Τι ήταν ο Μέγας Αλέκος; (que sais-je)

Όχι δεν λέμε τον καιρό εδώ. Απλά αναλύουμε τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς γύρω από διάφορα θέματα της καθημερινότητας. Με λίγα λόγια: ό,τι να 'ναι!

Συντονιστής: AlexandraDC

Τι ήταν ο Μέγας Αλέκος;

Προ-προ-προ...παππούς μου
4
5%
Ο μεγαλύτερος (όχι σε ηλικία) Έλληνας όλων των εποχών
14
19%
Ομοφυλόφιλος
9
12%
Γκομενιάρης
4
5%
Και γαμώ τα παιδιά
12
16%
Εγώ πάντα τον Ηφαιστίωνα πήγαινα
7
10%
Μυθικό πρόσωπο - Ήρωας
3
4%
Ανεπαρκής (ούτε την Ινδία δεν κατέλαβε)
6
8%
Ληστής γύρω στα 1900
7
10%
Όλα τα παραπάνω
7
10%

Σύνολο ψήφων: 73

Άβαταρ μέλους
Full Metal Alchemist
Real Name: Konstantinos
Facebook ID: 849225054
Επικοινωνία:

Re: Τι ήταν ο Μέγας Αλέκος; (que sais-je)

Δημοσίευση από Full Metal Alchemist »

Ena tha pw egw... H alitheia vrisketai stous stixous twn MAIDEN! 8)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=y89vfNpxbW0[/youtube]
People cannot gain anything without sacrificing something. You must present something of equal value to gain something. That is the principle of equivalent trade in alchemy. We believed that was the truth of the world when we were young...
papagalakos

Δημοσίευση από papagalakos »

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3OgPR4HKxps[/youtube]

Αστείο αστείο αστείο αστείο αστείο μη βαρατε...
Άβαταρ μέλους
otinanai
Real Name: χμ..αλεξανδρος
Facebook ID: 0

Re: Τί ήταν ο Μέγας Αλέκος; (que sais-je)

Δημοσίευση από otinanai »

moutsos έγραψε:ντρέπομαι που έχω οποιαδήποτε σχέση μαζί του!!!
Μα δεν εχεις αν δεν θελεις να εχεις! Το πιθανοτερο ειναι οι προγονοι σου εκεινη την εποχη να ηταν κινεζοι :wink: (βασει πληθυσμου..)

Εγω προσωπικα νιωθω οτι εχω πολυ πιο κοντινη σχεση με ανθρωπους που εκτιμω το εργο τους και τον λογο τους ανεξαρτητως εθνικοτητας, παρα με τον παπαρα τον αλεκο :)
It's only after we've lost everything that we are free to do anything
[imgr 500x180]http://img.buzznet.com/assets/imgx/2/1/ ... 035284.jpg[/imgr]
Άβαταρ μέλους
C0n
Real Name: Κωνσταντίνος

Δημοσίευση από C0n »

Ελλάς ή Τέφρα????

Παπαγαλάκο δεν σε είχα για τετοιον! :lol: :lol: :lol:
Δε φοβάμαι τίποτα...

Δεν ελπίζω σε τίποτα....

ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ! :)
papagalakos

Δημοσίευση από papagalakos »

εχω και πιο ακραια εκτελεση αλλα οι συντροφοι θα με παρουν με τις πετρες αν το ανεβασω.
Άβαταρ μέλους
dj manos
Banned
Real Name: Μάνος

Re: Τί ήταν ο Μέγας Αλέκος; (que sais-je)

Δημοσίευση από dj manos »

Katestramenos έγραψε:Το θέμα και μόνο από τον τίτλο φένεται τι διάθεση έχει αυτός που το έφτιαξε. Αλλά εντάξει κάποια πράγματα έχουν ένα όριο...
Το όνομα του ήταν Αλέξανδρος όχι Αλέκος, όχι ότι έχω κάτι με το όνομα απλά το γράφετε ως κάτι υποτιμιτικό.
Επειδή δεν έχω καμία απολύτως διάθεση να κάτσω να συζητίσω ιστορικά γιατί πιστεύω δεν θα βγάλω άκρη αφού απλά θα πέσετε να με φάτε όλοι μαζί, απλά δείτε http://greatgreeks.skai.gr/navigation εδώ ποιον θεωρεί ο περισσότερος κόσμος(όχι αυτός που συναναστρέφεστε εσείς, ούτε ο κόσμος του indymedia) ποιός είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών( αν θέλετε να φάτε τα λισακά σας κοιτάξτε και τους άλλους 9 top, πιστεύω δε θα σας χαλασεί καθόλου :D )
Φίλε μου,καταλαβαίνω ότι έχουν ορθωθεί οι ρώγες των "υπερασπιστών της αγίας πατρίδας" με το πλήρως αφερέγγυο γκάλοπ του ΣΚΑΪ για τους 100 σημαντικότερους "Έλληνες"... Βεβαίως,το αποτέλεσμα για το ποιος θα βγει πρώτος,το ξέραμε εκ των προτέρων. Κάτι σαν το douze points που δίνει κάθε χρόνο στην ΓιουροβΥζιον η Έλλαδα στην Κύπρο.

Στον Μέγα Αλέκο πήγε,λοιπόν,το χρυσό μετάλλιο. Ένας σφαγέας των λαών θεωρείται απ' τους ψηφοφόρους (και καλά!) ο σημαντικότερος "Έλληνας". H παράνοια είναι ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία υπάρχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αντιαμερικανισμού. Παρ' όλ' αυτά οι Έλληνες "ψήφισαν" ως σημαντικότερο Έλληνα τον George Bush της Ελληνιστικής περιόδου...
Άβαταρ μέλους
τελειωμένος
Real Name: Κώστας

Δημοσίευση από τελειωμένος »

Εγώ επιμένω να λέω πως μου κάνει εντύπωση η ύπαρξη του Παπανικολάου.
Νομίζω είναι όντως στημένο γιατί πέρα από το δεκαχίλιαρο, δε νομίζω ότι γνωρίζει και πολλά ο κόσμος, για τον συγκεκριμένο.
Μιλούσα με έναν φίλο γιατρό πρίν λίγο, και μου έλεγε και αυτός ότι είναι στημένο γιατί πρίν καλά-καλά ολοκληρωθεί αυτή η ψηφοφορία, είχαν βγεί και βιβλία σχετικά (που θέλουν δουλειά=χρόνο) άρα;;;;
Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι παντρεμένος.
Άβαταρ μέλους
Gus
Real Name: Πολλες ερωτησεις

Δημοσίευση από Gus »

Con σου απαντησε ο παπαγαλακος για τα περι ιστοριας.Και σταματαω καθε συζητηση εδω,οταν για ιστορικα στοιχεια παραμεμπεις λανθασμενο χρησμο μαντειου(αληθεια,εισαι 12θειστης?απλη απορια λογω του "ελλανιον γενος") και γορδιο δεσμο.Θα σε ελεγα γελοιο εθνοκαυλο,αλλα φοβαμαι τους admins..............
sidet buyuleyijidir sidet umutur
umut suz ve sesiz bir
sesiz bir dunada
Άβαταρ μέλους
LocknLoad
Forum Administrator
Forum Administrator

Δημοσίευση από LocknLoad »

papagalakos έγραψε:εχω και πιο ακραια εκτελεση αλλα οι συντροφοι θα με παρουν με τις πετρες αν το ανεβασω.
Θα banαρω οποιον πεταξει πετρα στον papagalakos. Παπαγαλε, postαρε το βιντεο
Ναι, [you] σε παρακολουθώ!

Εικόνα

@[you]
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
philip
Real Name: Φίλιππος

Δημοσίευση από philip »

Eric Roberts έγραψε:Μέγας Αλέξανδρος = Μέγας στρατηλάτης, Μέγας βασιλεύς, Μέγας αυτοκράτωρ, Μέγας Οτιδήποτε έχει σχέση με εξουσία και στρατό.
Όλα αυτά στα αρχαία χρόνια, όπου ίσχυαν άλλα πράγματα (θέλω να πω πως δε γίνεται σύγκριση με τους σύγχρονους σφαγείς).
Ακριβώς όπως το λες: Ισχύαν άλλα πράγματα.

Διαβάζω 4 σελίδες απόψεων και σκέφτομαι ότι αυτή είναι συζήτηση μεταξυ μελλοντικών επιστημόνων και ανατριχιάζω...
Όλοι έχουν άποψη για τον Μ.Αλέξανδρο (κάτι λένε ότι οι απόψεις είναι σαν τις κwλ...δες), μόνο 2 συνάδελφοι παραθέσαν ιστoρικές πληρoφορίες (ο papagalakos και ο C0n) αλλά και οι δύο χωρίς βιβλιογραφία ή πηγές (δεν τα αμφισβητώ αυτά που γράφετε αλλά που τα βρήκατε;) οπότε ήταν σαν να μην τα γράψατε (και προφανώς η wikipedia δεν αποτελεί βιβλιογραφική αναφορά).
Δεν θα εκφράσω άποψη για τον Μ.Αλέξανδρο γιατί δεν έχω μελετήσει όσο θα έπρεπε για αυτό το θέμα και δεν μπορώ να στηρίξω τις απόψεις μου με αντίστοιχες επιστημονικές αναφορές.
Όμως ξέρω 2-3 στοιχειώδη πράγματα για το πώς προσεγγίζουμε την ιστορία.

Ποτέ δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ιστορικές προσωπικότητες που έζησαν σε διαφορετικές χρονικές και γεωγραφικές συντεταγμένες! Συγκρίσεις του τύπου Μαο-Αλέξανδρος-Χίτλερ-Στάλιν-μπαρμπα Κώστας είναι για να γίνονται στο καφενείο του χωριού ανάμεσα στο τάβλι και την πρέφα και όχι σε φόρουμ που γράφουν επιστήμονες (εκτός αν έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι η συζήτηση δεν είναι σοβαρή αλλά για να περνάει η ώρα, αλλά εγώ είδα σοβαρές απαντήσεις από πολλούς).

Δευτερον, ιστορία δεν γίνεται ποτέ με ερωτήσεις του τύπου: "τι θα γινόταν αν..". Νομίζω ότι είναι ξεκαθαρο αυτό.

Τρίτο και σημαντικότερο:
ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ!!
Και όλοι όσοι εκφέρατε αρνητικές κρίσεις για τον Αλέξανδρο μέχρι τώρα, έχετε κρίνει με βάση τα σημερινά δεδομένα-νοοτροπίες-ιδέες-αξίες-προσλαμβάνουσες.
Σφαγέας;;; Σοβαρά; Για πείτε μου, τι σημαινε η λέξη σφαγέας το 323 π.Χ.; Ποιός δεν ήταν σφαγέας τότε; Υπήρχε κανείς που εκπολίτιζε ή κατακτούσε ειρηνικά χωρίς να πόλεμο; Τι σήμαινε να είσαι μεγάλος και τρανός Βασιλιάς το 320 πΧ; Σήμαινε να έχεις υποχρέωση να κάνεις το βασιλειό σου ισχυρό και δυνατό, αυτό ήταν το όραμα της εποχής εκείνης. Ισως σήμερα το να είσαι ένας μεγάλος κυβερνήτης να σημαίνει να είσαι μορφωμένος με πτυχία πανεπιστημίου και να φτιάξεις ένα κράτος δικαιου, κοιν. πρόνοιας όπου οι πολίτες ευημερούν, έχουν λεφτά στην τσέπη τους, το πολιτιστικό-πνευματικό επίπεδο είναι υψηλό κ.α. Τότε όμως το να είσαι μεγάλος Βασιλιάς σημαίνε να κατακτάς και να καταπατάς και αυτό ήταν το οραμα και ο μονόδρομος για όλους τους βασιλιάδες-ηγεμόνες. Σήμερα αν μια χώρα κάνει επεκτατικό πόλεμο δέχεται την κατακραυγή της παγκόσμιας κοινής γνώμης, το 320 πΧ όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι (μόνο τον 20 αι. άλλαξαν). Κρίνουμε λοιπόν κάποιο ιστορικό πρόσωπο με βάση το ιδεολογικό-αξιακό-ηθικό πλαίσιο της εποχής του όχι με βάση το δικό μας.
Ο Αλέξανδρος έφερε τον ελληνικό πολιτισμό στην Ασία με το ξίφος. Όλοι οι υπόλοιποι στρατηλατες όμως έφερναν μόνο το ξίφος. Το ξίφος ήταν δεδομένο και βέβαιο, ο πολιτισμός ήταν που έκανε τον Αλέξανδρο διαφορετικό. Ναι, κανείς δεν ρώτησε τους Ασιάτες αν ήθελαν να εκπολιτιστούν, το έκανε με το ζόρι αλλά εκείνη την εποχή κανείς δεν ρώταγε γενικώς, μόνο έσφαζαν, λεηλατούσαν και κατακτούσαν και αυτό ήταν τιμή και όχι κατακριτέο (αυτό ήταν το ηθικό πλαίσιο τότε, έιτε μας αρέσει είτε όχι).
Στ' αλήθεια πιστεύετε δηλαδή ότι τόσοι Ευρωπαίοι-Αμερικάνοι καθηγητές Πανεπιστημιών, ερευνητές, ιστορικοί, αρχαιολόγοι που ασχολούνται όλη τους ζωή με τον Αλέξανδρο και την ιστορία, είναι τόσο βόδια και μ@λ@κες που ονομάζουν τον Αλέξανδρο Μέγα και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι ήταν και αυτός ένας σφαγέας όπως ο Χίτλερ; Τον Αλέξανδρο δεν τον ονόμασε Μέγα η γιαγιά μου, ούτε ο ΣΚΑΙ, ονομάζεται έτσι και είναι δεκτός με αυτόν τον τίτλο από την Επιστηημονική Κοινότητα και την διεθνη βιβλιογραφία. Τόσο ζώα είναι όλοι τους που δεν μπορούν να δούν το προφανές που βλέπουμε εμείς, ότι ήταν χασάπης, ψυχασθενής, πούστης με καλο μάρκετινκ?

Πραγματικά, όταν ακούω αντιλήψεις του τύπου "εγώ δεν χαυω την διαστρεβλωμένη ιστορία που με διδαξαν στο σχολείο από το Υπουργείο" αναρωτιέμαι: "και ποια ιστορία διαβάζεις;" από μαθαίνεις την αληθινή ιστορία; από τα περιοδικά ή από τον Πανούση στο ραδιόφωνο; Συμφωνώ 1000 φορές να μην καταπίνουμε την ιστορία του σχολείου αμάσητη αλλά φέρτε μου και μια βιβλιογραφία από την οποία συμπεράνατε ότι ο Αλέξανδρος ήταν σφαγέας σύμφωνα με το ηθικό πλαίσιο της εποχής του.
Να ξέρετε ότι όσοι τα λέτε και τα γράφετε αυτά είστε για τους ιστορικούς ότι ακριβώς είναι ο Τσόλκας για τους φυσικούς! Ηρθε ο Τσόλκας να ανοίξει τα μάτια όλων των φυσικών του κόσμου, όλοι ήμαστε ηλίθιοι και δεν είδαμε ότι ο Αινσταϊν ήταν λάθος και ερχόμαστε από την αλλη και εμείς οι εξύπνοι να ανοιξουμε τα μάτια στους ιστορικούς και σ' όλον τον κόσμο που δεν βλέπουν ότι ο Αλέξανδρος ήταν απλός σφαγέας;!

ΥΓ1: Πριν 2 εβδομάδες το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου είχε οργανώσει μια ομιλία με θέμα την ελληνοβουδιστική τέχνη. Μεταξύ άλλων προβλήθηκαν φωτογραφίες από ειδώλια που βρέθηκαν στο σημερινό Πακιστάν που είχαν το Βούδα και εκατερωθέν του τον Αλέξανδρο και τον Ηρακλή σαν ημίθεους. Η ομιλίτρια έκανε μια εκτενή επεξήγηση για το πώς αντιμετωπίστηκε ο ελληνικός πολιτισμός εκεί μετά τον Αλέξανδρο και πως αφομοιώθηκε επικοδοιμητικά από τους ντόποιους και τελείως μα τέλειως (μας το τόνισε αυτό) αβίαστα. Ο Ελληνας έχτιχε τον ναό του και δίπλα έχτιζε ο Ασιάτης τον δικό του ναό μέχρι που ο ένας επηρρεαζόταν από τον άλλο και δημιουργήθηκε η ελληνοβουδιστική τέχνη. Μάλλον έπρεπε να πεταχτώ και να πω στην ομιλιτρια (η οποία είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου του εξωτερικού, δεν θυμάμαι που) ότι είναι τυφλή γιατί όλη της ζωή δεν κατάλαβε ότι η ιστορία δεν είναι όπως τη διδαχτηκε, την ερεύνησε και την δίδαξε όλη της ζωή αλλά όπως την βλέπω εγώ με βάση το σήμερα, δηλαδή ότι ο Αλέξανδρος ήταν χασάπης..; :evil:

ΥΓ2: Αλήθεια, όσοι κρίνετε ιστορικές προσωπικότητες με βάση σύγχρονες ιδέες και νοοτροπία για πείτε μου ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο Θεοδώσιος ο Μέγας, ο Μέγας Ναπολέων, ήταν κι αυτοί σφαγείς, σωστά;

ΥΓ3: Εν κατακλείδη, εγώ δεν λέω αν ήταν ή δεν ήταν σφαγέας ο Αλέξανδρος, ίσως και να ήταν αλλά τουλάχιστον ας μας το πει κάποιος ιστορικός ερευνητής αυτό και όχι ο Τσόλκας!
Genius is 20% inspiration and 80% perspiration...
Άβαταρ μέλους
C0n
Real Name: Κωνσταντίνος

Δημοσίευση από C0n »

Gus έγραψε:Con σου απαντησε ο παπαγαλακος για τα περι ιστοριας.Και σταματαω καθε συζητηση εδω,οταν για ιστορικα στοιχεια παραμεμπεις λανθασμενο χρησμο μαντειου(αληθεια,εισαι 12θειστης?απλη απορια λογω του "ελλανιον γενος") και γορδιο δεσμο.Θα σε ελεγα γελοιο εθνοκαυλο,αλλα φοβαμαι τους admins..............
o παπαγαλάκος έκανε copy-paste από το ίντερνετ αλλα ουσιαστικά ΔΕΝ απάντησε, απλά αναφέρθηκε λεπτομερειακά σε γεγονότα τα οποία αποδεικνύουν οτι έβαψε τα χέρια του με το αίμα των δικών του αξιωματικών, πράγμα που έγραψα και εγώ.

ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΙΚΡΕ ΜΟΥ ΦΥΣΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕ ΠΑΡΩΠΙΔΑ Ο ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ ΧΡΗΣΜΟΣ ΜΑΝΤΕΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ,ΜΙΑΣ Κ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ "ΠΙΣΤΕΥΩ" ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ, ΑΛΛΑ Γ Ε Ο Ν Ο Τ Α!από την στιγμή που συνέβη το να μην το δέχεσαι ως ιστορική πραγματικότητα αποδεικνύει αυτό το οποίο λέω πρίν καν στηθεί το τοπικ.οτι ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ απορρίπτετε ιστορικά στοιχεία απλά κ μόνο επειδή δεν βολεύει το συλλογισμό σας...αμάθεια είχες πεί?

Σαφώς και δεν είμαι 12θεϊστης, άλλωστε οι 12θεϊστές δεν πάνε εκκλησία(παλαιότερό μου ποστ :e_wink: )

αν με έλεγες γελοίο εθνόκαυλο θα σε έλεγα ανώριμο αριστερόστροφο μισέλληνα, αλλά επειδή αυτό για σένα θα ήταν μάλλον κοπλιμέντο και επειδή δεν με χαρακτήρισες φοβούμενος τους admins, τότε δεν θα προβώ ούτε εγώ σε χαρακτηρισμούς :e_smile:

Υ.Γ.: Philip respect ομως.... απο την αρχή ήθελα να γράψω οτι δεν είναι δυνατόν να κρίνεις μια χρονική περίοδο με τα μέτρα και τα σταθμά μιας άλλης αλλά με συνεπήρε η σύγκριση του Μ.Αλέξανδρου με τον Χίτλερ και ξόκοιλα! :e_biggrin:

ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΕΛ-Juan???!?!?!?? :?: :P
Δε φοβάμαι τίποτα...

Δεν ελπίζω σε τίποτα....

ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ! :)
incal
Real Name: qwerty

Δημοσίευση από incal »

θυμαστε τις συζητησεις διογενη-αλεξανδρου ? ε λοιπον αυτος ο απλυτος απατρης μηδενιστης αποτυχημενος αναρχικονστοιχειον λουμπεν κατακαθι της κοινωνιας τυπος ηταν αρκετα ανωτερος πνευματικως απο αυτον τον ΜΕΓΑ!... βεβαια ο αυτοκρατορας δε φημιζοταν και πολυ για την εξυπναδα του απο τη στιγμη που του λεγες "λυσε εναν κομπο" και αυτος χρατς κοβει το σκοινι...
Ω Ελληνες χαρειτε κυλαει το αιμα του μεγαλου αλεξανδρου στις φλεβες σας ! ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ειστε γνησιοι απογονοι ολων αυτων των σημαντικων-τυπων/αρχαιων-ελληνων που ενταξει μωρε μπορει να μην ξερετε και περι τηνος επροκειτω αλλα ειστε παρ ολα αυτα υπερηφανοι! μικροι εκολαπτομενοι λιακοπουλοι...
υγ: οι σωστοι πατριωται ειναι δωδεκαθεισται η ελληνοχριστιανορθοδοξοι ? παντα ειχα αυτη την απορια...
Άβαταρ μέλους
Gus
Real Name: Πολλες ερωτησεις

Δημοσίευση από Gus »

Philip φαινεται οτι την εχεις την τεχνη του κειμενου,και αυτο φαινεται απο το σεντονι που εγραψες.Αρκετα σωστα τα λες,μεταλαμπαδευτηκε το ελληνικο πνευμα μαζι με το σπαθι,ενω αλλοι εκεινη την περιοδο διεδιδαν μονο το σπαθι.Ομως,εκτος απο τον παραλογο συλλογισμο,και εστω οτι ο μεγας αλεξανδρος δεν σκοτωσε κανεναν,ποιος σου ειπε οτι υπαρχουν ανθρωποι που οταν ερχεται καποιος να τους διδαξει κατι διαφορετικο απο αυτο που ηδη πιστευουν θα καθισουν να το ακουσουν?Ο πολιτισμος διαμορφωνεται απο πολλους παραγοντες,και δεν ειναι αναγκη να επιβληθει ο ενας στον αλλον.Εκτος του οτι οι Περσες ειχαν πολιτισμο φοβερο,καθως και οι Αιγυπτιοι,ακομη και αυτοι που δεν ειχανε αναπτυχθει μονοι τους,πιστευεις οτι θα επρεπε να τους εκπολιτισει ο αλεξανδρος?Ο πολιτισμος διαμορφωνεται μονος του σε καθε λαο,και προσωπικα προτιμω ενα ψηφιδωτο πολιτισμων,απο το να δοξαζουν μεχρι την ινδια τον δια (που γινεται,υπαρχουν μικρε ομαδες εκει που το κανουν αυτο μεχρι σημερα).Ολα αυτα ομως,αφου καναμε εναν συμβιβασμο,οτι δεν χυθηκε αιμα.Ο μεγας αλεξανδρος ομως σκοτωσε παρα πολλους για να το κανει αυτο,αρα οχι μονο δεν εκανε καποιο εργο,αλλα μπορει ανετα να θεωρηθει σφαγεας,σε οποια χρονικη περιοδο και να υπηρξε.Οπως θα θεωρηθει σφαγεας ο καθενας απο αυτους που θελαν να κατακτησουν τον κοσμο και παραλιγο να το πετυχουν.Τωρα για αυτο που λες οτι η ιστορια του εδωσε το προσωνυμιο μεγας...Συγνωμη που στο λεω,αλλα η ιστορια ειναι τερμα μονοπαντη.Και μαλιστα μου εδωσες λαβη να το πω αναφεροντας τον μεγα θεοδοσιο.Ο μεγας θεοδοσιος αληθεια,γιατι ονομαστηκε μεγας?Ας κανουμε μια ιστορικη αναδρομη....Στην νεα ρωμη (βυζαντιο) ειχαμε ανεξιθρησκια(στην αρχη τουλαχιστον),και ο καθενας πιστευε οτι ηθελε.Αυτο το εκανε ο μεγας κωνσταντινος(αλλος δολοφονος),και γι αυτο και ονομαστηκε μεγας.Τοτε ηταν η μεταβατικη περιοδος απο 12θεο σε χριστιανισμο.Ο Ιουλιανος που πηρε μετρα υπερ του 12θεου την ιδια εποχη ονομαστηκε παραβατης.Ο μεγας θεοδοσιος ομως,που ανεστειλε το δικαιωμα της ανεξιθρησκιας και πηρε φοβερα μετρα κατα ολων των θρησκειων εκτος χριστιανισμου,ονομαστηκε και αυτος μεγας.Αντιφαση της ιστοριας?Και ομως,στα σχολικα βιβλια τον μαθαινουμε μεγα,καθως και σε ολα τα βιβλια του κοσμου,και ναι αυτοι που τον μελετανε θεωρωντας τον ΜΕΓΑ,βλεποντας την ιστορια με παρωπιδες,ειναι βοδια.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Gus την Πέμ Απρ 16, 2009 1:03 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
sidet buyuleyijidir sidet umutur
umut suz ve sesiz bir
sesiz bir dunada
Άβαταρ μέλους
Chris
Forum Moderator
Forum Moderator
Real Name: Χρήστος

Δημοσίευση από Chris »

philip έγραψε:Πραγματικά, όταν ακούω αντιλήψεις του τύπου "εγώ δεν χαυω την διαστρεβλωμένη ιστορία που με διδαξαν στο σχολείο από το Υπουργείο" αναρωτιέμαι: "και ποια ιστορία διαβάζεις;" από μαθαίνεις την αληθινή ιστορία; από τα περιοδικά ή από τον Πανούση στο ραδιόφωνο; Συμφωνώ 1000 φορές να μην καταπίνουμε την ιστορία του σχολείου αμάσητη αλλά φέρτε μου και μια βιβλιογραφία από την οποία συμπεράνατε ότι ο Αλέξανδρος ήταν σφαγέας σύμφωνα με το ηθικό πλαίσιο της εποχής του.
Έχω διαβάσει βιβλία με τον Αλέξανδρο. Αλλά ακόμα και αν δεν είχα, μπορώ να σχηματίσω την άποψη ότι με τη βία δε μεταδίδεται πολιτισμός..
Και ασφαλώς δεν είμαστε ισοπεδοτικοί ούτε ανθέλληνες. Υπάρχουν τεράστιες προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας. Σωκράτης, Αριστοτέλης, Περικλής, Αρχιμήδης, Ευκλείδης...και πάει λέγοντας...ολόκληρο σεντόνι μπορώ να γράψω. Ασφαλώς και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ήταν μεγάλος. Ο θετικισμός και οι βάσεις της επιστημονικής μεθόδου γεννήθηκαν εδώ. Η δημοκρατία γεννήθηκε εδώ. Όμως υπήρξαν και άλλοι μεγάλοι πολιτισμοί όπως των Αιγυπτίων, των Σουμέριων, και όλων των λαών της Άπω Ανατολής, όπως Κίνα (για την οποία ποτέ δε μαθαίναμε σχεδόν τίποτα).
Όμως το να καθόμαστε και να λέμε ότι ο πιο τρανός και καλόκαρδος στρατηλάτης ήτο ο Αλέξανδρος γιατί εκπολίτισε τους μαυριδερούς καννιβάλους δεν είναι σωστό. Απο τη στιγμή που σκότωσε τόσο κόσμο, είναι εκτός (για μένα πάντα..). Απλώς στο σχολείο είχαν την τάση να μας ωραιοποιούν τις "γκρίζες" περιοχές της ιστορίας μας. Ας μην τα δεχόμαστε όλα αμάσητα...
Άβαταρ μέλους
philip
Real Name: Φίλιππος

Δημοσίευση από philip »

Gus έγραψε:Philip φαινεται οτι την εχεις την τεχνη του κειμενου,και αυτο φαινεται απο το σεντονι που εγραψες.
δεν την εχω καθόλου και ειλικρινά ήταν το μεγαλύτερο ποστ που έχω γραψει ποτέ μου! άσε που μου πήρε 2 ώρες να το γράψω... μισώ το γράψιμο, θανάσιμα :P
Genius is 20% inspiration and 80% perspiration...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”