think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
Re: Ubuntu Linux
Loipon to provlima me to oti den mou kanei shutdown den ginetai mono sto ubuntu kai ta paragoga tou (kubunu) alla kai sto zenwalk alla kai to debian
exei kaneis kamia idea?
exei kaneis kamia idea?
- antony07
- Forum Moderator

- Real Name: Αντώνης
- Facebook ID: 0
- Επικοινωνία:
Εννοείς ότι ο υπολογιστής κρασάρει-κολλάει στο shutdown, ή κάνει την διαδικασία κανονικά και σου βγάζει κάτι σαν "Κλείστε τώρα τον υπολογιστή". Στην 2η περίπτωση, το πρόβλημα είναι 100% η ελλειπής ρύθμιση του ACPI. Για την δεύτερη περίπτωση, αν θες, ανάφερε αναλυτικά την διαδικασία, και το σημείο που παρουσιάζεται το πρόβλημα.
"Ωραία παιδιά κατάχαμα κυλάει
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε"
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε"
- Wizard
- Forum Administrator

Αν καταλαβα καλα κανεις γενικα δοκιμες.
Αν εχεις ακομα το ubuntu στον υπολογιστη και δεν εχεις προβλημα να κανεις format μετα, δοκιμασε να γραψεις σε κονσολα
sudo update-manager -d
και να αναβαθμισεις ετσι σε 8.04 το οποιο πλεον μου φαινεται οτι ειναι αρκετα σταθερο. Ισως να το εχουν φτιαξει το προβλημα
Αν εχεις ακομα το ubuntu στον υπολογιστη και δεν εχεις προβλημα να κανεις format μετα, δοκιμασε να γραψεις σε κονσολα
sudo update-manager -d
και να αναβαθμισεις ετσι σε 8.04 το οποιο πλεον μου φαινεται οτι ειναι αρκετα σταθερο. Ισως να το εχουν φτιαξει το προβλημα
@antony
apla kollaei me othoni mauri kai prepei na to kleiso me to xeri
@wizard
i 8.04 den einai dokimastiki akoma?
apla kollaei me othoni mauri kai prepei na to kleiso me to xeri
@wizard
i 8.04 den einai dokimastiki akoma?
- Wizard
- Forum Administrator

Ναι, γι' αυτο σου ειπα οτι ειναι αρκετα σταθερη και να το κανεις αν δεν εχεις προβλημα να ξαναπερασεις ubuntu. Εγω αυτη τη στιγμη απο 8.04 σου γραφω. Βεβαια, δεν εχω ρυθμισει το πληκτρολογιο σωστα και δε μπορω να βαλω τονους, αλλαβαριεμαι να το κοιταξω τωρα