Εγκατάσταση Ubuntu πάνω σε (s)Vista
Συντονιστές: kostas213, markelos
-
o_apolytos
- Real Name: Πραγματικό Όνομα
Εγκατάσταση Ubuntu πάνω σε (s)Vista
Παιδιά, επειδή την έχω πάθει μια φορά (πήγα να εγκαταστήσω το Ubuntu πάνω στα XP για να'χω dual boot και έκανα φορμάτ τον υπολογιστή χωρίς να το θέλω!!!), μήπως θα μπορούσε να μου πει κάποιος επακριβώς ή να μου δώσει καλό λινκ για το τι παίζει με το partiotioning (ακα διαμέριση) του μοναδικού σκληρού δίσκου μου, έτσι ώστε εγκαθιστώντας το Ουμπούντου να διατηρήσω ανέπαφα τα αρχεία και την εγκατάσταση τωνε σΒίστα και να'χω από δίπλα το Λίνουξ (το οποίο αναπόφευκτα θα μείνει μόνο του χωρίς αντίπαλο).
Φχαριστώ πολύκαρπος.
Φχαριστώ πολύκαρπος.
- Wizard
- Forum Administrator

- Real Name: Μάνος Ικάριος
- Facebook ID: Manos.Ikarios
Re: Εγκατάσταση Ubuntu πάνω σε (s)Vista
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
- Wizard
- Forum Administrator

Το όλο κόλπο είναι να δημιουργήσεις το partition κατά προτίμηση μέσα από τα ίδια τα vista, πηγαίνοντας στη διαχείρηση δίσκων. Μετά το προτιμότερο είναι να φτιάξεις τα partitions με το χέρι κατά την εγκατάσταση. Αν δεν έχεις ιδέα τι χρειάζεσαι τότε καλύτερα να φτιάξεις ένα partition ext3 στο οποίο θα αντιστοιχίσεις το / και ένα partition swap (το μέγεθός του θα είναι κάπου ανάμεσα στα 512 ΜΒ και όση είναι η RAM σου. Αν επιθυμείς να χρησιμοποιείς την αδρανοποίηση τότε πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με τη ram).
Να σημειώσω ότι είανι προτιμότερο να τα φτιάξεις με αυτή τη σειρά για την περίπτωση που στο μέλλον θελήσεις να μεγαλώσεις το μέγεθος του /.
Να σημειώσω ότι είανι προτιμότερο να τα φτιάξεις με αυτή τη σειρά για την περίπτωση που στο μέλλον θελήσεις να μεγαλώσεις το μέγεθος του /.
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
-
o_apolytos
Βασικά, βρήκα ένα λινκ που λέει πως καλό είναι να κάνεις ένα παρτίσιον (απ'το παρτίσιον μάνατζερ των Βίστα) για την εγκατάσταση του Λίνουξ και ένα άλλο για τα κοινά αρχεία Λίνουξ και Βίστα. Εγώ αυτό που θέλω είναι όλος ο σκληρός (ή τουλάχιστον όσο περισσότερος γίνεται) να μπορεί να διαβαστεί είτε μέσω των Windows είτε μέσω του Linux. Αυτό είναι το swap που λες;
- pao132003
- Real Name: Γιάννης
- Επικοινωνία:
swap είναι ένα μέρος του δίσκου, που χρησιμοποιείται σαν μνήμη RAM
No battle is ever won he said. They are not even fought. The field only reveals to man his own folly and despair, and victory is an illusion of philosophers and fools.
-William Faulkner, novelist (1897-1962)
H πιο επαναστατική πράξη σήμερα (2013) είναι να κρατήσεις ένα σχολείο ανοικτό.
-Άγνωστου
-William Faulkner, novelist (1897-1962)
H πιο επαναστατική πράξη σήμερα (2013) είναι να κρατήσεις ένα σχολείο ανοικτό.
-Άγνωστου
- Wizard
- Forum Administrator

