Μάστερ από τα Πολυτεχνεία
Την απόφασή τους να χορηγούν πιστοποιητικά για την ισοτιμία των πτυχίων τους με μάστερ επιβεβαίωσαν χθες οι εκπρόσωποι των δύο Πολυτεχνείων και των πέντε Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας. Στο πλαίσιο της 4ης Συνάντησης Εργασίας που είχαν στο Λαύριο (όπου και το Τεχνολογικό Πάρκο του ΕΜΠ), πριν από λίγες ημέρες, οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των συγκεκριμένων ιδρυμάτων (ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Αριστοτέλειο, Δημοκρίτειο, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πατρών) αποφάσισαν ομόφωνα με προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες -έγκριση από τα οικεία όργανα- ώστε να προωθηθεί το θέμα πιστοποίησης της ισοτιμίας. Παράλληλα ζητούν από την πολιτεία να δεχθεί το αντίστοιχο αίτημα, προχωρώντας στην έκδοση του απαιτούμενου προεδρ. διατάγματος για την επίσημη αναγνώριση της ισοτιμίας αυτής, κατ' αναλογία με τη Γαλλία, όπου ταυτοχρόνως με το Δίπλωμα Μηχανικού 5ετών σπουδών απονέμεται και ο τίτλος master.
Το μέλλον των αποφοίτων της ΣΕΜΦΕ
Συντονιστής: antony07
- el_greco
- Real Name: Νίκος Βέργος
- Επικοινωνία:
Re: Το μέλλον των αποφοίτων της ΣΕΜΦΕ
Από τη χτεσινή Ελευθεροτυπία:
Άμα το πτυχίο της ΣΕΜΦΕ γίνει ισότιμο με Μaster, τότε όσοι αποφοιτούν από τα μεταπτυχιακά της Σχολής, τις Εφαρμοσμένες Μαθηματικές Επιστήμες και την Προτυποποίηση, ως τι θα αποφοιτούν; Πάλι με Master, ενώ θα έχουν περισσότερες γνώσεις;
Το να απονέμεται και ο τίτλος master με το πενταετές πτυχίο το θεωρώ υποκρισία, καθώς δεν αλλάζεις το περιεχόμενο αλλά απλά τον τίτλο..
Λες και αυτό θα λύσει τα όποια προβλήματα έχει.
Εγώ θα το χαρακτήριζα στάχτη στα μάτια των φοιτητών...
Το να απονέμεται και ο τίτλος master με το πενταετές πτυχίο το θεωρώ υποκρισία, καθώς δεν αλλάζεις το περιεχόμενο αλλά απλά τον τίτλο..
- Jason24
- Real Name: Christodoulou Iasonas
- Facebook ID: 0
To ptixio einai idi isotimo me master.gia tin ellada den xero alla stin kipro kai sto exoteriko pantos anagnorizete os master.mporeis na pas kateftheian gia doktorato meta ama theleis.BO έγραψε:Άμα το πτυχίο της ΣΕΜΦΕ γίνει ισότιμο με Μaster, τότε όσοι αποφοιτούν από τα μεταπτυχιακά της Σχολής, τις Εφαρμοσμένες Μαθηματικές Επιστήμες και την Προτυποποίηση, ως τι θα αποφοιτούν; Πάλι με Master, ενώ θα έχουν περισσότερες γνώσεις;
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
ΓΝΩΡΙΣΕ ΜΥΡΙΕΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ
ΑΦΕΝΤΕΣ ΑΛΛΑΞΕ ΔΕΚΑΔΕΣ
ΚΑΡΔΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΤΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚ' ΗΤΑΝ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚ' ΗΤΑΝ ΚΙ ΨΥΧΗ
ΚΙ' ΟΣΟ ΘΑ ΣΤΕΚΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ' ΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!

