Πηγή: e-roosterse-rooster έγραψε:Κυκλοφόρησε μόλις η τελευταία έκδοση του Ευρωβαρόμετρου. Διαβάζοντας την αναφορά, το πρώτο πράγμα που είναι προφανές με γυμνό μάτι είναι ότι οι Έλληνες πολίτες, καθώς και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, δεν ξέρουν τι θέλουν, ή δεν καταλαβαίνουν τις ερωτήσεις.
Οι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες, θεωρούν ότι:
*Το κράτος παρεμβαίνει πάρα πολύ στη ζωή τους (EL: 67% - EU25: 62%).
*Χρειάζεται περισσότερη ισότητα και δικαιοσύνη ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται λιγότερη ελευθερία για το άτομο (EL: 62% - EU25: 64%).
*Ο ελεύθερος ανταγωνισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για την εγγύηση της ευημερίας (EL: 57% - EU25: 64%).
Θα ήθελα πολύ συναντήσω κάποιον/α από τους πολίτες που δήλωσαν ότι το κράτος παρεμβαίνει πολύ στη ζωή τους, αλλά δέχονται ταυτόχρονα ότι χρειαζεται περισσότερη «ισότητα και δικαιοσύνη», ακόμη κι αν αυτό συνεπαγεται λιγοτερη ελευθερία για το άτομο. Προφανώς εννοούν το ‘άλλο’ άτομο και όχι τον εαυτό τους.
Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά της έρευνας: 38% των Ελλήνων διαφωνεί με τον περιορισμό της ατομικής ελευθερίας για χάρη της ισότητας και της δικαιοσύνης.
Έντονη δυσπιστία εκφράζεται για το Διαδίκτυο (EL: 61%), καθώς οι Έλληνες συγκεντρώνουν το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό του συνολικού δείγματος της έρευνας, αποκλίνοντας κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ΕU25: 35%). Εμπιστοσύνη στο Διαδίκτυο εκφράζει το 33% του ελληνικού και το 34% του ευρωπαϊκού δείγματος.
Αν και λίγο παράξενη η σχετική ερώτηση ? τι ακριβώς σημαίνει έκφράζω δυσπιστία για το διαδίκτυο; ? δεν είναι εντυπωσιακό το 61%, μιας και μόλις 26% των Ελλήνων έχουν στο σπίτι τους πρόσβαση στο internet.
Από το υπόλοιπο της έρευνας, δυο στοιχεία είναι αυτά που εντυπωσιάζουν: η απόλυτη κυριαρχία του συντηρητισμού και ο φόβος της παγκοσμιοποίησης. Καμία έκπληξη.
Μπορεί κανείς όμως να παρουσιάσει την έρευνα και με μια πιο αισιόδοξη οπτική:
*34% των Ελλήνων (EU25: 62%) δεν πιστεύουν ότι η θέση της θρησκείας στην κοινωνία δεν είναι περισσότερο σημαντική από όσο θα έπρεπε.
*19% των Ελλήνων (EU25: 32%) δεν πιστεύουν ότι δε θα έπρεπε να νομιμοποιηθεί η προσωπικη κατανάλωση κάνναβης σε όλη την Ευρώπη.
*16% των Ελλήνων (EU25: 51%) δεν πιστεύουν ότι δε θα έπρεπε να επιτραπούν οι ομοφυλοφιλικοί γάμοι σε όλη την Ευρώπη.
*11% των Ελλήνων (EU25: 39%) δεν πιστεύουν ότι δεν πρέπει να εγκριθεί η υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλοφιλικά ζευγάρια σε όλη την Ευρώπη.
*36% των Ελλήνων (EU25: 59%) δεν πιστεύουν ότι η παγκοσμιοποίηση αποτελεί απειλή τόσο για την απασχόληση όσο και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Είναι αλήθεια ότι στον κόσμο των στατιστικών ερευνών, που κυκλοφορεί και ο fuzzy τύπος του ‘Δεν Ξέρω/Δεν απαντώ’, η μη άρνηση δεν είναι απαραίτητα κατάφαση. Κάπου όμως πρέπει να γίνει η αρχή.
