Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών
Συντονιστής: AlexandraDC
-
o_apolytos
- Real Name: Πραγματικό Όνομα
Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς διδάχθηκαν στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών (http://www.didaskaleio.uoa.gr), πάντως εγώ υπήρξα ένας από τους τυχερούς (και ανεξοδόφιλους). Έτσι είπα ν'ακολουθήσω τη σινική τη γλώσσα για διάφορους ανεξήγητους λόγους και σε καμμία περίπτωση διότι "η Κίνα είναι ανερχόμενη δύναμη" -κακό, κακό παιντί! Στο πρώτο έτος μας έκανε μια Ελληνίδα, κάτι που με ξενέρωσε υπέρτατα. Το ξεπέρασα όμως, όπως το ότι η μέρα έχει μόνο εικοσιτέσσερις ώρες.
Στο δεύτερο έτος είχα μία Κινέζα καθηγήτρια, εκ Πεκίνου ορμώμενη (北京人). Όλα πήγαιναν ικανοποιητικά, μέχρι τη στιγμή που έπρεπε να μας εξηγήσει κάποιο δύσκολο γραμματικό ή συντακτικό φαινόμενο. Έχει πολλά απ'αυτά η σινική, όπως κάθε άλλη γλώσσα. Με μπερδεμένα αγγλικά με ελληνικά και από λίγο κινέζικα (ε, δεύτερο έτος, κάτι σκαμπάζαμε) προσπαθούσε (η δύσμοιρη) να μας εξηγήσει το ba, το ma και άλλα πολλά.
Το αποτελειωτικό χτύπημα ήρθε φέτος, στο τρίτο έτος. Η καθηγήτρια δεν ήξερε να μιλάει καθόλου ελληνικά, μόνο κάτι βρισιές. Κι επειδή ήταν Ταϊβανέζα, όλο μας τους έθαβε τους ηπειρωτικούς Κινέζους. Παλιοκουμμούνια και μέτα από διόρθωσή μας, παλιοκομμουνιστές (ή παλαιοκομμουνιστές -χοχο). Το θέμα δεν είναι ότι προσέβαλε οποιοδήποτε σύστημα ή λαϊφστάιλ, αλλά το ότι δεν μπορούσε να μας εξηγήσει ακόμα δυσκολότερα φαινόμενα της γλώσσας, καθώς το επίπεδο ανέβαινε, στη μητρική μας έτσι ώστε να τα κατανοήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Βέβαια θα μου πεις, τρίτο έτος ήσασταν στη γλώσσα, και δεν καταλαβαίνατε;;; Δεν είναι έτσι. Και σ'αυτό μπορεί να φταίμε εμείς, όχι απαραίτητα το χαμηλό επίπεδο του διδασκαλείου στη συγκεκριμένη γλώσσα.
Προβληματίστηκα πολύ. Κι όλο αυτό το έγραψα επειδή σκέπτομαι να εγκαταλείψω το διδασκαλείο και να πάω για σκι στο κλειστό χιονοδρομικό κέντρο του Ντουμπάι ή για να πάω κάπου αλλού όπου διδάσκεται αυτή η τόσο υπέροχη, όσο και υπέρογκη γλώσσα της μακρινής ανατολής.
Υ.Γ. : Θα ήθελα να ακούσω εμπειρίες από το διδασκαλείο, κακές ή καλές, ανερξατήτως διδασκόμενης γλώσσας.
Στο δεύτερο έτος είχα μία Κινέζα καθηγήτρια, εκ Πεκίνου ορμώμενη (北京人). Όλα πήγαιναν ικανοποιητικά, μέχρι τη στιγμή που έπρεπε να μας εξηγήσει κάποιο δύσκολο γραμματικό ή συντακτικό φαινόμενο. Έχει πολλά απ'αυτά η σινική, όπως κάθε άλλη γλώσσα. Με μπερδεμένα αγγλικά με ελληνικά και από λίγο κινέζικα (ε, δεύτερο έτος, κάτι σκαμπάζαμε) προσπαθούσε (η δύσμοιρη) να μας εξηγήσει το ba, το ma και άλλα πολλά.
Το αποτελειωτικό χτύπημα ήρθε φέτος, στο τρίτο έτος. Η καθηγήτρια δεν ήξερε να μιλάει καθόλου ελληνικά, μόνο κάτι βρισιές. Κι επειδή ήταν Ταϊβανέζα, όλο μας τους έθαβε τους ηπειρωτικούς Κινέζους. Παλιοκουμμούνια και μέτα από διόρθωσή μας, παλιοκομμουνιστές (ή παλαιοκομμουνιστές -χοχο). Το θέμα δεν είναι ότι προσέβαλε οποιοδήποτε σύστημα ή λαϊφστάιλ, αλλά το ότι δεν μπορούσε να μας εξηγήσει ακόμα δυσκολότερα φαινόμενα της γλώσσας, καθώς το επίπεδο ανέβαινε, στη μητρική μας έτσι ώστε να τα κατανοήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Βέβαια θα μου πεις, τρίτο έτος ήσασταν στη γλώσσα, και δεν καταλαβαίνατε;;; Δεν είναι έτσι. Και σ'αυτό μπορεί να φταίμε εμείς, όχι απαραίτητα το χαμηλό επίπεδο του διδασκαλείου στη συγκεκριμένη γλώσσα.
Προβληματίστηκα πολύ. Κι όλο αυτό το έγραψα επειδή σκέπτομαι να εγκαταλείψω το διδασκαλείο και να πάω για σκι στο κλειστό χιονοδρομικό κέντρο του Ντουμπάι ή για να πάω κάπου αλλού όπου διδάσκεται αυτή η τόσο υπέροχη, όσο και υπέρογκη γλώσσα της μακρινής ανατολής.
Υ.Γ. : Θα ήθελα να ακούσω εμπειρίες από το διδασκαλείο, κακές ή καλές, ανερξατήτως διδασκόμενης γλώσσας.
- skywalker
- Real Name: skywalker
- Facebook ID: 0
- Επικοινωνία:
Re: Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών
po file to onoma sou metraei poly...
Akou o apolytos...Eisai mythos...
Den to eixa ypopsin mou to sygkekrimeno site ego panta psinomouna gia rosika...
Tha to koitaxo thx pou to moirastikes me to site
Akou o apolytos...Eisai mythos...
Den to eixa ypopsin mou to sygkekrimeno site ego panta psinomouna gia rosika...
Tha to koitaxo thx pou to moirastikes me to site
Θελω να φυγουν τα κομματα Εδω και Τωρα απο το ΕΜΠ...

-
o_apolytos
Για όποιον ενδιαφέρεται, επισυνάπτω την ανακοίνωση του διδασκαλείου ξένων γλωσσών για την περίοδο 2009-2010. Λέει για κατατακτήριες και εγγραφές. Οι γλώσσες είναι πολλές, δείτε και μόνοι σας!
- O kanenas
- Real Name: Αφροξυλάνθη
- Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
- Επικοινωνία:
Μάλλον είναι λίγο αργά πλέον, αφού το πρώτο post έγινε πριν από έναν χρόνο και βάλε, αλλά μιας και το είδα, λέω να γράψω κι εγώ τα δικά μου.
Δεν έχω πάει στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών, αλλά έχει πάει η μάνα μου για Τούρκικα. Ενώ την ενδιαφέρει πολύ αυτή η γλώσσα, δεν της άρεσε καθόλου ο καθηγητής. Τα μιλούσε μια χαρά τα Τούρκικα, αλλά το μάθημά του ήταν πολύ άχαρο. Περιοριζόταν σε στείρα γραμματική και συντακτικό, μετατρέποντας μια γλώσσα σε σκέτους κανόνες, χωρίς να δίνει στους μαθητές του αφορμές για να αναπτύξουν την ομιλία τους. Και ενώ του είχαν πει οι μαθητές να αλλάξει λίγο τον τρόπο διδασκαλίας, να γίνει λίγο πιο ενδιαφέρον το μάθημα, αυτός το βιολί του. Αυτό ήταν το κύριό της παράπονο.
Πάντως, εγώ σκέφτομαι να πάω εκεί (κάποτε) για Ολλανδικά.
Δεν έχω πάει στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών, αλλά έχει πάει η μάνα μου για Τούρκικα. Ενώ την ενδιαφέρει πολύ αυτή η γλώσσα, δεν της άρεσε καθόλου ο καθηγητής. Τα μιλούσε μια χαρά τα Τούρκικα, αλλά το μάθημά του ήταν πολύ άχαρο. Περιοριζόταν σε στείρα γραμματική και συντακτικό, μετατρέποντας μια γλώσσα σε σκέτους κανόνες, χωρίς να δίνει στους μαθητές του αφορμές για να αναπτύξουν την ομιλία τους. Και ενώ του είχαν πει οι μαθητές να αλλάξει λίγο τον τρόπο διδασκαλίας, να γίνει λίγο πιο ενδιαφέρον το μάθημα, αυτός το βιολί του. Αυτό ήταν το κύριό της παράπονο.
Πάντως, εγώ σκέφτομαι να πάω εκεί (κάποτε) για Ολλανδικά.
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
- Artemoila
- Real Name: Artemis
- Facebook ID: 1003775262
Πάνω στην ώρα που ήθελα να πάω να μάθω γιαπωνέζικα! Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο του πολυτεχνείου? (τσάμπα καλύτερα?
).Επισης από την ανακοίνωση δεν κατάλαβα τι δίπλωμα θα πάρω όταν τελειώσω.
[imgr 300x250]http://www.michaeljohngrist.com/wp-cont ... ion-02.jpg[/imgr]
- otinanai
- Real Name: χμ..αλεξανδρος
τα λεφτα τα πληρωνουμε ολα μαζι απο την αρχη? ή ξερω γω 30 ευρω τον μηνα?
γιατι αν ειναι να δωσουμε ολο το ποσο και μετα απο 1-2 μηνες να μην μπορουμε ή να μην μας αρεσει δεν λεει..
γιατι αν ειναι να δωσουμε ολο το ποσο και μετα απο 1-2 μηνες να μην μπορουμε ή να μην μας αρεσει δεν λεει..
It's only after we've lost everything that we are free to do anything
[imgr 500x180]http://img.buzznet.com/assets/imgx/2/1/ ... 035284.jpg[/imgr]
-
o_apolytos
Στο Πολυτεχνείο δεν παίζει κάτι τέτοιο, απ'όσο ξέρω.Artemoila έγραψε:Πάνω στην ώρα που ήθελα να πάω να μάθω γιαπωνέζικα! Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο του πολυτεχνείου? (τσάμπα καλύτερα?)
Δίπλωμα δεν παίρνεις, παρά μόνο μια πιστοποίηση ότι έχεις παρακολουθήσει τα μαθήματα 4 ετών ας πούμε πάνω σε μια γλώσσα. Αν θες δίπλωμα από κρατικό φορέα μπορείς να πας να δώσεις το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) -επί πληρωμή εννοείται-, το οποίο μόνο στην Ελλάδα περνάει και δεν "υποστηρίζει" πολλές γλώσσες. Ρίξε μια ματιά εδώ: http://www.kpg.ypepth.grArtemoila έγραψε:Επισης από την ανακοίνωση δεν κατάλαβα τι δίπλωμα θα πάρω όταν τελειώσω.
Και εδώ είναι το μειονέκτημα της όλης ιστορίας... Τα λεφτά τα δίνεις εφάπαξ (300 ευρώ ντάγκα, και για μας τους εξωπανεπιστημιακούς -αλλά φοιτητές- κάτι παραπάνω) χωρίς να έχεις καν εγγραφεί! Πας με την απόδειξη και εγγράφεσαι... Φυσικά (αχ ωραία γραφειοκρατία), δε ξέρεις ποιον δάσκαλο θα έχεις και ούτε μπορείς να επιλέξεις. Μπορεί με τα χίλια ζόρια να καταφέρεις να αλλάξεις τμήμα (μετά από κάνα μήνα) επικαλούμενος άλλους λόγους, όπως το ότι δε σε βολεύει το ωράριο.otinanai έγραψε:τα λεφτα τα πληρωνουμε ολα μαζι απο την αρχη? ή ξερω γω 30 ευρω τον μηνα?
Για μένα, αν θες να ασχοληθείς σοβαρά με τη γλώσσα δε ξέρω κατά πόσο θα ήταν καλό να πήγαινες στο διδασκαλείο. Από την άλλη, αν θες να πάρεις μια γεύση από κάποια άκυρη γλώσσα, είναι ό,τι πρέπει. Και βλέπεις μετά αν θα ασχοληθείς περαιτέρω ή όχι. Βέβαια, πάντα εξαρτάται σε ποιον καθηγητή θα πέσεις, τι κλίμα θα επικρατεί μέσα στην τάξη και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν είτε να απογείωσουν το μάθημα είτε να το καταστρέψουν -και να κλαις και τα λεφτά σου.
Πάντως προσωπικά, παρά τα ενδεχόμενα ρίσκα, πιστεύω πως αξίζει τον κόπο.
- Artemoila
- Real Name: Artemis
- Facebook ID: 1003775262
Λεει το κείμενο ότι αν μεζευτούν πάνω απο 10 άτομ θα γίνει τμήμα. Αλλά αν τα σκάσεις τα ευρώπουλα εξ αρχής κ δε γίνει τμήμα ;
[imgr 300x250]http://www.michaeljohngrist.com/wp-cont ... ion-02.jpg[/imgr]
- apache
- Real Name: panos
Μάγκας όποιος το σκέφτηκε!!!
Και ποια η διαφορά των φοιτητών του πανεπιστημίου Αθηνών από άλλων Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι και έχουν άλλη τιμή???
ΥΓ: Όποιος ενδιαφέρετε να μου στείλει pm να του δώσω τον τραπεζικό λογαριασμό για την κατάθεση των διδάκτρων!
Και ποια η διαφορά των φοιτητών του πανεπιστημίου Αθηνών από άλλων Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι και έχουν άλλη τιμή???
ΥΓ: Όποιος ενδιαφέρετε να μου στείλει pm να του δώσω τον τραπεζικό λογαριασμό για την κατάθεση των διδάκτρων!
$$T.E.M$$
-Department of Applied Mathematics University of Crete-
-
o_apolytos
Ε δε νομίζω να τα τσιμπάνε έτσι άσχημα. Σίγουρα θα τα επιστρέφουνε! Τώρα πότε και πώς... Αυτό δεν το ξέρω... Βέβαια, αυτό πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο σε κάποιες γλώσσες, όπως στην Αραμαϊκή για παράδειγμα, οπότε θα είναι ένα σχετικά σύνηθες φαινόμενο γι'αυτούς. Θα μου πεις, συνήθης είναι και η προσέλευση ασθενών στο ΙΚΑ, αλλά πάλι μπουρδέλο είναι! Δε βαριέσαι... θα το παλέψουμεArtemoila έγραψε:Αλλά αν τα σκάσεις τα ευρώπουλα εξ αρχής κ δε γίνει τμήμα ;
Ε, τεράαααστια διαφορά, δεν καταλαβαίνεις; χαχαapache έγραψε:Και ποια η διαφορά των φοιτητών του πανεπιστημίου Αθηνών από άλλων Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι και έχουν άλλη τιμή???
- apache
- Real Name: panos
Μετά από ώριμη σκέψη βρήκα τη διάφορα!!
Στην πρώτη περίπτωση είναι 35 ευρώ κ στην δεύτερη 30!!!

Στην πρώτη περίπτωση είναι 35 ευρώ κ στην δεύτερη 30!!!
$$T.E.M$$
- otinanai
διδασκουν αραμαικη???o_apolytos έγραψε:γίνεται κάθε χρόνο σε κάποιες γλώσσες, όπως στην Αραμαϊκή για παράδειγμα
-
o_apolytos
Η Αραμαϊκή (νομίζω) είναι αρχαία εβραϊκά. Ε, τότε δεν υπάρχει λόγος να μαθαίνεις και λατινικά ή αρχαία ελληνικά. Οι γλώσσες, νεκρές ή όχι, έχουν την αξία τους.otinanai έγραψε:διδασκουν αραμαικη???o_apolytos έγραψε:γίνεται κάθε χρόνο σε κάποιες γλώσσες, όπως στην Αραμαϊκή για παράδειγμα![]()
![]()
ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ?? Η μοναδικη χρηστικη αξια που μπορω να σκεφτω ειναι να δεις "τα παθη του χριστου" του γκιπσον χωρις υποτιτλους
- otinanai
Ναι μωρε συμφωνοι.. Αλλα δεν μπορω να καταλαβω πως τους ηρθε να το βαλουν στο προγραμμα ή τελος παντων ποιος τα διδασκει.. αυτο που λες για λατινικα και αρχαια ελληνικα ισχυει για αλλους λογους.. Απο τα λατινικα ουσιαστικα γεννηθηκαν οι περισσοτερες συγχρονες ευρωπαικες γλωσσες που αφενος ενδιαφερουν περισσοτερους (χωρις αυτο να σημαινει και κατι, μιλαω απλα με ορους προγραμματισμου διδασκαλιας) και αφεταιρου με δεδομενο οτι πολλοι γνωριζουν πχ γαλλικα υπαρχει εγκυκλοπαιδικο ενδιαφερον για την προελευση τους.. Τωρα για τα αρχαια ελληνικα περα απο μεμονομενες κατα την γνωμη μου περιπτωσεις πραγματικου ενδιαφεροντος, ο κυριος λογος που διδασκονται απο το γυμνασιο ειναι μαλλον η προγονοπληξια απο την οποια καποιοι πασχουν..o_apolytos έγραψε:Η Αραμαϊκή (νομίζω) είναι αρχαία εβραϊκά. Ε, τότε δεν υπάρχει λόγος να μαθαίνεις και λατινικά ή αρχαία ελληνικά. Οι γλώσσες, νεκρές ή όχι, έχουν την αξία τους.
Τα Αραμαικα ειναι μια αρχαια σημιτικη γλωσσα που οντως εχει συγγενεια με τις συγχρονες σημιτικες γλωσσες (εβραικα, αραβικα κλπ) κατανοω το ενδιαφερον που μπορει να χει καποιος για να μαθει αλλα μου φαινεται κουφο να διδασκεται στο διδασκαλειο
ΥΓ για να μην παρεξηγηθω συμφωνω απολυτα με αυτο "Οι γλώσσες, νεκρές ή όχι, έχουν την αξία τους"
-
o_apolytos
Οκ, είναι κουφό, μπορεί να μην ενδιαφέρουν τόσο πολύ κόσμο τα αραμαϊκά (τουλάχιστον εγώ χέστηκα), αλλά με την ίδια λογική πολλές γλώσσες είναι κουφές. Για μένα θα μπορούσαν να διδάσκονταν ακόμα "κουφότερες" γλώσσες, όπως γραμμική Β΄ (ή και γραμμική Α΄, αφού την αποκρυπτογραφήσω) ή ιερογλυφικά. Γιατί να πρέπει να τα σκάσεις στον κάθε καραγκιόζη; Για τα κινέζικα ας πούμε που ξέρω, είναι 80 ευρώ το δίωρο για ιδιαίτερο, φρίκη.
Τέλος πάντων, πιστεύω πως όποια γλώσσα κι αν διδάσκεται είναι καλό. Και εδώ που τα λέμε, θα προτιμούσα να διδάσκονται Λατινικά ή Αρχαία Ελληνικά, παρά Αραμαϊκά στο διδασκαλείο. Αν και πλάκα πλάκα βλέπω ότι αντικαταστάθηκαν από τα εβραϊκά.
Τέλος πάντων, πιστεύω πως όποια γλώσσα κι αν διδάσκεται είναι καλό. Και εδώ που τα λέμε, θα προτιμούσα να διδάσκονται Λατινικά ή Αρχαία Ελληνικά, παρά Αραμαϊκά στο διδασκαλείο. Αν και πλάκα πλάκα βλέπω ότι αντικαταστάθηκαν από τα εβραϊκά.