4η διάσταση
Συντονιστές: kostas213, markelos, Tulis
-
papagalakos
4η διάσταση
Μιας και τελευταία είναι της μόδας ας αναπτύξω κι εγώ μια θεωρεία. Θα είναι πιο σύντομη (δεν έχει βιντεάκι). Όπως καταλάβατε αφορά την τέταρτη διάσταση.
Δεν θα φτάσω τόσο ψηλά όσο οι συνάδελφοι. Δηλαδή δεν θα ανατρέψω (ακριβώς) μια υπάρχουσα θεωρεία. Θα κινηθώ σε ένα ελεύθερο πεδίο.
Ο τρόπος που βλέπουμε το χρόνο, το χόρο και τις πέρα των τριών διαστάσεις είναι πιο πολύ υποθετικός. Μια γνωστή (η επικρατέστερη) θεωρεία είναι οτι ο χρόνος αποτελεί την τέταρτη διάσταση. Δηλαδή οτι ο χώρος είναι τρισδιάστατος και οτι ο χρόνος συνδέεται με κάποιο τρόπο άρηκτα με αυτόν.
Στη τρισδιαστατώτητα του χώρου είναι η ενσατασή μου. Θα μπορούσε και στη μοναδικότητα του χρόνου, αλλά για αρχή ασχολούμαι μόνο με το χόρο.
Η βασική ιδέα μου είρθε όταν διάβαζα ανάλυση.
Θεωρώ λοιπόν οτι η 4η διάσταση δεν είναι ο χρόνος, αλλά μια ακόμα αναδίπλωση του χόρου. Ο χρόνος μπορεί να είναι αυτό που δένει τις διαστάσεις μεταξύ τους. Ή αυτός που τους προσδίδει ιδιότητες κ.λπ.
Κάποια στιγμή σχεδίασα μια f(x,y). Αυτή σχεδιάζεται στον χώρο. Μοιάζει με ένα σεντόνι που αιωρείται.
Προσοχή. Αυτό το σεντόνι στην πραγματικότητα δεν είναι δισδιάστατο αλλά τρισδιάστατο, αν σκεφτούμε οτι αλλού παρουσιάζει ύψη κι αλλού βάθη.
Ρωτάω λοιπόν έναν φίλο μου μαθηματικό "πώς θα έμοιαζε η f(x,y,z) αν η f(x,y) μοιάζει με σεντόνι;" και μου απαντά "Δεν μπορούμε να το σχεδιάσουμε. Και αυτό γιατί για να σχεδιάσουμε τo το σεντόνι πατάμε στον R3. Γι αυτό που λες πρέπει να πατήσουμε στον R4". Επομένως ο Rn είναι χώρος που απλά δεν μπορούμε να δούμε.
Ένα αντίστοιχο παράδειγμα:
Αν είχαμε ένα πλανήτη, τρισδιάστατο, που όμως οι κάτοικοί του ήταν δισδιάστατοι και στην επιφάνειά του μόνο, κι εμείς πηγαίναμε και ακουμπούσαμε με το δάχτυλό μας την επιφάνεια, αυτοί θα καταλάβαιναν την προβολή της διάστασής μας, αλλά δεν θα μπορούσαν να την ερμηνεύσουν. Παρόλα αυτά ο πλανήτης τους, ο χώρος στον οποίο ζούνε, είναι τρισδιάστατος. Αν τον τρυπήσουν απ τη μια άκρη ως την άλλη θα έβλεπαν την τρίτη διάσταση.
Εμείς έχουμε μια παρόμοια θεωρεία, κοινά αποδεκτή, που όμως δεν έχουμε ολοκληρωμένη γιατό αυτή τη φορά εμείς είμαστε που καλούμαστε να ερμηνεύσουμε την επιπλέον διάσταση.
Πιστεύεται οτι με ταχύτητες κοντινές του φωτός, μπορούμε να ταξιδέψουμε μέσα σε σκουλικότρυπες. Εκεί η θεωρεία είναι λίγο θολή. Άλλοι λένε οτι ταξιδεύουμε στο χρόνο, άλλοι οτι καμπυλώνουμε το χώρο σαν ένα χαρτί Α4 και κερδίζουμε απόσταση κ.λπ.