Η ‘μη άρνηση’ μου αρκεί για την ώρα.
[blog post] Ο ζωτικός χώρος της "μη άρνησης"
Συντονιστής: AlexandraDC
- el_greco
- Real Name: Νίκος Βέργος
- Επικοινωνία:
[blog post] Ο ζωτικός χώρος της "μη άρνησης"
- Wizard
- Forum Administrator

- Real Name: Μάνος Ικάριος
- Facebook ID: Manos.Ikarios
Βασικά, κάποια σημεία του κειμένου με ψιλονευρίασαν. Εσκεμμένα διαστρεβλώνει λίγο τα πράγματα.
Έχω μία απορία ωστόσο....
Σε κάποιες από αυτές είναι αναγκαία η χρήση άλγεβρας Boole
Έχω μία απορία ωστόσο....
Αυτές οι ερωτήσεις ήταν έτσι στο ερωτηματολόγιο???*34% των Ελλήνων (EU25: 62%) δεν πιστεύουν ότι η θέση της θρησκείας στην κοινωνία δεν είναι περισσότερο σημαντική από όσο θα έπρεπε.
*19% των Ελλήνων (EU25: 32%) δεν πιστεύουν ότι δε θα έπρεπε να νομιμοποιηθεί η προσωπικη κατανάλωση κάνναβης σε όλη την Ευρώπη.
*16% των Ελλήνων (EU25: 51%) δεν πιστεύουν ότι δε θα έπρεπε να επιτραπούν οι ομοφυλοφιλικοί γάμοι σε όλη την Ευρώπη.
*11% των Ελλήνων (EU25: 39%) δεν πιστεύουν ότι δεν πρέπει να εγκριθεί η υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλοφιλικά ζευγάρια σε όλη την Ευρώπη.
*36% των Ελλήνων (EU25: 59%) δεν πιστεύουν ότι η παγκοσμιοποίηση αποτελεί απειλή τόσο για την απασχόληση όσο και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Σε κάποιες από αυτές είναι αναγκαία η χρήση άλγεβρας Boole
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
-
O_Xamenos
- Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
- Facebook ID: 682417817
- Επικοινωνία:
η στατιστικη ειναι ο επιστημονικος τροπος να λες ψεμματα

Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα
Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα
Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
- drcypher
- Portal Administrator

- Real Name: Κώτσος Φίλ
Αν ακούσετε μια τυχαία τοποθέτηση βουλευτή της Κυβέρνησης στη Βουλή (ή στην παραθυρο"βουλή" των χατζηνικολάδων και των εισαγγελάτων) θα παρατηρήσετε (περίεργο; ) πως το μοναδικό επιχείρημα στην έκφραση "εφαρμόζετε αντιλαϊκή πολιτική" είναι "τα γκάλοπ δείχνουν ότι ο κόσμος συνεχίζει να μας εμπιστεύετε μετά τις μεταρρυθμίσεις, και αυτό το θεωρούμε αποδοχή".
Σε πρώτη φάση θεωρώ ότι έχουμε εξωκοίλει ως Δημοκρατία. Είναι λογικό ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν παρά να εκφράζονταοι άπαξ κάθε 4 χρόνια και κατόπιν μέσω των αντιπροσώπων. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει πάντα ανάδραση με την βάση. Και αν όχι την βάση του εκάστοτε κόμματος, τουλάχιστον με τον κόσμο τον ίδιο (ως λαϊκή βάση).
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ακούσεις τη βάση: Παρακολούθησε τις πορείες, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, κτλ., όπου ο κόσμος φτάνει στο σημείο να κατεβαίνει στο δρόμο για να ουρλιάξει ότι αδικείται κατάφορα. Κοίτα λίγο τους αριθμούς σου σε κάθε προϋπολογισμό και προσπάθησε να καταλάβεις ότι είτε μιλάει είτε όχι τον κλέβεις. Και φυσικά, μπορείς να βασιστείς σε μια στατιστική έρευνα, ή γκάλοπ.