ΓΝΩΡΙΣΕ ΜΥΡΙΕΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ
ΑΦΕΝΤΕΣ ΑΛΛΑΞΕ ΔΕΚΑΔΕΣ
ΚΑΡΔΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΤΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚ' ΗΤΑΝ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚ' ΗΤΑΝ ΚΙ ΨΥΧΗ
ΚΙ' ΟΣΟ ΘΑ ΣΤΕΚΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ' ΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!
- Wizard
- Forum Administrator

- Real Name: Μάνος Ικάριος
- Facebook ID: Manos.Ikarios
Στην Ελλάδα δεν είναι ισότιμο με μάστερ. Σε πολλές χώρες στο εξωτερικό αναγνωρίζεται ως master.Jason24 έγραψε: To ptixio einai idi isotimo me master.gia tin ellada den xero alla stin kipro kai sto exoteriko pantos anagnorizete os master.mporeis na pas kateftheian gia doktorato meta ama theleis.
Για διδακτορικό μπορείς να πας έτσι κι αλλιώς χωρίς να έχεις master.
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
Στο εξωτερικό νομίζω πως δεν αναγνωρίζεται σαν master, τουλάχιστον όπου έχω απευθυνθεί δεν αναγνωρίζεται, υπό την έννοια ότι θεωρείται προπτυχιακός τίτλος σπουδών. Σαφώς το ότι έχει πενταετή διάρκεια του δίνει άλλο ειδικό βάρος σε σχέση με τα τριετή πτυχία των αγγλικών πανεπιστημίων.
Για διδακτορικό όπως σωστά είπε ο Wizard το master δεν είναι απαραίτητη προυπόθεση.
Θυμάμαι μάλιστα στο 2ο έτος η κα Παπαδοπούλου μας είχε πει ότι η απαίτηση μας το πτυχίο μας να είναι ισοδύναμο με master δεν είναι ρεαλιστική και ακόμα και αν το πετύχουμε θα είναι απλά μια "τυπική πιστοποίηση"...
Για διδακτορικό όπως σωστά είπε ο Wizard το master δεν είναι απαραίτητη προυπόθεση.
Θυμάμαι μάλιστα στο 2ο έτος η κα Παπαδοπούλου μας είχε πει ότι η απαίτηση μας το πτυχίο μας να είναι ισοδύναμο με master δεν είναι ρεαλιστική και ακόμα και αν το πετύχουμε θα είναι απλά μια "τυπική πιστοποίηση"...
- el_greco
- Επικοινωνία:
Από τετραετή σχολή δεν μπορείς να πας για διδακτορικό χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο πιο πριν (ή κατά τη διάρκεια του διδακτορικού). Για να ισοτιμηθεί το δίπλωμά μας με μάστερ δε χρειάζεται να αλλάξει τίποτα περισσότερο από τους "τύπους". Ουσιαστικά εγώ θεωρώ ότι είναι ήδη μάστερ στο περιεχόμενο, και σε αριθμό μαθημάτων, και σε επίπεδο. Δεν κάνουν τόσα περισσότερα πια στις άλλες χώρες με το 3+2 για να τους αναγνωρίζεται BSc + MSc.
ΥΓ: Η σχολή έχει κι άλλα μεταπτυχιακά εκτός από τα προαναφερθέντα 2. Επίσης ένας που φοιτά σε αυτά, δεν είναι απαραίτητο να έχει πρώτο πτυχίο από ΣΕΜΦΕ. Δε βλέπω τίποτα το μεμπτό.
ΥΓ: Η σχολή έχει κι άλλα μεταπτυχιακά εκτός από τα προαναφερθέντα 2. Επίσης ένας που φοιτά σε αυτά, δεν είναι απαραίτητο να έχει πρώτο πτυχίο από ΣΕΜΦΕ. Δε βλέπω τίποτα το μεμπτό.
Ενδεικτικά ανέφερα τα δύο μεταπτυχιακά του Τομέα Μαθηματικών, επειδή έχουν κάποια μαθήματα τα οποία υπάρχουν και σε προπτυχιακό επίπεδο στη Ροή Μαθηματικών, αλλά στα μεταπτυχιακά γίνονται με σαφώς μεγαλύτερη εμβάθυνση και σε υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας. Έτσι νομίζω ότι το να θεωρούνται και τα 2 στην τελική master είναι άνισο.
Γνωρίζω περιπτώσεις που από μετά από τετραετές πτυχίο πήγαν απευθείας για διδακτορικό σε Engineering που θα διαρκέσει 3 χρόνια, αν και εγώ προσωπικά διαφωνώ να έχει την δυνατότητα κάποιος να εμβαθύνει τόσο γρήγορα, εκτός αν είναι κάτι το εξαιρετικό.
Πάντως δεν αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που με προβληματίζει είναι η πρεμούρα να κατοχυρώσουμε ένα τίτλο master, που στην τελική δεν λέει και πολλά καθώς ότι χαρτιά και αν έχεις τις γνώσεις σου θα κληθείς να τις δείξεις στην πράξη, ενώ υπάρχουν σαφώς πιο σημαντικά ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να απασχολούν τις Πολυτεχνικές αρχές παρά η ισοτιμία με το master - κάτι που εγώ ακούω 5 χρόνια που είμαι στο Πολυτεχνείο να αιωρείται, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστική ζύμωση.
Εν ολίγοις, λίγη ουσιαστική αξία έχει στο μέλλον των αποφοίτων της ΣΕΜΦΕ η κατοχύρωση του master. Άντε να ανεβάσει λίγο την βάση έναντι των πανεπιστημιακών φυσικομαθηματικών σχολών, που δεν θα μας χαλάσει...
Γνωρίζω περιπτώσεις που από μετά από τετραετές πτυχίο πήγαν απευθείας για διδακτορικό σε Engineering που θα διαρκέσει 3 χρόνια, αν και εγώ προσωπικά διαφωνώ να έχει την δυνατότητα κάποιος να εμβαθύνει τόσο γρήγορα, εκτός αν είναι κάτι το εξαιρετικό.
Πάντως δεν αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που με προβληματίζει είναι η πρεμούρα να κατοχυρώσουμε ένα τίτλο master, που στην τελική δεν λέει και πολλά καθώς ότι χαρτιά και αν έχεις τις γνώσεις σου θα κληθείς να τις δείξεις στην πράξη, ενώ υπάρχουν σαφώς πιο σημαντικά ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να απασχολούν τις Πολυτεχνικές αρχές παρά η ισοτιμία με το master - κάτι που εγώ ακούω 5 χρόνια που είμαι στο Πολυτεχνείο να αιωρείται, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστική ζύμωση.
Εν ολίγοις, λίγη ουσιαστική αξία έχει στο μέλλον των αποφοίτων της ΣΕΜΦΕ η κατοχύρωση του master. Άντε να ανεβάσει λίγο την βάση έναντι των πανεπιστημιακών φυσικομαθηματικών σχολών, που δεν θα μας χαλάσει...
- el_greco
- Επικοινωνία:
Προσωπικά, τώρα που κάνω αιτήσεις για (ποιο εξειδικευμένα από το "Φυσικός Εφαρμογών") μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορώ να αναφέρω ότι το πρώτο πτυχίο μου ως πενταετές είναι equivalent with MSc. Και από τη στιγμή που είναι κάτι που μπορεί να γίνει απλά με ένα πιστοποιητικό και με μια "ισοτίμηση" από την πλευρά της Πολιτείας, και δεν απαιτεί αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών κλπ, καλώς να εφαρμοστεί.
- Βραχνός Προφήτης
- Επικοινωνία:
Οι γνωσεις που εχουμε ειναι δεδομενες, ειτε γραφει το πτυχιο Master ειτε οχι. Ομως αν γραφει Master, θα πληρωθει κατα τι παραπανω στην αγορα εργασιας, λογω των αντιστοιχων επιδοματων μεταπτυχιακων τιτλων. Ενδεικτικα, το σχετικο επιδομα για αναπληρωτη καθηγητη δευτεροβαθμιας ειναι γυρω στα 45Ε/μηνα, οχι πολλα αλλά σιγουρα καλυτερα απο το τιποτα (+κατι ψιλα μορια στο διαγωνισμο του ΑΣΕΠ).BO έγραψε:Εν ολίγοις, λίγη ουσιαστική αξία έχει στο μέλλον των αποφοίτων της ΣΕΜΦΕ η κατοχύρωση του master.
Συνταξη στα 18, στρατευση στα 100!
- timos_m
- Real Name: ΤΜ
noir, σε άλλο topic έγραψε:ΥΓ: μιας και το θυμηθηκα, για μαρτη δε λεγαν στο υπεπθ πως θα ψηφιζαν νομο για επαγγελματικα δικαιωματα;
aposemfe.ntua.gr έγραψε:Δόθηκε στην δημοσιότητα το προσχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή. Είναι το νομοσχέδιο όπου περιμένουμε να ψηφιστεί στην Βουλή, μιας και εκκρεμεί η υπόσχεση της ηγεσίας του Υπ.Ε.Π.Θ ότι σε αυτό το νομοσχέδιο θα υπάρχει και η διάταξη που τροποποιεί τον νόμο 1566 του 1985 και εντάσσει έτσι τους Διπλωματούχους της Σ.Ε.Μ.Φ.Ε. στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Το νομοσχέδιο μπορείτε να το βρείτε εδώ ή εδώ.
Διαβάζοντας το δεν θα δείτε πουθενά την τροποποίηση που αφορά τους Διπλωματούχους μας. Η απάντηση του Υπουργείου σε αυτό είναι ότι το προσχέδιο αφορά την Ειδική Αγωγή και δόθηκε στην δημοσιότητα για να τοποθετηθούν οι αρμόδιοι φορείς. Δεν αφορά τους αρμόδιους φορείς οι διατάξεις τροποποίησης άλλων άσχετων με το θέμα, νόμων.
Η αλήθεια είναι πως μας αφορά το κείμενο του νόμου που θα φύγει για την Βουλή. Εκεί πρέπει να ήμαστε μέσα. Οπότε πρέπει να έχουμε το νου μας να ελέγξουμε αν το κείμενο που θα φύγει για την Βουλή μας έχει μέσα ή όχι.
Χρονοδιάγραμμα της δημόσιας συζήτησης και διαβούλευσης του προσχέδιου δεν γνωρίζουμε.
-
karidascoconut
- Real Name: karidas
.......................
-
papagalakos
karidascoconut έγραψε:.......................
-
S-telios
- Real Name: Stelios
Προσωπικά εγώ θα σου πω ότι όταν πας στο εξωτερικό για μετέπειτα σπουδές (τουλάχιστον για διδακτορικό στο τεχνικό πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης) δεν θα σε ρωτήσουν αν έχεις πτυχίο που να γράφει 4 ή 5 χρόνια φοίτησης ή αν έχεις κάνει μεταπτυχιακό πριν αλλά θα σε βάλλουν να δώσεις 3 μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο του διδακτορικού αλλά σε λογικό επίπεδο και αν τα περάσεις μετά παιζεί προσωπική συνέντευξη και λογικά γίνεται δεκτός!Βέβαια αυτό έγινε σε αίτηση για διδακτορικό στο τμήμα των Μηχανολόγων εκεί αλλά από φυσικό του ΑΠΘ (το παιδί βέβαια είχε βαθμό 7.66 και τον δέχτηκαν με ανοιχτές αγγαλιές)el_greco έγραψε:Προσωπικά, τώρα που κάνω αιτήσεις για (ποιο εξειδικευμένα από το "Φυσικός Εφαρμογών") μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορώ να αναφέρω ότι το πρώτο πτυχίο μου ως πενταετές είναι equivalent with MSc. Και από τη στιγμή που είναι κάτι που μπορεί να γίνει απλά με ένα πιστοποιητικό και με μια "ισοτίμηση" από την πλευρά της Πολιτείας, και δεν απαιτεί αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών κλπ, καλώς να εφαρμοστεί.