Μετσόβειο Πολυτεχνείο
- Giannis_G
- Real Name: Γιαπιτζάκης Ιωάννης Άγγελος
- Facebook ID: 0
Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Οχι οχι...δν γράφεται Μετσόβειο αλλα Μετσόβιο....Δν ξερω αν εχετε παρατηρησει αλλα σε αρκετους καδους απορριμάτων εντος της πολυτεχνειουπολης αναγραφεταί πανω "Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο".....Ελεος..Είμαστε πανεπιστημιακό ίδρυμα..και δν ξέρουμε το ονομά μας....
Πιστεύω πως η συγκεκριμενη περιπτωση ειναι για γελια...για αυτο την καταχωρησα στη κατηγορια Αστεια...
Πιστεύω πως η συγκεκριμενη περιπτωση ειναι για γελια...για αυτο την καταχωρησα στη κατηγορια Αστεια...
-
O_Xamenos
- Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
- Facebook ID: 682417817
- Επικοινωνία:
Re: Μετσόβειο Πολυτεχνείο
ολα καλα γιαννη τζι... αλλα νομιζω πως το τοπικ σου ειναι πολυ "καμενο" για να εχει γραφτει μετα την εξεταστικη.... 

Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα
Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα
Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
- ΣΤΕΙΑΚΟΣ
- Real Name: miltiades Chasapladakis
- Facebook ID: 1547020261
- Επικοινωνία:
Κι εγώ το είχα παρατηρήσει κάποτε άλλα μετά σκέφτηκα : πολυτεχνείο είναι εδώ και όλοι έχουν το κόλλημα με τα μαθηματικά οπότε αν πάρεις Μετσόβειο όπου ε ---> 0 παίρνεις Μετσόβιο.

Όταν ο δρόμος στο δάσος χώριζε , εγώ πήρα τον λιγότερο περπατημένο.
Κι αυτό έκανε όλη τη διαφορά.
Robert Frost (the road not taken )
http://edra.ntua.gr/
Κι αυτό έκανε όλη τη διαφορά.
Robert Frost (the road not taken )
http://edra.ntua.gr/
- antony07
- Forum Moderator

- Real Name: Αντώνης
- Επικοινωνία:
Τότε θα λεγόταν Εθνικό Μετσόβειο (ε αυθαίρετα μικρό) Πολυτεχνείο!