Από πότε έγιναν τα γκάλοπ και η στατιστική ο μεσάζων ανάμεσα στον λαό και την εξουσία; Θεωρούσα ανέκαθεν την στατιστική έναν κατά κανόνα παραμοφωτικό καθρέφτη κάθε κατάσταση που προσπαθεί να αναπαραστήσει. Αλλά στην περίπτωση που μεσολαβεί ανάμεσα σε τέτοιες ομάδες, θεωρώ ότι είναι επικίνδυνος. Ειδικά, δε, όταν ξέρω πως αυτό είναι γνωστό στους κυβερνώντες και συνειδητά επιλέγουν να βαφτίζουν τα γκάλοπ "λαϊκή βούληση".
Τελικά τι έχουμε; Αντιπροσωπευτική ή στατιστική δημοκρατία;
Από εκεί και πέρα, συμφωνώ πως αυτές οι ερωτήσεις είναι παπατζιλίκια. Προφανώς η διαφωνία μου με μια αρνητική ερώτηση δεν συνεπάγεται την κατάφασή μου, ειδικά όταν μιλάμε για μέτρα και νόμους π.χ.. Κι αυτό γιατί αν μη τι άλλο υπάρχει διαφορά έντασης της άρνησης ή της κατάφασης.
Υ.Γ.: Μια επέκταση στο θέμα "στατιστική δημοκρατία" κάνω και για ένα άλλο φαινόμενο, στο τόπικ περί "Παράστασης Νίκης". Το διαχώρισα για να μην μπλέξουμε τις κουβέντες.
Σε πρώτη φάση θεωρώ ότι έχουμε εξωκοίλει ως Δημοκρατία. Είναι λογικό ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν παρά να εκφράζονταοι άπαξ κάθε 4 χρόνια και κατόπιν μέσω των αντιπροσώπων. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει πάντα ανάδραση με την βάση. Και αν όχι την βάση του εκάστοτε κόμματος, τουλάχιστον με τον κόσμο τον ίδιο (ως λαϊκή βάση).
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ακούσεις τη βάση: Παρακολούθησε τις πορείες, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, κτλ., όπου ο κόσμος φτάνει στο σημείο να κατεβαίνει στο δρόμο για να ουρλιάξει ότι αδικείται κατάφορα. Κοίτα λίγο τους αριθμούς σου σε κάθε προϋπολογισμό και προσπάθησε να καταλάβεις ότι είτε μιλάει είτε όχι τον κλέβεις. Και φυσικά, μπορείς να βασιστείς σε μια στατιστική έρευνα, ή γκάλοπ.
Από πότε έγιναν τα γκάλοπ και η στατιστική ο μεσάζων ανάμεσα στον λαό και την εξουσία; Θεωρούσα ανέκαθεν την στατιστική έναν κατά κανόνα παραμοφωτικό καθρέφτη κάθε κατάσταση που προσπαθεί να αναπαραστήσει. Αλλά στην περίπτωση που μεσολαβεί ανάμεσα σε τέτοιες ομάδες, θεωρώ ότι είναι επικίνδυνος. Ειδικά, δε, όταν ξέρω πως αυτό είναι γνωστό στους κυβερνώντες και συνειδητά επιλέγουν να βαφτίζουν τα γκάλοπ "λαϊκή βούληση".
Τελικά τι έχουμε; Αντιπροσωπευτική ή στατιστική δημοκρατία;
Από εκεί και πέρα, συμφωνώ πως αυτές οι ερωτήσεις είναι παπατζιλίκια. Προφανώς η διαφωνία μου με μια αρνητική ερώτηση δεν συνεπάγεται την κατάφασή μου, ειδικά όταν μιλάμε για μέτρα και νόμους π.χ.. Κι αυτό γιατί αν μη τι άλλο υπάρχει διαφορά έντασης της άρνησης ή της κατάφασης.
Υ.Γ.: Μια επέκταση στο θέμα "στατιστική δημοκρατία" κάνω και για ένα άλλο φαινόμενο, στο τόπικ περί "Παράστασης Νίκης". Το διαχώρισα για να μην μπλέξουμε τις κουβέντες.
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.