Υπενθυμίζω
Αύριο, Τρίτη (12/12) και Τετάρτη (13/12) η σχολή θα τελεί υπό κατάληψη.
edited, merged, moved by drcypher
in.gr έγραψε:Στις 10 Ιανουαρίου προγραμματίστηκε -τελικά- η συζήτηση του άρθρου 16, που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννη Τραγάκη.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, παρατήρησε: «Επιβεβαιώθηκε πως η Νέα Δημοκρατία προσχώρησε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση του άρθρου 16, θα γίνει δύο μέρες μετά την επιστροφή των φοιτητών από τις διακοπές - και ο νοών νοείτο».
Ο βουλευτής του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης υπενθύμισε ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε εξέταση του άρθρου 16 στο τέλος της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση και εξέφρασε την εκτίμηση πως «το χρονοδιάγραμμα αυτό, έχει επιλεγεί προφανώς γιατί υπολογίζεται ότι θα υπάρχει απουσία αντιδράσεων, λόγω του γεγονότος ότι η περίοδος είναι εορταστική».

Πηγή: Αναβάλλεται η συζήτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος (20/10/06)in.gr έγραψε: Δεν θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή για το άρθρο 16 του Συντάγματος, που αφορά στην αποκλειστικότητα του κράτους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο επί της συνταγματικής αναθεώρησης εισηγητής του Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι ήδη από την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είχε συμφωνηθεί ότι επίμαχα άρθρα που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση, τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας κ.ά., επρόκειτο να συζητηθούν ξεχωριστά στο τέλος της σχετικής διαδικασίας, τον Ιανουάριο.
«Δεν θ’ αφήσουμε τη ΝΔ να κάνει την ατζέντα της συζήτησης για το Σύνταγμα με βάση την πολιτική επικαιρότητα και όχι τα συμφωνηθέντα ανάμεσα στους βουλευτές όλων των κομμάτων», δήλωσε σχετικά ο κ. Λοβέρδος.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, Γιάννης Τραγάκης, απάντησε λίγο αργότερα: «Συνεννοήθηκα με την Κυβέρνηση και αποφασίστηκε πως αφού το ΠΑΣΟΚ, ζητά, επίσημα, αναβολή δεν έχουμε κανένα λόγο να μην το διευκολύνουμε».
Πηγή: Στο στόχαστρο της Αριστεράς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την αναβολή συζήτησης του άρθρου 16 (25/10/06)in.gr έγραψε: Στον απόηχο της αναβολής της συζήτησης του άρθρου 16 για την αποκλειστικότητα του κράτους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι εργασίες της Επιτροπής της Βουλής για την αναθεώρηση του συνταγματικού χάρτη, καθώς τα κόμματα της Αριστεράς κατηγόρησαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι επεδίωξαν την αναβολή, προκειμένου να αποφύγουν την δημόσια συζήτηση και τοποθέτηση.
[..]
«Η ΝΔ ενδιαφερόταν, βεβαίως, εν όψει κινητοποιήσεων να αποφύγει τη συζήτηση. Και έρχεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση, γιατί ταυτίζονται τα δύο κόμματα. Μέσα σε μία περίοδο αγώνων θα αποκαλυπτόταν και η θέση του ΠΑΣΟΚ. Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο. Δεν ξέρω αν υπήρξε συνεννόηση, αλλά ο καθένας, έστω και για τους δικούς του λόγους, μεταθέτει για το Γενάρη τη συζήτηση» παρατήρησε ο κ. Σκυλλάκος.
Πηγή: Το τέλος των καταλήψεων αποφάσισε το Συντονιστικό των μαθητών (04/11/06)in.gr έγραψε: Το πανελλαδικό Συντονιστικό όργανο των μαθητών, που συνεδρίασε στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, αποφάσισε να προτείνει στις γενικές συνελεύσεις των σχολείων την αναστολή των καταλήψεων.
Σύμφωνα επίσης με δηλώσεις μελών του Συντονιστικού μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η απόφαση αυτή δεν είναι προϊόν κούρασης από τις κινητοποιήσεις. Αντίθετα, όπως εξήγησαν, «κρατούν δυνάμεις για τον Ιανουάριο», όταν και θα συζητηθεί το επίμαχο άρθρο 16 και ο νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ.
Πηγή: Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αλλάξει το κλίμα, δηλώνει η Αννα Διαμαντοπούλου (04/12/06)in.gr έγραψε: [..]
Τέλος, η κ. Διαμαντοπούλου τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, τονίζοντας πως «όταν όλοι συμφωνούμε στον δημόσιο έλεγχο της Παιδείας, δεν μπορεί να επιτρέπουμε σημαίες ευκαιρίας να δημιουργούν εσωτερικές τριβές».
Tην Δευτέρα ρώτησα μια φίλη μου, αν θα γίνει Γ.Σ. αύριο και μου απάντησε καταφατικά. Επιπλέον, πέρασαν από τα αμφιθέατρα και κάποια παιδιά από την ΔΑΠ μοιράζοντας ένα φυλλάδιο ("Καταγγελία") και καλώντας μας την Πέμπτη 14/12/06 στις 12:30 στο Αμφ. 4 για την διεξαγωγή της (εβδομαδιαίας) ΓουΣου'ς.drcypher έγραψε:αφού ενημερώσω ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση αύριο (με μικρές επιφυλάξεις).