"Ωραία παιδιά κατάχαμα κυλάει
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε"
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε"
- O kanenas
- Real Name: Αφροξυλάνθη
- Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
- Επικοινωνία:
Παρόλ'αυτά, κάποιοι εξίσου καμένοι απαντάνε δίνοντας λύση μάλιστα στο μυστήριο της ορθής γραφής της λέξης "Μετσόβ(ε)ιο"...O_Xamenos έγραψε:ολα καλα γιαννη τζι... αλλα νομιζω πως το τοπικ σου ειναι πολυ "καμενο" για να εχει γραφτει μετα την εξεταστικη....
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
-
Jheremias
- Real Name: Ένας περίεργος τύπος
- Επικοινωνία:
Και οι δύο γραφές είναι σωστές. Όπως το κτήριο και κτίριο, ορθοπαιδικός και ορθοπεδικός και γενικά είναι διάφορα που έχουν παραμείνει από το παρελθόν. Η γλώσσα θα αποφασίσει πιο θα επικρατήσει, και στην περίπτωση μας επικρατεί η απλοποίηση και παραμένει το μετσόβιο (ως πιο απλή γραφή).
...Δεν είμαι και φιλόλογος αλλά νομίζω πως και οι δύο γραφές είναι σωστές...ή λέτε όχι;;!
...Δεν είμαι και φιλόλογος αλλά νομίζω πως και οι δύο γραφές είναι σωστές...ή λέτε όχι;;!
Η αχαριστία είναι το χειρότερο πράγμα. Μέμνησο τον νόμο της Μάνης....
- el_greco
- Real Name: Νίκος Βέργος
- Επικοινωνία:
Ειδικά για το "ορθοπαιδικός" και "ορθοπεδικός" μόνο αίμα δεν έχει χυθεί στις μάχες των φιλολόγων... θα βρω κάποια στιγμή κάποιες ομηρικού χαρακτήρα συζητήσεις να σου δώσω το link. Το κτίριο και κτήριο... χμ... αυτό εξαρτάται μάλλον από το ρήμα από το οποίο προέρχεται (κτίζω ή κτώμαι)
Το Μετσόβειο είναι απλά λάθος.- Μπορείς να δεις ακόμα και πάνω στο κτ. Αβέρωφ στην Πατησίων "Μετσόβιον Πολυτεχνείον" λέει. Δεν υπάρχει γραμματικά ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος για να εμφανιστεί εκείνο το "ει". Το "Μετσόβειο" εμφανίστηκε στα πλαίσια ενός βλακώδους καθαρευουσιανισμού, και ως τέτοιο θα'πρεπε να εκλείψει. Γκρρρρ.
Το Μετσόβειο είναι απλά λάθος.- Μπορείς να δεις ακόμα και πάνω στο κτ. Αβέρωφ στην Πατησίων "Μετσόβιον Πολυτεχνείον" λέει. Δεν υπάρχει γραμματικά ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος για να εμφανιστεί εκείνο το "ει". Το "Μετσόβειο" εμφανίστηκε στα πλαίσια ενός βλακώδους καθαρευουσιανισμού, και ως τέτοιο θα'πρεπε να εκλείψει. Γκρρρρ.
- Artemoila
- Real Name: Artemis
- Facebook ID: 1003775262
O_Xamenos έγραψε:ολα καλα γιαννη τζι... αλλα νομιζω πως το τοπικ σου ειναι πολυ "καμενο" για να εχει γραφτει μετα την εξεταστικη....
μουαχαχαχαχαχαχαχαχα
[imgr 300x250]http://www.michaeljohngrist.com/wp-cont ... ion-02.jpg[/imgr]
- Ih8 mags
- Real Name: ...........................................
ααααα για το κτήριο ή κτίριο κατι μου χε πει ένας εκθεσάς που είχα Γ λυκείου.Αν θυμάμαι καλά είναι σωστά και τα δυο και χρησιμοποιούνται αναλόγως.Με ήττα γράφεται νομίζω όταν αναφέρεσαι σε κάποιο συγκεκριμένο κτίριο ή κάτι τέτοιο..Μη πυροβολίσετε αν λέω παπαριές δεν είμαι και σίγουρος....
- el_greco
- Real Name: Νίκος Βέργος
- Επικοινωνία:
Κατέληξα στο ότι το "κτίριο" είναι μάλλον λάθος, και η σωστή λέξη είναι "κτήριο":
Υπάρχουν δύο κύριες ετυμολογικές εκδοχές, οι οποίες αναφέρονται στην εκτενή βιβλιογραφία και αρθρογραφία σχετικά με τη λέξη: 1) κτήριο < ελνστ. εὐκτήριον, από το επίθ. εὐκτήριος «οίκος προσευχής», και 2) κτήριο < αρχ. οἰκητήριον (με σίγηση του ατόνου αρκτικού φωνήεντος και συγκοπή). Όποια από τις δύο εκδοχές και αν ισχύει, η ετυμολογική αρχή οδηγεί στη γραφή κτήριο (με -η-)[1]. Εντούτοις, είναι εύλογο ότι στη σημασία τής λέξης έχει επιδράσει παρετυμολογικά το ρ. κτίζω, χωρίς ωστόσο να αποτελεί τμήμα τής αλυσίδας τού ετύμου. Για τον λόγο αυτόν συνηθίζεται επίσης η απλούστερη γραφή κτίριο (με -ι-)[2], η οποία δεν έχει ετυμολογική βάση. Το ζήτημα παραμένει ρευστό και τα σύγχρονα λεξικά καταχωρίζουν και τις δύο γραφές.