swap είναι αυτό που είπε ο Γιάννης. Αν γεμίσει η ram τότε το κομμάτι αυτό του δίσκου χρησιμοποιείται σα να ήταν ram. Τα windows χρησιμοποιούν την ονομασία virtual memory.
Μην φτιάξεις κι άλλο partition. Αν εγκαταστήσεις μια από τις τελευταίες 3 εκδόσεις ubuntu τότε θα έχεις πλήρη πρόσβαση στον δίσκο των windows. Αντίστοιχα υπάρχουν προγράμματα για windows που σου δίνουν πρόσβαση στον σκληρό του linux. Είχα πετύχει ένα καλό και παίζει να το έχω αναφέρει και κάπου εδώ μέσα, αλλά δε θυμάμαι τώρα πως λέγεται.
Μην φτιάξεις κι άλλο partition. Αν εγκαταστήσεις μια από τις τελευταίες 3 εκδόσεις ubuntu τότε θα έχεις πλήρη πρόσβαση στον δίσκο των windows. Αντίστοιχα υπάρχουν προγράμματα για windows που σου δίνουν πρόσβαση στον σκληρό του linux. Είχα πετύχει ένα καλό και παίζει να το έχω αναφέρει και κάπου εδώ μέσα, αλλά δε θυμάμαι τώρα πως λέγεται.
- antony07
- Forum Moderator

- Real Name: Αντώνης
- Facebook ID: 0
- Επικοινωνία:
Partitions μπορείς να δημιουργήσεις με τα ίδια τα βίστα, με το γνωστό Partition Magic για windows, είτε με την βοήθεια του installer του linux. Χρειάζεται όμως λίγο προσοχή για να μην καταστρέψεις κάτι. Τα windows χρειάζονται ένα partition το οποίο να είναι bootable, ενώ το linux χρειάζεται 2, ένα βασικό (root) και ένα για swap space (όπως αναφέρθηκε παραπάνω). Ο ινστόλερ του λίνουξ μπορεί να εντοπίσει το παρτίσιον των βίστα, και να το προσθέσει στην λίστα ενός boot loader που θα εμφανίζεται σε κάθε boot του υπολογιστή.
Το λίνουξ μπορεί να δει και να γράψει στα παρτίσιον των windows, αλλά το αντίθετο δεν συμβαίνει χωρίς την χρήση κάποιου έξτρα προγράμματος. Γενικώς, το παρτίσιον των βίστα δεν θα επηρεαστεί καθόλου.
Το λίνουξ μπορεί να δει και να γράψει στα παρτίσιον των windows, αλλά το αντίθετο δεν συμβαίνει χωρίς την χρήση κάποιου έξτρα προγράμματος. Γενικώς, το παρτίσιον των βίστα δεν θα επηρεαστεί καθόλου.
"Ωραία παιδιά κατάχαμα κυλάει
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε"
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε"
-
o_apolytos
Μάλιστα! Οπότε για να ανακεφαλαιώσω: Κάνω ένα παρτίσιον μέσω των Windows και μετά εγκαθιστώ το Λίνουξ εκεί. Αυτό το παρτίσιον θα'ναι εχτ3 όπως είπε ο Γουίζαρντ και θα φτιάξω κι ένα μικρό swap, το οποίο μάλλον δημιουργείται αυτόματα... Κατάλαβα καλά ή δεν την παλεύω καθόλου; Ευχαριστώ για την προθυμία όπως και να'χει
- Hengeo
- Real Name: Γιώργος
Με πρόλαβαν ήδη στις απαντήσεις. Μιας και άνοιξε όμως αυτό το θέμα, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι και εγώ. Έχει καταφέρει κανείς να δουλέψει στο ίδιο pc vista και ubuntu; Είχα προσπαθήσει πριν μερικούς μήνες να το κάνω στο laptop ενός φίλου, με προεγκατεστημένα vista. Ενώ έκανα ακριβώς τα ίδια (αυτά έκανα και στο δικό μου pc, που έχω dual boot xp και ubuntu), και ενώ ο boot loader του linux έβλεπε το partition με τα vista, μόλις τα πατούσες να ανοίξουν, έβγαζε ένα error, κάποιο αρχείο-config δεν μπορούσε να βρει, και δεν ξεκίναγαν..
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
- Wizard
- Forum Administrator