Εδώ λοιπόν εγώ ρίχνω την ιδέα.
Έχουμε ένα σημείο. Αν αυτό το επεκτείνουμε έχουμε ευθεία. Αν φέρουμε κάθετη στην ευθεία ευθεία έχουμε επίπεδο. Αν φέρουμε μια ακόμα κάθετη ευθεία στις κάθετες έχουμε το χώρο. Βλέπουμε οτι δεν υπάρχει άλλη ορθοκανονική αναδίπλωση.
Περνάμε λοιπόν σε άλλο σχήμα κι άλλου είδους συντεταγμένες. Τη σφαίρα. Το κατεξοχήν συμπαντικό σχήμα. Απ το μικρόκοσμο ως το μακρόκοσμο, όλα τα σώματα έχουν την τάση να καμπυλώνονται. Με αποκορύφωμα τους θεμελιώδεις προσδιορισμούς του χώρου, όπως είναι τα ηλεκτρόνια, τα νετρόνια και πρωτόνια, οι πλανήτες, οι γαλαξίες κ.λπ.
Μιλάω για μια σφαίρα όχι συνηθισμένη προφανώς. Μια σφαίρα που περικλύει το τρισορθογώνιο σύστημα αξόνων και έχει άπειρη ακτίνα. Και κυρίως το πιο ωραίο που νομίζω εξηγεί κενά που πρέπει να καλύπτει η 4η διάσταση. Η κίνησή μας πάνω σε αυτή τη σφαίρα είναι τέτοια ώστε κάθε σημείο του χώρου, πχ το (0,0,0) να το βλέπουμε συγχρόνος από όλες τις δυνατές θέσεις της "σφαίρας".
Δεν θα φτάσω τόσο ψηλά όσο οι συνάδελφοι. Δηλαδή δεν θα ανατρέψω (ακριβώς) μια υπάρχουσα θεωρεία. Θα κινηθώ σε ένα ελεύθερο πεδίο.
Ο τρόπος που βλέπουμε το χρόνο, το χόρο και τις πέρα των τριών διαστάσεις είναι πιο πολύ υποθετικός. Μια γνωστή (η επικρατέστερη) θεωρεία είναι οτι ο χρόνος αποτελεί την τέταρτη διάσταση. Δηλαδή οτι ο χώρος είναι τρισδιάστατος και οτι ο χρόνος συνδέεται με κάποιο τρόπο άρηκτα με αυτόν.
Στη τρισδιαστατώτητα του χώρου είναι η ενσατασή μου. Θα μπορούσε και στη μοναδικότητα του χρόνου, αλλά για αρχή ασχολούμαι μόνο με το χόρο.
Η βασική ιδέα μου είρθε όταν διάβαζα ανάλυση.
Θεωρώ λοιπόν οτι η 4η διάσταση δεν είναι ο χρόνος, αλλά μια ακόμα αναδίπλωση του χόρου. Ο χρόνος μπορεί να είναι αυτό που δένει τις διαστάσεις μεταξύ τους. Ή αυτός που τους προσδίδει ιδιότητες κ.λπ.
Κάποια στιγμή σχεδίασα μια f(x,y). Αυτή σχεδιάζεται στον χώρο. Μοιάζει με ένα σεντόνι που αιωρείται.
Προσοχή. Αυτό το σεντόνι στην πραγματικότητα δεν είναι δισδιάστατο αλλά τρισδιάστατο, αν σκεφτούμε οτι αλλού παρουσιάζει ύψη κι αλλού βάθη.
Ρωτάω λοιπόν έναν φίλο μου μαθηματικό "πώς θα έμοιαζε η f(x,y,z) αν η f(x,y) μοιάζει με σεντόνι;" και μου απαντά "Δεν μπορούμε να το σχεδιάσουμε. Και αυτό γιατί για να σχεδιάσουμε τo το σεντόνι πατάμε στον R3. Γι αυτό που λες πρέπει να πατήσουμε στον R4". Επομένως ο Rn είναι χώρος που απλά δεν μπορούμε να δούμε.
Ένα αντίστοιχο παράδειγμα:
Αν είχαμε ένα πλανήτη, τρισδιάστατο, που όμως οι κάτοικοί του ήταν δισδιάστατοι και στην επιφάνειά του μόνο, κι εμείς πηγαίναμε και ακουμπούσαμε με το δάχτυλό μας την επιφάνεια, αυτοί θα καταλάβαιναν την προβολή της διάστασής μας, αλλά δεν θα μπορούσαν να την ερμηνεύσουν. Παρόλα αυτά ο πλανήτης τους, ο χώρος στον οποίο ζούνε, είναι τρισδιάστατος. Αν τον τρυπήσουν απ τη μια άκρη ως την άλλη θα έβλεπαν την τρίτη διάσταση.
Εμείς έχουμε μια παρόμοια θεωρεία, κοινά αποδεκτή, που όμως δεν έχουμε ολοκληρωμένη γιατό αυτή τη φορά εμείς είμαστε που καλούμαστε να ερμηνεύσουμε την επιπλέον διάσταση.
Πιστεύεται οτι με ταχύτητες κοντινές του φωτός, μπορούμε να ταξιδέψουμε μέσα σε σκουλικότρυπες. Εκεί η θεωρεία είναι λίγο θολή. Άλλοι λένε οτι ταξιδεύουμε στο χρόνο, άλλοι οτι καμπυλώνουμε το χώρο σαν ένα χαρτί Α4 και κερδίζουμε απόσταση κ.λπ.
Εδώ λοιπόν εγώ ρίχνω την ιδέα.
Έχουμε ένα σημείο. Αν αυτό το επεκτείνουμε έχουμε ευθεία. Αν φέρουμε κάθετη στην ευθεία ευθεία έχουμε επίπεδο. Αν φέρουμε μια ακόμα κάθετη ευθεία στις κάθετες έχουμε το χώρο. Βλέπουμε οτι δεν υπάρχει άλλη ορθοκανονική αναδίπλωση.
Περνάμε λοιπόν σε άλλο σχήμα κι άλλου είδους συντεταγμένες. Τη σφαίρα. Το κατεξοχήν συμπαντικό σχήμα. Απ το μικρόκοσμο ως το μακρόκοσμο, όλα τα σώματα έχουν την τάση να καμπυλώνονται. Με αποκορύφωμα τους θεμελιώδεις προσδιορισμούς του χώρου, όπως είναι τα ηλεκτρόνια, τα νετρόνια και πρωτόνια, οι πλανήτες, οι γαλαξίες κ.λπ.
Μιλάω για μια σφαίρα όχι συνηθισμένη προφανώς. Μια σφαίρα που περικλύει το τρισορθογώνιο σύστημα αξόνων και έχει άπειρη ακτίνα. Και κυρίως το πιο ωραίο που νομίζω εξηγεί κενά που πρέπει να καλύπτει η 4η διάσταση. Η κίνησή μας πάνω σε αυτή τη σφαίρα είναι τέτοια ώστε κάθε σημείο του χώρου, πχ το (0,0,0) να το βλέπουμε συγχρόνος από όλες τις δυνατές θέσεις της "σφαίρας".
- msl
- Forum Administrator

- Real Name: Μαρία-Σοφία
- Facebook ID: 735434828
- Επικοινωνία:
- Gus
- Real Name: Πολλες ερωτησεις
- Facebook ID: 0
Re: 4η διάσταση
Δεν αντεξες πολυ εε?Τελικα το εβαλες βλεπω....................
sidet buyuleyijidir sidet umutur
umut suz ve sesiz bir
sesiz bir dunada
umut suz ve sesiz bir
sesiz bir dunada
Δεν υπαρχει λεβεντη μου στον υλικο μας Φυσικο κοσμο 4η δισταση.
Αυτα ειναι η "μεταφυσικη" της Φυσικης!!!!
Απο αυτα τα τερατουργηματα που μας τα "πασσαρουν" για "αληθειες" θα πρεπει καποτε, επιτελους να απαλλαγουμε!!!
Γιαυτο λοιπον το λογο, βλεπε πολλες φορες τα (2) βιντεο μου, (οχι για να μου πεις μπραβο), αλλα για να γινει μεσα σου η "μεγαλη καθαρση" απο τις βλακεις μου μας εχουν "πασσαρει" και που με το ζορι μας εχουν "τα'ι'σει"!!!!
Χ. Τσολκας
Απο αυτα τα τερατουργηματα που μας τα "πασσαρουν" για "αληθειες" θα πρεπει καποτε, επιτελους να απαλλαγουμε!!!
Γιαυτο λοιπον το λογο, βλεπε πολλες φορες τα (2) βιντεο μου, (οχι για να μου πεις μπραβο), αλλα για να γινει μεσα σου η "μεγαλη καθαρση" απο τις βλακεις μου μας εχουν "πασσαρει" και που με το ζορι μας εχουν "τα'ι'σει"!!!!
Χ. Τσολκας
- Gus
- Real Name: Πολλες ερωτησεις
tsolkas έγραψε:Δεν υπαρχει λεβεντη μου στον υλικο μας Φυσικο κοσμο 4η δισταση.
Χ. Τσολκας
Και προτιμωτερο ειναι τα βιντεο αυτα να τα βλεπεις γυμνος κατω απο το σεληνοφως και μετα να θυσιασεις και μια παρθενα.Εκει να δεις καθαρση....................
sidet buyuleyijidir sidet umutur
umut suz ve sesiz bir
sesiz bir dunada
umut suz ve sesiz bir
sesiz bir dunada
- dj manos
- Banned
- Real Name: Μάνος
Ρε Τσόλκα,πάλι μ@λ@κίες γράφεις; Όλοι οι Φυσικοί θεωρούν πώς το σύμπαν όχι μόνο έχει 4 διαστάσεις αλλά ίσως να έχει και 9 και 10 ή και... άπειρες! Πόσο κομπλεξικός μόγγολος είσαι; Αλήθεια εσένα τί λέει η θεωρία σου για το σύμπαν; Ότι είναι μονοδιάστατο,όπως και η λογική σου;; Τί να λέμε τώρα,τα πάντα όλα είσαι μπαγλαμαδάκο...tsolkas έγραψε:Δεν υπαρχει λεβεντη μου στον υλικο μας Φυσικο κοσμο 4η δισταση.
Χ. Τσολκας
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος dj manos την Πέμ Ιουν 18, 2009 9:58 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- antony07
- Forum Moderator

- Real Name: Αντώνης
- Επικοινωνία:
Ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι! Τι λες άπιστε?? Πόσες διαστάσεις βλέπεις εσύ? Τρεις! Άρα τρείς υπάρχουν! Και ο αιθέρας υπάρχει! Τον είδαν οι αστροναύτες (όπως είδαν και τον θεό). Απλώς, κανείς δεν τολμάει να αμφισβητήσει αυτόν τον βλάκα τον Einstein γιατί απλώς......ήταν ΕΒΡΑΙΟΣ, και άρα προστατεύεται από διεθνές εβραϊκό lobby! Το έμαθα από τα τελευταία πρακτικά της λέσχης Bilderberg (ή όπως γράφεται).dj manos έγραψε: Ρε Τσόλκα,πάλι μ@λ@κίες γράφεις; Όλοι οι Φυσικοί θεωρούν πώς το σύμπαν όχι μόνο έχει 4 διαστάσεις αλλά ίσως να έχει και 9 και 10 ή και... άπειρες! Πόσο κοπλεξικός μόγγολος είσαι; Αλήθεια εσένα τί λέει η θεωρία σου για το σύμπαν; Ότι είναι μονοδιάστατο,όπως και η λογική σου;; Τί να λέμε τώρα,τα πάντα όλα είσαι μπαγλαμαδάκο...
Εδώ ο αξιότιμος κύριος Τσόλκας μιλάει (στο βίντεο νο.2 που διάβασα
Ε ρε Τσόλκα τρισμέγιστε! Πραγματικά, πες μου, τα ηλεκτρίνια που τα ανίχνευσες;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
(Πιθανή απάντηση: Δες προσεκτικά το βίντεο νο2, ρώτα τον καθηγητή σου, και μετά έλα σου την πω δημοσίως)
"Ωραία παιδιά κατάχαμα κυλάει
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε"
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε"
- Chris
- Forum Moderator

- Real Name: Χρήστος
Δεν φτάνει που ακούσαμε εμείς τις αερολογίες του, τώρα θέλει να τα βγάλει και στο forum...τσκ τσκ τσκ..Gus έγραψε:Δεν αντεξες πολυ εε?Τελικα το εβαλες βλεπω....................
Πάντως Παπαγαλάκο, νομίζω ότι από τη στιγμή που σου απάντησε ο Δάσκαλος, μπορείς να σταματήσεις να αναζητάς απαντήσεις για αυτό το ερώτημα..
- surf_tha_curl
Παπαγαλακο δεν καταλαβα ακριβως τι εννοεις ειδικα με την σφαιρα αλλα να σου επισημανω δυο λεπτα σημεια :
1) η f(x,y) δεν ειναι τρισδιαστατη, ειναι μια χαρα δισδιαστατη ,απλα ο τροποσ με τον οποιο κανουμε την γραφικη της παρασταση απαιτει να την εμβαπτισουμε στις τρεις διαστασεις.
Φανταζομαι παντα οτι μιλας για φυσιολογικες συναρτησεις (να ειναι σχεδον παντου παραγωγισιμη) . γιατι μετα τον Peano πολλα εχουν δει τα ματια μας..
2) μια σφαιρα με απειρη ακτινα ειναι επιπεδο.
1) η f(x,y) δεν ειναι τρισδιαστατη, ειναι μια χαρα δισδιαστατη ,απλα ο τροποσ με τον οποιο κανουμε την γραφικη της παρασταση απαιτει να την εμβαπτισουμε στις τρεις διαστασεις.
Φανταζομαι παντα οτι μιλας για φυσιολογικες συναρτησεις (να ειναι σχεδον παντου παραγωγισιμη) . γιατι μετα τον Peano πολλα εχουν δει τα ματια μας..
2) μια σφαιρα με απειρη ακτινα ειναι επιπεδο.
-
papagalakos
Πράγματι. Ήταν λάθος διατύπωση η τρισδιαστατότητα της f(x,y). Πάντως νομίζω κατάλαβες τί εννοώ. Δεν είναι (αν το δούμε στο χώρο) μια κόντρα πλακέ, επίπεδη, αλλά σαν σεντόνι, όπως ξαναείπα, νομίζω είναι σαν σεντόνι. Κυματιστό. Το θέμα είναι οτι όπως για να χαράξουμε την f(x,y) πρέπει να πατάμε στον R3, έτσι και για τον f(x,y,z) πρέπει να πατήσουμε στον r4. Δεν πολυέχει σημασία όμως. Ήταν η αφορμή της σκέψης μου. Ότι δηλαδή η τέταρτη διάσταση είναι ένα ακόμα επίπεδο και όχι ο χρόνος.surf_tha_curl έγραψε:Παπαγαλακο δεν καταλαβα ακριβως τι εννοεις ειδικα με την σφαιρα αλλα να σου επισημανω δυο λεπτα σημεια :
Ναί, για φυσιολογικές συναρτήσεις.
Ναί, το ξέρω. Εδώ σου απαντώ αντί του πάνω, ότι τη σφαίρα δεν θεωρώ "φυσιολογική". Με την ευρεία έννοια εννοώ σφαίρα. Έβαλα και μια ενδεχόμενη παράμετρο/ιδιότητα. Η κίνησή μας σε αυτή τη "σφαίρα" μας καθιστά ικανούς να βλέπουμε κάθε σημείο του R3 από όλες τις μεριές του.surf_tha_curl έγραψε:2) μια σφαιρα με απειρη ακτινα ειναι επιπεδο.
Αφενός αυτό είναι κάτι που δεν βλέπουμε, ή καλύτερα κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν βλέπουμε. Την τέταρτη διάσταση για να τη δούμε πρέπει πιο πολύ να τη φανταστούμε..
Αφετέρου δεν προσπαθώ να αποδείξω την θεωρεία μου. Το πιθανότερο είναι λάθος. Νομίζω όμως είναι έστω μια κάποια βάση για να σκεφτούμε και να καταλήξουμε στην αληθινή 4η διάσταση. Όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν εξάλου.
Πιο πολύ έχω στο μυαλό μου κάτι που περικλείει την τρίτη διάσταση. Επίσης θεωρώ ότι δεν θα είναι και αυτή γραμμική όπως οι άλλες, αφού όπως ξαναέγραψα δεν υπάρχει άλλη γραμμική "αναδίπλωση" των τριών αξόνων. Σφαίρα, "σφαίρα", σφαιροειδές, ή κάτι τέτοιο τη βάφτισα αυθαίρετα ξεκινόντας από την λογική ότι είναι ένα πολύ φυσικό σχήμα (ηλεκτρόνια...πλανήτες). Πχ η Γη μπορεί να παρασταθεί από τρείς άξονες τοποθετημένους στο κέντρο της. Έχει όμως και μια επιφάνεια. Αυτή περιγράφεται από τους τρείς άξονες γιατί "η Γη μας είναι τόσο δα μικρή" (που λέει και το άσμα). Αν αυτή η σφαίρα εκτεινώταν σε όλο το σύμπαν;
Χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχήμα στο μυαλό μου, και δεχόμενης της λογικά λάθος θεωρείας μου, μπορώ να διεσθανθώ τις μετά την 4η διάσταση διαστάσεις. Απλά ως αίσθηση οτι υπάρχουν. Είναι δύσκολο (τουλάχιστον για εμένα) να φανταστώ οτι το σύμπαν ερμηνεύεται με τις τρείς διαστάσεις.
- Hengeo
- Real Name: Γιώργος
Πως θα τον τρύπαγαν; Αφού αντιλαμβάνονται μόνο τις δύο διαστάσεις, και τα τρυπάνια που θα έφτιαχναν δύο διαστάσεις θα είχαν, και μόνο δύο διαστάσεις θα μπορούσαν να τρυπήσουν. Την τρίτη διάσταση θα μπορούσαν να την καταλάβουν μόνο έμμεσα, από κάποιες μεταβολές στον δισδιάστατο κόσμο που αντιλαμβάνονται, όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο έμμεσα από τις μεταβολές που προκαλεί στον τρισδιάστατο κόσμο μας.papagalakos έγραψε:Ένα αντίστοιχο παράδειγμα:
Επ'ευκαιρία, βάζω και μερικά βιντεάκια σχετικά με το θέμα:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JkxieS-6WuA[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ySBaYMESb8o[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UfhOBevrN2U[/youtube]
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
- CreamMcCracker
- Real Name: Κώτσος, Κωστής, Στασκώ, Ζοργκ
-
papagalakos
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FkRlQHeEzxg[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=j4kA_daXHNI[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NwabdbvzBFY[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=j4kA_daXHNI[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NwabdbvzBFY[/youtube]
Η σκιά ενός κύβου που βρίσκετε στον R^3 είναι επίπεδη(R^2)...
Η σκιά ενός κύβου που βρίσκετε στον R^4 είναι τρισδιάστατη(R^3)...
Αν η τέταρτη διάσταση είναι ο χρόνος τότε η "κινούμενη σκιά" είναι τρισδιάστατη έννοια...απλά μόνο μπορούμε να το φανταστούμε...τα μάτια μας είναι εγκλωβισμένα στην γεωμετρία του τρισδιάστατου χώρου...
Η σκιά ενός κύβου που βρίσκετε στον R^4 είναι τρισδιάστατη(R^3)...
Αν η τέταρτη διάσταση είναι ο χρόνος τότε η "κινούμενη σκιά" είναι τρισδιάστατη έννοια...απλά μόνο μπορούμε να το φανταστούμε...τα μάτια μας είναι εγκλωβισμένα στην γεωμετρία του τρισδιάστατου χώρου...