καθώς και...Ελευθεροτυπία έγραψε:Καυτός Γενάρης
Αποχή από τα διδακτικά τους καθήκοντα, συλλαλητήρια κι άλλες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν από κοινού πανεπιστημιακοί, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, εν όψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 που προσδιορίστηκε να γίνει στις 10 Ιανουαρίου.
Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες η ΠΟΣΔΕΠ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους εν όψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου που θα επιτρέψει την ίδρυση στη χώρα μας μη κρατικών πανεπιστημίων, αποφασίστηκαν τα εξής:
* Μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο τις ημέρες που θα συζητείται στη Βουλή το συγκεκριμένο θέμα, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με τη συμμετοχή όχι μόνο των εκπαιδευτικών φορέων αλλά και όλων των εργαζομένων. Θα έχουν προηγηθεί ενημερωτικές εκδηλώσεις.
* Την προσεχή Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, η ΠΟΣΔΕΠ θα συνεδριάσει προκειμένου να προσδιορίσει ποιες ημέρες θα προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους τα μέλη ΔΕΠ.
* Την ίδια ημέρα, με πρωτοβουλία της ΠΟΣΔΕΠ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέντευξη Τύπου, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, πολιτικών και κοινωνικών φορέων. Από την εκδήλωση αυτή θα προκύψει μια επιτροπή με μέλη της από όλους τους χώρους, η οποία θα αναλάβει το συντονισμό των κινητοποιήσεων που θα γίνουν στο ίδιο αυτό διάστημα.
Το είδαμε κι αυτό... τις λέξεις "ΔΑΠ" και "φοιτητικό κίνημα" στην ίδια πρότασηΕλευθεροτυπία έγραψε:ΔΑΠ: Ναι υπό προϋποθέσεις
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ναι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, υπό προϋποθέσεις όμως, λέει η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη.
Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής: τα ιδρύματα αυτά να βρίσκονται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας. Να είναι υποχρεωμένα να επενδύουν μέρος των εσόδων τους στην έρευνα και την ανάπτυξη. Να μην παίρνουν κανενός είδους κρατική επιχορήγηση. Η εισαγωγή των φοιτητών να γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις. Τα μέλη ΔΕΠ να διέπονται από τους ίδιους κανόνες των αντίστοιχων δημόσιων πανεπιστημίων. Και να εξασφαλιστεί η φοιτητική εκπροσώπηση στα όργανα διοίκησης των μη κρατικών πανεπιστημίων και η άμεση συμμετοχή των φοιτητών στο φοιτητικό κίνημα.
Η ΔΑΠ προτείνει να μεταφερθεί η αρμοδιότητα της απόφασης για ενδεχόμενη άρση του ασύλου από την Επιτροπή Ασύλου στο Πρυτανικό Συμβούλιο. Και να τίθεται ένας περιορισμός στην κατάχρησή του για περιπτώσεις του κοινού Ποινικού Δικαίου. Για το θέμα των «αιωνίων φοιτητών» προτείνει την επέκταση της διάρκειας σπουδών σε διπλάσια από την κανονική.
Ξέρεις τι μου θύμισες τώρα? Ένα παλικαρι που είχα γνωρισει στο mirc το καλοκαιρι του 2002, ένα βράδυ του Ιουλίου(ή Αυγούστου,δεν θυμαμαι..).Μόλις είχα τελειώσει από πανελληνιες και η αγωνία μου (και το καμάρι, το παραδέχομαι) για την καινούρια σχολή ήταν το καθημερινό μου θέμα συζήτησης όπου πήγαινα... Το παλικάρι εκείνο λοιπον, δεχτηκε να μου πεί 5 πραγματάκια για την "μπέμπα" ακόμα ΣΕΜΦΕ και θυμάμαι ακόμα οτι μου είχε κανει εντυπωση το πάθος με το οποίο υποστηριζε τις έως τότε επιλογές του... Φυσικά από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, όπως λένε στα μέρη μου-κάμπος γαρ- και κάναμε και οι 2 τις επιλογές μας και με τον 1ο γνωστό μου από τη σχολή κρατήσαμε μόνο μια καλημέρα.. Αλλά αυτό που μου έμεινε είναι ότι το σε ποιά παράταξη ανήκεις δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αν και κατά πόσο είσαι πρόβατο( ή αφελής,ή ιδεολόγος,ή τραμπούκος ή οτιδήποτε..).el_greco έγραψε: Το είδαμε κι αυτό... τις λέξεις "ΔΑΠ" και "φοιτητικό κίνημα" στην ίδια πρόταση
να ισχύει αμφίδρομα.. δηλαδή να ξέρεις ότι όπως εγώ δε σε θεωρώ πρόβατο (και σέβομαι τις επιλογές σου, τις οποίες για δικούς μου λόγους δεν ακολούθησα κι εγώ), ελπίζω κι εσύ να μη θεωρείς εμένα πρόβατο...Αλλά αυτό που μου έμεινε είναι ότι το σε ποιά παράταξη ανήκεις δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αν και κατά πόσο είσαι πρόβατο( ή αφελής,ή ιδεολόγος,ή τραμπούκος ή οτιδήποτε..)