Απόλυτε: Θα κάνεις ένα partition από τα vista, το οποίο κατά την εγκατάσταση θα το χωρίσεις σε 2. Ένα swap κι ένα ext3. Ή θα τα κάνεις και τα δύο με το χέρι ή και τα δύο αυτόματα
Δε γίνεται το ένα με το χέρι και το άλλο αυτόματα.
Hengeo: Αυτή τη στιγμή στο λάπτοπ έχω Vista και ubuntu. Μάλιστα πέρασα μια φορά όταν είχε προεγκατεστημένα τα windows και άλλη μία όταν πέρασα εγώ τα ultimate. Πολλά laptops έχουν ένα partition 9GB το οποίο είναι για recovery. Αν ξεκινήσεις από αυτό το partition τότε μάλλον χρειάζεται και κάποιο cd ταυτόχρονα μέσα. Επίσης ο grub αναγνωρίζει το partition αυτό σα να είναι λειτουργικό σύστημα και το προσθέτει. Μήπως αυτό βλέπεις;
Hengeo: Αυτή τη στιγμή στο λάπτοπ έχω Vista και ubuntu. Μάλιστα πέρασα μια φορά όταν είχε προεγκατεστημένα τα windows και άλλη μία όταν πέρασα εγώ τα ultimate. Πολλά laptops έχουν ένα partition 9GB το οποίο είναι για recovery. Αν ξεκινήσεις από αυτό το partition τότε μάλλον χρειάζεται και κάποιο cd ταυτόχρονα μέσα. Επίσης ο grub αναγνωρίζει το partition αυτό σα να είναι λειτουργικό σύστημα και το προσθέτει. Μήπως αυτό βλέπεις;
-
o_apolytos
Και, ναι! Το πρώτο μου ποστ από το ολοκαινουργιο Ουμπούντου! Ποδαρικό με εκπομπή του Χαμένου! Όλε!
Ευχαριστώ πολύ όλους σας και ειδικά τον Wizard, ο οποίος μου υποσχέθηκε μέρος των εισφορών για την αναστύλωση του πορτάλιου...
edit: Μετά από πολλή ώρα χρήσης Ουμπούντου, συνειδητοποίησα πως ο θόρυβος που κάνει το λάπτοπ (παβίλιον ντιβι-πέντε) έχει μειωθεί δραματικά! Σε πλήρη λειτουργία στο Ουμπούντου, παράγει τόσο θόρυβο όσο λίγο πριν κλείσει με τα Βίστα! Μα καλά, τί στο καλό τρέχουν αυτά τα Βίστα από πίσω;
Ευχαριστώ πολύ όλους σας και ειδικά τον Wizard, ο οποίος μου υποσχέθηκε μέρος των εισφορών για την αναστύλωση του πορτάλιου...
edit: Μετά από πολλή ώρα χρήσης Ουμπούντου, συνειδητοποίησα πως ο θόρυβος που κάνει το λάπτοπ (παβίλιον ντιβι-πέντε) έχει μειωθεί δραματικά! Σε πλήρη λειτουργία στο Ουμπούντου, παράγει τόσο θόρυβο όσο λίγο πριν κλείσει με τα Βίστα! Μα καλά, τί στο καλό τρέχουν αυτά τα Βίστα από πίσω;
- Wizard
- Forum Administrator

Τι έκανα?o_apolytos έγραψε: Ευχαριστώ πολύ όλους σας και ειδικά τον Wizard, ο οποίος μου υποσχέθηκε μέρος των εισφορών για την αναστύλωση του πορτάλιου...
- Hengeo
- Real Name: Γιώργος
Wizard, ευχαριστώ για την απάντηση. Έχει περάσει αρκετός καιρός και δεν θυμάμαι σίγουρα. Την επόμενη φορά που θα το επιχειρήσω, θα το έχω υπόψιν μου αυτό.
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό